Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
hadzinicasa

#1926 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by hadzinicasa »

dzaba. ja sam sentimentalno vezana za njih od onog Sa koncerta.
ne sporim, i uopce ne pratim zadnjih 15tak godina, ali ono "odprije". oh.
listopad

#1927 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by listopad »

ExNihilo wrote:Danas se vozim, a ovo naleti na playlisti. Kako je moćna stvar. :D Brave New World je bio baš dobar album.

Nakon cijele decenije losih albuma su konacno opet izdali dobar album, ali meni nije nesto legao. Za mene su Somewhere in Time i Seventh Son of a Seventh Son vrhunac njihovog stvaralastva, a i prije su snimili nekoliko vrhunskih albuma. Punokrvni muzicari koji se nisu furali samo na te sex, drugs and rock n roll gluposti.
ExNihilo

#1928 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by ExNihilo »

I beg to disagree, drugar. A Matter of Life and Death i The Final Frontier su sve samo ne loši albumi. Naravno, možemo se složiti da to nije više nivo koji su imali osamdesetih, ali još uvijek je mnogo dobro. Ako šta znači, s tim se skoro univerzalno slaže i kritika.

Treba ovim albumima vremena da "legnu", nisu ni meni na prvu bili ono što su danas. Definitivno su groweri. Dance of Death je vjerovatno najslabiji album od povratk Dickinsona, i to ne samo zbog užasnog cover arta. :D Ali nije skroz ni za baciti, ima se i tu šta pronaći.
listopad

#1929 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by listopad »

ExNihilo wrote:I beg to disagree, drugar. A Matter of Life and Death i The Final Frontier su sve samo ne loši albumi. Naravno, možemo se složiti da to nije više nivo koji su imali osamdesetih, ali još uvijek je mnogo dobro. Ako šta znači, s tim se skoro univerzalno slaže i kritika.

Treba ovim albumima vremena da "legnu", nisu ni meni na prvu bili ono što su danas. Definitivno su groweri. Dance of Death je vjerovatno najslabiji album od povratk Dickinsona, i to ne samo zbog užasnog cover arta. :D Ali nije skroz ni za baciti, ima se i tu šta pronaći.
Pardon, nisam se jasnije izrazio. Sa decenijom sam mislio na devedesete. Brave New World je izasao 2000. godine, tako da sam mislio na prethodnih par albuma. A i nije da su posebno bili aktivni tada. Snimili su tek 2-3 albuma.
Better Man

#1930 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Better Man »

ExNihilo wrote:I beg to disagree, drugar. A Matter of Life and Death i The Final Frontier su sve samo ne loši albumi. Naravno, možemo se složiti da to nije više nivo koji su imali osamdesetih, ali još uvijek je mnogo dobro. Ako šta znači, s tim se skoro univerzalno slaže i kritika.

Kao stari fan Iron Maidena mogu kazati da je meni bio i ostao nadraži njihov album The Number Of The Beast. Nakon njega ide legendarni Powerslave, koji je pratila najspektakularnija njihova turneja ikad nazvana World Slavery Tour. Održali su 190 i nešto koncerata u manje od godinu dana i dva su imali u tadašnjoj SFRJ. Jedan u Beogradu, a drugi u Ljubljani. Od albuma iz osamdesetih najslabiji im je Seventh Son Of a Seventh Son, bez obzira što je naslovna pjesma jedna od najboljih njihovi pjesama i što je turneja Maiden England na kojoj su promovisali isti bila čisti spektakl za oči i uši. Dva najslabija albuma sa Dickinsonom su Fear Of The Dark i No Prayer Of The Dying, a zajedno sa X Factor i Virtual XI čine 4 najlošija u karijeri. Povratkom Dickinsona i Smitha vratili su se na pravi put i izdali 5 veličanstvenih studijskih albuma, koji sigurno spadaju u sami vrh Heavy Metala. Prva dva albuma sa Paul Di'annom su legendarna i odlični su od prve do zadnje minute. Glede U2. Osamdesetih su bili vrh i vrhunac je bila turneja koja je pratila album Joshua Tree. Ta turneja im je bila vrh vrhova, a sve se to može vidjeti na filmu Rattle And Hum, koji je pratio i istoimeni album. I turneja za Rattle And Hum je bila vrh vrhova. Malo su se pogubili kad su počeli da eksprimentišu sa elektronikom. Zooropa im je objektivno najslabiji album. Zato cijenim muzičare koji uvijek imaju nešto novo i svježe ponuditi i nikad ne snime loš album. Jedan takav band su bili Sonic Youth. Oni su prestali sa radom kad su se Thurston Moore i njegova supruga Kim Gordon razveli, ali su kroz svoje solo karijere, a tu prije svega mislim na Thurstona Moorea i Lee Ranalda koji su najaktivniji, nastavili da rade genijalnu muziku i praktički nam pokazali kako bi zvučali da su ostali zajedno. Kim Gordon manje snima od njih, a bubnjar Steve Shelley svira sa Thurstonom Mooreom. I još jedan band koji nije lošeg albuma snimio je legendarni Dinosaur Jr.
Izmedju CVile i DMalte

#1931 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Izmedju CVile i DMalte »

Nisam metalac, al' volim nekad zaprasit' uz bendove tipa Mastodon i slicno....ovaj zadnji od Maiden je po meni mozda i njihov najbolji album jer je neocekivano svjez i prilicno inovativan za njihov nacin svirke....solaze su netipicne, ne vuku vise na Wishbone Ash dual lead guitar fazon kao nekad, vise su na tragu rahmetli Dimebag-a....uglavnom, kad ne znam sta da pustim uz jutarnju kafu, Book Of Souls moze vazda :evil:
A sad malo o U2 - odem fino do robne kuce 87-e, kupim Rattle And Hum, odvrtim svaku plocu po jedanput i sutradan prodam sve njihove albume sminkeru koji je kupio sesir da lici na Edge-a :D ...nikad vise nisam poslusao nista od njih osim kad se pustilo nesto na radiju ili dernecima....Uz Sonic Youth i Dinosaur Jr spomenuo bih i Swans, kraljeve sporovozne eksplozije, koji su napravili dva mrak albuma u zadnjih 5 godina :evil: :evil: :evil:
PS - Better Man, jesi cuo nekad za njemacke folkere Cochise ?
ExNihilo

#1932 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by ExNihilo »

Better Man wrote:

Kao stari fan Iron Maidena mogu kazati da je meni bio i ostao nadraži njihov album The Number Of The Beast. Nakon njega ide legendarni Powerslave, koji je pratila najspektakularnija njihova turneja ikad nazvana World Slavery Tour. Održali su 190 i nešto koncerata u manje od godinu dana i dva su imali u tadašnjoj SFRJ. Jedan u Beogradu, a drugi u Ljubljani. Od albuma iz osamdesetih najslabiji im je Seventh Son Of a Seventh Son, bez obzira što je naslovna pjesma jedna od najboljih njihovi pjesama i što je turneja Maiden England na kojoj su promovisali isti bila čisti spektakl za oči i uši. Dva najslabija albuma sa Dickinsonom su Fear Of The Dark i No Prayer Of The Dying, a zajedno sa X Factor i Virtual XI čine 4 najlošija u karijeri. Povratkom Dickinsona i Smitha vratili su se na pravi put i izdali 5 veličanstvenih studijskih albuma, koji sigurno spadaju u sami vrh Heavy Metala. Prva dva albuma sa Paul Di'annom su legendarna i odlični su od prve do zadnje minute. Glede U2. Osamdesetih su bili vrh i vrhunac je bila turneja koja je pratila album Joshua Tree. Ta turneja im je bila vrh vrhova, a sve se to može vidjeti na filmu Rattle And Hum, koji je pratio i istoimeni album. I turneja za Rattle And Hum je bila vrh vrhova. Malo su se pogubili kad su počeli da eksprimentišu sa elektronikom. Zooropa im je objektivno najslabiji album. Zato cijenim muzičare koji uvijek imaju nešto novo i svježe ponuditi i nikad ne snime loš album. Jedan takav band su bili Sonic Youth. Oni su prestali sa radom kad su se Thurston Moore i njegova supruga Kim Gordon razveli, ali su kroz svoje solo karijere, a tu prije svega mislim na Thurstona Moorea i Lee Ranalda koji su najaktivniji, nastavili da rade genijalnu muziku i praktički nam pokazali kako bi zvučali da su ostali zajedno. Kim Gordon manje snima od njih, a bubnjar Steve Shelley svira sa Thurstonom Mooreom. I još jedan band koji nije lošeg albuma snimio je legendarni Dinosaur Jr.

NPFTD je najslabiji album Maidena, po mom mišljenju. FOTD je isto popriličan odrončić s tim da je dao i dva klasika: "Afraid to Shoot Strangers" i "Fear of the Dark". Međutim, držim da su dva albuma sa Blazeom značajno bolja, te da su žrtve fallouta koji je Dickinsonov odlazak iza sebe ostavio i hejt bandwagona koji je po incerciji uslijedio. Nije Blaze imao šanse.
Banksy

#1933 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Banksy »

GODINA KADA SE ROCKU DOGODIO KVANTNI SKOK
Sve o zapanjujućem prevratu čije posljedice i danas živimo: Kako je 1967. promijenila povijest glazbe

http://www.jutarnji.hr/kultura/glazba/g ... e/6344080/

Image
Better Man

#1934 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Better Man »

Izmedju CVile i DMalte wrote:Nisam metalac, al' volim nekad zaprasit' uz bendove tipa Mastodon i slicno....ovaj zadnji od Maiden je po meni mozda i njihov najbolji album jer je neocekivano svjez i prilicno inovativan za njihov nacin svirke....solaze su netipicne, ne vuku vise na Wishbone Ash dual lead guitar fazon kao nekad, vise su na tragu rahmetli Dimebag-a....uglavnom, kad ne znam sta da pustim uz jutarnju kafu, Book Of Souls moze vazda :evil:
A sad malo o U2 - odem fino do robne kuce 87-e, kupim Rattle And Hum, odvrtim svaku plocu po jedanput i sutradan prodam sve njihove albume sminkeru koji je kupio sesir da lici na Edge-a :D ...nikad vise nisam poslusao nista od njih osim kad se pustilo nesto na radiju ili dernecima....Uz Sonic Youth i Dinosaur Jr spomenuo bih i Swans, kraljeve sporovozne eksplozije, koji su napravili dva mrak albuma u zadnjih 5 godina :evil: :evil: :evil:
PS - Better Man, jesi cuo nekad za njemacke folkere Cochise ?
Rattle And Hum si mogao kupiti 1988. godine, jer je tada izdat. Mislim da nisam čuo za njih.
Last edited by Better Man on 02/08/2017 00:08, edited 1 time in total.
Izmedju CVile i DMalte

#1935 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Izmedju CVile i DMalte »

87 ili '88, znam da je bilo na dopustu iz vojske :D, jedino ga po tome i pamtim :-D
Bloo
Globalna šefica

#1936 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Better Man wrote:
Rattle And Hum si mogao kupiti kupiti 1988. godine, jer je tada izdat. Mislim da nisam čuo za njih.
oj rattle and hum
ja sve pokupovala (kasete dupljake of skroz, ali sa kopiranim coverima) u prolazu kod čike kraj vječne vatre :D
eeeeeeeee mladostii
Sada seriously, U2 ima kvalitetnih uradaka i dan danas mi ih nije mrsko poslušati
osim možda one falsetto faze :D
tu mi malo piči po živcima
dale cooper

#1937 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Zooropa je potcijenjen album. To i Pop su bili zadnji put kada su U2 bili zainteresovani za eksperimentisanje
i kada ih je uopće bilo briga za ono što rade.
Bloo
Globalna šefica

#1938 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:Zooropa je potcijenjen album. To i Pop su bili zadnji put kada su U2 bili zainteresovani za eksperimentisanje
i kada ih je uopće bilo briga za ono što rade.
falsetto :D

meni jedan od dražih albuma (balade + eksperimentisanje), ali fuckin falsetto :D

i meni odlična sa Johnny Cashom :D
dale cooper

#1939 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Jel' Bonov falseto, ili falseto uopšte? :D Jer falseto je dobar ko ga zna otpjevati.
Bloo
Globalna šefica

#1940 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:Jel' Bonov falseto, ili falseto uopšte? :D Jer falseto je dobar ko ga zna otpjevati.
precisely
falsetoo u Lemon i Numb :D
mislim, drži se jarane svoj ograničenog vokalnog opsega i svi sretni
dale cooper

#1941 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Da, Bonov je malo previsok. Isto ko' da su mu jaja bila u procijepu u tom momentu. :D Ako jesu, aplaudiram
na hrabrosti u eksperimentisanju. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#1942 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:Da, Bonov je malo previsok. Isto ko' da su mu jaja bila u procijepu u tom momentu. :D Ako jesu, aplaudiram
If you wear that velvet dress mi je uvijek (ne zbog naslova) bila prigodna za neku scenu laganog skvizavca u Twin Peaksu (znaš na koju mislim, u onog rupi sa crvenim svjetlima)
meni jedna od njihovih rijetkih seksi pjesama (bas <3)
dale cooper

#1943 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:Da, Bonov je malo previsok. Isto ko' da su mu jaja bila u procijepu u tom momentu. :D Ako jesu, aplaudiram
If you wear that velvet dress mi je uvijek (ne zbog naslova) bila prigodna za neku scenu laganog skvizavca u Twin Peaksu (znaš na koju mislim, u onog rupi sa crvenim svjetlima)
Roadhouse! :D Ova pjesma je očit primjer koliko su na Pop albumu eksperimentisali i isprobavali različite
i avanturističnije teksture i produkciju. Ovako nešto se poslije nije moglo naći niti na jednom U2 albumu.
Bloo
Globalna šefica

#1944 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
Bloo wrote:
Roadhouse! :D Ova pjesma je očit primjer koliko su na Pop albumu eksperimentisali i isprobavali različite
i avanturističnije teksture i produkciju. Ovako nešto se poslije nije moglo naći niti na jednom U2 albumu.
Da, ali za mene postoje dva U2-a: U2 Joshue Tree i War-a i tih albuma i U2 Achtung baby, Zoorope i POP-a
ja iz svake faze imam omiljene pjesme :D od MOFO do the Fly i Running to stand still etc etc (nekada sam znala nabrojati sve pjesme na svakom albumu :D)
osim falsetto faze :lol: :lol
dale cooper

#1945 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
Da, ali za mene postoje dva U2-a: U2 Joshue Tree i War-a i tih albuma i U2 Achtung baby, Zoorope i POP-a
ja iz svake faze imam omiljene pjesme :D od MOFO do the Fly i Running to stand still etc etc (nekada sam znala nabrojati sve pjesme na svakom albumu :D)
osim falsetto faze :lol: :lol
Da, earnest and experimental faze. I ova treća, pure cynical shit faza. :mrgreen:
medvjed23

#1946 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by medvjed23 »

zeko, šta kažeš na ovu obradu?

.

.

.

.

.

.

:D
omar little

#1947 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by omar little »

ja ih vise cuti ne mogu. retroaktivno mi se gadi i ono sto je u svoje vrijeme bilo okej. nesto kao jugoslovenski novi val. prije bi si nozne nokte nazivo vadila nego stavila na plej nesto od toga. :D
dale cooper

#1948 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

omar little wrote:ja ih vise cuti ne mogu. retroaktivno mi se gadi i ono sto je u svoje vrijeme bilo okej. nesto kao jugoslovenski novi val. prije bi si nozne nokte nazivo vadila nego stavila na plej nesto od toga. :D
Ti se onda uklapaš u onaj Hornbyev citat o neopraštanju grijeha nekada sjajnih izvođača. :mrgreen:

Bloo
Globalna šefica

#1949 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:zeko, šta kažeš na ovu obradu?

:D
medo uzvraća udarac :lol: :lol:
neslušljiv cover :| wtf
Bloo
Globalna šefica

#1950 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

omar little wrote:ja ih vise cuti ne mogu. retroaktivno mi se gadi i ono sto je u svoje vrijeme bilo okej. nesto kao jugoslovenski novi val. prije bi si nozne nokte nazivo vadila nego stavila na plej nesto od toga. :D
nemoj tako :D
pobuna bubuljica!
Post Reply