Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
Škobo Habu

#1926 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

mirsek wrote: 12/04/2020 17:19
Ovdje se ne govori o zaduzivanju radi investiranja nego radi pokrivanja tekuce potrosnje tj. digni 3-6 milijardi kredita i svima podijeli po 1000-2000 KM.
I to sve u slabasnoj ekonomiji kakva je bosanska. Pa cak i na zapadu su slicne mjere izlozene kritici kod dosta strucnjaka.
Prosta logika. Ekonomija nam neće prodisati, a od nje se očekuje čudo.
mirsek

#1927 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

Image
Pogledajte omjer duga u ukupnim prihodima entiteta da jasno shvatite dokle nas vodi dodatno ogromno zaduzivanje.
O vecim kreditima razmisljati iskljucivo kroz investicije i nakon sto se svima u javnom sektoru plate skresu na razumne mjere.
Last edited by mirsek on 12/04/2020 17:33, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1928 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

A to će biti nikad, ili možda malo kasnije :mrgreen:
Škobo Habu

#1929 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

Haris.ba wrote: 12/04/2020 17:27 Japan - drzavni trezor jeste zaduzen, ali duguje fakticki "sam sebi". :mrgreen:
Riječ je o unutrašnjem dugu, zar ne?

Mislim, već odavno ovdje kolaju neka psudo-ekonomska razmišljanja o tome kako se mi trebamo ugledati ili prepisivati od Japanaca, Njemaca, Amera i koga više ne.

Ljudi uopšte ne razmišljaju o mentalitetu, tradicionalnim navikama, percepciji sam društvene odgovornosti, uređenosti sistema pa do navika u saobraćaju, a da ne govorim o samoj transformaciji određenih društva kroz historiju i na koji su način došli do određenog ekomskog nivoa, koji bi oni da prepišu na nas?

Ti ljudi nisu ni svjesni koliko su smješni.
Last edited by Škobo Habu on 12/04/2020 17:35, edited 1 time in total.
Ci-Nick

#1930 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

Škobo Habu wrote: 12/04/2020 17:13
Ci-Nick wrote: 12/04/2020 14:00
Onaj ko ne razumije da je bolje živjeti dobro i biti zadužen nego biti gladan i bez duga taj ne razumije ekonomiju.
Ljudi koji kopaju po kontejnerima nemaju ni duga ni imovine, ni likvidnosti ni potencijala, ni budućnosti.
Danac najzaduženiji i zaboli ga ćuna, po svim istraživanjima najsretniji ljudi.
Da li bi bilo teško odgovoriti na pitanje koji kontinent ima najmanju zaduženost po glavi stanovnika... Naravno da ne bi,..
Kakvo površno ekonomsko filozofiranje.

Jedna Danska ima bicikala, koliko mi službenih automobila po glavi stanovnika. Premijer im dolazi na posao biciklom, i ti nam držiš predavanja o ekonomiji. Znaš li koliki je porez na auto u Danskoj, recimo?

Ako si već toliko pametan, zašto ne predložiš isti takav porez za sve one kojima plata prelazi dvije hiljade maraka kod nas?

Ne znam uopšte odakle ti ideja da su Danci najzaduženija nacija, jer mi je poznato da su to Ameri i Japanci, no američka ekonomija je nešto drugo - to je biciklo koje ne smije stati, jer kod Amera sve može stati osim ekonomije, i oni će se brzo oporaviti, Japanci su po glavi stanovnika najzaduženiji, ali oni imaju ekonomiju koja im pruža osjećaj sigurnosti, a mentalitet im takav da bi u našim okolnostima svi kolektivno počinili sepuku.
Japanski državni dug je najveći, duguju svom stanovništvu ali privatni dug je najveći u Danskoj.
Nisam rekao da je naš poreski sistem dobar, nisam rekao ni da je dobro to što svi gledaju da uzmu šta bilo od drzave, o drzavnom aparatu ne treba ni trošiti riječi.
Sve što sam rekao je da treba nastaviti sa javnim radovima i da se ovdje gura neki paradoks, svima dati a smanjiti troškove i ne zaduživati se.
Ako bi trebalo da se skrati sve u dvije rečenice onda bi to bile ove dvije koje je madner rekao...
'Zaduženje i deficitni budžet su razlog što su recesije kraće od faze rasta". I druga, " Gledaj šta bogati rade i radi tako".
Škobo Habu

#1931 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

Ci-Nick wrote: 12/04/2020 17:35
Japanski državni dug je najveći, duguju svom stanovništvu ali privatni dug je najveći u Danskoj.
Nisam rekao da je naš poreski sistem dobar, nisam rekao ni da je dobro to što svi gledaju da uzmu šta bilo od drzave, o drzavnom aparatu ne treba ni trošiti riječi.
Sve što sam rekao je da treba nastaviti sa javnim radovima i da se ovdje gura neki paradoks, svima dati a smanjiti troškove i ne zaduživati se.
Ako bi trebalo da se skrati sve u dvije rečenice onda bi to bile ove dvije koje je madner rekao...
'Zaduženje i deficitni budžet su razlog što su recesije kraće od faze rasta". I druga, " Gledaj šta bogati rade i radi tako".
Znaš šta je problem u svemu ovome?

Što ni ti, ni madner, niste u stanju praktično obrazložiti kakve će benefite imati sama ekonomija.
Last edited by Škobo Habu on 12/04/2020 17:50, edited 1 time in total.
mirsek

#1932 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

Ci-Nick wrote: 12/04/2020 17:35
Škobo Habu wrote: 12/04/2020 17:13
Ci-Nick wrote: 12/04/2020 14:00
Onaj ko ne razumije da je bolje živjeti dobro i biti zadužen nego biti gladan i bez duga taj ne razumije ekonomiju.
Ljudi koji kopaju po kontejnerima nemaju ni duga ni imovine, ni likvidnosti ni potencijala, ni budućnosti.
Danac najzaduženiji i zaboli ga ćuna, po svim istraživanjima najsretniji ljudi.
Da li bi bilo teško odgovoriti na pitanje koji kontinent ima najmanju zaduženost po glavi stanovnika... Naravno da ne bi,..
Kakvo površno ekonomsko filozofiranje.

Jedna Danska ima bicikala, koliko mi službenih automobila po glavi stanovnika. Premijer im dolazi na posao biciklom, i ti nam držiš predavanja o ekonomiji. Znaš li koliki je porez na auto u Danskoj, recimo?

Ako si već toliko pametan, zašto ne predložiš isti takav porez za sve one kojima plata prelazi dvije hiljade maraka kod nas?

Ne znam uopšte odakle ti ideja da su Danci najzaduženija nacija, jer mi je poznato da su to Ameri i Japanci, no američka ekonomija je nešto drugo - to je biciklo koje ne smije stati, jer kod Amera sve može stati osim ekonomije, i oni će se brzo oporaviti, Japanci su po glavi stanovnika najzaduženiji, ali oni imaju ekonomiju koja im pruža osjećaj sigurnosti, a mentalitet im takav da bi u našim okolnostima svi kolektivno počinili sepuku.
Znas li za to da smo placali zatezne kamate za kreditnu liniju i sredstva za pravljenje puteva koja uopste nismo koristili ?
I o cemu mi sada da pricamo, da glumimo da smo normalna zemlja koja maksimalno racionalno postupa sa svojim sredstvima i budzetima. :roll:
Škobo Habu

#1933 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

high_volume wrote: 12/04/2020 15:33 @Mag, kad si ti sa istorijskih nauka stekao obrazovanje iz ekonomije :? Neka večernja škola, ili internet :D
Čovjek samo štiti svoju budžetsku poziciju. Razumite ga.
The 51st State

#1934 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by The 51st State »

Svako zaduzenje za infrastrukturu, energetiku i poljoprivredu podrzavam, i treba sto je moguce vise koristiti izvore para za to, odatlek krece perpeturianje novca prema komplesknijim sistmemima i lakse hendlanje budzetima, ostalo je sve diskutabilno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1935 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

The 51st State wrote: 12/04/2020 17:56 Svako zaduzenje za infrastrukturu, energetiku i poljoprivredu podrzavam, i treba sto je moguce vise koristiti izvore para za to, odatlek krece perpeturianje novca prema komplesknijim sistmemima i lakse hendlanje budzetima, ostalo je sve diskutabilno.
Malo će love od ovih 330 miliona biti u to uloženo.
Ide ko i dosad na troškove plata budžetskih korisnika.

Jedino gore od ovog je ono kad RS uzima kredite od komercijalnih banaka za istu namjenu.
The 51st State

#1936 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by The 51st State »

Tomahawk11 wrote: 12/04/2020 18:00
The 51st State wrote: 12/04/2020 17:56 Svako zaduzenje za infrastrukturu, energetiku i poljoprivredu podrzavam, i treba sto je moguce vise koristiti izvore para za to, odatlek krece perpeturianje novca prema komplesknijim sistmemima i lakse hendlanje budzetima, ostalo je sve diskutabilno.

Jedino gore od ovog je ono kad RS uzima kredite od komercijalnih banaka za istu namjenu.
To je jasno, govorim uopsteno, vrlo malo se zaduzujemo za pomenute sektore i to je velika greska.
zippoo87

#1937 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by zippoo87 »

The 51st State wrote: 12/04/2020 18:19
Tomahawk11 wrote: 12/04/2020 18:00

To je jasno, govorim uopsteno, vrlo malo se zaduzujemo za pomenute sektore i to je velika greska.
fazon je sto u EU postoje fondovi koji daju ogromna sredstva za razvoj,za konkretne projekte i to nasi politicari ne uzimaju...par miliona eventualno u cijeloj godini a tu obicno bude minimalno 50% grantova...dakle dobijes gratis pola para i pola ti ulozis i imas novu vrijednost...mnogi od ovih projekata su za poljoprivredu ,kao i za privredu i mnoge ruge namjene ali to nikoga ne zanima,jer nase ne zanima nikakva dobrobit ni nova vrijednost i onda imamo ove padobrance (vjerovatno budzetlije) koji odobravaju 660 miliona KM koji ce biti spiskani za 2 mjeseca za plate i ostale gluposti

drugo,na vec podignute kredite ,godisnje se placa oko 15 miliona KM kao penali sto smo rezervisali sredstva a nismo aktivirali pare...neko moze izracunati koliko ustvari ima stotina miliona odobrenih a neutrosenih kredita,jer su nasi kriminalci nesposbni za bilo sta osim za ukrasti pare iz budzeta i kroz javne nabavke i ostale nacine kradje

ja da sam na poziciji da odredjujem,ne bi se digao niti jedan kredit koji nece garantovati da ce se od tog kreita stvoriti nova vrijednost i koji ce doprinjeti necemu...i naravno koji ce bez problema otplacivati sam sebe
dizati kreite za javnu potrosnju...za to bi ubijao na licu mjesta svakoga ko to uradi
studiorum_tuzlaensis

#1938 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by studiorum_tuzlaensis »

mirsek wrote: 12/04/2020 17:29 Image
Pogledajte omjer duga u ukupnim prihodima entiteta da jasno shvatite dokle nas vodi dodatno ogromno zaduzivanje.
O vecim kreditima razmisljati iskljucivo kroz investicije i nakon sto se svima u javnom sektoru plate skresu na razumne mjere.
Ovo je samo nivo federacije.. Fale kantoni:)
madner

#1939 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

kakotakonikako wrote: 12/04/2020 14:42
madner wrote: 12/04/2020 14:35 Evo druge vrste maga. Tacno je da imamo niskoprofitabilne poslove. Zato su nam plate 1500 KM a ne 2000 eura. Ali uz ovaj BDP sa takvim platama stopa zaduzenosti je validna.

Gledajte sta zapadne drzave rade za sebe i to je najbolji recept, kao sto vole mercedes vole i zaduzenje u recesiji jer znaju da je to dobar recept.
Samo veoma, veoma je bitno kako se i na sta trose te pare koje se zaduzuju. To je poenta. I velika, velika je razlika tih zadnih drzava i nase.

Valjda shvatas u cemu je kvaka. :bih:
Da i ne. Bitno je odrzati potraznju i sprijeciti produbljene recesije. To da li ce se djeliti pare ljudima, praviti ceste ili subvencionirati plate je tu sekundarno.
Neke mjere su naravno bolje od drugih, ali i najlosija mjera koja odrzava potraznju je bolja od ovih prijedloga.
madner

#1940 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

Škobo Habu wrote: 12/04/2020 17:25
madner wrote: 12/04/2020 14:35 Evo druge vrste maga. Tacno je da imamo niskoprofitabilne poslove. Zato su nam plate 1500 KM a ne 2000 eura. Ali uz ovaj BDP sa takvim platama stopa zaduzenosti je validna.

Gledajte sta zapadne drzave rade za sebe i to je najbolji recept, kao sto vole mercedes vole i zaduzenje u recesiji jer znaju da je to dobar recept.
Madneru, fino ti pišeš, imaš stila. Nema šta.

No, jasno je nama da i ti nekad posumnjaš u lucidnost vlastitih stavova.
Meni je samo jasno da vi ne znate nista o ekonomiji, sve sami ideolozi na temi.
Škobo Habu

#1941 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

madner wrote: 12/04/2020 20:47

Da i ne. Bitno je odrzati potraznju i sprijeciti produbljene recesije. To da li ce se djeliti pare ljudima, praviti ceste ili subvencionirati plate je tu sekundarno.
Neke mjere su naravno bolje od drugih, ali i najlosija mjera koja odrzava potraznju je bolja od ovih prijedloga.
madner wrote: 12/04/2020 20:48
Priznajem, nisam ekonomski stručnjak, ali barem pratim mišljenje struke.

Boldao dokazuje da si ti samo jedan puki teoretičar.
madner

#1942 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

zippoo87 wrote: 12/04/2020 15:31

Pisem sa mobitela pa gledam da je sto kraci tekst
Gdje su nam plate 1500 KM...u privredi?
Kojoj ?

Uglavnom od kojih para cemo mi vracati kredite,objasni ti?

Drzave koje hoce da profitiraju od kredita su one drzave koje pare ulazu u novu vrijednost a ne u budzet...jer znaju da samo proizvodnja i visak necega moze otplatiti dignuti kredit.
Krediti drzave nisu ni po cemu drugqciji od kredita u domacinstvu...lose upravljanje novcem dovodi do novih zaduzenja i ropstva i bankrota
Mi smo sa ovom i ovakvom privredom itekako prezaduzeni i tonemo samo jos dublje...jer te kredite koje uzmemo,potrosimo odmah a o otplati niko ne razmislja

A najgore od svega je sto nasa vlast nema kredibilitet,jer sve pare trose samo na sebe i svoje a privredu koja treba da hrani i njih i otplacuje kredite unistavaju.
Gdje su pare od donacija,od putarina,od akciza ,od registracije vozila,od civilne zastite...milijarde su nestale i ttebamo mi sada uzimati nove milijarde,da i one nestanu a sve pod izgovorom da su male kamate.

I sta mislis sto se ne povlace pare iz EU za projekte i tamo gdje je sve transparentno,sto to niko nece od politicara?
Zato sto idu pare u razvoj i zato sto se svaka marka mora opravdati.
I ti mi pricas da jos trebaju da nas zaduzuju i kradu u ovim zamucenim vodama sada.
Kada se porede vrijednosti obicno se porede iste stvari. Kod plata je norma porediti bruto plate jer razne zemlje imaju razne poreske politike pa je poredjenje neto plata nemoguce. 1434 je prosjek bruto plate za 2019 godinu, ako dodas jos prevoz i TO dobijes i vise od 1500.
Porediti nas neto i neciji bruto bi bilo strasno glupo.

Placati cemo te kredite kao i ostale od poreza i novih zaduzenja, kao i svi ostali.

To su gluposti, drzave rijetko direktno ulazu u nove vrijednosti osim infrastrukture. Mada je najbolja investicija obrazovanje, koju pak vecina ne smatra proizvodnjom.

Lose upravljenje novcem drzave dovodi do slabijeg ekonomskog rasta ili cak recesije. Mjere koje predlazete nuzno vode do duboke recesije, sto je suludo, predlazete da se zabijemo autom u zid jer ne zelite kupiti nove gume zbog rate.

Tako je, moj cilj je izbjeci gubitak radnih mjesta i kontrakciju ekonomije i povecanje nezaposlenosti. Vas cilj je izbjeci zaduzenje. U oba slucaja cemo doci na istu razinu duga, kontrakcijom BDPa raste procent duga jednako kao i uzimanjem kredita.
aerodinamika

#1943 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by aerodinamika »

studiorum_tuzlaensis wrote: 12/04/2020 20:04
mirsek wrote: 12/04/2020 17:29 Image
Ovo je samo nivo federacije.. Fale kantoni:)
nije vazno, nijedan kanton, ili entitet, da ne govorimo o drzavi ne moze propast, irijec je o ntvoreminama koje postoje po medunarodnom pravu, i bice pa makar imali milijardu trilijona zaduzenja
madner

#1944 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

Škobo Habu wrote: 12/04/2020 20:58
madner wrote: 12/04/2020 20:47

madner wrote: 12/04/2020 20:48
Priznajem, nisam ekonomski stručnjak, ali barem pratim mišljenje struke.

Boldao dokazuje da si ti samo jedan puki teoretičar.
Ekonomska struka bar od 1970 tvrdi da sam ja u pravu.
Škobo Habu

#1945 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

madner wrote: 12/04/2020 21:02
Ekonomska struka bar od 1970 tvrdi da sam ja u pravu.
I Fadil Novalić tvrdi da je u pravu. I on se poziva na ekspertske analize.

Nemam namjeru da se natežem ni sa kim čiji je koncept bolji, samo se bojim da mnogo toga u praksi neće funkcionisati.
Škobo Habu

#1946 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

madner wrote: 12/04/2020 21:00

Tako je, moj cilj je izbjeci gubitak radnih mjesta i kontrakciju ekonomije i povecanje nezaposlenosti
. Vas cilj je izbjeci zaduzenje. U oba slucaja cemo doci na istu razinu duga, kontrakcijom BDPa raste procent duga jednako kao i uzimanjem kredita.
Šta ide od kreditnih zaduženja za boldano?

Koliko sam je vidio gotovo ništa.

Ko će, uopšte, pokriti, odnosno namiriti, sav onaj akumulirani gubitak firmama za vrijeme virusa? Budžetska potrošnja?
Šta ćemo sa svim onim nezaposlenim koji će doći u situaciju da ne otplećuju kredite i obaveze, na samo za automobile, već za kuće i stanove?

Ko njima garantuje da će u dogledno vrijeme imati zaposljenje?
mirsek

#1947 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

Ako je prosjecna plata u BIH oko 1500 KM bruto, onda je prosjecna plata npr. u Njemackoj oko 4000 Eura, bruto.
Za Magove, da barataju sa tacnim ciframa.
zippoo87

#1948 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by zippoo87 »

Kojoj ?

Drzave koje hoce da profitiraju od kredita su one drzave koje pare ulazu u novu vrijednost a ne u budzet...jer znaju da samo proizvodnja i visak necega moze otplatiti dignuti kredit.
Krediti drzave nisu ni po cemu drugqciji od kredita u domacinstvu...lose upravljanje novcem dovodi do novih zaduzenja i ropstva i bankrota
Mi smo sa ovom i ovakvom privredom itekako prezaduzeni i tonemo samo jos dublje...jer te kredite koje uzmemo,potrosimo odmah a o otplati niko ne razmislja

A najgore od svega je sto nasa vlast nema kredibilitet,jer sve pare trose samo na sebe i svoje a privredu koja treba da hrani i njih i otplacuje kredite unistavaju.
Gdje su pare od donacija,od putarina,od akciza ,od registracije vozila,od civilne zastite...milijarde su nestale i ttebamo mi sada uzimati nove milijarde,da i one nestanu a sve pod izgovorom da su male kamate.

I sta mislis sto se ne povlace pare iz EU za projekte i tamo gdje je sve transparentno,sto to niko nece od politicara?
I ti mi pricas da jos trebaju da nas zaduzuju i kradu u ovim zamucenim vodama sada.
Kada se porede vrijednosti obicno se porede iste stvari. Kod plata je norma porediti bruto plate jer razne zemlje imaju razne poreske politike pa je poredjenje neto plata nemoguce. 1434 je prosjek bruto plate za 2019 godinu, ako dodas jos prevoz i TO dobijes i vise od 1500.

undefinedPlacati cemo te kredite kao i ostale od poreza i novih zaduzenjaundefined, kao i svi ostali.

To su gluposti, drzave rijetko direktno ulazu u nove vrijednosti osim infrastrukture. Mada je najbolja investicija obrazovanje, koju pak vecina ne smatra proizvodnjom.

Lose upravljenje novcem drzave dovodi do slabijeg ekonomskog rasta ili cak recesije. Mjere koje predlazete nuzno vode do duboke recesije, sto je suludo, predlazete da se zabijemo autom u zid jer ne zelite kupiti nove gume zbog rate.

Tako je, moj cilj je izbjeci gubitak radnih mjesta i kontrakciju ekonomije i povecanje nezaposlenosti. Vas cilj je izbjeci zaduzenje. U oba slucaja cemo doci na istu razinu duga, kontrakcijom BDPa raste procent duga jednako kao i uzimanjem kredita.
ovo povecano je kljucno...dakle po tebi je ekonomska mjera za spas zatvaranje kredita drugim kreditom ...da ti slucajno nisi jedan od Fadilovih savjetnika ?
vec sam napisao da samo zaduzivanje nije problem,ako ce proizvesti neki pozitivan efekat i rast i ako ce omoguciti da se ti krediti dugorocno mogu vracati ali sva zaduzivanja zadnjih 10 godina su bila samo za krpljenje budzetskih rupa a buzet je rupa bez dna...moze usisati desetine milijardi i da niko od toga ne vidi korist...osim par desetaka pojedinaca
ovo sto ti pricas o BPPu i ostalo...te analize nema ni Fadil ekspert...ovdje se sve radi ad hok i bez ikakvih istrazivanja,simulacija...zato sve skrsene pare do sada nisu dale nikakav efekat
jbte jedno prkno od ovakve rzave kao sto je nasa,ne moze u najboljim okolnostima imati 3% rast BDPa...ebenih 3% a uzima milijarde kredita ne razmisljajuci sta ce biti kada se to ne mogne vracati
mirsek

#1949 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

zippoo87 wrote: 12/04/2020 21:39

Kojoj ?

undefinedPlacati cemo te kredite kao i ostale od poreza i novih zaduzenjaundefined, kao i svi ostali.

ovo povecano je kljucno...dakle po tebi je ekonomska mjera za spas zatvaranje kredita drugim kreditom ...da ti slucajno nisi jedan od Fadilovih savjetnika ?
vec sam napisao da samo zaduzivanje nije problem,ako ce proizvesti neki pozitivan efekat i rast i ako ce omoguciti da se ti krediti dugorocno mogu vracati ali sva zaduzivanja zadnjih 10 godina su bila samo za krpljenje budzetskih rupa a buzet je rupa bez dna...moze usisati desetine milijardi i da niko od toga ne vidi korist...osim par desetaka pojedinaca
ovo sto ti pricas o BPPu i ostalo...te analize nema ni Fadil ekspert...ovdje se sve radi ad hok i bez ikakvih istrazivanja,simulacija...zato sve skrsene pare do sada nisu dale nikakav efekat
jbte jedno prkno od ovakve rzave kao sto je nasa,ne moze u najboljim okolnostima imati 3% rast BDPa...ebenih 3% a uzima milijarde kredita ne razmisljajuci sta ce biti kada se to ne mogne vracati
Ko god tvrdi da je bolje podici veliki neinvesticijski kredit (koji ce nuzno dovesti do vecih akciza, poreza, parafisklanih nameta, generalno do skupljeg zivota da bi se dug mogao namirivati u buducem periodu od strane drzave) umjesto zestokog rezanja krvopijskog javnog sektora taj ili je zlonamjeran(ima interes u javnom sektoru) ili ne zna sta prica.
pinkman

#1950 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pinkman »

Ma kod nas treba nepotrebne kadrove u administraciji rezati. Ali, to se nikad nece desiti jer su tu glasovi.

Najgori su mi profesori sa ekonomije koji po FB pisu da ne treba dirati plate jer se tako smanjuje potrosnja, pa ce biti manje PDV-a itd.

Ja im kazem da onda povecamo plate uhljebima i tako povecamo potrosnju :D Niko da od njih kaze da se prestane zaposljavati, salje u prijevremenu penziju i nesto otkaza podijeli, a razlika novca investira i tako odrzi nivo potrosnje.
Locked