Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#1926 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:
ali evo hipoteticki hajmo reci da je iskljucivo Bozija odredba da dijete dobije rak bez ikakvih vanjski ljudskih utjecaja, nego cisto Bozanski uzrok.

to dijete ce u Raj ici , sad je pitanje samo da li sa vecom patnjom podizu se stepeni u Raju, pa sto veci problemi prolazi covjek na ovome svijetu na vecem stupnju je u Raju. Ima predaja od poslanika gdje kaze, kada ljudi vide sta ce dobiti pacenici u Raju, pozelit ce ovi sto gledaju to da su i njima neprijatelji klijestima odvajali meso od kostiju samo da bi dobili to.

ja pretpostavljam da je sa tom patnjom se tom djetetu podize stepeni u Raju, jer ga djelima ne moze dostici
rak i genocid kao najveći blagoslov i božija milost... teško na lakši način doći do "oštembiljene" karte za rajski penthouse
eh malo si se zajebunio onda ako tako mislis

nije svaki rak niti genocid blagoslov, nego su to relativne stvari

nemoze rak i genocid jednoj osobi koja je radila velike grijehe biti blagoslov.

rak i bilo koja nedaca je za vjernika ciscenje od grijeha i uzdizanje na vece stepene u Raju.
iskusenje za prezivjele i kazna za one koje su bili daleko od BOzije milosti.
Bloo
Globalna šefica

#1927 Re: -mod comment-

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Smrcak15 wrote: prvo, da li znamo definitivno sve uzroke nastanka raka kod djeteta, da li si siguran da majka nije bila izlagana sa necim pa unijela u dijete neke stetne stvari pa to prouzokrovalo rak, da li si siguran da sastajci iz vakcina nisu podstakli rak nakon neko izvjesnog vremena, da li si siguran da dijete nije bilo blizu stetnih stvari koje su opet ljudi napravili i prosuli, ili ubacili u neke predmete ili hranu pa to dijete razvilo rak.
da li mozemo iskljuciti u potpunosti ljudski faktor.
nemozemo.
ali evo hipoteticki hajmo reci da je iskljucivo Bozija odredba da dijete dobije rak bez ikakvih vanjski ljudskih utjecaja, nego cisto Bozanski uzrok.
to dijete ce u Raj ici , sad je pitanje samo da li sa vecom patnjom podizu se stepeni u Raju, pa sto veci problemi prolazi covjek na ovome svijetu na vecem stupnju je u Raju. Ima predaja od poslanika gdje kaze, kada ljudi vide sta ce dobiti pacenici u Raju, pozelit ce ovi sto gledaju to da su i njima neprijatelji klijestima odvajali meso od kostiju samo da bi dobili to.
ja pretpostavljam da je sa tom patnjom se tom djetetu podize stepeni u Raju, jer ga djelima ne moze dostici. A ujedno to je automatski iskusenje za roditelje.
Svoje antivaxxerske spekulacije, molim te zadrži za odgovarajuću temu.
pa upravo sam citao knjigu koju i ljekari izmedju sebe koriste, od dr Meyer Eisensteina upravo govori o tome.
to sam samo spomenut usput, ne otvaram tu temu ovdje niti joj je mjesto, ali kao dokaz da .
Da li je potrebno da ti u obliku slikovnice nešto objasnim?
Svoje šarlatane poput Meyera (to što neko ima DR. kao titulu, ne značiu da nepogriješiv) zadrži za TO ODGOVARAJUĆIM TEMAMA.
Ako vakcine izazivaju rak kod djece (koja tvojom logikom onda završe na višem stuplju dženneta), mogao je Bog onda i da spriječi izum vakcina. Ali nije.
Svako iduće spominjanje bilo koga od antivaxxer idola i generalno vakcina će biti sankcionisano. Postoji tema o vakcinama.
harač

#1928 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
harač wrote:
rak i genocid kao najveći blagoslov i božija milost... teško na lakši način doći do "oštembiljene" karte za rajski penthouse
nije svaki rak niti genocid blagoslov, nego su to relativne stvari
implikacija je sasvim jasna: što je osoba mlađa, te samim tim manje izložena potencijalnom "griješenju", njeno uništenje u genocidu ili umiranje od raka, može biti samo blagoslov, jer ne samo da ide u raj, već i u poseban stepen raja - rajski penthouse, za koji sam kažeš da je želja svih pravih mumina (ono sa čupanjem noktiju kliještima i sl.)
Hakiz

#1929 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:

nedo Bog nikome takvo iskusenje, ali imas dvije opcije

da kukas na Boga a nista neces promijeniti nego te nece smatrati strpljivim, ili se strpiti i uzdati se u Boga da nadje izlaz pa te smatra strpljivim, pomogne ti da preprodis nevolju na ovom svijetu i upise te u strpljive i onda te to isto dijete uzme za ruku na sudnjem danu i uvede u Raj...

koju bi ti opciju uzela u ovom slucaju ako bi se desilo to sto si napisala?
A u međuvremenu to što dijete pati bolujući od raka, bolovi i sve ostalo, kome to na dušu ide?
prvo, da li znamo definitivno sve uzroke nastanka raka kod djeteta, da li si siguran da majka nije bila izlagana sa necim pa unijela u dijete neke stetne stvari pa to prouzokrovalo rak, da li si siguran da sastajci iz vakcina nisu podstakli rak nakon neko izvjesnog vremena, da li si siguran da dijete nije bilo blizu stetnih stvari koje su opet ljudi napravili i prosuli, ili ubacili u neke predmete ili hranu pa to dijete razvilo rak.

da li mozemo iskljuciti u potpunosti ljudski faktor.

nemozemo.

ja pretpostavljam da je sa tom patnjom se tom djetetu podize stepeni u Raju, jer ga djelima ne moze dostici. A ujedno to je automatski iskusenje za roditelje.
Znaš šta, Smrčak. Često nisam siguran šta da mislim o tvojim riječima. I ne analiziram ih previše, samo šupljimo da ubijemo vrijeme.

Ali, nakon ovoga, mislim da sam došao do jednog zaključka. Ti si monstrum. Ovo ne govorim sa namjerom da te provociram, govorim to kao zaključak do kojeg sam došao, za mene činjenicu.

Takvo hladno, bezosjećajno racionalisanje može doći samo od osobe koja nema nikakav osjećaj empatije.
Smrcak15

#1930 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: Znaš šta, Smrčak. Često nisam siguran šta da mislim o tvojim riječima. I ne analiziram ih previše, samo šupljimo da ubijemo vrijeme.

Ali, nakon ovoga, mislim da sam došao do jednog zaključka. Ti si monstrum. Ovo ne govorim sa namjerom da te provociram, govorim to kao zaključak do kojeg sam došao, za mene činjenicu.

Takvo hladno, bezosjećajno racionalisanje može doći samo od osobe koja nema nikakav osjećaj empatije.
jok eto nemam ja empatije :-)

prije nego osudis nekoga moras da znas tacno sve uzroke i posljedice toga da bi znao osuditi.

sta mislis ovako, ti sudis Bogu sad kako neko dobio rak, kako Bog daje rak tom i tome , on je sadista, on je monstrum on je ovakav onakav....

a jesi li ti siguran da taj sto dobije rak nije nije sam prouzrokovao izlaganjem stetnim stvarima ili mu neko drugi od ljudi prouzrokovao tu bolest?

sta mislis ta osoba prouzrokovala rak izlaganjem sebe nesvjesno stvarima koje su ljudi svojim rukama uradili pa to podstaklo rak, a ti zbog toga okrivis Boga...pa kad dodjes kod njega na sudnji dan on ti objasni stvari i ti samo ponizno oboris glavu uvidjevsi svoju zabludu i shvatis da si pucao u pogresnom smjeru u kojem nisi smio, zestoko kajuci se u tom trenutko shvatis da kajanje ne pali, pa onda otpocne sudjenje bez imalo milosti, temeljito prebrojavanje djelja i unakrsno ispitavanje uzduz i poprijeko za malo i veliko, dok onako go bos nejak slusas sta si radio taj i taj dan u toj i toj godini, dok velike graske znoja oblivaju lice a obrazi se zacrvenili ko paprike od stida

Allah kaze:

18. I upozori ih na bliski Sudnji dan kada će srca do grkljana doprijeti i popriječiti se, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti.

47. A na Dan kada planine uklonimo, i kad vidiš Zemlju ogoljenu, - a njih smo već sakupili, nijednog nismo izostavili -,

48. pred Gospodarom tvojim biće oni u redove poredani: "Došli ste Nam onako kako smo vas prvi put stvorili, a tvrdili ste da vam nećemo vrijeme za oživljenje odrediti."

49. I Knjiga će biti postavljena i vidjećete grešnike prestravljene zbog onog što je u njoj. "Teško nama!’ – govoriće – "kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!" – i naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti.
Hakiz

#1931 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote: Znaš šta, Smrčak. Često nisam siguran šta da mislim o tvojim riječima. I ne analiziram ih previše, samo šupljimo da ubijemo vrijeme.

jok eto nemam ja empatije :-)

prije nego osudis nekoga moras da znas tacno sve uzroke i posljedice toga da bi znao osuditi.

sta mislis ovako, ti sudis Bogu sad kako neko dobio rak, kako Bog daje rak tom i tome , on je sadista, on je monstrum on je ovakav onakav....

a jesi li ti siguran da taj sto dobije rak nije nije sam prouzrokovao izlaganjem stetnim stvarima ili mu neko drugi od ljudi prouzrokovao tu bolest?

sta mislis ta osoba prouzrokovala rak izlaganjem sebe nesvjesno stvarima koje su ljudi svojim rukama uradili pa to podstaklo rak, a ti zbog toga okrivis Boga...pa kad dodjes kod njega na sudnji dan on ti objasni stvari i ti samo ponizno oboris glavu uvidjevsi svoju zabludu i shvatis da si pucao u pogresnom smjeru u kojem nisi smio, zestoko kajuci se u tom trenutko shvatis da kajanje ne pali, pa onda otpocne sudjenje bez imalo milosti, temeljito prebrojavanje djelja i unakrsno ispitavanje uzduz i poprijeko za malo i veliko, dok onako go bos nejak slusas sta si radio taj i taj dan u toj i toj godini, dok velike graske znoja oblivaju lice a obrazi se zacrvenili ko paprike od stida

Allah kaze:

18. I upozori ih na bliski Sudnji dan kada će srca do grkljana doprijeti i popriječiti se, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti.

47. A na Dan kada planine uklonimo, i kad vidiš Zemlju ogoljenu, - a njih smo već sakupili, nijednog nismo izostavili -,

48. pred Gospodarom tvojim biće oni u redove poredani: "Došli ste Nam onako kako smo vas prvi put stvorili, a tvrdili ste da vam nećemo vrijeme za oživljenje odrediti."

49. I Knjiga će biti postavljena i vidjećete grešnike prestravljene zbog onog što je u njoj. "Teško nama!’ – govoriće – "kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!" – i naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti.
Nema svhe.
medvjed23

#1932 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

zlo se ostvaruje kroz činjenje ali i kroz nečinjenje.. imati mogućnost a ne spriječiti zlo = zlo (pogotovo ako je mogućnost jaka i široka)
Connaisseur Karlin

#1933 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

vjernicima abrahamskih relgija ne smeta ako Bog uzme djete , vjernici vjeruju da je to Bog uradio sa razlogom , i nisu ljuti na Boga
Hakiz

#1934 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote:vjernicima abrahamskih relgija ne smeta ako Bog uzme djete , vjernici vjeruju da je to Bog uradio sa razlogom , i nisu ljuti na Boga
U tome i jeste problem.
Smrcak15

#1935 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

medvjed23 wrote:zlo se ostvaruje kroz činjenje ali i kroz nečinjenje.. imati mogućnost a ne spriječiti zlo = zlo (pogotovo ako je mogućnost jaka i široka)
nekad sprecava nekad ne, a nemoze se apsolutno sprecavati zlo a htjeti imati zlo kao komponenta u testu.

bez dobra i zla nema testa, ako svako zlo bude otklonjeno, kako ce se onda ljudi testirati?

zato Bog pusti da se zlo nekad i desava radi testa.
Smrcak15

#1936 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:vjernicima abrahamskih relgija ne smeta ako Bog uzme djete , vjernici vjeruju da je to Bog uradio sa razlogom , i nisu ljuti na Boga
Bog daje Bog ima pravo i uzeti, ali sta to znaci uzeti, to je fakticki prebacivanje sa ovoga svijeta na drugi.
Connaisseur Karlin

#1937 Re: Ateizam vs. Religija

Smrcak15 wrote:
Bog daje Bog ima pravo i uzeti, ali sta to znaci uzeti, to je fakticki prebacivanje sa ovoga svijeta na drugi.
pa ti bi bio OK da ti Bog uzme djete , i ti bi nastavio nomrlano zijveti, kao da se nije nista dogodilo , i dalje bi isao moliti se Bogu u dzamiju
Connaisseur Karlin

#1938 Re: Ateizam vs. Religija

Hakiz wrote:
U tome i jeste problem.
pa kad vise vole Boga od sebe i vlastitog djeteta , Bog im je na prvom mjestu
Hakiz

#1939 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:

Što znači da vjernici ne bi smjeli biti tužni kada im neko drag umre, dapače trebali bi biti sretni, jer je bog tu osobu uzeo sebi, učinio joj čast, i njoj i onima koji tu osobu vole?

Sa vjerničkog stanovišta to možda i ima smisla, ali sa biološkog, prirodnog, to je potpuna besmislica. Ne samo da je besmislica nego je direktno ugrožavanje opstanka vrste, pogotovo kada je taj koga bog uzima sebi dijete.

Sve više mislim da sam u pravu...
Hakiz

#1940 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote:
Hakiz wrote:
U tome i jeste problem.

I time se potvrđuje ono šta sam govrio odavno, što bolji vjernik, to gori čovjek.
Smrcak15

#1941 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:
pa ti bi bio OK da ti Bog uzme djete , i ti bi nastavio nomrlano zijveti, kao da se nije nista dogodilo , i dalje bi isao moliti se Bogu u dzamiju
nedaqo Bog nikome takvo iskusenje, ali ako se desi mora se strpljivo podnijeti, nema druge

jer halabukom nista neces uspjeti samo izgubiti, a strpljenjem ces moci postici da to dijete tebe uzme za ruku pred vratima Raja i uvede u Raj.

dusa moze da pati, srce da se kida od bola, ali na BOga se nesmije viknuti, jer on daje on i uzima, a svaki vjernik zna da ce se sastati sa tim djetetom poslije smrti, to je obecanje Allahovo...pa zasto onda da rizikujem nekakvom halabukom na Allaha da izgubim tu sansu.
Connaisseur Karlin

#1942 Re: Ateizam vs. Religija

Hakiz wrote:
Hakiz wrote:
U tome i jeste problem.

I time se potvrđuje ono šta sam govrio odavno, što bolji vjernik, to gori čovjek.
pa znas price o zrtvovanju djece u Svetim Knjigama
a u starijim civilizacijama su ubijali bebe i stavljali pored kralja , sve sa ciljem zagobnog zivota i zadovoljstvo kralja
21 stljece, i vjernicima je ok da djete umre, vidis da ni Smrcko ne bi bio tuzan
Smrcak15

#1943 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:

Što znači da vjernici ne bi smjeli biti tužni kada im neko drag umre, dapače trebali bi biti sretni, jer je bog tu osobu uzeo sebi, učinio joj čast, i njoj i onima koji tu osobu vole?

Sa vjerničkog stanovišta to možda i ima smisla, ali sa biološkog, prirodnog, to je potpuna besmislica. Ne samo da je besmislica nego je direktno ugrožavanje opstanka vrste, pogotovo kada je taj koga bog uzima sebi dijete.

Sve više mislim da sam u pravu...
ma nemoj cuj, to sta mi kazes :-)

pa poslanik je suze lio kad su mu umirali clanovi familije a ti takve nebuloze pricas
Hakiz

#1944 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote: dusa moze da pati, srce da se kida od bola, ali na BOga se nesmije viknuti, jer on daje on i uzima, a svaki vjernik zna da ce se sastati sa tim djetetom poslije smrti, to je obecanje Allahovo...pa zasto onda da rizikujem nekakvom halabukom na Allaha da izgubim tu sansu.
Je li ovdje piše da je normalno prodati dijete za mjesto u raju??!!
Smrcak15

#1945 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: 21 stljece, i vjernicima je ok da djete umre, vidis da ni Smrcko ne bi bio tuzan
ne seri :-x
Connaisseur Karlin

#1946 Re: Ateizam vs. Religija

Smrcak15 wrote:
Smrcak15 wrote:
nedaqo Bog nikome takvo iskusenje, ali ako se desi mora se strpljivo podnijeti, nema druge

jer halabukom nista neces uspjeti samo izgubiti, a strpljenjem ces moci postici da to dijete tebe uzme za ruku pred vratima Raja i uvede u Raj.

dusa moze da pati, srce da se kida od bola, ali na BOga se nesmije viknuti, jer on daje on i uzima, a svaki vjernik zna da ce se sastati sa tim djetetom poslije smrti, to je obecanje Allahovo...pa zasto onda da rizikujem nekakvom halabukom na Allaha da izgubim tu sansu.
ja tebe ne razumijem, prvo tvrdis da je potpuno ok da Bog uzme djete, sad pises "nedao Bog nikome" , gdje je sad problem !?
Smrcak15

#1947 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote: dusa moze da pati, srce da se kida od bola, ali na BOga se nesmije viknuti, jer on daje on i uzima, a svaki vjernik zna da ce se sastati sa tim djetetom poslije smrti, to je obecanje Allahovo...pa zasto onda da rizikujem nekakvom halabukom na Allaha da izgubim tu sansu.
Je li ovdje piše da je normalno prodati dijete za mjesto u raju??!!
sta ba prodati, kakvo prodavanje o cemu ti svega ti???
Connaisseur Karlin

#1948 Re: Ateizam vs. Religija

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: 21 stljece, i vjernicima je ok da djete umre, vidis da ni Smrcko ne bi bio tuzan
ne seri :-x
pa ti nas uvjeravas, da ima smisla ako Bogu uzme djete , i da si ti ok da Bog uzme djete
Hakiz

#1949 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote: Što znači da vjernici ne bi smjeli biti tužni kada im neko drag umre, dapače trebali bi biti sretni, jer je bog tu osobu uzeo sebi, učinio joj čast, i njoj i onima koji tu osobu vole?

pa poslanik je suze lio kad su mu umirali clanovi familije a ti takve nebuloze pricas
Smrcak15 wrote:

Dakle, svaka suza prolivena zbog nekoga koga je bog pozvao sebi je povika na boga.
Smrcak15

#1950 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote: Što znači da vjernici ne bi smjeli biti tužni kada im neko drag umre, dapače trebali bi biti sretni, jer je bog tu osobu uzeo sebi, učinio joj čast, i njoj i onima koji tu osobu vole?

Dakle, svaka suza prolivena zbog nekoga koga je bog pozvao sebi je povika na boga.
kako glupo covjek razmislja da bog sacuva, sve naopako, nije ni cudo sto me nista ne kontas il inaopako razumijes.
Locked