Ako oni kolektivnim ugovorom povećaju minimalac sa 360 na 406 automatski se svima na budžetu povećava plata dok će to radniku u realnom sektoru da iznosi 46 Km to će onome sa većim koeficijentom koji je na budžetu da donese zahvalnu sumu novca i opet nisu ništa postigli. Tome ide kompletno protivljenje vlade da potpiše ovaj kolektivni ugovor. Sindikat barem ovaj koji sad imamo sa njegovim predsjednikom Bajramovićem se samo i isiključivo bori za prava parazita koji se nakotilo i previše sa odličnim uslovima za rad dok za ugoržene radnike posebno u proizvodnji ih zaboli karina osim u slučajevima kad im treba podrška pa zovu na neke radničke bune od kojih radnici opet nikad nisu imali koristi a budžetlije da.Hakiz wrote:Ali kada kaže da se ne smije dozvoliti povećanje minimalca sa 360 na 406 KM, i kada se zna da aministracija baš i ne prima minimalac, da minimalac uglavnom primaju uposleni u realnom sektoru, a pri tome poslodavci iz realnog sektora koji taj minimalac isplaćuju i koji imaju najviše interesa da minimalac ostane nizak pristanu na povećanje, onda ne možeš shvatiti drugačije nego da Novalić udara na radnike iz realnog sektora.O'zone wrote: Novi zakon o radu donesen navratnanos samo da se krene sa reformom međutim predstavnici SSSFBiH inače sindikata koji predstavlja samo određene interesne grupe zaposlenika a za one najugroženije ih zaboli kur.. sa prdstavnicima poslodavaca donosi novi kolektivni ugovor kojim će opet vladini službenici biti zaštićeni ako pande i Novalić odbija da potpiše taj ugovor te tu vlada pravi novi Gaf na čelu sa Novalićem praveći hitne ne najavljenje izmjene zakona o radu gdje se Vladi FBiH daju veće ovlasti prilikom kreiranja i popisivanja kolektivnog ugovora.
Novalić koliko god se trudio da nekako umanji stavku budžeta koja se odnosi na LD na nivou uposlenika FBiH i firmi koje pripadju FBiH to radi toliko smotano, sjebano i bez valjanog direktnog objašnjenja prema javnosti da bi mu sevap bilo dati kakvog PR samo da priča mjesto njega.
FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
- O'zone
- Globalni moderator
#1926 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
- edo_79
#1927 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ali čekaj druže moj, šta mi sad iz realnog sektora treba da radimo za par mrvica hljeba, radi tih budžetskih otpadaka koji kao krpelji sišu i zadnju kap naše snage i novca koji krvavo zarađujemo prvo za njih pa za nas? Izvini bogati jarane, al meni sad nije jasno kud ić i šta radit?O'zone wrote: Ako oni kolektivnim ugovorom povećaju minimalac sa 360 na 406 automatski se svima na budžetu povećava plata dok će to radniku u realnom sektoru da iznosi 46 Km to će onome sa većim koeficijentom koji je na budžetu da donese zahvalnu sumu novca i opet nisu ništa postigli. Tome ide kompletno protivljenje vlade da potpiše ovaj kolektivni ugovor. Sindikat barem ovaj koji sad imamo sa njegovim predsjednikom Bajramovićem se samo i isiključivo bori za prava parazita koji se nakotilo i previše sa odličnim uslovima za rad dok za ugoržene radnike posebno u proizvodnji ih zaboli karina osim u slučajevima kad im treba podrška pa zovu na neke radničke bune od kojih radnici opet nikad nisu imali koristi a budžetlije da.
- O'zone
- Globalni moderator
#1928 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Tačno. SDA je skupa sa svojim premijerima zasrala da bi imala vlast i da bi kupila glasove međutim sad kad je došlo do guše pokušavaju se vaditi i to opet rade pogrešno jer je prov trebalo krenuti sa reformama porezne politike i olakšicama za privredu i poslodavce ali kad je SDA radila nešto kako treba?pici wrote:šteta je nastala kada su branković i mujezinović krenuli da krešHu topli i regres brez saglasnosti sindikata a sve radi tranšHe MMFa radi popunjavanja budjetskih rupa od podizanja enormnih plaĆa uglavnom struktuiranim od SDA... lavinu je pokrenulo sudstvo a kad su dobili osštetu onda je krenula administracija pa ostali... sad došHo đavo po svoje i QuQuLeLe krivi su oni na budjetu, yesu al najkrivlja je SDA-HDZ mašHinerija... čistaćici i portiru skresal 20% a funkcioneri i dalje hiljade KM u đep
-
Drinski
#1929 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
ma nema to veze sa realnim ili javnim sektorom, to je opet pokusaj spina.
Neko dobro napisa, neka poveca minimalac a smanji doprnose.
Uostalom, neka Fadil utvrdi posebnu min. platu za realni sektor, kada je mogao onoliko upregnuti da gura onaj ZOR, neka uvede dvije minimalne plate a onda poveca minimanlu platu samo za realni sektor.
Uostalom, neka Fadil utvrdi posebnu min. platu za realni sektor, kada je mogao onoliko upregnuti da gura onaj ZOR, neka uvede dvije minimalne plate a onda poveca minimanlu platu samo za realni sektor.
- O'zone
- Globalni moderator
#1930 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Drug ja ne znam kako kod tebe u firmi fercera ali kod mene je ovako a u firmi sam 7 godina. Zakon o radu niko ne jebe ni 5% raja sretna što ima posao i redovna primanja i to je to. Novi zakon o radu nije nam napravio nikakvu promjenu u odnosu na do sada niti će napraviti jednostavno tebe će poslodavac handrit i onako i onako radnici se neće buniti ni da im to omogućiš svakim jebenim aktom koji postoji jer "ne valja se zamjerit", "hvala Bogu pa ima posla" zbog toga smo svi u govnima. Neće se ništa promijeniti u realnom sektoru kao što se nije promejnilo ni izmjenama i dopunama zakona iz čini mi se 2001 godine na onaj postojeći.edo_79 wrote:Ali čekaj druže moj, šta mi sad iz realnog sektora treba da radimo za par mrvica hljeba, radi tih budžetskih otpadaka koji kao krpelji sišu i zadnju kap naše snage i novca koji krvavo zarađujemo prvo za njih pa za nas? Izvini bogati jarane, al meni sad nije jasno kud ić i šta radit?O'zone wrote: Ako oni kolektivnim ugovorom povećaju minimalac sa 360 na 406 automatski se svima na budžetu povećava plata dok će to radniku u realnom sektoru da iznosi 46 Km to će onome sa većim koeficijentom koji je na budžetu da donese zahvalnu sumu novca i opet nisu ništa postigli. Tome ide kompletno protivljenje vlade da potpiše ovaj kolektivni ugovor. Sindikat barem ovaj koji sad imamo sa njegovim predsjednikom Bajramovićem se samo i isiključivo bori za prava parazita koji se nakotilo i previše sa odličnim uslovima za rad dok za ugoržene radnike posebno u proizvodnji ih zaboli karina osim u slučajevima kad im treba podrška pa zovu na neke radničke bune od kojih radnici opet nikad nisu imali koristi a budžetlije da.
-
Drinski
#1931 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Nije bas isto, jer si po onom starom ZOR-u imao veci krug zasticenih prava, i sudovi su, bez obzira na sve zamjerke, u najvecem broju slucajeva sudili u korist radnika. sada vise ni to nece biti slucaj.
- edo_79
#1932 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Druže moj ja sam svjestan da nama hajra nema dokle god je na snazi parola ''šuti nek ne puca'' i ''more bit i gore'' ..... ali zar je dotle došlo da će nam uzeti i ovo malo što zarađujemo samo da nehljebima ne fali guzovače?O'zone wrote: Drug ja ne znam kako kod tebe u firmi fercera ali kod mene je ovako a u firmi sam 7 godina. Zakon o radu niko ne jebe ni 5% raja sretna što ima posao i redovna primanja i to je to. Novi zakon o radu nije nam napravio nikakvu promjenu u odnosu na do sada niti će napraviti jednostavno tebe će poslodavac handrit i onako i onako radnici se neće buniti ni da im to omogućiš svakim jebenim aktom koji postoji jer "ne valja se zamjerit", "hvala Bogu pa ima posla" zbog toga smo svi u govnima. Neće se ništa promijeniti u realnom sektoru kao što se nije promejnilo ni izmjenama i dopunama zakona iz čini mi se 2001 godine na onaj postojeći.
- It_is_a_Leclerc
#1933 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Fadil trola socijaliste.
Duhovito.
Go Fadil !
Duhovito.
Go Fadil !
- O'zone
- Globalni moderator
#1934 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Jeste pa da na izborima SDA dobije dva glasa iz javne upraveDrinski wrote:ma nema to veze sa realnim ili javnim sektorom, to je opet pokusaj spina.
- O'zone
- Globalni moderator
#1935 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Jbiga kad nekome otimaš novac za užinu a on nikad ni nastavniku barem da te prijavi zašto bi prekidao?edo_79 wrote:Druže moj ja sam svjestan da nama hajra nema dokle god je na snazi parola ''šuti nek ne puca'' i ''more bit i gore'' ..... ali zar je dotle došlo da će nam uzeti i ovo malo što zarađujemo samo da nehljebima ne fali guzovače?O'zone wrote: Drug ja ne znam kako kod tebe u firmi fercera ali kod mene je ovako a u firmi sam 7 godina. Zakon o radu niko ne jebe ni 5% raja sretna što ima posao i redovna primanja i to je to. Novi zakon o radu nije nam napravio nikakvu promjenu u odnosu na do sada niti će napraviti jednostavno tebe će poslodavac handrit i onako i onako radnici se neće buniti ni da im to omogućiš svakim jebenim aktom koji postoji jer "ne valja se zamjerit", "hvala Bogu pa ima posla" zbog toga smo svi u govnima. Neće se ništa promijeniti u realnom sektoru kao što se nije promejnilo ni izmjenama i dopunama zakona iz čini mi se 2001 godine na onaj postojeći.
-
Drinski
#1936 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
SDA glasove dobija u ruralnim sredinama, a tamo bas nema puno organa uprave, potom od penzionera, demobili. boraca, invalida i sl., a to su sve kategorije koje ne rade u upravi. Ovi sto rade u upravi cesto ne znaju niti gdje su registrovani.O'zone wrote:Jeste pa da na izborima SDA dobije dva glasa iz javne upraveDrinski wrote:ma nema to veze sa realnim ili javnim sektorom, to je opet pokusaj spina.
Uostalom, neka Fadil utvrdi posebnu min. platu za realni sektor, kada je mogao onoliko upregnuti da gura onaj ZOR, neka uvede dvije minimalne plate a onda poveca minimanlu platu samo za realni sektor.a na tome im se temelji glasačko tijelo, stotine hiljada uhljebljenih. Ovo sve mora izgledati da je izboreno sa puno prolivene krvi od strane sindikata i poslodavaca koji direktno rade sa vladom ali za medije i javnost to je malo drugačije
pored toga, SDA ima jaku podrsku tajkuna /pekara, mesara, veletrgovaca i sl./ koji im plaćaju glasove.
-
Hakiz
#1937 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Kako automatski? Zar nije novim zakonom u radu i (doduše nepostpisanim) novim kolektivnim ugovorom ukinut koeficijent? Koliko se ja sjećam ukidanje koeficijenta je bila jedna od važnih stvari na kojoj su poslodavci insistirali. Dakle da se ukine vezanje ostalih plata sa minimalnom. I kada se to ukine, možeš komotno povećati minimalac, a da veće plate ne mijenjaš.O'zone wrote:Ako oni kolektivnim ugovorom povećaju minimalac sa 360 na 406 automatski se svima na budžetu povećava plata dok će to radniku u realnom sektoru da iznosi 46 Km to će onome sa većim koeficijentom koji je na budžetu da donese zahvalnu sumu novca i opet nisu ništa postigli. Tome ide kompletno protivljenje vlade da potpiše ovaj kolektivni ugovor. Sindikat barem ovaj koji sad imamo sa njegovim predsjednikom Bajramovićem se samo i isiključivo bori za prava parazita koji se nakotilo i previše sa odličnim uslovima za rad dok za ugoržene radnike posebno u proizvodnji ih zaboli karina osim u slučajevima kad im treba podrška pa zovu na neke radničke bune od kojih radnici opet nikad nisu imali koristi a budžetlije da.Hakiz wrote:Ali kada kaže da se ne smije dozvoliti povećanje minimalca sa 360 na 406 KM, i kada se zna da aministracija baš i ne prima minimalac, da minimalac uglavnom primaju uposleni u realnom sektoru, a pri tome poslodavci iz realnog sektora koji taj minimalac isplaćuju i koji imaju najviše interesa da minimalac ostane nizak pristanu na povećanje, onda ne možeš shvatiti drugačije nego da Novalić udara na radnike iz realnog sektora.O'zone wrote: Novi zakon o radu donesen navratnanos samo da se krene sa reformom međutim predstavnici SSSFBiH inače sindikata koji predstavlja samo određene interesne grupe zaposlenika a za one najugroženije ih zaboli kur.. sa prdstavnicima poslodavaca donosi novi kolektivni ugovor kojim će opet vladini službenici biti zaštićeni ako pande i Novalić odbija da potpiše taj ugovor te tu vlada pravi novi Gaf na čelu sa Novalićem praveći hitne ne najavljenje izmjene zakona o radu gdje se Vladi FBiH daju veće ovlasti prilikom kreiranja i popisivanja kolektivnog ugovora.
Novalić koliko god se trudio da nekako umanji stavku budžeta koja se odnosi na LD na nivou uposlenika FBiH i firmi koje pripadju FBiH to radi toliko smotano, sjebano i bez valjanog direktnog objašnjenja prema javnosti da bi mu sevap bilo dati kakvog PR samo da priča mjesto njega.
-
Hakiz
#1938 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Jeste.edo_79 wrote:Druže moj ja sam svjestan da nama hajra nema dokle god je na snazi parola ''šuti nek ne puca'' i ''more bit i gore'' ..... ali zar je dotle došlo da će nam uzeti i ovo malo što zarađujemo samo da nehljebima ne fali guzovače?O'zone wrote: Drug ja ne znam kako kod tebe u firmi fercera ali kod mene je ovako a u firmi sam 7 godina. Zakon o radu niko ne jebe ni 5% raja sretna što ima posao i redovna primanja i to je to. Novi zakon o radu nije nam napravio nikakvu promjenu u odnosu na do sada niti će napraviti jednostavno tebe će poslodavac handrit i onako i onako radnici se neće buniti ni da im to omogućiš svakim jebenim aktom koji postoji jer "ne valja se zamjerit", "hvala Bogu pa ima posla" zbog toga smo svi u govnima. Neće se ništa promijeniti u realnom sektoru kao što se nije promejnilo ni izmjenama i dopunama zakona iz čini mi se 2001 godine na onaj postojeći.
- O'zone
- Globalni moderator
#1939 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Nije ukinut nego smanjen sa 1,0 na 0,4 a vlada traži da se ukine minuli rad i za to nisu ni potpisaliHakiz wrote:
Kako automatski? Zar nije novim zakonom u radu i (doduše nepostpisanim) novim kolektivnim ugovorom ukinut koeficijent? Koliko se ja sjećam ukidanje koeficijenta je bila jedna od važnih stvari na kojoj su poslodavci insistirali. Dakle da se ukine vezanje ostalih plata sa minimalnom. I kada se to ukine, možeš komotno povećati minimalac, a da veće plate ne mijenjaš.
- jasko_ba
#1941 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Apsolutno su svi protiv ovog ublehasa, gdje god procitam. A sta ce se desiti za 10 mjeseci? Fadili, njemu slicni i bagra iz SDA ce opet osvojiti najvise glasova.
Welcome to Bosnia!

Welcome to Bosnia!
-
Hakiz
#1942 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Mrzimo ga, ali svi će glasati za svoje, pa moramo i mi za svoje. Strah je čudo.jasko_ba wrote:Apsolutno su svi protiv ovog ublehasa, gdje god procitam. A sta ce se desiti za 10 mjeseci? Fadili, njemu slicni i bagra iz SDA ce opet osvojiti najvise glasova.
Welcome to Bosnia!![]()
- edo_79
#1943 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ja SVOJIH nemam, boli me kurac ko će biti predsjednik države, dali srbin, hrvat, musliman, jevrej, mađar.... apsolutno mi nije bitno dokle god mogu da živim pristojno od svog rada. A ovaj MORON i njemu sličniHakiz wrote:Mrzimo ga, ali svi će glasati za svoje, pa moramo i mi za svoje. Strah je čudo.jasko_ba wrote:Apsolutno su svi protiv ovog ublehasa, gdje god procitam. A sta ce se desiti za 10 mjeseci? Fadili, njemu slicni i bagra iz SDA ce opet osvojiti najvise glasova.
Welcome to Bosnia!![]()
-
Hakiz
#1944 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ni si ti bitan. Bitan je onaj koji razmišlja da svoje ima i za svoje glasa.edo_79 wrote:Ja SVOJIH nemam, boli me kurac ko će biti predsjednik države, dali srbin, hrvat, musliman, jevrej, mađar.... apsolutno mi nije bitno dokle god mogu da živim pristojno od svog rada. A ovaj MORON i njemu sličniHakiz wrote:Mrzimo ga, ali svi će glasati za svoje, pa moramo i mi za svoje. Strah je čudo.jasko_ba wrote:Apsolutno su svi protiv ovog ublehasa, gdje god procitam. A sta ce se desiti za 10 mjeseci? Fadili, njemu slicni i bagra iz SDA ce opet osvojiti najvise glasova.
Welcome to Bosnia!![]()
im jebem svima FRLJAVU I POREMEĆENU nit su kad bili moji niti će bit.
- edo_79
#1945 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Znam da nisam bitan, bitno je da se okrene prase, zakolje janjo ili telo, da se dobra slava napravi i fajn mevlud i teferič i eto glasova, oni za svoje, ovi za svoje.... i sve ljepota ....
-
hhaarree
#1947 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
ja sam tek procitao ovu spisku potrosnje
"Premijer Fadil Novalić kritikovao je prije nekoliko dana građane Federacije BiH jer više novca potroše na mobilnu telefoniju i druge multimedijalne sadržaje nego što troše na ulje i brašno, piše novinska agencija Patria.
Premijer je reko da je Vlada zatražila od dva najveća trgovačka lanca u BiH spisak prvih deset stavki u potrošnji u FBiH.
Među tih deset stavki, samo su tri esencijalne životne namirnice, sve ostalo su ono što uopće ne predstavlja bitnu stvar za život, kritikovao je Novalić, piše NAP. "

"Premijer Fadil Novalić kritikovao je prije nekoliko dana građane Federacije BiH jer više novca potroše na mobilnu telefoniju i druge multimedijalne sadržaje nego što troše na ulje i brašno, piše novinska agencija Patria.
Premijer je reko da je Vlada zatražila od dva najveća trgovačka lanca u BiH spisak prvih deset stavki u potrošnji u FBiH.
Među tih deset stavki, samo su tri esencijalne životne namirnice, sve ostalo su ono što uopće ne predstavlja bitnu stvar za život, kritikovao je Novalić, piše NAP. "
- JThomas
#1948 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
idiot. evo glup primjer iz glave, žileti koštaju k'o vreća brašna od 25 kg, ili k'o deset litara ulja. je li i brijanje luksuz jer se tu potroši bar kao na te namirnice koje je on označio životnim? da li onaj ko se redovno brije ustvari obijesno troši?
-
Idriz
#1949 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Teski debil.JThomas wrote:idiot. evo glup primjer iz glave, žileti koštaju k'o vreća brašna od 25 kg, ili k'o deset litara ulja. je li i brijanje luksuz jer se tu potroši bar kao na te namirnice koje je on označio životnim? da li onaj ko se redovno brije ustvari obijesno troši?
- HAVANA
#1950 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Bolje da mu je babo kurton kupio onaj dan kad ga je pravio.ONI nasli govoriti o besmislenoj potrosnji