Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kox

#1926 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kox »

Lajavikrelac wrote:Džaba objasniti čovjeku da nije isto milijarda duga bilo čega na tri miliona i milijarda duga na preko dvadeset miliona ljudi. Plus što je ovih 20 imalo mogućnost do da kad-tad vrati i umanji.....
Nije to ni rekao.
Plata poštara od prije par stranica je bila 300 DM 1985. Danas je preko 1000 + topli obrok, što će reći nekih 4 puta veća. Onda je neko to objasnio promjenom vrijednosti DM, $ i čega sve ne i došao do zaključka da tadašnjih 300 DM ima vrijednost današnjih 300 * 3,2 KM, dakle preko 1000 KM. Istom matematikom je ovaj Fudo došao do toga da je BiH kao dio Jugoslavije bila zaduženija nego danas.
5 0 5

#1927 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

kox wrote: Nije to ni rekao.
Plata poštara od prije par stranica je bila 300 DM 1985. Danas je preko 1000 + topli obrok, što će reći nekih 4 puta veća. Onda je neko to objasnio promjenom vrijednosti DM, $ i čega sve ne i došao do zaključka da tadašnjih 300 DM ima vrijednost današnjih 300 * 3,2 KM, dakle preko 1000 KM. Istom matematikom je ovaj Fudo došao do toga da je BiH kao dio Jugoslavije bila zaduženija nego danas.
razlika je u tome, sto su prije postojale kompanije koje su zaradjivale novac, danas ne postoje. neki dan neko spominje titov bunker koji je kostao 5 milijardi dolara. a isti takav bunker su bosanske firme izgradile sadamu. vjerovatno za duplo vise para. danas nema bosanske firme koja moze preuzeti ni blizu toliko veliki projekat. cak sta vise, slovenci nam grade puteve, sa nasom jeftinom radnom snagom. a kajmak zavrsava u ljubljani.
Arteta

#1928 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

Sadam je inace jaka inteligencija i covjek na kog se trebamo ugledati.
dust in the wind

#1929 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dust in the wind »

bolje je brijeme bilo kada smo se ugledali na sadama, nego danasnje kada je idol bakir
kox

#1930 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kox »

5 0 5 wrote:
kox wrote: Nije to ni rekao.
razlika je u tome, sto su prije postojale kompanije koje su zaradjivale novac, danas ne postoje. neki dan neko spominje titov bunker koji je kostao 5 milijardi dolara. a isti takav bunker su bosanske firme izgradile sadamu. vjerovatno za duplo vise para. danas nema bosanske firme koja moze preuzeti ni blizu toliko veliki projekat. cak sta vise, slovenci nam grade puteve, sa nasom jeftinom radnom snagom. a kajmak zavrsava u ljubljani.
Nebitno, samo sam pojasnio šta čovjek govori.
Jugoslovenske firme su funkcionisale u zatvorenoj ekonomiji, sa vrlo malo strane konkurencije i većinom bi propale onog trenutka kada bi se to promijenilo. Ove danas funkcionišu u uslovima slobodnog tržišta. I tako bi se mogli preganjati još 100 strana. Već sam napisao svoj stav, pokušava se porediti neuporedivo.
5 0 5

#1931 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Arteta wrote:Sadam je inace jaka inteligencija i covjek na kog se trebamo ugledati.
o cemu ti pricas? ja kazem da su nase firme radile projekte u iraku vrijedne desetine milijardi dolara. i na tim projektima su radili nase firme i nasi ljudi. pocev od rukovodilaca, inzinjera i arhitekata pa do zidara i tesara. sve sa mehanizacijom napravljenom u nasim fabrikama. iracki je bio samo pjesak i voda.
Leons

#1932 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Zato sto je to bilo vrijeme dogovorne hladnoratovske ekonomije kojoj je kriterij bio (geo)politika.
Vec rekoh, sto se tice ove jugonostalgije najmanje se tu radi o nekakvom standardu zivota ili ekonomiji jer evo ovdje se Madjari ismijavaju a i u Madjarskoj postoji isti fenomen. Zemlji koja je imala jedno od ili najvecu stopu samoubistava na svijetu ako se ne varam.

I prestanite pricati o Bakiru ili Aliji i izmisljenim zlatnim kasikama jer opoziciji na ovoj temi se uglavnom jebe za njih.
Ali Kemal

#1933 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Arteta wrote:Da ponovo napisem, Rock scena Jugoslavije je bila ocajna.
Evo liste nekih bendova, a ti obrazlozi zasto su bili ocajni.
Dakle da krenemo od sjevera ka jugu.

Slovenija:

Budlozer
September
Lacni Franc
Pankrti
Lajbah
Videosex

Hrvatska:
Time
Atomsko Skloniste
Azra
Prljavo Kazaliste
Film
Parni Valjak
Metak
Haustor

Bosna i Hercegovina:
Indexi
Bijelo Dugme
Teska Industrija
Vatreni Poljubac
Zabranje Pusenje
Elvis J. Kurtovich
SCH
Basdans
Dinar
Crvena jabuka

Srbija:
Korni Grupa
SMAK
YU grupa
Riblja Corba
Sharlo Akrobata
Elektricni Orgazam
Idoli
Ekatarina Velika
Van Gog
Kerber
Galija
Bajaga i Instruktori
Partbrejkersi
U Skripcu

Makedonija:
Leb i Sol
Den za den
Mizar
5 0 5

#1934 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

kox wrote: Nebitno, samo sam pojasnio šta čovjek govori.
Jugoslovenske firme su funkcionisale u zatvorenoj ekonomiji, sa vrlo malo strane konkurencije i većinom bi propale onog trenutka kada bi se to promijenilo. Ove danas funkcionišu u uslovima slobodnog tržišta. I tako bi se mogli preganjati još 100 strana. Već sam napisao svoj stav, pokušava se porediti neuporedivo.
nisam ekonomista i u te stvari se malo razumijem. ako i ikako. ali znam, i ustvari potpuno sam siguran, da ne postoji bosanska kompanija danas, koja bi mogla iznijeti ni 10% projekta koji su mogli onda. zasto vranica ne uzme projekat u kataru da gradi stadione za svjetsko prvenstvo? kao prvo imamo muslimanske lobije u vlasti, koji se dicu dobrom povezanosti sa arapskim zemljama (po vjeri). imamo istu tu firmu, skupa sa radnicima, tehnikom i tehnologijom. zasto ne? ili to funkcionise samo u obrnutom smjeru. kada oni trebaju dobiti atraktivne lokacije za svoje shopping centre u nasoj drzavi?
dust in the wind

#1935 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Leons wrote:Zato sto je to bilo vrijeme dogovorne hladnoratovske ekonomije kojoj je kriterij bio (geo)politika.
Vec rekoh, sto se tice ove jugonostalgije najmanje se tu radi o nekakvom standardu zivota ili ekonomiji jer evo ovdje se Madjari ismijavaju a i u Madjarskoj postoji isti fenomen. Zemlji koja je imala jedno od ili najvecu stopu samoubistava na svijetu ako se ne varam.

I prestanite pricati o Bakiru ili Aliji i izmisljenim zlatnim kasikama jer opoziciji na ovoj temi se uglavnom jebe za njih.
"izmisljenim zlatnim kasikama"... :run:
Dozer

#1936 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Mila majko... Od poente da smo imali jake firme, voz se preusmjerava na Sadama koji nema nikakve veze s ovom pricom :lol:
Ali Kemal

#1937 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Leons wrote:Zato sto je to bilo vrijeme dogovorne hladnoratovske ekonomije kojoj je kriterij bio (geo)politika.
Zar ti mislis da sada nije dogovorna geopoliticka ekonomija, samo sto sada kod nas nema kapaciteta da se u tako nesto uklopimo :oops:
Uopste nema vise kapaciteta, niti firmi da ti neko i da poso, da mozes da ga odradis, kada su firme upropascene i opljackane.
Sve se svodi na to, bile su firme, sredstva, masine, kadar, obucena radna snaga i kada se to sve unisti sa vrha, kako moze biti bolje, eto samo to objasni.
5 0 5

#1938 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

dust in the wind wrote: "izmisljenim zlatnim kasikama"... :run:
a to najvise boli. :lol: :lol:
Leons

#1939 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

dust in the wind wrote:

"izmisljenim zlatnim kasikama"... :run:
Izvoli dokazi da nisu izmisljene gdje je to alija rekao ima li dokumentovano? Meni je svejjedno. :thumbup:
skupljac_zeljeza

#1940 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Arteta wrote: Malih bendova imas i danas, imao si i poslije rata i u ratu, ali mi ne govorimo o malim bendovima.
Da ponovo napisem, Rock scena Jugoslavije je bila ocajna.
Bila je alternativa. Tri puta dijamantska ploča. Yugotooooon. :mrgreen:

5 0 5

#1941 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Dozer wrote::lol: :lol: :lol:
Mila majko... Od poente da smo imali jake firme, voz se preusmjerava na Sadama koji nema nikakve veze s ovom pricom :lol:
samo sam rekao da su bosanske firme napravile isti copy/paste bunker sadamu. on nije bitan. gradilo se i po libiji isto. bitne su njihove pare koje smo zaradjivali.
dust in the wind

#1942 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

po nekim ovdje je ono vrijeme bilo vrijeme laznog sjaja I izmisljene ekonomije, tako reci nikakave, a danasnje vrijeme je vrijeme procvata trzista I naravno nas lajavaca koji ocrnimo bakira I njegove zlatne kasike. nas koji lazemo stanovnistvo
dust in the wind

#1943 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

I da je ta prica o kasikama izmisljena, pa dovoljno je imati oci i vidjeti kako danas zive bakir i ostali naspram stanovnistva, a kako su u vrijeme juge zivjeli... neka su kasike izmisljene, nije izmisljena imperija bakira stecena kako..
Leons

#1944 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

dust in the wind wrote:po nekim ovdje je ono vrijeme bilo vrijeme laznog sjaja I izmisljene ekonomije, tako reci nikakave, a danasnje vrijeme je vrijeme procvata trzista I naravno nas lajavaca koji ocrnimo bakira I njegove zlatne kasike. nas koji lazemo stanovnistvo
Niko, apsolutno niko ovdje nije idealizirao danasnju BiH

Ok neka si priznao to za kasike, a to da politicari kradu tu se nema sta reci, i Tito je vile imao , ja sam ubijedjen da ni on sam nije znao koliko i gdje
Dozer

#1945 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Rekao, rekao, nego da je rekao. Ima i dokumentovano sigurno negdje, ali meni je, recimo, moja memorija najbolji dokument. :D
Za par godina cete vjerovano pricati i kako Bakir nije pred izbore obecao 100.000 radnih mjesta u toku mandata, da bit to onda nakon izbora pretvorio "tokom narednih 10 godina". :lol: :lol:
Dozer

#1946 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

5 0 5 wrote:
Dozer wrote::lol: :lol: :lol:
samo sam rekao da su bosanske firme napravile isti copy/paste bunker sadamu. on nije bitan. gradilo se i po libiji isto. bitne su njihove pare koje smo zaradjivali.
Nisam ni mislio na tebe :-D
dust in the wind

#1947 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Leons wrote:
dust in the wind wrote:po nekim ovdje je ono vrijeme bilo vrijeme laznog sjaja I izmisljene ekonomije, tako reci nikakave, a danasnje vrijeme je vrijeme procvata trzista I naravno nas lajavaca koji ocrnimo bakira I njegove zlatne kasike. nas koji lazemo stanovnistvo

Ok neka si priznao to za kasike, a to da politicari kradu tu se nema sta reci, i Tito je vile imao , ja sam ubijedjen da ni on sam nije znao koliko i gdje
da mi je znati umiru li bakirovi, tj. alijini u bijedi ko jovanka broz... nisam priznala nista. znam da se fatas za slamku.
Dozer

#1948 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Leons wrote:

Jos jedna iz plejade lazi ovih hajvana, da je i Tito krao. Nazalost, niko od njih nikad ne pokaza svu tu njegovu pokradenu imovinu i pare, djeca mu zivjela od svog rada, Jovanka umrla k'o zadnja sirotica..
U medjuvremenu, mozemo pogledati sta sve imaju ovi danas, sve bivsi Titovi pioniri i omladinci, ito za duplo manje vremena od Tita :D

Ah, da...zaboravih na trzisnu ekonomiju. Samo...nisam znao da se ona tice i politike i budzeta, iako izgleda da je za njih upravo to to - zagrabi iz narodne kase koliko hoces ... :D
Last edited by Dozer on 28/08/2015 15:07, edited 1 time in total.
Leons

#1949 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Nisam ja izetbegovicima advokat, oni su u mojoj prici negativci. U tome i jedte problem, taj mentalitet ili si s nama ili protiv nas.
Dozer

#1950 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Taj mentalitet, zapravo, vazi samo u umovima BHS matricara.
Ali, ovdje ipak pricamo o necemu drugom - sistemu i funkcionisanju drzave.
Post Reply