Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne bi tebi, ne bi ni meni, ne bi mozda ni nekom trecem, ali bi petom, desetom. Necemo se sad praviti ludi.
Isto tako, ne smeta ni svakom srbinu hidzab.
Dakle, nemoj sad meni ovdje prosipati tu suplju. Otidji malo u ove manje gradice, koji su gotovo jednonacionalni pa tu probaj propagirati ovu neku pricu.
Naravno da je u vecim gradovima veca i tolerancija i razumijevanje.
Opet predpostavke bez pokrica.
Logika ti je da ne treba osuditi dogadjaj koji je za osudu jer ima jos ljudi koji tako razmisljaju.
A mi ćemo ih usmjeriti ka tome da se distanciraju time što ćemo ih nazivati pogrdnim imenima?
Osim floskule "distanciranje od genocida", daj mi molim te objasni šta se pod tim konkretno misli, da li postoji igdje rečeno ili naspisano šta mi to hoćemo? Konkretan zahtjev tipa: obeštećenje, službeno izvinjenje, ratna odšteta...bilo šta što se može nazvati službena strategija Bošnjaka naspram BH-Srba, RS, Srba iz Srbije, i same Srbije??
Ili je samo fol da ih na sitno prckamo slijedećih 50 god, onako hinjski, i usput kukamo?
@mba wrote:
sve dok se ne distanciraju od genocida ostace dio genocida i normalno da su genocidan narod!
ogromna većina srpskog naroda je podržavala i dan danas podržava genocidni plan. odnosno, dio genocida je i poricanje u čemu skoro bez izuzetka svi učestvuju. prema tome, kako nazvati narod koji 90% većinom podržava genocid nad drugim narodima. i danas kriju mjesta masovnih grobnica.
@mba wrote:
sve dok se ne distanciraju od genocida ostace dio genocida i normalno da su genocidan narod!
ogromna većina srpskog naroda je podržavala i dan danas podržava genocidni plan. odnosno, dio genocida je i poricanje u čemu skoro bez izuzetka svi učestvuju. prema tome, kako nazvati narod koji 90% većinom podržava genocid nad drugim narodima. i danas kriju mjesta masovnih grobnica.
U redu, konstatacija je tu, takvi su. Tačka.
Šta dalje? Protjerati ih u Srbiju? Pobiti? (Po)dijeliti BiH sa njima? Šta je to što hoćemo? Ili ići putem izgradnje države dok ne dožive katarzu?
Srba u BiH (a i Hrvata) ima koliko ima, mahom su starosjedioci i polažu prava na određenu teritoriju koliko i svi drugi (ovdje mislim na direktno privatno vlasništvo, stanova, zemlje, kuća itd...) Kako se to misli urediti? Oteti? Zapaliti? Šta god da vam je pojedinačno na pameti je ok, samo daj uobliči to u neku strategiju i budi joj dosljedan.
Kako se navodi, ekstremisti su nakon osvajanja Srbije pripremili plan da terorističke akcije potom sprovedu u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji. "'Bosno i Hercegovino eto vam mudžahedina, past će mrtva glava", dio je teksta koji se odnosi na našu državu.
@mba wrote:
U redu, konstatacija je tu, takvi su. Tačka.
Šta dalje? Protjerati ih u Srbiju? Pobiti? (Po)dijeliti BiH sa njima? Šta je to što hoćemo? Ili ići putem izgradnje države dok ne dožive katarzu?
Srba u BiH (a i Hrvata) ima koliko ima, mahom su starosjedioci i polažu prava na određenu teritoriju koliko i svi drugi (ovdje mislim na direktno privatno vlasništvo, stanova, zemlje, kuća itd...) Kako se to misli urediti? Oteti? Zapaliti? Šta god da vam je pojedinačno na pameti je ok, samo daj uobliči to u neku strategiju i budi joj dosljedan.
nista sta ces, moras zivjeti sa njima, kud ces sa njima?
plan je taki da mi bosnjaci moramo sami jacati svoju ekonomiju jacati povratak i to je to, za koju godinu su manjina u manjem bh entitetu, jer oni se svakako orijentisu ka beogradu(podrzavam) tamo idu i ostaju, mi bosnjaci nemamo kuda bosna domovina!
Neko rece da smo sad za razliku od '92 uvezani teritorijalno, pa se spominje transferzala Bihac Tuzla kao neprekinuta stabilna cjelina??? Pogotovo me je nasmijalo pominjanje Gorazda kao povezanog, pobogu kakav ti to atlas imas pred sobom???
U slucaju rata, a koliko vidim vecina smatra da su nam samo Srbi protivnici - ja ne bih odbacio Zagreb niposto kao saucesnika ili bar aktivnog posmatraca, zna se na cijoj strani, mi mozemo samo braniti trokutistan.
Ono sto je neodbranjivo, na duze staze pogotovo, je sav USK osim one ratne enklave tzv. Bihacki dzep kog su cinile teritorij opstina Bihac i Bos Krupa djelomicno + Cazin, Buzim i V Kladusa u cjelini. S tim da je upitno ponasanje Kladuscana kao i u proslom ratu? Sav istocni dio USK znaci dolina Sane - S Most, Kljuc i ono povratnika oko Prijedora bi dosla u isti polozaj kao '92 - znaci masiv Grmeca koji ih u duzini 80-100 km odvaja od doline Une, tj. Bihaca i Bos Krupe.
Iduci otpada teritorij Gorazda, njih sijeku pri prvom udaru, ode onaj koridor ko pupcana vrpca. Jedino im se preostaje skupiti u hrpu, zbiti guz o guz i preci u odsudnu odbranu, i moliti boga da ih Trezorista ne proda k'o babo mu Srebrenicu.
Onda je na redu neodbranjivi Istocni mostar i okolina, tanka pruga teritorija od ispod Prenja pa do Bune. Jedino geopoliticka sreca i tripartitna svercerska igra ih je spasila u proslom ratu. Skidam kapu hrabrosti i inatu mostaraca da odhebu kliku iz Sarajeva i ne prstanu biti u Banovini kako je Dedo dogovorio sa Francekom, ali samom snagom a bez pameti i malo srece tesko da bi opstali jos jednu godinu izmedju lijevih i desnih.
Ono sto ostaje je malko prosireni trokutistan na juznom dijelu, tj. pridodaje se Sjeverna Hercegovina - Jablanica, Konjic i sjeverni djelovi mostarske opstine, uz uslov zauzimanja Prozora i okoline da bi se povezali sa dolinom Vrbasa - G Vakuf, Bugojno i D Vakuf, te skratili front i zaokruzili teritorij. Zatim uz trokutistan na jugozapanom dijelu preostaje teritorij (manje-vise) danasnjeg SBK, znaci travnicka regija. Ovdje bih iskljucio Jajce kao grad i najveci dio opstine, posto predstavljaju klin duboko u teritoriju RS s tim da bi sa juzne strane u slucaju "paket aranzmana" mogli udariti i Hrvati preko srpskog Sipova. Isto kako su suradjivali 92 na 93 oko Kiseljaka, Zepca itd. Kao takvo je neodbranjivo i razvlaci liniju fronta za dodatnih 70-80 km i odvlaci nam nepotrebno resurse, stoga ga se ne treba ni truditi zauzeti od Hrvata. Ovdje kod srednje Bosne obavezno preuzeti kontrolu nad Zepcem i u poptunosti tesanjsko-maglajsko+dobojski kraj povezati Zenicom, mogli bi ovo odraditi i preuzimanjem ozrenskog dzepa sa istocne strane, al su komunikacije puno kvalitetnije kroz Zepce, plus imali bismo ih kao klin jer bi sa zapada bili pomognuti Srbima od Teslica i Komusine, te bi nam zadali nepotrebne probleme na razvlacenj linija i angazovanju ljudstav i tehnike. Nisam bas 100% siguran ali mislim da bismo N Travnik i Busovacu mogli dobiti prilicno lako, ali za Vitez i potez Kiseljak-Kresevo, gdje su gusce koncentrisani i ekstremniji nisam bas tako siguran da bi bilo lako izvedivo. Mozda bi cak bilo da ih svedemo tu na neki minimum teritorije, kao Srbi nas u Srebrenici i Zepi da nam sluze za pregovaranje sa Zagrebom?
Ugrubo je to ono sto je obranjivo, s tim da imamo prednost oko Sarajeva za razliku od '92 i nema vise ozrensko - vozucke pukotine izmedju tuzlanske i zenicke regije. Bilo bi uputno radi skracenje linije fronta i stvaranja operativne dubine, poput prethodno navedenog Prozora uzeti i ostatak ozrenskog dzepa koji je danas u RSu, mozda cak i grad Doboj ako bi se ukazala prilika, tu smo u win-win situacija jer ga mozemo braniti s desna Gracanicom a s lijeva Tesnjem i Jelahom, ne treba ici samo daleko iza grada Doboja - na taj nacin se formira savrsena elipsasta linija. Takodjer nastojati zaokruziti sarajevsku regiju uzimanjem danasnjeg Istocnog Sarajeva, pogotovu Trnova i visova oko njega, kao i koliko je moguce istocno prema Palama da bi se srpska artiljerija sto je dalje moguce odmaknula od grada. Opet kao i kod Doboja ne previse daleko, da ne ostanemo u klinu, vec da formiramo finu ravnomjerno izravnatu liniju - koliko je moguce.
Sto se tice tuzlanskog bazena ne znam da li ona izbocina Teocak-Sapna moze duze izdrzati, znam da su odradili lavovski posao u ratu, jedino ih probati zapadno vezati za Celic nisam bas siguran, treba zauzeti skoro svu teritoriju Lopara u danasnjoj RS i kompletnu Majevicu??? Brcko treba svakako uzeti i izbiti na Savu, cak i u slucaju srpsko-hrvatske otvorene ili skrivene saradnje i dopustanje Srbima transporta kroz Slavoniju (autoput Šid - Bajakovo-Županja- Slavonski Šamac - Bosanski Šamac ili Slavonski Brod - Bosanski Brod te dalje za Banja Luku , svejedno radi morala i dobitka velikog grada treba ici na Brcko.
To bi bilo u nekoj prvoj fazi rata, e sad kako bi islo dalje, zavisi od geopolitke, logistike i srece...