Nova agresija na BIH?

Post Reply
madner

#1926 Re: Nova agresija na BIH?

Post by madner »

Ja sam cuo da je Fudo neke motorke iza neprijateljskih linija zarobio. :D
General War

#1927 Re: Nova agresija na BIH?

Post by General War »

asker wrote:
GeeTnT wrote:
asker wrote:Mislim da se @decembar referira na 10 Div sa Pelemisom na celu. Pogledajte njegov interview, zaista jeste sokantan. Jeste istina za Kosa, Erdemovica i Zigica, jesu likvidirali oficire (bar jednog) po Tuzli, jesu ulazili izlazili i setali ko po Banja Luci.

Ok, diverzanti, razumijem, ali i sam Pelemis govori da su imali insidere u Tz plus ove prebjege.

Ovo naravno ne umanjuje cinjenicu o herojskom TK i 2 Korpusu!
Na samom pocetku ekipa u kojoj sam bio hvatamo lika koji je pucao iz stana po raji, a nakon par mjeseci i instruktora padobranstva bivseg aerokluba u Tz... bio je veza sa cetnicima, a u stanu smo pronasli pored stanice, oruzje i uniforme. Balte i policija tz je takvih na desetine privela, a osim polomljenih prsta i kojeg rebra nikom nista nije falilo. Neki su otisli u razmjeni, a neki su svoje odradili i niko ih nije dirao do kraja rata...
Pa da, toga je bilo.

:thumbup:
Ja koliko se sjecam jedini "padobranac" koji je pucao po tuzlacima u toku rata iz stana je bio Cokolada, kad je radio dijete u skojevskoj kadf se zajebavao sa malokalibarskom.
A insruktor padobranstva je bio Jovo posto sam i ja bio u tom klubu, e on je iz dubrava cini mi se..ali nije iz tuzle.
pirpa

#1928 Re: Nova agresija na BIH?

Post by pirpa »

Imali smo i mi u Sarajevu dirvezante koji su imali izlete po srpskoj strani i bilo je i slučajeva da se predstavljaju kao četnički odred....čak smo imali i insajdera na Grbavici...
GeeTnT

#1929 Re: Nova agresija na BIH?

Post by GeeTnT »

...e nije. Informisi se ko je bio bjen i cije kokarde leze u muzeju..
Maraschino

#1930 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Maraschino »

General War wrote:
GeeTnT wrote:
asker wrote:Mislim da se @decembar referira na 10 Div sa Pelemisom na celu. Pogledajte njegov interview, zaista jeste sokantan. Jeste istina za Kosa, Erdemovica i Zigica, jesu likvidirali oficire (bar jednog) po Tuzli, jesu ulazili izlazili i setali ko po Banja Luci.

Ok, diverzanti, razumijem, ali i sam Pelemis govori da su imali insidere u Tz plus ove prebjege.

Ovo naravno ne umanjuje cinjenicu o herojskom TK i 2 Korpusu!
Na samom pocetku ekipa u kojoj sam bio hvatamo lika koji je pucao iz stana po raji, a nakon par mjeseci i instruktora padobranstva bivseg aerokluba u Tz... bio je veza sa cetnicima, a u stanu smo pronasli pored stanice, oruzje i uniforme. Balte i policija tz je takvih na desetine privela, a osim polomljenih prsta i kojeg rebra nikom nista nije falilo. Neki su otisli u razmjeni, a neki su svoje odradili i niko ih nije dirao do kraja rata...

Ja koliko se sjecam jedini "padobranac" koji je pucao po tuzlacima u toku rata iz stana je bio Cokolada, kad je radio dijete u skojevskoj kadf se zajebavao sa malokalibarskom.
A insruktor padobranstva je bio Jovo posto sam i ja bio u tom klubu, e on je iz dubrava cini mi se..ali nije iz tuzle.
Cokolada je bio razmazeno derista od oca oficira. Mislim da je on pucao krajem '91.god.
Pegla se izvukao. Ne znam da li je smio ikada doci u Tuzlu.

Ko je iz Dubnice bio s'tobom u aeroklubu?
spreca

#1931 Re: Nova agresija na BIH?

Post by spreca »

General War wrote: Ja koliko se sjecam jedini "padobranac" koji je pucao po tuzlacima u toku rata iz stana je bio Cokolada, kad je radio dijete u skojevskoj kadf se zajebavao sa malokalibarskom.
Jovo?..sjecas li se prezimena...nije mogao biti iz Dubrava
General War

#1932 Re: Nova agresija na BIH?

Post by General War »

Maraschino wrote:
Cokolada je bio razmazeno derista od oca oficira. Mislim da je on pucao krajem '91.god.

Nevezano za cokoladu,i to je bilo mislim 93, ali ja se iskreno ne sjecam ikoga da je u gradu pucao u toku rata iz tih pobuda.
Ko, cokolada?...citav rat tu bio i bas ranjen od one granate sto je pala na kasarnu.
Maraschino

#1933 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Maraschino »

General War wrote:
Maraschino wrote:

Nevezano za cokoladu,i to je bilo mislim 93, ali ja se iskreno ne sjecam ikoga da je u gradu pucao u toku rata iz tih pobuda.
Ko, cokolada?...citav rat tu bio i bas ranjen od one granate sto je pala na kasarnu.
Pegla preko puta njegove zgrade se izvukao.

Ne odgovori mi na pitanje? :D
Fudo387

#1934 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Fudo387 »

madner wrote:Ja sam cuo da je Fudo neke motorke iza neprijateljskih linija zarobio. :D
Drugo je to, klasicni vazdusni desant. :D
Ovi bolan hodaju po Tuzli, imaju isprave, dakleM jatake.
Amerikanci bi pola Tuzle u zatvor strpali da saznaju ko ih je udomio, ovi nasi po obicaju zblahnuti i neinformisani.
Ali, to je razlika izmedju ozbiljne vojske, obavjestajnih sluzbi, bezbjednjaka i nasih beskuraca.
Kakvi smo, dobro smo prosli. Sadake davati na svakom koraku.
PM72

#1935 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

pirpa wrote:Imali smo i mi u Sarajevu dirvezante koji su imali izlete po srpskoj strani i bilo je i slučajeva da se predstavljaju kao četnički odred....čak smo imali i insajdera na Grbavici...
ti kad izvališ-baš se potrudis.
pirpa

#1936 Re: Nova agresija na BIH?

Post by pirpa »

PM72 wrote:
pirpa wrote:Imali smo i mi u Sarajevu dirvezante koji su imali izlete po srpskoj strani i bilo je i slučajeva da se predstavljaju kao četnički odred....čak smo imali i insajdera na Grbavici...
E baš će takva informacija doći do rezervnog policajca i ostalih linijasa :-)
madner

#1937 Re: Nova agresija na BIH?

Post by madner »

Fudo387 wrote:
madner wrote:Ja sam cuo da je Fudo neke motorke iza neprijateljskih linija zarobio. :D
Amerikanci bi pola Tuzle u zatvor strpali da saznaju ko ih je udomio, ovi nasi po obicaju zblahnuti i neinformisani.
Ali, to je razlika izmedju ozbiljne vojske, obavjestajnih sluzbi, bezbjednjaka i nasih beskuraca.
Pa kako mislis sverc komerc voditi ako oni i mi nemamo validne isprave druge strane? :D
Valja kamion vamo, kamion tamo, vozac ostaje u kamionu. :D
Fudo387

#1938 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Fudo387 »

madner wrote:
Fudo387 wrote:
Pa kako mislis sverc komerc voditi ako oni i mi nemamo validne isprave druge strane? :D
Valja kamion vamo, kamion tamo, vozac ostaje u kamionu. :D
Moguce da je i to slucaj, mada ovi sto se spominju i njihove aktivnosti nisu svercerske prirode.
BHCluster

#1939 Re: Nova agresija na BIH?

Post by BHCluster »

"Oj Alija, hebem ti baklavu, mislio si bez metka državu"
archi_a

#1940 Re: Nova agresija na BIH?

Post by archi_a »

madner wrote:
archi_a wrote:
PM72 wrote:SDA planirala odbranu? :skoljka:
Eto nije!!!
Ali su zato milošević, karadžić, sds i njihovi ljudi, zajedno sa svojim dobrovoljcima, planirali klanje, protjerivanje i pljačkanje muslimana i rasturanje Bosne, pleme i sjeme im ebem. I to se izgleda pokušava zaboraviti!!!! Ili bar neki pokušavaju da se zaboravi.
Ljudi svjesno ne zele prihvatiti propuste vodstva. Procitajte clanak iz 2000, sta je vodstvo znalo 1991.
Ja ne znam šta treba da pričamo ovdje. Znam da je u novonastaloj situaciji kada je rat uveliko trajao u Hrvatskoj, kada su preko Bosne nadlijetali migovi "jna" i preko rijeke Save raketirali položaje hrvata u Slavoniji, kada je iz Slovenije i dijela Hrvatske povučeno na stotine oklopnjaka i regruta koji su smještani po kasarnama, pogotovo u sjevernoj Bosni, kada su povučeni avioni i helikopteri dopremljeni i stacionirani na Dubravama kod živinica, kada si mogao kroz ogradu vidjeti da su u većini "jna" kasarni, na teritoriji BiH, već tada iskopani i utvrđeni rovovi i tranšeje, pojačan broj vojnika u krugu kasarni koji nisu bili prijateljski nastrojeni prema prolaznicima... .
Određen ibroj ljudi je znao što se sprema. Ja nikad Aliju nisam gledao kroz SDA stranku. On je za mene bio predsjednik u tom vremenu. Činjenica je da su ovlastili po par ljudi u svakoj općini, koji su kao nešto pokušavali da organizuju. Negdje su uspjeli potaknuti i spojiti jedan broj onih kojima je postalo jasno šta se sprema, negdje su doživjeli neuspjeh i nije se čulo za njih. Sve je to bilo malo i nedovoljno u odnosu na ono što su bosanski srbi imali na raspolaganju, potpomognuti miloševićevom jna. Kome to nije jasno, ili je generalno sebi uzeo zadatak da pokuša izjednačiti uloge četnika i ArmijeBiH u ratu, ili je naivan i glup.
Da podvučem crtu i kažem lično mišljenje. Po meni, SDA nije jedina zaslužna za odbranu od agresije u Bosni i Hercegovini. Po meni su zaslužnije sve one patriote koje su se javile, bez obzira na ime, koje su kad je puklo došle i prijavile se za odbranu! Moj otac je bio član sdp-a. Kada je vidio da neće na dobro, počeo se sastajati sa ljudima, učestvovati u organizovanju brze obuke, nabavljati neko oružje, trošiti lična sredstva i zalihe, jer smo imali privatnu firmu. I nije bio jedini. Osmatralo se kako jna patrole hodaju po naseljima, ulaze u zgrade naoružani dugim cijevima i rapovima, a izlaze nakon nekog vremena samo u uniformama. Radili su na predaji oružja i snabdjevanju lojalnih srba po naseljima. Otac je par puta bio u misiji dopremanja nekog kupljenog naoružanja sa grupom iz patriotske lige. Još je živ njegov amidža koji ga je jednu noć napao i rekao:"šta radite bolan, vi ste kriminalci, sve će vas milicija pohapsiti!!" :roll: A kad je zapucalo i kad je došlo da mu pale kuću bilo je zapomaganja da ga spasi i njegovu djecu izvučemo na slobodnu teritoriju. Amidža je primjer da mnogi nisu znali šta će četnički krvoloci napraviti. Ja, kad je došlo vrijeme sam se prijavio. Nisam bio ni u jednoj stranci. Niko od boraca nije razmisljao o strankama. Kakva crna SDA, branio se život i porodica! Bosna nije imala svoju vojsku, niti sistrm. Vojska se tek trebala stvoriti u vremenu kad si već imao agresorki sistem i uhodanu matricu po kojoj djeluju, prvo u Sloveniji, pa u Hrvatskoj a sljedeća je bila Bosna.
E sad, činjenica je da su uspostavljeni krizni štabovi po slobodnoj teritoriji. Ko je to organizovao? Kako se to pojavilo po općinama? Znači, neko je ipak o nečemu razmišljao, neka imena su bila zadužena. Ko i šta, historija će svjedočiti.
Činjenica je da su srbi imali sve, kompletnu podršku miloševićeve jna. Bosanski pokret nije i moralo se dovijati na razne načine. Obzirom da nije moglo biti javno, bilo je i netransparentno. U toj situaciji se naravno pojavljuju i razni mešetari i oni koji kradu i namiču sebi. Nije to mogao kontrolisati Alija, niti deset Alija. Nije se znalo gdje nam je guzica a gdje je glava. I otac i ja živimo za dan kad će se javno reći imena ljigavaca koji su profitirali! Za neke će se čuti, neki će se provući i nikad se neće stiditi. Tako je to. Jebeš mu mater, tako je.
Ali biti isključiv i samo pričati o tome, generalizirati stvari i kroz to pokušati ocrniti borbu bosanske vojske i bosanskog patriote, na to neću nikad pristati. Sa takvim ljudima neću razgovarati.
A da povučem i paralelu, obzirom na naziv teme....
92 nije postojao nikakav sistem. Muslimani nisu imali i nisu mogli imati nikakav sigurnosni sistem, nikakav ustroj. Sve se moralo napraviti od nule. Srbi su imali podršku tadašnjeg predsjednika Jugoslavije miloševića, koji je bio i zapovjednik jna, sve generale na svojoj strani. Srpski separatisti su imali ustroj i pomoć u vidu logistike, mts-a. Samo su morali skinuti petokraku sa kape ili prefarbati petokraku na oklopnjaku. Sad je to malo drugačije, sad imaš Bošnjaka i kao generala, oficira, brigadira, vojnika u OSBiH.
Malo bi drugačije stvari na terenu izgledale. Malo bi se drugačije organizovalo i lakše bi išlo u slučaju pokušaja rušenja ustavnopravnog poretka BiH, potpomognutog agresivnim "stranim" elementima. :D lp
Last edited by archi_a on 22/02/2018 16:14, edited 1 time in total.
General War

#1941 Re: Nova agresija na BIH?

Post by General War »

spreca wrote:
General War wrote: Ja koliko se sjecam jedini "padobranac" koji je pucao po tuzlacima u toku rata iz stana je bio Cokolada, kad je radio dijete u skojevskoj kadf se zajebavao sa malokalibarskom.
Ne sjecam mu se prezimena davno je bilo..ali je on jedini padobranac iz aero kluba "zdravko Smolej"i nije iz tuzle sigurno jer se sjecam da je dolazio stojadinom i da smo ga cekali uvjek i iz tog je kraja je kako se sjecam (potez-zivinice -dubrave)...e sad je li ko bio od sportskih pilota isto u 63-oj ne znam, oni su bili drugi OUR :D
Eh sad ne sjecam se ko je bio iz dubnice tada 90-92, da me ubijes :D
General War

#1942 Re: Nova agresija na BIH?

Post by General War »

Maraschino wrote:
General War wrote:
Maraschino wrote:

Pegla preko puta njegove zgrade se izvukao.

Ne odgovori mi na pitanje? :D
Kako se zove pegla znas li, nesto se ne sjecam nadimka? ako je to dijete sto je ranjeno, ne znam ga...
PM72

#1943 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

pirpa wrote:
PM72 wrote:
E baš će takva informacija doći do rezervnog policajca i ostalih linijasa :-)
naravno ,to je bila tako tajna operacija da si i ti tek saznao
Fudo387

#1944 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:naravno ,to je bila tako tajna operacija da si i ti tek saznao
Veca je misterija, kako ti nisi znao za to. :D
PM72

#1945 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

:D :thumbup:
Fudo387 wrote:
PM72 wrote:naravno ,to je bila tako tajna operacija da si i ti tek saznao
Veca je misterija, kako ti nisi znao za to. :D
spreca

#1946 Re: Nova agresija na BIH?

Post by spreca »

General War wrote:
spreca wrote:
Ne sjecam mu se prezimena davno je bilo..ali je on jedini padobranac iz aero kluba "zdravko Smolej"i nije iz tuzle sigurno jer se sjecam da je dolazio stojadinom i da smo ga cekali uvjek i iz tog je kraja je kako se sjecam (potez-zivinice -dubrave)...e sad je li ko bio od sportskih pilota isto u 63-oj ne znam, oni su bili drugi OUR :D
Eh sad ne sjecam se ko je bio iz dubnice tada 90-92, da me ubijes :D
Mozda je to bio Kojic Jovan....ponizak ,kad prica malo brza...voli da se hvali :mrgreen:
General War

#1947 Re: Nova agresija na BIH?

Post by General War »

spreca wrote: Mozda je to bio Kojic Jovan....ponizak ,kad prica malo brza...voli da se hvali :mrgreen:
...jest ponizak,krupan, visoke zaliske imao...ali stvarno se ne sjecam prezimena.
salik79

#1948 Re: Nova agresija na BIH?

Post by salik79 »

GeeTnT wrote: Na samom pocetku ekipa u kojoj sam bio hvatamo lika koji je pucao iz stana po raji, a nakon par mjeseci i instruktora padobranstva bivseg aerokluba u Tz... bio je veza sa cetnicima, a u stanu smo pronasli pored stanice, oruzje i uniforme. Balte i policija tz je takvih na desetine privela, a osim polomljenih prsta i kojeg rebra nikom nista nije falilo. Neki su otisli u razmjeni, a neki su svoje odradili i niko ih nije dirao do kraja rata...
Gusti brkovi, zuckasto-naradzasti (od pusenja) s primjesama smedje?
sumirprimus

#1949 Re: Nova agresija na BIH?

Post by sumirprimus »

:lol:
Ovo ono od usta do usta i na kraju cete imale valtera u tuzli. :lol: ja supljaka
Gdje se tacno i kad pucalo u tuzli sa zgrade na civile u ratu????
Fudo387

#1950 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Fudo387 »

General War wrote:...jest ponizak,krupan, visoke zaliske imao...ali stvarno se ne sjecam prezimena.
salik79 wrote:Gusti brkovi, zuckasto-naradzasti (od pusenja) s primjesama smedje?
Image

maderfaker, i knew it. :twisted:
Post Reply