ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Locked
Zavatoni

#1926 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Zavatoni »

-LIBERO- wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:"Radnici" = gras+elektroprivrede+bhtelecom i sl.

Idemo usvojiti novi Zakon o radu. Idemo prema reformama.

Država ne smije ustuknuti pred prijetnjama silom.
OVaj novi zakon se itekako treba revidirati, i dobar dio prava RADNIKA zastititi. Paket, bez 'otkljucavanja', nije dobar. Ali dobra je stvar da se razgovara, polemise, pa i lome koplja oko toga....jer i ovaj aktuelni zakon je los.
Nadati se da ce se bar neke pozitivne stvari uspheti progurati. Vjerovatno tesko, jer je nedostaje vremena, zbog MMF, i jer je vecina zainteresovanih 'poslodavaca', u nekom vidu struktura vladajucih stranaka.
Tako je...sindikat već 3 godine zna za ovaj zakon...gdje je njihov prijedlog...gdje su amandmani...zna se da je neizbježan...proguran je u cijeloj regiji sa ciljem stvaranja poligona za jeftinu radnu snagu...zašto se prijedlozima nije poboljšavao...prava radnika štitila...sindikat se probudio 7 dana pred usvajanje...

Naša stranka... :thumbup:

Svi ostali sudionici....i politički i nepolitički...čisti demagozi i manipulatori.

A narod koji se svrstava ZA i PROTIV...ovce.

Ali sve poznato i uobičajeno na ovim prostorima.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#1927 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by -LIBERO- »

Drinski wrote:
Maystor wrote: I gle čuda, SDAovac Dilfa Novalić pokušava umanjiti štetu koju su prouzrokovali drugi SDAovci, konrektno u navedenom slučaju Safet Kešo, bivši ministar obrazovanja KS, koji je potpisao sulud kolektivni ugovor i nanio štetu bužetu KS od više desetina miliona maraka.
a stvarno, gdje je odgovornost onih koji su potpisali ugovor a da nisu osigurali sredstva? i sad im krivi oni drugi.
Oprosti, a gdje je odgovornost bilo koga za bilo sta?

Ovo i jeste drzava politicko-elitistickih interesa, i ispod par kasta koje se medjusobno kolju. Zavisno o trenutnim interesima.

Drzave bez pravde, etike, zakona...zato i jesmo tu gdje jesmo.

Sve se svodi na ubiranje poreza, kojeg je sve manje, jer masa firma, privatnih i iz realnog sektora, grcaju u problemima i nametima...i cekanja i borbe za novu ratu MMFa.
zateznistub

#1928 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by zateznistub »

KatarinaKosaca wrote:
Da je ovo protest obespravljenih, ja bih bila tamo prva. Ovo je postest onih koji su se kako Bakir kaže "Snašli u tanziciji", tj dobili posao bez konkursa na kojem rade ništ ai ijeu kafu. Ne petljaju se u svoj posao i uredno primaju plaću. Himzalije je tu radi lične promocije, kao i uvijek.
Kad budemo imali javne natječaje u javnim preduzećima, transparentno primanje uposlenika u državnu službu, prva ću biti za radnička prava. Nikada neću sa ljudima koji krše zakon. Blago meni!
nista od svega sto si napisala NIJE TACNO.
Da li su rudari i radnici drugih firmi obespravljeni ili uhljebljeni.
kamen spoticanja

#1929 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by kamen spoticanja »

Hamzanija drzi bank :zzzz:
Jel malo jasnije cemu dreka na zakon?
Plodi fadile i ne vadi
Freamon Lester

#1930 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Freamon Lester »

Tamo sam ranije oko 40-te stranice pisao svoje zamjerke na ovaj zakon. Itekako ima propusta ali iskreno mislim da je kljuc svega ukidanje prava iz kolektivnih ugovora za uhljebe pa zbog toga treba da prodje. A onda zelim ove sindikaliste da vidim kako se bore za bitne izmjene zakona i to clan po clan. Od onih nebuloznih zastarjevanja potrazivanja do borbe za prava radnika koji su na bolovanju pa do sankcionisanja preduzeca za neprijavljivanje radnika na crno i ukidanje onog nebuloznog clana da se i radnik koji je zatecen kazni od 100 do 300 KM.

Uglavnom policji ako treba dobrovoljac da mase pendrekom protiv sindikalista GRAS-a, BHT-a, Poste, ovih budzetskih uhljupa tu sam. Jer iste te uhljupe boli lijevo jaje kad oni radnici iz privatnog sektora traze svoja prava, a svoja prava i place naplacuju zbog rodjacko-rodbinskih veza. :izet:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1931 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by KatarinaKosaca »

hrasno38 wrote:Kato jedno je sto kaze zakon a drugo je sta rade privatnici. Moze li se plata isplacivati ako se ne uplate doprinosi??????? Ne moze ali se isplacuje!!! Moja zena radi u takvoj firmu u kojoj 2 godine nije imala zdravstveno i penziono ali dobijala je platu doduse ne svaku ali je dobila jedno 50%.
Niti su sve budžetlije iste, niti su svi poslodavci isti. Ja nemam uposlenog baš da mi ne bi jebao mater što mu dajem minimalac da mi ode do banke, poreske, pošte itd. A više i ne zaslužuje za taj posao, to je 660KM bruto i to nje tako loako zaraditi na tržištu. Inspekcija neće Al Šidiju, prvo će malima.. i ne zanima ih hoće li nas uništiti.
Isto tako, moja liječnica opće prakse, radi kao u tvornici na traci, Jedno uđe drugto izađe. Ginekolog kojem ide radi po 12h dnevno (U DOMU ZDRAVLJA),ni bombonu ne uzme, svaku ženu tretira sat vremena.
Sa druge strane, i jače strane, samo se popenji na prvi kat općine Centar, dva dugačka hodnika, puna ureda u svakom po 4-5 dokonih žena, koje prevrnu očima kad vide stranku, jer je kahvenisanje glavna profesionalna djelatnost. Te i takve i te kako treba poslati na biro, ako ništa da nauče napisati cv i motivacijsko pismo.
nosara

#1932 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by nosara »

zateznistub wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Da je ovo protest obespravljenih, ja bih bila tamo prva. Ovo je postest onih koji su se kako Bakir kaže "Snašli u tanziciji", tj dobili posao bez konkursa na kojem rade ništ ai ijeu kafu. Ne petljaju se u svoj posao i uredno primaju plaću. Himzalije je tu radi lične promocije, kao i uvijek.
Kad budemo imali javne natječaje u javnim preduzećima, transparentno primanje uposlenika u državnu službu, prva ću biti za radnička prava. Nikada neću sa ljudima koji krše zakon. Blago meni!
Ne s njom u raspravu... Tezak slucaj... :roll:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1933 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

KatarinaKosaca wrote:

"Mjesecima su ljudi bez plate, nemaju za hljeb, a žive. Znači može se kad se hoće."
Bakir Izetbegović

:bih: :mrgreen:
Drinski

#1934 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Drinski »

-LIBERO- wrote:
Drinski wrote:
Maystor wrote: I gle čuda, SDAovac Dilfa Novalić pokušava umanjiti štetu koju su prouzrokovali drugi SDAovci, konrektno u navedenom slučaju Safet Kešo, bivši ministar obrazovanja KS, koji je potpisao sulud kolektivni ugovor i nanio štetu bužetu KS od više desetina miliona maraka.
a stvarno, gdje je odgovornost onih koji su potpisali ugovor a da nisu osigurali sredstva? i sad im krivi oni drugi.
Oprosti, a gdje je odgovornost bilo koga za bilo sta?

Ovo i jeste drzava politicko-elitistickih interesa, i ispod par kasta koje se medjusobno kolju. Zavisno o trenutnim interesima.

Drzave bez pravde, etike, zakona...zato i jesmo tu gdje jesmo.

Sve se svodi na ubiranje poreza, kojeg je sve manje, jer masa firma, privatnih i iz realnog sektora, grcaju u problemima i nametima...i cekanja i borbe za novu ratu MMFa.
ovo je bilo retoričko pitanje.
vryzas

#1935 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by vryzas »

"Ismet Bajramović je poručio da će poslusati narod i da demonstranti odlučuju kako će se stvari završiti.

Radnici su poručili da delegati nisu svjesni šta se ispred zgrade dešava i da temperatura među narodom dramatično raste."

Image

Image
Ecci
Vozim: Biciklam

#1936 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Ecci »

zateznistub wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Bilo je i previse javasluka da ne bude i kolateralne stete. Bice je, sto je lose.
Ali bolje sada nego za 2 godine.
Bolje je sada podijeliti 20.000 otkaza u administraciji, nego za dvije godine bankrotirati.
Better Man

#1937 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Better Man »

Ecci wrote:Ma dobro. Dosao je kraj onoj "lezi hljebe da te jedem".
Nijedno radno mjesto više neće biti sigurno i gubi se ona da na istom mjestu zaradiš penziju.

Radiće se kao i vani. Promijeniš 10 tak radnih mjesta do penzije. To nas čeka.
Plus niže plate u administraciji a više stresa i rada.

I vrijeme je bilo.
Bojim se da će niže plaće biti onima kod privatnika, a ne administraciji. Možda onim u javnim preduzećima poput telekoma i elektroprivrede, ali to čisto sumnjam. Kojović je uradio pravu stvar s amadmanima i tako bi trbali da urade i ostali i da Vladu prisile da ih se uvaži. Sve dok se u Zakon neugrade najstrožije sankcije za Poslanike na svim nivoima, premijere, ministre i predsjednike za zloupotrebe poput one koju sam spomenuo za Genjca, Zakon neće biti dobar. Isto tako i najstrožije sankcije za svakog poslodavca koja krši osnovna prava radnika.
Thorgerson

#1938 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Thorgerson »

Better Man wrote:Dok se novim Zakonom o radu dodatno ugržavaju prava uposlenih i to najviše onih kod privatnika, dotle uopće Zakon ne reguliše kažnjavanje onih koji žive na grbači ti istih ljudi, a misli se na poslanike i njhove zloupotrebe. Evo klasični primjer. Poslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac uredno živi u Sarajevu (mislim da mu je adresa Alekse Šantića) već godinama, ali Ciposva prijavnica mu je na Travnik odakle i stvarno dolazi. Na taj način on krši sve moguće propise i vara državu, jer na svakim izborima bude kandidat iz Srednjo-Bosanskog kantona kako bi mogao se ubaciti u parlament. Kad bi imao CIPS-ovu prijavnicu na Sarajevo, onda vjerovatno nikad ne bi uspio proći u parlament. Isto tako zahvaljujući CIPS prijavnici na Travnik nezakonito prima naknadu za odvojeni život i smještaj u mjestu rada iako živi u Sarajevu, tj. ima vlastiti stan. E dok se ovakve stvari nesankcionišu i ugrade u Zakon i da ne nabrajam druge ne treba podržati Zakon koji predlaže Vlada. Oni bi da sve prebiju preko koljena potlačenih radnika i onih koji ne mogu doći do posla zbog uljeba i polupismenih, a očigledna kršenja svih moralnih, demokratskih pravila ne žele ugraditi, jer bi oni ostali bez pola privilegija i većina bi ih išla na robiju.
Pa evo to u RS traze, i onda mi kazemo progon povratnika.

Ako si prijavljen u Travniku. Tamo zivi radi jebi se.

Znam, cilj zakona u rs-u je to sto ih nervira sto ljudi glasaju i ne zive tamo. Pa bi da to rasciste.

Mislim slicno je to, i jeste glupo. Sta imas glasati koji qrac. Otisao si, zavrsio si...ako vec hoces nesto da napravis, onda se vrati zaprave.
Last edited by Thorgerson on 30/07/2015 14:36, edited 1 time in total.
madner

#1939 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by madner »

Nije trenutni zakon los, koliko se ne primjenjuje. Dakle kakve garancije daje vlada da ce natjerati sve poslodavce da primjenjuju novi zakon?
Konkrento i jednostavno, broj radnih sati sedmicno i dani godisnjeg odmora.
vryzas

#1940 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by vryzas »

pici wrote:
KatarinaKosaca wrote:

"Mjesecima su ljudi bez plate, nemaju za hljeb, a žive. Znači može se kad se hoće."
Bakir Izetbegović

:bih: :mrgreen:
Image

:D
It_is_a_Leclerc

#1941 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by It_is_a_Leclerc »

Vidno poraženi, sindikalisti i SDP-enjare sa satelitima, spremaju poteze očajnika. Haos, neredi, paljenje državne imovine.. To su njihove metode !

Naprijed Vlada i većina u Domu. Glas za ovaj zakon je glas protiv sindikalaca GRAS-a i sličnih. :bih:
KatarinaKosaca

#1942 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by KatarinaKosaca »

zateznistub wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Ako je SDP firma, direktor ih je strpao u autobus i dovezao u Sarajevo. Rudari i radnici su decenijama obespralvjeni, samo ste ih se sad sjetili kad se vama klima stolica i guza sve sa njom. Ustvari, vadiona na radnike, da ne kežete kako ste se po zakonu zapslitli i bojite se konkurencije.. Nemoj, samo meni o provredi, 20 godina sam u privredi, nemam dana na budežtu. Ukupono 600KM budžetskih para za dva mjeseca nezaposlenosti, je sve što sam u životu imala od budžeta.
StupskaBitanga

#1943 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by StupskaBitanga »

It_is_a_Leclerc wrote:Vidno poraženi, sindikalisti i SDP-enjare sa satelitima, spremaju poteze očajnika. Haos, neredi, paljenje državne imovine.. To su njihove metode !

Naprijed Vlada i većina u Domu. Glas za ovaj zakon je glas protiv sindikalaca GRAS-a i sličnih. :bih:
Stvarno na čemu si ti zaista?
Opetja033

#1944 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Opetja033 »

Avaz:
13:57- "Specijalna jedinica pokušava skloniti radnike sa ulica ali sve veći broj njih iz one mase kod zgrade Parlamenta FBiH pridružuje se radnicima na raskrsnici na Skenderiji"
Klix:
14:30 Odblokirana je raskrsnica na Skrenderiji.
Opet Fahro kolo vodi i raspiruje strasti. Naravno zadnjih pola sata ne pisu nista (ni ovo za odblokiranu raskrsnicu). Ne ide im u prilog nikako.
KatarinaKosaca

#1945 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by KatarinaKosaca »

nosara wrote:Ne s njom u raspravu... Tezak slucaj... :roll:
Evo nam zapslenog po zakonu :D
dale cooper

#1946 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by dale cooper »

Interesantno, SNSD i ovi iz stranke Fikreta Abdića pomogli SDA i HDZ-u da usvoje dnevni red sjednice.
Kako se lako dogovore kada su zajednički interesi u pitanju. :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1947 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by hrasno38 »

It_is_a_Leclerc wrote:Vidno poraženi, sindikalisti i SDP-enjare sa satelitima, spremaju poteze očajnika. Haos, neredi, paljenje državne imovine.. To su njihove metode !

Jebi ga oni to ne znaju raditi perfidno kao SDA, SBiH i njihovi sateliti.........
Better Man

#1948 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Better Man »

Thorgerson wrote:
Better Man wrote:Dok se novim Zakonom o radu dodatno ugržavaju prava uposlenih i to najviše onih kod privatnika, dotle uopće Zakon ne reguliše kažnjavanje onih koji žive na grbači ti istih ljudi, a misli se na poslanike i njhove zloupotrebe. Evo klasični primjer. Poslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac uredno živi u Sarajevu (mislim da mu je adresa Alekse Šantića) već godinama, ali Ciposva prijavnica mu je na Travnik odakle i stvarno dolazi. Na taj način on krši sve moguće propise i vara državu, jer na svakim izborima bude kandidat iz Srednjo-Bosanskog kantona kako bi mogao se ubaciti u parlament. Kad bi imao CIPS-ovu prijavnicu na Sarajevo, onda vjerovatno nikad ne bi uspio proći u parlament. Isto tako zahvaljujući CIPS prijavnici na Travnik nezakonito prima naknadu za odvojeni život i smještaj u mjestu rada iako živi u Sarajevu, tj. ima vlastiti stan. E dok se ovakve stvari nesankcionišu i ugrade u Zakon i da ne nabrajam druge ne treba podržati Zakon koji predlaže Vlada. Oni bi da sve prebiju preko koljena potlačenih radnika i onih koji ne mogu doći do posla zbog uljeba i polupismenih, a očigledna kršenja svih moralnih, demokratskih pravila ne žele ugraditi, jer bi oni ostali bez pola privilegija i većina bi ih išla na robiju.
Pa evo to u RS traze, i onda mi kazemo progon povratnika.

Ako si prijavljen u Travniku. Tamo zivi radi jebi se.

Znam, cilj zakona u rs-u je to sto ih nervira sto ljudi glasaju i ne zive tamo. Pa bi da to rasciste.

Mislim slicno je to, i jeste glupo. Sta imas glasati koji qrac. Otisao si, zavrsio si...ako vec hoces nesto da napravis, onda se vrati zaprave.
Nek Izvadi CIPS na Sarajevo, pa se kaniduj da vidimo možeš li proći ili marš u Travnik i živi tamo, a ne lijepo se uhljebio u Sarajevu, zadržao CIPS na Travnik kako bi mogao iz te izborne jedinice da se uhljebi na državnu sisu i još prima ne zakonito naknade za odvojeni život i smještaj u mjestu rada.
Ecci
Vozim: Biciklam

#1949 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Ecci »

Better Man wrote:
Ecci wrote:Ma dobro. Dosao je kraj onoj "lezi hljebe da te jedem".
Nijedno radno mjesto više neće biti sigurno i gubi se ona da na istom mjestu zaradiš penziju.

Radiće se kao i vani. Promijeniš 10 tak radnih mjesta do penzije. To nas čeka.
Plus niže plate u administraciji a više stresa i rada.

I vrijeme je bilo.
Bojim se da će niže plaće biti onima kod privatnika, a ne administraciji. Možda onim u javnim preduzećima poput telekoma i elektroprivrede, ali to čisto sumnjam. Kojović je uradio pravu stvar s amadmanima i tako bi trbali da urade i ostali i da Vladu prisile da ih se uvaži. Sve dok se u Zakon neugrade najstrožije sankcije za Poslanike na svim nivoima, premijere, ministre i predsjednike za zloupotrebe poput one koju sam spomenuo za Genjca, Zakon neće biti dobar. Isto tako i najstrožije sankcije za svakog poslodavca koja krši osnovna prava radnika.
Sumnjam. Mada će se i privatni poduzetnici sigurno okoristiti.
Zakon o radu je prvenstveno usmjeren na smanjenje javnog duga a kroz snižavanje plata u javnoj upravi i samoupravi i javnim preuzećima, te lakše otpuštanje viška radnika u istim. Zato i ovoliki protesti. Na ovim protestima nema nezaposlenih niti zaposlenih u privatnim firmama.
StupskaBitanga

#1950 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by StupskaBitanga »

UŽIVO Šatorović: U 15 sati svi zaposleni u institucijama u FBiH prekinut će s radom i pridružit se radnicima na ulicama - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/188835/uzivo- ... Stn2L.dpuf
Locked