Realan post!Artest wrote:Koliko je Sarajevo netolerantno vidjelo se po doceku Ere Ojdanica na Bascarsiji. Kud ces dalje od toga. Da ne spominjem Lukasa, Lepu Fahretu, Bregovica i td.
Nele je samo procijenio da ce vise profitirat glumeci Kustinog majmuna nego da ostane u Sarajevu i pije losu brlju, dok mu iznad glave rokaju granate. Ne vjerujem da je istinski nacionalista, pogotovo soven, jer ne vidim u njemu onaj krmaluk, kakav emituje npr. Kecmanovic, nekakav pisac u pokusaju. Nele je samo oportunista. Letimicno sam procitao njegovu knjigu (skinuo, naravno da mu nedam ni marku) i mislim da se moze naci vrlo finih stvari o Sarajevu; meni bijase zanimljivo i obrazlaganje svih cari navijanja za mali klub. Elem, gledao sam nekoliko njegovih novijih intervjua, najvise me iznenadilo da propusta voleje koje mu voditelj nabacuje, da sto zesce i sto gorce oplete po Sarajevu. Da li se nakon infarkta nesto prelomilo u njemu, jer evo procitah da se raziso i s mentorom Kustom, ili se radi o pukom marketingu zbog sto bolje prodaje knjige, ne znam. Onaj poklic o Dabic Rasi, koji mu je manje-vise najveca zamjerka, siguran sam da je Nemanjino maslo. Ali je zato njegovo blebetanje o 200.000 protjeranih Srba najveci bullshit, i vrlo lahko ga je demantovat. Nije mi jasno kako se moze proglasit zrtvom etnickog ciscenja, a sam priznaje da je 'ladno sjeo na avion - bez presjedanja u nekom logoru, poput vecine protjeranih Bosnjaka - i zapalio za Begesh. Da samo malo mucne glavom, shvatio bi kakve gluposti valja. Mada je vjerovatno svjestan svega ali nastavlja s populizmom, primjereno okruzenju.
Ne bih se vise zamarao Neletom, ako zeli da dodje, neka dodje. Nek iz licnog iskustva vidi da li se na Sebilju vrsi mandatory sunecenje nebosnjaka i bicevanje neposlusnih skvo. Daleko vise me tangira spoznaja da osoba poput Konakovica moze biti ista vise od obicnog stranackog potrcka. Ili recimo ugoscavanje separatista i sovena poput Raspudovica i onog glavutana kod Mime, sto usred Sarajeva koriste svaku priliku da hraknu po ovom gradu, onako podmuklo i hinjski. Doduse ne znam da li vise ta emisija postoji, davno sam naletio na ovaj ugrozbeni dvojac.
Medjutim, postavlja se pitanje zasto ljudi trebaju odgovarati za verbalni delikt kada on ni po jednom zakonu nije kaznjiv. Koliko znam, Nele, Kusta, Brega... su ucinili sve da u prvim visestranackim izborima proguraju nenacionalnu opciju (reformiste), ali raja je jednostavno izabrala nacionalizam, podjele, rat...
Prije rata, koaliciju su cinili Alija i Radovan. U ratu su se mnogo puta sastajali, a kao sto vidimo i nakon rata djeca su im u koaliciji. Ili se namjerno zeli optuziti neko ko nijednim potezom nije mogao uticati na tok rata ili Bosnjaci imaju problem iskrenosti? Ne znam kako drugacije ovo stanje opisati?