Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
armin_jocker
#1926 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ima li igdje peleta u sarajevu trenutno??? Moze i na vrecu?
- rovac13
#1927 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam mjerio ali prije nekoliko godina........ako se dobro sjecam kotao termoflux 25 kw je u rezimu potpaljivanja vatre trosio 110-130W tako nesto.......vecinu od toga je trosio grijac......jer kad kotao predje u gorenje onda trosi nesto skroz sitno.adoadop wrote:Zan li neko tačno koliko povuče grijač?
Nisam 100% siguran,ali preko 200w nije sigurno.
Ako vam bas treba tacno,provjericu ponovo kad stignem.
-
merjem-2006
#1928 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Još jedan novi korisnik grijanja na pelet od prije 15 dana. Naime, imam Thermoflux peć Interio 14 kw sa kojom zagrijavam 64 kvadrata stana. Zgrada je dobro izolovana zidovi 40-tak cm pune cigle, stolarija pvc. Zagrijavam 4 prostorije (radijatori Vaillant 4600 W, 3680 W, 3220 W i kupaonički 1277 W). Na radijatorima termo ventili. Grijanje regulišem preko Vaillant termostata. Podešena temperatura 24,5 stepena. U ovim danima prosječno dnevno peć radi oko 12-13 sati. Od ponoći do 07:00 sati ujutro ne radi (termostat podesim na 20 stepeni i ne upali se nikad, jedino je kada je bilo -26 se upalila ujutro u oko 04:30). Potrošnja za 15 dana 22 vreće. Pelet kupljen u Sarajevu (Kemoprom). Teperatura vode u kotlu podešena na 60 stepeni. Relativno brzo postigne tu tempetaturu i onda ide u modulaciju. Da li neko koristi ovu peć i da li je zadovaljan? Ima li preporuka iskusnijih kakve postavke u pogledu temperature vode u kotlu treba postaviti?
Unaprijed hvala...
Unaprijed hvala...
-
adoadop
#1929 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Agregat je mali na mješavinu snage 800 W.rovac13 wrote:Ja sam mjerio ali prije nekoliko godina........ako se dobro sjecam kotao termoflux 25 kw je u rezimu potpaljivanja vatre trosio 110-130W tako nesto.......vecinu od toga je trosio grijac......jer kad kotao predje u gorenje onda trosi nesto skroz sitno.adoadop wrote:Zan li neko tačno koliko povuče grijač?
Trebalo bi to provjeriti ako ti nije problem. U tehničkim karakteristikama Peling 25 KW troši maksimalno 350 W. E sad ako je pumpa spojena na kotao , to je dodatnih 60 W.
A mislim da u momentu paljenja grijaca povuče mnogo vise, kako mi reče čovjek iz Solea i do 900 W.
Mada je to kratko, nekoliko minuta. Ali bi za cas izvuklo struju iz akumulatora.
-
sabanss
#1930 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ista pec, malo veca kvadratura, slicna potrosnja... Po meni je sve ok. Jedino sto mozda mozes smanjiti snagu ukoliko pec prebrzo ide u modulaciju - mada ako se nikad ne pregrije i kotao se ne gasi i to je ok.merjem-2006 wrote:Još jedan novi korisnik grijanja na pelet od prije 15 dana. Naime, imam Thermoflux peć Interio 14 kw sa kojom zagrijavam 64 kvadrata stana. Zgrada je dobro izolovana zidovi 40-tak cm pune cigle, stolarija pvc. Zagrijavam 4 prostorije (radijatori Vaillant 4600 W, 3680 W, 3220 W i kupaonički 1277 W). Na radijatorima termo ventili. Grijanje regulišem preko Vaillant termostata. Podešena temperatura 24,5 stepena. U ovim danima prosječno dnevno peć radi oko 12-13 sati. Od ponoći do 07:00 sati ujutro ne radi (termostat podesim na 20 stepeni i ne upali se nikad, jedino je kada je bilo -26 se upalila ujutro u oko 04:30). Potrošnja za 15 dana 22 vreće. Pelet kupljen u Sarajevu (Kemoprom). Teperatura vode u kotlu podešena na 60 stepeni. Relativno brzo postigne tu tempetaturu i onda ide u modulaciju. Da li neko koristi ovu peć i da li je zadovaljan? Ima li preporuka iskusnijih kakve postavke u pogledu temperature vode u kotlu treba postaviti?
Unaprijed hvala...
Kako si zadovoljna peletom? Obzirom da je ovo kamin i vrlo malu posudicu za sagorijevanje: ostaje li sljake? Koliko ciklusa paljenje-gasenje pec moze odraditi prije ciscenja posudice?
- Filter
#1931 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@banksy napisa na prosloj stranici da nema nigdje u sarajevu. mozda da nazoves vladraga i odes mu direktno u mokro.armin_jocker wrote:Ima li igdje peleta u sarajevu trenutno??? Moze i na vrecu?
to ti je nekih 20 minuta od vijecnice.
- Banksy
#1932 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
penny, fis, obi, ništa... vladrag je nesiguran kad se uzima direktno kod njih, zavaljuje svašta, ako ih uopće i ima... teška situacija.Filter wrote:@banksy napisa na prosloj stranici da nema nigdje u sarajevu. mozda da nazoves vladraga i odes mu direktno u mokro.armin_jocker wrote:Ima li igdje peleta u sarajevu trenutno??? Moze i na vrecu?
a u petak najavljuju veliki snijeg i opet poslije minuse...
-
betametazon
#1933 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
da podjelim iskustvo: za 9 sati konstantnog rada potrosio vrecu i po, u prosjeku 2,5 kg/h sto je po meni puno. kotao bio vec zagrijan kad sam zapoceo mjerenje (dakle nije bilo gubitaka na paljenju, zagrijavanju vode i sl), temperatura kotla 49 stepeni. griju se dvije etaze od po cca 50m2.
Poslano sa mog ALCATEL ONE TOUCH 6032 koristeći Tapatalk
Poslano sa mog ALCATEL ONE TOUCH 6032 koristeći Tapatalk
- Filter
#1934 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Banksy wrote: penny, fis, obi, ništa... vladrag je nesiguran kad se uzima direktno kod njih, zavaljuje svašta, ako ih uopće i ima... teška situacija.
za vladraga sam i ja pisao da je frljoka, ali moze pokusati, ako je prigustilo. prvi put kad sam uzimao od njega bilo je u sred sezone (mart) i dosao odlican pelet. za sljedecu sezonu uzmem komplet 5 tona i oplacem.
meni ovih dana tare pecka 3 vrece okruglo... ali se haman i ne gasi.
-
armin_jocker
#1935 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Obisao sam sve ove gore navedene, ma nema nigdje ni vreceBanksy wrote:penny, fis, obi, ništa... vladrag je nesiguran kad se uzima direktno kod njih, zavaljuje svašta, ako ih uopće i ima... teška situacija.Filter wrote:@banksy napisa na prosloj stranici da nema nigdje u sarajevu. mozda da nazoves vladraga i odes mu direktno u mokro.armin_jocker wrote:Ima li igdje peleta u sarajevu trenutno??? Moze i na vrecu?
- Banksy
#1936 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
S petka na subotu najavljuju veliki snijeg, pa vidi za isporuku... Koliko se sjećam, ja nisam nikad uzimala taj Bio Energy, voljela bih ga prvo probati, bar dvadesetak vreća, da mi se ne ponovi Rogatica, kao Filteru Vladrag...armin_jocker wrote: Obisao sam sve ove gore navedene, ma nema nigdje ni vrece![]()
. Ma ja sam se zajebao ove godine kao nikad do sad, kupujem u Kemoprom-u svake godine Zarson pelet, 4 tone i ja miran citavu sezonu, kvalitet dobar, nema sljake ni puno pepela, ove godine kad sam kupovao u septembru on na stanju imao samo 2 tone Zarsona i ja nisam htio uzeti neki drugi, sve cekam da dodje zarson i popusim foru. Ima u Ilijasu Bio Energy, obecao mi je u subotu dostaviti 1 tonu, ima li neko iskustva s njihovim peletom, kakav je kvalitet. Sad nisam u situaciji da biram, jer sam bas nekako nerezonski popusio foru
![]()
Ima li gdje u Sarajevu tog BE na vreću, ili bih morala po njega u Ilijaš?
- Pitarrr82
#1937 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Meni je BioEnergy ok uzeo 5t, s tim da je sad u pola sezone vjerujem da moze biti svasta pogotovo ako ga nigdje drugo nema i ne moze ni on sam stici da napravi ogromne kolicine nego prodaje "s trake"...
-
armin_jocker
#1938 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nema na vrecu kupiti u Sarajevu, mora se otici u Ilijas pa kupiti, a Ilijas mi nije bas usput da odem po 10-ak vreca, a nisam ni u situaciji da biram sad, ako mi dostave u subotu bicu sretanBanksy wrote:S petka na subotu najavljuju veliki snijeg, pa vidi za isporuku... Koliko se sjećam, ja nisam nikad uzimala taj Bio Energy, voljela bih ga prvo probati, bar dvadesetak vreća, da mi se ne ponovi Rogatica, kao Filteru Vladrag...armin_jocker wrote: Obisao sam sve ove gore navedene, ma nema nigdje ni vrece![]()
. Ma ja sam se zajebao ove godine kao nikad do sad, kupujem u Kemoprom-u svake godine Zarson pelet, 4 tone i ja miran citavu sezonu, kvalitet dobar, nema sljake ni puno pepela, ove godine kad sam kupovao u septembru on na stanju imao samo 2 tone Zarsona i ja nisam htio uzeti neki drugi, sve cekam da dodje zarson i popusim foru. Ima u Ilijasu Bio Energy, obecao mi je u subotu dostaviti 1 tonu, ima li neko iskustva s njihovim peletom, kakav je kvalitet. Sad nisam u situaciji da biram, jer sam bas nekako nerezonski popusio foru
![]()
![]()
Ima li gdje u Sarajevu tog BE na vreću, ili bih morala po njega u Ilijaš?
-
RLewis
#1939 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pogledaj po benzinskim pumpama ako ti je bas hitno, znam da hifa, petrol i jos neke imajuarmin_jocker wrote:Obisao sam sve ove gore navedene, ma nema nigdje ni vreceBanksy wrote:penny, fis, obi, ništa... vladrag je nesiguran kad se uzima direktno kod njih, zavaljuje svašta, ako ih uopće i ima... teška situacija.Filter wrote: @banksy napisa na prosloj stranici da nema nigdje u sarajevu. mozda da nazoves vladraga i odes mu direktno u mokro.
a u petak najavljuju veliki snijeg i opet poslije minuse...![]()
![]()
Poslano sa mog SM-G935F koristeći Tapatalk
-
sabanss
#1940 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jesi li gledao po benzinskim pumpama, mozda je ostalo nesto na zalihama? Proming, HIFA su imali pelet u ponudi koliko znam...armin_jocker wrote:
Nema na vrecu kupiti u Sarajevu, mora se otici u Ilijas pa kupiti, a Ilijas mi nije bas usput da odem po 10-ak vreca, a nisam ni u situaciji da biram sad, ako mi dostave u subotu bicu sretan. Kakav god da je, uzeo sam tonu, pa cemo vidjeti, nema ga nigdje sad, jer je puno veca potraznja, pa i ne ocekujem neki kvalitet.
-
armin_jocker
#1941 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Gdje imaju te Proming pumpe i na kojim Hifa pumpama da pogledam?? Mislim da je raja ovo pokupila sto je bilo, al vrijedi probatisabanss wrote:Jesi li gledao po benzinskim pumpama, mozda je ostalo nesto na zalihama? Proming, HIFA su imali pelet u ponudi koliko znam...armin_jocker wrote:
Nema na vrecu kupiti u Sarajevu, mora se otici u Ilijas pa kupiti, a Ilijas mi nije bas usput da odem po 10-ak vreca, a nisam ni u situaciji da biram sad, ako mi dostave u subotu bicu sretan. Kakav god da je, uzeo sam tonu, pa cemo vidjeti, nema ga nigdje sad, jer je puno veca potraznja, pa i ne ocekujem neki kvalitet.
- Banksy
#1942 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Evo ima ti HIFA u Hotonju, samo ne znaju ko je proizvođač...
-
sabanss
#1944 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Proming ima na Ilidzi i kod hotela Sarajevo na A. Polju. Inace, zaguglas brojeve telefona pumpi i okrenes da ostave ako imaju, ko ce hodati po ovoj zimiarmin_jocker wrote:Gdje imaju te Proming pumpe i na kojim Hifa pumpama da pogledam?? Mislim da je raja ovo pokupila sto je bilo, al vrijedi probatisabanss wrote:Jesi li gledao po benzinskim pumpama, mozda je ostalo nesto na zalihama? Proming, HIFA su imali pelet u ponudi koliko znam...armin_jocker wrote:
-
belfy
#1945 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
grijac, u zavisnosti od peci i snage, ide od 250-450w. ja nisam naisao niti na jedan manji. mada je njegov rad kratak (3-8 minuta) najveci je potrosac. tu dodati pumpu (70-100W) te dodavac (ne znam da li ima ijedan da trosi vise od 50W) i automatiku (ovo bi trebala takodjer biti sica od nekih 15-20W). dakle, bez grijaca potrosnja ne bi trebala preci 170W, sto znaci da bi prosjecan UPS od 600VA trebao pec bez struje drzati barem 3 sata. jedan bolji UPS od 1000VA i miran si skoro 6 sati bez struje. sve i da se tada sistem ugasi, kuca ostaje topla barem jos par sati. e ako dodje do nestanka struje od 12 sati onda si vec nahebo sa UPS-om... samo sumnjam da se kod nas mogu desiti toliko dugi prekidi u isporuci elektricne energije...rovac13 wrote:Ja sam mjerio ali prije nekoliko godina........ako se dobro sjecam kotao termoflux 25 kw je u rezimu potpaljivanja vatre trosio 110-130W tako nesto.......vecinu od toga je trosio grijac......jer kad kotao predje u gorenje onda trosi nesto skroz sitno.adoadop wrote:Zan li neko tačno koliko povuče grijač?
a sto se tice agregata, on je odlicno rjesenje, pogotovo sto sa tih 800W mozes nabaciti i koju sijalicu po kuci plus radio i neces ni osjetiti da nema struje.
- Filter
#1946 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ako je u pitanju einhel agregat od 800W, racunaj na plafon 650W i velike varijacije u voltazi.belfy wrote: a sto se tice agregata, on je odlicno rjesenje, pogotovo sto sa tih 800W mozes nabaciti i koju sijalicu po kuci plus radio i neces ni osjetiti da nema struje.
- madner
#1947 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Hifa mislim da tusi svoj pelet.
Ode tone i tone istog, ali bar nema puno odpada.
-
belfy
#1948 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
to ces morati pitati @adoadop, jer je on govorio da ima neki agregat...Filter wrote:ako je u pitanju einhel agregat od 800W, racunaj na plafon 650W i velike varijacije u voltazi.belfy wrote: a sto se tice agregata, on je odlicno rjesenje, pogotovo sto sa tih 800W mozes nabaciti i koju sijalicu po kuci plus radio i neces ni osjetiti da nema struje.
- Filter
#1949 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
vise je bio uopsten komentar. ovi mali jeftini agregati znaju napraviti cudo sa elektronikom, sijalica ce sve sazvakatibelfy wrote:to ces morati pitati @adoadop, jer je on govorio da ima neki agregat...Filter wrote:ako je u pitanju einhel agregat od 800W, racunaj na plafon 650W i velike varijacije u voltazi.belfy wrote: a sto se tice agregata, on je odlicno rjesenje, pogotovo sto sa tih 800W mozes nabaciti i koju sijalicu po kuci plus radio i neces ni osjetiti da nema struje.
- Banksy
#1950 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Otkad oni prave pelet...? Probaćemo i to...madner wrote:Hifa mislim da tusi svoj pelet.