AMERIKA

Post Reply
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#1926 Re: AMERIKA

Post by Challenger_ »

japin_mutapi wrote:kakvi bolan hazari

hazare su srušili varjazi(vikinzi) a ne rusija koja uopšte nije postojala tada - osim ako ne izjednačavaš kijevsku rus sa kasnijom rusijom ili moskovijom, tatarskim klijentima
Tako je Japine. Potomci Kijevske Rus'i, ime samo kaže, nisu Rusi već Mađari i Nijemci.

I Šošoni.

:pisnuo:
jeza u ledja

#1927 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Challenger_ wrote:
jeza u ledja wrote:Lazes da su gusteri sletili na Mjesec. U to niko ne vjeruje osim tebe. Niti za takvo nesto imas dokaza.
Puštena je krv nevinog naroda. Ko god im je krv prolio, skupo je platio, od Hazara do Hitlera. Neće se ni tvoje sociopate izvući.

Mark my words.
Dze su gusteri? Dokazi. Nista dokazi samo suplja. Kad dokazes onda se javi.

A mark sam tvoje words ono kad si rekao also sprehe :brusli: i to.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1928 Re: AMERIKA

Post by japin_mutapi »

Challenger_ wrote:
    japin_mutapi wrote:kakvi bolan hazari

hazare su srušili varjazi(vikinzi) a ne rusija koja uopšte nije postojala tada - osim ako ne izjednačavaš kijevsku rus sa kasnijom rusijom ili moskovijom, tatarskim klijentima
    Tako je Japine. Potomci Kijevske Rus'i, ime samo kaže, nisu Rusi već Mađari i Nijemci.

I Šošoni.

:pisnuo:
    jes, jes

isto kao sto makedonci(ovi nasi, slavenski) svojataju aleksandra makedonskog i anticku makedoniju

takva ti je veza izmedju kijevske rus i moskovije
    Challenger_

#1929 Re: AMERIKA

Post by Challenger_ »

Kijevska Rusija je obuhvatala, manje-više, prostore današnje Ukrajine, Bjelorusije i zapadne Rusije a narodi tih država su njihovi direktni potomci.

Ne lupetaj Japine.
    General War

#1930 Re: AMERIKA

Post by General War »

vivaldi wrote:
    ma ja sam konto u pocetku da je on doveden da pod plastom "ma on je lud covjek halalite mu", odradi prljavog posla koji se s vreemnom nakupi u svakoj medjunarodnoj politici. onda sam kasnije ipak promjenio misljenje, a sad opet nisam siguran.

jer on kad zavrsi mandat cisto sumnjam da ce njegov nasljednik pormjenit vecinu odluka koje je trump donio. cisto sumnjam da ce iko vise vratit ambasadu u tel aviv iako se sad fol svi zgrazavaju nad tim, a vjerujem da je mnogima sto ga kritikuje pao kamen sa srca sto on odradjuje dirty job.

poslije ce sve svaliti na njegovu ludost, al ce njegova djela ostat,. napravit ce se ludi i reci e hajmo sad opet fino ko prije trumpa
    Meni sa svim stvarima sto radi izgleda ko Putinov troll,nicim izazvan sjeba dil sa iranom, i odose cijene nafte u tacku a na drugoj strani ishandri evropu sa ovim taxama...ko u stvari ce profitirati od ovoga- rusija...i politicki i ekonomski.
    vivaldi

#1931 Re: AMERIKA

Post by vivaldi »

General War wrote:Meni sa svim stvarima sto radi izgleda ko Putinov troll,nicim izazvan sjeba dil sa iranom, i odose cijene nafte u tacku a na drugoj strani ishandri evropu sa ovim taxama...ko u stvari ce profitirati od ovoga- rusija...i politicki i ekonomski.
    ha, nije nemoguce, mada sam skloniji vjerovanju da se rusija slucajno okoristila (ako se kaze kolateralna steta jel onda postoji i kolateralna korist?).

cini mi se da vec nekoliko mjeseci traje nezapamcena medjunarodna diplomatska ofaniziva izraela. cisto sumnjam da je to slucajno jer su ocigledno namirisali sansu da za vrijeme trampa rijese hrpu svojih visedecenijskih mokrih snova. pukom slucajnoscu to skoro sve ide na ruku putinu
    Challenger_

#1932 Re: AMERIKA

Post by Challenger_ »

vivaldi wrote:pukom slucajnoscu to skoro sve ide na ruku putinu
    Ako mi dozvoliš, ne bih se baš složio da je sve samo "puka slučajnost". Da su se na međunarodnoj areni pozicionirali kao *arina (američki satelit), sve pomenute okolnosti bi ih se doticale kao BiH, Slovačku ili Mauricijus.
    vivaldi

#1933 Re: AMERIKA

Post by vivaldi »

Challenger_ wrote:Da su se na međunarodnoj areni pozicionirali kao *arina (američki satelit
    jbg cheli, ne moze rusija po prirodi stvari biti niciji satelit.
    Challenger_

#1934 Re: AMERIKA

Post by Challenger_ »

vivaldi wrote:jbg cheli, ne moze rusija po prirodi stvari biti niciji satelit.
    To su pričali i za Njemačku, pa jeste satelit. *arina ili ne, stvar je ne samo niza okolnosti već i stvar, vrlo često, vrlo skupog izbora. Izabrali su put ne-*arine i sada im okolnosti idu na ruku.

U skladu sa onim da nije sve samo stvar koincidencije.

BTW, odličan ti onaj izraz "kolateralna korist", like it!

:thumbup:
    Nadzornik

#1935 Re: AMERIKA

Post by Nadzornik »

Pismo koje je Tramp primio od Kima... :D

Image
    vivaldi

#1936 Re: AMERIKA

Post by vivaldi »

Challenger_ wrote:To su pričali i za Njemačku
    sto jednom rece jedan pametan covjek, njemacko prokletsvo je sto je "prevelika za evropu", a premala za svijet.

rusija nas mlijecni put moze unistiti i atomima, i hemijom i biologijom (pojedinacno). cak i kada to zanemaris, i u konvencionalnom smislu je supersila i to niko ne moze i ne smije ignorisati jer rusija mozda ne moze da izvozi demokratiju, ali u svakom trenutku je sposobna da na bilo koji kraj svijeta izveze probleme, i to velike probleme. pritom uopste ne mislim na ratove vec na brodove moze natrpat kojekakvih raketa i dostavit ih ko fedex u bilo koji kraj svijeta jer problematicnih zemalja nikad nije falilo. problemticnim zemljama je zapravo uvijek falila samo dobra batina u ruci. sve dok imaju tu mogucost koju manje-vise nikada nisu iskoristili bez obzira na razne politicke napetosti, ne smije se ignorisati.

druga stvar, energteska su supersila jer pola svijeta griju naftom i plinom koji su strateske sirovine. treca stvar su generalno prirodna bogatsva jer su najbogatija zemlja po pitanju prirodnih resursa. cetvrta stvar je sama velicina. rusija ima sve sem sem dobre ekonomije i standarda.

pomalo je smjesno sto ekonomija, kao jedina stvar koju nemaju, je najvaznija stvar rusima i najveci problem, jer svijet boli kurac za tim kako rusi zive. ironija je da svijet preza od svega ostalog sto imaju, a obicnom rusu to puno i ne znaci na svakodnevnoj bazi.
    General War

#1937 Re: AMERIKA

Post by General War »

vivaldi wrote:
    General War wrote:Meni sa svim stvarima sto radi izgleda ko Putinov troll,nicim izazvan sjeba dil sa iranom, i odose cijene nafte u tacku a na drugoj strani ishandri evropu sa ovim taxama...ko u stvari ce profitirati od ovoga- rusija...i politicki i ekonomski.
    ha, nije nemoguce, mada sam skloniji vjerovanju da se rusija slucajno okoristila (ako se kaze kolateralna steta jel onda postoji i kolateralna korist?).

cini mi se da vec nekoliko mjeseci traje nezapamcena medjunarodna diplomatska ofaniziva izraela. cisto sumnjam da je to slucajno jer su ocigledno namirisali sansu da za vrijeme trampa rijese hrpu svojih visedecenijskih mokrih snova. pukom slucajnoscu to skoro sve ide na ruku putinu
    ...Da je slucajno nebi rusija smrdila iza svakog coska gdje god zagrebes oko trumpove izborne pobjede (nije izrael)...izrael se slucajno okoristio kako meni ovo izgleda,a "pravdoljubiva" rusija inace nema problema sa tim...pa je win win situacija...Izrel je uvjek u diplomomatskoj ofanzivi, samo sto je sad konacno dobio nesto opipljivo.
    Challenger_

#1938 Re: AMERIKA

Post by Challenger_ »

vivaldi wrote:rusija ima sve sem sem dobre ekonomije i standarda.
    Digresija. Jednom sam ti, kao osobi koja prati ekomonska kretanja, skrenuo pažnju na čudan fenomen unutar RF a koji se ogleda u političkoj koegzistenciji protagonista dva dijametralno suprotna ekonomska modela. Prvih (CB i ministarstva koja operišu sa novcem) koji su dosljedni epigoni "Vašingtonskog konsenzusa" i njihovih oponenata koji zagovaraju napuštanje istog (dr. Sergej Glazjev i ekipa). Nisi prokomentarisao.

Ostalo... Imao bih još što-šta dodati kao npr "meka moć" unutar elitističkih krugova svijeta u kome se ruske kulturne reference (od književnosti, muzike do filmova Tarkovskog i Sokurova) shvataju kao neizostavni dio globalnog kulturnog identiteta. I još toga.

Ipak, sve to nije i ne može biti dovoljno ako se pozicioniraš kao miš, plačipi*ka.

Pozicionirali su se drugačije, plaćaju na kraće staze skupu cijenu svoga izbora, ali im sada okolnosti idu na ruku. To je vizija velemajstora sa mudima a ne samo slučajan niz okolnosti.

To je moja poenta.
    General War

#1939 Re: AMERIKA

Post by General War »

Okolnosti idu na ruku...ali kako se to moze sve promjeniti...
    Challenger_

#1940 Re: AMERIKA

Post by Challenger_ »

:lol:
    vivaldi

#1941 Re: AMERIKA

Post by vivaldi »

General War wrote:Da je slucajno nebi rusija smrdila iza svakog coska gdje god zagrebes oko trumpove izborne pobjede (nije izrael)...
    bez obzira na to, i dalje vise vjerujem u kolateralnu korist. tesko da me nesto moze uvjerit da su rusi natjerali trampa da preseli ambasadu u jerusalim. osim toga izraelko-irasnka netrpeljivost je je "malcice" starija i od i krima i od sankcija i od trampa i od hilari, i od putina....zato sam i napisao da pod trampom jewsi ostvaruju mokre snove. rusija se samo indirektno okoristila
    Challenger_

#1942 Re: AMERIKA

Post by Challenger_ »

Možda Trump pravi ustupke Jevrejima da bi se održao iznad vode. Sa željom da promjeni američku paradigmu (što vjerujem da mu je bila iskrena namjera uoči izbora) ili da samo opstane na vlasti, ako ne može više od toga.
    insomnia78

#1943 Re: AMERIKA

Post by insomnia78 »

Ono kad Bosnjo kroji svijet prema sebi pa u zvijezde ukiva Njemacku
    GandalfSivi

#1944 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

U pravu ste totalno. Sada i ja shvatam, Amerika je u slobodnom padu, Rusija samo sto nije postala vodeca svjetska sila...

Americki GDP: $18.57 trilliona
    Ruski GDP: 1.283 trilliona

Pa malo matematike za veceras: 18.57 / 1.283 = 14.5 puta

Hajmo sada, popiti mlijeko, piskiti pa spavati...
    General War

#1945 Re: AMERIKA

Post by General War »

vivaldi wrote:
    General War wrote:Da je slucajno nebi rusija smrdila iza svakog coska gdje god zagrebes oko trumpove izborne pobjede (nije izrael)...
    bez obzira na to, i dalje vise vjerujem u kolateralnu korist. tesko da me nesto moze uvjerit da su rusi natjerali trampa da preseli ambasadu u jerusalim. osim toga izraelko-irasnka netrpeljivost je je "malcice" starija i od i krima i od sankcija i od trampa i od hilari, i od putina....zato sam i napisao da pod trampom jewsi ostvaruju mokre snove. rusija se samo indirektno okoristila
    Pa to i kazem, nisu rusi natjerali trumpa da preseli ambasadu (uzgred to je odluka sad jos iz 1984 koja nikad nije ni provedena), izraelsko-iranska netrepeljivos (po meni) nema veze sa ponovnim uvodnjenjnem sankcija iranu vec poskupljenju goriva na svjetskom trzistu...zna se ko trlja ruke kad cijena ode gore...a jos vise se zna koliko to rusiji koristi u ovom trenutku..rusija nema nista protiv da amasadu amerikanci stave u po jerusalema ( a i trampu to najlakse uraditi s obzirom da vec odluka postoji)..Trum je u fazi da nervira citav Zapadni svijet..jbt...kad Kanadi stavi porez...onda o cemu pricamo, a vamo rusima protjera neke sklj osoblje iz ambasade tj. zatvori konzulat a ostane ih vise komada, i na tome stane...
    General War

#1946 Re: AMERIKA

Post by General War »

GandalfSivi wrote:U pravu ste totalno. Sada i ja shvatam, Amerika je u slobodnom padu, Rusija samo sto nije postala vodeca svjetska sila...

Americki GDP: $18.57 trilliona
    Ruski GDP: 1.283 trilliona

Pa malo matematike za veceras: 18.57 / 1.283 = 14.5 puta

Hajmo sada, popiti mlijeko, piskiti pa spavati...
    Prije ne tako davno, jedva je ko cuo za Kinu (biciklo i riza)...a danas?
    Piski ti i spavaj, ali ta budala svjesno handri ameriku..i nikog drugog.
    vivaldi

#1947 Re: AMERIKA

Post by vivaldi »

Challenger_ wrote:Jednom sam ti, kao osobi koja prati ekomonska kretanja, skrenuo pažnju na čudan fenomen unutar RF a koji se ogleda u političkoj koegzistenciji protagonista dva dijametralno suprotna ekonomska modela. Prvih (CB i ministarstva koja operišu sa novcem) koji su dosljedni epigoni "Vašingtonskog konsenzusa" i njihovih oponenata koji zagovaraju napuštanje istog (dr. Sergej Glazjev i ekipa). Nisi prokomentarisao.
    u jednoj recenici - ruska ekonomska politika je u datim okolnostima najbolja moguca sto govori da putin nije klasicni autokrata. ekonomija ni u idealnim, a pogotovo kriznim situaciama nije posao za spijuna vec za ekonomiste i to dobre, a on je ocigledno slusao pametnije od sebe jer to pokazuju brojevi

nafta kao apsolutna osnova ekonomije je dozivjela u jednoj godini totalni cjenovni krah, odmah nakon tog aperkata je uslijedio lijevi krose u vidu sankcija, a onda trosak rata u siriji i "gratis" krim i donjeck na grbaci. u takvim dramaticnim okolnostima koje i danas traju recesija je trajala samo dvije godine sto je ogorman uspjeh u tako dramaticnim okolnostima.

ono sto je nakon toga uslijedilo je nekoliko jako bitnih odluka koje se ticu ekonomije.

prva stvar - rublja vise nije petrovaluta. nafta je u zadnje vrijeme skocila 40%, a rublja je porasla samo 2-3%, sto je politicki i ekonomsku mudra odluka preventinog karaktera, ali i srdednjorocno mozda i dugorocno dobra za nacionalnu ekonomiju, ali nije dobra za narod jer su plate izrazene u dolarima manje.

e sad se naravno postavlja logicno pitanje, ako nije dobro za narodni dzep za koji je kurac onda dobro?

prva stvar je preventivni karakter - rublja je devalvirana pa samim tim vise ne posotji mogucnost naciolnalnog knockouta u slucaju ponovnog kraha cijena nafte sto je na neki nacin i pitanje sme nacionalne sigurnosti koja je ipak vaznija od plate gradjana.

druga stvar je sto slabom rubljom jaca svu domacu ekonomiju koja nije vezana za uvozne komponente poput recimo prehrambene industrije i sl. koja maltene se svoje troskove moze obavljat u rubljama. samim tim on sa trzista kroz cjenovnu nekonkurentnost izbacuje sve zapadne brendove pa jednim udarem ubija dvije mhe. ako slucajno nisam jasan evo primjer. prije kraha nafte 1 dolar je bio oko 30 rublja, a sada je oko 60.

ako ti sada recimo uvozis puter iz amerika i taj jedan puter kosta 1 dolar, on je prije par godina kosta u rusiji 30 rublji (ne racunam sada marzu trgovca, pdv i sl jer nije bitno u ovom slucaju), a danas taj isti puter kosta 60 rublji jer ga ruski uvoznik mora amerikancu platit u dolaru, a dolar kupuje u centralnoj banci, a centralna banka mu taj dolar danas prodaje za 60 rublji tako da on ne moze biti jefitniji od 60 rublji u prodaji u rusiji.

sa druge strane, ruski puter je i onda i danas kosta manje-vise isto jer svi "sastojci" u proizvodnji putera su domaci, ne uvozis nista.

drugi razlog zasto rublja ne smije sada jacati su sankcije koje onemogucavaju normalno trgovanje sa zapadom pa su sada prinudjeni trgovati sa azijom i afrikom koje su cijenovno najkonkuretnije na svijetu pa sa jakom rubljom ne bi imali nikakve sanse. ovako sad uprkos sankcijama zatrpase svijet brasnom, psenicom itd..

e sad, ovako stanje moze biti dobro nardnih mozda 4, 5 ili 6 godina dok se te neke jednostavne indstruije ne oporave i postave na neke solidne temelje, ali nakon toga ce sankcije postati problem jer bez razmjene tehnologije bice jako tesko ostvariti neki veci rast koji im je potreban od recimo 4-5%..

ima tu jos nekih stvari, al ne mogu vala vise pisat, mrsko mi
    Challenger_

#1948 Re: AMERIKA

Post by Challenger_ »

- Zapazio sam kako nemali broj ljudi uopšte ne operiše sa iznesenim tezama sagovornika već sa nekim svojim konstrukcijama. Znam o čemu je riječ. Riječ je o provincijalnoj, paranoidno-histeričnoj svijesti koja po svojoj prirodi i nije u stanju da čuje drugog, već sluša samo svoje unutrašnje glasove. Tako, npr, ako nosioca te svijesti pitaš "kako si", njegov EEG će to prevesti u "ko si" i tu nastaje lom...

Ovoj zemlji treba iscjelitelj a ne političar.

Samo ih pustiti neka buncaju i čekaju iscjelitelja.
    Challenger_

#1949 Re: AMERIKA

Post by Challenger_ »

vivaldi wrote:ima tu jos nekih stvari, al ne mogu vala vise pisat, mrsko mi
    To ćemo jednom u gradu, uz veliki TV ekran, kaficu i piće, kad bude svjetsko.

:wink:
    Fudo387

#1950 Re: AMERIKA

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:
    Challenger_ wrote:To su pričali i za Njemačku
    sto jednom rece jedan pametan covjek, njemacko prokletsvo je sto je "prevelika za evropu", a premala za svijet.

rusija nas mlijecni put moze unistiti i atomima, i hemijom i biologijom (pojedinacno). cak i kada to zanemaris, i u konvencionalnom smislu je supersila i to niko ne moze i ne smije ignorisati jer rusija mozda ne moze da izvozi demokratiju, ali u svakom trenutku je sposobna da na bilo koji kraj svijeta izveze probleme, i to velike probleme. pritom uopste ne mislim na ratove vec na brodove moze natrpat kojekakvih raketa i dostavit ih ko fedex u bilo koji kraj svijeta jer problematicnih zemalja nikad nije falilo. problemticnim zemljama je zapravo uvijek falila samo dobra batina u ruci. sve dok imaju tu mogucost koju manje-vise nikada nisu iskoristili bez obzira na razne politicke napetosti, ne smije se ignorisati.

druga stvar, energteska su supersila jer pola svijeta griju naftom i plinom koji su strateske sirovine. treca stvar su generalno prirodna bogatsva jer su najbogatija zemlja po pitanju prirodnih resursa. cetvrta stvar je sama velicina. rusija ima sve sem sem dobre ekonomije i standarda.

pomalo je smjesno sto ekonomija, kao jedina stvar koju nemaju, je najvaznija stvar rusima i najveci problem, jer svijet boli kurac za tim kako rusi zive. ironija je da svijet preza od svega ostalog sto imaju, a obicnom rusu to puno i ne znaci na svakodnevnoj bazi.
    Postavlja se pitanje, kako uspijevaju pored silnog bogastva i dalje imati qrac od ovce standard i ekonomiju?
    Jos mi je veca misterija, ko takve zeli u svom dvoristu?
    Ako ne zna sebi srediti zivot, kako ce tek drugima.
    Post Reply