Norman wrote:Ako je tačno da je 6 miliona Kurda glasalo za AKP, a s druge strane HDP dobio 5 miliona glasova... je li to onda znači da je legitimni tumač kurdskih interesa u Turskoj Tayyip, a ne Kiki?kamen spoticanja wrote:a ustvari jedes testise jer je tayyip opet poderao uz glasove 6 miliona kurda
Republika Turska
- Co0l
#1926 Re: Republika Turska
- Kikibombona
#1927 Re: Republika Turska
Profesor Ridjanovic je legenda. Steta sto takvih ljudi u ovoj raspaloj drzavi nema vise.jastuk1 wrote:Joj tvoje nebulozčine me tako podsjećaju na nebuloze mog nekadašnjeg profesora Riđanovića, ublehaša prve klase. :smajli koji maksimalno povraća zbog smrada od egoizma i CINIZMA.:Kikibombona wrote: a podrska velikih sila je uvijek tu kada nesto treba rasparcati...
Urazumi se sa slijedećim: sve dok je Rusija cijela, treba im Turska cijela. Jel tako? Jeste! I sam se slažeš s tim. Prema tome, šta pričaš nije mi jasno.
A naravno prije koliko sam mjeseci rekao da bi Turska rado da Irački Kurdistan dobije nezaviznost - ali nema šanse! Jer onda LIHVARIMA propadoše milijarde potencijalnijh zaduženja cijelovitog Iraka!!!! (Koji se cjelovit može puno, puno, puno, puno više zaduživati i biti izvor ogromnih ugovora za zapadne firme) nego rasparčan!
Šta misliš koji k... ga još drže cijelog?! Helouuu!!!
CASE CLOSED.
Kakva bolan Turska i Rusija?
Pa Erdo i Putko imaju odlicnu saradnju. Ti mislis da su Turci tolike budaletine da se samouniste radi americkog hira? Kakve ti teorije imas u glavi, jebo ove antiglobaliste...
Ima li iko da tvrdi kako interes Amerike nije raspracvanje, jer im eto odgovaraju jedinstvene drzave radi kredita?
-
jastuk1
#1928 Re: Republika Turska
NE ZNAŠ....Kikibombona wrote:Profesor Ridjanovic je legenda. Steta sto takvih ljudi u ovoj raspaloj drzavi nema vise.jastuk1 wrote:Joj tvoje nebulozčine me tako podsjećaju na nebuloze mog nekadašnjeg profesora Riđanovića, ublehaša prve klase. :smajli koji maksimalno povraća zbog smrada od egoizma i CINIZMA.:Kikibombona wrote: a podrska velikih sila je uvijek tu kada nesto treba rasparcati...
Urazumi se sa slijedećim: sve dok je Rusija cijela, treba im Turska cijela. Jel tako? Jeste! I sam se slažeš s tim. Prema tome, šta pričaš nije mi jasno.
A naravno prije koliko sam mjeseci rekao da bi Turska rado da Irački Kurdistan dobije nezaviznost - ali nema šanse! Jer onda LIHVARIMA propadoše milijarde potencijalnijh zaduženja cijelovitog Iraka!!!! (Koji se cjelovit može puno, puno, puno, puno više zaduživati i biti izvor ogromnih ugovora za zapadne firme) nego rasparčan!
Šta misliš koji k... ga još drže cijelog?! Helouuu!!!
CASE CLOSED.
Kakva bolan Turska i Rusija?
Pa Erdo i Putko imaju odlicnu saradnju. Ti mislis da su Turci tolike budaletine da se samouniste radi americkog hira? Kakve ti teorije imas u glavi, jebo ove antiglobaliste...Ima li iko normalan da pise o tome sto nam ti ovdje nagovjestavas?
![]()
Ima li iko da tvrdi kako interes Amerike nije raspracvanje, jer im eto odgovaraju jedinstvene drzave radi kredita?Kakva jebena nebulazo. Pa mi smo se razjebali ovdje i imamo kredita koliko ti bog hoce. Sto su drzave manje, sto su posvadjane i ne suradjuju medjusobno, to su krediti potrebniji. Nisam ekspert za ekonomiju, ali znam dovoljno da bih zakljucio kako lupas kao Maksim po diviziji.
-
VjecitiStudent
#1929 Re: Republika Turska
Putinizacija Turske je u toku ...
Turkey’s parliament should prioritise discussions on a new constitution, the president, Recep Tayyip Erdoğan, said on Wednesday, in his first major speech since the ruling AK Party won back its majority in a snap election at the weekend.
Speaking in the capital, Erdoğan said the prime minister, Ahmet Davutoğlu, would consult opposition leaders on rewriting the constitution. If those negotiations failed, Erdoğan said he would back a decision to consult the electorate on the issue.
- sunceKOtepsija
#1930 Re: Republika Turska
bio sam na proslavi nakon pobjede AKP-a s turcima i bilo je i nase raje ovdje u sarajevu
on the face of the place
nakon izbora neki lik iz akp-a dal predsjednik opstinskog odbora ili izabranik u parlament je izjavio da vise nece biti tuznih vijesti (mrtvih vojnika, policajaca i civila)... vidjecemo da loi je to istina
nakon izbora neki lik iz akp-a dal predsjednik opstinskog odbora ili izabranik u parlament je izjavio da vise nece biti tuznih vijesti (mrtvih vojnika, policajaca i civila)... vidjecemo da loi je to istina
- tututuuuu
#1931 Re: Velika pobjeda AK Partije na izborima u Turskoj
Kako ti je vec receno, zivio si pod Osmanskim carstvom. A tim jos vise, s obzirom da je ta sila bila okupatorska, tim vise je umobolno kad Bosnjak svrsava na izbore u Turskoj. Poljaci su bili isto okupirani od recimo Njemaca, pa bilo bi ipak mislim isto tako cudno da sad krenu svrsavanja na pobjedu odredjenog politicara u Njemackoj. Al to sam samo ja...trcicu trceci wrote:Pod Turskom smo zivili do prije 150 godinatututuuuu wrote:iq ovog foruma je u prosjeku negdje na sobnoj temperaturi. Pa jbt., u Jugi smo zivjeli. Turska je na drugom kontinentu jbt. Mada ne volim ni ja te Jugo praznike nesto, al bar su smisleniji od masturbiranja na pobjedu nekog brkice u Aziji. i onda jos kazu kako "Europa slavi", "Europa moze odahnuti" ili kako vec ono rece, i to s usklicnikom, sav uzbudjen i u ekstazi.![]()
![]()
- trcicu trceci
#1932 Re: Velika pobjeda AK Partije na izborima u Turskoj
Ja sam samo napraviio besmisleno poredjenje na tvoje besmisleno poredjenjetututuuuu wrote:Kako ti je vec receno, zivio si pod Osmanskim carstvom. A tim jos vise, s obzirom da je ta sila bila okupatorska, tim vise je umobolno kad Bosnjak svrsava na izbore u Turskoj. Poljaci su bili isto okupirani od recimo Njemaca, pa bilo bi ipak mislim isto tako cudno da sad krenu svrsavanja na pobjedu odredjenog politicara u Njemackoj. Al to sam samo ja...trcicu trceci wrote:Pod Turskom smo zivili do prije 150 godinatututuuuu wrote:iq ovog foruma je u prosjeku negdje na sobnoj temperaturi. Pa jbt., u Jugi smo zivjeli. Turska je na drugom kontinentu jbt. Mada ne volim ni ja te Jugo praznike nesto, al bar su smisleniji od masturbiranja na pobjedu nekog brkice u Aziji. i onda jos kazu kako "Europa slavi", "Europa moze odahnuti" ili kako vec ono rece, i to s usklicnikom, sav uzbudjen i u ekstazi.![]()
![]()
Niko nije svrsavao, vecina je komentarisala samo. To sto ste vi sebe pojedini ubijedili da je tako, to je vas problem.
- tututuuuu
#1933 Re: Velika pobjeda AK Partije na izborima u Turskoj
Ali tvoje poredjenje je besmisleno, ja poredjenje uopce nisam ni radio, tako da nemam pojma o cemu ti pricas... Nisam ja Jugu spomenuo, a i opet to nisu iste stvari iz vise razloga... A jedan od osnovnih je da je ipak veliki broj ljudi iz Juge, koji su se tu vjencali, radili, jebali, bili mladi itd., i dan danas ziv i aktivan pa mogu razumijeti nostalgiju takvih, dok ne vjerujem da je iko ziv iz perioda Osmalnija.trcicu trceci wrote: Ja sam samo napraviio besmisleno poredjenje na tvoje besmisleno poredjenje![]()
Niko nije svrsavao, vecina je komentarisala samo. To sto ste vi sebe pojedini ubijedili da je tako, to je vas problem.
- sunceKOtepsija
#1934 Re: Republika Turska
-pripreme za post-izborne kongrese HDP-a i CHP-a
-nakon preuzimanja Ipek Koza medijske grupe od strane vlade, navodno, ako je vjerovati kolumnisti pro-vladinih novina Star Cem Küçük-u (Dzem Kučuk) , priprema se preuzimanje Samanyolu TV i novina Zaman. Samanyolu TV je zbog prijetnji novinarima i uposlenicima vec obustavila program i poslala ih na sedmicu dana odmora.
-u dijelovima opstine Silvan, podrucje Dijarbakira vanredno stanje proglaseno ponovo od utorka. Odvijaju se ulicne borbe, ima ranjenih civila i pripadnika snaga sigurnosti, za sad prema dostupnim informacijama 4 poginulih.

-nakon preuzimanja Ipek Koza medijske grupe od strane vlade, navodno, ako je vjerovati kolumnisti pro-vladinih novina Star Cem Küçük-u (Dzem Kučuk) , priprema se preuzimanje Samanyolu TV i novina Zaman. Samanyolu TV je zbog prijetnji novinarima i uposlenicima vec obustavila program i poslala ih na sedmicu dana odmora.
-u dijelovima opstine Silvan, podrucje Dijarbakira vanredno stanje proglaseno ponovo od utorka. Odvijaju se ulicne borbe, ima ranjenih civila i pripadnika snaga sigurnosti, za sad prema dostupnim informacijama 4 poginulih.

- Opetja033
#1935 Re: Republika Turska
After big win in June, why did HDP lose this time?
DIYARBAKIR, Turkey — A shopkeeper showed me an Instagram photo of his Nov. 1 ballot stamped "yes" for the pro-Kurdish Peoples’ Democratic Party (HDP). “This time I voted for the HDP, but this is the last time,” he said.
Voters held the pro-Kurdish party HDP responsible for the violence that affected thousands before the election, turning to the Justice and Development Party to restore order.
“If it goes on like this nobody else will vote for them, either,” said the shopkeeper, who spoke to Al-Monitor on condition of anonymity.
Election day was calm in Sur. When the votes were tallied, most people were disappointed. They were expecting many to vote for the HDP because of the Justice and Development Party (AKP) government’s harsh crackdown on the youth wing of the Kurdistan Workers Party (PKK), the Patriotic Revolutionary Youth Movement (YDG-H). But the opposite might have happened.
Back in August, the Kurdistan Communities Union, an umbrella organization that includes the PKK, declared it would no longer recognize the authority of any state agency. Self-government was declared in towns in many provinces. The PKK’s youth wing dug ditches and erected barricades to prevent security forces from entering their neighborhoods. But the state’s response was quick and harsh. Curfews were declared in many locations and massive security operations were launched.
The HDP is thought to have ties with the PKK.
“At least half of the vote loss in Diyarbakir was because of those ditches. People suffered, lost much financially because of them. They blamed the HDP for their losses and penalized it by not voting for it,” said the shopkeeper, who lives in the Sur district of Diyarbakir. Sur has made the headlines frequently because of the clashes between the PKK and the government over the curfew.
Fesih Kanan was among those who voted for the HDP. “They lost 62,000 votes compared with the [June 7] election. People were scared" so they voted for the AKP, seeking to prevent more violence. "They were hoping that if the AKP won as a single ruling party, peace would be restored," Kanan told Al-Monitor. "People voted for calm and peace."
Bilal Ozkahraman was also unhappy with the election results. He said the HDP did not work hard enough, but he also blamed the atmosphere of fear for the HDP's loss.
“This time, unlike in June, nobody was enthusiastic to vote. I think most of those who didn’t show up to vote were simply scared. The ditches in the streets and demands for self-government played roles. I think they were mistakes. Some people even moved out of their houses. Families that suffered casualties turned their backs on the party. We can interpret this outcome as a reaction to the ditches,” Ozkahraman told Al-Monitor.
Nobody, other than the PKK, seems to deny that the developments before the Nov. 1 election affected its outcome. People who had not experienced curfews since the military coup of Sept. 12, 1980, were confined to their houses for days. Thousands of people abandoned towns that had become veritable battle zones.
The results speak for themselves. The consensus is that the HDP was made to pay for the violence instigated by the YDG-H in Turkey’s predominantly Kurdish cities of Sirnak, Silopi, Silvan and Cizre.
When critics slammed the PKK over the group’s decision to declare autonomous regions, the PKK leadership responded. Duran Kalkan, a member of the PKK Executive Committee, rejected the allegations that the organization had impeded the HDP’s political activities after the June 7 elections.
“How did the PKK assess the June 7 election results? Did it encourage or discourage the HDP? Accusations of discouragement are baseless. Was it the PKK that set fire to 200 HDP offices and arrested thousands of PKK people? Be honest. Let them prove it,” Kalkan said.
What does the HDP say to these accusations? Meral Danis Bestas, the HDP’s deputy co-chair, said the vote loss cannot be attributed to a single cause.
“This was not a normal election. In an atmosphere of oppression and killing, we were facing an all-out assault with detentions and illegal measures. We entered the elections in that atmosphere. We couldn’t run a proper election campaign. We couldn’t hold rallies and reach out to the people. We were practically made invisible. Ninety-five percent of national television channels were off-limits to us. When all other political parties were always on screen, our news, activities and the statements of our leaders were not reported. This severely affected the outcome," Bestas told Al-Monitor.
"We were not facing only the government. The Turkish armed forces, security services, bureaucracy and judiciary were all arrayed against us as one. We didn’t run for elections in a just, free and equal democratic atmosphere. Election fraud always remained on the agenda."
Bestas noted that the HDP will also address the role that the ditches and self-declared autonomous regions played in the election results.
“We will discuss what happened. We haven’t held our in-house meetings yet. We have to analyze where the incidents and ditches were, what their effects on voting were," Bestas said. "We are not avoiding responsibility. Of course we will review our performance. People will decide then. We don’t think we were vetoed by the people. We will talk to them, listen to their views. In short, we will go to our people,” Bestas added.
Read more: http://www.al-monitor.com/pulse/origina ... z3qhVtR6Fv
- Kikibombona
#1936 Re: Republika Turska
Evo sta kazu ovi tvoji, Opetja...
OSCE
European organizations slam Turkey polls as unfair
http://rudaw.net/NewsDetails.aspx?pageid=169681
HRW
https://www.hrw.org/news/2015/09/11/tur ... g-violence
Amnesty
https://www.amnesty.org/en/documents/eu ... 4/2015/en/
OSCE
HRW
Amnesty
- Opetja033
#1937 Re: Republika Turska
Vecina izvjestaja kritikuje atmosferu pred izbore, tj tokom predizborne kampanje.Kikibombona wrote:Evo sta kazu ovi tvoji, Opetja...
OSCE
HRW
Amnesty
Vecina izvjestaja nema ozbiljnije primjedbe na sam izborni proces, tj na glasanje.
- Kikibombona
#1938 Re: Republika Turska
Atmosferu linca i pritiska na sve koji su protiv AKP!Opetja033 wrote: Vecina izvjestaja kritikuje atmosferu pred izbore, tj tokom predizborne kampanje.
Vecina izvjestaja nema ozbiljnije primjedbe na sam izborni proces, tj na glasanje.
Na stotine ureda HDP je napadnuto (zapaljeno, demolirano...) a da policija nije ucinila apsolutno nista.
Je li uopste iko odgovarao za nasilje kojeg je bilo za ukupnu kaznu od vise stotina godina?
I nisu samo Kurdi najebali... Najebali su svi koji su kriticki govorili i pisali o AKP. Hurijet su napadali a policija ni prstom nije mrdnula. Mediji u Turskoj su se suocili sa nevjerovatno agresivnom kampanjom o cemu su svi pisali...
Al hajde, neka je pobijedio nas musliman, vjernik, pa neka jebe majku svima redom!
To sto ce od ovakvog djelovanja dugorocno najvecu stetu imati Turska, Turci, muslimani... to vjerski fanatik nema kapacitet skontati...
- Co0l
#1939 Re: Republika Turska
Jest da su jedva presli prag ali:
Co0l » 01/11/2015 18:51
Navijam da HDP predje prag.Ko bi osto od Kikijevih optuzbi da su izbori neregularni ako ne predju
- Kikibombona
#1940 Re: Republika Turska
Ma ja, aj ti na temu Rusija pa tamo postavljaj clanke 'Slobodne Evrope' i slicno... Nemoj da bi slucajno na ovu temu postavio neke od par desetina clanaka istih organizacija... kao evo HRW, OSCE, Amnesti itd.Co0l wrote:Jest da su jedva presli prag ali:
Navijam da HDP predje prag.Ko bi osto od Kikijevih optuzbi da su izbori neregularni ako ne predju
To je programirano da pljuje druge a brani bracu muslimane!
Da se razumijemo, isto se ponasaju i druga dva plemena u BiH.
- Co0l
#1941 Re: Republika Turska
Sa teroristima samo ostro!Kikibombona wrote:Ma ja, aj ti na temu Rusija pa tamo postavljaj clanke 'Slobodne Evrope' i slicno... Nemoj da bi slucajno na ovu temu postavio neke od par desetina clanaka istih organizacija... kao evo HRW, OSCE, Amnesti itd.Co0l wrote:Jest da su jedva presli prag ali:
To je programirano da pljuje druge a brani bracu muslimane!
Da se razumijemo, isto se ponasaju i druga dva plemena u BiH.
- Kikibombona
#1942 Re: Republika Turska
HDP koliko znam nije teroristicka stranka.Co0l wrote:
Sa teroristima samo ostro!
Da li ih je ijedna zemlja svijeta proglasila teroristickom strankom?
Jesu li Hurijet i ostali turski mediji koji pisu o negativnim pojavama kod 'sultana muslimana' teroristi?
Evo sta kaze Emre Deliveli i sta prenosi slobodarski Independet o izbornoj kradji u Turskoj
Was the Turkish election rigged?
http://www.independent.co.uk/voices/was ... 24226.html
- Co0l
#1943 Re: Republika Turska
Sve je to go terorist,iz žbunja ispadaju i pucaju po narodnoj vojsci.Nema pregovaranja sa takvim ološom.Kikibombona wrote:HDP koliko znam nije teroristicka stranka.Co0l wrote:
Sa teroristima samo ostro!
Da li ih je ijedna zemlja svijeta proglasila teroristickom strankom?
Jesu li Hurijet i ostali turski mediji koji pisu o negativnim pojavama kod 'sultana muslimana' teroristi?
Evo sta kaze Emre Deliveli i sta prenosi slobodarski Independet o izbornoj kradji u Turskoj
Was the Turkish election rigged?
http://www.independent.co.uk/voices/was ... 24226.html
- Kikibombona
#1944 Re: Republika Turska
Turska: Laž i strah glavni instrumenti vlasti
Evo sta kaze slobodaraki Guardian
http://www.theguardian.com/world/2015/n ... gan-critic
Ima li ijedan slobodarski zapadnjacki medij, ijedna slobodarska zapadnjacka organizacija, da je pohvalila sultana muslimana i vladajucu AKP u proteklih par mjeseci zlocina i prevare?
Evo sta kaze slobodaraki Guardian
http://www.theguardian.com/world/2015/n ... gan-critic
Ima li ijedan slobodarski zapadnjacki medij, ijedna slobodarska zapadnjacka organizacija, da je pohvalila sultana muslimana i vladajucu AKP u proteklih par mjeseci zlocina i prevare?
- Co0l
#1945 Re: Republika Turska
Ta kurdska plemena se pozivaju na demokratiju kad je njima kurcu cejf a kad se treba pomirit sa izbornim porazom pretvore se u Kalimera i kmece li kmece.
- Arteta
#1946 Re: Republika Turska
Mi imamo nesto zajednicko sa Kurdima, Turci su nam kroz historiju najveci neprijatelji.
- Kikibombona
#1947 Re: Republika Turska
Ma lijepi sultancic, vidi ti njega... kako on brani sultanat... junacki, kmetovski... sultan muslimana bi bio ponosan kada bi procitao.Co0l wrote:Ta kurdska plemena se pozivaju na demokratiju kad je njima kurcu cejf a kad se treba pomirit sa izbornim porazom pretvore se u Kalimera i kmece li kmece.
Dakle, nema!??Ima li ijedan slobodarski zapadnjacki medij, ijedna slobodarska zapadnjacka organizacija, da je pohvalila sultana muslimana i vladajucu AKP u proteklih par mjeseci zlocina i prevare?
Niko da pohvali zlocince i prevarante!??
- Co0l
#1948 Re: Republika Turska
Kao sto neko rece,rezultati izbora pokazuju ko je legitimni tumac kurdskih stavova ubuduce.Pokusaj prekrajanja volje naroda terorizmom je dozivio fijasko.PKK teroristi na aparatima.Kikibombona wrote:Ma lijepi sultancic, vidi ti njega... kako on brani sultanat... junacki, kmetovski... sultan muslimana bi bio ponosan kada bi procitao.Co0l wrote:Ta kurdska plemena se pozivaju na demokratiju kad je njima kurcu cejf a kad se treba pomirit sa izbornim porazom pretvore se u Kalimera i kmece li kmece.
Dakle, nema!??Ima li ijedan slobodarski zapadnjacki medij, ijedna slobodarska zapadnjacka organizacija, da je pohvalila sultana muslimana i vladajucu AKP u proteklih par mjeseci zlocina i prevare?
Niko da pohvali zlocince i prevarante!??
- Arteta
#1949 Re: Republika Turska
Koliko Kurdskih stranaka ima u Turskoj?
Da li je u demokratskoj Turskoj lako osnovati stranku koja se zalaze za autonomiju ili nezavisnost.
Da li je u demokratskoj Turskoj lako osnovati stranku koja se zalaze za autonomiju ili nezavisnost.
- sunceKOtepsija
#1950 Re: Republika Turska
najvece su (uz HDP koja je nastupala na izborima u junu kao narodna stranka, ne iskljucivo kurdska, zastupali su prava manjinskih grupa, ekolosku agendu itd)Arteta wrote:Koliko Kurdskih stranaka ima u Turskoj?
- DBP (to je ustvari bivsi BDP, odnosno HDP na lokalnom nivou)
https://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_Regions_Party
-HAK-PAR
https://en.wikipedia.org/wiki/Rights_and_Freedoms_Party
-HUDA-PAR (proizisla iz Turskog Hezbollaha, koji je (a postoje ozbiljne indicije za to) osnovan od Turskog MIT-a da bi se suprostavili PKK-u, odnosno da bi se odrzavalo stanje sukoba na jugoistoku, prije par godina voda im je uhapsen u srbiji, isao prema sjeveru, cak imam i novine s tom naslovnicom) medutim Huda par je legalna parija, sad na ovim izborima 2015 nisu nastupili kao partija vec su imali nezavisne kandidate (zbog praga od 10%), mala partija ali dosta fanaticno clanstvo, imali su dosta sukoba sa simpatizerima DBP-a na jugu na pocetku godine, puskaranja itd.)
https://en.wikipedia.org/wiki/Free_Cause_Party
parija ne moze u smom programu imati odcjepljenje koliko znam, jer to ide kontra drzavnog integriteta cjelovitosti itd, prije su partije znale bit zatvarane zbog nekih izjava clanova, funkcionera na tu temu, iako to nije predstavljalo neki problem (za vecinu clanstva), samo bi osnovali (ili presli u vec ranije osnovanu) rezervnu partiju.