Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kritichar

#1926 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

Feljton – Fitna u vrijeme ashaba – I DIO
http://saff.ba/doci-ce-vrijeme-u-kojem- ... a-prodaju/
Diwan

#1927 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Nema veće oholosti od toga da se ide ispred Božijeg Poslanika a.s., da nas Bog sačuva od toga,

Hudžurat, 49
1. O vi koji vjerujete! Ne istupajte ispred Allaha i Poslanika Njegovog,49:1 i bojte se Allaha. Uistinu! Allah je Onaj koji čuje, Znalac.
2. O vi koji vjerujete! Ne dižite glasove svoje iznad glasa Vjerovjesnika, i ne vičite na njega u govoru, kao što vi vičete jedan drugom, da ne propadnu djela vaša, a vi ne opazite.
3. Uistinu! Oni koji ublažavaju glasove svoje kod Poslanika Allahovog, to su oni čija je srca Allah provjerio na bogobojaznost. Imaće oni oprost i nagradu veličanstvenu.
4. Uistinu! Oni koji te dozivaju iza soba - većina njih ne shvata.
Ovi ajeti govore dijelom o stanju jednog dijela muslimana toga vremena spram Poslanika a.s., njihovom ponašanju spram Njega a.s. i odnosu spram Njega a.s., gdje nam se pokazuje i daje primjer da ljudi,muslimani nisu bili svjesni veličine i ugleda kojeg je uživao i uživa Poslanik a.s. kod Allaha, pa su mu prilazili kako su prilazili. Replika takvog ponašanje se nastavlja i dan danas i pored toga što je Poslanik a.s. živ i dan danas, negiranjem Njegove a.s. upute i oporuke. Nemojmo misliti da smo drugačiji i bolji ponašanjem.

Vlastitim tumačenjem vjere, mentalnim devijacijama i pokvarenošću duša nadojenim iblisovskim uticajem,egoizmom,bahatošću,arogancijom, a ne slijeđenjem i predanosti Bogu i Poslaniku a.s., mi stupamo ispred Boga i Poslanika a.s. tražeći svoju verziju vjerovanja,istine,ili zablude.

Danas kada bi se pojavio Poslanik a.s., bilo bi isto kao i ranije, ako čak ne i gore, jer mi danas imamo 'svoj' islam, vjerovanje, zašto nešto drugo,novo,drugačije?
Diwan

#1928 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

“Reci (Muhammede): ako vi stvarno volite Allaha, tada mene slijedite, pa će vas Allah voljeti i grijehe vam oprostiti, a Allah zaista mnogo prašta i samilostan je.“
(Ali-Imran, 31.)
Diwan

#1929 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Diwan wrote:“Reci (Muhammede): ako vi stvarno volite Allaha, tada mene slijedite, pa će vas Allah voljeti i grijehe vam oprostiti, a Allah zaista mnogo prašta i samilostan je.“
(Ali-Imran, 31.)
Stoka:
33. Doista znamo: žalosti te to šta govore. Pa uistinu, oni ne poriču tebe, nego zalimi ajete
Allahove niječu.

Ovdje Allah kaže za Poslanika a.s. da je On a.s. znak od Njega;
poričući Poslanika a.s., čovjek u stvari poriče Allaha, jer nema vjere bez 'Muhamedu resulullah'.

Ne može čovjek reći, 'Ja vjerujem u Boga, ali ne vjerujem, ne priznajem Poslanika a.s.', jer je to direktno suprostavljanje Allahu, baš kao što se i iblis suprostavio Allahu odbivši da učini sedždu Ademu a.s.

Neko će reći, 'Ali nitko ovdje se ne suprostavlja Poslaniku a.s., mi poštujemo i volimo Poslanika a.s., šta ti pričaš umišljeni', ali zašto onda odbijamo Njegovu a.s. porodicu kao Njegove nasljednike, zašto nalazimo sve moguće načine da miniramo jasnu poruku, zašto hoće nešto nekima da bude kada se to spominje. i poslije se ljute kad ih se naziva pogrdnim imenima - čime zaslužuješ drugi i ljepši epitet?
Towelie

#1930 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Znaci, ispade da su Ebu Bekr, Omer i Osman svi redom odbili Poslanika saws ne dajuci njegovoj porodici ekskluzivno pravo na vlast?!
Potsecam te da je Poslanik saws svoj trojici vec obecao Dzennet jos na Dunjaluku, a da je Allah swt zadovoljan njima, sto je i naglaseno u Kur'anu.
Mene interesuje, kako je ovo moguce ako se radi o uzurpatorima, posto otimanje prava na vlast nije mala stvar?
Diwan

#1931 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Must read, suština problema, koji trebaju da pročitaju i šije, i sunije, i derviši, i ostali koji pretenduju da se smatraju muslimanima.

Zapostavljanje Allahovih prava i njihovo poništavanje od strane ljudi !!!

Uzvišeni Allah i Njegova prava koja je dostavio Poslanik a.s. su zanemarena od strane ljudi, većina ako ne i sva ta prava su poništili i dalje poništavaju!!!

Npr. Uzvišeni Allah daje pravo 'slobode' kao Boziji dar svim stvorenjima.

Sloboda je veliki Božji dar ljudima. Kur'an, nalaže vjersku slobodu u ajetu 2: 256, "Nema prisile u vjeri: pravi put se razlikuje od pogrešnog puta." I u ajetu 18:29, "Reci:' To je istina od Gospodara tvoga, "onda ko hoće neka vjeruje, a ko hoće neka ne vjeruju".

Ipak, malo je, ako ih i ima ikako, muslimanskih zemalja koje jamče vjersku slobodu svojih građana. Dok suprotno tome, vjerska sloboda na Zapadu ispunjava kur'anski dekret.

Osvrnimo se sada na posljednju oporuku koju nam daje Allahov Poslanik a.s.: 'ostavljam vam dvije stvari kojih ako se budete držali nećete zalutati, a to su Allahova knjiga i moj Ehlul Bejt, a njih dvoje se nikada neće razdvojiti.' Da li je ispunjena Poslanikova a.s. oporuka? Da jeste ne bi ovaj tzv. muslimanski svijet dostigao ovako jadno stanje i pao duboko u ponor neznanja po kojem djeluju na putu samog Iblisa l.a.

1. Napuštanje Poslanikovog Ehlul Bejta a.s.

Šta se desilo sa Poslanikovim Ehlul Bejtom a.s. koji je sa Kur'anom? Poslanikov Ehlul Bejt a.s. je nosioc Istinskog znanja, duhovni nasljednici Poslanika a.s. koji su sa Kur'anom, koji su uzori u ispunjenju Allahovih prava, i potpuno potčinili svoju volju Njegovoj. Zato su ubijani, i ubijaju ih i danas!!! Ubijanje Poslanikovog Ehlul bejta a.s. pored stvarnog tj. fizičkog ubijanja, prešlo je i u drugi oblik ubijanja prm. putem vrijeđanja, zatiranja njihovog značaja koji im je Uzvišeni Allah darovao. Pogledajte kako su završili oni koji su nam od Allahovog Poslanika a.s. ostavljane u emanet, svi su ubijeni, maltretirani, vrijeđani..(ukratko mozete vidjeti ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=NKtrfac3QiY)

Pogledajte primjer voljenog hz. Husejina a.s. unuk Poslanikov a.s., sin voljene kćerke Poslanika a.s. Fatime i prvaka hz. Alije a.s. Nakon što su mu ubili oca, i brata..Ostao je on od Poslanikovog Ehla a.s. i ustao protiv tiranije. Bilježe se njegove riječi istine:

"Ovaj moj čin, nije prouzrokovan na osnovu nepravde, niti oholosti, niti zbog traženja vlasti i moći. Ja revoltiram tražeći ispravak situacije u kojoj smo trenutno i povratak ummeta u tradiciju moga djeda Muhammeda a.s. i moga oca Alija bin Abi Talib a.s. Da bi postigli željenu promjenu, ja samo naređujem dobro i odvraćam od zla, kako su Poslanik a.s. i moj otac radili. Zato, onaj koji prihvati Istinu preko mene, taj ce dobiti Istinu od Allaha, dok onaj koji me izda, njemu ću uzvratiti izdržljivošću sve dok Allah ne presudi između mene i mojih ljudi, jer je zaista Allah najbolji sudija.“

Ovo je hazreti Husejin a.s.! Vidio je da je se dobro preobratilo u zlo i da zlo vlada, a niko ga nece da promijeni. Zato je u svom govoru, u noći prije njegovog ubistva rekao: "Ovaj svijet se promijenio - dobro se izokrenulo, ništa nije ostalo od njega osim kao mali ostatak u čašici (kao toz od kahve ili crnog čaja)“. „Da li ste primjetili, da je ispravnost ignorirana i zlo nije zabranjivano? Draža je smrt u kojoj vidim radost nego besmislen život pod vlasti nepravednih tiranina i proklet bio ovaj život, u kojem smo podlegli prokletom Jezidu.“

Pored toga, kada je hz. Husejin a.s. koji nam je ostavljen u emanet od Poslanika a.s. krenuo u Kufu, prišao mu je jedan starac iz Benu Ikrima pa ga pitao:“Kuda ste pošli?”
“U Kufu ”, odgovorio je hazreti imam Husejin a.s.
Tada mu je starac rekao: “Molim te pred Allahom, vrati se, jer te u Kufi tako mi Allaha ništa drugo ne čeka, osim koplja i sablje. Kada bi oni, koji su poslali ljude da te mole da dođeš, bili spremni za bitku i da su pripremili sve za tvoj dolazak, onda bi to bila mudra odluka od tebe. Ali sada, nakon što su mnogi uhapšeni i nakon što su mnogi iz Kufe pobjegli, mislim da bi bilo bolje da ne ideš“

Hazreti imam Husejin a.s. mu na to reče: “O Božiji robe, ta mudra odluka nije sakrivena od mene, ali se Allahova odredba ne može odbiti, jer me moji neprijatelji neće ostaviti na miru, sve dok mi moje srce iz mojih grudi ne isčupaju. Kada to učine, onda će Allah dozvoliti da drugi nad njima vladaju, koji će ih toliko poniziti, tako da ce biti najponizniji dio među nacijama.”

Vidite, Šije, koji se smatraju strankom Ehlul Bejta a.s., izdali su hz. Imama Husejina a.s. u Iraku u Kufi, jer su zbog prijetnji i napada Abudullaha ibn Zijada, povukli se, iako ih je bilo više plemena (Kinda, Mazhidz, Tamim, Asad, Mudar i Hamdan), u nekim predajama nalazimo da je bilo oko 4 000 ljudi i više. Ako su istinski bili predani imamu Husejinu a.s. i čvrsti u vjeri, ne bi ih tako lahko mogli rastjerati. Pored toga, bilo je vrlo mali broj onih koji su izgubili živote život braneći imama Husejina a.s., kao npr. Muslim ibn Akil koji je pripadnik porodice Husejina a.s. i bio je izaslanik od strane Imama Husejina a.s., da ispita i pripremi teren u Kufi. Dozvolili su da se Muslimu ibn Akilu odrubi glava na krovu palače, tako da bi spala sa visine na zemlju i nakon toga su njegovo mubarek tijelo zavezali konopcem za konje i vukli ga kroz ulice Kufe. Ima mnogo predaja koje pričaju o detaljima ovih događaja, pa koga interesuje, može o tome sam istraživati i uvjeriti se.

Pored njih imamo vehabije koji i danas veličaju tiranine i ubice Ehli Bejta a.s., Muaviju , sina mu Jezida ...

S druge strane, imamo one koji su zbog straha od smrti, neznanja, i drugih ličnih razloga, šutili na ove događaje koji su se dešavali pred njihovim očima, isto kao i danas što prešućuju. Poznat je hadis u kojem se prenosi da je Abdullah ibn Omer rekao: “Ničeg se ne kajem toliko, kao toga što nisam stao jasno i čvrsto iza Imama Husejina.”

Na svakome je da odluci kojoj strani pripada, strani koja poziva Allahu i dzennetu (Allahovi Poslanici a.s.,Imam Poslanika Muhammed a.s., Poslanikov Ehl a.s., hz. Fatima a.s., hz.Alija a.s., hz. Hasan a.s., hz Husejin a.s..), ili strani koja poziva ka dzehennemu (Iblis l.a. i njegovi sljedbenici prm. Muavija, Jezid, Ibn Tejmijja, Abdulvehab..), ili hoćete li biti pasivni posmatrači (i ovi su izdali stranu istine)?

2. Napuštanje Kur'ana

Napad na izvorno značenje Kur'ana kojim je živio Allahov Poslanik a.s. i njegov Ehlul Bejt a.s., započeo je odavno i uzrok je zbrke koju danas vidimo u Islamu. A ovo možemo shvatiti samo ako razumijemo dva izvora vjerskog prava u Islamu.

Prvi izvor je Kur'an, koji je izravna Božja riječ, objavljena Poslaniku Muhammedu a.s. preko meleka Dzibrila. Objava je trajala 23 godine sa završetkom u 632 AD. Osim zagovaranja vjerske slobode, Kur'an savjetuje vlasnička prava (4: 6, 04:29), slobodu trgovine (2: 198, 2: 275, 30:46), te obostrano prihvatljive transakcije (04:29). On osuđuje samoubistvo (04:29) i izjavljuje da je tlačenje (2: 191, 2: 217) gore i teže od ubistva i da je ubijanje jedne nevine osobe poput ubijanja cijelog čovječanstva (05:32). Postoje brojni ajeti u Kur'anu (2: 190, 2: 193 2: 244, 3: 146, 4: 75-76, 08:39), što nas podstiču za borbu vjerske slobode, protiv ugnjetavanja i da se branimo samo ako agresor nas napada.

Najbolje vrijeme za Islam je bilo prije nego je pokrenut drugi izvor islamskog vjerskog zakona. U 870 AD, nekih 238. godina nakon objave Kur'ana, prva od mnogih knjiga hadisa (tradicije) je objavljena.

Hadis je izraz koji se koristi za označavanje navodnih riječi i djela, tradicije i prakse Poslanika Muhammeda a.s. Prvi sastavljač hadiske knjige bio je Al-Buhari koji je ispitao 600,000 te tradicije. On je odbacio 98,8% što je lažno a objavio ih je 7,275 u svojoj knjizi koju naziva 'Sahih' ili 'ispravna knjiga'. Kritičari hadisa su prosvjedovali da je velik dio hadisa izmišljen i postavljen kao propaganda. Neki su pogubljeni zbog fabirikovanja hadisa. Drugi su izrugivali zbirke.

Danas, velika većina muslimana, prihvatili su hadiske knjige kao dio 'božanskog izvora' religijskih zakona pored Kur'ana, iako brojni hadisi pripovijedaju i u suprotnosti su sa Kur'anom.

Dok, Uzvišeni Allah, u Kur'anu objavljuje da je (Kur'an) potpuno detaljna knjiga, jedini izvor za vjerski zakon (6: 114) i potpuna (6:38, 6: 115, a 41: 3). Kur'an izričito koristi riječ Hadis (naracija) da podsjeti i upozori vjernike da ne koristite bilo koji drugi osim samog hadisa Kur'ana ("Koji hadis, osim toga, oni podupiru?" 77:50) ili „To su ajeti Allahovi, učimo ih tebi s Istinom. Pa u koji će hadis nakon Allaha i ajeta Njegovih vjerovati? „ (45:6.)

Allah govori u Kur'anu: "Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera." (3:5)

Pa da li je naša vjera bila savršena i prije pojave zbirki hadisa i kako su ashabi i tabiini prakticirali vjeru prije pojave zbirki hadisa?

Ne negiramo važnost hadisa, ali također, ne smatramo da su zbirke sacuvane od mahana i iskrivljenja, niti poredimo njih sa Allahovom objavom koja je savršena i da nemamo ni jedan hadis. Ovo pišemo da se ne pojavi neka neznalica pa da nas ne optuzi za negiranje hadisa. Ne pripadamo kur'anitima niti se slažemo sa njihovom ideologijom.

U muslimanskom svijetu danas, gotovo sve što se zagovara i provodi u ime Islama i Allaha (Boga) potječe iz raznih hadiskih knjiga. Tako diktator naprosto treba pozvati svoje "vjerske savjetnike" kako bi došli do hadisa u skladu s njegovim pravilima i kako bi služili njegovoj diktatorskoj politici.

Suniti, Šije, vehabije i ostale sekte u islamu imaju, svaka sekta svoju vlastitu zbirku tzv."autentičnog" Hadisa koji služi za njihova uvjerenja i politiku. To su te hadiske knjige, pisane nakon Kur'ana, koje čine ruglo od Islama.

Dok su Kur'anski ajeti (Allahov govor) su vrijeđani, omalovažavani i stavljeni u drugi plan sve u pokušaju da se uklope u razna bolesna i lažna hadiska pripovijedanja i politiku bolesnih ljudi.

Rasprostranjena prihvaćanja hadisa i neznanje o Kur'anu, dovelo je do neslobode, despotizma i represije u muslimanskim zemljama. Pokrivanje ženskog lica; ženino odjevanje; postupanje prema ženama kao građanima drugog reda; rezanje ruke za krađe; poligamija; vjerska policija; brada; pokrivala za glavu; prekomjerni razvodi i prava za muškarce a ništa za žene; džihad i terorizam potječu iz hadisa. Ništa od toga nema nikakvu podršku u Kur'anu.

Zato je jasno da zapad više djeluju u skladu s načelima utvrđenim u Kur'anu nego bilo koja zemlja u islamskom svijetu.

Slobodna društva na Zapadu i njihove politički demokratski sustav potječe iz religije i vjerske slobode. Naši razvod, nasljedstva i imigracijski zakoni, dobrotvorna davanja i prava žena su u skladu sa Kur'anom. Prije više od sto godina, u Engleskoj, 1850. godine, ženi su konačno dozvolili njeno pravo na vlasništvo, u 1857. godini, formiran je sud za razvod.

Dok, Uzvišeni Allah u kur'anu je odobrio ženama ta prava prije 1400 godina, dok je čovjek koristeći Hadis poništio većinu, ako ne i sva ta prava. Jednakost žena je prikazana u Kur'anu primjerom kraljice od Sabe, gdje je kraljica Sabe vladala narodom koji se pokorio Bogu (27: 22-44) i prakticirao vjeru predanosti (pokornosti Bozijim zapovjedima) Bogu (Islam).

Većina muslimana i ne zna šta se iznosi u Kur'anu. Većina muslimana u ne-arapskih zemljama govornog područja, čita Kur'an na arapskom, bez razumijevanja njegovog značenja. Većina muslimana u arapskim zemljama, arapskog govornog područja, su obeshrabreni za čitanje Kur'an jer smatraju da ga je teško razumjeti.

Dok u Kur'anu, ajetu 54:17 „I zaista smo olakšali Kur'an za pouku, pa ima li iko da se pouči?„

I kada budemo se vratili Allahu, poštivajuću iskreno Njega i Njegova prava, Njegovu Knjigu Poslanika a.s. i njegovu porodicu a.s., tada će Allah dati željene promjene na bolje. Oni koji gledaju svjetlom, svjesni su da nije problem u vlasti koja je na sceni, nego u ljudima (svakom pojedincu) ponaosob, jer su zapostavili, oglušili se, zanemarili, i nisu se izborili (sami sa sobom kod sebe) za Bozija prava i Poslanika a.s.

I reći će Poslanik : "O Gospodaru moj! Uistinu, moj narod je držao ovaj Kur'an napuštenim (izbjegava ga)!" (Furkan: 30)

izvor FB
Kroksica

#1932 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

Towelie wrote:Znaci, ispade da su Ebu Bekr, Omer i Osman svi redom odbili Poslanika saws ne dajuci njegovoj porodici ekskluzivno pravo na vlast?!
Potsecam te da je Poslanik saws svoj trojici vec obecao Dzennet jos na Dunjaluku, a da je Allah swt zadovoljan njima, sto je i naglaseno u Kur'anu.
Mene interesuje, kako je ovo moguce ako se radi o uzurpatorima, posto otimanje prava na vlast nije mala stvar?
Kad vec povuce ovo pitanje zamolila bih Diwana da nam pokaze ajet u kojem se naredjuje/sugerise da halifat pripada striktno porodici Poslanikovoj.
Towelie

#1933 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Kroksica wrote:
Towelie wrote:Znaci, ispade da su Ebu Bekr, Omer i Osman svi redom odbili Poslanika saws ne dajuci njegovoj porodici ekskluzivno pravo na vlast?!
Kad vec povuce ovo pitanje zamolila bih Diwana da nam pokaze ajet u kojem se naredjuje/sugerise da halifat pripada striktno porodici Poslanikovoj.
U tom grmu lezi zec. :D Ne postoji ajet, al ima hadis. Al on sad mora primeniti dvostruke standarde jer inace sumnja u verdostojnost hadisa. Hadise koji su mu po cejfu prihvata, one druge odbacuje.
arzuhal

#1934 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Imam Ahmed b. Hanbel, rahimehullahu te'ala, svog sina naučio nekoliko desetaka tisuća hadisa, sve sa senedima, i kada je ovaj sve dobro upamtio, imam mu rek'o da su to, sve do jednog, dai'f hadisi :lol: Kada je sin očajan upitao oca zašto ga je tjerao da tolike hadise nauči ako su daif, mubarek imam mu rek'o:

- Da možeš lakše razdvojiti ispravan hadis od onog koji to nije...

Sjo kako je neke selefije sikirala činjenica da je jedan od prvaka mutesavifa, šejhuna Abdul-Kadir Džejlani, kadasallahu sirrehu, bio hanbelijskog mezheba :mrgreen: Al' štaš', Allah daje iz obilja Svoga kako On hoće, kome hoće, kad hoće...Slava Allahu osim kojeg drugog boga nema!

Selam bratu Toweliju :)
Towelie

#1935 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

arzuhal wrote: ...

Selam bratu Toweliju :)
We alejkumu selam! :kiss:
Kroksica

#1936 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

Towelie wrote:
Kroksica wrote:
U tom grmu lezi zec. :D Ne postoji ajet, al ima hadis. Al on sad mora primeniti dvostruke standarde jer inace sumnja u verdostojnost hadisa. Hadise koji su mu po cejfu prihvata, one druge odbacuje.
Naravno da ne postoji ajet, da je Allah swt htio da halifat pripada samo Ehlul Bejtu sigurna sam da bi nam to i podvukao u Kur'anu. S druge strane, da je i Poslanik ikad takvo nesto izustio i Ebu Bekr i Omer i Osman bi bjezali od halifata glavom bez obzira. Sijje zaboravljaju da ovi spomenuti, iako nisu dio Ehlul Bejta, prvaci su Islama i neizmjerno su voljeli, cijenili i postovali Poslanika i njegovu misiju. Glupo o ovome i pricati, materem.
zagortenej

#1937 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Image
Kroksica

#1938 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

Who are they?
Towelie

#1939 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Naravno da ne postoji ajet, da je Allah swt htio da halifat pripada samo Ehlul Bejtu sigurna sam da bi nam to i podvukao u Kur'anu. S druge strane, da je i Poslanik ikad takvo nesto izustio i Ebu Bekr i Omer i Osman bi bjezali od halifata glavom bez obzira. Sijje zaboravljaju da ovi spomenuti, iako nisu dio Ehlul Bejta, prvaci su Islama i neizmjerno su voljeli, cijenili i postovali Poslanika i njegovu misiju. Glupo o ovome i pricati, materem.
[/quote]
:thumbup:
Diwan

#1940 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Ne radi se ovdje o tome da li u Kur'anu ima ili nema ajet o Poslanikovm a.s. nasljedniku, već o tome šta ti prihvačaš ili ne. Ti ne prihvačaš da su Ehli Bejt a.s. nosioci i nasljednici tog znanja koje je baštinio Poslanik a.s. i ti imaš svoju naučenu i programiranu verziju događaja, istorije i fakata, koje je naravno došlo preko falsifikovanih hadisa.

Koliki čovjek može biti neznalica i ahmak pa da kaže,:'Naravno da nema', smatrajući da ono što je nama došlo kao 'Kur'an' u smislu prevoda,tefsira i razumjevanja jedina istina i da to kao kaže kao netko kome su dostupni prijevodi jedini vid uzimanja znanja, bez da poznaje arapski, povode objave, a da ne govorimo o al jafru nauci tumačenja Kur'ana koja je data samo Njima a.s.

Ako Allah kaže da je Kur'an knjiga koja objašnjava sve i sadržava sve, u to sve je uključeno i tako krupno pitanje koje se tiče nasljednika Poslanika a.s.

Možeš li ti dokazati da u Kuranu nema ništa o tome ili možete li dokazati da je Allah odredio Ebu Bekra za nasljednika Kur'anskim ajetom?

Ako Kur'an ne govori o tome (uslovno rečeno) i nije odredio to, ko je onda uzeo pravo na sebe da sam određuje tko če naslijediti Poslanika a.s.?

Može li itko mimo Poslanika odrediti tko če ga naslijediti?
Ima li to logike, sljedbenici Muavije

Jel čovjek koji ostavlja neki emanet, uzima netkoga drugoga da to uradi za njega, ili on sam ostavlja emanet kome hoće, vi koji nemate razuma.

6:111.Kada bismo im meleke poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali – oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.

Interesantno da je naziv sure Stoka.
Plavo-bijeli

#1941 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Plavo-bijeli »

Žao mi je što vam prekidam raspravu, ali me zanima da li se mogu naći konkretni odgovori na ove "naučne greške" u Kur'anu? http://forum.ateisti.com/viewtopic.php?f=15&t=124
Na neke imam sam odgovor, ali na druge nemam pa mi je :o :shock: :?
Diwan

#1942 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Zar bi Poslanik a.s. tako krupnu stvar kao što je Vjerska baština ostavio nedorečenu ili neiskazanu i to pred svjedocima kao što to Kur'an nalaže da se uradi?

Jel to On a.s. postupa mimo Kur'ana i jel se to ne odnosi na Njega a.s. (Kur'anske zapovijedi).

Nikako.
Fudo Bosna

#1943 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Fudo Bosna »

Plavo-bijeli wrote:Žao mi je što vam prekidam raspravu, ali me zanima da li se mogu naći konkretni odgovori na ove "naučne greške" u Kur'anu? http://forum.ateisti.com/viewtopic.php?f=15&t=124
• Ovo je očito kako i u naslovu foruma piše ateistički ili antiislamski sajt? „Kontradikcije“, tema prežvakana na forumima par hiljada puta. Odgovori na tzv kontradikcije kojima nije cilj da onaj koji pita dobije odgovor več provokacija, jasno kao dan. To oduzima energiju i glupo se u to upuštati i nemam namjeru! Stvaranje čovjeka od blata zemlje je Kuranski stav, a ti misliš da je naučni odgovor, da je prvo ni iz čega nastala, voda pa evolucijom iz vode ameba pa ... čovjek ,nešto dokazivo, ili da je Svemir/Vaseljena nastala sama od sebe, to je „dokazivo“ kao i Kuranski ajet koji je postat, dakle ne može se dokazati, stvar vjerovanja religiji ili naučnim teorijama, imaš pravo izbora...Staranje ljudi od jednog čovjek , Adema/Adama as, kontradiktorno evoluciji,a evolucija je matematička istinaa ili samo teorija, ma hajde molim te ? Stvaranje Svemira od jednom nije Kuranska dogma, ali da ne idemo u širinu, a naučnici imaju „ dokaz“ , u minutu koliko je to trajalo, da Bog kada nešto hoće to i bude a ti vjeruj ili ne, stvar izbora.“ I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajućeg. „(sura 36, Ya-sin, ajet 38)Kuran ne negira kretanje oko Sunca, a činjenica je , dokazano kako volite da kažete da i Sunce ima svoje kretanje, to se znalo i tada i prije, pa ko su bili največi astronomi i naučnici , čitav srednji vijek, muslimani naravno ... „I kada zvijezde popadaju „(sura 81, At-Takwir, ajet 2)

Zvezde niti su toliko male, niti su takvog položaja, da mogu da "popadaju".

• Ovdje se misli na Poslednji Dan, na Smak Svijeta, tada zakoni fizike koje je uspostavio i kojima upravlja Dragi Bog više neće vrijediti i to ne možeš porediti sa sadašnjim redovnim stanjem stvari jer nije došao Posljednji Dan, a tada će nam biti sve jasno, mnogima, nažalost i prekasno...
• „I daje vam da se koristite Suncem i Mjesecom, koji se stalno kreću, i daje vam da se koristite noći i danom „(sura 14, Ibrahim, ajet 33)

Izmena dana i noći je posledica rotacije Zemlje, a ne Sunca.
• To i muslimani i Allah Uzvišeni zna /znaju niko ne negira rotaciju Zemlje a proguglaj pa češ ustanoviti da i Sunce ima neko svoje kretanje a to ne negira kruženje Zemlje oko Sunca i drugih planeta oko Sunca naravno, kako su muslimani znali algebru, geometriju, bili tvorci riječi admiral, izračunali obim zemlje ako su bili tako bukvalni, u tumačenju Kurana?
Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje na sve se njih odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvaća! (sura 65, At-Talaq, ajet 12)

Današnja astronomija jasno definiše osam planeta Sunčevog sistema, i pet patuljastih planeta, od kojih za sada znamo da ni jedna nije kao Zemlja, po uslovima za održanje života, a ni po veličini, sastavu, atmosferi...
Sedam nebesa nema veze sa osam planeta sunčevog sistema malo prouči islamsku literaturu ili ti ili ovaj koji je ovu glupost zlonamjerno postavio...
Dexx1

#1944 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dexx1 »

Plavo-bijeli wrote:Žao mi je što vam prekidam raspravu, ali me zanima da li se mogu naći konkretni odgovori na ove "naučne greške" u Kur'anu? http://forum.ateisti.com/viewtopic.php?f=15&t=124
Reci sta si skonto a sta te buni :-D
Kroksica

#1945 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

Diwan wrote:Ne radi se ovdje o tome da li u Kur'anu ima ili nema ajet o Poslanikovm a.s. nasljedniku, već o tome šta ti prihvačaš ili ne. Ti ne prihvačaš da su Ehli Bejt a.s. nosioci i nasljednici tog znanja koje je baštinio Poslanik a.s. i ti imaš svoju naučenu i programiranu verziju događaja, istorije i fakata, koje je naravno došlo preko falsifikovanih hadisa.

Koliki čovjek može biti neznalica i ahmak pa da kaže,:'Naravno da nema', smatrajući da ono što je nama došlo kao 'Kur'an' u smislu prevoda,tefsira i razumjevanja jedina istina i da to kao kaže kao netko kome su dostupni prijevodi jedini vid uzimanja znanja, bez da poznaje arapski, povode objave, a da ne govorimo o al jafru nauci tumačenja Kur'ana koja je data samo Njima a.s.

Ako Allah kaže da je Kur'an knjiga koja objašnjava sve i sadržava sve, u to sve je uključeno i tako krupno pitanje koje se tiče nasljednika Poslanika a.s.

Možeš li ti dokazati da u Kuranu nema ništa o tome ili možete li dokazati da je Allah odredio Ebu Bekra za nasljednika Kur'anskim ajetom?

Ako Kur'an ne govori o tome (uslovno rečeno) i nije odredio to, ko je onda uzeo pravo na sebe da sam određuje tko če naslijediti Poslanika a.s.?

Može li itko mimo Poslanika odrediti tko če ga naslijediti?
Ima li to logike, sljedbenici Muavije

Jel čovjek koji ostavlja neki emanet, uzima netkoga drugoga da to uradi za njega, ili on sam ostavlja emanet kome hoće, vi koji nemate razuma.

6:111.Kada bismo im meleke poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali – oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.

Interesantno da je naziv sure Stoka.
How about demokratija? Ni Allah swt ni Poslanik as nisu imali potrebu da imenuju Poslanikova nasljednika iz prostog razloga - to bi narusilo demokratiju tj. slobodu naroda da biraju svoje predvodnike.

Pazi, ti si mene pobrkao s nekim, ne mozes mene optuzivati da se vodim bilo kakvim hadisima, smjesno je. Ne mozes me ni optuziti da posjedujem odredjenu dozu neljubavi prema Ehlul Bejtu jer nije tacno, ja jednostavno nemam dovoljno informacija na raspolaganju o njima da tvrdim ovo sto tvrdis ti, ista stvar sa ashabima Bozijeg Poslanika.
Ja mogu i jesam sebi stvorila neku sliku o njima na osnovu kur'anskih ajeta i puno je ljepsa (slika) od te tvoje koju si ti sastavio na osnovu informacija datih u upitnim historijskim spisama. Zanimljivo je da iz istih izvora i uzimas i pljujes predaje o ljudima koje ti isti izvori i velicaju i kude. Svi se svezali te neke svoje istine a ovu Jednu zaobilaze u sirokom luku, jer je kao sifrirana.
Kroksica

#1946 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

Diwan wrote:Zar bi Poslanik a.s. tako krupnu stvar kao što je Vjerska baština ostavio nedorečenu ili neiskazanu i to pred svjedocima kao što to Kur'an nalaže da se uradi?

Jel to On a.s. postupa mimo Kur'ana i jel se to ne odnosi na Njega a.s. (Kur'anske zapovijedi).

Nikako.
O kojoj kur'anskoj zapovjedi pricas?
Towelie

#1947 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Uzvišeni Allah je naredio Svome Poslaniku, s.a.v.s., da se dogovara sa svojim drugovima o činjenicama koje su podložne savjetovanju: "Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s njima." (Ali Imran, 159.)
Kur'an opisuje vjernike kao "one koji se o poslovima svojim dogovaraju (emruhum šura bejenhum)." Šura, dakle, ne znači da jedna osoba pita druge za savjet, već, radije, međusobno savjetovanje kroz zajedničku diskusiju na ravnopravnoj osnovi. Ovo direktno implicira da vrhovni izvršitelj ili izvršna vlast ne mogu jednostavno odbaciti odluku do koje se stiglo šurom.

U tumačenju spomenutog ajeta sure Ali Imran, 159., imam Er-Razi u svome tefsiru (Mefatihu-l-gajbi / Tefsir Er-Razi) navodi sljedeće riječi El-Hasana i Sufjan ibn Ujejnea, gdje stoji:

قال الحسن وسفيان بن عيينة إنما أمر بذلك ليقتدى به غيره في المشاورة ويصيرسنة في أمته٠

”Allah mu je naredio (šuru), kako bi se i drugi (tj. vođe muslimana) poveli za njim, s.a.v.s., u uspostavljanju šure i ona time postala jasni put njegovog ummeta.”

Iz gore prilozenog se vidi da je institucija šure, kojom je Ebu Bekr dosao na vlast, kur'anski utemeljena i postala je principom donosenja odluka kod vernika.
sljedbenici Muavije
vi koji nemate razuma.
Ad hominem u nedostatku boljeg argumenta.
Kroksica

#1948 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

Towelie wrote: Uzvišeni Allah je naredio Svome Poslaniku, s.a.v.s., da se dogovara sa svojim drugovima o činjenicama koje su podložne savjetovanju: "Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s njima." (Ali Imran, 159.)
Kur'an opisuje vjernike kao "one koji se o poslovima svojim dogovaraju (emruhum šura bejenhum)." Šura, dakle, ne znači da jedna osoba pita druge za savjet, već, radije, međusobno savjetovanje kroz zajedničku diskusiju na ravnopravnoj osnovi. Ovo direktno implicira da vrhovni izvršitelj ili izvršna vlast ne mogu jednostavno odbaciti odluku do koje se stiglo šurom.
:thumbup:
arzuhal

#1949 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Diwan wrote:Ne radi se ovdje o tome da li u Kur'anu ima ili nema ajet o Poslanikovm a.s. nasljedniku, već o tome šta ti prihvačaš ili ne. Ti ne prihvačaš da su Ehli Bejt a.s. nosioci i nasljednici tog znanja koje je baštinio Poslanik a.s. i ti imaš svoju naučenu i programiranu verziju događaja, istorije i fakata, koje je naravno došlo preko falsifikovanih hadisa.
O ti pacijentu, čija se duhovnost svodi na beskrajno opetovano pljuvanje po vehabijama, tradicionalistima i Bošnjacima-četnicima, ne znam da iko spori da je hazreti Alija, kerremellahu vedžheh, bio najučeniji i po znanju bio ispred drugih ashaba (ja ću se prvi suprotstaviti svakome ko drukčije kaže), brojni hadisi govore o tome, hazreti Alija je davao odgovore na stvari na koje Omer i Osman, radijallahu anhuma, nisu znali, pitali su njega za stvari vjere kada nisu bili sigurni i tražili fetvu ili ih je on, hazreti, ispravljao u njihovim već donesenim odlukama i to često oštro, ukazujući na grešku.

Poznat je hadisu u kojem Poslanik alejhi-selam, kaže da je on grad znanja a da je Alija kapija tog grada! A ne može se u grad osim kroz kapiju! Zato svi sufijski tarikati (osim jednog) imaju hazreti Aliju u silsili, ne Omera ili Osmana, pogotovo nijedan nema nikakvog emeviju...Neki su isfabrikovali poslije ''hadise'' koristeći se prethodnim hadisom (vjerovatno u nastojanju da ponište kako utjecaj tog hadisa i stepen hazreti Alije):

Ja sam grad iskrenosti, a Ebu Bekr je kapija tog grada.

Ja sam grad pravednosti, a Omer je kapija tog grada.

Jedno je znanje o vjeri, a drugo je upravljanje svjetovnim stvarima, državom, itd. (Bediuzeman Said Nursi je to lijepo sve opisao u nekim predavanjima, o duhovnim stepenima i dunjalučkim poslovima, o emotivnim šiijama koji imaju pravo i političkim šiijama koji nemaju pravo, itd). Eno, i u Iranu ne upravlja imam Hamnei parlamentom i nije predsjednik države, ali jeste najviši autoritet koji se pita i koji daje savjete i usmjerava stvari. U početku islamske države u Medini, dok su još nastajale institucije i slično, hazreti Alija je imao sličnu ulogu spram Ebu Bekra, Omera i Osmana, dok su bili halife.
asurbanipal

#1950 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

Kroksica wrote: How about demokratija? Ni Allah swt ni Poslanik as nisu imali potrebu da imenuju Poslanikova nasljednika iz prostog razloga - to bi narusilo demokratiju tj. slobodu naroda da biraju svoje predvodnike.

Kakva demokratija, kakvi bakrači ? Pa znaš li u kakvom su društvu Arapi živjeli ? Plemensko-rodovske zajednice. Poslanik je nastojao ukinuti te podjele, ali nažalost, nakon njegovog preseljenja na Ahiret, sve je vraćeno na staro. Gdje vidiš danas demokratiju u arapskom svijetu ? Kraljevi, šeici, prinčevi...

Evo šta kaže marksistička historiografija:
Islam je ponikao kao rezultat razvitka socijalnih protivrečnosti na bazi sve dublje krize i stajao u direktnoj genetičkoj vezi sa hanifizmom. U periodu svoga postanka islam je bio odraz procesa razvitka klasnog društva i obrazovanja države u Arabiji. »Velike istoriske prekretnice praćene su religioznim promenama samo ukoliko se radi o tri svetske religije koje su dosada postojale: o budizmu, hrišćanstvu i islamu... — piše Engels u svom radu »Ludvig Fojerbah« — Tek kod ovih, više ili manje veštački nastalih svetskih religija, naročito kod hrišćanstva i islama, nalazimo da opštiji istoriski pokreti dobivaju religiozno obeležje«. Prema tome, i islam, koji je ponikao u Arabiji u VII veku i u toku dva-tri sledeća stoleća razvio se u jednu od svetskih religija, pratio je »veliku istorisku prekretnicu« u zemljama Bliskog Istoka. Pod tom »prekretnicom« mi možemo razumeti samo proces formiranja feudalnog društva i države u Zapadnoj Aziji i Severnoj Africi. Sasvim je prirodno što se islam javio u onoj oblasti Arabije u kojoj je proces raspadanja odnosa prvobitne zajednice bio u VI—VII veku najvećma razvijen. Takva oblast bio je Hedžas, gde je razvitak razmene pretstavljao faktor koji je ubrzavao proces raspadanja odnosa prvobitne zajednice i zametanja odnosa klasnog društva. Još u I mileniju pre n. e. preko Hedžasa je vodio put međunarodne trgovine, poznat kod antičkih naroda pod imenom »put mirisa«, koji je vezivao Indiju (preko Jemena) sa zemljama na istočnim obalama Sredozemnog Mora.
Jedno od najvažnijih mesta na tom putu međunarodnog prometa bila je Meka, koja je nastala kao naseobina oko hrama Ka'be, blizu izvora Zemzem. Docnije je Meka stekla vrlo veliki ekonomski značaj zahvaljujući svom izvanredno povoljnom geografskom položaju na raskrsnici puteva koji su vodili iz Jemena i Abisinije u Siriju i Irak. U periodu postanka islama Meka je bila najkrupniji trgovački grad u zapadnoj i srednjoj Arabiji, a Ka'ba je bila mesto kuda su dolazila na poklonjenje mnoga beduinska plemena. Vodeću ulogu u ekonomskom i verskom životu Meke u VI veku igrala je robovlasnička rodovska aristokratija plemena Korejš, koje je stanovalo u tom gradu. Robovlasnički odnosi, koji su se u VI veku tek zametali po arapskim plemenima, u Meki su bili već znatno razvijeni. Rodovske aristokrate Meke, koje su činile vladajući gornji sloj u njoj, bile su ne samo krupni trgovci i zelenaši nego i robovlasnici, koji su eksploatisali robove, imali velika stada i zemlje po hidžaškim oazama i na teritorijama beduinskih plemena koja su stajala u zavisnosti od njih.

Trgovina, koja je bila glavno zanimanje čitavog stanovništva Meke, nije imala samo tranzitni karakter. Veliki ekonomski značaj imala je stalna razmena stanovništva Meke sa beduinskim plemenima, koji su u zamenu za proizvode gradskog zanatstva donosili stoku, vunu i kože. Pored unutrašnje trgovine sve veći značaj počelo je dobijati zelenaštvo. Većina stanovništva Meke i mnogi beduini bili su uhvaćeni u mreže ropstva za dug. Zato u VI veku zapažamo istovremeni razvitak protivrečnosti i jačanje borbe kako u samom plemenu Korejš, tako i između tog plemena i beduinskih plemena u Hedžasu. U takvoj situaciji rodovske aristokrate u Meki morale su radi obezbeđenja svoje vladavine da drže stalnu oružanu silu, sastavljenu od arapskih robova. Dalje, ta je aristokratija koncentrisala u svojim rukama svešteničke funkcije u vezi s kultom Ka'be; ona je posluživala hadžije, koji su u Meku stizali svake godine u »svete mesece« — ne samo radi vršenja verskih obreda nego i radi učešća u trgovačkoj razmeni na sajmovima po mestašcima i oazama, koji su ležali u okolini Meke. Trgovina sa beduinima stekla je krajem VI i početkom VII veka osobito velik značaj usled znatnog smanjenja tranzitne trgovine sa Jemenom, koji su 576 g. osvojili Persijanci. Rodovska aristokratija u Meki, koja je imala slobodnih sredstava zbog smanjenja spoljne trgovine, težila je da proširi svoju zelenašku delatnost među beduinima. To je dovelo do daljeg zaoštravanja protivrečnosti između stanovnika Meke i beduina. Po Marksovoj definiciji, opadanje trgovine arabiskih gradova sa Indijom (preko Jemena) »takođe je dalo potstreka« postanku islama.

Ovo je zanimljiv dio: :mrgreen:
O »osnivaču« te religije, Muhamedu, sačuvalo se malo verodostojnih podataka. Po muslimanskoj tradiciji, Muhamed je po svome poreklu i položaju pripadao rodovskoj demokratiji plemena Korejš, a po svojim ubeđenjima bio hanifa. Svoju delatnost propovednika i organizatora verske zajednice počeo je oko 610 g. Muhamedovo učenje izloženo je u koranu, koji je podeljen na 114 glava — surâ. Tu se zastupa ideja strogog monoteizma, vera u jednog boga — Alaha, koji se pojavljuje u liku nebeskog despota koji u sebi sadrži karakteristične crte krupnih trgovaca i zelenaša iz Meke. Po odnosu prema ljudima Alah je tipičan robovlasnik, a ljudi — njegovi bespravni i bespomoćni robovi. Islam znači »pokornost«, a oni koji ispovedaju tu veru nazivaju se muslimanima (od arapske reči »muslim« — pokoran).
Post Reply