Da se nikad ne zaboravi ...

Post Reply
argyle

#1926 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argyle »

Grebak - Put života 2010
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1927 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Pera Trta »

Hvala argyle-u i svima koji čuvaju sve ovo od zaborava.
"Nek oni gore u vatri i paklu, jer to su željeli tebi, nemoj Bosno oprostiti nikad, narod i Bog za to oprostili ti ne bi."
argyle

#1928 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argyle »

Marica Muratspahić - Heroina bez odlikovanja
argyle

#1929 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argyle »

Tinja (Srebrenik) '92 - Odbrana od agresora (full)
karanana

#1930 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by karanana »

ima li gdje kolekcija prica/emisija o narodnim herojima iz ovoga rata?

mislim da je taj orden dobilo svega 8-9 ljudi. tvsa je napravila emisije za svakoga, u nedjelju upratih za nekog iz sapne.
argyle

#1931 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argyle »

karanana wrote:ima li gdje kolekcija prica/emisija o narodnim herojima iz ovoga rata?

mislim da je taj orden dobilo svega 8-9 ljudi. tvsa je napravila emisije za svakoga, u nedjelju upratih za nekog iz sapne.
Vjerovatno je bila prica o rahmetli Senadu Mehdinu Hodzicu, kapetanu Labudu, koji je poginuo 10.tog maja '92 u Zaseoku kod Sapne. Jucer je u Zaseoku, i Hemlijasima kod Kalesije obiljezena godisnjica pogibje.
http://www.kalesija.info/godisnjica-pog ... %E2%80%9D/

Heroj oslobodilačkog rata - Mehdin Hodžić (Senad Kapetan)

ovo je bilo na RTVTK
Heroj oslobodilačkog rata - Nesib Malkić

Heroj oslobodilačkog rata - Hajrudin Mešić (Kapetan Hajro)

Neznam da li je isto sto je bilo na TVSA, ako nije, ukoliko neko ima snimak, neka se javi na pp.
cuo sam za taj serijal sa TVSA o narodnim herojima, ali neznam detaljnije.

za druge neznam, jedino znam da se kao jedan od buducih projekata Avde Huseinovica spominje ili film, ili serijal o herojima oslobodilackog rata.
argyle

#1932 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argyle »

Istina - Hrvatska agresija na Prozor i Gornji Vakuf (dok. film)

Gornji Vakuf 1993 - HVO Agresori
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1933 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by PipiDugaDevetka »

@argyle,
Imaš li snimak kada oko Hrasnog Brda ili tu negdje, otac one djevojčice što je ranjena (kasnije poginula) sav uznevjeren i uzbuđen poziva snajperistu na kafu razmirušu?

Legendarna i moćna izjava. To bi trebalo na engleski prevesti i titlovati. Čak je i Sidran spominjao taj slučaj opisujući bosanske ljude i adete da se razmirice i problemi rješavaju uz razgovor i ispijanje crnog aromatičnog napitka, kafe. Dakle, civilizovano i miroljubivo!

Edit:
Nisam siguran, čini mi se Arijana Saračević ga je intervjuisala. Sjetio sam se,...To je prikazano u Vanzemaljcima, ali bi trebalo to posebno izdvojiti i titlovati na engleski.
argyle

#1934 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argyle »

PipiDugaDevetka wrote:@argyle,
Imaš li snimak kada oko Hrasnog Brda ili tu negdje, otac one djevojčice što je ranjena (kasnije poginula) sav uznevjeren i uzbuđen poziva snajperistu na kafu razmirušu?

Legendarna i moćna izjava. To bi trebalo na engleski prevesti i titlovati. Čak je i Sidran spominjao taj slučaj opisujući bosanske ljude i adete da se razmirice i problemi rješavaju uz razgovor i ispijanje crnog aromatičnog napitka, kafe. Dakle, civilizovano i miroljubivo!

Edit:
Nisam siguran, čini mi se Arijana Saračević ga je intervjuisala. Sjetio sam se,...To je prikazano u Vanzemaljcima, ali bi trebalo to posebno izdvojiti i titlovati na engleski.
mislis na ovo?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1935 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

argyle wrote:

Edit:
mislis na ovo?
Jeste, to je to. PREŽIVJELI SU SVI! SUPER! :-D

Eh, da je sreće, pa samo onaj najuzbudljiviji momenat titlovati na engleskom i youtubirati.
MOĆNA IZJAVA KOJA GOVORI O BH. NARODU! NEMA SUMNJE, POTPUNO ISKRENO IZREČENA BEZ PRETHODNE PRIPREME.
argyle

#1936 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argyle »

Ferhadija 7maj 2001

PipiDugaDevetka

#1937 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

@argyle,
Na pročetničkoj Krstarici, podforum Politika, postavio sam ovaj video na kojem Bajrović poziva na ''kafu snajperušu'' nepoznatog četnika što mu rani kćerku.
argyle

#1938 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argyle »

Na pročetničkoj Krstarici, podforum Politika, postavio sam ovaj video na kojem Bajrović poziva na ''kafu snajperušu'' nepoznatog četnika što mu rani kćerku.
Slicni snimci su stavljeni na youtube da mi ne zaboravljamo sta su nam radili agresori. Oni to znaju dobro i ne nadaj se da ces promjeniti nekoga tamo, ili njihovu sliku o agresiji na BiH (ili kako to oni zovu "gradjanski" rat).
Da mogu, sutra bi isto uradili nasoj djeci.

jedan od komentara na YT:
ZALOSNO JE STO JE DETE POGODJENO-ALI TO JE RAT!!!!!!!!!!
NEnaD6230 2 months ago
karanana

#1939 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by karanana »

ako vec nije na ovoj temi, preporucujem i serijal ubijanje sarajeva. na youtubu ima serijal koji se sastoji od 36 dijelova.
argyle, ima jos nesto slicno kao ovo ubijanje sarajeva, ali sad ne mogu naci, nesto kao ubijanje bosne ili tako nesto. isto na pocetku svakog klipa ono bosna video pise. ne izlazi mi na you tubeu, a isto ima vise dijelova. znas li slucajno o cemu pricam?

u nedjelju u 20, na tvsa serijal narodni heroji se nastavlja sa pricom o izetu nanicu.
argyle

#1940 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argyle »

karanana wrote:ako vec nije na ovoj temi, preporucujem i serijal ubijanje sarajeva. na youtubu ima serijal koji se sastoji od 36 dijelova.
argyle, ima jos nesto slicno kao ovo ubijanje sarajeva, ali sad ne mogu naci, nesto kao ubijanje bosne ili tako nesto. isto na pocetku svakog klipa ono bosna video pise. ne izlazi mi na you tubeu, a isto ima vise dijelova. znas li slucajno o cemu pricam?

u nedjelju u 20, na tvsa serijal narodni heroji se nastavlja sa pricom o izetu nanicu.
to je vjerovatno sa kanala "sarhiv00", prije je bilo vise video materijala
http://www.youtube.com/user/sarhiv00

ostale sa "bosna video" na pocetku mozes vidjeti ovde
http://www.youtube.com/user/ArhivaAgresijeNaBiH
karanana

#1941 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by karanana »

e hvala. imaju ti klipovi na linku koji si mi dao. na ovom saarhiv se izbrisalo izgleda, ali ovaj drugi je dobar.
argyle

#1942 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argyle »

Sjećanje na Bitku na Bijeljevcu

Sutra, 17. maja, će na svečan način biti obilježen Dan MZ Miljanovci. Protokolarni dio počinje u 16,00 sati učenjem Tevhida poginulim borcima i žrtvama rata u staroj džamiji. Nakon klanjanja ikindija-namaza uslijedit će obilazak šehidskog spomen-obilježja, koje se nalazi u haremu stare džamije.

U 17,00 sati je obilazak spomen-obilježja na Bijeljevcu, a svečana sjednica Vieća MZ Miljanovci održat će se u 17,30 sati. U istom terminu, na stadionu FK "Bijeljevc" odigrat će se utakmica između selekcije novinara TK i veterana Bijeljevca. Za selekciju novinara TK igrat će: Mirza Kusturica, Elvir Huremović, Samir Karić, Avdo Avdić, Omer Hasanović, Fahrudin Sinanović, Mirsad Zulić, Dino Mujanović, Mirza Bećirović, Amir Muminović, Edin Muharemagić...

Na platou ispred osnovne škole bit će upriličen kulturno-zabavni program.

Inače, za Dan mjesne zajednice Miljanovci uzet je 17. maj u znak sjećanja na Bitku na Bijeljevcu kada su bosanski patrioti na Bijeljevcu, u Miljanovcima, zaustavili daljnje nadiranje agresora koji je do tada rušio sve pred sobom. Do tada, bosanski gradovi su padali redom, jedan za drugim: Foča, Višegrad, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Kalesija... Činilo se da niko neprijatelja ne može zaustaviti. Sve dok neprijatelj nije naišao na otpor na Bijeljevcu, u Miljanovcima. Tu je zaustavljen. Najžešći napad je bio upravo 17. maja 1992. godine. Nakon toga, ubrzo je uslijedilo potiskivanje neprijateljskih snaga i oslobađanja Kalesije.

Image
Bosanac sa dna kace

#1943 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Bosanac sa dna kace »

Na danasnji dan spaljen je Orjentalni institut, unistena su djela neprocjenjive vrijednosti!
http://www.ois.unsa.ba/index.php?option ... &Itemid=24
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1945 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Pera Trta »

Dr Silva Rizvanbegović iz Hitne pomoći. Žena-heroj. Ubijena pucnjem iz Maršalke od strane saboraca onih 6 vojnika JNA za čiju se pogibiju mi danas nekom izvinjavamo, a ovakve ljude smo potpuno zaboravili.
Poginula u ratnom Sarajevu
Danas se navršava 19 godina od smrti prim. dr. Silve Rizvanbegović
Ovog 17. maja navršava se punih 19 godina otkako je prim. dr. Silva Rizvanbegović, poginula u ratnom Sarajevu u prvim kolima od troje s oznakama hitne pomoći, u centru grada.

Prim. dr. Silva Rizvanbegović (Foto: Oslobođenje)
Naime, dežurne ekipe Hitne pomoći su odvezle ranjenike Pofalićke bitke u Klinički centar Koševo i svratili u posjetu ranjenom kolegi. Na povratku u zgradu Hitne pomoći dr. Silva Rizvanbegović je kao šefica smjene išla u prvom vozilu kada ju je pogodio metak snajperiste u glavu.

"Išli smo u autu iza nje i ni slutili nismo da će se to desiti. To su najteži trenuci iz rata, jer samo nekoliko trenutaka prije doktorica se smijala, šalila, tješila ranjenike", prisjetio se danas tog dana dr. Tihomir Bera, jedan od Silvinih kolega.

Dr. Sena Softić-Taljanović, direktorica Hitne pomoći, kazala je da je tog 17. maja 1992. godine izgubila najbolju prijateljicu i saradnicu.

"Silvin odlazak je gubitak ne samo za Hitnu pomoć nego za našu profesiju, ali i za cijeli grad. Bila je rukovodilac našeg edukativnog centra gdje je uživala raditi i provoditi vrijeme educirajući mlade doktore i tehničare", dodala je dr. Softić-Taljanović.

Internacionalna liga humanista je svoje najveće priznanje dodijelila posthumno prim. dr. Silvi Rizvanbegovi
Nele9

#1946 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Nele9 »

karanana wrote:ima li gdje kolekcija prica/emisija o narodnim herojima iz ovoga rata?

Zaista, zaista se nadam da je boldirano lapsus.
˝Neki iz Sapne˝ je Senad Mehdin Hodzic (Crni Labud).
Dok je Sarajevo skandiralo o bratstvu i jedinstvu naroda, a TZ nije dozvoljavala ulazak u grad formacijama koje nose ljiljane (kalesijski vitezovi npr) ovaj heroj zajedno sa rahmetli kapetanom Hajrudinom Mešićem i herojem Nesibom Malkićem i bukvalno šačicom patriota je branio ono što se moglo odbraniti na istoku.

Na žalost u SA nemate priliku čuti priče direktnih aktera dogadjaja u Godušu, Kuli Gradu, itd. inače bi, ja se nadam, bilo manje ovakvih ˝gafova˝.
lotPi

#1947 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by lotPi »

http://kozarac.ba/modules.php?name=News ... =0&thold=0

Napad na Hambarine, petak 22. maj 1992.godine

Sta je objavio Radio Prijedor zajedno sa srpskom milicijom u svom jutarnjom programu povodom dogadjaja u Hambarinama 22. maja 1992.

"Juce oko 17.30 casova u Hambarinskom polju na muslimanskom punktu zaustavljeno je vozilo marke "Golf" te prilikom kontrole bez ikakvog razloga ubijeni su vojnici Rade Lukic i Rade Milojica, a ranjeni su Sinisa Mijatovic, Mile Milojica, Nedeljko Antunovic i Milenko Lulic."

"Ovo tesko djelo izvrsila je grupa "zelenih beretki" na celu sa Azizom Aliskovicem. Srpske vlasti ultimativno traze da se navedena grupa "zelenih beretki" odmah preda, u protivnim Srpska milicija i vojne snage krenuce u razoruzavanje navedenih postrojbi."

A prava istina sta se dogadjelo pod Hambarinama tog dana - po izjavi jednog od aktera dogadjaja Ferida Sikirica, je ova :

"Kroz Hambarine su cesto prolazile pijane grupe srpskih vojnika pucajuci uznemirivale narod. Zalili smo se Vojnoj komandi, ali nista od toga. Onda smo mi poceli dezurati i organizovali smo jedan punkt u Hambarinskom polju. Taj dan kad smo ih zaustavili, poceli su nas provocirati i repetirati oruzje. Aziz Aliskovic im je rekao da odloze oruzje ili da se vrate u kasarnu, na sto su nam psovali majku balijsku i vrijedjali nas."

-"I vi da nas kontrolisete !" govorili su.

"Onda je jedan od njih poceo po nama pucati i ranio mene (Ferida Sikirica) i jos jednog momka. Mi smo na to uzvratili i to se dogodilo."

U noci 22. maja 1992 izmedju 20.00 i 21.00 casova na Hambarine su ispaljeno par granata koje na svu srecu nisu nikoga ubile..

23. maj 1992

Radio Prijedor je svaki sat ponavljao saopstenje da "do 12.00 casova 23. maja moraju se predati ili izruciti Aziz Aliskovic i njegova grupa uprotivnom ce se granatirati Hambarine i ici u likvidaciju navedene grupe".

Odgovor smo ubrzo dobili.

U 12.30 casova zlocinac Radmilo Zeljaja dao je znak da se pocne sa bombardiranjem Hambarina.

Teska artiljerija, koja je odavno postavljena na brda oko Prijedora i uperena prema muslimanskim i hrvatskim naseljima, bljuvala je svoju vatru. Citavo poslijepodne parale su rakete nebo iznad Prijedora i padale po nezasticenim i neduznim ljudima i njihovim domovima u Hambarinama.

Gorjele su mukom kuce izgradjene, ginuli nevini ljudi koji su bili iznenadjeni svireposcu i zestinom kojom su napadnuti.
Poslije granatiranja prema Hambarinama su krenuli tenkovi i srpska pjesadija.

Poceli su sa "ciscenjem terena", kako to oni vole kazati.

Narod je poceo bjezati prema Kurevskim sumama gdje su se pokusali sakriti od srpske vojske.

Otpor u Hambarinama je slomljen prije u noci 23. maja i na zgradu Doma je izvjesena srpska zastava sa cetiri "S".

O srpskom zlocinu u nasem cistom muslimanskom mjestu svjedoci jedan od branilaca:

"Dosli smo sa Kureva na Hambarine i upustili se u borbu kako bi zastitili narod. U toj direktnoj borbi ubijeno je i nekoliko cetnika. Bila je to nasa prva akcija i prva nasa borba. sve je nekako islo dok nisu naisli njihovi tenkovi. Pokusali smo i zaustaviti zoljama. Nismo uspjeli.

Slavko Ecimovic je bio ljut kao ris. Neke od zolja su bile neispravne. Onda smo se morali povuci da ne bismo izginuli.. Ali mi smo uspjeli da izvedemo nas narod do Kurevskih suma gdje su koliko toliko imali bolju sigurnost nego u Hambarinama.."

("Kolika je u Prijedoru carsija" - Nusret Sivac, mojprijedor.com)

Postavljeno: Petak, Maj 20 @ 22:19:47 CEST od svabo
rogoz

#1948 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by rogoz »

argyle

#1949 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argyle »

Protokol obilježavanja godišnjice masakra: Kapija 25. V 1995. - 25. V 2011.

U Tuzli će se, u srijedu, 25. maja 2011. godine, održati komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata. Protokolom je predviđeno:
10,00 Polaganje vijenaca i cvijeća na groblju/mezarju civilnih žrtava - Slana banja
12,00 Komemorativno obilježavanje na Kapiji

U periodu od 15. maja 1992. pa do 25. augusta 1995. godine, Tuzla je tučena hiljadama projektila raznih vrsta i kalibara. Oko 90 posto tih projektila ispaljeno je sa lokaliteta Majevice, a ostalih 10 odsto sa Ozrena. Tuzla je granatirana minobacačima, haubicama, topovima, tenkovima i raketama zemlja – zemlja, ali i kasetnim projektilima.
Granatiranje Tuzle predstavljalo je sistematsko terorisanje stanovništva. Tome svjedoči i činjenica da je agresor često primjenjivao metodu ispaljivanja samo jednog projektila u nepravilnim razmacima od 45 do 60 minuta. Zna se da je prvi projektil najopasniji. Od njega civili u urbanim dijelovima masovno stradaju. Od ukupnog broja projektila kojima je gađana Tuzla 95 odsto projektila ispaljeno je na urbano područje općine Tuzla.
Do sada je utvrđeno, da je u periodu od 15.05.1992. do 25.08.1995. godine na ovaj način, od strane vojske tadašnje Srpske Republike pod komandom Radovana Karadžića i Ratka Mladića, u Tuzli ubijeno preko 200 i ranjeno preko 1000 civila.

25.maja 1995. godine, u 20 sati i 55 minuta, ubili su sedamdesetjednog(71) građanina i građanku a ranili njih sto dvadeset četiri(124). Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine

Ubijeni su:

Suzan Abo Ismail,

Edina Ahmetašević,

Elvis Alagić – Enko,

Admir Alispahić,

Lejla Atiković,

Asmir Bakalović,

Adnan Beganović,

Damir Bojkić,

Indira Borić,

Ilvana Bošnjaković,

Elma Brguljak,