Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#1926 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

Mislim da je neki dan Zakon o komunalnim djelatnostima proglašen neustavnim. Znači - moraće se mijenjati. :D
aldera

#1927 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by aldera »

Haris.ba wrote:Mislim da je neki dan Zakon o komunalnim djelatnostima proglašen neustavnim. Znači - moraće se mijenjati. :D
I neustavni referendum se provede pa ništa...

Toplane su drzavna firma, sve dok je tako i dok drzava stoji iza njih, samo placajte. Jedini nacin je dogovoriti se ako je mala zgrada i kolektivno im isjeci pristup zgradi, jedini nacin za trajno rjesiti se nameta i nekvalitetne usluge.
BHF_Manijak

#1928 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by BHF_Manijak »

Gospoda koja je zaduzena za pustanje grijanja, neka se dobro napusi qrca, jer su danas ledeni radijatori!!!
Znaci nije juli, pa da trebate cekati odobrenje Kantona, nego je grijna sezona i mozete i sami pustiti, debili.
JanuaryJones

#1929 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by JanuaryJones »

BHF_Manijak wrote:Gospoda koja je zaduzena za pustanje grijanja, neka se dobro napusi qrca, jer su danas ledeni radijatori!!!
Znaci nije juli, pa da trebate cekati odobrenje Kantona, nego je grijna sezona i mozete i sami pustiti, debili.
Pridružujem se čestitkama. Sve im na kamaru!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1930 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Truba »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

kuhajte neko jelo ili pecite pitu da pojačate
Haris.ba

#1931 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

Zeničani, prekucali ste i sarajlije. :D

Svaka čast.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zenicani ... /161029003
"Nakon lociranja kvarova potrebno je da vlasnici navedenih objekata u sopstvenoj režiji ugovore izvođenje građevinskih radova (otvaranje i ponovno zatvaranje betonskog kanala), dok će mašinske radove za zamjenu toplovoda izvesti JP 'Grijanje' ", navodi se u pismu koje je upućeno mještanima zeničkih ulica.

Međutim, tu nije kraj troškova ogorčenih građana.

"Troškovi mašinskih radova će se obračunati i fakturisati naknadno, na osnovu stvarno izvedenih radova, prema važećem cjenovniku JP 'Grijanje' i rasporediti proporcionalno prema površinama zagrijavanja aktivnih korisnika grijanja sa navedene toplinske podstanice", piše nadalje u pismu.
salik79

#1932 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by salik79 »

Drugovi i drugarice, dame i gospodo, kakvi su ovo racuni?!! :shock: :-) :run: :skoljka:
jazzer

#1933 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by jazzer »

salik79 wrote:Drugovi i drugarice, dame i gospodo, kakvi su ovo racuni?!! :shock: :-) :run: :skoljka:
Nisam ga pokupio iz sanduceta al pretpostavljam da je dosao red na one uvecane, tj po novoj tarifi. Ja sam i prehodne platio, one sa umanjenom cifrom, u iznosu koji placam godinama pa cu tako i ove uvecane.
mayab

#1934 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mayab »

To je to
cpu_fan

#1935 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by cpu_fan »

KJKP Toplane Sarajevo usred grejne sezone ne isporučuje toplotnu energiju. Kažu kotlovnice setovane da ne rade na 15+ stepeni vanjske temperature, nema razloga za umanjene računa što ne isporučuju toplotnu energiju. Zima će da bude duga :izet: .
oldtajmer

#1936 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by oldtajmer »

cpu_fan wrote:KJKP Toplane Sarajevo usred grejne sezone ne isporučuje toplotnu energiju. Kažu kotlovnice setovane da ne rade na 15+ stepeni vanjske temperature, nema razloga za umanjene računa što ne isporučuju toplotnu energiju. Zima će da bude duga :izet: .
serem im se u usta lezihljebovicka,maloprije vidim nekakva mi zima u stanu,dohvatim radijatore a oni ledeni
zato je neki dan uredno stigao racun od 140 KM,a ja sad moram da palim grijalicu
pepeljara

#1937 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by pepeljara »

Dokle god raja kuka i ne izadje i protestvuje za svaku jebenu sitnicu uredno cete dobijat racune a sa vama i ja.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Last edited by pepeljara on 07/11/2016 11:40, edited 1 time in total.
cpu_fan

#1938 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by cpu_fan »

http://toplane-sa.co.ba/docs/uredba_2013.pdf

Član 56. definiše u kojim okolnostima smiju privremeno obustaviti grijanje u toku grejne sezone - nigdje se ne spominje vanjska temperatura

Član. 60. definiše naknadu ako se obustavi grijanje - pa udrite
Rizvan

#1939 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Rizvan »

salik79 wrote:Drugovi i drugarice, dame i gospodo, kakvi su ovo racuni?!! :shock: :-) :run: :skoljka:
Ništa sad excel tabela i svaki mjesec pratiti koliko sam pretplaćen/koliko dužan :-)

Plaćam svaki mjesec i dalje po starom, ali jedini način da utvrdim da me nisu zajebali sa obračunavanjem, jeste da i sam obračunavam :roll: U augustu sljedeće godine iznosi bi se trebali poklopiti

Svaka čast onome ko se je sjetio ovog novog načina plaćanja, samo dodatno da nam zagorčaju život.

A bit će zabavno i onima što su poletjeli da plaćaju račune sa umanjenim iznosom, sad kada budu morali iskeširati trocifrenu cifru.
Truba

#1940 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Truba »

oldtajmer wrote:
cpu_fan wrote:KJKP Toplane Sarajevo usred grejne sezone ne isporučuje toplotnu energiju. Kažu kotlovnice setovane da ne rade na 15+ stepeni vanjske temperature, nema razloga za umanjene računa što ne isporučuju toplotnu energiju. Zima će da bude duga :izet: .
serem im se u usta lezihljebovicka,maloprije vidim nekakva mi zima u stanu,dohvatim radijatore a oni ledeni
zato je neki dan uredno stigao racun od 140 KM,a ja sad moram da palim grijalicu
koliki to stan imas 70 m2?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1941 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mali_milojica »

Rizvan wrote:
Ništa sad excel tabela i svaki mjesec pratiti koliko sam pretplaćen/koliko dužan :-)

Plaćam svaki mjesec i dalje po starom, ali jedini način da utvrdim da me nisu zajebali sa obračunavanjem, jeste da i sam obračunavam :roll: U augustu sljedeće godine iznosi bi se trebali poklopiti

Svaka čast onome ko se je sjetio ovog novog načina plaćanja, samo dodatno da nam zagorčaju život.

A bit će zabavno i onima što su poletjeli da plaćaju račune sa umanjenim iznosom, sad kada budu morali iskeširati trocifrenu cifru.
Ja sam nastavio placati kao sto sam i do sada,pitao sam i u toplanama moze li tako,kazu moze.
5 mjeseci po 35 KM = 175 KM
7 mjeseci po 120 KM = 840 KM
Ukupno oko 1020 KM.
Ja uplacujem po 90 KM. 12x90 = 1080 KM.
Trebao bi biti u pretplati nesto.
azurna_obala

#1942 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by azurna_obala »

Radijatori hladni, kako ću jufku razvući u ovoj hladnoći :roll:
wolfie

#1943 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by wolfie »

Kad je grijna sezona, trebali bi grijati puhao jugo ili ne. Supci.
cpu_fan

#1944 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by cpu_fan »

http://mki.ks.gov.ba/sites/mki.ks.gov.b ... ergije.pdf

Član 18. -definiše sezonu grijanja

Član 19. - definiše režim proizvodnje i isporuke toplotne energije

Član 20. - definiše kvalitet toplotne energije

Član 56. - definiše u kojim okolnostima smiju privremeno obustaviti grijanje u toku grejne sezone - nigdje se ne spominje vanjska temperatura

Član. 60. definiše naknadu ako se obustavi grijanje

pa udrite po ovima ispod sa prijavama, moraju djelovati po prijavi a pogotovo po masovnim prijavama

http://kuip.ks.gov.ba/sektori/urbanizam
Dr. Kuca

#1945 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Dr. Kuca »

Sta je fazon sa racunima? Moramo placati razliku? Sta kako? Sjebah se neki dan.
gidra

#1946 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by gidra »

salik79 wrote:
Haris.ba wrote:
moja tetka wrote:Ovo nas toplane zavaljuju i to debelo. Kao daljinski prate tempereturu pa nam isključuju uključuju. Kada podje sezona grijanja trebalo bi da griju, a mi korisnici, ako nam je toplo zavrnemo radijator.

Baš me zanima po kom zakonu, pravilniku su ovi iz toplana sebi dali za pravo da daljinsk isključuju i uključuju grijanje.
http://toplane-sa.co.ba/zakoni.php

Zakon o komunalnim djelatnostima

Uredba o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije

Odluka o visini tarifnih stavova

Odluka o usvajanju tarifnog sistema davaoca usluge KJKP "Toplane-Sarajevo" d.o.o.

Ono kad je teško guglati.

A što se tiče izdvajanja sa sistema. Plaćaš 40% koliko se plaćalo na sistemu. Nazovi toplane, sve će ti objasniti.

Što je najvažnije.

Uredba o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije (Čl.22.)

Za izdvajanje iz toplifikacionog sistema jednog korisnika potrebna je saglasnost svih ostalih korisnika, kao i u slučaju izdvajanja iz toplifikacionog sistema cijele zgrade/građevine, kao cjeline.

Pokriveni su sa svih strana. Plaćaj i šuti. :mrgreen:
Dobijes saglasnost svih komsija, odnosno Predstavnika etaznih vlasnika, i skinises se sa sistema. Jos ako nisi imao potpisan ugovor s njima, kada ti zatraze onih famoznih 40% za pasivno grijanje, samo im odgovoris kontrom i trazis naplatu za koristenje tvog stana za distribuciju toplotne energije. ;-) :D

Btw, jucer zovem lika u kotlovnici, posto nikako nisu grijali - veli mi:"Jarane, cim sam jutros pustio grijanje, dodje poziv "odozgo" da gasim.". Veli i on da mu se smucio zivot, pogotovo sto ga je svako ko ima broj kotlovnice zvao da mu od-do, a hudnjak nista ne moze osim da suti i trpi...Kontam, da li je pred izbore kako bi ga gasili...
Mene zanima a mogao bi i @Haris.ba znati..
Ja sam se uz molbu odjavio sa sistema zato što ne živim a ni ne izdajem stan i ne isplati mi se trenutno plaćati 100% cijenu i sada me oni terete za onih 40%. Kada bude vakat prijavit ću se ponovo.
Šta kada cijevi za spratove iznad ili pored ne idu kroz moj stan već kroz haustor?
Kod mene grijanje dolazi iz haustora kroz pod ispod parketa do radijatora.
Nekad su čak i kaliometri bili (ispred stana u dijelu stubišta na mom spratu imamo i mjerne ormare tu su me i isključili iz sistema), što su ih ukinuli ne znam, nisam tada bio vlasnik stana...
Haris.ba

#1947 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

Malo su korigovali smisao te naknade od 40%. Sad idu da je to naknada za održavanje zajedničkog sistema, a ne za zagrijavanje od susjednih stanova.

Mislim, idiotluk je bio što su prije uopće pričali o zagrijavanju od jedne cijevi koja prolazi kroz sobu.

I ti se nisi odjavio sa sistema totalno (u smislu da više ne možeš imati uslugu isporuke toplote). Samo si ukinuo uslugu zagrijavanja stana (isporuke toplote). Plačaš za održavanje sistema - instalacija.

E, sad da li je puno 40% za održavanje sistema - ne znam.

P.S.
Toplane su firma koja duguje 100 miliona, i nema načina da sanira taj dug. Nema para za uvođenje mjerača kad bi ih sami građani plaćali, jer nemaju para da naprave instalacije kako treba za individualne mjerače.
Last edited by Haris.ba on 07/11/2016 11:14, edited 2 times in total.
Truba

#1948 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Truba »

ko ima velik stan i centralno 150 maraka :D
ako želi zamjenu za 57 kvadara s plinom :D

nek se javi

ključ za ključ :sax:
vješalica

#1949 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by vješalica »

Dr. Kuca wrote:Sta je fazon sa racunima? Moramo placati razliku? Sta kako? Sjebah se neki dan.
meni je došao račun mislim za avgust oko 40 km
a sad 140km
inače je dolazio oko 120
Dr. Kuca

#1950 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Dr. Kuca »

vješalica wrote:
Dr. Kuca wrote:Sta je fazon sa racunima? Moramo placati razliku? Sta kako? Sjebah se neki dan.
meni je došao račun mislim za avgust oko 40 km
a sad 140km
inače je dolazio oko 120

Meni je 211 zijanio sam se neki dan. Nisam upratio situaciju oko ovog smanjenja u augustu i st aje sad? Placamo staru cijenu plus razliku?
Post Reply