Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post Reply
insomnia78

#1926 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by insomnia78 »

fosna2014 wrote:
insomnia78 wrote:Ne, nego ne "broji" se to tako
Ko sto rekoh, prilicno sam siguran da moras ispunjavati neke uslive da bi se nazivao muslimanom, katolikom, jevrejem...
Ako ja smatram da sam musliman onda mi to niko drugi ne moze usporiti.
Pa ne moze
Smatraju i Daesh i Nusra da su muslimani isto kao i Hezbollah s druge strane

Da ga jebes ne mogu svi biti u pravu
Connaisseur Karlin

#1927 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Connaisseur Karlin »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Znam ja ,od strane drzave,ali i od strane prodice!

Pa se mnogi poput tebe ,na temi, ne brinu u vezi doticnog problema. :D
Umjesto što šupljiraš i trolaš, kao i obično, daj primjer. Ja, kao musliman, još nisam upoznao slučaj prisilnog pokrivanja.
Prema tvojoj logici,ako nisi vidio licno primjer,znaci,da u svijetu takvi primjeri ne postoje :D :-)

Ja jesam,obe verzije,i nisma primejtila da zene,koje nose dobrovljno hidzab,puno daju javnu podrsku zenama koje nose hidzab pod pritiskom rodbine ili drzave. A,vidim,ni ti ne postavljas,opet,posebnu kritiku za prislino nosenje hidzaba. ;-)

Ako djevojcice u BiH nose hidzab jer mama i tata tako kazu,to je takodjer,jedna oblik , indirketnog prisiljavanja!
insomnia78

#1928 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by insomnia78 »

Pa eno iranci su neki dan pohapsili one manekenke zbog slikanja otkrivene glave
fosna2014

#1929 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by fosna2014 »

insomnia78 wrote:
fosna2014 wrote:
insomnia78 wrote:Ne, nego ne "broji" se to tako
Ko sto rekoh, prilicno sam siguran da moras ispunjavati neke uslive da bi se nazivao muslimanom, katolikom, jevrejem...
Ako ja smatram da sam musliman onda mi to niko drugi ne moze usporiti.
Pa ne moze
Smatraju i Daesh i Nusra da su muslimani isto kao i Hezbollah s druge strane

Da ga jebes ne mogu svi biti u pravu
Ja nisam ekstremista i ponosan sam na demokratiju i pluralizam. Mislim da je razlika ocita.
insomnia78

#1930 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by insomnia78 »

fosna2014 wrote:Ja nisam ekstremista i ponosan sam na demokratiju i pluralizam. Mislim da je razlika ocita.
Demokratija, pluralizam i religija ne idu zajedno
fosna2014

#1931 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by fosna2014 »

insomnia78 wrote:
fosna2014 wrote:Ja nisam ekstremista i ponosan sam na demokratiju i pluralizam. Mislim da je razlika ocita.
Demokratija, pluralizam i religija ne idu zajedno
U Bosni ide sve.
insomnia78

#1932 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by insomnia78 »

Zato, izmedjuostalog i jesmo tu gdje jesmo
fosna2014

#1933 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by fosna2014 »

insomnia78 wrote:Zato, izmedjuostalog i jesmo tu gdje jesmo
Nema razlike izmedju bosanskog muslimana i francuskog krscanina. Imaju isti odnos prema vjeri i drzavi. Evropa.
insomnia78

#1934 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by insomnia78 »

fosna2014 wrote:
Nema razlike izmedju bosanskog muslimana i francuskog krscanina. Imaju isti odnos prema vjeri i drzavi. Evropa.
Lupas gluposti
Da ne zivim ovdje i nisam zivio tamo povjerov'o bih ti mozda
fosna2014

#1935 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by fosna2014 »

insomnia78 wrote:
fosna2014 wrote:
Lupas gluposti
Da ne zivim ovdje i nisam zivio tamo povjerov'o bih ti mozda
Kakva je to razlika bogati?
insomnia78

#1936 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by insomnia78 »

Neda mi se sad pisati elaborate. Ako katolicima smatras samo stanovnistvo francuske (onako po porodicnoj tradiciji) a muslimanima stanovnistvo BiH(isto tako samo po imdnu i nekoj tradiciji) onda si u pravu. Nema velike razlike
Ako pak mislis na vjernike koji se pridrzavaju propisa razlika je ocita

PS: pogodi koje stranke u Fr najvise, ustvari jedine "fataju" na taj sentiment oko religije :D
fosna2014

#1937 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by fosna2014 »

insomnia78 wrote:Neda mi se sad pisati elaborate. Ako katolicima smatras samo stanovnistvo francuske (onako po porodicnoj tradiciji) a muslimanima stanovnistvo BiH(isto tako samo po imdnu i nekoj tradiciji) onda si u pravu. Nema velike razlike

PS: pogodi koje stranke u Fr najvise, ustvari jedine "fataju" na taj sentiment oko religije :D
Ne mislim na vjernike, nego na vecinu u oba slucaja. Porodicna tradicija.

FN?
insomnia78

#1938 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by insomnia78 »

fosna2014 wrote:
insomnia78 wrote:Neda mi se sad pisati elaborate. Ako katolicima smatras samo stanovnistvo francuske (onako po porodicnoj tradiciji) a muslimanima stanovnistvo BiH(isto tako samo po imdnu i nekoj tradiciji) onda si u pravu. Nema velike razlike

Ne mislim na vjernike, nego na vecinu u oba slucaja. Porodicna tradicija.
Pa naravno da nema. I mi smo evropski narod
mirza_15

#1939 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

Vidim tema se svela na to da demokratama smeta hidzab. Po njima osnovni principi poput onog da svoju slobodu mozes upraznjavati sve dok ne zadires u prava drugih, prestaje da vrijedi kada teme o muslimanima, pa tako i ova o hidzabu, dodju na red. Onda vise lice na zagovornike kakvih rigidnih totalitarnih rezima nego na demokrate. Doduse ima i ovih liberalnijih koji bi dopustili do 5% (sta ako se desi probijanje tog broja?). Mada, iz jednog ranijeg komentara zagovornika ovih 5% da se zakljuciti da on i ne zna sta je hidzab i da ga je vrlo vjerovatno zamjenio sa nikabom. Napisao je nesto u stilu da je marama eto kao i bilo, ali hidzaba nije. :mrgreen:
ABH017

#1940 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
Znam ja ,od strane drzave,ali i od strane prodice!

Pa se mnogi poput tebe ,na temi, ne brinu u vezi doticnog problema. :D
Umjesto što šupljiraš i trolaš, kao i obično, daj primjer. Ja, kao musliman, još nisam upoznao slučaj prisilnog pokrivanja.
Prema tvojoj logici,ako nisi vidio licno primjer,znaci,da u svijetu takvi primjeri ne postoje :D :-)

Ja jesam,obe verzije,i nisma primejtila da zene,koje nose dobrovljno hidzab,puno daju javnu podrsku zenama koje nose hidzab pod pritiskom rodbine ili drzave. A,vidim,ni ti ne postavljas,opet,posebnu kritiku za prislino nosenje hidzaba. ;-)

Ako djevojcice u BiH nose hidzab jer mama i tata tako kazu,to je takodjer,jedna oblik , indirketnog prisiljavanja!
Nisam ni očekivao od tebe ništa drugo osim ponovnog šupljiranja. Daj primjer.
Na svim temama pdf religija šupljiraš i prosipaš svoju islamofobiju. Svaki post ti se svodi na REKLA - KAZALA. :D :lol:
Naravno da samoljublje i neopravdanu islamofobiju, ne možeš potkrijepiti dokazima, primjerima ili činjenicama.

@insomnia
Ovdje, ipak, pišemo o nošenju hidžaba u Bosni i Hercegovini.
ABH017

#1941 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

mirza_15 wrote:Vidim tema se svela na to da demokratama smeta hidzab. Po njima osnovni principi poput onog da svoju slobodu mozes upraznjavati sve dok ne zadires u prava drugih, prestaje da vrijedi kada teme o muslimanima, pa tako i ova o hidzabu, dodju na red. Onda vise lice na zagovornike kakvih rigidnih totalitarnih rezima nego na demokrate. Doduse ima i ovih liberalnijih koji bi dopustili do 5% (sta ako se desi probijanje tog broja?). Mada, iz jednog ranijeg komentara zagovornika ovih 5% da se zakljuciti da on i ne zna sta je hidzab i da ga je vrlo vjerovatno zamjenio sa nikabom. Napisao je nesto u stilu da je marama eto kao i bilo, ali hidzaba nije. :mrgreen:
Što je najgore, taj se, pored svega napisanog, smatra muslimanom... sa 300 godina dugim, porodičnom pripadnošću muslimanstvu... ali ne i Islamu. :-) :lol:
mirza_15

#1942 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

Pa dobro. Mozda je musliman zamjenio sa Musliman (1974). :mrgreen:
insomnia78

#1943 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by insomnia78 »

I ja mislim da je kolega previdio cinjenicu da je rijec o marami :lol:
Connaisseur Karlin

#1944 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

ABH017 wrote:
ABH017 wrote:

Na svim temama pdf religija šupljiraš i prosipaš svoju islamofobiju. Svaki post ti se svodi na REKLA - KAZALA. :D :lol:
Naravno da samoljublje i neopravdanu islamofobiju, ne možeš potkrijepiti dokazima, primjerima ili činjenicama.

@insomnia
Religiofobija je rezultat straha prema religijskim institucijama,a to je prilicno opravdan strah. Islamofobija,koju mnogi muslimani koriste,poput tebe je izraz koji se koristi da bi se izbjegla daljnja kritika. Rijecnik novih rijeci danas poznaje (neformlano) rijec Religify- to make religious in form, content, appearance, or function. Eh,ista rijec je odlicno uklopljena na temi u vezi hidzaba. :)
ABH017

#1945 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:

@insomnia
Religiofobija je rezultat straha prema religijskim institucijama,a to je prilicno opravdan strah. Islamofobija,koju mnogi muslimani koriste,poput tebe je izraz koji se koristi da bi se izbjegla daljnja kritika. Rijecnik novih rijeci danas poznaje (neformlano) rijec Religify- to make religious in form, content, appearance, or function. Eh,ista rijec je odlicno uklopljena na temi u vezi hidzaba. :)
Kao i obično, lupetaš fraze i floskule bez ikakvog znanja i podloge.
Ako nisam u pravu pokušaj nas razuvjeriti makar jednim konkretnim primjerima ili odgovorom na jedno pitanje.
Ti si ta koja nešto tvrdi, a kad se zatraži primjer ili izvor, kreneš da mudruješ.
Ja tebe nazivam islamofobom, jer lažeš na Islam, Islamsku Zajednicu, muslimane, bez i jednog argumenta, ne da bih izbjegao dalju kritiku.
Tako sam te nazvao, tek nakon što si više puta izbjegla da daš ikakav argument, lično iskustvo ili dokaz za laži kojima, svakodnevno bombarduješ ovaj forum.
ABH017

#1946 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

mirza_15 wrote:Pa dobro. Mozda je musliman zamjenio sa Musliman (1974). :mrgreen:
Čovjek fino napisao 300 godina. :D
Đeš sumnjat u to?
Point.

#1947 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Point. »

ABH017 wrote:
Point. wrote:
ABH017 wrote: To su samo tvoje predrasude.
Drugi će za tebe reći da si klasični izdanak komunističkog režima. Na osnovu čega ćeš ti dokazati da imaš više prava od drugih?
Ja sam živio u Bosni i Hercegovini, gdje i danas živim, gdje je tad bilo drugačije vrijeme, drugačija vlast, koja je nagrađivala muslimane, koji su se odricali svoje vjere i tradicije, državnim poslom, stanom itd, pa su se muslimani odricali svega svoga. Zbog toga su nam gradske džamije bile turističke atrakcije. Oni koji se nisu htjeli odreći svog identiteta, ostali su na marginama, osuđeni na opstanak o vlastitom trošku.
Danas je neko drugo vrijeme, pa se muslimani vraćaju svojoj vjeri i tradiciji. To što ti to ne prihvataš, ne znači da si u pravu, već samo da nisi dovoljno tolerantan da prihvatiš drugačije od sebe, pa bi nekog slao na Bliski Istok. Po čemu misliš da ti i tvoje razmišljanje imaš prednost u odnosu na drugog građanina Bosne i Hercegovine?
To sa tradicijom nema nikakve veze. A ni sa putem za Evropu ili Bliski istok.
Eno sad komunizam kriv. Da je ekonomska situacija u Bosni bolja, da se ima posla, da je redovna plata, koliko zena bi se pokrilo a muskaraca pustile cetnicke brade? Bolan, zvizgan upekne, gori zemlja, odes na more da se plahnes a ti bi zenu pokrivenu vodio? Jel to fer prema zeni?
Opet te pitam, zašto imaš potrebu da određuješ nekome kako će se obući?
Koliko žena znaš da su se pod prisilom pokrile?
Možda ne znaš ni jednu, uopšte, da je pokrivena.
Ali znaš lupetati o odlasku na more. Ako je tebi životni cilj otići na more, nekom je cilj dočekati i ispostiti mjesec Ramazan i tome se raduje, a o moru i ne razmišlja. Barem ne na način, kako je tebi to plafon dometa.
Nije ti niko kriv, ako to ne možeš da razumiješ.
Znam zena koje su se pokrile zbog muzeva, koji su preko noci postali turbo vjernici i znaju sve, mada imaju procitan samo Ilmihal. Nije mi zivotni cilj otici na more, ali imas ljudi koji bi mozda otisli ali im sputava druga polovina. Sustina price je, Bosnjaci su evropski muslimani, sa evropskim shvatanjima, kulturom i tradicijom i nikad, za nikad, necemo dozvoliti da nas unazadi 5% turbo vjernika koji bi da od ovog parceta Evrope naprave bliski istok. To je valjda svima jasno.
exliberal-ex

#1948 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by exliberal-ex »

Ocito je bosna specificna na evropskom tlu zbog ove mjesavine religija i sukoba religija/demokratija
Koliko ja mogu zakljucit po ovoj raspravi ( barem se meni tako cini) ispada da ovdje muskarci odredjuju zenama sta je ispravno a sta po pitanju religije i oblacenja
U sustini ovaj napumpani "sukob" bi se vrlo lako dao rijesit

prvo ostavit zenama da odluce dali su za hidjab ili ne...ona koja vjeruje i misli da ga treba nosit neka ga nosi, ona koja vjeruje a nece da ga nosi ima isto to pravo...one sto nevjeruju...njih nije briga ionako.
mi muski nemamo pravo odredjivat zenama u 21 vijeku kako da se ponasaju, sta da nose ili kakve odluke donose u vezi njihovog zivota..

drugo, bosna je jos uvijek sekularna, ako zensko zeli da nosi hidjab moze ali ako to zensko radi u drzavnim institucijama onda mora da zna ako stranka zahtjeva da se predmet prebaci kod nekog drugog jer se on/ona neosjeca prijatno sto joj neko religiozan radi na predmetu to ce biti udovoljeno...

vukovi siti a ovce na broju...
daddy-kool

#1949 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by daddy-kool »

:thumbup:

Jedino mi se čini da si pogrešno shvatio da muškarci ženama u BiH određuju da li će se pokriti. Ako tako šta ima onda je to u nekim minimalnim procentima, jer ja zaista nisam čuo za takav slučaj (što ne znači da nikako ne postoji).
Connaisseur Karlin

#1950 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

exliberal-ex wrote:Ocito je bosna specificna na evropskom tlu zbog ove mjesavine religija i sukoba religija/demokratija
Koliko ja mogu zakljucit po ovoj raspravi ( barem se meni tako cini) ispada da ovdje muskarci odredjuju zenama sta je ispravno a sta po pitanju religije i oblacenja
U sustini ovaj napumpani "sukob" bi se vrlo lako dao rijesit

prvo ostavit zenama da odluce dali su za hidjab ili ne...ona koja vjeruje i misli da ga treba nosit neka ga nosi, ona koja vjeruje a nece da ga nosi ima isto to pravo...one sto nevjeruju...njih nije briga ionako.
mi muski nemamo pravo odredjivat zenama u 21 vijeku kako da se ponasaju, sta da nose ili kakve odluke donose u vezi njihovog zivota..

drugo, bosna je jos uvijek sekularna, ako zensko zeli da nosi hidjab moze ali ako to zensko radi u drzavnim institucijama onda mora da zna ako stranka zahtjeva da se predmet prebaci kod nekog drugog jer se on/ona neosjeca prijatno sto joj neko religiozan radi na predmetu to ce biti udovoljeno...

vukovi siti a ovce na broju...
Pa nosenje hidzaba ,u sustini ,jeste porizvod i ideja koju su nametnuli ,u religiju i religijsko vjerovanje,upravo muskarci zenama,vjekovima ranije! Spajati vjerovanje sa hidzabom je ,kao sto juce napisah, karateristika tipicna za proces zavni religify. :)

U SAD zene ,pravnice,sa hidzabom su svjesne da ih klijentala izabere,ako im ne smeta njihov hidzab.
Post Reply