I dalje mislim da ne trebaju formirati vlast, pa da ih vidimo u opoziciji šta će.
Ali sam izgleda previdio razlog zašto NS ne traži premijera.
Prvo jer bi se vidjelo kako rade i da li je po zagovaranom i kritikovanom. A najlakše u hladovini.
Drugo jer izgleda rado navlače Konakovića za premijera jer je njima strateško opredjeljenje obrazovanje. Možda kultura i pravda, vjerovatno ne privreda i komunalno.
Ovako to piše Stav:
http://stav.ba/sarajevo-nocas-mora-pasti/iz Naše stranke razumjeli su da je najbolji način za ostvarenje vlastitih ideoloških ciljeva traženje političkih saveznika, prvo među onim što se naziva ljevicom, a zatim i među manjim i redovno neprincipijelnim i vlastohlepnim strankama koje ne posjeduju bilo kakvu ideološku ili nacionalnu platformu.
Upravo odatle i potiče politika kultiviranja personalnih veza i kontakata vrha Naše stranke s raznoraznim ambicioznim političarima kantonalnog i općinskog nivoa čija se neumjerena ambicioznost i manjak bilo kakvih principa uvijek mogu pokazati korisnim. U kontekstu takvih politički realnosti, pogotovo činjenice da nikada neće moći imati apsolutnu vlast, politika Naše stranke sastoji se u tome da halapljivim partnerima i korisnim idiotima prepušta kontrolu nad eventualno lukrativnim resursima pogodnim za korupciju, dok zauzvrat za sebe traži one sektore u vlasti iz kojih može djelovati u skladu sa svojom ideološkom platformom, a to su prije svega kultura i obrazovanje.
I dalje sam da Forto bude premijer. Hajde da vidimo nebošnjaka tehnokratu. Još mu ime zvuči pogodno, bošnjački. Nebitno što je završio žurnalizam ili tako nešto, imao je razumne stavove i diskusije.
Valjda je logično da stranka želi vlast i najuticajnije mjesto.
Ne bude li, potvrđuje se teza iz članka.