Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Seyfo

#1926 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Seyfo »

Kod nas je izražena "kultura kukanja", koja je izraženija što je sredina manja. Podloga za kukanje je da ne bi morao nekome dati para a da se uzme para ako može.

Susretao sam se sa ljudima koji imaju enormna primanja (znam kroz posao), ali kukaju kao da nemaju šta jesti. Jednostvano, u sredinama iz kojih dolaze je izražena kultura kukanja, a što više imaš više bi se očekivalo da nekome daš, pa moraš više kukati da neko ne bi ni pomislio da te upita.

U jednoj od tih manjih sredina sam čak sreo ljude koji sami (kao dio kulture kukanja) navode kolike su im plate, ali kažu da su im plate tipa 300 KM, a na njima odjeća vrijedi duplo više. Niko ih ne pita koliko zarađuju ali sami kažu mnogo manje cifre.

I tako čitav život , samo kuknjava. :bih:
stakasa

#1927 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by stakasa »

Ma kukanje je ventil i nema potrebe da ga se uzima preozbiljno
Tomahawk11
Globalni moderator

#1928 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Ima i ona kad gazde kukaju, vozi neko bijesno auto, vikendicu pravi, al radniku kuka kako nema para, pa zato plata kasni.
MaxPayne

#1929 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by MaxPayne »

mali_balon wrote:Opet se drkaju pojmovi....neko przivljavanjem zove normalan zivot..npr normalan zivot je da svaka 2 3 mjeseca kupis nov komad obuce, odjeca se ne racuna to ti dodje ko hljeb, namjestaj da promjenis svake 3 4 godine, auto svakih 5 do7 godina itd....da se makar 2 put sedmicno jede vani u restora u a ne pita i cevapi.....da se skija da se ide na more 10 do 15 dana u hotele itd itd.....dakle zivot srednje klase ........a kod nas nema srednje klase nego samo bijeda pa kad neko kaze da je za normalan zivot bez stezanja kajsa 4 clanoj porodic dovoljno izmedju 4 i 5 tisuca taj se proglasi ludim, nafuranim, snobom itd itd......
Ne mora ni u hotele,može u neki kamp i sl.Otužno je da si današnja srednja klasa većinom ne može ni priuštiti tih 10 dana na moru bez da ne podigne nenamjenski kredit.A pite i ćevapi postaju luksuznija hrana.Skoro sve buregdžinice poskupile,za nekoliko godina desetka se diže na cenera.
Maraschino

#1930 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Maraschino »

Tomahawk11 wrote:Ima i ona kad gazde kukaju, vozi neko bijesno auto, vikendicu pravi, al radniku kuka kako nema para, pa zato plata kasni.
Ovakve original sam propratio i danas cekaju da ih neko zovne na dnevnicu.
Nije mi drago ali zasluzili su. Sve se sa strane moglo naslutiti ali njima pare udarile u glavu da nisu znali sta rade.
muha_sa

#1931 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muha_sa »

Maraschino wrote:
Tomahawk11 wrote:Ima i ona kad gazde kukaju, vozi neko bijesno auto, vikendicu pravi, al radniku kuka kako nema para, pa zato plata kasni.
Ovakve original sam propratio i danas cekaju da ih neko zovne na dnevnicu.
Nije mi drago ali zasluzili su. Sve se sa strane moglo naslutiti ali njima pare udarile u glavu da nisu znali sta rade.
bio jedan od najjacih gazdi u Sarajevu-odmah poslije Dejtona krenula obnova-on bio neciji igrac, posla preko glave, samim tim i love ko blata :D al nebitno :-)
odradio sam dosta posla kod njega jer tad i nije bilo majstora koji su znali taj poso radit--uh što se falim :lol: :lol:
elem :-) placo mi, al na paracesike-ostalo duga oko 7 milja :-) :-) odem u Švicarsku u posjetu i ostanem mjesec dana :-D vratim se firma zatvorena :-) njega nigdje--ispario se :-)

prošlo od tad haman godinu dana i ja na čaršiji kad moj veliki gazda sa metlom ispred radnji u Bravadziluku :-) dje si ti gazda--šta to ba radiš :? :?
šuti Muha :-) evo na šta sam spao :-) metem ispred radnji da bi mi ko dao da kupim cigare i šta pojedem :(

nije prošlo malo vidim u Oslobodjenju smrtovnicu :( ni 50 nije naguro :-)

al mu nikad necu halalit taj dug :lol:
Maraschino

#1932 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Maraschino »

Ne dao Bog nikom.

Ima ona stara ''imati pa nejmati'', mislim da je najteza kletva.

Takvih @muha ima na svakom koraku. Knjige pisati o njima. Sve gazde na kredit a kada je djavo doao po svoje, izgubili i ono sto su imali.

To ''necu mu halaliti'' :D

Veli moj rodjak koji je posudio gazdi 10 milja da ga pogura u bizMisu a ovaj mu jedva pola vratio pa propao, kaze on ''kad hodza bude pitao hocetel mu halaliti ja cu da skocim i kazem ja mu halaliti necu'' :lol:
Nemoj tako, velim mu ja...ma hocu hebem mu grob gdje ce leci. Bio dobar i posudio pa se poslije i sam napatio.
Last edited by Maraschino on 17/09/2019 11:26, edited 1 time in total.
madner

#1933 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by madner »

Novi X5 vs stariji GLS, nema mi gore price.

Mislim jasno je sta je bolje. :evil:
muha_sa

#1934 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muha_sa »

Maraschino wrote:Ne dao Bog nikom.

Ima ona stara ''imati pa nejmati'', mislim da je najteza kletva.

Takvih @muha ima na svakom koraku. Knjige pisati o njima. Sve gazde na kredit a kada je djavo doao po svoje, izgubili i ono sto su imali.

To ''necu mu halaliti'' :D

Veli moj rodjak koji je posudio gazdi 10 milja da ga pogura u bizMisu a ovaj mu jedva pola vratio pa propao, kaze on ''kad hodza bude pitao hocetel mu halaliti ja cu da skocim i kazem ja mu halaliti necu'' :lol:
Nemoj tako, velim mu ja...ma hocu hebem mu grob gdje ce leci. Bio dobar i posudio pa se poslije i sam napatio.
:lol: :lol: :lol:

da sam bio na dzenazi vako bi i ja :lol:
krofnaa*

#1935 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by krofnaa* »

Seyfo wrote:Kod nas je izražena "kultura kukanja", koja je izraženija što je sredina manja. Podloga za kukanje je da ne bi morao nekome dati para a da se uzme para ako može.

Susretao sam se sa ljudima koji imaju enormna primanja (znam kroz posao), ali kukaju kao da nemaju šta jesti. Jednostvano, u sredinama iz kojih dolaze je izražena kultura kukanja, a što više imaš više bi se očekivalo da nekome daš, pa moraš više kukati da neko ne bi ni pomislio da te upita.

U jednoj od tih manjih sredina sam čak sreo ljude koji sami (kao dio kulture kukanja) navode kolike su im plate, ali kažu da su im plate tipa 300 KM, a na njima odjeća vrijedi duplo više. Niko ih ne pita koliko zarađuju ali sami kažu mnogo manje cifre.

I tako čitav život , samo kuknjava. :bih:
Jer većina ljudi, nažalost moram ovo reći, ima "ciganski" mentalitet. U tom smislu, da su pomalo zavidni na tuđi uspjeh i da odma kažu "ihhh imaju onii" pa uzimaju zdravo za gotovo nečiji rad i trud i misle da se mogu grebati od druge ljude.
Počev od "prijatelja", bliže porodice pa do rođaka i rodica, čim namirišu pare, odma kukaju kako im treba za ispit, zubara, kiriju, struju, vodu, popravak auta i šta sve ne... Većina (ne kažem svi, ali većina) ljudi nemaju obraza što se tiče tuđih finansija i očekivat će da im dajete pare na lijepe oči, samo zato jer su vaši "prijatelji" ili porodica.

Zato je najbolje kukati kao i svi ostali, da nebi morali dijeliti pare i zavađati se sa ljudima bezveze ako vam ne vrate ili ako ne želite posuditi/dati :mrgreen:
JThomas

#1936 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by JThomas »

najbolje je reći ne dam, ako ne daš. ali za to treba malo i muda...
Tomahawk11
Globalni moderator

#1937 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

krofnaa* wrote:
Zato je najbolje kukati kao i svi ostali, da nebi morali dijeliti pare i zavađati se sa ljudima bezveze ako vam ne vrate ili ako ne želite posuditi/dati :mrgreen:
Ima i toga :thumbup:
Utopi se u okolinu, nema komšija, prijatelj, rođak, nemam ni ja i kvit :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1938 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

JThomas wrote:najbolje je reći ne dam, ako ne daš. ali za to treba malo i muda...
Onda se naljute na tebe.
Mislim naljute se i ovako, ali pričaju iza leđa :D
muha_sa

#1939 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muha_sa »

JThomas wrote:najbolje je reći ne dam, ako ne daš. ali za to treba malo i muda...
najbolje je posudit onoliko koliko možeš halalit :D cenera i vozdra :lol:
JThomas

#1940 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by JThomas »

a koliko ne možeš, i ne daš. ne mogu ti dati toliko. zdravo.
Haris.ba

#1941 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Haris.ba »

Ja to riješim tako što dignem kredit. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1942 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Najpoštenije, zaduži se sam sebi i vraćaj banci :D :thumbup:
Seyfo

#1943 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Seyfo »

Ali valja stisnuti pa reci : "imam ali NE DAM"
Haris.ba

#1944 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Haris.ba »

Tomahawk11 wrote:Najpoštenije, zaduži se sam sebi i vraćaj banci :D :thumbup:
Ma, više u kontekstu da čim imaš kredit odmah ti padne finansijska atraktivnost rodbini.
Blixen

#1945 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Blixen »

krofnaa* wrote: Zato je najbolje kukati kao i svi ostali, da nebi morali dijeliti pare i zavađati se sa ljudima bezveze ako vam ne vrate ili ako ne želite posuditi/dati :mrgreen:
dijeliti pare?
ozbiljno, zar ima i toga?
ja nikad nikome nisam feninga dao
Tomahawk11
Globalni moderator

#1946 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Haris.ba wrote:
Tomahawk11 wrote:Najpoštenije, zaduži se sam sebi i vraćaj banci :D :thumbup:
Ma, više u kontekstu da čim imaš kredit odmah ti padne finansijska atraktivnost rodbini.
Jednim metkom dva zeca :thumbup:

To je popularno sad i kad te pita da budeš jemac, bih - ali sam već u kreditima do guše.

To kaže i ko jeste i ko nije.
512MB

#1947 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

Ako živiš u Rajvosa možeš zarađivat petnes' hilhada kermi mjesečno, nećeš imat ni blizu kvalitet života kao prosječni građanin Švice/Austrije/Njemačke/ŠveCke itd
Tomahawk11
Globalni moderator

#1948 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:Ako živiš u Rajvosa možeš zarađivat petnes' hilhada kermi mjesečno, nećeš imat ni blizu kvalitet života kao prosječni građanin Švice/Austrije/Njemačke/ŠveCke itd
Koliko zarađuje prosječni građanin navedenih zemalja?
Čisto sumnjam da je to na tih 7 i po hiljada eura.
Imam poznanicu koja živi u dosta hladnom sibirskom gradu, međutim dva puta godišnje po mjesec odmora Španija, Turska, Egipat i tako to, pa se nekako izdura :D
512MB

#1949 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:
512MB wrote:Ako živiš u Rajvosa možeš zarađivat petnes' hilhada kermi mjesečno, nećeš imat ni blizu kvalitet života kao prosječni građanin Švice/Austrije/Njemačke/ŠveCke itd
Koliko zarađuje prosječni građanin navedenih zemalja?
Čisto sumnjam da je to na tih 7 i po hiljada eura.
Imam poznanicu koja živi u dosta hladnom sibirskom gradu, međutim dva puta godišnje po mjesec odmora Španija, Turska, Egipat i tako to, pa se nekako izdura :D
Ne radi se o tome kolko zarađuje nego kolko plati poreza :mrgreen:

Čist zrak, infrastrukturu, čista jezera i rijeke, kvalitetno zdravstvo i obrazovanje, sigurno i stabilno okruženje, itd seb ne možeš kupit dobrom platom. Al većina ovd svakako samo misli kad moreš pet put na dan jeat čevape da si na konju :-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#1950 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote: Ne radi se o tome kolko zarađuje nego kolko plati poreza :mrgreen:

Čist zrak, infrastrukturu, čista jezera i rijeke, kvalitetno zdravstvo i obrazovanje, sigurno i stabilno okruženje, itd seb ne možeš kupit dobrom platom. Al većina ovd svakako samo misli kad moreš pet put na dan jeat čevape da si na konju :-)
Dobro, to se slažem :thumbup: :mrgreen:

Boldovano itekako ima u BiH.
Onaj ko ima 15 000 KM prihod (a i dosta manje), može sebi sve ovo priuštiti.
Pa sa 15 000 KM možeš platiti najbolje škole djetetu.
Privatnu kliniku da te gledaju ko malo vode na dlanu.
Post Reply