Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
King Theoden

#1926 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

The BEN10 wrote:Halali, ali koja to autobuska linija Sa-Tz vozi preko Krojčice?
Pa nijedna.
Ne znam ja gdje je bus vozio.
Pazi ovo, ide još zanimljivije.
Dakle, u početku sam ga pratio i obišao kada je stao na nekoj stanici. Nastavio sam istim tempom. Stao sam na nišićkoj da pišam. Nisam kako treba ni pišo, a on je već proletio pored mene.
Prošlo je i par auta. Možda troja ili cetvera kola. Malo je potrajalo dok sam ih obišao, ali bus više nisam vidio.
Bog zna da sam vozio momački. Noć, maltene nigdje žive duše, ali bus više nisam stigao,niti sam ga vidio u olovu ili kladnju.
Sq5 nije kalaja. Iskreno, da on nije vozio ispred mene pa sam pratio, bilo je krivina u koje nikada ne bih ušao onom brzinom kojom sam ulazio prateći ogromni bus.
Kunem se svime što mi je sveto, niš od ovoga nije uveličano.
Dope_Man

#1927 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

Alfons Kauders wrote:
escobar__ wrote:Jest 1:40 ali u hopicama.
1:40 je moguće jedino ako računaš Semizovac kao Sarajevo, a Živinice kao Tuzlu... :)
Dosao sam ja za 1:45 od aerodroma do parkinga na Grbavici. Samo je to bilo u 5 ujutro bez zive duse na cesti. Sreo 5-6 auta ukupno, i to u suprotnoj traci.

A tu je to negdje od Zivinica do Aerodroma i do ulaza u Tuzlu, malo krace, a naravno vise je do centra Tuzle.
So What!

#1928 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:Nedajte se isprovocirati. Samo opušteno i argumentirano... Ne dajte da vas tenderlije navuku na tanak led i okrenu raspravu na lični nivo, ili politički, ili bilo koji drugo.

Tema je asfalt. Svi argumenti su na vašoj strani. Đe je Karaula? Đe je zaobilaznica za Crnaju ili Ormanicu? Đe su trase autoputa koje će se otvoriti u narednu godinu, dvije ili tri.

Neka vrijeđaju oni bez argumenata, jer ništa drugo i ne mogu.
A jest se našao ko će pričati o upotrebi argumenata u raspravi, čovjek koji nije linkovao nijednom nešto na forum i priča napamet uglavnom.

Zaključio si da su radovi na Karauli u qrtzu, svaka čast, ti i još pola države, ali tema je putevi u BiH, dakle cijeloj državi, ali ti i tvoja ekipa bombaša samoubica konstantno pričate o tom potezu između Tuzle i Sarajeva kao da se sve u držav svodi na to.

I kao preselit ćete se negdje drugo iz BiH i ljetovati u Turskoj jer eto kao kod nas su ceste kao u Bangladešu.

I onda pozivaš na argumentovanu i civilizovanu raspravu, presmiješno. :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1929 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by izvrsni direktor »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:Nedajte se isprovocirati. Samo opušteno i argumentirano... Ne dajte da vas tenderlije navuku na tanak led i okrenu raspravu na lični nivo, ili politički, ili bilo koji drugo.

Tema je asfalt. Svi argumenti su na vašoj strani. Đe je Karaula? Đe je zaobilaznica za Crnaju ili Ormanicu? Đe su trase autoputa koje će se otvoriti u narednu godinu, dvije ili tri.

A jest se našao ko će pričati o upotrebi argumenata u raspravi, čovjek koji nije linkovao nijednom nešto na forum i priča napamet uglavnom.

Zaključio si da su radovi na Karauli u qrtzu, svaka čast, ti i još pola države, ali tema je putevi u BiH, dakle cijeloj državi, ali ti i tvoja ekipa bombaša samoubica konstantno pričate o tom potezu između Tuzle i Sarajeva kao da se sve u držav svodi na to.

I kao preselit ćete se negdje drugo iz BiH i ljetovati u Turskoj jer eto kao kod nas su ceste kao u Bangladešu.

Kakav ti link treba da dokazes katastrofu sa vrandukom, sramotu sa karaulom, uzas sa ormanicom, nesposobnost sprovodjenja tendera po nekoliko godina, namjestanje podobnim koji onda ne postuju nikakve rokove a oni koji treba da ih pritisnu ustvari im samo namignu.
Zar ti treba link pored ociji i zdrave pameti?
Alfons Kauders

#1930 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Dino34 wrote:Vogošća-krojčica. Pas bio ko laže.
Nikad nisam vidio vozača kao što je bio taj vozač autobusa.
Kad je izašao iz semizovca, mosa 100. Vozi kao da su obje trake u jednom smijeru.
E to je već realno, 10 minuta do Krojčice, 15 minuta od Vogošće do grada, i eto 2:05... I meni se zna potrefiti kad baš nema saobraćaja (nedjelja npr, i naravno kad nije ljeto).
Alfons Kauders

#1931 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:

Pa svako piše o onom što vidi svojim očima na putevima kojim vozi - za mene je to Karaula, dalje prema južnoj granici, ponekad do Save ili Doboja. Neću pisati subjektivni dojam o putevima oko Cazina ili Gacka, jer ih nisam koristio... Pišem o onom što vidim svojim očima. Tebi niko ne brani da pišeš od 3D animacijama, ali nećeš ni ti meni braniti da pišem o onom što vidim na Karauli ili Ormanici.

I da, rekao sam da neću ljetovati na Jadranu ako razvale Crnaju, jer mi se ne da voziti 10-12 sati po kozjim cestama. Ne pada mi na pamet. Šta tu nije jasno? Moja je stvar gdje ću ljetovati i koliko smatram da mi je sigurno voziti u komadu, jer sam hronični bolesnik i neću da vozim 10 sati ili više. Nećeš mi ti određivati gdje da ljetujem i putujem, a ni tvoji poslodavci...
King Theoden

#1932 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

Alfons Kauders wrote:
Dino34 wrote:Vogošća-krojčica. Pas bio ko laže.
Nikad nisam vidio vozača kao što je bio taj vozač autobusa.
Kad je izašao iz semizovca, mosa 100. Vozi kao da su obje trake u jednom smijeru.
E to je već realno, 10 minuta do Krojčice, 15 minuta od Vogošće do grada, i eto 2:05... I meni se zna potrefiti kad baš nema saobraćaja (nedjelja npr, i naravno kad nije ljeto).
Ali, kada sam išao u sa, mislim da mi je od vogošće do scc-a trebalo 40 ili 50 min.
So What!

#1933 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:
Pa svako piše o onom što vidi svojim očima na putevima kojim vozi - za mene je to Karaula, dalje prema južnoj granici, ponekad do Save ili Doboja. Neću pisati subjektivni dojam o putevima oko Cazina ili Gacka, jer ih nisam koristio... Pišem o onom što vidim svojim očima. Tebi niko ne brani da pišeš od 3D animacijama, ali nećeš ni ti meni braniti da pišem o onom što vidim na Karauli ili Ormanici.

I da, rekao sam da neću ljetovati na Jadranu ako razvale Crnaju, jer mi se ne da voziti 10-12 sati po kozjim cestama. Ne pada mi na pamet. Šta tu nije jasno? Moja je stvar gdje ću ljetovati i koliko smatram da mi je sigurno voziti u komadu, jer sam hronični bolesnik i neću da vozim 10 sati ili više. Nećeš mi ti određivati gdje da ljetujem i putujem, a ni tvoji poslodavci...
Hahahha šta se uzbuđuješ, sam si rekao da ćeš opušteno diskutovati. Moji poslodavci na ovom forumu su bili svi od Milorada Dodika lično, pa do Bičakčića se izmjenjali.

Moj doprinos ovoj temi ako se svodi samo na 3D prezentacije, onda tvoja moć zapažanja je smiješnija nego što sam mislio.
Alfons Kauders

#1934 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:

Hahahha šta se uzbuđuješ, sam si rekao da ćeš opušteno diskutovati. Moji poslodavci na ovom forumu su bili svi od Milorada Dodika lično, pa do Bičakčića se izmjenjali.

Moj doprinos ovoj temi ako se svodi samo na 3D prezentacije, onda tvoja moć zapažanja je smiješnija nego što sam mislio.
Ja se uzbuđujem, reče čovjek koji je na ovoj temi fasovo ban za vrijeđanje prije par sedmica... :)
So What!

#1935 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:Ja se uzbuđujem, reče čovjek koji je na ovoj temi fasovo ban za vrijeđanje prije par sedmica... :)
Ah, ban nije zbog uzbuđenja, sa nekim moraš komunicirati na način koji nažalost zaslužuje ban, ali vrijedilo je svakako. ;)
Alfons Kauders

#1936 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:Ja se uzbuđujem, reče čovjek koji je na ovoj temi fasovo ban za vrijeđanje prije par sedmica... :)
Ah, ban nije zbog uzbuđenja, sa nekim moraš komunicirati na način koji nažalost zaslužuje ban, ali vrijedilo je svakako. ;)
Pa kad nemaš argumenata...
So What!

#1937 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:
So What! wrote:
Svakako da nemam, evo godine prolaze, i dalje vas bombaše dominiram po temi. :D
Alfons Kauders

#1938 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Nemoj da sad kopam tvoje postove o Karauli... :lol:
So What!

#1939 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:Nemoj da sad kopam tvoje postove o Karauli... :lol:
Bujrum, ako nemaš šta pametnije, ja tvoje ne moram ni kopati, dovoljno mi je čitati svakodnevno šta pišeš. :sax:
escobar__

#1940 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Ovo zajebancija level k'o kad Žmiro (Novalić) bubne kako nam je dobro, a i ne znamo da nam je dobro. Tako i ovaj dominira na temi. :D
King Theoden

#1941 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by King Theoden »

Aha, to je taj uhljeb koji svim silama brani kriminalnu hobotnicu. Treba ga na foe.
Alfons Kauders

#1942 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote:Ovo zajebancija level k'o kad Žmiro (Novalić) bubne kako nam je dobro, a i ne znamo da nam je dobro. Tako i ovaj dominira na temi. :D
Dominira, samo što mi to ne primjetimo, kao i Fadilove ceste
escobar__

#1943 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Jedan od neimarskih poduhvata gdje radovi (logično) kasne, a danas pušten u upotrebu iako nije završen. :lol:

"Sredinom mjeseca augusta kontaktirali smo firmu Euro-asfalt, izvođača rekonstrukcije, te su njihovi predstavnici za Klix.ba kazali kako radovi kasne zbog toga što su morali biti obavljeni neophodni zahvati na konstrukciji lukova mosta, ojačanja temelja stubnih mjesta, sanacije površina mosta, izmještanja instalacija..."

:lol: :lol: :lol:

Do-fakin-minacija! :lol: :kiss:
Matzan

#1944 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Matzan »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:
Svakako da nemam, evo godine prolaze, i dalje vas bombaše dominiram po temi. :D

Da oni grade i pola koliko ti pišeš, dosad bi imali više puteva od Švicarske.
Laertes

#1945 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Laertes »

So What! wrote:
Zadovoljstvo mi je bilo. Ponovićemo, ako je vrijedilo.
Alfons Kauders

#1946 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote:Jedan od neimarskih poduhvata gdje radovi (logično) kasne, a danas pušten u upotrebu iako nije završen. :lol:

"Sredinom mjeseca augusta kontaktirali smo firmu Euro-asfalt, izvođača rekonstrukcije, te su njihovi predstavnici za Klix.ba kazali kako radovi kasne zbog toga što su morali biti obavljeni neophodni zahvati na konstrukciji lukova mosta, ojačanja temelja stubnih mjesta, sanacije površina mosta, izmještanja instalacija..."

:lol: :lol: :lol:

Do-fakin-minacija! :lol: :kiss:
Bukvalno, most širok koliko je dug, i opet nije gotov nakon pet mjeseci.

I opet je suženje na njemu, nema pješački.
BarbaDue

#1947 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BarbaDue »

Dr Arsla

#1948 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

El Bake Dominator :lol:
So What!

#1949 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Matzan wrote:Da oni grade i pola koliko ti pišeš, dosad bi imali više puteva od Švicarske.
Trudim se da poguram :D
So What!

#1950 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

S obzirom da ova tema obuhvata sve puteve, magistralne, lokalne i regionalne, mislim da je veći problem što dosta ljudi ne shvata, koliko u ovoj ludoj državi instanci vlasti odgovara za cestogradnju i koliko je to sve isprepleteno.

- Nacionalni nivo - iako država i nema u nadležosti cestogradnju, ima pogranične radove od kojih ovise izgradnja graničnih prijelaza kao i međudržavnih mostova, tako da mostovi kao npr. onaj između Bratunca i Ljubovije stoje jer UIO nije pokrenuo izgradnju graničnog prijalza i carinskog terminala, sličan slučaj je Svilaj.

OSBiH je državna komponenta i oni vjerovali ili ne grade puteve, tačnije više rade na probijanju nekih trasa. Nedavno su radili na probijanju puta između mostarskih sela koja su ostala u RS-u i Mostara.

- Entitetski / distrikt nivo - trebali bi biti najaktivniji u cijeloj toj hijerarhiji, ali eto šta je tu je ...

U RS za cestogradnju pored ministarstava su zadužena javna preduzeća Autoputevi RS i Putevi RS, mnogo logičnije urađena, Putevi RS i ne rade nešto Bogzna puno, imali su finih projekata tunel i nova cesta preko prijevoja Čemerno, tunel Stambolčić, ali Autoputevi RS-a rade, pogotovo zadnjih godina.

U FBiH za cestogradnju su zadužene od ranije poznata (organima gonjenja :D) javna preduzeća Ceste FBiH i Autoceste FBiH, ne zna se puno ko pije, a ko plaća, Ceste FBiH su uzjahali ovi iz HDZ-a, dok su Autoceste uzjahali ovi iz SBB-a, a samo ministarstvo je pod kontrolom HDZ-a. Ovisno o mandatima rade, za vrijeme SDP-ove vlade bili su veoma aktivni, dok ovo zadnjih godina, teško je komentarisati i većinom smo sve rekli na ovoj temi.

U Brčko Distriktu, taj posao obavlja JP Putevi Brčko, imaju ogroman projekat Brčanske obilaznice iza sebe, dobro je napravljena (osim kružnih tokova), ali su kasnili skoro duplo zbog nikakvih razloga.

Federalno ministarstvo za raseljene u trenutnom mandatu je izgradilo brojne lokalne ceste po RS-u, ali i FBiH u povratničkim mjestima. Nisu to neke kvalitetne saobraćajnice, uglavnom asfaltiranje postojećih durmova sa oborinskom kanalizacijom.

- Kantonalni nivo

Svaki kanton naravno ima ove Direkcije za ceste, koje se uglavnom bave regionalnim cestama. Najjača je direkcija Kantona Sarajevo, jer ima najozbiljnije projekte, ali s obzirom da im se projekti preklapaju sa federalnim nadležnostima, nešto FBiH pogura, a u zadnje vrijeme s obzirom na jak budžet žele da uzmu iz nadležnosti FBiH na sebe poput XII transverzale.

U ostalim kantonima varira, u TK je to kriminalno preduzeće, u ZE-DO, kofol i rade nešto, ali tanko je to, SBK bi u pravilu trebala imati mnogo posla, ali i to je slabo, ostale je teško i komentarisati, s tim da neki kantoni imaju tanke budžete.

- Lokalni nivo

Opštine rade uglavnom na lokalnim pravcima, ulicama i seoskim drumovima, ali imamo recimo pozitivnu priču Grada Zenice gdje je grad se zadužio i izgradio odličnu glavnu gradsku magistralu, a i u sarajevskim opštinama, neke projekte djelimično ili kompletno finansira opština. Semir Efendić se tako nekad pohvali nečime što je finansirala njegova opština Novi Grad, a nekada što je neko drugi uradio na teritoriji njegove opštine, jer šta običan narod zna uopšte o nadležnostima.

Uglavnom u nekim mjestima, lokalne ceste su sređenije od magistralnih, jer neko od lokalnih vlastodržaca je imao više sluha za iste, dok neke opštine srede sebi da im kružne tokove, obilaznice i što šta napravi federalna instanca, rijetko kada kantonalna. Zahvaljući ispreplitanosti neki uspiju srediti saobraćajnice zahvaljući vlastitom trudu, dok neki ogule državu, u ovom slučaju entitet za iste.

Negdje lokalni vlastodršci uspiju blokirati izgradnju koja je od interesa, pa skoro cijele države poput projekta LOT 3B, kojeg je Senaid Memić godinama držao za taoca zbog nekog svog interesa u tom području.

Tako da je jako važno kada spominjemo neki projekat ovdje, staviti u kontekst ko ga realizuje, jer saradnja na ovim nivoima u cestogradnji je toliko smiješna da ponekad djeluje i kao nepostojeća, tako da odgovornost za neke stvari se lahko daju raščlaniti. Zašto recimo imamo pojačanu aktivnost na jednom mjestu, a na drugom nemamo i ko jekonkretno odgovoran za takvo nešto.
Post Reply