Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Sarafcina

Post by Sarafcina »

znanje wrote:
Sarafcina wrote:
znanje wrote: Hvala na podsjeæanju - od brda postova ovog poremeæenog talibana ne vidjeh ovo. No, evo da odgovorim. Merriam-Webster rjeènik (http://m-w.com):
"SCIENCE - a : knowledge or a system of knowledge covering general truths or the operation of general laws especially as obtained and tested through scientific method b : such knowledge or such a system of knowledge concerned with the physical world and its phenomena: Sinonim: NATURAL SCIENCE (any of the sciences (as physics, chemistry, or biology) that deal with matter, energy, and their interrelations and transformations or with objectively measurable phenomena)". Dakle, nauka = jedna od prirodnih nauka: fizika, hemija, biologija. Ako treba prijevod cijelog navoda gore, samo reci.

Ne treba prevod, hvala na ponudi ;)
to sam i ocekivao :) da se stavi, ali fali jedan detalj ;)
onaj gdje se definise naucni metod
ne mozemo u definicijama imati pojmove koji nisu definisani ;)
Ne da mi se vi¹e tra¾iti a nije bitno. Bitno je da sam ti pokazao da u savremenom svijetu rudar nije nauènik. Naravno, u savremeni svijet ne uklapa se domaæa (Kardeljeva) definicija "nauènog radnika" u koju ulaze portir, èistaèica, sekretarice kao i balavi asistenti na fakultetu... :-D
Pokazao?!? Mozda to mozes prodati nekome ko ne konta stvari ;)
Nisi pokazao ;) ... hajde da ne trazis :) ... znas li uopste sta je to naucni ;)metod? Onako svojim rijecima? ;)
Ja ti mogu reci, ali se neces moci nikako u njemu prepoznati (a Amer bi mogao ;)).
Zato mi je draze da ti sam kazes :), da ne bude da je do mene :)
kekec

Post by kekec »

El-bosniaco wrote:evo jedna interesanta slika

Image

objasnjene slike

TOPLOTNA SATELITSKA ANALIZA POTVRDJUJE POSTOJANJE CETIRI KAMENE GRADJEVINE U VISOCKOJ DOLINI

Javno dostupni podaci sa instrumenta ASTER na satelitu Terra, koji je u Zemljinoj orbiti od 1999. godine kao vid kooperacije americke NASE i Japanske vlade, dovode do daljnjih potvrda o Bosanskoj dolini piramida u Visockoj kotlini.

Naucnik dr. Amer Smailbegovic iz Nevade (SAD), istaknuti clan Fondacije «Arheoloski park: Bosanska piramida Sunca», analizirao je rezultate termalne inercije. Zakljucak: brda Visocica (Bosanska piramida Sunca), Pljesevica (Bosanska piramida Mjeseca) i jos dva uzvisenja predstavljaju «anomalije».

Naime, “ova uzvisenja se”, prema rijecima dr. Smailbegovica, “hlade brze od okoline sto se i moze ocekivati od kolosalnih vjestackih struktura. U njima su prisutni materijali manje gustoce, vece poroznosti, te unutrasnje supljine i prolazi, sto sve utice na ubrzani gubitak toplote.”
Ekipa ne posustaje. Na vecerasnjem TV dnevniku provuce se informacija o "analizi satelitskog snimka" i o mogucnosti postojanja vjestackih objekata, odnosno piramida, jer se to moze zakljuciti po prilogu koji procita spiker.
A niko od strucnjaka ne analizira i ne govori o cemu je rijec na drugim terenima, koji su na sat.snimku iste boje kao i lokacije navodnih piramida.
Sta se krije na tom prostoru.
Isto, kao i na prostoru gdje su navodno piramide, samo jedno veliko NISTA. Jer po sat. snimku, ima prostora za bar 10 piramida, ako prihvatimo logiku piramidasa. A da ih se toliko nalazi na tako malom prostoru, stvarno je previse.
A da dopunim "El-bosniaco", kacim jednu sliku pitanje:
Image

Ako nesto ima ispod povrsine, to su jos neotkriveni "Titini gradovi",
koje su tajno izgradili, ne zna se ko i kada". :-D
\/\/\/

Post by \/\/\/ »

Zar nije divno

Image
helo

Post by helo »

[quote="\/\/\/"]Zar nije divno

Image[/quote

Predivno je!

Ja ne mogu da razumijem neke ljude koje nemogu da predžu preko činjenice da u Bosni i Hercegovini nema piramida. Ne samo piramida nego i ostali čuda ovoga svjeta. Kako mogu da dokažu da unazad 20 000 godina, a i više na ovim područima nije bilo ništa. I zašto u Mexiku imaju piramide a u BiH nemaju? I zašto u Egiptu imaju piramide a u BiH nemaju? I mnoga druga čuda ovoga svjeta. Jednostavno večina ovdje se pomirila sa činjenicom da žive u vjeku i vremenu u kojem se sve otkrilo na ovome svjetu. I da svaka druga pojava i otkriče je nemoguče (tako večina misli na ovom forumu). Ja prvo vjerujem u Boga jednog i jedinog i u njegova čuda ovoga svjeta, i vjerujem da mi neznamo sami koliko generacija i civilizacija iza mas leži pd zemljom.
kekec

Post by kekec »

Ja ne mogu da razumijem neke ljude koje nemogu da predžu preko činjenice da u Bosni i Hercegovini nema piramida. Ne samo piramida nego i ostali čuda ovoga svjeta. Kako mogu da dokažu da unazad 20 000 godina, a i više na ovim područima nije bilo ništa. I zašto u Mexiku imaju piramide a u BiH nemaju? I zašto u Egiptu imaju piramide a u BiH nemaju? I mnoga druga čuda ovoga svjeta. Jednostavno večina ovdje se pomirila sa činjenicom da žive u vjeku i vremenu u kojem se sve otkrilo na ovome svjetu. I da svaka druga pojava i otkriče je nemoguče (tako večina misli na ovom forumu). Ja prvo vjerujem u Boga jednog i jedinog i u njegova čuda ovoga svjeta, i vjerujem da mi neznamo sami koliko generacija i civilizacija iza mas leži pd zemljom.
...ne mogu da razumijem neke ljude koje nemogu da predžu preko činjenice da u Bosni i Hercegovini nema piramida...
Ne razumijem ni ja, a oni navalili, ima pa ima. :)
Kako mogu da dokažu da unazad 20 000 godina, a i više na ovim područima nije bilo ništa
Ma bilo je ovdje svasta, ali bi kratka vijeka i nekako malo, tesko ga naci. A opet ima tu iskopina raznih, sve do stecaka i jos novijih objekata.
I zašto u Mexiku imaju piramide a u BiH nemaju? I zašto u Egiptu imaju piramide a u BiH nemaju
I u Kini ima Kineski zid. Mozda ga ima jos negdje, u Madjarskoj npr. I te prostore su napadali Huni i Avari, pa ko biva, mozda su ga gradili da se odbrane (ondasnji stanovnici), a vremenom ga zemlja zatrpala.
i vjerujem da mi neznamo sami koliko generacija i civilizacija iza mas leži pd zemljom
E zato moramo KOPATI. Da sretnemo i generacije i civilizacije. :)
Macuser

Post by Macuser »

helo,
piše se: ne mogu, a ne nemogu,
ne piše se predžu, nego pređu,
nije svjeta, nego svijeta,
piše se: nemoguće, a ne nemoguče,
pravilno je većina, a ne večina,
nije neznamo već ne znamo.
\/\/\/

Post by \/\/\/ »

helo wrote:
\/\/\/ wrote:Zar nije divno

Image[/quote

Predivno je!

Ti hoces da kazes da u Bosni nema piramidaaa :D
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Ocigledno je da se visocki "arheolog" zeli prikopcati na budzetska sredstva i izvuci licnu korist. To je sva poenta ove trakavice. To sto ce uzeti pare poreskih obveznika i doprinijeti rusenju ionako jadnog ugleda BiH u svijetu najmanje mu je bitno.
Zato drzava ne smije imati nista sa "visockim piramidama". Ako "priuceni arheolog" hoce kopati za svoje pare - bujrum. Ako ima budala koje ce ga finansijski podrzati sredstvima koje su sami zaradili - opet bujrum. Niko im to ne moze zabraniti. Pa, cak i ako na vrbi rodi grozdje i nadju "piramide", posteno ih je pustiti da sami zaradjuju na njima.
Ali, pare poreskih obveznika ne smiju uci u ovaj suludi projekt jer ce to biti zeleno svjetlo raznim probisvjetima i prevarantima da u svojim selendrama "pronalaze" razna "svjetska cuda" i onda traze "pomoc sire zajednice" za svoja "arheoloska istrazivanja" i to u drzavi u kojoj najveci dio stanovnistva zivi ispod granice dostojanstva bez ikakvih programa socijalne pomoci.
helo

Post by helo »

\/\/\/ wrote:
helo wrote:
\/\/\/ wrote:Zar nije divno

Image[/quote

Predivno je!

Ti hoces da kazes da u Bosni nema piramidaaa :D
Upravo suprotno tvom mišljenju, da ih ima. I da ima mnogo toga još što ja i ti i bilo ko ovdje nemamo pojma da još ima. :wink:
Goran_35

Post by Goran_35 »

cinjenica je da u bosni postoje kamene kugle iste kao latino-americke!

Zasto ne bi bile i piramide?

Sve ce biti jasnije u proljece....

8)
\/\/\/

Post by \/\/\/ »

helo wrote:
\/\/\/ wrote:
helo wrote: Ti hoces da kazes da u Bosni nema piramidaaa :D
Upravo suprotno tvom mišljenju, da ih ima. I da ima mnogo toga još što ja i ti i bilo ko ovdje nemamo pojma da još ima. :wink:
Nasa misljenja se podudaraju. :D :D
znanje

Post by znanje »

Sarafcina wrote:
znanje wrote:
Sarafcina wrote:
Ne treba prevod, hvala na ponudi ;)
to sam i ocekivao :) da se stavi, ali fali jedan detalj ;)
onaj gdje se definise naucni metod
ne mozemo u definicijama imati pojmove koji nisu definisani ;)
Ne da mi se više tražiti a nije bitno. Bitno je da sam ti pokazao da u savremenom svijetu rudar nije naučnik. Naravno, u savremeni svijet ne uklapa se domaća (Kardeljeva) definicija "naučnog radnika" u koju ulaze portir, čistačica, sekretarice kao i balavi asistenti na fakultetu... :-D
Pokazao?!? Mozda to mozes prodati nekome ko ne konta stvari ;)
Nisi pokazao ;) ... hajde da ne trazis :) ... znas li uopste sta je to naucni ;)metod? Onako svojim rijecima? ;)
Ja ti mogu reci, ali se neces moci nikako u njemu prepoznati (a Amer bi mogao ;)).
Zato mi je draze da ti sam kazes :), da ne bude da je do mene :)
Nije mi jasno šta ti nije jasno? I čemu podebljavanje ovog 'scientific method'? Ako ti je već stalo - u pomenutom rječniku ti se nalazi sljedeća gotova definicija:
"scientific method : principles and procedures for the systematic pursuit of knowledge involving the recognition and formulation of a problem, the collection of data through observation and experiment, and the formulation and testing of hypotheses"

Generalno, sve to u okviru jedne od nauka: fizike, hemije, ili biologije. O da, i umalo da zaboravim, naučni metod je onaj postupak koji provode naučnici, a ne amateri, rudotragači i sl. (premda bi ovi potonji žarko željeli da jesu ono što nisu.)
Last edited by znanje on 11/01/2006 00:31, edited 1 time in total.
Goran_35

Post by Goran_35 »

znaci po gosn.znanju i Nikola Tesla je bio amater a ne naucnik i pronalazac? :roll:
neutralac

Post by neutralac »

Kakvo je stajaliste Sejfe Tokica o ovima brdima oko Visokog? Momak je sveprisutan i elokventan , ali ne vidjeh njegov stav u Avazu.
Goran_35

Post by Goran_35 »

Hocu reci :oops: da ovi sto postavljaju pitanje naobrazbe,Semir ima sasvim dovoljno skole :oops: a to u stvari nije ni bitno!To je samo suplja ili bolje reci frustracija pojedinih :oops:

Recimo Nikola Tesla je zapoceo Visu Tehnicku Skolu u Gracu,ali mu nije trebala ;)

I opet su neki,kao gosn znanje :oops: ,skocili u vodu da nadju kabl,kada je doticni bezicnim putem upravljao teledirigovanim brodom ;)
znanje

Post by znanje »

Goran_35 wrote:znaci po gosn.znanju i Nikola Tesla je bio amater a ne naucnik i pronalazac? :roll:
Nikola Tesla je bio veliki pronalazač. Nije bio amater jer je imao određeno fakultetsko obrazovanje u elektrotehnici (Prag). Ali, nije bio ni naučnik jer nije bio doktor nauka (osim počasnih doktorata). To je bio jedan od presudnih razloga (pored velikog neslaganja s Einsteinom) zbog kojeg nije dobio Nobelovu nagradu.
Last edited by znanje on 11/01/2006 00:44, edited 1 time in total.
Macuser

Post by Macuser »

Koliko vidim ipak vecina ljudi u BiH ne vjeruje u ovu izmisljotinju i to je pozitivno. Cak se to jasno vidi i na ovom forumu. Neki ljudi koji slijepo vjeruju u piramidu imaju problema sa pravopisom naseg jezika, docim ljudi koji ne vjeruju u ociglednu izmisljotinu uglavnom nemaju problema sa sintaksom, padezima i glagolima.
QUIDQUID AGIS, PRUDENTER AGAS, ET RESPICE FINEM.
Goran_35

Post by Goran_35 »

znanje wrote:
Goran_35 wrote:znaci po gosn.znanju i Nikola Tesla je bio amater a ne naucnik i pronalazac? :roll:
Nikola Tesla je bio veliki pronalazač. Nije bio amater jer je imao određeno fakultetsko obrazovanje u elektrotehnici (Prag). Ali, nije bio ni naučnik jer nije bio doktor nauka (osim počasnih doktorata). To je bio jedan od presudnih razloga zbog kojeg nije dobio Nobelovu nagradu.
ja,ja :oops: a od skole je imao zapocetu Visu Tehnicku Skolu u Gracu :oops:

Da se provjeriti ;)

:D
Goran_35

Post by Goran_35 »

Macuser wrote:Koliko vidim ipak vecina ljudi u BiH ne vjeruje u ovu izmisljotinju i to je pozitivno. Cak se to jasno vidi i na ovom forumu. Neki ljudi koji slijepo vjeruju u piramidu imaju problema sa pravopisom naseg jezika, docim ljudi koji ne vjeruju u ociglednu izmisljotinu uglavnom nemaju problema sa sintaksom, padezima i glagolima.
QUIDQUID AGIS, PRUDENTER AGAS, ET RESPICE FINEM.
ma jashta :oops: svako vjeruje u nesto ;)
ti recimo vjerujes da je citav univerzum natao onako bezze iz nicega ;) slucajno :oops: ....Hej ba,sav ovaj silni prostor i vrijeme ? ;)

Ono puklo nesta :oops: i poceo i prostor i vrijeme :lol:
znanje

Post by znanje »

Goran_35 wrote:
znanje wrote:
Nikola Tesla je bio veliki pronalazač. Nije bio amater jer je imao određeno fakultetsko obrazovanje u elektrotehnici (Prag). Ali, nije bio ni naučnik jer nije bio doktor nauka (osim počasnih doktorata). To je bio jedan od presudnih razloga (pored velikog neslaganja s Einsteinom) zbog kojeg nije dobio Nobelovu nagradu.
ja,ja a od skole je imao zapocetu Visu Tehnicku Skolu u Gracu
Da se provjeriti ;)
Gorane, opet dolazimo na klasiku: AKO NEŠTO NIJE NEŠTO DRUGO, NE ZNAČI DA JE AUTOMATSKI NEŠTO TREĆE - NAPROTIV, BROJ MOGUĆNOSTI JE BESKONAČAN! Zatim dolazi mukotrpno traganje za dokazima... bez prejudiciranja da je ono za čim tragamo GARANT ONO TREĆE. Eto, to ti je nauka.
Macuser

Post by Macuser »

Goran_35 wrote:Hocu reci :oops: da ovi sto postavljaju pitanje naobrazbe,Semir ima sasvim dovoljno skole :oops: a to u stvari nije ni bitno!
Ljudima koji vjeruju u piramidu naravno da nije bitno. Jer tamo gdje nema nauke i obrazovanja, tamo je plodno tlo za mitove, legende i cuda. Zaista divno rezonovanje.

Tvrditi da neko zna u sta ja vjerujem, ne poznavajuci me, je proizvoljna konstatacija, koja ne znaci apsolutno nista, jer je besmislena.
Last edited by Macuser on 11/01/2006 00:57, edited 1 time in total.
Goran_35

Post by Goran_35 »

Za znanje

Drug moj ovo je cinjenica :oops: fakat :oops: lako provjerljiv ;)
znanje

Post by znanje »

Goran_35 wrote:Za znanje

Drug moj ovo je cinjenica :oops: fakat :oops: lako provjerljiv ;)
Prvo, mi nismo i nikad nećemo biti drugovi. A drugo, šta je to lako provjeriti, i zašto je važno da se provjeri?
Goran_35

Post by Goran_35 »

Macuser wrote:
Goran_35 wrote:Hocu reci :oops: da ovi sto postavljaju pitanje naobrazbe,Semir ima sasvim dovoljno skole :oops: a to u stvari nije ni bitno!
Ljudima koji vjeruju u piramidu naravno da nije bitno. Jer tamo gdje nema nauke i obrazovanja, tamo je plodno tlo za mitove, legende i cuda. Zaista divno rezonovanje.
A staje nauka?

Prekjucer mi rekose ;) da koristimo samo 2% mozga.Jucer mi rekose :oops: da koristimo 70% mozga.A danas mi kazu da koristimo 100% mozga ali je opet 30% viska?

:lol:
sanjica

Post by sanjica »

Ma sve je to nista dok se ne otkopa...
Locked