Imas onaj u spreju , mislim da se ne isplati kupovati pravi kompresor ako se ne bavis nekim servisom.R9.. wrote:Jel neko kupovo kakav mali kompresor za ciscenje kompjutera?
PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- Benq
- Moderator
#1926 Re: PC gamerske konfiguracije
- avaks
#1927 Re: PC gamerske konfiguracije
A nemaš ništa konkretno za kupiti koliko sam ja upratio, ili je preskupo osim ako ne servisiraš računare što kaže kolega.
Ja u zadnje vrijeme ispušem prašinu pumpom za loptu + malo usisivač
Nisam nikada probao taj kopresovani zrak u spreju, gdje ima kupiti kod nas?!
Ja u zadnje vrijeme ispušem prašinu pumpom za loptu + malo usisivač
- Benq
- Moderator
#1928 Re: PC gamerske konfiguracije
Mora da ti je triceps ko kod Arnolda , valja pumpat zrak jednom rukom a drugom sarat po racunaruavaks wrote:A nemaš ništa konkretno za kupiti koliko sam ja upratio, ili je preskupo osim ako ne servisiraš računare što kaže kolega.
Ja u zadnje vrijeme ispušem prašinu pumpom za loptu + malo usisivač![]()
Zrak u spreju je dobar i efikasan , nakon sto ocistis komponente s njim , pozeljno je ostaviti racunar par minuta jer je taj zrak malo vlazan , a imas ga kupiti u svim malo boljim radnjama IT opreme. Prije par godina je kostao 4-5KM onaj od 750ml.
- avaks
#1929 Re: PC gamerske konfiguracije
Ma po malo trzam dok se pumpa ne pregrije
A vala ću kupiti taj sprej, ionako jednom godišnje očistim računar detaljno i mijenjam paste tako da mi nije žao tih 5KM ako bude ferceralo
A vala ću kupiti taj sprej, ionako jednom godišnje očistim računar detaljno i mijenjam paste tako da mi nije žao tih 5KM ako bude ferceralo
- R9..
#1930 Re: PC gamerske konfiguracije
Ima u imelu kod nas i sto kaze Benq oko 5km.Benq wrote:Mora da ti je triceps ko kod Arnolda , valja pumpat zrak jednom rukom a drugom sarat po racunaruavaks wrote:A nemaš ništa konkretno za kupiti koliko sam ja upratio, ili je preskupo osim ako ne servisiraš računare što kaže kolega.
Ja u zadnje vrijeme ispušem prašinu pumpom za loptu + malo usisivač![]()
Zrak u spreju je dobar i efikasan , nakon sto ocistis komponente s njim , pozeljno je ostaviti racunar par minuta jer je taj zrak malo vlazan , a imas ga kupiti u svim malo boljim radnjama IT opreme. Prije par godina je kostao 4-5KM onaj od 750ml.
A sto se kompresora tiche nisam ni mislio na nesto extra..
Da li ovo ima snage da ispushe komp
http://www.olx.ba/artikal/20042034/kompresor-mini/
- Benq
- Moderator
#1931 Re: PC gamerske konfiguracije
Ma kakvi , jace ti mozes puhnut od ovog. Imao sam ovakvu dzidzu za auto , jos je bio veci kompresor i nista , lagano puse i to je to.R9.. wrote: Da li ovo ima snage da ispushe komp
http://www.olx.ba/artikal/20042034/kompresor-mini/
- ferratilis
#1932 Re: PC gamerske konfiguracije
Kad već spominjete pastu, pošto sad konačno imam kvalitetan komp, koliko često je trebam mijenjati i koju preporučujete?
KOristim MS Black Widow kućište koje ima 2 venta naprijed i 1 nazad, postoja 2 režima rada, jači i slabiji. Koliko je pametno stalno držat na jačem uključeno? I da li bi bilo koristi stavit na gornji panel još 2 venta da pušu vazduh prema dolje?
KOristim MS Black Widow kućište koje ima 2 venta naprijed i 1 nazad, postoja 2 režima rada, jači i slabiji. Koliko je pametno stalno držat na jačem uključeno? I da li bi bilo koristi stavit na gornji panel još 2 venta da pušu vazduh prema dolje?
- R9..
#1933 Re: PC gamerske konfiguracije
Ovo cini mi se nije losha stvarcica
http://www.amazon.com/Metro-ED500-DataV ... B001J4ZOAW
- Benq
- Moderator
#1934 Re: PC gamerske konfiguracije
Dobar airflow je uvijek dobro dosao , komponente se manje griju i td.. Mozes drzati ventove na max ako ti buka ne smeta. Inace pastu ne moras mijenjati cesto , jednom do dva puta godisnje je sasvim dovoljno pogotovo ako su u pitanju losije paste.ferratilis wrote:Kad već spominjete pastu, pošto sad konačno imam kvalitetan komp, koliko često je trebam mijenjati i koju preporučujete?
2 venta naprijed da uvlace zrak , jedan nazad da izvlaci , i ako ti bas treba onda uzmes i dodatni da stavis na gornji panel da izvlace zrak.
-
GaRGa
#1935 Re: PC gamerske konfiguracije
GTX 980 performanse za manje od 199$
http://www.tweaktown.com/news/52253/amd ... e=facebook
http://www.tweaktown.com/news/52253/amd ... e=facebook
- avaks
#1936 Re: PC gamerske konfiguracije
Najbolje da pratiš temperature, ja jednom godišnje mijenjam kako sam prešao na intel ali imam filtere na kućištu pa i ne bude plaho prašnjavo unutra.ferratilis wrote:Kad već spominjete pastu, pošto sad konačno imam kvalitetan komp, koliko često je trebam mijenjati i koju preporučujete?
Drži na jačem slobodno dok se igraš, za sve ostalo nema potrebe jer se komponente neće grijati.
I za ventilatore ti isto važi, ako su temperature normalne nemaš potrebe da čičkaš na kućište, jedan kvalitetan naprijed da ubacuje hladan zrak i nazad da izbacuju su sasvim dovoljni. Ako hoćeš i gore da stavljaš dodatne, obavezno ih okreni da izbacuju vruć zrak a ne da ubacuju, protok je veoma bitan.
Znači naprijed da ubacuju a nazad i gore da izbacuju
- avaks
#1937 Re: PC gamerske konfiguracije
Dobra điđa ali nema toga kod nas na žalost +R9.. wrote:Ovo cini mi se nije losha stvarcica
120 volt (not for use in 220 or 230-volt current)
za ovo vjerovatno treba neki konvertor kino da bi radilo na ovim našim naponima
- ferratilis
#1938 Re: PC gamerske konfiguracije
E hvala puno, nisam znao da ovi gornji trebaju biti okrenuti napolje, def. ću kupiti još 2 venta jer sam dobio zaštitnu mrežicu sa filterom koju mogu stavit na gornji panel, samo skinem plastiku, i odma ispod mrežice bi bila ta 2 ventaavaks wrote:Najbolje da pratiš temperature, ja jednom godišnje mijenjam kako sam prešao na intel ali imam filtere na kućištu pa i ne bude plaho prašnjavo unutra.ferratilis wrote:Kad već spominjete pastu, pošto sad konačno imam kvalitetan komp, koliko često je trebam mijenjati i koju preporučujete?
Drži na jačem slobodno dok se igraš, za sve ostalo nema potrebe jer se komponente neće grijati.
I za ventilatore ti isto važi, ako su temperature normalne nemaš potrebe da čičkaš na kućište, jedan kvalitetan naprijed da ubacuje hladan zrak i nazad da izbacuju su sasvim dovoljni. Ako hoćeš i gore da stavljaš dodatne, obavezno ih okreni da izbacuju vruć zrak a ne da ubacuju, protok je veoma bitan.
Hvala još jednom
-
Nuke
#1939 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja sam sebi uzeo ovaj: CompuCleanerR9.. wrote:Ovo cini mi se nije losha stvarcica
Super stvar. Dobro dodje i za laptop, tastaturu, itd. Otprilike 125 KM ukupno, s dostavom.
-
Nuke
#1940 Re: PC gamerske konfiguracije
Problem kad imas vise ventilatora koji izbacuju zrak je sto onda u kucistu imas "negativan pritisak" i prasina ce ulaziti kroz svaku mogucu rupicu. Optimalno rjesenje je da se nabace filteri na ventilatore koji ubacuju zrak i da se stvori za nijansu "pozitivniji pritisak" u kucistu, sto znaci vise zraka koji se ubacuje nego sto se izbacuje kroz ventilatore.avaks wrote:Najbolje da pratiš temperature, ja jednom godišnje mijenjam kako sam prešao na intel ali imam filtere na kućištu pa i ne bude plaho prašnjavo unutra.ferratilis wrote:Kad već spominjete pastu, pošto sad konačno imam kvalitetan komp, koliko često je trebam mijenjati i koju preporučujete?
- ferratilis
#1941 Re: PC gamerske konfiguracije
Imam 2 naprijed koji ubacuju zrak 12x12cm, jedan nazad izbacuje (isto 12x12), napojna, gpu i cpu naravno imaju svoje, naprijed ima maska s filterom i vratica koja se mogu otvorit za bolji protok zraka.Nuke wrote:Problem kad imas vise ventilatora koji izbacuju zrak je sto onda u kucistu imas "negativan pritisak" i prasina ce ulaziti kroz svaku mogucu rupicu. Optimalno rjesenje je da se nabace filteri na ventilatore koji ubacuju zrak i da se stvori za nijansu "pozitivniji pritisak" u kucistu, sto znaci vise zraka koji se ubacuje nego sto se izbacuje kroz ventilatore.avaks wrote:Najbolje da pratiš temperature, ja jednom godišnje mijenjam kako sam prešao na intel ali imam filtere na kućištu pa i ne bude plaho prašnjavo unutra.ferratilis wrote:Kad već spominjete pastu, pošto sad konačno imam kvalitetan komp, koliko često je trebam mijenjati i koju preporučujete?
Na gornjem panelu postoji plastika koja se može skinut i stavit mrežica ukoliko se udlučim na ugradnju još 2 venta. Sad me zanima da li mi je to potrebno jer je protok zraka u kućištu odličan, svi kablovi su sklonjeni. Da li bi igradnja ta 2 venta narušila taj pritisak u kućištu
-
GaRGa
#1942 Re: PC gamerske konfiguracije
stavi jedan da ubacuje drugi da izvlaci zrak 
-
Nuke
#1943 Re: PC gamerske konfiguracije
Ima tu puno faktora. Zavisi i od toga da li koristis iste ventilatore, bez obzira sto su iste velicine razliciti ventilatori mogu gurati razlicite kolicine zraka i pri istim brzinama. Ako nemas kontrolu nad brzinama, onda moras testirati sta je najbolje rjesenje.ferratilis wrote: Imam 2 naprijed koji ubacuju zrak 12x12cm, jedan nazad izbacuje (isto 12x12), napojna, gpu i cpu naravno imaju svoje, naprijed ima maska s filterom i vratica koja se mogu otvorit za bolji protok zraka.
Na gornjem panelu postoji plastika koja se može skinut i stavit mrežica ukoliko se udlučim na ugradnju još 2 venta. Sad me zanima da li mi je to potrebno jer je protok zraka u kućištu odličan, svi kablovi su sklonjeni. Da li bi igradnja ta 2 venta narušila taj pritisak u kućištu
U svakom slucaju, ako ubacis dva dodatna ventilatora koji izbacuju zrak, imat ces "negativni pritisak" u kucistu i ulazit ce ti prasina kroz sve otvore na kucistu. Optimalno bi bilo da ides na opciju 3 unutra + 2 vani i da stavis filtere na ventilatore koji ubacuju zrak. Mozes ici i na opciju 4+1 (naprijed i gore -> unutra, pozadi -> vani), ali onda moras provjeriti da li imas dzepove s toplim zrakom u kucistu. To ce se sve odraziti na temperaturama komponenti, tako da mozes testirati razne kombinacije.
-
GaRGa
#1944 Re: PC gamerske konfiguracije
prvo vidi da li ti se uopste pregrijavaju komponente ako je temperatura u redu nista ne diraj...
-
GaRGa
#1945 Re: PC gamerske konfiguracije
disi jogurte disi...
- jogurt_
#1946 Re: PC gamerske konfiguracije
Reservisao sam MONSTRUMAGaRGa wrote:disi jogurte disi...
Još se ne zna cijena
-
GaRGa
#1947 Re: PC gamerske konfiguracije
ja 7 dana izlazi polaris a vec smo vidjeli da 480 ima performance 980-ke
490x bi mogla bit u 5 deka sa 1080 a jeftinija
- R9..
#1948 Re: PC gamerske konfiguracije
Jel ti to doslo u BiH i odakle si tacno narucio...jer ovdje na amazonu pishe da en dostavljaju u BiHNuke wrote:Ja sam sebi uzeo ovaj: CompuCleanerR9.. wrote:Ovo cini mi se nije losha stvarcica
Super stvar. Dobro dodje i za laptop, tastaturu, itd. Otprilike 125 KM ukupno, s dostavom.
-
GaRGa
#1949 Re: PC gamerske konfiguracije
amazon samo knjige dostavlja u BiH koliko ja znam
- jogurt_
#1950 Re: PC gamerske konfiguracije
Vidječemo da li je 490x moja sudbinaGaRGa wrote:ja 7 dana izlazi polaris a vec smo vidjeli da 480 ima performance 980-ke