crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ommadawn

#1926 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

johntra wrote:vidim, svi ste sada veliki vozači njemačkih polovnjaka, doduše, ima i Šveđana koji voze nova auta...ne branim ja Zastavu, branim onaj sistem u kome je neko mogao kupiti smeće (prema vama) od Zastave, a danas ih većina ne može kupiti ni novu rumunsku Daciu...
Bit Zastavinih auta je da su to bila auta za narod, koliko para, toliko muzike...ko je imao više, mogao je kupiti i nešto bolje...ima cjenovnik iz 69 godine iz YU, pa se divite, postavio sam ga na jednoj temi...
niko ovdje, a to je ponovljeno više puta, ne brani kvalitet Zastave, čak i onaj koji ih ovdje najbolje zna kaže da su to nekvalitetna auta...
na kraju, na svakog Stojadina koji je bio smeće, kao što ga Kiberluskoni trudi predstaviti, bilo ih je sigurno dosta koji su bili OK...imao ih u svojoj porodici nekoliko i, gle čuda, služili svojoj svrsi...ali jebo to, bolje vozati truhlu Asconu, švabo je to...doduše, naturalizirani...
U onom sistemu si morao imati dobrih para da bi kupio i polovnu Asconu. I šta ti preostaje - kupi Stojadina i stisni zube.
Hajmo ovako - bilo je Zastavinih auta koja su se izvozila i na Zapad i opet ne postadoše bestselleri.
Ako ćemo o Asconi - e pa uzmi Asconu iz 1984 i Stojadina isto godište i ja tvrdim da je Ascona tu neprikosnoveni Space Shuttle.

Što se tiče onog sistema postoji hipten tema na forumu po pitanju istog - svi znamo kako se završilo. Državni dug iz 1991 je dostigao 20 milijardi dolara - odatle se finansirala i produkcija i kupovina Zastavinih vozila.
Nema danas para ni za polovnu Daciju - sve da i je ostala SFRJ ne bi imali isto. Ovo danas je posljedica i mahmurluk poslije derneka.
Ommadawn

#1927 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

530i wrote:To je zato što se puno više prodavao Yugo u onim predratnim godinama, od 88-92...nego stojadin. To su bila korektna auta u svoje vrijeme, a mene je jedan 101 lijepo poslužio par godina nakon rata... Najlakše je pljuvati po nečemu, a najteže ljudski se ophoditi prema nečemu, a i naučiti ljudski i ispravno ophođenje...mnogi nemaju te kulture, nisu nikad ni imali uostalom :-)
Nije pljuvanje ako tvrdim da je nešto loše - to je moj stav i gotovo. Imao sam priliku da vozim Stojadina iz 80-ih i nije mi se nimalo svidio.
Stojadin je konstrukcija s kraja 60-ih i to talijanska a ne naša! Yugo je konstrukcija iz 70-ih, također talijanska i odbačena - mi preuzeli a Talijani napravili Fiat Uno.
Kiberluskoni

#1928 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Kiberluskoni »

johntra wrote: niko ovdje, a to je ponovljeno više puta, ne brani kvalitet Zastave, čak i onaj koji ih ovdje najbolje zna kaže da su to nekvalitetna auta...
Ja sam se samo osvrnuo na ovo
The BEN10 wrote:
em11r wrote:
Nek prica ko sta hoce ja ne pamtim boljeg i pouzdanijeg auta od stoleta.
Ja ja - isto ko telefoni birvaktile - naslijeđivao se iz generacije u generaciju. Dobro, jest da se po broju funkcionalnosti ne mogu porediti sa današnjim smartphone, al eto, bili su pouzdaniji...
Emocije često ne idu pod ruku sa razumom. I ja sam sa tim istim poluraspadnutim stojadinom doživio mnoge lijepe momente, ali de da priča ostane na romantičarskom nivou, bez lovačkih.

Značili su nam puno tada u životu, ali samo zato jer se nije imalo za bolje. Sve ostalo je kontra njih. Ko je poslije probao iole bolje auto, skontao je to odmah.

Na tom fonu, smiješna je uopšte bilo kakva usporedba Chevrolet Cavaliera (jedne od najuspješnijih platformi u USA), tj Opela Ascone sa bilo kojom Zastavom. Dva svijeta različita, totalno.
Kiberluskoni

#1929 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Kiberluskoni »

530i wrote: Najlakše je pljuvati po nečemu, a najteže ljudski se ophoditi prema nečemu, a i naučiti ljudski i ispravno ophođenje...mnogi nemaju te kulture, nisu nikad ni imali uostalom :-)
Kad me već vučeš za jezik, jedino pljuvanje koje se ovdje može spomenuti je pljuvanje sistema po kupcu, koji je krvavo zarađivao svoj novac. Sranje od zastave je prisilno koštalo skoro ko Golf, ili neko normalnije auto. Da nije bilo carina, nikad se ne bi prodavali. To što je narod i sa njima lijepo živio je druga tema. Nije se znalo za bolje.

Drugo pljuvanje je pljuvanje po samom sebi i štokholmski sindrom okivanja u zvijezde nečega što klincu nije valjalo. Ja sam samo nabrojao stvari koje sam doživio, a ti ako to doživljavaš lično, tvoj problem. Svaka normalna osoba cijeni svoj teško zarađeni novac.

Na kraju krajeva, govorimo o običnim autima, kakvo ti ljudsko ophođenje spominješ? Treba da se ophodim ljudski prema komadu loše sklepanog metala u kojem su ljudi i ginuli zbog toga? Zašto?

Pišite lijepo, pišite pjesme ako treba, ali kad preserete sa pričom o kvalitetu, e onda baš preserete.
530i

#1930 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by 530i »

Hehe, vidim da ste se prepoznali, bravo ja! Priča vam je seljačka ili američka, samo odaberite u koji kliše želite da pripadate. Niko ne govori da su Zastavina auta najbolja na svijetu, bolja od svih i sl., već da su, uz malo pažnje i zdravog razuma, sasvim lijepo mogla poslužiti u svoje vrijeme. Uostalom, da skratim priču, poselamite Bakira i Erdoana kad se sretnete sljedeći put... :thumbup: :run:
Kiberluskoni

#1931 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Kiberluskoni »

johntra wrote:vidim, svi ste sada veliki vozači njemačkih polovnjaka, doduše, ima i Šveđana koji voze nova auta...ne branim ja Zastavu, branim onaj sistem u kome je neko mogao kupiti smeće (prema vama) od Zastave, a danas ih većina ne može kupiti ni novu rumunsku Daciu...
Haj mi ti onda objasni zašto baš ti voziš talijanskog polovnjaka? Ako je ta logika što nisi kupio Geely ili Maple, za nekih 8 milja? Nov, kinesko narodno auto...? Imaju i Samandi iranski, Tate indijske, čak ima jedna i za 3 milje, nova kažu.

Zato što imaš izbora i nisi lud da bacaš svoje pare.

Na kraju krajeva, osvrni se oko sebe. Na cesti nećeš naći lošije auto od Zastave. Evo, izazivam te da nađeš tri vlasnika bilo kojeg polovnog zapadnog vozila da bi ga zamjenili za novu Zastavu. Baš da vidim i to čudo i nostalgiju :)
Kiberluskoni

#1932 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Kiberluskoni »

530i wrote:Hehe, vidim da ste se prepoznali, bravo ja! Priča vam je seljačka ili američka, samo odaberite u koji kliše želite da pripadate. Niko ne govori da su Zastavina auta najbolja na svijetu, bolja od svih i sl., već da su, uz malo pažnje i zdravog razuma, sasvim lijepo mogla poslužiti u svoje vrijeme. Uostalom, da skratim priču, poselamite Bakira i Erdoana kad se sretnete sljedeći put... :thumbup: :run:
... alejćumu, a ti u međuvremnu prestani sanjati mrske kapitalističke 530i modele i promijeni nick u stojadin :D.

Put your money where your mouth is, što bi se američki reklo :)
citroen xm

#1933 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Prije svega Askona iz 1984 i Stojadin iz 1984 nisu generacijski ista auta. Znate li vi kada je Stojadin projektovan i kada je došao na tržište?
Eno ih par izguraše od Kragujevca do Kilimandžara po najgorem mogućem terenu i vremenskim uslovima. Zato što su bili loši.
Stojadin je bio kanta jer je trunuo, a Askona koja je trulila više od bilo kog Stojadina je lađa? Opelov dizel motor iz tog perioda je posebna priča, horor priča.
530i

#1934 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by 530i »

Kiberluskoni wrote:
530i wrote:Hehe, vidim da ste se prepoznali, bravo ja! Priča vam je seljačka ili američka, samo odaberite u koji kliše želite da pripadate. Niko ne govori da su Zastavina auta najbolja na svijetu, bolja od svih i sl., već da su, uz malo pažnje i zdravog razuma, sasvim lijepo mogla poslužiti u svoje vrijeme. Uostalom, da skratim priču, poselamite Bakira i Erdoana kad se sretnete sljedeći put... :thumbup: :run:
... alejćumu, a ti u međuvremnu prestani sanjati mrske kapitalističke 530i modele i promijeni nick u stojadin :D.

Put your money where your mouth is, što bi se američki reklo :)
Hehe, nastavljaš životne komplekse iz mladosti prenositi i danas preko auta, uporan si, mora se priznati. Za razliku od tebe postoje uspješni i sretni ljudi sa raznim autima.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1935 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

Gorštak wrote:
Sad će njega bitanga žžžik! :D
jasta cu,nisam ja sahbaz :)

covjek ima svoje iskustvo,ja svoje...promijenio sam 10 stojadina i svi su bili ok. ja cuvam aute,nijednom nije ispadala poluosovina,radile su kocnice,nisu pucale rucice ,jer nisam medjed ,otvaram polako prozore i vrata na svim autima....vrata na svakom stojadinu se daju nastimati za 5 minuta da se zatvaraju kao kasa...dobar je to auto s obzirom iz kog vremena dolazi,cak i bolji od nekih svojih vrsnjaka...poredjenje ascone i stojadina ne bih komentarisao,jer nema smisla nikakvog...
Ommadawn

#1936 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

Jeste, bas tako kako ti kazes. Moja prica je seljacka. Ja nisam ni iz Sarajeva, pa se i tom cinjenicom mozes osladiti.

Niko ne govori da su Zastavina auta najbolja na svijetu - govori Em11r, covjek kaze da boljeg i pouzdanijeg auta nije vidio od Stojadina.

Poserem se i na Bakira i na Erdoana. I usput i na Tita.
Ommadawn

#1937 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

citroen xm wrote:Prije svega Askona iz 1984 i Stojadin iz 1984 nisu generacijski ista auta. Znate li vi kada je Stojadin projektovan i kada je došao na tržište?
Eno ih par izguraše od Kragujevca do Kilimandžara po najgorem mogućem terenu i vremenskim uslovima. Zato što su bili loši.
Stojadin je bio kanta jer je trunuo, a Askona koja je trulila više od bilo kog Stojadina je lađa? Opelov dizel motor iz tog perioda je posebna priča, horor priča.
Ja znam pun kurac Asconi koje se jos kotrljaju u Africi. I Toyoti, Mercedesa W123, Nissana Bluebirda...
The BEN10

#1938 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by The BEN10 »

Kiberluskoni wrote:
The BEN10 wrote:
em11r wrote:Nek prica ko sta hoce ja ne pamtim boljeg i pouzdanijeg auta od stoleta.
Ja ja - isto ko telefoni birvaktile - naslijeđivao se iz generacije u generaciju. Dobro, jest da se po broju funkcionalnosti ne mogu porediti sa današnjim smartphone, al eto, bili su pouzdaniji...
Ljudi, razumijem ja nostalgiju, sjećanje na neka ljepša vremena, emocije, ali dajte, nemojte nas zayebavati :). Možda je stojadin kojeg se ja sjećam bio neki drugi stojadin, loša sreća šta li već, ali je to definitivno jedno od najgorih auta po kvalitetu u kojem sam se vozio :). Već sam pisao na ovu temu, ali čisto da se čuje i moj glas, da se neko od mladih nostalgičara ne bi primio na ove izjave o kvalitetu i pouzdanosti.
Očito nemam smisla za iskazivanjem sarkazma. :-D
Druže, samo sam sarkastično pokušao primijetiti da je smiješno i porediti te birvaktilske šklopocije sa današnjim autima. Koliko sam samo puta gurao očevog stokeca to je čudo jedno. Sve si odlično objasnio, nema se ni sekunda dodati. :thumbup:
johntra

#1939 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by johntra »

Ommadawn wrote:
U onom sistemu si morao imati dobrih para da bi kupio i polovnu Asconu. I šta ti preostaje - kupi Stojadina i stisni zube.
Hajmo ovako - bilo je Zastavinih auta koja su se izvozila i na Zapad i opet ne postadoše bestselleri.
Ako ćemo o Asconi - e pa uzmi Asconu iz 1984 i Stojadina isto godište i ja tvrdim da je Ascona tu neprikosnoveni Space Shuttle.

Što se tiče onog sistema postoji hipten tema na forumu po pitanju istog - svi znamo kako se završilo. Državni dug iz 1991 je dostigao 20 milijardi dolara - odatle se finansirala i produkcija i kupovina Zastavinih vozila.
Nema danas para ni za polovnu Daciju - sve da i je ostala SFRJ ne bi imali isto. Ovo danas je posljedica i mahmurluk poslije derneka.
Priča o Asconi je vezana za period nakon rata...i porediš kruške i jabuke, jer klasom, Ascona i 101 ne mogu u istu rečenicu...
to o državnom dugu je zaista smiješna priča, jer danas samo jedna od država nastalih raspadom bivše države duguje toliko, a prema ekonomskim pokazateljima nikako ne može u istu rečenicu sa SFRJ...a što se tiče toga da ne bi imali za polovnu Daciu da je ostala Juga je samo čisto nagađanje...doduše, sigurno bi imali para za novu Zastavu... :wink:
johntra

#1940 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by johntra »

Kiberluskoni wrote: Haj mi ti onda objasni zašto baš ti voziš talijanskog polovnjaka? Ako je ta logika što nisi kupio Geely ili Maple, za nekih 8 milja? Nov, kinesko narodno auto...? Imaju i Samandi iranski, Tate indijske, čak ima jedna i za 3 milje, nova kažu.

Zato što imaš izbora i nisi lud da bacaš svoje pare.

Na kraju krajeva, osvrni se oko sebe. Na cesti nećeš naći lošije auto od Zastave. Evo, izazivam te da nađeš tri vlasnika bilo kojeg polovnog zapadnog vozila da bi ga zamjenili za novu Zastavu. Baš da vidim i to čudo i nostalgiju :)
vozanje Zastave u današnje vrijeme je samo hobi, odnosno, kupio bi ga da imam kao drugo auto i koje bi dao bitangi da ga sredi...
iz mnogo razloga danas se ne može voziti Zastava kao glavno auto, a glavni je da ta fabrika više ne postoji i nikada nije bila modernizirana do kraja...da nije bilo rata, možda bi danas i vozao neki novi model Zastave, što da ne...
ali, ima i onih koji ih voze svaki dan i ništa im ne fali...neki dan krenuo za TZ, pored mene prođe 101, doduše noviji, na srbijanskim tablama i on ide....vlasnik je vjerovatno zadovoljan i vozi ga, a sumnjam da nema para da kupi neku polovnu trulju iz uvoza...
direstraits0078

#1941 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by direstraits0078 »

bitanga_sa_otesa wrote:
Gorštak wrote:
Sad će njega bitanga žžžik! :D
jasta cu,nisam ja sahbaz :)

covjek ima svoje iskustvo,ja svoje...promijenio sam 10 stojadina i svi su bili ok. ja cuvam aute,nijednom nije ispadala poluosovina,radile su kocnice,nisu pucale rucice ,jer nisam medjed ,otvaram polako prozore i vrata na svim autima....vrata na svakom stojadinu se daju nastimati za 5 minuta da se zatvaraju kao kasa...dobar je to auto s obzirom iz kog vremena dolazi,cak i bolji od nekih svojih vrsnjaka...poredjenje ascone i stojadina ne bih komentarisao,jer nema smisla nikakvog...

To se danas zove zavrsna obrada i tome se posvecuje nemjerljivo vise paznje nego prije. Jedna od stvari koja nije stimala na vecini vozila iz tog vremena, iz te fabrike.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1942 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by mali_milojica »

Jugoslavija sa 25 mil stanovnika bila duzna 20 milijardi dolara. Danas HR sa 5 miliona stanovnika duzna 50 milijardi istih,americkih,dolara. A nikada i 20 god poslije rata nisu se vratili na nivo HR iz 90. O Jugoslaviji i da ne pricam.
O stoletu,ima i danas ljudi kojima je auto ko cumez nakon par godina vozanja,a iz ovog su milenija,manje do auta,a vise do vlasnika i ophodjenja istih prema autu
esso_sa

#1943 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by esso_sa »

direstraits0078 wrote: To se danas zove zavrsna obrada i tome se posvecuje nemjerljivo vise paznje nego prije. Jedna od stvari koja nije stimala na vecini vozila iz tog vremena, iz te fabrike.
kad vec pricamo o zavrsnoj obradi.... :D
Jes' da nije Zastava, al' je shega :D

quarterback

#1944 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by quarterback »

ovako sam ja na golfu 2 nabio vrata od garazu, nisu se nikako mogla zatvoriti, uzeo majstor saraf povelik, uvalio kod baglame i svom snagom upro da zatvori vrata preko baglame a u stvari je tako izvukao baglamu napolje :D

jos par ovih povlacenja gore dole i eto ga :D
530i

#1945 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by 530i »

bitanga_sa_otesa wrote: jasta cu,nisam ja sahbaz :)

Lažeš!

Elem, tetak od mog oca uvezao Asconu 83. godište još prije rata, negdje 89 ili 90...limuzina je to bila, aman zaman, 1.6 D. Do rata ju je generalno limarijski remontovao, a poslije rata malo vozao i prodao ciganima za male pare... Ovi koji su u familiji imali Zastavina auta vozili se normalno, uz uobičajeno servisiranje...
citroen xm

#1946 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Ommadawn wrote:
Ja znam pun kurac Asconi koje se jos kotrljaju u Africi. I Toyoti, Mercedesa W123, Nissana Bluebirda...
Da i šta sad. Siguran sam da su sve benzinci. Drugo, ima li bolje klime za limariju od Afričke. Samo sunce prži, nema snijega nema soli. Imaš i Pežoa 404 i 504 koliko ti duša želi. Spačeka, R4 i milion drugih francuskih auta. Imaš zastava 101 i Fiata koliko hoćeš. Afrika nije nikakav pokazatelj.

Od Opela i Forda iz 80-ih i 90-ih teško se može zamisliti lošija limarija.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1947 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

530i wrote:

Lažeš!
sta cu drugo nego lagati :lol: :lol: :lol:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1948 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by mali_milojica »

bitanga_sa_otesa wrote:
530i wrote:

Lažeš!
sta cu drugo nego lagati :lol: :lol: :lol:
E neces razbojnice :lol:
Gorštak

#1949 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Gorštak »

Istini za volju, nisu se ta vrata na kecu dala tek tako naštimati.
Ko da sad gledam, bravu u vratima držala tri šarafa sa krstastom glavom. Koji su u pravilu zapekli. I onda uzmeš veeeliki šarafciger i tučeš prvo čekićem da ga razdrmaš. Ako prokliže (a događalo se to nerijetko) tek si onda hebao ježa u leđa. :D
Ommadawn

#1950 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

citroen xm wrote:
Ommadawn wrote:
Da i šta sad. Siguran sam da su sve benzinci. Drugo, ima li bolje klime za limariju od Afričke. Samo sunce prži, nema snijega nema soli. Imaš i Pežoa 404 i 504 koliko ti duša želi. Spačeka, R4 i milion drugih francuskih auta. Imaš zastava 101 i Fiata koliko hoćeš. Afrika nije nikakav pokazatelj.

Od Opela i Forda iz 80-ih i 90-ih teško se može zamisliti lošija limarija.
Da a sta je s putevima u Africi i rezervnim dijelovima? I koliko znam Peugeot je u Nigeriji do nedavno pravio 504 i 404 a Renault u Maroku. Za Citroen ne znam. Ali znam za nepovoljniju klimu a to je skandinavska gdje se ceste zimi sole. U toj klimi paša moj dobri su Ford i Opel sahranili Fiata, Citroena, Renaulta i Peugeota pa tek onda sami istruhli. Za Lade ne znam jer su ih pokupovali Rusi tokom 90-ih i to nekad za šteku cigara i dvije flaše votke.
Post Reply