A ok ti je da ljudi rade za naše merhametlije po Robotu i Amku za 400KM uz ugovor o djelu? Ili da radnici ne primaju plate godinama? Pa mi smo šampioni u varanju, izbjegavanju plaćanja poreza, zakidanju radnika u njihovim pravima a ti brineš o Arapima.kamberovica polje wrote:Ma ne postoje sumnjivi investitori sinko...svi oni nama žele samo prosperitet i visoke plate...njima je na prvom mjestu samo naš dobrobit, prava radnika i naše zdravlje...Profit i izrabljivanje ma kakvi to su teorije zavjere.Pilaw_Pavlaka wrote: I ti sumnivi investitori sta ce vam oni raditi? Pobiti vas ili sta? Objasnite malo. Kako moze postojati sumnjivi investitor? Hoce li uzgajati drogu na toj zemlji? Sta ce oni sumnjivo tu raditi.
Arapi u BiH, dobro ili lose?
- Drvosjeca iz Dejcica
#1926 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
-
aratet
#1927 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Zasto se do sad nista nije uradilo?Pilaw_Pavlaka wrote:
![]()
![]()
Znaci opet zavjera... ma ja....
-
PM72
#1928 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ja tebe razumijem u potpunosti i nema ništa protiv tvog rezona.Uzmi ih lopatom.Moj dobar drug je bio u Dubaiju godinu dana.Horor koji je on tamo preživio je nezamisliv.Za njih si niža rasa- u ravni sa kinezima i indijcima.Radio je za čisto preživljavanje a potpisao ugovor na godinu dana.Još mu sestra tamo udata.Niko te ne jebe ni dva posto jer si stranac i tu si da im služiš.
Arapi su pogan jer kad vidim one scene iz Palestine i Sirije pa onda vidim šeika kako se kurči zlatnim šoljama na jahti...a koliko imaju para mogli su kupiti vječni mir na onim prostorima.Izlapiće nafta za nekoliko decenija pa će obrati bostan.
Arapi su pogan jer kad vidim one scene iz Palestine i Sirije pa onda vidim šeika kako se kurči zlatnim šoljama na jahti...a koliko imaju para mogli su kupiti vječni mir na onim prostorima.Izlapiće nafta za nekoliko decenija pa će obrati bostan.
-
Pilaw_Pavlaka
#1929 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Mozda zato sto se radi po projektu sinko?aratet wrote:Zasto se do sad nista nije uradilo?Pilaw_Pavlaka wrote:
![]()
![]()
Znaci opet zavjera... ma ja....
Prvo imas inzinjere, arhitekte. Svaka armatura se mora proracunati; svaka zgrada se mora projektovati. Sve se mora precizno staviti na papir. Onda to ide izvodjacu radova. Onda on priprema posao. Dovlace se mashine i pocinje se sa gradnjom.
- kamberovica polje
#1930 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Nigdje to nisam rekao, oni su jedan od simptoma problema...ako ne možemo regulisat ratne profiterčiće i tajkune kako ćemo daleko bogatije strance?Drvosjeca iz Dejcica wrote:A ok ti je da ljudi rade za naše merhametlije po Robotu i Amku za 400KM uz ugovor o djelu? Ili da radnici ne primaju plate godinama? Pa mi smo šampioni u varanju, izbjegavanju plaćanja poreza, zakidanju radnika u njihovim pravima a ti brineš o Arapima.kamberovica polje wrote:Ma ne postoje sumnjivi investitori sinko...svi oni nama žele samo prosperitet i visoke plate...njima je na prvom mjestu samo naš dobrobit, prava radnika i naše zdravlje...Profit i izrabljivanje ma kakvi to su teorije zavjere.Pilaw_Pavlaka wrote: I ti sumnivi investitori sta ce vam oni raditi? Pobiti vas ili sta? Objasnite malo. Kako moze postojati sumnjivi investitor? Hoce li uzgajati drogu na toj zemlji? Sta ce oni sumnjivo tu raditi.
-
PM72
#1931 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Prvo imas inzinjere, arhitekte. Svaka armatura se mora proracunati; svaka zgrada se mora projektovati. Sve se mora precizno staviti na papir. Onda to ide izvodjacu radova. Onda on priprema posao. Dovlace se mashine i pocinje se sa gradnjom.
U Al šidiju turci najveće taldžije.Sve fine radove radili im bugari i rumuni jer su jeftiniji od naših.Kad sam vidio stepenište gdje su bugari varili rostfrajne cijevi...pa na brzinu ,pred samo otvaranje,doveli naše ljude da to poprave...
-
Pilaw_Pavlaka
#1932 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Sta ti je poenta? Da Bugari ne znaju variti?PM72 wrote:Prvo imas inzinjere, arhitekte. Svaka armatura se mora proracunati; svaka zgrada se mora projektovati. Sve se mora precizno staviti na papir. Onda to ide izvodjacu radova. Onda on priprema posao. Dovlace se mashine i pocinje se sa gradnjom.![]()
U Al šidiju turci najveće taldžije.Sve fine radove radili im bugari i rumuni jer su jeftiniji od naših.Kad sam vidio stepenište gdje su bugari varili rostfrajne cijevi...pa na brzinu ,pred samo otvaranje,doveli naše ljude da to poprave...
-
aratet
#1933 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
I za dvije godine se doslo do?Pilaw_Pavlaka wrote:Mozda zato sto se radi po projektu sinko?aratet wrote:Zasto se do sad nista nije uradilo?Pilaw_Pavlaka wrote:
![]()
![]()
Znaci opet zavjera... ma ja....![]()
Jel vise od 100 000 radnih mjesta?
Jel vise od Koldzine Mercedes Arene?
Jel vise od termoelektrane u Banovicima?
Jel vise od Slobomira?
- Rugafet
#1934 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Znaci, ti bi da se naguzimo pa nek dere ko prvi naidje. Ako mogu nasi, zasto ne bi mogli i arapi...Nejasan si, cas pises u korist arapa i da nema nista lose u tome da dolaze i grade po El Idzi, sad ispade da njihov dolazak i nije bas tako koristan po gradjane BiH jer se ni oni ne razlikuju od nasih lopendri po pitanju biznisa.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa mi smo šampioni u varanju, izbjegavanju plaćanja poreza, zakidanju radnika u njihovim pravima a ti brineš o Arapima.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1935 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ta priča je nedosljednja i iza nje ne stoji briga za radnike već nešto sasvim drugo. Posmatrati sve Arape i investicije kroz tu prizmu je vrlo glupo.Rugafet wrote:Znaci, ti bi da se naguzimo pa nek dere ko prvi naidje. Ako mogu nasi, zasto ne bi mogli i arapi...Nejasan si, cas pises u korist arapa i da nema nista lose u tome da dolaze i grade po El Idzi, sad ispade da njihov dolazak i nije bas tako koristan po gradjane BiH jer se ni oni ne razlikuju od nasih lopendri po pitanju biznisa.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa mi smo šampioni u varanju, izbjegavanju plaćanja poreza, zakidanju radnika u njihovim pravima a ti brineš o Arapima.
-
Pilaw_Pavlaka
#1936 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Od svega nista nisu arapi obecali kolko ja znam. Arapi sto su obecali su i ostvarili. BBI, SCC i jos niz drugih hotela i zgrada, naselja.aratet wrote: I za dvije godine se doslo do?
Jel vise od Slobomira?
- Drvosjeca iz Dejcica
#1937 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ma ništa to, oni bi da im Arap na guzove otvori jedno "dvaest fabrika" a i to bi bilo malo. To što pojedini pišu na ovoj temi je utopija, toga nema nigdje pa ni u Njemačkoj.Pilaw_Pavlaka wrote:Od svega nista nisu arapi obecali kolko ja znam. Arapi sto su obecali su i ostvarili. BBI, SCC i jos niz drugih hotela i zgrada, naselja.aratet wrote: I za dvije godine se doslo do?
Jel vise od Slobomira?
-
PM72
#1938 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Eto koliko te vole arapi i turci kad ti pored kvalitetne domaće radne snage dovedu bugarsku fukaru i još uvezu jeftin i nekvalitetan rostfraj...i svi dobri.Proširi se "malo" van gabarita i nadnesi se nad saobraćajnicom i tramvajskom prugom- to će završiti Granov i Bake...Pilaw_Pavlaka wrote:Sta ti je poenta? Da Bugari ne znaju variti?PM72 wrote:Prvo imas inzinjere, arhitekte. Svaka armatura se mora proracunati; svaka zgrada se mora projektovati. Sve se mora precizno staviti na papir. Onda to ide izvodjacu radova. Onda on priprema posao. Dovlace se mashine i pocinje se sa gradnjom.![]()
-
aratet
#1939 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Hajde sad iskreno, da li ti stvarno vjerujes da je ovaj grad kod rnova gotova stvar?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma ništa to, oni bi da im Arap na guzove otvori jedno "dvaest fabrika" a i to bi bilo malo. To što pojedini pišu na ovoj temi je utopija, toga nema nigdje pa ni u Njemačkoj.Pilaw_Pavlaka wrote:Od svega nista nisu arapi obecali kolko ja znam. Arapi sto su obecali su i ostvarili. BBI, SCC i jos niz drugih hotela i zgrada, naselja.aratet wrote: I za dvije godine se doslo do?
Jel vise od Slobomira?
A ne politicka igra dokazanog igraca?
-
aratet
#1940 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Nabrojano su projekti koje su politicari obecali, kao i Burj Ozone projekat kojeg su narodu obecali Berilo i Konakovic i koji je nakon dvije godine nista drugo nego Potemkinova sela.Pilaw_Pavlaka wrote:Od svega nista nisu arapi obecali kolko ja znam. Arapi sto su obecali su i ostvarili. BBI, SCC i jos niz drugih hotela i zgrada, naselja.aratet wrote: I za dvije godine se doslo do?
Jel vise od Slobomira?
-
Pilaw_Pavlaka
#1941 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Znaci oni su vam obecali te gradove kako bi neki politicari u BiH pokupili pojene. I sta ce biti sa tim politicarima nakon 3 godina ako se nista ne pocne graditi?aratet wrote:Nabrojano su projekti koje su politicari obecali, kao i Burj Ozone projekat kojeg su narodu obecali Berilo i Konakovic i koji je nakon dvije godine nista drugo nego Potemkinova sela.Pilaw_Pavlaka wrote:Od svega nista nisu arapi obecali kolko ja znam. Arapi sto su obecali su i ostvarili. BBI, SCC i jos niz drugih hotela i zgrada, naselja.aratet wrote: I za dvije godine se doslo do?
Jel vise od Slobomira?
- Rugafet
#1942 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ne znam za vas, ali od kako arapi po brdima postavljaju temeljce i prave razne inzenjersko kreativne klipove po yt. ja osjecam promjene...Promjene najvise osjetim u predjelu lijevo i malo iznad prepona a malo ispod pupka.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1943 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Iskreno nije me baš pretjerano briga za tu visoku politiku i političke igranke. Ja samo mislim da je pogrešno kroz taj jedan primjer ili drugi posmatrati sve Arape ili bilo koga. Pisao sam o tome dosta, recimo o Slovencima i njihovim "investicionim" fondovima tamo krajem 1999-2005. Mešetara imaš svugdje pa i među Arapima, Slovencima, Austrijancima, Nijemcima...itd. To je stvar koju ne možeš izbječi i teško je tome stati u kraj. Onaj ko se ogriješio o zakon treba da odgovara i tu se sva moja diskusija na tu temu špekulacija završava.aratet wrote:
Hajde sad iskreno, da li ti stvarno vjerujes da je ovaj grad kod rnova gotova stvar?
-
PM72
#1944 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Klasični odgovor Bošnje kad je svjestan da su ga izradili...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Iskreno nije me baš pretjerano briga za tu visoku politiku i političke igranke. Ja samo mislim da je pogrešno kroz taj jedan primjer ili drugi posmatrati sve Arape ili bilo koga. Pisao sam o tome dosta, recimo o Slovencima i njihovim "investicionim" fondovima tamo krajem 1999-2005. Mešetara imaš svugdje pa i među Arapima, Slovencima, Austrijancima, Nijemcima...itd. To je stvar koju ne možeš izbječi i teško je tome stati u kraj. Onaj ko se ogriješio o zakon treba da odgovara i tu se sva moja diskusija na tu temu špekulacija završava.aratet wrote:
Hajde sad iskreno, da li ti stvarno vjerujes da je ovaj grad kod rnova gotova stvar?
-
aratet
#1945 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ja iskreno Arape ne volim, ali ovakve projekte kao sto su taj grad kod Trnova bi volio, ali nazalost od toga nema nista, ko mi ne vjeruje neka ode do Trnova pa se uvjeri, zar stvarno treba o tome raspravljati da li ga ima ili nema?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Iskreno nije me baš pretjerano briga za tu visoku politiku i političke igranke. Ja samo mislim da je pogrešno kroz taj jedan primjer ili drugi posmatrati sve Arape ili bilo koga. Pisao sam o tome dosta, recimo o Slovencima i njihovim "investicionim" fondovima tamo krajem 1999-2005. Mešetara imaš svugdje pa i među Arapima, Slovencima, Austrijancima, Nijemcima...itd. To je stvar koju ne možeš izbječi i teško je tome stati u kraj. Onaj ko se ogriješio o zakon treba da odgovara i tu se sva moja diskusija na tu temu špekulacija završava.aratet wrote:
Sto se tice ovih Arapa koji e naseljavaju po Arapu preko gradjevinskih mafija, naravno da ne podrzavam, isto kao so ne volim ni nase koji se okoriste na taj nacin, a ni ljude drugih nacionalnosti.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1946 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Mene Bogu hvala niko nije izradio, još manje Arapi ako misliš na posao kojim se bavim. Ne kažem da neće biti i negitivnih iskustava kao u svakom poslu ali za sada je sve OK.PM72 wrote:Klasični odgovor Bošnje kad je svjestan da su ga izradili...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Iskreno nije me baš pretjerano briga za tu visoku politiku i političke igranke. Ja samo mislim da je pogrešno kroz taj jedan primjer ili drugi posmatrati sve Arape ili bilo koga. Pisao sam o tome dosta, recimo o Slovencima i njihovim "investicionim" fondovima tamo krajem 1999-2005. Mešetara imaš svugdje pa i među Arapima, Slovencima, Austrijancima, Nijemcima...itd. To je stvar koju ne možeš izbječi i teško je tome stati u kraj. Onaj ko se ogriješio o zakon treba da odgovara i tu se sva moja diskusija na tu temu špekulacija završava.aratet wrote:
-
aratet
#1947 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Nece biti nista, ili ce nastaviti preko istih projekata skupljati poene, ili ce izmisljati neke druge projekte, a stvarnost je da se nista ne gradi.Pilaw_Pavlaka wrote:
Znaci oni su vam obecali te gradove kako bi neki politicari u BiH pokupili pojene. I sta ce biti sa tim politicarima nakon 3 godina ako se nista ne pocne graditi?
-
Haman2
#1948 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Odlicno receno.

Ne znam zasto nije problem i kako je to rijeseno u Hrvatskoj a iskren da budem niti me to zanima. Pricam o BiH i nasim zakonima. Znam da ovi koji dolaze tu kod nas u BiH sa namjerom da grade svoje gradove su sve drugo samo nisu turisti. A ovdje se na temi u zadnje vrijeme bas potencira kako nekom smetaju upravo turisti.
Da su turisti onda bi bili u hotelima po Vlasicu, Jahorini, Trebevicu i sl. U najboljem slucaju su samo sumnjivi investitori od kojih ce na kraju (ako ista od toga bude) imati koristi samo lokalni serifi i njihovi pajtosi.
-
crazy_diamond
#1949 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
kakvi bolan poklopci za pepeljare, u federaciji se za potrebe njemackih giganata automobilskih proizvodi masa stvari, kompletna sjedista, dijelovi za turbine, disk ploce za kocenje koje se odnedavno i izljevaju u bih i masa drugih ozbiljnih stvari koje imaju visoku cijenu i sto se vidi po godisnjem izvozu u njemacku koji je ako se ne varam preko milijardu, i u toj oblasti bice jos vise napretka jer se sve vise i vise razvijakamberovica polje wrote:Da da tekstovi i plastični poklopci za VW pepeljare...jebeni primjeri investicija iz Njemačke nema šta.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Dolaze itekako! Prije dva mjeseca je mislim u Der Spiegel-u bio članak o BiH kao zemlji gdje investitori mogu zaraditi dosta novca, govorili su između ostalog o svim nedostacima ali i o prednosti...vrlo pozitivan i afirmativan tekst o BIH...uglavnom o F.BiH. Malo iza toga delegacija VW je u F.BiH obišla oko 250 privrednika i sklopila ugovore o proizvodnji dijelova za VW...to je recimo u medijima slabo pokrivena i vrlo šturo. Da je recimo to bio slučaj u RS-u Mile bi od toga napravio senzaciju i pričao kako je to dokaz da je RS bolji dio BiH. Ako nađem taj članak postavim ga.Pa sigurno ne manijakalnom prodajom guzice najpotkovanijem kupcu i poslije plakanjem kad shvatimo da nam je više od pola države kupljeno za siću i da smo postali tuđe kurve koje se preprodaju po hiru. Tvoj problem a i problem još mnogih na ovoj temi je taj što bi vi sve na ho ruk...prodaj daj i iznajmi a poslije ćemo razmišljat o posljedicama i onda meni pričaš kako ja hoću napredak preko noći, daj nemoj me zajebavat.Pilaw_Pavlaka wrote: Da smo nesigurno i neregulisano tržište prepuno korumpiranih šupaka koji bi i vlastitu mater prodali za šaku dolara a kamoli osjetljivo zemljište...dakle raj za poštenu "braću" Arape.
A kako ce te postati uredjena drzava? Znaci razvijene zemlje su postale razvijene preko noci. Hop i eto razvitka. Nije to ni slucajno bio proces razvitka ekonomskog, socijalnog...malo po malo dok nisu dosli na neki nivo?
Vi se sigurno necete razviti na taj nacin sto cete pusiti Drinu i ispijati kafice po cijeli dan i kladiti ce u kladionicama. Tako moze proci i 30 godina jos i opet cete biti na istom mjestu. Jedini nacin da se razvijete je da se pokrene ekonomija. Pa neka arapi naprave hotele cak i na nelegalan nacin i neka se pokrenu ti mega projekti na bilo koji nacin; to je opet bolje nego nikakav razvitak.
smijesno je za ozbiljne ljude a kamoli drzave gledati stvari crno bijelo, nijemci su dobri, arapi ne valjaju, hajmo sad u svemu se uzdati u nijemce, arape u svemu odhebati. od nijemaca imamo koristi itekako, dosta radnih mjesta u bih imamo na osnovu toga sto im se izvozi, da ne govorimo sad o dijaspori koja nas drzi u zivotu, ali imaju i nijemci koristi od nas, puno izvozimo u njemacku, a jos vise uvozimo, i nema veze to toliko ono sto se uvozi od nijemaca uglavnom od nekoga se mora uvesti, treba jacati izvoz
nijemci su interesantni u autoindustriji i jos nekim bransama, ali nisu kao turisti, ne masovno barem, jer u principi i oni i mi smo kontinentalna zemlja, njima je interesantno more prije svega kojeg nemamo i to je to, jedino sto mi znacajno mozemo ponuditi to su zelenilo i planine, a na to se pale samo oni koji zive u pustinji i koji imaju para, a to su arapi, zato imamo tu navalu, i taj interes, i nema se tu sta filozofirati, s jednima gledaj interes industrijski, s drugima turisticki, tako to ide, mi smo mala zemlja i to ima i prednosti i mane, imamo masu mana i tek poneku stratesku prednost koju mozemo iskoristiti sa malo drzava, i tu su nam arapi vrlo bitni za turizam, a neki drugi su bitni za nesto drugo i tako bi to trebalo da hoda
- Drvosjeca iz Dejcica
#1950 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Jbg, smijali smo se SDP-u kada su otvarali tunele i dionice autoputeva ali danas nikome nije smiješno kada SDA vlast "otvara" novi trotuar kod Predsjedništva BiH.