Ima. Nana ili majka, oceva majka a nena od majke majka. Barem u moje porodice je tako. A danas nona, nensi. Dok za babe i bake neznam.spreca wrote:nema razlike ...samo su u pitanju regionalni naziviHafis wrote:Koliko znam u nas ovdje taj čin nana ne postoji, ima samo nena.
Inače, ima li razlike između nane i nene, ili se radi o regionalnim razlikama u govoru a značenje je isto?
Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
- Sanjarko
#1926 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
- spreca
#1927 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
kod mene je za ocevu i maminu mamu naziv nena....u svakom kraju po raznom....u Kraini za maminu mamu majka a za ocevog oca kazu babo itdVizionar 1985 wrote:Ima. Nana ili majka, oceva majka a nena od majke majka. Barem u moje porodice je tako. A danas nona, nensi. Dok za babe i bake neznam.spreca wrote:nema razlike ...samo su u pitanju regionalni naziviHafis wrote:Koliko znam u nas ovdje taj čin nana ne postoji, ima samo nena.
Inače, ima li razlike između nane i nene, ili se radi o regionalnim razlikama u govoru a značenje je isto?
- Sanjarko
#1928 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ma znam. Sad u modi nensi. Amerikanizirali smo se pravo. Neznam je li to dobro.spreca wrote: kod mene je za ocevu i maminu mamu naziv nena....u svakom kraju po raznom....u Kraini za maminu mamu majka a za ocevog oca kazu babo itd
- spreca
#1929 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Nista dobrog od togaVizionar 1985 wrote:Ma znam. Sad u modi nensi. Amerikanizirali smo se pravo. Neznam je li to dobro.spreca wrote: kod mene je za ocevu i maminu mamu naziv nena....u svakom kraju po raznom....u Kraini za maminu mamu majka a za ocevog oca kazu babo itd
-
Hafis
#1930 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Nisam to znao. Mislim znam da je nena baba, to je barem jasno...ali nana...taj se izraz u ovdašnjih Bošnjaka nije nikad koristio za očevu ili majkinu majku. Čuo sam za taj izraz i uvijek sam mislio da je to turcizam za neko drugo srodstvo u obitelji...možda kakva tetka...strina...ujna ili neki drugi čin.Vizionar 1985 wrote:Ima. Nana ili majka, oceva majka a nena od majke majka. Barem u moje porodice je tako. A danas nona, nensi. Dok za babe i bake neznam.spreca wrote:nema razlike ...samo su u pitanju regionalni naziviHafis wrote:Koliko znam u nas ovdje taj čin nana ne postoji, ima samo nena.
Ma kakve bake, taj izraz možeš samo u romanima i filmovima čuti. Uvijek je u stvarnom životu bilo baba.... jedino ako se kakvo žeMsko raspilavi kad priča: jednom ja tako pošla sa svojom bakom.... - dobro je mala, sjedi jedan, k'o da si Crvenkapica
- tandmand
#1931 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
babo i ćaća su narodni izrazi a tata mi zvuči nekako sterilno ...
-
Hafis
#1932 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
''Ćaća'' se koristi kada se želiš sjetiti oca neke osobe koja ti baš i nije draga, znači u psovkama...ili u starijih ljudi kada se sjećaju nekih pozitivnih stvari vezanih za njihove očeve.tandmand wrote:babo i ćaća su narodni izrazi a tata mi zvuči nekako sterilno ...
''Tata'' se koristilo u izravnom obraćanju ocu...barem sam ja tako radio...a kada bih ga spominjao nekome onda bi se koristio izraz ''moj stari''.
Izraz ''babo'' se ovdje nekada iznimno rijetko koristio u gradskih Bošnjaka...valjda zbog straha stigmatizacije od strane mješovite okoline, da ga ne bi prozvali nazadnjakom. Doduše, seoska djeca su taj izraz redovno koristila.
A danas, danas su druga vremena i kroz korištenje izraza ''babo'' ili ''tata'' možeš mnogo saznati o dotičnoj osobi.
Moj prijatelj s kojim sam odrastao i prošao mnogo štošta, i koji nikada nije imao nikakve veze s bilo čime vjerskim ili nacionalnim, danas u Njemačkoj gdje živi zahtijeva od djece da ga zovu babo.
- tandmand
#1933 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Znam lika, sluša Metallicu, glasa za Komšića a djeca ga zovu "babo". 
-
decembar2017
#1934 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Hafis wrote:''Ćaća'' se koristi kada se želiš sjetiti oca neke osobe koja ti baš i nije draga, znači u psovkama...ili u starijih ljudi kada se sjećaju nekih pozitivnih stvari vezanih za njihove očeve.tandmand wrote:babo i ćaća su narodni izrazi a tata mi zvuči nekako sterilno ...
''Tata'' se koristilo u izravnom obraćanju ocu...barem sam ja tako radio...a kada bih ga spominjao nekome onda bi se koristio izraz ''moj stari''.
Izraz ''babo'' se ovdje nekada iznimno rijetko koristio u gradskih Bošnjaka...valjda zbog straha stigmatizacije od strane mješovite okoline, da ga ne bi prozvali nazadnjakom. Doduše, seoska djeca su taj izraz redovno koristila.
A danas, danas su druga vremena i kroz korištenje izraza ''babo'' ili ''tata'' možeš mnogo saznati o dotičnoj osobi.
Moj prijatelj s kojim sam odrastao i prošao mnogo štošta, i koji nikada nije imao nikakve veze s bilo čime vjerskim ili nacionalnim, danas u Njemačkoj gdje živi zahtijeva od djece da ga zovu babo.
Isto tako mozes dosta da saznas o doticnoj osobi kada neko koristi naziv županija. Odma ti pokaze da ne zna ni hrvatski jezik, ni istoriju, ni zakone tj da je tipicni glasac za kradeze.
Last edited by decembar2017 on 22/08/2018 13:36, edited 1 time in total.
- BHCluster
#1935 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ne čudi me to nikako kad se vidi s kim je imao posla.
-
decembar2017
#1936 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
tandmand wrote:Znam lika, sluša Metallicu, glasa za Komšića a djeca ga zovu "babo".
Sva sreca pa ja ne znam lika kojem je cudno da neko slusa Metallicu i glasa za Komsica a da ga djeca zovu babo
- tandmand
#1937 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Dakle, na osnovu onoga "babo" ne može se ništa saznati o dotičnoj osobi.decembar2017 wrote:tandmand wrote:Znam lika, sluša Metallicu, glasa za Komšića a djeca ga zovu "babo".
Sva sreca pa ja ne znam lika kojem je cudno da neko slusa Metallicu i glasa za Komsica a da ga djeca zovu babo
Za vrijeme Jugoslavije, to je dakako bila druga priča ..
- mO k3
#1938 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Hafis wrote:Što bi rekao uzoriti kolega @point - sve hin treba kurcem u čelospreca, who is currently on your ignore list, made this post.
Mirza007, who is currently on your ignore list, made this post.
Point., who is currently on your ignore list, made this post.
A dobro ti je i reko
Deder sada i mene na listu stavi pa da te prijavim za spam
- Point.
#1939 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Nek nam Afis ponovi opet priču kako je bio u Norveškoj 
- seln
#1940 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ma gola fukara, niko nema za kahve...Point. wrote:Nek nam Afis ponovi opet priču kako je bio u Norveškoj
-
BAK-eV
#1941 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ma nije tesko pajdo....Hafis wrote: Ako ti nije teško, može li ispočetka...ne kužim kako ovo rasplamsa raspravu.... ne mogu te upratiti.
Jebo ga ti, pa ti sam pitaš i sam sebi odgovaraš.
Kakva ba demografska struktura? A što ako se ne promijeni?
Hocu reci, da su ova u ratu rjesenja nametnuta.
Ko ih je nametnuo: pa HDZ, Tudjamn, Susak, Boban
Kako se radilo o nakaradnim tipovima, tako su i ova rjesenja nakaradna.
Sad Vam ne valja ni to, jer u nekim kantonima nema skoro Hrvata i trazi se novi IZ, teritorijalne jedinice, koeficijenti, kolicnici i ostala visa matematika, jer se promjenila struktura.
I to ce se ciklicno ponavljati svakih 10 godina.
Znaci problemima i krizama nikada kraja a zna se ko ih pravi.
Razumio?
Ili moram crtati!
- Point.
#1942 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Nije bio na lijevoj strani Mostara od 2009 kamoli van županije.seln wrote:Ma gola fukara, niko nema za kahve...Point. wrote:Nek nam Afis ponovi opet priču kako je bio u Norveškoj
-
Hafis
#1943 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Pa ništa strašno. Mene neki mačići zovu babotandmand wrote:Znam lika, sluša Metallicu, glasa za Komšića a djeca ga zovu "babo".
- mO k3
#1944 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Mislim da ima boljih bajki , da te podsjetim ???Point. wrote:Nek nam Afis ponovi opet priču kako je bio u Norveškoj
Bajku kada je prvi put cuo za Tudjmana , bajku o bilboardima , kako i gdje je fasovao geler , pricu o Aliji Izetbegovicu ili onu pricu copy/paste , bajku zasto se tri puta zenio , ili bajku da je dokttor
Tesko mi se odluciti koja mi je bajka najdraza .......
ali jebat ga ....
- Point.
#1945 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
To se na čisto južnosrpskom kaže basne kolega.mO k3 wrote:Mislim da ima boljih bajki , da te podsjetim ???Point. wrote:Nek nam Afis ponovi opet priču kako je bio u Norveškoj
Bajku kada je prvi put cuo za Tudjmana , bajku o bilboardima , kako i gdje je fasovao geler , pricu o Aliji Izetbegovicu ili onu pricu copy/paste , bajku zasto se tri puta zenio , ili bajku da je dokttor
Tesko mi se odluciti koja mi je bajka najdraza .......![]()
![]()
ali jebat ga ....
-
MoodSwingeR
#1946 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Evo nas, godinu dana kasnije - ista meta, isto odstojanje. Bošnjačka politika prema bh. Hrvatima ne postoji kao koherentan pristup i poprilično je amorfna, ali se može razumjeti kao lagana pomoć susjedu u ostvarivanju njegovih težnji tamo gdje se to ne kosi sa vlastitim interesima.Novak20 wrote:Nakon 2000. i vladavine Alijanse sa NHI, izbornog inženjeringa koji omogućava biranje političkih ikebana tipa Ž.K. i "Hrvata" iz kantona gdje ih praktično nema, koaliranja SDP sa SDA u pokušaju uklanjanja HDZ sa političke scene i stvarnog političkog marginaliziranja Hrvata u F BiH, došlo se do tačke kada su dvije etničke opcije, Bošnjačka i Hrvatska, prisiljene otkriti karte o tome kako i kamo dalje.
Srpski entitet je za sada miran pod dejtonskim Ustavom ali F BiH ima veliki problem u političkom sukobu Hrvata i Bošnjaka povodom presude Ustavnog suda i traženih izmjena Izbornog zakona. Ovaj sukob uzrokuje skoro pa potpunu paralizu u F BiH i negativna medijska prepucavanja. Privreda, razvoj, potrebe običnih ljudi, egzodus omladine, sve je u drugom planu dok se ovaj gordijev čvor u F BiH ne raspetlja.
Ustav BiH,nažalost, nije građanski nego etnički a BiH nije postala pravna i uređena država 22 godine iza rata da može garantovati prava građanima. Pogotovo ne onima koji negdje žive kao manjina.
Političke stranke u Hrvata su se okupile oko HNS koji uživa skoro pa plebicitarnu podršku u formiranju i provođenju hrvatske politike. Cilj je da se ne dozvole promjene Ustava uz pomoć ikebana bez učešća hrvatskih stranaka koje dobijaju većinu glasova Hrvata u BiH.
Bošnjačke stranke nemaju zajedničko tijelo kojim koordiniraju političko djelovanje prema hrvatskoj politici ali očito imaju davno izdefiniran stav koji se u javnosti očituje pod devizom "građanska država - jedan čovjek, jedan glas" a u praksi se ogleda kao "rahat patnja". Možda ima bošnjačkih stranaka sa drugačijim stavom ali to sigurno nisu one najjače.
Pošto se hrvatska politika bistri na drugim temama, jedno pitanje:
Šta će poduzeti i dokle je spremna ići bošnjačka politika u ovom političkom sukobu sa Hrvatima oko izmjena Izbornog zakona ?
Dakle, u dvije tačke:
1. Politika asistirane (auto)minorizacije. Bošnjačko politički pristup primarno ne majorizira hrvatsko političko biće; naprotiv hrvatska politika u BiH jasno ističe interese Hrvata kao manjine - hrvatsko političko biće de facto ne zanima konstitutivnost na području čitave BiH, već isključivo autonomija i vlast na ograničenim teritorijama uz nesmiljeno forsiranje svekolikog hrvatskog znakovlja. Dakle, bošnjački pristup, kolikogod bio nedefiniran i nemušt, lagano pomaže Hrvatima da se minoriziraju i pretvore u de facto manjinu u vlastitoj domovini, čemu zvanična hrvatska politika već decenijama teži.
2. Politika asistirane (auto)dekantacije. Ovdje ime sve govori. Hrvati se lagano sami odljevaju iz Bosne, a i iz Hercegovine. Na ovaj proces Bošnjaci ne utječu direktno. Njihovo je da pridržavaju vrata, uz srdačne zagrljaje, i suzne vapaje na rastanku: "Ostajte ovdje!", "Ma, i ja bih išao samo da imam papire.", "U pravu si, ovdje nema selameta." i neizostavno "Nemojte šta zamjeriti."
Eto, paša, nemoj šta zamjeriti
-
Novak20
#1947 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Zašto bih ti zamjerio ? Sjajno si opisao bošnjačku politiku prema BiH Hrvatima.MoodSwingeR wrote:
Evo nas, godinu dana kasnije - ista meta, isto odstojanje. Bošnjačka politika prema bh. Hrvatima ne postoji kao koherentan pristup i poprilično je amorfna, ali se može razumjeti kao lagana pomoć susjedu u ostvarivanju njegovih težnji tamo gdje se to ne kosi sa vlastitim interesima.
Dakle, u dvije tačke:
1. Politika asistirane (auto)minorizacije. Bošnjačko politički pristup primarno ne majorizira hrvatsko političko biće; naprotiv hrvatska politika u BiH jasno ističe interese Hrvata kao manjine - hrvatsko političko biće de facto ne zanima konstitutivnost na području čitave BiH, već isključivo autonomija i vlast na ograničenim teritorijama uz nesmiljeno forsiranje svekolikog hrvatskog znakovlja. Dakle, bošnjački pristup, kolikogod bio nedefiniran i nemušt, lagano pomaže Hrvatima da se minoriziraju i pretvore u de facto manjinu u vlastitoj domovini, čemu zvanična hrvatska politika već decenijama teži.
2. Politika asistirane (auto)dekantacije. Ovdje ime sve govori. Hrvati se lagano sami odljevaju iz Bosne, a i iz Hercegovine. Na ovaj proces Bošnjaci ne utječu direktno. Njihovo je da pridržavaju vrata, uz srdačne zagrljaje, i suzne vapaje na rastanku: "Ostajte ovdje!", "Ma, i ja bih išao samo da imam papire.", "U pravu si, ovdje nema selameta." i neizostavno "Nemojte šta zamjeriti."
Eto, paša, nemoj šta zamjeriti
Jedino se ne slažem sa stavom da je bošnjački pristup prema Hrvatima nedefiniran i nemušt. Možda tako izgleda ali odavno to nije tako.
- choxnox
#1948 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Cuj ne znam jel to dobro... Pa nakon sto smo amerikanizirali ekonomiju sada su na red dosle ove sporedne i manje bitne stvariVizionar 1985 wrote:Ma znam. Sad u modi nensi. Amerikanizirali smo se pravo. Neznam je li to dobro.spreca wrote: kod mene je za ocevu i maminu mamu naziv nena....u svakom kraju po raznom....u Kraini za maminu mamu majka a za ocevog oca kazu babo itd
- Sanjarko
#1949 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ma ne u vezi toga. Puno jedemo, puno mesa konzumiramo a malo teretana i slicno pa smo mislim u vrhu po gojaznosti, rakovima itd.choxnox wrote:Cuj ne znam jel to dobro... Pa nakon sto smo amerikanizirali ekonomiju sada su na red dosle ove sporedne i manje bitne stvariVizionar 1985 wrote:Ma znam. Sad u modi nensi. Amerikanizirali smo se pravo. Neznam je li to dobro.spreca wrote: kod mene je za ocevu i maminu mamu naziv nena....u svakom kraju po raznom....u Kraini za maminu mamu majka a za ocevog oca kazu babo itd
-
BAK-eV
#1950 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ma to se moze mnogo jednostavnije opisati:Novak20 wrote: Zašto bih ti zamjerio ? Sjajno si opisao bošnjačku politiku prema BiH Hrvatima.
Jedino se ne slažem sa stavom da je bošnjački pristup prema Hrvatima nedefiniran i nemušt. Možda tako izgleda ali odavno to nije tako.
Nema vise merhameta!