"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dr_Evil

#1926 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 08/03/2023 08:58
Moji podaci su za Njemacku, za ostale zemlje nisam kompetentan, tako da ostale ne komentarisem.
Imam i ja takve rodbine koliko hoces koji su otisli u ratu ili poslije rata pa imaju vlastite nekretnine.

Ovo sto ja govorim su sluzbeni podaci i govorim za Njemacku u 2023 god. - prije 10 i vise godina kako je bilo - to je skroz drugi svijet sto se tice trzista nekretnina (i u BiH i u Njemackoj).

Dakle, ako zelis da kupis nekretninu u Njemackoj danas, potrebno je da imas 20% ucesca - dakle u prevodu min. 100 000€ na racunu, tesko da to neko moze imati tek tako. Ovo pisu njihovi mediji, da biti u 10% najbogatijih Njemaca po prihodima - nije dovoljno da sebi priusti stan od 50-70m2 na kredit od 20 god.
20% ucesca je sasvim normalnom u civilizovanom svijetu, a nema razloga da ti kupujes stan u centru. Uostalom postoji mogucnost i kupovine stanarskog prava gdje su stanovi sigurno jeftiniji. Vazno je uci u to trziste nekretnina sa prvom kupnjom, kako god.
Ozimician

#1927 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 08/03/2023 09:14
Moji podaci su za Njemacku, za ostale zemlje nisam kompetentan, tako da ostale ne komentarisem.
Imam i ja takve rodbine koliko hoces koji su otisli u ratu ili poslije rata pa imaju vlastite nekretnine.

Ovo sto ja govorim su sluzbeni podaci i govorim za Njemacku u 2023 god. - prije 10 i vise godina kako je bilo - to je skroz drugi svijet sto se tice trzista nekretnina (i u BiH i u Njemackoj).

Dakle, ako zelis da kupis nekretninu u Njemackoj danas, potrebno je da imas 20% ucesca - dakle u prevodu min. 100 000€ na racunu, tesko da to neko moze imati tek tako. Ovo pisu njihovi mediji, da biti u 10% najbogatijih Njemaca po prihodima - nije dovoljno da sebi priusti stan od 50-70m2 na kredit od 20 god.
20% ucesca je sasvim normalnom u civilizovanom svijetu, a nema razloga da ti kupujes stan u centru. Uostalom postoji mogucnost i kupovine stanarskog prava gdje su stanovi sigurno jeftiniji. Vazno je uci u to trziste nekretnina sa prvom kupnjom, kako god.
Sta je stanarsko pravo ? Nisam za to cuo u BiH ni u Njemackoj ?

O kakvom centru pricas ? Ovo je standardna cijena za sve sto se moze nazvati gradom...

100 000 € znaci da - ako mjesecno stedis 1000€ - tek za 10 god. mozes skupiti za ucesce. xD Neko ko ima 30+ god , nije nimalo realno.
dr_Evil

#1928 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 08/03/2023 10:09

O kakvom centru pricas ? Ovo je standardna cijena za sve sto se moze nazvati gradom...

100 000 € znaci da - ako mjesecno stedis 1000€ - tek za 10 god. mozes skupiti za ucesce. xD Neko ko ima 30+ god , nije nimalo realno.
Dolazis iz BiH a nisi cuo za stanarsko pravo? Pitaj roditelje onda sta je prenosivo stanarsko pravo u BiH, valjda smo na osnovu njega svi privatizovali stanove.

U Njemackoj znam sigurno da imate stanarsko pravo jer je drug u Diseldorfu kupio takav stan, nekih 20 minuta od centra. Sta je to i kako se zove ja pojma nemam, google kaze da je to Wohnungsbaugesellschaft, meni nista ne znaci.

Kako je tacno uredjeno to kod vas, kakva su prava i kakve odgovornost ne znam. Ali u svakom slucaju mora biti prenosivo na djecu, sto prakticki znaci da je tvoj stan, i mora biti garantovano od drzave.
Ozimician

#1929 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 08/03/2023 10:29

Dolazis iz BiH a nisi cuo za stanarsko pravo? Pitaj roditelje onda sta je prenosivo stanarsko pravo u BiH, valjda smo na osnovu njega svi privatizovali stanove.

U Njemackoj znam sigurno da imate stanarsko pravo jer je drug u Diseldorfu kupio takav stan, nekih 20 minuta od centra. Sta je to i kako se zove ja pojma nemam, google kaze da je to Wohnungsbaugesellschaft, meni nista ne znaci.

Kako je tacno uredjeno to kod vas, kakva su prava i kakve odgovornost ne znam. Ali u svakom slucaju mora biti prenosivo na djecu, sto prakticki znaci da je tvoj stan, i mora biti garantovano od drzave.
Stvarno ne znam sta je to, niti su mi to roditelji kad imali, niti poznajem nekog ko je privatizovao neki stan... ne znam u kojoj BiH si ti odrastao xD
Haris.ba

#1930 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

Mislim da to nije stanarsko pravo. Taj institut koji navodiš kod nas ne postoji, barem u praksi. To je jedna vrsta stanarske/vlasničke zajednice/kooperacije/kompanije koja je osnovana sa ciljem da stanovi budu jeftiniji od tržišta. Da ih pravi, održava, preprodaje po povoljnijim cijenama od tržišta.

Sumnjam da bi to funkcionisalo u Bosni. Komšiji crkne krava, malverzacije sa odabirom stanova....

Otprilike - ti ne kupuješ stan, već kupuješ udio u kompaniji koja je vlasnik npr. 10 hiljada stanova. Visina koju moraš platiti za udio u kompaniji je npr. 100 hiljada eura da bi mogao živjeti u stanu koji na tržištu košta kad bi se mogao zasebno prodati npr. 200 hiljada eura.

U suštini ti nisi vlasnik stana, već vlasnik kompanije koja je vlasnik svih stanova. Stanarsko pravo u Jugi i to što Njemci imaju se nije srelo.
Naravno, ne možeš biti direktor te kompanije, ne možeš birati stan koji hoćeš. Ali, možeš vjerovatno glasati na skupštini kompanije gdje će se uložiti lova, i slično.
dr_Evil

#1931 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 08/03/2023 11:22
Mislim da to nije stanarsko pravo. Taj institut kod nas ne postoji, barem u praksi. To je jedna vrsta stanarske/vlasničke zajednice/kooperacije/kompanije koja je osnovana sa ciljem da stanovi budu jeftiniji od tržišta. Da ih pravi, održava, preprodaje po povoljnijim cijenama od tržišta.

Sumnjam da bi to funkcionisalo u Bosni.
To smo mi upravo imali u BiH to jeste Jugoslaviji. Firme su pravile stanove za svoje radnike a tebi dodjeljivale stanarsko pravo, koje je postalo prenosivo na djecu ili ostale koji su zivjeli u njemu. Odrzavanje i upravljanje se obicno prepustalo Domu za gazdovanje.

Kod nas je pravljeno s ciljem rjesavanja stambenog pitanja, a po zapadu s ciljem zarade tih privatnih kompanija. ALi je princip isti.

Najpravilniji prevod kod nas vjerujem je stanarsko pravo, ako pogledas ugovor od neke od tih zajednica sve ce ti se samo kazati.

Naravno kod takvih stanova imas vrijednost stana + dug kompanije. Recimo kupis stan koji kosta 250.000 eura, i jos imas zajednicki dug na stan koji je 60-70.000 eura. To znaci da se zaduzujes 250+60=310.000 eura, odnosno moras imati (koliko vam % ucesca ja mislim 20%) 62.000 eura ucesca.

To sve se daje banci, sto znaci da imas 250-62=182.000 eura kredit prema banci, i 60.000 eura kredit prema kompaniji. Taj dug prema kompaniji placas kroz kiriju, ta kirija obicno ukljucuje sve poreze, odrzavanje, smece, grijanje, i ratu kredita. Stariji stanovi obicno imaju normalnu cijenu stana i oko 30% vrijednosti u kreditu na kompaniju(koji su uzeli da poprave fasadu, zamjene liftove ili slicno). Odlika novih stanova je da su pravo jeftini recimo 80.000 eura, a prati ga 300.000 eura duga prema kompaniji, pa su kirije jako visoke onda. Ima kombinacija raznih iskreno.

Za prvu nekretninu takvo stanarsko pravo nije losa fora, kupit stan od 250.000, nakon 10 godina si otplatio dobar dio, i kroz to otplaceno imas ucesce za nesto "svoje", ako na to pucas.

Ne znam kako to u vas svabica funkcionise. ALi eto savjet ovima sta tek idu, da dobro ispitaju to sve i to od svaba po mogucnosti.
dr_Evil

#1932 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 08/03/2023 11:22
Otprilike - ti ne kupuješ stan, već kupuješ udio u kompaniji koja je vlasnik npr. 10 hiljada stanova. Visina koju moraš platiti za udio u kompaniji je npr. 100 hiljada eura da bi mogao živjeti u stanu koji na tržištu košta kad bi se mogao zasebno prodati npr. 200 hiljada eura.

U suštini ti nisi vlasnik stana, već vlasnik kompanije koja je vlasnik svih stanova. Stanarsko pravo u Jugi i to što Njemci imaju se nije srelo.
Naravno, ne možeš biti direktor te kompanije, ne možeš birati stan koji hoćeš. Ali, možeš vjerovatno glasati na skupštini kompanije gdje će se uložiti lova, i slično.
Dodao si poslije ovo pa evo da ti i tome dam komentar. Rekoh moze biti da u svaba se malo razlikuje od ostale civilizacije.

Naravno da mozes birati stan koji hoces. Osoba koja je kupila stanarsko pravo dalje prodaje taj stan, i posto on prodaje ti ga kupujes. Jedino je da moras postati clan tog drustva.

Ti imas obaveze prema kompaniji, i ona ima prema tebi. Moze te izbaciti i staviti stan na prodaju ako ne izvrsavas svoje obaveze, isto kao banka. ALi ti biras stan, ti ga kupujes, i ti pregovaras sa bankom.
Haris.ba

#1933 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 08/03/2023 11:33
To smo mi upravo imali u BiH to jeste Jugoslaviji. Firme su pravile stanove za svoje radnike a tebi dodjeljivale stanarsko pravo, koje je postalo prenosivo na djecu ili ostale koji su zivjeli u njemu. Odrzavanje i upravljanje se obicno prepustalo Domu za gazdovanje.

Kod nas je pravljeno s ciljem rjesavanja stambenog pitanja, a po zapadu s ciljem zarade tih privatnih kompanija. ALi je princip isti.
Izgleda slično, ali nije. Stanarsko pravo se crpilo iz firme u kojoj si bio radnik, nisi morao ništa platiti osim učestovanja u jednoj vrsti piramidalne šeme - uplaćivanju dijela plate za fond za izgradnju u okviru svoje firme. Upravljanje i održavanje (gazdovanje) je radila druga firma neovisno od one koja je napravila zgradu i dala stanarsko pravo svom radniku (što je u praksi bilo problematično).

Zamjenom radnog mjesta (zaposlenje u drugoj firmi), mogao si u drugoj firmi "dobiti" stan.

Teorijski, stanarsko pravo nije bilo prenosivo kako mi to danas shvatamo. Djeca i žena bi živjeli u tom stanu. Ali, da je supruga npr.umrla i djeca dobili stanove kroz rad u drugim firmama - taj stan bi se vratio firmi koja ga je napravila da ga dodjeli svom radniku bez stana.
dr_Evil wrote: 08/03/2023 11:36

Naravno da mozes birati stan koji hoces. Osoba koja je kupila stanarsko pravo dalje prodaje taj stan, i posto on prodaje ti ga kupujes. Jedino je da moras postati clan tog drustva.

Mislim na to da ne možeš birati stan koji hoćeš kupovinom samog učešća/udjela/dionica u kompaniji, da dođeš i kažeš ja kupio učešće daj mi stan koji hoću.
dr_Evil

#1934 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 08/03/2023 11:40
dr_Evil wrote: 08/03/2023 11:33

Izgleda slično, ali nije. Stanarsko pravo se crpilo iz firme u kojoj si bio radnik, nisi morao ništa platiti osim učestovanja u jednoj vrsti piramidalne šeme - uplaćivanju dijela plate za fond za izgradnju u okviru svoje firme. Upravljanje i održavanje (gazdovanje) je radila druga firma neovisno od one koja je napravila zgradu i dala stanarsko pravo svom radniku (što je u praksi bilo problematično).

Zamjenom radnog mjesta (zaposlenje u drugoj firmi), mogao si u drugoj firmi "dobiti" stan.

Teorijski, stanarsko pravo nije bilo prenosivo kako mi to danas shvatamo. Djeca i žena bi živjeli u tom stanu. Ali, da je supruga npr.umrla i djeca dobili stanove kroz rad u drugim firmama - taj stan bi se vratio firmi koja ga je napravila da ga dodjeli svom radniku bez stana.
Ovo je tacno sta kazes. ALi je ipak najblizi primjer koji mi imamo na nasem trzistu. Razlika je u tome sto kod nas se nije radilo o profitu pa je postavka drugacija
dr_Evil wrote: 08/03/2023 11:36

Haris.ba wrote: 08/03/2023 11:40
Mislim na to da ne možeš birati stan koji hoćeš kupovinom samog učešća/udjela/dionica u kompaniji, da dođeš i kažeš ja kupio učešće daj mi stan koji hoću.
Moze biti da je nesto kod tebe drugacije, ali se ipak raspitaj jel tako kod svih kompanija. Ovo sta sam ti napisao nije bezveze nego tacan proces kako se kupuje stanarsko pravo u Skandinaviji. A znam da je i kolega u Diseldorfu upravo ovako kupio.
PaulTracy

#1935 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PaulTracy »

goredole wrote: 07/03/2023 17:18
detroit-mercy wrote: 07/03/2023 17:10
Pa sad, iz svih tih zemalja imas masovne egzoduse stanovnistva, isti model kao u BiH, novopeceni tajkuni bi da se radi za dzabe.
koliko je do novopećenih tajkuna, toliko je i do manjka radnika u zapadnoj Evropi. budimo realni, kurko bi iko igdje otišao da te ovi ne žele.
Ljudi ne mogu ili ne žele da shvate da se ovdje radi o otimačini radnika od strane najrazvijenijih država svijeta i da države ne napuštaju najsiromašniji nego oni koje su najbogatiji izabrali što za posljedicu ima propast tih država.

Švicarska ima oko 9 miliona stanovnika, BDP per capita im je bio 66 000$ (2017 godine)
Hrvatska ima oko 3,5 miliona stanovnika,BDP per capita im je bio 29 000.
BiH ima oko 3 miliona stanovnika, BDP per capita nam je bio 13 000$
Liberija ima 3,2 miliona stanovnika, BDP per capita im je bio 1300$.

Ako Švicarska donese pravilo "Hrvati mogu da rade u Švicarskoj jednako kao i švicarski građani, bez posebnih uslova i ograničenja",šta će se desiti ?
Za 15 godina Hrvatska će biti starački dom,napuštena država u kojoj još žive samo babe i djedovi, imat će manje od 2 miliona stanovnika.
Sa druge strane Liberija u kojoj je BDP per capita više nego 20x manji nego u Hrvatskoj neće imati ni blizu toliki egzodus.

BiH,Srbiji, S. Makedoniju ne napuštaju ljudi ovako masovno jer su to najgore države na svijetu, napuštaju ih jer je prije svega Njemačka prije 10tak godina , kasnije su se pridružile i druge države u dijeljenju viza, odlučila da tim državama uzme mlade ljude.
PUNKT.
dr_Evil

#1936 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

PaulTracy wrote: 08/03/2023 11:56
goredole wrote: 07/03/2023 17:18
koliko je do novopećenih tajkuna, toliko je i do manjka radnika u zapadnoj Evropi. budimo realni, kurko bi iko igdje otišao da te ovi ne žele.
Ljudi ne mogu ili ne žele da shvate da se ovdje radi o otimačini radnika od strane najrazvijenijih država svijeta i da države ne napuštaju najsiromašniji nego oni koje su najbogatiji izabrali što za posljedicu ima propast tih država.

Švicarska ima oko 9 miliona stanovnika, BDP per capita im je bio 66 000$ (2017 godine)

Ako Švicarska donese pravilo "Hrvati mogu da rade u Švicarskoj jednako kao i švicarski građani, bez posebnih uslova i ograničenja",šta će se desiti ?
Za 15 godina Hrvatska će biti starački dom,napuštena država u kojoj još žive samo babe i djedovi, imat će manje od 2 miliona stanovnika.
Sa druge strane Liberija u kojoj je BDP per capita više nego 20x manji nego u Hrvatskoj neće imati ni blizu toliki egzodus.

BiH,Srbiji, S. Makedoniju ne napuštaju ljudi ovako masovno jer su to najgore države na svijetu, napuštaju ih jer je prije svega Njemačka prije 10tak godina , kasnije su se pridružile i druge države u dijeljenju viza, odlučila da tim državama uzme mlade ljude.
PUNKT.
Nisam strucnjak ali Svicarska je dio sengena, pa Hrvati mogu tako raditi jednako kao i svicarci? Ili grijesim? Hrvatska vec postaje to sve navedeno
Lex77

#1937 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Lex77 »

Stavili su odgodu do pretprošle godine, pa su nedavno opet uveli na hrvatske radnike. Ma tko to više zna, ali nikada nije bilo lako hrvatskim radnicima dobiti posao u Švicarskoj.
zippoo87

#1938 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Cijene nekretnina su wvugdje nastimane tako da drze ljude u kreditnom robstvu.Nigdje ti ne mozes kupiti nekretninu tek tako ali ima jedna druga stvar koja je bitnija i koja ne opterecuje nikog osim nas Balkance...ljudi na zapadu ZIVE zivote,trose pare i putuju a nekretnine rentaju,jer im je to em jeftinije,em bezbriznije.
Sada se mladi par za sekundu preseli iz Njemqcke u Australiju i online radi i opet zivi i putuje.
A sta radimo mi balkanci...kod nas sve para sto imas,daj skrsi u "mrtvu prirodu,beton" a od zivota nemas nista...samo tegljaris,dizes spratove,pravis lavice oko kuce u selu,kupujes stanove u kojima neces biti i umres opet kao ista ona seljqcina sto si bio i kada si otisao iz sela u Njemacku,prije 30-40 godina.

A stranqc za to vrijeme proputovao 50 drzava,radio u njih 5,stekao 100 prijqtelja po svijetu i svaki dan nasmijan i sretan sto zivi.
A kod nas sve te nekretnine q kunes dan kada si se rodio.
Dakle to je cisto stvar inteligencije,logike,kulturoloskih prilika i navika i ja iskreno i ne vidim tu neku prednost posjedovanja nekretnina ako ces biti rob 30 godina za taj kredit.
I jos jedna bitna stvar...na zapadu od svojih primanja uredno rentas stan a opet imas za normalan zivot,za putovanje,za djecu i za sve ostalo.
Zato se oni ne opterecuju nekretninama
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#1939 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

dr_Evil wrote: 08/03/2023 11:57
PaulTracy wrote: 08/03/2023 11:56

PUNKT.
Nisam strucnjak ali Svicarska je dio sengena, pa Hrvati mogu tako raditi jednako kao i svicarci? Ili grijesim? Hrvatska vec postaje to sve navedeno
Nisam stručnjak ali i da nam Njemačka nije otela recimo mlade doktore , arhitekte , varioce ili mlade ljude bilo koje druge profesije, kod nas bi radili eventualno u kladionici , šiša baru ili teretani na članskim kartama.
Dimu1927

#1940 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dimu1927 »

teskeredzic_22 wrote: 08/03/2023 12:13

Nisam stručnjak ali i da nam Njemačka nije otela recimo mlade doktore , arhitekte , varioce ili mlade ljude bilo koje druge profesije, kod nas bi radili eventualno u kladionici , šiša baru ili teretani na članskim kartama.

tacno djelomicno ali ne mozes to reci za sva zanimanja. recimo pravnika ekonomista doktora itd smo stancali svake godine previse, sa ekonomske strane nisi ih imao gdje zaposliti na ovaj broj stanovnika, recimo u kcus da radi 10k umjesto 4k ljudi al da nema niko na birou, ili u opcinama da imas duplo vise zaposlenih... ko bi to placao...

a sto se tice recimo zanata i tehnike i prevoza tu smo kiksali zbog male industrije, slabog prevoza saobracaja i prespore gradnje autoputeva npr.

ovo do sad sve radi 200 300 radnika umjesto da su se napale dionice od po 30-50 km pa da tu imas mravinjak ljudi
vjeshalica

#1941 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Ozimician wrote: 08/03/2023 11:21

Stvarno ne znam sta je to, niti su mi to roditelji kad imali, niti poznajem nekog ko je privatizovao neki stan... ne znam u kojoj BiH si ti odrastao xD
Ne kaze se privatizovao, nego otkupio.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1942 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

Bracni par koji zaradjuje 6000€, moze ustediti do 3000€ mjesecno. Znaci za 4-5 godina si na 100 000€
Cifru od 6000 sam naveo jer vecina u medicini zaradjuju taj iznos, a takvih je najvise nasih u de. Samo je stvar prioriteta, da li mora biti bmw od 60 000 za kes, ili moze i golf na otplatu
dr_Evil

#1943 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Niko ne kaze da nisi upravu :)
dr_Evil

#1944 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

vjeshalica wrote: 08/03/2023 12:46
Ne kaze se privatizovao, nego otkupio.
Dobro, upravu si, ispricavam se vase forumsko visocanstvo!
mirsek

#1945 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mirsek »

mirsek wrote: 07/03/2023 17:58
90% moje i zenine rodjacke dijaspore kao i rodbine nasih blisih prijatelja koji preko 10 godina zive na zapadu imaju svoje vlastite nekretnine u tim zemljama. Cak dosta njih nadogradjuju i sredjuju kuce u BIH rodnim mjestima ili u Sarajevu sebi kupuju stanove. 90% njih nisu doktori niti diplomirani inzenjeri ali su vrijedni radnici na solidnim pozicijama u firmama ili imaju neke svoje privatne biznise koji im solidno idu.
Radi se o uzorku od 15-20 domacinstava, od USA, Kanade, Svajcarske, Njemacke, Austrije, Svedske, Norveske i Danske.

Samo sam htio da ti pokazem primjer kako i nasi ljudi kao dijaspora mogu da kupuje stanove a kamoli domace svabe.
Moze li link za te sluzbene podatke, malo mi je to cudno ?
Jer ako je zvanicna prosjecna plata u Njemackoj oko 2300-2500 eura neto, top 10% najbogatijih zavisno od distribucije plata sigurno ima prosjecnu platu preko 3500 eura neto, mozda cak i 4000. Ako je to samac onda on moze stediti oko 1000-1500 eura mjesecno, ako su par onda mogu stediti 3000 eura bez problema.
Samac znaci ustedi 100.000 eura za oko 8 godina ili manje, a par za oko 3 godine. Takodjer, ne mora se kupovati stan u centru Minhena, imaju i predgradja kao i manja mjesta u Njemackoj gdje se lijepo moze zivjeti.
dr_Evil

#1946 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

zippoo87 wrote: 08/03/2023 12:09 Cijene nekretnina su wvugdje nastimane tako da drze ljude u kreditnom robstvu.Nigdje ti ne mozes kupiti nekretninu tek tako ali ima jedna druga stvar koja je bitnija i koja ne opterecuje nikog osim nas Balkance...ljudi na zapadu ZIVE zivote,trose pare i putuju a nekretnine rentaju,jer im je to em jeftinije,em bezbriznije.
Sada se mladi par za sekundu preseli iz Njemqcke u Australiju i online radi i opet zivi i putuje.
A sta radimo mi balkanci...kod nas sve para sto imas,daj skrsi u "mrtvu prirodu,beton" a od zivota nemas nista...samo tegljaris,dizes spratove,pravis lavice oko kuce u selu,kupujes stanove u kojima neces biti i umres opet kao ista ona seljqcina sto si bio i kada si otisao iz sela u Njemacku,prije 30-40 godina.

A stranqc za to vrijeme proputovao 50 drzava,radio u njih 5,stekao 100 prijqtelja po svijetu i svaki dan nasmijan i sretan sto zivi.
A kod nas sve te nekretnine q kunes dan kada si se rodio.
Dakle to je cisto stvar inteligencije,logike,kulturoloskih prilika i navika i ja iskreno i ne vidim tu neku prednost posjedovanja nekretnina ako ces biti rob 30 godina za taj kredit.
I jos jedna bitna stvar...na zapadu od svojih primanja uredno rentas stan a opet imas za normalan zivot,za putovanje,za djecu i za sve ostalo.
Zato se oni ne opterecuju nekretninama
I da i ne.

Prvo i osnovno, treba putovati, svako treba da odvoji par sedmica godisnje da posjeti neku zemlju ili zemlje u kojima nije bio. Ako posao dozvoljava preseliti se i raditi u nekoj drugoj zemlji, nauciti jezik, obicaje, to je bogatstvo koje nosis citavog zivota i koje iznenada samo sebe unovci.

E sada gledaj nedavno je bio dokumentarac zasto su zaista bijeli amerikanci bogatiji od crnaca, i zasto taj jaz samo nastavlja da se razvija. Odgovor nije jednostavan, ali ono sta se najvise istice od svega je posjedovanje nekretnine. Familija bijelca kupi kucu u kojoj zive, na kraju ta kuca ostaje djeci koja time sticu kapital za zivota, djeca kupuju kucu sebi svakako i taj se kapital mnozi. I ne samo to, cijena u takvim kvartovima raste mnogo brze nego u losim kvartovima. Familija crnca ostavlju qurku finog, a jos pored toga mora da uzdrzava roditelje i pomaze mladju bracu i sestre.

Posjedovati dom za svoju porodicu i djecu nije luksuz nego potreba. Ti kada imas stan kupljen uvijek ga mozes iznajmiti i preseliti se negdje, ili jednotavno ga prodati i od tog novca kupiti dio ili cijelu nekretninu u drugoj zemlji, umjesto da bacas pare. Ti ces ga placati 20-25 godina, tvoja djeca ce dobiti taj milion maraka za dzabe. Ili ces ti jednostavno kad steknes uslove za penziju ga prodati i kupiti sebi vilu sa vinogradom na jugu spanije(bubam).

Dakle jedno ne iskljucuje drugo, a kupiti bmw za 60.000eura definitivno iskljucuje i jedno i drugo.

Svi zapadnjaci koje ja poznajem posjeduju nekretninu, bez obzira otplacenu ili ne. I da skoro svi redovno idu na kanare, tajland, i slicne destinacije.

Naravno tu je prica Liability vs asset, ali treba doci na taj nivo.
teskeredzic_22

#1947 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

Dimu1927 wrote: 08/03/2023 12:40

tacno djelomicno ali ne mozes to reci za sva zanimanja. recimo pravnika ekonomista doktora itd smo stancali svake godine previse, sa ekonomske strane nisi ih imao gdje zaposliti na ovaj broj stanovnika, recimo u kcus da radi 10k umjesto 4k ljudi al da nema niko na birou, ili u opcinama da imas duplo vise zaposlenih... ko bi to placao...

a sto se tice recimo zanata i tehnike i prevoza tu smo kiksali zbog male industrije, slabog prevoza saobracaja i prespore gradnje autoputeva npr.

ovo do sad sve radi 200 300 radnika umjesto da su se napale dionice od po 30-50 km pa da tu imas mravinjak ljudi
U svakom slučaju više bi ljudi ostajalo u zemlji umjesto što rade po Njemačkoj da se država prema njima ponijela domaćinski.
A ponijela se stranački , "po zakonu".
dr_Evil

#1948 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

teskeredzic_22 wrote: 08/03/2023 15:23

U svakom slučaju više bi ljudi ostajalo u zemlji umjesto što rade po Njemačkoj da se država prema njima ponijela domaćinski.
:thumbup: To najvise boli
Dimu1927

#1949 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dimu1927 »

Dimu1927 wrote: 08/03/2023 12:40

slazem se, osim da je dio krivice i na indolentnom narodu. kmeci se od kuce, psuju se ista imena 25 godina, a kad treba izac na proteste nigdje nikog. samo pogledas francuze kako za svaku sitnicu haos prave... pa nekad i upali. al jok mi lagano kafa cigare kladionica i kmecanje od kuce

ili ne daj boze izaci na izbore masovno pa dati sansu nekom drugom, tu tek vidis kakav smo narod
teskeredzic_22

#1950 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

Dimu1927 wrote: 08/03/2023 15:32
Spoiler
Show

slazem se, osim da je dio krivice i na indolentnom narodu. kmeci se od kuce, psuju se ista imena 25 godina, a kad treba izac na proteste nigdje nikog. samo pogledas francuze kako za svaku sitnicu haos prave... pa nekad i upali. al jok mi lagano kafa cigare kladionica i kmecanje od kuce

ili ne daj boze izaci na izbore masovno pa dati sansu nekom drugom, tu tek vidis kakav smo narod
1.) 1960 su se televizijske utakmice gledale na crno-bijelim televizorima i to na način da se kod jednog vlasnika televizora sjati cijela "avlija"( za radničke sarajevske kvartove koji su u AU doba zidani u formi avlija sa nekoliko višespratnica) ili cijela mahala , ulica , seoski sokak.
2010 godine u najvećem broju domaćinstava svaka soba koja nije spavaća (a i veliki broj spavaćih soba) je imala televizor.
1960 automobil su vozili rijetki pripadnici vladajuće klase a 2010 godine više od 50 % domaćinstava posjeduje po dva automobila.
Poenta je da niko neće ugroziiti vlastiti komfor zarad drugog , mi smo narod koji je siromašan , koja je do 1945 bila neobrazovan , živio prilično skromno i na ivici bijede dakle previše se riskira i ma kako nekom bilo loše nema podršku i odlučnost drugih pogotovo onih koji imaju više love ili bolje poslove.
2.) Promjene na izborima ne može zadugo biti , mi smo jako prefrigan , pokvaren i manipulativan narod , izuzetno smo neobrazovani , nemamo empatiju prema drugima jer izrabljujemo radnike odnosno eskiviramo posao i gledamo da luftamo ma kako da nam je čovječan i korektan poslodavac (državna služba je najbolji primjer).
Brojni oni koji su do jučer bili jednaki nama danas neuporedivo bolje materijalno stoje i nama nije krivo što su oni oštetili , prevarili , prošvercovali , sakrili , nisu prijavili pa se obogatili (jer su samim tim OŠTETILI NEKOGA , državu , nekog drugog) , nego nam je krivo ŠTO MI NISMO U PRILICI DA NAPRAVIMO isto.
Takvi kakvi smo - formiramo ovu državu koja politički opstaje samo zato jer je međunarodni protektorat a ekonomski jer još nismo prezaduženi i a potrošnja nam je neuporedivo veća od stvarnog VIŠKA VRIJEDNOSTI koji stvorimo.

Ekonomski reset sistema (politički nije moguć zbog Dejtona) je nužan smjesta , odmah , a za dugoročno poboljšanje nam trebaju nezavisni tužioci i sudije odnosno pravna država u kojoj ĆE SVI ODGOVARATI ZA SVOJE POSTUPKE i da multipliciramo ovo nešto preostale pameti.

Iskreno , čisto sumnjam da će se ovo desiti u narednih 20-30 godina.
Post Reply