Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

MaD_ProfessoR

#1926 Re: -mod comment -

Post by MaD_ProfessoR »

Bloo wrote:
MaD_ProfessoR wrote:
Pajzvam, lik otvorio temu još u novembru:

http://forum.klix.ba/francuska-mijenja- ... 48454.html

i to treba biti razlog da se obriše moj post? super ste ekipa

Da li si pročitao uvodni post ove teme?
Razumiješ li naslov teme?

Ulijećeš ovdje i daješ link i tek nakon što sam reagovala, pozivaš da se neko eto očituje gede i unatoč ove odluke, te kako se ona na nekoj )tek treba da otkrijemo) nivou, veže sa položajem žene u islamu.

Razlog brisanja je što postoje ili su postojale slične teme gdje se o takvim stvarima moglo raspravljati. Većina je zaključana. Šta misliš zbog čega?

Ova tema je skoro uspjela da poprimi neke obrise civilizovane komunikacije i smatram da otvaranje pandorine kutije (opet) o maloljetnom seksu i islamu nam ne treba u ovom momentu.

Sve ostale primjedbe i konstruktivne kritike možeš mi poslati na pp.

Jesi li ti pročitala i ispravno razumjela prvi post, prije nego što si odlučila da TEBI LIČNO smeta, te ga nadobudno odlučila pobrisati?
Navela si da ti smeta, jer su ti moje paralele (koje ne vrijeđaju nikoga) zasmetale, bez obrazloženja o tome da negdje ima tema obrisala post, tvoj kolega naknadno je obrazložio da je bila tema, i hvala na tome.

Ulijećem, oprosti, nisam znao da je nužno za uključenje u neku forumsku raspravu imati 2000 postova na nekoj temi da bi bio uvažen od strane moderacije kao poželjan.

Kritiku upućujem javno, kako i priliči.
Last edited by MaD_ProfessoR on 09/03/2018 21:16, edited 1 time in total.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1927 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

ExNihilo wrote:
Nurudin wrote:
ExNihilo wrote:
Eh, ovaj citat me podsjeti da sam u Takvimu, također, čitao tekst koji je hadise o Muhamedovoj fizičkoj pojavi dok bi primao objavu (zacrvenio bi se, ispuštao zvukove nalik zujanju pčela i sl.) tumačio kao moguće simptom šizofrenije.

Hipoteza o Muhamedovoj šizofreniji ponovljena je nebrojeno puta, uostalom kao i hipoteza o kulturoloških korijenima hidžaba, ali mi je svojevremeno iznimno čudno bilo naći takve hipoteze u zvaničnim glasilima IZ.
Zar nije bila riječ o epilepsiji ?
Ponekad se spominje epilepsija, a ponekad šizofrenija. U pravu si da je češće epilepsija, ali epilepsija ne može objasniti viđenje krilatih anđela. :D
Ja sam čitao da možda i nije to isključeno. Epilepsija , prije (ili tokom , ne sjećam se tačno) napada dovodi nervni sistem
u jedno stanje koje je nasjličnije orgazmu ali daleko jače i duže traje. Nekad su je čak zvali božanskom bolešću
jer ima taj period drastično izmjenjenog stanja svijesti.
Šizofrenija bi bila najjednostavnije objašnjenje, iako smo mi svi šizofreni na neki način i imamo te dualnosti unutar
psihe, ovisno od toga u koju se krajnost ode. Recimo , Erih From kaže da su vjernici koji su pod utjecajem autoritarnih
religijsih sustava, kao vjernici jako submisivni, pokorni , ali da se takva krajnost onda rezultira drugom , kad ti isti submisivci
žele da njihova religija pokori svijet, da budu dominatni u stvari. On inače dijeli pristup religijama na autoritativni i humanistički.

Po mojoj analizi :D Muhamed je nešto vidio u tim izmjenjenim stanjima svijesti, a nešto je upakovao da prepadne ili privuče
sebi , ali je unutar tih pojednostavljenih mrkva-batina principa, sakrivao i neke dublje spoznaje, za one koji se baš ne upecaju
na mrkvu . U stvari je jako zanimljiva osoba i bilo bi interesantno kad bi ga se moglo "upoznati", bez ove aure svetosti i kričanja
o blasfemiji.
Bloo
Globalna šefica

#1928 Re: -mod comment -

Post by Bloo »

MaD_ProfessoR wrote: Jesi li ti pročitala i ispravno razumjela prvi post, prije nego što si odlučila da TEBI LIČNO smeta, te ga nadobudno odlučila pobrisati?
Navela si da ti smeta, jer su ti moje paralele (koje ne vrijeđaju nikoga) zasmetale, bez obrazloženja o tome da negdje ima tema obrisala post, tvoj kolega naknadno je obrazložio da je bila tema, i hvala na tome.
Ulijećem, oprosti, nisam da je nužno za uključenje u neku forumsku raspravu imati 2000 postova na nekoj temi da bi bio uvažen od strane moderacije kao poželjan.

Kritiku upućujem javno, kako i priliči.
Kao što navedoh, tvoj link sam pročitala.Objašnjenje za brisanje sam ti dala. Ne moraš ga odobriti.

Ako imaš neštro konstruktivno da kažeš oko položaja žene u islamu, dobro došao.

A eto i ma ta druga tema targetirana baš na tu vijest. :)
triconja

#1929 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Cini mi se da se bloo naljutila dobrano na mene zbog tog sto sam njeki dan njesta reko u posprdnom tonu u vezi nove funkcije bloo. Nisam mislio da vrijedjam ni po kojoj osnovi nego mi je samo cudno bilo kako to da na temi religije bude neko postavljen za moda ko nije pripadnik iste i htjedoh da od tog napravim segu ali nije uspjelo.

Halali bloo kruha ti :kiss:
MaD_ProfessoR

#1930 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MaD_ProfessoR »

Nije to ništa strašno, uobičajene moderatorske dječije bolesti, ko krzamak i pljuskavice, dok to preleži bit će sve kako treba.
Bloo
Globalna šefica

#1931 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

triconja wrote:Cini mi se da se bloo naljutila dobrano na mene zbog tog sto sam njeki dan njesta reko u posprdnom tonu u vezi nove funkcije bloo. Nisam mislio da vrijedjam ni po kojoj osnovi nego mi je samo cudno bilo kako to da na temi religije bude neko postavljen za moda ko nije pripadnik iste i htjedoh da od tog napravim segu ali nije uspjelo.

Ček, nisi stigao na red :mrgreen:
Izvini na nereagovanju, I was all over (izvan Sa):)
To R'lyeh and back :pasamoj:
triconja

#1932 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Bloo wrote:
triconja wrote:Cini mi se da se bloo naljutila dobrano na mene zbog tog sto sam njeki dan njesta reko u posprdnom tonu u vezi nove funkcije bloo. Nisam mislio da vrijedjam ni po kojoj osnovi nego mi je samo cudno bilo kako to da na temi religije bude neko postavljen za moda ko nije pripadnik iste i htjedoh da od tog napravim segu ali nije uspjelo.

Ček, nisi stigao na red :mrgreen:
Izvini na reagovanju, I was all over :)
To R'lyeh and back :pasamoj:
Naime moj smisao za humor je u najboljem slucaju veoma crn i sarkastican ali nikad ne zelim da nekog vrijedjam istim. Stas kad sam na svoju ruku :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#1933 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

MaD_ProfessoR wrote:Nije to ništa strašno, uobičajene moderatorske dječije bolesti, ko krzamak i pljuskavice, dok to preleži bit će sve kako treba.
Pa evo ja i dalje dječje i naivno čekam da daš neki lucidan osvrt...čak i u korelaciji sa linkom.
Nešto jezgrovito i to the point.
insomnia78

#1934 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by insomnia78 »

MaD_ProfessoR wrote:
Pajzvam, lik otvorio temu još u novembru:

http://forum.klix.ba/francuska-mijenja- ... 48454.html[/quote]

i to treba biti razlog da se obriše moj post? super ste ekipa[/quote]
Glede tog o cemu pricate neki dan je ta granica definisana na 15 godina
triconja

#1935 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Bloo wrote:
MaD_ProfessoR wrote:Nije to ništa strašno, uobičajene moderatorske dječije bolesti, ko krzamak i pljuskavice, dok to preleži bit će sve kako treba.
Pa evo ja i dalje dječje i naivno čekam da daš neki lucidan osvrt...čak i u korelaciji sa linkom.
Nešto jezgrovito i to the point.
I jos nesto, da ne bude nekih zakljucaka na divlje, to sto se u zadnje vrijeme ne javljam na temu religije nema nikakve veze sa biranjem moderatora nego jednostavno me je nekako pukla totalna nirvana na tu temu, znaci ravnodusan prema placu obozavam ilovacu fazon.
Bloo
Globalna šefica

#1936 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

triconja wrote: I jos nesto, da ne bude nekih zakljucaka na divlje, to sto se u zadnje vrijeme ne javljam na temu religije nema nikakve veze sa biranjem moderatora nego jednostavno me je nekako pukla totalna nirvana na tu temu, znaci ravnodusan prema placu obozavam ilovacu fazon.
:lol:
Ali fale doskocice.
Taman da se ukljucis, zakuhalo se kao da je ZAVNOBIH zasjedanje.
triconja

#1937 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Bloo wrote:
triconja wrote: I jos nesto, da ne bude nekih zakljucaka na divlje, to sto se u zadnje vrijeme ne javljam na temu religije nema nikakve veze sa biranjem moderatora nego jednostavno me je nekako pukla totalna nirvana na tu temu, znaci ravnodusan prema placu obozavam ilovacu fazon.
Ali fale doskocice.
Doskacem ja redovno na teme, otvorim ono kad pritisnem na crveno i izbaci me nedje 10 stranica iza i presaltam na zadnju stranicu (dje najfriskije) i onda doskacem :lol: :lol: :lol: . Nije toliko zanimljivo kako je bilo pa nemam nikakvih doskocica :D
pussysmoke

#1938 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:02, edited 1 time in total.
Gojeni H

#1939 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

pussysmoke wrote:Ne samo u islamu, žena je svakako ponižena. A trebala bi biti na samom vrhu ljestvice poštovanja.
Nick ti je pravi za ovakve izjave. Samo provoka5ivno u srediste besmisla.
Connaisseur Karlin

#1940 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

Gojeni H wrote:
pussysmoke wrote:Ne samo u islamu, žena je svakako ponižena. A trebala bi biti na samom vrhu ljestvice poštovanja.
Nick ti je pravi za ovakve izjave. Samo provoka5ivno u srediste besmisla.
pussysmoke u pravu :)
Gojeni H

#1941 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:Jutros mi nešto naumpade.

Islamska zajednica je, a ne znam da li je to još uvijek slučaj, ranije izbacivala almanah na godišnjoj razini. Uglavnom, u jednom takvom almanahu, koji datira iz 70tih godina prošlog stoljeća, ako me pamćenje služi, bijaše jedan tekst o tome kako je hidžab zapravo primarno proizvod tradicije, pa čak i mode, te da je savremeni koncept hidžaba moguće precizno povezati sa sultanijama.

Nemalo me iznenadilo da je takav tekst objavljen pod plaštom naše IZ. Čini mi se izvjesnim da to danas ne bi bilo moguće.
Glasnik?

To bi mogao biti vakat kad je rahmetli Smajlovic bio osvjezavajuci vjetar koji je talasao ...
insomnia78

#1942 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
Ali fale doskocice.
Radi guza ko meduza :lol: :lol:
A i bloo preko noci omeksala glede religija :lol:
insomnia78

#1943 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by insomnia78 »

ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:
ExNihilo wrote:Da, Takvim je u pitanju.

Šta hoćeš reći ovim za Tita?
Nije mi namjera da govorim protiv Tita, nego mi je ta "obavezna" slika koju su isticali simbolična i za sadržaje koji su se tada objavljivali i promovisali. Pa možda i taj o hidžabu, njegovom smislu, utemeljenju i sl.
Pa da, to sam želio da pojasniš. Naime, svi muslimani s kojima sa razgovarao o ovom tekstu bili su stava da je isti objavljen pod dirigentskom palicom partije.

Nije nemoguće, ali se onda postavlja pitanje koliko je IZ zaista bila nezavisna, kako često vole isticati.

Volio bih da se sjećam autora teksta.
Šokantno :shock: radili su upravo one stvari zbog kojih su i osnovani?
ExNihilo

#1944 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by ExNihilo »

insomnia78 wrote:
ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:
Nije mi namjera da govorim protiv Tita, nego mi je ta "obavezna" slika koju su isticali simbolična i za sadržaje koji su se tada objavljivali i promovisali. Pa možda i taj o hidžabu, njegovom smislu, utemeljenju i sl.
Pa da, to sam želio da pojasniš. Naime, svi muslimani s kojima sa razgovarao o ovom tekstu bili su stava da je isti objavljen pod dirigentskom palicom partije.

Nije nemoguće, ali se onda postavlja pitanje koliko je IZ zaista bila nezavisna, kako često vole isticati.

Volio bih da se sjećam autora teksta.
Šokantno :shock: radili su upravo one stvari zbog kojih su i osnovani?
Šta pričaš ti?
Bloo
Globalna šefica

#1945 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

insomnia78 wrote: A i bloo preko noci omeksala glede religija :lol:
Oko frog eatera nisam, pa cuvaj baget :mrgreen:
insomnia78

#1946 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by insomnia78 »

Smanji taj arogantni ton pa ti mozda i objasnim
insomnia78

#1947 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
insomnia78 wrote: A i bloo preko noci omeksala glede religija :lol:
Oko frog eatera nisam, pa cuvaj baget :mrgreen:
Baget je cvrst i uspravan :lol:
ExNihilo

#1948 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by ExNihilo »

insomnia78 wrote:Smanji taj arogantni ton pa ti mozda i objasnim
Koji me qrz onda citiraš?
triconja

#1949 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

insomnia78 wrote:
Bloo wrote:
Ali fale doskocice.
Radi guza ko meduza :lol: :lol:
A i bloo preko noci omeksala glede religija :lol:
Nesto ima u zraku garant, cim smo postali ravnodusni. :lol:
arzuhal

#1950 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Zaspama se momački...
Post Reply