Šta bi bilo kad bi bilo to je sada druga stvar.PM72 wrote:Ne bi to ni bilo loše da su pohapsili pa i pobili SVA republička rukovodstva i organe ”demokratskih” stranaka
SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
-
Milenkov buraz
#1926 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
- insomnia78
#1927 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Milenkov buraz wrote: Tako je, a vandredno stanje bi bio uvod u hapšenja. Da je tada uvedeno vandredno stanje vojska bi imala odriješene ruke, hapsila bi se čitava rukovodstva republika i uvedena vojna uprava.
-
hAZNADAR
#1928 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Po nasem vrlom generalu Waru i slicnima - Bogicevic izdajnik koji je donio losu odluku.Vizionar 1985 wrote:Nije. Tad je Bogicevic glasao protiv hapsenja Mesica, Tudzmana, Kucana itd., i vojnog udara ako se nevaram. A ne Alije itd. Alija jos nije bio eksponiran tad.Milenkov buraz wrote: Pa htjeli su to uraditi i bez toga, Bogić Bogićević sreća glasao protiv tog prijedloga, sve ostalo je istorija.
-
swanfilter
#1929 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Ne bi bilo lose da su republicki organi i rukovodioci fakat bili odmetnuti, a vrh u BG imao zdravu pamet. Da se ovo desilo, likovi poput Bulatovica bi bili instalirani u svim republikama, a velikosrpski element zavladao mirnim putem. Nije ono pocelo 90 i 91. Pocelo je mnogo, mnogo prije ...
-
palermo
#1930 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Da mi je znati hoće li se ovakve priče pričati i svih slijedećih pedeset godina. Dakle, ako SDA-u pripsuješ odgovornost za loše stavri, onda bi slijedom logike im trebao priznati i zasluge za sve ono dobro u tom ratnom periodu. Jer nema smisla da je netko za ono loše kriv., ali za ono dobro nije zaslužan.Thorgerson wrote:
Mislim da sam bio poprilicno jasan. Nije SDA normalno krivac za ove ubijene, boze sacuvaj zna se dobro ko nas je klao, ali jesu odgovorni jer nas nisu bolje spremili, pa eto da nas barem pogine kao njih tamo, a ne 3 ili 4 puta vise.
Zbog SDA naivnosti i "organizacije" otpora kad su nas doveli 5 do 12 da se moramo sami organizovati i braniti, najvise smo najebali. Ja sam na to mislio i fino sam to i napisao. I u tom kontekstu govorim, neka me SDA vise ne brani, jer oni to ne znaju.
Kako je moguce da ti mjesecima pripremaju obruč, da se organizuju, dijele oruzje itd. Kako je moguce da Alija nije poslusao hrpu savjeta generala, pa cak je neke akcije i otkazao zbog te naivnosti i razmisljanja, ma neka, nece nas, nemojmo talasat. Da ne govorim o drugim daljnjim greskama koje je pravio dalje tokom rata, i o šlagu na kraju dejtonu. Naravno nije samo on tu krivac, ali on je okupio bio te ljude oko sebe...
A ima i ova, ko je nekome branio da preuzme ulogu organizatora otpora, ko je branio svim tim našim naknadno pametnim glavama da preuzmu uloge lidera, vođe i kreiraju našu historisjku borbu za opstanak na način da svi budu zadovoljni.......
I onda mene proglase advokatom SDA. Samo zato što ne mogu prešutiti neke nebuloze......haj iz ove sadašnjosti i mogu, ali kad mi o ratnom periodu pričaju momci koji su tada bili u pelenama...onda je stvarno teško prešutiti....mislim, da radi budućih generacija nije ni lijepo prešutiti.
Makar opet bio advokat SDA.
-
Fudo387
#1931 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
palermo wrote:Da mi je znati hoće li se ovakve priče pričati i svih slijedećih pedeset godina. Dakle, ako SDA-u pripsuješ odgovornost za loše stavri, onda bi slijedom logike im trebao priznati i zasluge za sve ono dobro u tom ratnom periodu. Jer nema smisla da je netko za ono loše kriv., ali za ono dobro nije zaslužan.Thorgerson wrote:
Mislim da sam bio poprilicno jasan. Nije SDA normalno krivac za ove ubijene, boze sacuvaj zna se dobro ko nas je klao, ali jesu odgovorni jer nas nisu bolje spremili, pa eto da nas barem pogine kao njih tamo, a ne 3 ili 4 puta vise.
Zbog SDA naivnosti i "organizacije" otpora kad su nas doveli 5 do 12 da se moramo sami organizovati i braniti, najvise smo najebali. Ja sam na to mislio i fino sam to i napisao. I u tom kontekstu govorim, neka me SDA vise ne brani, jer oni to ne znaju.
Kako je moguce da ti mjesecima pripremaju obruč, da se organizuju, dijele oruzje itd. Kako je moguce da Alija nije poslusao hrpu savjeta generala, pa cak je neke akcije i otkazao zbog te naivnosti i razmisljanja, ma neka, nece nas, nemojmo talasat. Da ne govorim o drugim daljnjim greskama koje je pravio dalje tokom rata, i o šlagu na kraju dejtonu. Naravno nije samo on tu krivac, ali on je okupio bio te ljude oko sebe...
A ima i ova, ko je nekome branio da preuzme ulogu organizatora otpora, ko je branio svim tim našim naknadno pametnim glavama da preuzmu uloge lidera, vođe i kreiraju našu historisjku borbu za opstanak na način da svi budu zadovoljni.......
I onda mene proglase advokatom SDA. Samo zato što ne mogu prešutiti neke nebuloze......haj iz ove sadašnjosti i mogu, ali kad mi o ratnom periodu pričaju momci koji su tada bili u pelenama...onda je stvarno teško prešutiti....mislim, da radi budućih generacija nije ni lijepo prešutiti.
- MarshalDodik
#1932 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Ovako veli narodna epika:
"Historija nova kome sudi, poslije smrti koga kunu ljudi
A potomstvo sramota mu bije, bolje da se ni radjao nije"
"Historija nova kome sudi, poslije smrti koga kunu ljudi
A potomstvo sramota mu bije, bolje da se ni radjao nije"
-
archi_a
#1933 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Ko je kontrolisao skladišta iz kojih je dijeljeno oružje? Naravno da je nabavljano oružje i za potrebe branilaca BiH, ali je to bilo nemoguće obezbjediti u količinama u kojima su srbi od strane JNA dobivali oružje!Thorgerson wrote:Pa gdje pise da je to morao reci? Nije ni SDS nista javno previse pricala dok je dijelila mitraljeze, radio stanice i ostalu opremu po opstinama, gradovima i selima. Zar ne? Pa zamisli da su nasi ljudi po istocnoj bosni imali iole komad necega kod sebe, osim pokoje lovacke puske. Zamisli da smo mi u Sarajevu i okolnim opstinama imali nesto vise od pistolja i kakvog karabina. Da ne govorim o cemu jacem.archi_a wrote:Da je Alija I. prije samog referenduma i proglašenja nezavisnosti javno rekao biće rat, ovo će biti naš rat, spremajte se..... Legalno bi nas uništili. Legalno su mogli ući i pohapsiti čelnike zemlje, a da smo se usprotivili, teško bi bilo dokazivo ko je u pravu. Do rezultata referenduma, do proglašenja nezavisnosti i do priznavanja Bosne i Hercegovine od strane najvećih država, jna su bili legalna vojska i na području SRBiH.
JNA jeste odradila dobar dio posla za četnike, ali najveci dio posla su upravo odradili ti lokalci, seljaci, komsije. Koji su povadili svoje oruzje i krenuli na poziv. Pa eto mozda bi nas opet isto poginulo, ali bi poginulo vala i njih vise.
Ja Aliju, iako to mozda se ne cini, postujem zbog nekih stvari. Medjutim, historija pokazuje a i pokazat ce, da je jednostavno taj covjek ucinio niz gresaka koje su dovele do velikog pokolja naseg ljudstva, a taj pokolj ako vec nije moga biti izbjegnut, mogao je biti smanjen.
I sad Bakir, koji je 10x smotaniji od svog starog, koji je nikakv politicar i strateg, da ja njemu dam glavu na pladnju. Ako on bude nas vodio u nekom novom ne do bog ratu, poginut ce nas 300.000. I zato sam i napisao, hvala mu, ali neka ne talasa i neka se primi pametniji stvari (npr. podijeli ljudima penzije).
Ma neću da pričam dalje o ovome. Ebo me svak!
Last edited by archi_a on 28/01/2019 12:05, edited 1 time in total.
-
Milenkov buraz
#1934 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Treba biti realan, SDA je bila nesposobna ako je bilo dobrih stvari OK ja ih eto slabo vidim. Ali isto tako treba reći da se odbrana organizovala opet zahvaljujući infrastrukturi i znaju iz onog sistema. Da nije bilo onog sistema i antifašizma Bošnjaci bi nestali sa ovih prostora. Mogu obrazložiti ovaj svoj stav.palermo wrote:Da mi je znati hoće li se ovakve priče pričati i svih slijedećih pedeset godina. Dakle, ako SDA-u pripsuješ odgovornost za loše stavri, onda bi slijedom logike im trebao priznati i zasluge za sve ono dobro u tom ratnom periodu. Jer nema smisla da je netko za ono loše kriv., ali za ono dobro nije zaslužan.Thorgerson wrote:
- spreca
#1935 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Govnari kao sto su Bkir,Covic ,Dodik i drugi su bez razmisljanja spremni narod potrpati u rovove samo da bi se odrzali na vlasti bez kalkulacije kakav ce ishod biti jer ce u najtezem trenutku opet jedan drugom pruziti ruku ako zatreba da spasi glavu a mi cemo produziti da se bijemo dok oni budu sjedili u nekom prijatnom mjestu citajuci izvjestaje rovovskih bespuca
-
swanfilter
#1936 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
U Krajini je hrpa slucajeva da su SDA odbornici narodu prodavali oruzje koje su trebali podjeliti. Isti ti danas su nominirani za onu medalju otpora ili sta je vec ....
- spreca
#1937 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Tako je bilo svugdje ...a ti isti trgovci su danas uglavnom na nekim politckim duznostima u SDA ili su "uspjesni"privrednici".....kod mne moj rodjak kaze ko nema pare neka proda kravu i kupi pusku....a kupit moze od njihove grupe....tandzara M48 i 5 metaka od 1100 do 1500DM(deutsche maraka) kako za koga.....ja neznam nikog ko je dobio pusku.....u pocetku su svi kupili.....valjda je kasnije neko i dobio ali puska na 5 ili 10 boraca...zato smo ga u pocetku tako i pusili svugdje dok se nije nesto otelo ili zarobilo u agresoraswanfilter wrote:U Krajini je hrpa slucajeva da su SDA odbornici narodu prodavali oruzje koje su trebali podjeliti. Isti ti danas su nominirani za onu medalju otpora ili sta je vec ....
Last edited by spreca on 28/01/2019 12:26, edited 2 times in total.
-
Fudo387
#1938 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Imena kolega, imena.spreca wrote:Tako je bilo svugdje gdje su bili Bosnjaci...a ti isti trgovci su danas uglavnom na nekim politckim duznostima ili su "uspjesni"privrednici.....kod mne moj rodjak kaze ko nema pare neka proda kravu i kupi pusku....a kupit moze od njihove grupe....tandzara M48 i 5 metaka od 1100 do 1500DM(deutsche maraka) kako za koga.....ja neznam nikog ko je dobio pusku.....u pocetku su svi kupili.....valjda je kasnije neko i dobio ali puska na 5 ili 10 boraca...zato smo ga u pocetku tako i pusili svugdje dok se nije nesto otelo ili zarobilo u agresoraswanfilter wrote:U Krajini je hrpa slucajeva da su SDA odbornici narodu prodavali oruzje koje su trebali podjeliti. Isti ti danas su nominirani za onu medalju otpora ili sta je vec ....
- Better Man
#1939 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
prvi koji je prodavao oružje a trebao ga je podijeliti je Ratni profiter i kriminalac iz Ustikoline Hasan Čengić.Fudo387 wrote:Imena kolega, imena.spreca wrote:Tako je bilo svugdje gdje su bili Bosnjaci...a ti isti trgovci su danas uglavnom na nekim politckim duznostima ili su "uspjesni"privrednici.....kod mne moj rodjak kaze ko nema pare neka proda kravu i kupi pusku....a kupit moze od njihove grupe....tandzara M48 i 5 metaka od 1100 do 1500DM(deutsche maraka) kako za koga.....ja neznam nikog ko je dobio pusku.....u pocetku su svi kupili.....valjda je kasnije neko i dobio ali puska na 5 ili 10 boraca...zato smo ga u pocetku tako i pusili svugdje dok se nije nesto otelo ili zarobilo u agresoraswanfilter wrote:U Krajini je hrpa slucajeva da su SDA odbornici narodu prodavali oruzje koje su trebali podjeliti. Isti ti danas su nominirani za onu medalju otpora ili sta je vec ....
- spreca
#1940 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Fudo prviFudo387 wrote:Imena kolega, imena.spreca wrote:Tako je bilo svugdje gdje su bili Bosnjaci...a ti isti trgovci su danas uglavnom na nekim politckim duznostima ili su "uspjesni"privrednici.....kod mne moj rodjak kaze ko nema pare neka proda kravu i kupi pusku....a kupit moze od njihove grupe....tandzara M48 i 5 metaka od 1100 do 1500DM(deutsche maraka) kako za koga.....ja neznam nikog ko je dobio pusku.....u pocetku su svi kupili.....valjda je kasnije neko i dobio ali puska na 5 ili 10 boraca...zato smo ga u pocetku tako i pusili svugdje dok se nije nesto otelo ili zarobilo u agresoraswanfilter wrote:U Krajini je hrpa slucajeva da su SDA odbornici narodu prodavali oruzje koje su trebali podjeliti. Isti ti danas su nominirani za onu medalju otpora ili sta je vec ....
-
palermo
#1941 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
a dobro, kakve veze sad sve ovo ima sa ovom temom i naslovom.
Predmijevam da se želi reći, čim je od SDA ne može valjati. Mislim, je li to poenta ove priče ?
Predmijevam da se želi reći, čim je od SDA ne može valjati. Mislim, je li to poenta ove priče ?
-
PM72
#1942 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Poenta je...SDA napravi jednu dobru stvar a sljedećih stotinu zasere do kraja
- spreca
#1943 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
onje bio glavi u cijelom tom lancu valjda.....ima jedna prica kad je jedan iz TZ regije bio kod njeg i nije mu htio platiti a uzeli su prilicno oruzja ...zaprijetili mu da ce ostat bez glave na ramenu ako nesto pokusa i nisu platili...zalio se rukovodstvu i komandi
- Leverage
#1944 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Transatlanski ogranak SDA u akciji spašavanja privatnog Bakira.
-
Fudo387
#1945 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Dje sispreca wrote: Fudo prvi....narod ZnO....to bar nije tajna i u savakom mjestu se to zna...djesi Fudo sisa te pogodila
Ma nije, to je neki klise, pukne se prica i ispade svi bi ratovali al’ eto nisu imali para da kupe pusku.
Bi qrac, bilo ih je viska, al’ su nam formacijski najpopunjenije bile logisticke cete i sluzbe za moral, naprdjivanje.
- Leverage
#1946 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Super predmijevaš.palermo wrote:a dobro, kakve veze sad sve ovo ima sa ovom temom i naslovom.
- spreca
#1947 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
PM72 wrote:Poenta je...SDA napravi jednu dobru stvar a sljedećih stotinu zasere do kraja
-
Fudo387
#1948 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Momak, im’o si sansu ‘95 da deblokiras glavni grad drzave.Leverage wrote:Transatlanski ogranak SDA u akciji spašavanja privatnog Bakira.
Ho’s top, tenk, zolju, bacac plamena, pusku...sve ima.
Jesi li se zaletio na uzvisenja iznad Semizovca?
- spreca
#1949 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Neznam kako je bilo kod tebe ali kod nene su u pocetku jednu tandzaru duzilo 10 ljudi...a za logitiCare si u pravu....takvi su sad kod mene nili u vlasti na duznostima ili vema uspjesni privredniciFudo387 wrote:Dje sispreca wrote: Fudo prvi....narod ZnO....to bar nije tajna i u savakom mjestu se to zna...djesi Fudo sisa te pogodila
![]()
Ma nije, to je neki klise, pukne se prica i ispade svi bi ratovali al’ eto nisu imali para da kupe pusku.
Bi qrac, bilo ih je viska, al’ su nam formacijski najpopunjenije bile logisticke cete i sluzbe za moral, naprdjivanje.
- Leverage
#1950 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Ja nisam imao takvu šansu.Fudo387 wrote:Momak, im’o si sansu ‘95 da deblokiras glavni grad drzave.Leverage wrote:Transatlanski ogranak SDA u akciji spašavanja privatnog Bakira.
Ho’s top, tenk, zolju, bacac plamena, pusku...sve ima.
Jesi li se zaletio na uzvisenja iznad Semizovca?
Ti s druge strane imaš šansu da se vratiš i uživaš u blagodetima politike svoje SDA.