Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
studiorum_tuzlaensis

#1926 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by studiorum_tuzlaensis »

mario001 wrote:
mayab wrote:Inače, jutros oko pola osam, sam vozio Drinskom prema Rajlovcu,a u pravcu prema Buca Potoku je ovolika kolona bila :shock:

Image

Zbog semafora koji se nalazi odmah nakon skole
Ja sam ovo isto primjetio, otkako je pušten kružni na Buća Potoku OGROMNE SU GUŽVE ZBOG SEMAFORA nakon škole. Ima li iko mozga u toj Direkciji za ceste i gdje se može poslati e-mail, da im ukažemo na jednostavnu potrebu da se semafor iz elektrotehničke škole ugasi više. Semafor treba van upotrebe totalno ili ga ostaviti samo ujutro prije špice i u toku dana.
holowey

#1927 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by holowey »

nisu morale biti bankine ali se trebalo razdvojiti smjerove na neki nacin...

ako nije bilo mjesta da se to uradi ovako nekako
Image

onda se trebalo bar uraditi ovako nekako
Image
kakaljin

#1928 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

holowey wrote:nisu morale biti bankine ali se trebalo razdvojiti smjerove na neki nacin...

ako nije bilo mjesta da se to uradi ovako nekako

onda se trebalo bar uraditi ovako nekako
Image
Ja sam mislio da se ovako nesto stavi na ove duple pune linije da se napravi kava takva barijera da se neprave polukruzni.

sto je identicno ovome mom predlugu u ranijem postu

Sto bi bilo super za postaviti i jeftinije je varijanta.

Image
Ned071

#1930 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Ned071 »

dal iko zna hoce li i kada zavristi kruzni u buca potoku? ispod podvoznjaka i na raskrnici za b potok i tibra zgrade rupetine i skinuti asfalt stoje vec vise od mjesec
VladaFBiH

#1931 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VladaFBiH »

tec wrote:
mahalas505 wrote:
Thorgerson wrote: Pa vjerovatno jer nije bilo dovoljno prostora.

Imas setaliste, biciklisticku stazu, izmejdu zeleni pojas, 4 trake i jbg sad jos trebalo ostrvo izmedju pravit. A nicemu ne bi sluzilo, mada bi istina bilo ljepse.

Druga stvar, ogranicenje ovdje kolko ce biti, mozda 50km/h obzirom da su oko ceste sve kuce i naseljeno je podrucje.

Nisu odvojeni ni na juznoj long, osim na jednom dijelu na Skenderiji.
Ne govorim ja sto bi bilo ljepse, nego sto bi bilo sigurnije, to je bila poenta. Fizicko razgranicenje sa bankinama, bi npr. sprijecilo frontalne sudare, polukruzna okretanja preko duplih linija, skretanje preko linija, itd.
Samo što je A transverzala najobičnija gradska saobraćajnica a ne brza cesta, autoput čak ne spada u kategoriju gradske brze ceste niti gradske magistrale. Molim te šta su ti bankine?
Bankina je riječ Italijanskog porijekla i označava rub puta, podupirač, bedem, nasip,... Termin bankina se koristi u saobraćaju i označava bočni dio kolovoza i odnosi se na zemljani/asfaltni pojas koji se nalazi uz sami kolovoz.
Bankina nije zaštitna ograda - ako postoji zaštitna ograda ona je postavljena na bankini.
Thorgerson

#1932 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Dosli su do onih novih zgrada na Dobrinji sa masinerijom, sve su raskopali.

Moglo bi ovo biti gotovo do juna kako rekose. Mada ne sjecam se je li u taj datum ulazio i kruzni tok, ako jeste, to bi onda bilo superbrzo.
tec

#1933 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by tec »

VladaFBiH wrote: Bankina je riječ Italijanskog porijekla i označava rub puta, podupirač, bedem, nasip,... Termin bankina se koristi u saobraćaju i označava bočni dio kolovoza i odnosi se na zemljani/asfaltni pojas koji se nalazi uz sami kolovoz.
Bankina nije zaštitna ograda - ako postoji zaštitna ograda ona je postavljena na bankini.
Jesi možda pročitao koga sam ja pitao to pitanje i zašto ili pročitao sve ostale odgovore koji su napisani prije nego davanje nepotrebnog odgovora.
VladaFBiH

#1934 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VladaFBiH »

tec wrote:
VladaFBiH wrote: Bankina je riječ Italijanskog porijekla i označava rub puta, podupirač, bedem, nasip,... Termin bankina se koristi u saobraćaju i označava bočni dio kolovoza i odnosi se na zemljani/asfaltni pojas koji se nalazi uz sami kolovoz.
Jesi možda pročitao koga sam ja pitao to pitanje i zašto ili pročitao sve ostale odgovore koji su napisani prije nego davanje nepotrebnog odgovora.
Laki je malo nervozan :) fulio sam quote i bilo na namijenjeno osobi koju si i ti pitao- nhf

(na žalost ovo nisam primijetio do tvog odgovora)
The BEN10

#1935 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by The BEN10 »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevo ... 0420057#12
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i načelnik Općine Novi Grad Semir Efentić obišli su u srijedu gradilište buduće sarajevske A transverzale.
12 / 12
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Radovi na nezavršenoj dionici A transverzale odvijaju se po zacrtanom planu, a prema riječima načelnika Općine Novi Grad, može se govoriti i o prijevremenom otvorenju.

"Nismo znali koliko ćemo imati novca pa smo mislili da ćemo cestu raditi tri godine, a kako stvari stoje izgleda da ćemo radove okončati u drugoj godini radova. Počeli smo najesen, a od tada je završeno više od 60 posto ukupnih radova", objasnio je Efendić.

Podsjećamo, početkom aprila u rad je pušten prvi dio A transverzale od aerodroma do ulaza na Dobrinju.

"Prvi dio je završen, a ostalo je da se urade zeleni pojas te biciklistička i pješačka zona uz samu saobraćajnicu koja je vjerovatno najkomotnija u cijelom gradu. Važno je da je ona prva cesta na koju se stupi nakon dolaska sa aerodroma", rekao je Efendić koji je objasnio da uskoro počinje izgradnja na kružnom toku.

Riječ je o rondou na X transverzali sa kojom će se A transverzala spajati ispod SOS Dječijeg sela. Što se tiče procesa eksproprijacije, od početka radova porušeno je nekoliko stambenih objekata koji su se nalazili na trasi, dok još uvijek postoji jedan mali dio zemljišta koji, prema Efendićevim riječima, ne bi trebao stvarati probleme.

"Prema procjenama izvođača radova cesta će biti u potpunosti završena na ljeto. Izvođači kažu da će to biti već u julu, ali da ne budemo optimistični reći ćemo juli ili august", zaključio je Efendić.
mahalas505

#1936 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mahalas505 »

tec wrote:
Sta ima lose u tome da je covjek pojasnio?
tec wrote:Samo što je A transverzala najobičnija gradska saobraćajnica a ne brza cesta, autoput čak ne spada u kategoriju gradske brze ceste niti gradske magistrale. Molim te šta su ti bankine?
Pa i ulica Ante Babica je najobicnija gradska saobracajnica pa su saobracajne trake fizicke odvojene, i to je napravljeno dosta davno.
bumerangss

#1937 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by bumerangss »

Ovaj kruzni tok u Buca Potoku nista nije rijesio problem za stanovnike iz pravca Rajlovca jer su guzve opet od semafora u Boljakovom pa sve do kruznog u jutarnjoj špici
Thorgerson

#1938 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Ma moze se tu izgraditi 16 kruznih tokova, guzve ce ostati. To je cinjenica.

Rjesenje je GA ili barem sjeverna longitudinala koju btw. vise niko ni ne pominje.
mayab

#1939 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

To je jasno, bez cjelovitog rjesenja nema bitnog napretka , npr. samo bi kompletna sjeverna longitudinala ili gradski autoput to riješili
trambusek88

#1940 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by trambusek88 »

Što se tiče A transverzale krenuli su radovi i sa druge strane, tj. kod budućeg spoja sa X transverzalom.
tec

#1941 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by tec »

Radovi na spoju lot2 Sarajevske zaobilaznice i ul. Safeta Zajke.

Sa SSC autor NNagib
Na ovim slikama možete vidjeti šta se trenutno nalazi na trasi posljednjeg dijela čuvene zaobilaznice

Image

Image

Image

Image

Image

Image
tec

#1942 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by tec »

Sa SSC autor NNagib
A transferzala

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Thorgerson

#1943 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Super slike.

Jesu ovu A transv zakrivudali ovdje pred kraj. Hoce li se ovo jos ceprkati ili ce morati ovako usko ostati? Vjerovatno su u toku neki pregovori sa ovim vlasnicima.

Steta bi stvarno bilo da nesto budu morali improvizirati, jer cesta ce stvarno super izgledati. :thumbup:

Image

p.s. Ove kuce no comment. Uvijek se sjebem kad vidim ovo ruglo. Fuj.

:run:
jao_situacije

#1944 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by jao_situacije »

Thorgerson wrote:Super slike.

Jesu ovu A transv zakrivudali ovdje pred kraj. Hoce li se ovo jos ceprkati ili ce morati ovako usko ostati? Vjerovatno su u toku neki pregovori sa ovim vlasnicima.

Steta bi stvarno bilo da nesto budu morali improvizirati, jer cesta ce stvarno super izgledati. :thumbup:

Image

kriva općina, a sad će općina platiti vlasnicima ilegalnih objekata umjesto da se rušilo prvi dan kad se počela graditi kuća bez dozvole na trasi buduće ceste
kakaljin

#1945 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

Thorgerson wrote:Super slike.

Image

Ma svaku koja je bez papira napravljena na trasi srusiti i poravnati kako treba.

I meni je cudno ovako kako krivuda i kako je usko na pojedinim dijelovima
Thorgerson

#1946 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Ma i na ovom planu mi se nekako cini taj dio uzi. Ili kako je papir presvijen? Nije mi sad ni jasno kuda ce ovi ljudi prilaziti svojim kucama. Evo kod ovog na slici odsjeceno malo parkinga. Kuda ce se provlaciti...jer prema ovom planu tu nije planiran izlaz, nego dole malo dalje kod zgrada kantona.

Image
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1947 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mali_milojica »

Dole su jednom prijatelju zatvorili prilaz kuci. Sve ima regularno,papiri,dozvole,sve ok. Rekli su da ce ici izmjena regulacionog plana i da ce prilaz napraviti sa druge strane kuce :roll:
Po ovom na slikama sto vidim haman ce se ici na suzenje puta u jednu traku sa obje strane,nazalost.
Last edited by mali_milojica on 24/05/2016 13:27, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1948 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

ja sam čuo da je još prije rata tim ljudima plaćeno :D
pa su poslije rata neki prodali kuće
neki obnovili
a neki nove izgradili :D
i sad opet... :D plaćaj državo kuće koje nisu smjele biti izgrađene ili su već plaćene za rušenje :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1949 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mali_milojica »

Black swan wrote:ja sam čuo da je još prije rata tim ljudima plaćeno :D
pa su poslije rata neki prodali kuće
neki obnovili
a neki nove izgradili :D
i sad opet... :D plaćaj državo kuće koje nisu smjele biti izgrađene ili su već plaćene za rušenje :D
Tacno gdje zavrsava ova cesta bila je jedna rusevna kuca,devastirana i zemlja. Vazda sam se mislio zasto ovo niko ne kupuje,jer je lokacija odlicna. Sad znam zasto :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1950 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

vidi one kuće na 5 katova
:lol:
Post Reply