Unicredit banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drndalo

#1926 Re: Unicredit banka, all about

Post by drndalo »

IBAN broj racuna primaoca bi trebao biti dovoljan za uplatu... Ake je razlicita valuta, banka je promijeni u KM i to bi trebalo biti to.
kakavdanakneiskustvu

#1927 Re: Unicredit banka, all about

Post by kakavdanakneiskustvu »

drndalo wrote:IBAN broj racuna primaoca bi trebao biti dovoljan za uplatu... Ake je razlicita valuta, banka je promijeni u KM i to bi trebalo biti to.

IBAN je tačno šta?
drndalo

#1928 Re: Unicredit banka, all about

Post by drndalo »

http://iban.isplate.info/iban-provjera-ba.aspx

To ti je komb. brojeva za direktnu vanjsku uplatu para na tvoj racun u nekoj banci, a ne na opsti Swift racun, pa da oni rasknjizavaju na Peru Perica...

Imas ga na izvodu, a mogu ti ga i telefonom izdiktirati iz banke.

Za npr. Unicredit BiH, ide kao BA39xxxxxxxxxxxxx i jedinstven je za taj tvoj racun.
kakavdanakneiskustvu

#1929 Re: Unicredit banka, all about

drndalo wrote:http://iban.isplate.info/iban-provjera-ba.aspx

To ti je komb. brojeva za direktnu vanjsku uplatu para na tvoj racun u nekoj banci, a ne na opsti Swift racun, pa da oni rasknjizavaju na Peru Perica...

Imas ga na izvodu, a mogu ti ga i telefonom izdiktirati iz banke.

Za npr. Unicredit BiH, ide kao BA39xxxxxxxxxxxxx i jedinstven je za taj tvoj racun.

ima li ga na kartici?
drndalo

#1930 Re: Unicredit banka, all about

Post by drndalo »

Ne na kartici...

Na kartici mozes imati unutrasnji BiH broj racuna, koji za Unicredit pocinje sa 338xxxxxxxxxxx, ispid onih 16 cifara VISA-e npr...

IBAN ti moraju izracunati i izdiktirati, ili da ga prepises sa izvoda...
kakavdanakneiskustvu

#1931 Re: Unicredit banka, all about

drndalo wrote:Ne na kartici...

Na kartici mozes imati unutrasnji BiH broj racuna, koji za Unicredit pocinje sa 338xxxxxxxxxxx, ispid onih 16 cifara VISA-e npr...

IBAN ti moraju izracunati i izdiktirati, ili da ga prepises sa izvoda...

hvala
drndalo

#1932 Re: Unicredit banka, all about

Post by drndalo »

:thumbup:
SmoLe

#1933 Re: Unicredit banka, all about

Post by SmoLe »

koristim unicredit debitnu karticu, normalno placam stvari preko nje, ali kad dodjem na bankomat samo mi izbaci karticu, na raznim bankomatima pokusavao ali nece. kartica nikad nije ispala, jel moguce da se cip izgebao i ne moze da ga ucita senzor bankomata?
jel neko imao ovakvo iskustvo?
Del_Boy1

#1934 Re: Unicredit banka, all about

Post by Del_Boy1 »

Možda je glupo, ali da slučajno ne ubaciš pogrešno karticu u bankomat.
Kralj Tvrtko I.

#1935 Re: Unicredit banka, all about

Post by Kralj Tvrtko I. »

SmoLe wrote:koristim unicredit debitnu karticu, normalno placam stvari preko nje, ali kad dodjem na bankomat samo mi izbaci karticu, na raznim bankomatima pokusavao ali nece. kartica nikad nije ispala, jel moguce da se cip izgebao i ne moze da ga ucita senzor bankomata?
jel neko imao ovakvo iskustvo?
Kolega s posla mi je imao problem da ubaci karticu i piše mu nedozvoljen pristup bankomatu ili sl.
Išao je u poslovnicu ali oni ne znaju šta je u pitanju.
Ističe mu važenje kartice pa će vidjeti sa novom da li će biti isto.
Da napomenem nije još istekla kartica tako da to nije problem bio.
SmoLe

#1936 Re: Unicredit banka, all about

Post by SmoLe »

Del_Boy1 wrote:Možda je glupo, ali da slučajno ne ubaciš pogrešno karticu u bankomat.
Ne može se pogrešno ubaciti, kad pogrešno ubaciš do pola uđe i ne može dalje
Del_Boy1

#1937 Re: Unicredit banka, all about

Post by Del_Boy1 »

E vidiš to nisam znao, doduše nisam nikad ni probao naopako, ali je dobro da ne može.
cccccc

#1938 Re: Unicredit banka, all about

Post by cccccc »

Kakva su kod vas iskustva sa ovom bankom. Ja vec par godina imam kod njih racun. Ali nista specijalno nisam koristio. U zadnjih par mjeseci koristim njihovu mba app.. Za mene je uzas zivi. Stalno steka. A naplate mi 2.5 KM za app. Bankomati im cesto ne rade. Da li je vrijeme da promijenim banku ? Ali koju odabrati ?
azdralovic

#1939 Re: Unicredit banka, all about

Post by azdralovic »

cccccc wrote:Kakva su kod vas iskustva sa ovom bankom. Ja vec par godina imam kod njih racun. Ali nista specijalno nisam koristio. U zadnjih par mjeseci koristim njihovu mba app.. Za mene je uzas zivi. Stalno steka. A naplate mi 2.5 KM za app. Bankomati im cesto ne rade. Da li je vrijeme da promijenim banku ? Ali koju odabrati ?
Prije svega odakle si pa bankomati cesto ne rade? I sta znaci stalno steka, koliko znam bili su odredjeni problemi sa koristenjem aplikacije prosle sedmice ali ne bih to nazvao stalno!?
cccccc

#1940 Re: Unicredit banka, all about

Post by cccccc »

azdralovic wrote: Prije svega odakle si pa bankomati cesto ne rade? I sta znaci stalno steka, koliko znam bili su odredjeni problemi sa koristenjem aplikacije prosle sedmice ali ne bih to nazvao stalno!?
Iz sarajeva sam . Jutros stanem kod banke njihove na socijalno. Dva bankomata nijedan ne radi. Evo bas danas pokusavam citav dan uci u app samo govori timeout while obtaning balance. limit na kartici nemam. Prosli mjesec u minusu nekako bio 7 KM.. Jos na kraju mjeseca naplate odrzavanje racuna 1.99 + m-ba 2.5 KM znaci u minusu zavrsim 11.5 KM.. opet ponavljam NEMAM DOZVOLJEN LIMIT na kartici
azdralovic

#1941 Re: Unicredit banka, all about

Post by azdralovic »

cccccc wrote:
azdralovic wrote: Prije svega odakle si pa bankomati cesto ne rade? I sta znaci stalno steka, koliko znam bili su odredjeni problemi sa koristenjem aplikacije prosle sedmice ali ne bih to nazvao stalno!?
Iz sarajeva sam . Jutros stanem kod banke njihove na socijalno. Dva bankomata nijedan ne radi. Evo bas danas pokusavam citav dan uci u app samo govori timeout while obtaning balance. limit na kartici nemam. Prosli mjesec u minusu nekako bio 7 KM.. Jos na kraju mjeseca naplate odrzavanje racuna 1.99 + m-ba 2.5 KM znaci u minusu zavrsim 11.5 KM.. opet ponavljam NEMAM DOZVOLJEN LIMIT na kartici
razumijem frustriranost, ali rijetko kada se desi da bankomat ne radi, obicno je to nakon vikenda, kad se bankomati isprazne.
U nedozvoljeni minus mozes uci iz bezbroj razloga, izmedju ostalog placanje u inostranstvu ili preko interneta, pa kad se transakcija "sravni" ispostavi se da je trebala povuci npr 7 maraka vise nego sto jeste, isto tako moze se desiti kod placanja vani, kod isplate na bankomatu druge banke itd...
postoji cak i opcija da dva puta podignes iste pare s racuna, kada bankomatske transakcije kasne mada je ovo rijedak slucaj.

Sto se tice aplikacije kazem ti bili su problemi sa aplikacijom, mozes nazvati i korisnicki centar pa ce ti potvrditi. Vrlo vjerovatno ti nece ni naplatiti naknadu za ovaj mjesec.
cccccc

#1942 Re: Unicredit banka, all about

Post by cccccc »

azdralovic wrote: razumijem frustriranost, ali rijetko kada se desi da bankomat ne radi, obicno je to nakon vikenda, kad se bankomati isprazne.
U nedozvoljeni minus mozes uci iz bezbroj razloga, izmedju ostalog placanje u inostranstvu ili preko interneta, pa kad se transakcija "sravni" ispostavi se da je trebala povuci npr 7 maraka vise nego sto jeste, isto tako moze se desiti kod placanja vani, kod isplate na bankomatu druge banke itd...
postoji cak i opcija da dva puta podignes iste pare s racuna, kada bankomatske transakcije kasne mada je ovo rijedak slucaj.

Sto se tice aplikacije kazem ti bili su problemi sa aplikacijom, mozes nazvati i korisnicki centar pa ce ti potvrditi. Vrlo vjerovatno ti nece ni naplatiti naknadu za ovaj mjesec.
A zvao sam ih maloprije bas da vidim sta je u pitanju. Mba planiram iskljuciti ako ovako nastave. Mada mi je potrebna. Dosta placam preko nje. Pa gledam sad kakve su app u drugim bankama. A za ovaj minus bas se desilo nesto od toga sto spominjes. U subotu sam nesto placao karticom. Sitno bas tih 10KM. I uredno sam platio. Al kako ti kazes transakcija nije prosla. I sljedeci dan sam digao te pare. I tek u ponedjeljak su obracunali i tu transakciju i tako da sam usao u minus. Sto je po meni veoma glupo. Ovo je bilo sitno pa nisam primjetio. Al mogao sam tako platiti nesto za 500 KM i poslije dici tih 500 KM i onda bih bio u minusu 500 KM. Znaci iako mi limit nije odobren ja sam sebi mogu "odobriti taj limit" vikendom kad njima transakcije ne prolaze.
azdralovic

#1943 Re: Unicredit banka, all about

Post by azdralovic »

cccccc wrote:
azdralovic wrote: razumijem frustriranost, ali rijetko kada se desi da bankomat ne radi, obicno je to nakon vikenda, kad se bankomati isprazne.

A zvao sam ih maloprije bas da vidim sta je u pitanju. Mba planiram iskljuciti ako ovako nastave. Mada mi je potrebna. Dosta placam preko nje. Pa gledam sad kakve su app u drugim bankama. A za ovaj minus bas se desilo nesto od toga sto spominjes. U subotu sam nesto placao karticom. Sitno bas tih 10KM. I uredno sam platio. Al kako ti kazes transakcija nije prosla. I sljedeci dan sam digao te pare. I tek u ponedjeljak su obracunali i tu transakciju i tako da sam usao u minus. Sto je po meni veoma glupo. Ovo je bilo sitno pa nisam primjetio. Al mogao sam tako platiti nesto za 500 KM i poslije dici tih 500 KM i onda bih bio u minusu 500 KM. Znaci iako mi limit nije odobren ja sam sebi mogu "odobriti taj limit" vikendom kad njima transakcije ne prolaze.
Zapravo to nije do banke nego do karticnog procesora, moze ti se desiti u bilo kojoj banci... i ne odobravas ti tu sebi nista, u nedozvoljenom si minusu na koji ti ide zakonska zatezna kamata. Iako je propust banke/karticnog procesora sto nije sprijecio takvu transakciju, ipak si ih ti svjesno potrosio
Kralj Tvrtko I.

#1944 Re: Unicredit banka, all about

Što se tiće tog limita, nikad nisam zahtjev slao za to. A nakon par mjeseci primanja plate vidio sam da su postavili sami limit u visini prosjeka 3 mjesečna primanja.

A sve u svemu, prate novotarije i idu s vremenom u korak. Zadovoljan sam.

Jedino što me na m-ba nervira to što transakcije se prikažu malo kasnije..nisu incognito. Vjerovatno tako mora..šta znam.
vojopd

#1945 Re: Unicredit banka, all about

Post by vojopd »

Koliko se ceka da dodje pin kod za kreditnu karticu? Majka digla sebi i ja kao neku dodatnu na svoje ime, danas podigli karticu, aktivirali a pina nigdje :izet: ...?
Kralj Tvrtko I.

#1946 Re: Unicredit banka, all about

10-tak dana.
vojopd

#1947 Re: Unicredit banka, all about

Post by vojopd »

Toliko je i proslo, zato i pitam. Na sajtu im pise da je koristenjem kreditne prilikom placanja na rate, samo potpis potreban, a ne treba pin kod. On je potreban na bankomatu. Posto je na salteru cura rekla, danas od 6 se moze koristiti kartica, a pina ni u romingu. :-)
Kralj Tvrtko I.

#1948 Re: Unicredit banka, all about

Za kupovinu ti ne treba pin.
A dizanje novca sa kreditne kartice i nije jeftino baš.
kakavdanakneiskustvu

#1949 Re: Unicredit banka, all about

Kralj Tvrtko I. wrote:Za kupovinu ti ne treba pin.
A dizanje novca sa kreditne kartice i nije jeftino baš.

da,deset maraka više vracas dignes li tom karticom keš na bankomatu,zato je pogodna za kupovinu na rate,nema kamata,naknada
channel10

#1950 Re: Unicredit banka, all about

Post by channel10 »

azdralovic wrote:
cccccc wrote:

Zapravo to nije do banke nego do karticnog procesora, moze ti se desiti u bilo kojoj banci... i ne odobravas ti tu sebi nista, u nedozvoljenom si minusu na koji ti ide zakonska zatezna kamata. Iako je propust banke/karticnog procesora sto nije sprijecio takvu transakciju, ipak si ih ti svjesno potrosio
Da, ali to nije u redu. Ako je korisnik naglasio da ne zeli limit, to znaci da moraju blokirati svaki pokusaj ulaska u minus.

Sta ako neko koristi tu karticu za kupovinu na netu, pa mu neko provali racun i napravi mu dug koji ne bi napravio da je sve kako treba od strane banke? Sta onda, ko ce to platiti?
Post Reply