Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
detroit-mercy

#1926 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

Black swan wrote:
detroit-mercy wrote:
Black swan wrote:mene je FPN koštao 450 maraka :D
Koliki ti je ROI :mrgreen: .
šta je to
Return on Investment iliti povrat na ulozeno :mrgreen: .
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1927 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Care, ti predlažeš ljudima koji nemaju za kifle da se zavale u hipotekarni (zelenaški) dug i da pokušavaju posao na blef.. :| to je ko kad invalida bez ruku tješiš pjesmicom Taši, taši, tanana.... :-)
detroit-mercy

#1928 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

Zeljo_do_groba wrote:
bierkof wrote:mirsek, tvoj entuzijazam je za pohvalu. Ovdje ljudi traze dvije stvari,
1) izgovore umjesto rijesenja.
2) ljude koji su mizerni kao oni da bi im bilo lakse

Treba prihvatiti da postoji mnogo ljudi kojima je krajnji cilj i domet, da se ushushkaju u taj neki "prosjek". Takvima je sve nemoguce, i uvjek vide problem prije nego sansu. vjeruj mi, ja se sa takvima srecem svaki dan. Mnogi od njih su inteligentni, imaju znanje, talenat, imaju diplome, ali im je draze da glume ovce za 1500-1700KM mjesecno. Pa i ta se plata razvuce tanko, dodju prohtjevi, pa auto, pa kredit, stan je misaona imenica, a djeca tek... Vecina (nezaposlenih i zaposlenih) nema muda da se upusti u bilo sta novo. Jos uvjek su u nekom shoku, ne mogu da povjeruju da uz diplomu fakulteta nisu primili kljuceve od nove Toyote, Stana na Dobrinji i ugovor na neodredjeno...

Ja pokusavam da pokrenem neku proizvodnju industrijskih masina, jer sam uvjeren da ih ja mogu napraviti, bolje, jace i jeftinije nego konkurencija. Kada bi poceo pisati probleme koje imam, mogao bih ih sastaviti 100 bez puno truda, i mnogi bi odustali prije nego procitaju listu do kraja... Ali opet znam, da cu za 2 do 3 godine, imati nesto da prodam, makar ja morao sam zubima da ih sastavljam...

Da se vratim na temu o nezaposlenima.
Ja sam pisao o potpunom zaokretu. Mladi momci i djevojke, koje ne mogu da nadju posao, jer je trziste rada prezasiceno kadrovima te vrste, ili jednostavno njihova profesija nema primjenu u industriji, i nema vrijednost na trzistu rada, bi po mom skromnom misljenju trebali da mjenjaju profesiju. Prije nego kasnije. Ali do sada nisam upoznao naseg covjeka da je to uradio. Mozda ih ima, ja ih ne znam.
Cilj i treba da bude da mladi akademci smisljaju nove vrijednosti i da prave sami svoj biznis u onome sto vole, kao sto ti zelis. Ali kada neko pocne bas laicki razmisljati a jos hoce da se uvali preko 50.000 KM minimalno u nesto za sto bas i nema realne ekonomske racunice, onda je to vec druga stvar. Postoji hiljadu drugih stvari koje mogu donijeti vise novca nego takva rizicna investicija. Eto ta tvoja ideja je meni npr 100 puta bolja. Nije valjda pogresno sto i mi ovdje dajemo neke savjete sta i kako bi trebalo promisliti o svemu, ako je ovo dovoljno da ga odgovori od te investicije onda je ocigledno da ni sam nije o tome dovoljno razmislio i da nije siguran u ono u sta ulaze. Podaci sa kojima raspolaze meni govore da se nije ni blizu dovoljno raspitao o tome jer su sve neke pausalne informacije vezane za prospekt firme koja se time bavi i koja ce imati sve rijeci hvale za takve sisteme, a to sto u BiH nema ni jednog privatnog izvora elektricne energije prikljucenog na mrezu EPBiH, to nema veze (lazem, ima pola MW vjetroelektrane Suša u Moštru kod Visokog koja je kostala vise od milion KM polovna + ostali troskovi)...

Mladi, prije svega ovi sa losim fakultetima, pa onda i ovi srednjoskolci koji se nisu snasli, trebali bi razmisliti o prekvalifikacijama za zanatske poslove, vodoinstalateri, moleri, proizvodnja namjestaja, i sl.
Glede prekvalifikacije si u upravu, ocito je da neka zanimanja u BiH nemaju sansu ili su im sanse jako male da nadju posao u struci. Neka se pokusa sa zanatima, npr naveo si proizvodnja namjestaja, zasto ne, ko ima smisla za dizajn moze dosta toga uraditi. Moj komsija bio tapetar, poslije rata ostao bez posla, tip se presaltao pa sad raji presvlaci stari namjestaj, posao ide ko lud.
Ovo glede Elektricne Energije iz solarnih panela mi je skripavo, da bi bio profitabilan treba da imas jake poticaje od drzave. Znam da u Kaliforniji raji drzava daje prilicno nazad kroz poreze za ove panele i to je jos daleko od komercijalnog ali se furaju na ekologiju. Treba to dobro ispitati prije nego se upusti u tako nesto.
detroit-mercy

#1929 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:Care, ti predlažeš ljudima koji nemaju za kifle da se zavale u hipotekarni (zelenaški) dug i da pokušavaju posao na blef.. :| to je ko kad invalida bez ruku tješiš pjesmicom Taši, taši, tanana.... :-)
Uzeti hipotekarni kredit u BiH je po meni jako rizicno, treba da imas stvarno jak business plan i velike sanse na uspijeh da bi to uradio.
Da me ne bi neko pogresno shvatio, nikoga ne odvracam od toga da pokusa da napravi nesto. Ali, uvijek postoji ono ali :mrgreen: . U BiH, kuca ti je jedina sigurnost koju imas, nekako ces vec skupiti za ostalo, ali ako izgubis to, onda si jeban.
Nije to ko u Americi, dam kucu pod hipoteku, rikne mi business, ja za sedmicu mogu naci drugi posao i nastaviti dalje :skoljka: u BiH je to puno zajebanije.
Domaci izdajnik

#1930 Re: Jadi nas nezaposlenih

Imao sam i ja raznih projekata sa prijateljem, ali uvijek je tu glavna prepreka - nedostatak pravne države i zakona.
mirsek

#1931 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

Lajavikrelac wrote:Care, ti predlažeš ljudima koji nemaju za kifle da se zavale u hipotekarni (zelenaški) dug i da pokušavaju posao na blef.. :| to je ko kad invalida bez ruku tješiš pjesmicom Taši, taši, tanana.... :-)
Ama ima ljudi koji nemaju posao ali imaju ili mogu naci odredjena sredstva da dodju do tih 20-25 000 KM i probaju.
Nisam rekao da ljudi koji nemaju od cega da zive i ne mogu ni rezije placati a zive u malom skromnom domu da ovo probaju.
Ali sam siguran da ima povelik broj ljudi koji nemaju posao duze vremena, godine prolaze a nije im tolika stiska sa lovom a imaju neku vecu kucu ili stan na osnovu kojih mogu ovo pokrenuti.
ETO ne mora kuca ali neka se snadju za lovu, prodaj auto i digni manji kredit.
Ovaj posao ima vrlo dobru srednjorocnu perspektivu jer je ugovor na 12 godina.
CAK i da je ROI 7-8 godina ti opet 4 godina imas cisti profit.
Plus ti ostaju solarni paneli za jos jedan ugovorni ciklus.
Jel bolje u to uloziti ili cuvati pare za placanje posla koji mozda dobijes a mozda i ne dobijes ?
Ovako si skoro zagarantovano srednjorocno smiren a bez toga samo mozes zamisljati sta ti sutra donosi.
Domaci izdajnik

#1932 Re: Jadi nas nezaposlenih

To su govorili i za Amway, Tupperware, činčile, lješnike, maline, Forex, FFI, Lioness (ne nužno tim hronološkim redom :D ) pa su mnogi ostali bez para a bogOmi i bez prijatelja i familije.... :roll:
insomnia78

#1933 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by insomnia78 »

mirsek wrote:
Ama ima ljudi koji nemaju posao ali imaju ili mogu naci odredjena sredstva da dodju do tih 20-25 000 KM i probaju.
Nisam rekao da ljudi koji nemaju od cega da zive i ne mogu ni rezije placati a zive u malom skromnom domu da ovo probaju.
Ali sam siguran da ima povelik broj ljudi koji nemaju posao duze vremena, godine prolaze a nije im tolika stiska sa lovom a imaju neku vecu kucu ili stan na osnovu kojih mogu ovo pokrenuti.
Jel bolje u to uloziti ili cuvati pare za placanje posla koji mozda dobijes a mozda i ne dobijes ?
Ovako si skoro zagarantovano srednjorocno smiren a bez toga samo mozes zamisljati sta ti sutra donosi.
A od cega ces bolan ziviti tih sedam, osam godina?
Od cega ces vracati kredit, sta mislis koliko ces struje proizvesti onih cetir, pet mjeseci zime sa svim onim smogom, dimom od lozenja i slicno, kad se sunce ne vidi danima?

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Domaci izdajnik

#1934 Re: Jadi nas nezaposlenih

Ove godine ljudi koji su imali hektare voća nisu ubrali ni 20% od predviđenog...a ti izmiri sve ono što si uložio u urod... :-?
Sličano i sa tim panelima.... :oops:
mirsek

#1935 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

Lajavikrelac wrote:Ove godine ljudi koji su imali hektare voća nisu ubrali ni 20% od predviđenog...a ti izmiri sve ono što si uložio u urod... :-?
Sličano i sa tim panelima.... :oops:
Ove godine slabije vremenske prilike.
Sljedece godine bolje vremensko prilike i rod.
Slicno i sa tim panelima. :oops:
Domaci izdajnik

#1936 Re: Jadi nas nezaposlenih

I kad se naglaviš kako bi vratio te godine rate kredita? Drugim kreditom?
mirsek

#1937 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:
mirsek wrote:
A od cega ces bolan ziviti tih sedam, osam godina?
Od cega ces vracati kredit, sta mislis koliko ces struje proizvesti onih cetir, pet mjeseci zime sa svim onim smogom, dimom od lozenja i slicno, kad se sunce ne vidi danima?

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Pa kredit vracas kroz panele plus za kamatu skupis par stoja mjesecno.
To to je i bit ROI.
Kolika je kamata na 4,5,6 godine na 25 000 KM ?

Od cega ces sada bez investicije zivjeti 7-8 godina a tek u daljoj buducnosti ?
Pa projekcija od 1300 sati godisnje tj. 3 i po sata dnevno ima sasvim dovoljno prostora da uracuna i te oblacne dane a takodjer ne zive svi u kotlini pa da im smog i zagadjenje prave problem.
Mi zivimo u podrucju evrope gdje prosjecno godisnje ima 1800-2000 suncanih sati.
NE racunajuci veci dio hercegovine gdje je prosjek 2000-2500 suncanih sati.
mirsek

#1938 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

Lajavikrelac wrote:I kad se naglaviš kako bi vratio te godine rate kredita? Drugim kreditom?
Moze i tako, mada je to vise hipoteticki jer sumnjam da je proracun od 1300 sati godisnje toliko preoptimistican da ce te jedna godina sa manje suncanih dana sjebat da bankrotiras.
Domaci izdajnik

#1939 Re: Jadi nas nezaposlenih

Ove godine smo vidjeli sunca ko Čovječija ribica u Postojni.... :-)
Sodom1

#1940 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sodom1 »

Ovi decki sto ste dali njihov web jesu uhodani dobro? Sve ide kako treba ili ...
modem33

#1941 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

Lajavikrelac wrote:To su govorili i za Amway, Tupperware, činčile, lješnike, maline, Forex, FFI, Lioness (ne nužno tim hronološkim redom :D ) pa su mnogi ostali bez para a bogOmi i bez prijatelja i familije.... :roll:

Bas tako. Ovaj navlaci ljude da popuse sa solarnim panelima .... kako je 25.000 KM "lako sakupiti" .... U BiH je nemoguce zaraditi 1 KM ako ti premijer FBiH nije rodjak.

Kad je to tako "laka zarada" .... Sto nije on otvorio ? ... To mi dodje ono .... zaradite 3 miliona za 3 sedmice .... "ja vam garantujem" :mrgreen: al prvo dignite kredit .... ulozite svoje kuce ... Ali niste uracunali "koncesiju na sunce" sto je premijer iz SDP-a uveo Causevic .....

http://www.nkp.ba/sunce-u-vlasnistvu-vl ... giju-video
Last edited by modem33 on 26/08/2014 20:09, edited 2 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1942 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

detroit-mercy wrote: Return on Investment iliti povrat na ulozeno :mrgreen: .
s jednom platom sam pokrio čitav fakultet i to ko student
jefferson

#1943 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jefferson »

99% forumasa ovdje nikad nije napravilo nesto pa prodalo.
Ovi sto se razmahuju sa 25,000km kredita, predlozio bi im da uberu 200kg sljiva pa prodaju pri tom placajuci sve dadzbine drzavi, pa ce vidjeti sta ce na kraju biti.
Kad dodje inspekcija pa te zavale za protivpozarni aparat jer je u desnom a ne lijevom cosku, pa ti dodje porezna jer si pretplatio PDV pa im je to "sumnjivo" it'd, it'd, i skontas da od 30 dana, 9-10 provedes boreci se sa BH administracijom i inspekcijama u kojima rade ljudi koji nikad u zivltu nisu zaradili dinara a da nije dosao iz budzeta, e onda digni 25,000km kredita na kamatu od 10-13% i to ako si sretan.
jefferson

#1944 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jefferson »

Zeljo_do_groba wrote:Stvarno bi trebao prestati obmanjivati raju ovdje sa tim solarnim panelima... To je investicija od minimum 100.000 KM, a zarada nikakva, ako je ikako i ima...
To se ne isplati ni u daleko razvijenijim drzavama jos uvijek.
Krece se naprijed, ali jos je to u povojima. Treba bas imati oko za to i znati kad dodje trenutak.
modem33

#1945 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

jefferson wrote:99% forumasa ovdje nikad nije napravilo nesto pa prodalo.
Ovi sto se razmahuju sa 25,000km kredita, predlozio bi im da uberu 200kg sljiva pa prodaju pri tom placajuci sve dadzbine drzavi, pa ce vidjeti sta ce na kraju biti.
Kad dodje inspekcija pa te zavale za protivpozarni aparat jer je u desnom a ne lijevom cosku, pa ti dodje porezna jer si pretplatio PDV pa im je to "sumnjivo" it'd, it'd, i skontas da od 30 dana, 9-10 provedes boreci se sa BH administracijom i inspekcijama u kojima rade ljudi koji nikad u zivltu nisu zaradili dinara a da nije dosao iz budzeta, e onda digni 25,000km kredita na kamatu od 10-13% i to ako si sretan.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: Ovo je navlakusa od nekog prodavaca kredita , ili solarnih panela .... kad je najveci neprijatelj gradjanskog novca upravo drzavna administracija.

8-)
detroit-mercy

#1946 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

jefferson wrote:
Zeljo_do_groba wrote:Stvarno bi trebao prestati obmanjivati raju ovdje sa tim solarnim panelima... To je investicija od minimum 100.000 KM, a zarada nikakva, ako je ikako i ima...
To se ne isplati ni u daleko razvijenijim drzavama jos uvijek.
Krece se naprijed, ali jos je to u povojima. Treba bas imati oko za to i znati kad dodje trenutak.
Ma to sam i ja rekao, to guraju ove bogate zemlje ko fol ekologija, folovi, golovi :mrgreen: . Kod nas ti je to na dugom stapu, plus nemamo mi para za to jer je KWH solarne jos uvijek dosta skuplji od ove standardne.
Nake vjetroelektrane podizu u Podvelezju ima vec 10 godina i nisu odmakli dalje od suplje price. Prije dva mjeseca vozio prema Torontu, niklo brat bratu jedno stotinjak vjetrenjaca pored auto-puta, caka je sto sam vozio istim putem prije toga jedno 3 mjeseca i nije bilo ni naznake da ce nesto graditi :mrgreen: .
To je razlika suplje i do it.
Sarcom

#1947 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sarcom »

Sto se tice solarnih panela,moj brat je bio krenuo sa realizacijom i gradnjom solarnih elektrana,ali se u zadnje vrijeme promijenio zakon tako da je odustao od toga.Nisam siguran koja je velicina bila u pitanju ali znam da je trebalo dosta uloziti.
mefistofilis

#1948 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mefistofilis »

izgleda da je kriminal ipak jedina opcija :roll:
loose end

#1949 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by loose end »

mefistofilis wrote:izgleda da je kriminal ipak jedina opcija :roll:
ne moze ni to bez stele :mrgreen:
mirsek

#1950 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

Sarcom wrote:Sto se tice solarnih panela,moj brat je bio krenuo sa realizacijom i gradnjom solarnih elektrana,ali se u zadnje vrijeme promijenio zakon tako da je odustao od toga.Nisam siguran koja je velicina bila u pitanju ali znam da je trebalo dosta uloziti.
U kojem smislu se promijenio zakon ?
Sta je novi problem u zakonu pa se odustalo ?
Last edited by mirsek on 26/08/2014 21:58, edited 1 time in total.
Post Reply