Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ElRe

#1926 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

Fino sređen aerodrom. Primijetna gužva, čak danas i Air Serbia leti sa A319.

Granoff i US Polo nisu posećeni (bar juče). Aerodromov restoran prepun (prolazi sve od kafe, sokova do sendviča, pita i sladoleda).
Last edited by ElRe on 26/08/2023 14:03, edited 1 time in total.
Pandakonda

#1927 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Pandakonda »

tramvajtrojka wrote: 23/08/2023 17:58
Karikaturist wrote: 23/08/2023 17:51 Pa zasto su onda ni krivim ni duznim te takse fakturisane avio kompanijama!?
Managment MAT teski prevaranti..
zato sto prikupljanje te takse vrse aerodromi koji su lagali aviokompanije i nisu uzimali tu taksu od 2017 godine i kad je dosao retroaktivni racun zavera breeee :lol: :lol:

Image

ev sta kaze bhdca na to, znaci u Sarajevu nije problem da tu taksu plaćaju i niskotarifne kompanije a ovamo prave izvlakuse i krse zakon
Znaci ako sam dobro shvatio aerodromi da bi izbjegli placanje 3KM drzavi su lagali za broj putnika, drzava ih skontala, ispostavila retroaktivno fakturu, i onda aerodromi tu fakturu prosljedili kompanijama da plate ? Kako je onda Ryan Air ostao u BL ? Koliko vidim samo Wizz pravi problem.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#1928 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by W0rM »

tramvajtrojka wrote: 23/08/2023 17:14
Nije Sarajevo ugrozeno nego je Sarajevo jedino postovalo zakone ove države i plaćalo taksu sto su i ovi morali raditi, a nisu jer im je drazi bio lov u mutnom, i kad je bhdca ispostavila fakturu aviokompanijama nastalo je kuku majko sta nam rade klasicna nasa, bukvalno su stvorili nelojalnu konkurenciju na stetu drzave, i sto je najtuznije sarajevski aerodrom je dva aerodroma izdrzavao u isto vrijeme dok su oni nezakonitim radnjama rušili sarajevski

Tu taksu svi aerodromi u evropi placaju svojim drzavnim agencijama
Ovo sam i ja cuo, i rečeno mi je iz neformalnih izvora.
SJJ je radio po zakonu i radi i dalje i svojim taxama i naustrb sebe izdrzava druga 2 aerodroma u Federaciji. A onda imas nase ljude koji se bune zasto je sarajevski aerodrom skuplji od tuzlanskog i ne shvataju nii žele da shvate zašto je to tako.
karanana

#1930 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by karanana »

Aerodrom je u svakom pogledu karina i seoska shupa, od ulaza u njega do ulaza u avion i obratno. Prvo, chack in counteri trebaju da imaju jedan red, jednu liniju ogranicenu cik cak trakom i onda putnici koji su na redu za check in idu na sljedeci otvoreni salter. Kod nas ho ruk, navali gdje stignes stani iza nekog i onda odaberi posebnu liniju za svaki salter. I onda zaglavis jer se neko raspravlja o tezini torbe ili broju sjedista.
Dalje, novi terminal gore karina zesca, lose oznaceni gateovi, nekako nema toplinu. Plus vrapci i golubovi letaju. Onda na securitiju, raspasani drotovi, frajer ostavio pistolj sa prigusivacem na stol iza njega dva metra od putnika koji prolaze kroz detektor. Odlazak do aviona kroz neku gradjevinu silazak na pistu i hodanje do aviona. Oni tuneli za ulazak ne postoje. Kako samo ljudi koji imaju problem sa hodanjem prolaze tuda....?
Povratak/ulazak red za pasosku kontrolu ide napolje malte ne na pistu. I tu se pitam kako bolesni i iznemogli mogu to izbjecinjer nigdje alternative nema. A onda naravno na izlazu taksi prevoz.....Uzas. Sa svim problemima tada, Aerodrom je 10 puta bio bolji prije ove nove rekonstrukcije
melac

#1931 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by melac »

Meni cak i nije toliko bitno da je LCC, ali ljudi ima li ikakve sanse da dobijemo let Stockholm - Sarajevo, tokom cijele godine? ALi da lete preko Arlande?

Norwegian je nekad prije korone letio, a poslije Wizz sa Skavste. Sada leti Ryan sa Arlande ali za BL, ali to mi je malo zajebancija, ali i to ce biti prihvatljivo samo da se ne potucam po aerodromima cijeli dan sa dvoje djece.
mistek

#1932 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by mistek »

karanana wrote: 26/08/2023 16:14 Aerodrom je u svakom pogledu karina i seoska shupa, od ulaza u njega do ulaza u avion i obratno. Prvo, chack in counteri trebaju da imaju jedan red, jednu liniju ogranicenu cik cak trakom i onda putnici koji su na redu za check in idu na sljedeci otvoreni salter. Kod nas ho ruk, navali gdje stignes stani iza nekog i onda odaberi posebnu liniju za svaki salter. I onda zaglavis jer se neko raspravlja o tezini torbe ili broju sjedista.
Dalje, novi terminal gore karina zesca, lose oznaceni gateovi, nekako nema toplinu. Plus vrapci i golubovi letaju. Onda na securitiju, raspasani drotovi, frajer ostavio pistolj sa prigusivacem na stol iza njega dva metra od putnika koji prolaze kroz detektor. Odlazak do aviona kroz neku gradjevinu silazak na pistu i hodanje do aviona. Oni tuneli za ulazak ne postoje. Kako samo ljudi koji imaju problem sa hodanjem prolaze tuda....?
Povratak/ulazak red za pasosku kontrolu ide napolje malte ne na pistu. I tu se pitam kako bolesni i iznemogli mogu to izbjecinjer nigdje alternative nema. A onda naravno na izlazu taksi prevoz.....Uzas. Sa svim problemima tada, Aerodrom je 10 puta bio bolji prije ove nove rekonstrukcije
Ma većina tih stvari nije ništa čudno za aerodrome ove veličine. SJJ ima problem sa upravljanjem, letovima, širenjem biznisa, ali sve to gore je manje-više ok. Terminal novi je i meni za sada onako, ali eto, vidjet ćemo kroz neko vrijeme kako će to integrisati i na šta će ličiti. Drotovi su i meni najjadniji dio aerodroma, u svakom segmentu. Bukvalno, vidiš seljakluk, a tu bi se ipak trebalo ozbiljnije malo raditi (bilo na securitiju, bilo na pasoškoj).
Šalteri za check in nemaju tu "cik cak traku", jer i nije neka enormno velika gužva nikada. I kada jeste, riješe to otvaranjem dovoljnog broja šaltera i to je to. Na masi većih aerodroma je isto tako (mada sad vala većina odrađuje to online i samostalno).
I to hodanje do aviona je normalno. Negdje te strpaju u bus, jer se mora hodati par stotina metara, kod nas nema potrebe jer je 50m. Za invalide se obezbijede kolica i pomoć. Tuneli postoje, idu po protokolu :D Kad dođeš, ide tunel svakako. Pasoška kontrola jest užas, ono je premalen prostor i ono se moralo riješiti.
thekupus

#1933 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by thekupus »

Ovaj sistem check ina je takav jer su najviše tri šaltera za jedan let i jednu kompaniju. Više šaltera se stavlja kad je jedna kompanija s više letova, ili baš veliki let kakvi ne let iz Sa, i onda tek ima logike za jednu vijugavu liniju. To je zato što svaki šalter košta kompaniju. Tuneli ne postoje kad letiš low cost carrierima, jer također nisu besplatni, a kompanije biraju da ih ne koriste i ne plate aerodromu. Priču o pištolju sa prigušivačem na stolu možemo pričati maloj djeci, jer možda oni povjeruju.
drndalo

#1934 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Kao sto vec rekose, ili ti ne znas sta je prigusivac na pistolju i cemu sluzi, ili policajac...

Opet, policajac ga ne bi nosio ako ne mora jer je to puno veca zjbncja za malipulisanje. I ne postoji drzac na opasacu za sluzbeni pistolj, sa prigusivacem, jer je tu vec >40x50 cm.

Putnici koji imaju problema sa hodanjem to prijave ili na kupovini karte ili na salteru kod prijave, i aerodrom ih ukrca na avion uz pomoc sredstava namjenjenih tome...

E cuj, “nema toplinu”...? Koji aerodrom ti ima “tu toplinu...? Heklane papucice, priglavci, nakurnjaci, sta li?
ElRe

#1935 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

melac wrote: 26/08/2023 16:16 Meni cak i nije toliko bitno da je LCC, ali ljudi ima li ikakve sanse da dobijemo let Stockholm - Sarajevo, tokom cijele godine? ALi da lete preko Arlande?

Norwegian je nekad prije korone letio, a poslije Wizz sa Skavste. Sada leti Ryan sa Arlande ali za BL, ali to mi je malo zajebancija, ali i to ce biti prihvatljivo samo da se ne potucam po aerodromima cijeli dan sa dvoje djece.
Ostaje nam Banja Luka - Stokholm ili presijedanje preko Beča i Istanbula. Norwegian je ugasio i Prištinu i Podgoricu van sezone. Očiti nema materijala za liniju van sezone.
drndalo

#1936 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ma Norwegian je malo promijenio prioritete nakon sto zamalo izgibose pokretanjem prekookeanskih linija...

Pa sada paze i pusu na hladno.

Danas vidjoh Montenegro na polijetanju za TGD. Linija za TGD/TIA i nije bas neka sreca za SJJ i sviju koji zele vise linija zapadno, ali je dobro da su krenuli. Montenegru fali posla i linija iz CG, SJJu fali linija. Mozda nadju neku destinaciju koja bi nas obradovala.

A mozda samo optimista sanja...
detroit-mercy

#1937 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by detroit-mercy »

tramvajtrojka wrote: 23/08/2023 17:32
laserShow wrote: 23/08/2023 17:17 Hajde da stanemo. Znaci sarajevo postuje drzavu? Ok hajde da vidimo koliko drzava postuje sarajevo, sebe i sve nas pa neka tuzi i nalati ostala dva aJrodroma. Logicno.
Koliko drzava postuje samu sebe da je pala na ublehu i kuknjavu nepostivaca zakona

Image

Clan 4. je u pitanju gdje su banjalucki, tuzlanski, i mostarski nisu dostavljali spiskove i brojeve putnika da ne bi naplatili tu taksu, i oni su bili duzni to naplacivati od operatera, a nisu radili i onda je bhdca ispostavila retroaktivno racun aviokompanijama za takse koje nisu bile uplaćene, a koje se plaćaju u svakoj državi
Realno, ova dva areodroma su imali jedno 2000 puntinka u najboljem slucaju. U pricipu, nisu imali sta ni dostaviti, bilo ih sramota :mrgreen:.
tramvajtrojka

#1938 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

detroit-mercy wrote: 28/08/2023 20:18
tramvajtrojka wrote: 23/08/2023 17:32

Koliko drzava postuje samu sebe da je pala na ublehu i kuknjavu nepostivaca zakona

Image

Clan 4. je u pitanju gdje su banjalucki, tuzlanski, i mostarski nisu dostavljali spiskove i brojeve putnika da ne bi naplatili tu taksu, i oni su bili duzni to naplacivati od operatera, a nisu radili i onda je bhdca ispostavila retroaktivno racun aviokompanijama za takse koje nisu bile uplaćene, a koje se plaćaju u svakoj državi
Realno, ova dva areodroma su imali jedno 2000 puntinka u najboljem slucaju. U pricipu, nisu imali sta ni dostaviti, bilo ih sramota :mrgreen:.
mozda za mostarski al za banjalucki koji je imao preko 300000x3KM nakupi se milion duga puta nekoliko godina :roll:
detroit-mercy

#1939 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by detroit-mercy »

tramvajtrojka wrote: 28/08/2023 20:28
detroit-mercy wrote: 28/08/2023 20:18
mozda za mostarski al za banjalucki koji je imao preko 300000x3KM nakupi se milion duga puta nekoliko godina :roll:
Nisam znao da je BL imala 300k putnika, kad nabrase, ja msilio oni godisnje prevezu par tisuca.
tramvajtrojka

#1940 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

detroit-mercy wrote: 28/08/2023 21:11
tramvajtrojka wrote: 28/08/2023 20:28

Nisam znao da je BL imala 300k putnika, kad nabrase, ja msilio oni godisnje prevezu par tisuca.
350 milja su imali prosle godine i ove su pucali na 450
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1941 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by laserShow »

detroit-mercy wrote: 28/08/2023 20:18 Realno, ova dva areodroma su imali jedno 2000 puntinka u najboljem slucaju. U pricipu, nisu imali sta ni dostaviti, bilo ih sramota .
:lol: :lol: :lol: :lol:
melac

#1942 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by melac »

ElRe wrote: 28/08/2023 18:21
melac wrote: 26/08/2023 16:16 Meni cak i nije toliko bitno da je LCC, ali ljudi ima li ikakve sanse da dobijemo let Stockholm - Sarajevo, tokom cijele godine? ALi da lete preko Arlande?

Ostaje nam Banja Luka - Stokholm ili presijedanje preko Beča i Istanbula. Norwegian je ugasio i Prištinu i Podgoricu van sezone. Očiti nema materijala za liniju van sezone.
Navodno ce Wizz opet letiti sa Skavste, ali meni onda lakse od BL do Sarajeva vec do Skavste mi se prebacivati, s 2 male djece, a ako jos imam cekanje 5 sati, ludilo :D

Ono barem jedno sedmicno da lete Arlanda - SJJ meni nista vise ne treba. Cak i da je cijena veca, opet je kao i ove kombinacije preko Beca i Istanbula i direkt linija.
Seawolf

#1943 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

RyanAir ponovo otvara bazu (sa 2 bazirana aviona) od decembra 2023, na aerodrom Copenhagen (CPH/EKCH).

Među linijama koje bi se letjele iz te baze, razmatra se i linija za Sarajevo.

Vidjećemo šta će biti od toga.
sarajevsko_pivo

#1944 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by sarajevsko_pivo »

Seawolf wrote: 29/08/2023 06:19 RyanAir ponovo otvara bazu (sa 2 bazirana aviona) od decembra 2023, na aerodrom Copenhagen (CPH/EKCH).

Izvor? Mislim da ovu liniju za SJJ?

Ni rijec o Sarajevu:

https://corporate.ryanair.com/news/ryan ... investment.
Seawolf

#1945 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

sarajevsko_pivo wrote: 29/08/2023 10:17
Seawolf wrote: 29/08/2023 06:19 RyanAir ponovo otvara bazu (sa 2 bazirana aviona) od decembra 2023, na aerodrom Copenhagen (CPH/EKCH).

Izvor? Mislim da ovu liniju za SJJ?

Ni rijec o Sarajevu:

https://corporate.ryanair.com/news/ryan ... investment.
Izvor je samo usmenog karaktera.

Ali nadam se da bi moglo biti nešto od toga.
Tvrtko II Kotromanić

#1947 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Ozimician wrote: 04/09/2023 11:42 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasad ... /230904052

Sta se ovo sad sprema ?
mozda je usmjereno ka TZ i MO

mozda :-)
Ozimician

#1948 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 04/09/2023 12:03
Ozimician wrote: 04/09/2023 11:42 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasad ... /230904052

Sta se ovo sad sprema ?

Nije prema BL ?
Tvrtko II Kotromanić

#1949 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Ozimician wrote: 04/09/2023 12:04
Tvrtko II Kotromanić wrote: 04/09/2023 12:03

Nije prema BL ?
ne znam fakat, nagadjam :D
kontam ne znam sto bi za SJJ bilo, jedini aerodrom koji kako tako radi
Ozimician

#1950 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 04/09/2023 12:06
Ozimician wrote: 04/09/2023 12:04

Nije prema BL ?
ne znam fakat, nagadjam :D
kontam ne znam sto bi za SJJ bilo, jedini aerodrom koji kako tako radi
Pa onda ti i ne kontas kako funkcionisu koncesije.

Koncesionar i zeli da uzme ono sto dobro radi, nece niko gubitase. :D
Post Reply