Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- Israphel
#1926 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Evo prevoda od Yusuf Ali- 36:36 Glory to Allah, Who created in pairs all things that the earth produces, as well as their own (human) kind and (other) things of which they have no knowledge.
Ovako prevodi Wahiduddin Khan: Holy is He who created all things in pairs; of what the earth grows, and of themselves, and other things which they do not know.
Ovako Shakir: Glory be to Him Who created pairs of all things, of what the earth grows, and of their kind and of what they do not know.
Ovako Sarwar All glory belongs to the One Who has created pairs out of what grow from the earth, out of their soul and out of that which they do not know.
Ako treba još?
Ovako prevodi Wahiduddin Khan: Holy is He who created all things in pairs; of what the earth grows, and of themselves, and other things which they do not know.
Ovako Shakir: Glory be to Him Who created pairs of all things, of what the earth grows, and of their kind and of what they do not know.
Ovako Sarwar All glory belongs to the One Who has created pairs out of what grow from the earth, out of their soul and out of that which they do not know.
Ako treba još?
- Towelie
#1927 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ovo su kljucni delovi prevoda.Israphel wrote:Evo prevoda od Yusuf Ali- 36:36 Glory to Allah, Who created in pairs all things that the earth produces, as well as their own (human) kind and (other) things of which they have no knowledge.
Ako treba još?
-
Vipera bosniensis
#1928 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
dzaba sto govorimo ocite jasne dokaze iz Kurana koje samo Bog mogao znati ali opet dzaba je to sve ako neko nezeli da vjeruje, znaci sam sa sobom je rascistio, necu da vjerujem pa kakav god mi dokaz donesu.
i Bog je to jasno rekao
2:6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati
znaci covjek koji nezeli da vjeruje dzaba onda svi dokazi, jer nema zelje za vjerovanjem, dok ovi dokazi koriste ljudima koji su recimo neodlucni, dali da vjeruje ili nevjeruje, nemaju nekih predrasuda, nego jednostavno kaze, ako im ko kakav dokaz povjerovao bi ako nema necu, eh kod takvog ovi dokazi prolaze jer covjek je bez predrasuda i nije sebi utupio u glavu hocu ni necu, nego jednostavno dajte sta imate od dokaza a poslije vjerovanje samo dolazi po sebi.
i Bog je to jasno rekao
2:6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati
znaci covjek koji nezeli da vjeruje dzaba onda svi dokazi, jer nema zelje za vjerovanjem, dok ovi dokazi koriste ljudima koji su recimo neodlucni, dali da vjeruje ili nevjeruje, nemaju nekih predrasuda, nego jednostavno kaze, ako im ko kakav dokaz povjerovao bi ako nema necu, eh kod takvog ovi dokazi prolaze jer covjek je bez predrasuda i nije sebi utupio u glavu hocu ni necu, nego jednostavno dajte sta imate od dokaza a poslije vjerovanje samo dolazi po sebi.
-
belfy
#1929 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
a kako bi bilo da nadjes par fotonu, posto ti tvrdis da sve cestice imaju suprotnog para. to preskaces stalno...
-
Vipera bosniensis
#1930 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
http://van.physics.illinois.edu/qa/listing.php?id=1153belfy wrote:a kako bi bilo da nadjes par fotonu, posto ti tvrdis da sve cestice imaju suprotnog para. to preskaces stalno...
Q:Are there such things as anti-photons. And if there is, what would happen if it collided with a photon? Thank you
- Matthew Ervin (age 16)
A:Hi Matthew,
The short answer to "are there anti-photons" is "yes"....
antifoton je poput dvospolnih zivotinja jer su isti antifoton i foton isti
http://en.wiktionary.org/wiki/antiphoton
antiphoton (plural antiphotons)
1.(physics) The antiparticle of a photon (identical to a photon).
Last edited by Vipera bosniensis on 25/11/2013 15:50, edited 1 time in total.
- MyTao
- Israphel
#1932 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Prva rečenica In biology, a hermaphrodite is an organism that has reproductive organs normally associated with both male and female sexes.MyTao wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Hermaphrodite
-
underwater
#1933 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Jest, samo sto se to odnosi na Pejgambera, a ne na neznalicu poput tebe.Vipera bosniensis wrote:i Bog je to jasno rekao
-
underwater
#1934 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nisam shvatio tvoj poluinteligentni komentar. Pojasni ako moze ...harač wrote:ovdje ti prostor/vrijeme i paralelni univerzumi uopće ne pomažu, ako što nisu ni kompatibilistima
-
nemezis
#1935 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Koji je smisao ovoga "ko neće da vjeruje, ne vrjedi mu ni govoriti"? Koliko puta treba nekome govoriti da bismo znali da je on taj "koji neće da vjeruje". Znači, ne ponudiš dovoljno dobre argumente i ja sam onaj "koji neće da vjeruje"?Vipera bosniensis wrote:2:6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati
-
underwater
#1936 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
GDJE je Poslanik ovakvo nesto rekao?Vipera bosniensis wrote:poslanik je rekao da se drzimo Kurana i njegove prakse sunneta i njegovih ashaba kako bi bili na ispravonom putu
- Towelie
#1937 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ne, nego tebi nikakvi argumenti ne mogu biti dovoljno dobri.nemezis wrote:Koji je smisao ovoga "ko neće da vjeruje, ne vrjedi mu ni govoriti"? Koliko puta treba nekome govoriti da bismo znali da je on taj "koji neće da vjeruje". Znači, ne ponudiš dovoljno dobre argumente i ja sam onaj "koji neće da vjeruje"?Vipera bosniensis wrote:2:6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati
-
underwater
#1938 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kolega ... hoces li insan vjerovat (Boga) ili nece ... nije stvar insanske slobodne volje (koja btw jos od shopen-hauera ni ne postoji)nemezis wrote:Koji je smisao ovoga "ko neće da vjeruje, ne vrjedi mu ni govoriti"? Koliko puta treba nekome govoriti da bismo znali da je on taj "koji neće da vjeruje". Znači, ne ponudiš dovoljno dobre argumente i ja sam onaj "koji neće da vjeruje"?
Ovo kazem bez konotiranja na nebuloze sugovornika ti, tek onako, da se zna ...
-
Vipera bosniensis
#1939 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
smisao je kao sto sam prije objasnionemezis wrote:Koji je smisao ovoga "ko neće da vjeruje, ne vrjedi mu ni govoriti"? Koliko puta treba nekome govoriti da bismo znali da je on taj "koji neće da vjeruje". Znači, ne ponudiš dovoljno dobre argumente i ja sam onaj "koji neće da vjeruje"?Vipera bosniensis wrote:2:6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati
onaj ko nezeli da vjeruje nece vjerovati pa makar vidio i dokaze, a onaj ko nema predrasuda , vjerovao bi ako bi mu se jak i argumenti donesu eh za takve nevazi ajet, nego samo za one koje ne zele da vjeruju.
-
Vipera bosniensis
#1940 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
vjerovatno ima jos hadisa ali ovo je za sad dostaunderwater wrote:GDJE je Poslanik ovakvo nesto rekao?Vipera bosniensis wrote:poslanik je rekao da se drzimo Kurana i njegove prakse sunneta i njegovih ashaba kako bi bili na ispravonom putu
Od Abdullaha b. Amra r.a., stoji da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Moj ummet će snaći ono što je snašlo jevreje - sinove Israilove, stopu po stopu, pa ako se među nemuslimanima nađe neko ko će javno počiniti blud sa svojom majkom – naći će se neko iz moga ummeta ko će učiniti isto to. Jevreji su se podijelili na 72 grupacije i sekte, a moj ummet će se podijeliti na 73 grupacije i sekte. Sve će ići u džehennemsku vatru izuzev jedne grupe muslimana! Bi rečeno: Koja je to spašena skupina muslimana o Allahov Poslaniče? Reče: Spašena skupina muslimana su oni koji budu na onome na čemu sam ja i moji ashabi!“ (Hasen. Sunen Tirmizi, br.2641.)
A Allah kaze u Kuranu:
103. Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!
Allahovo uze je Kuran.
-
Vipera bosniensis
#1941 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
ma pusti ti to, nego de ti nama reci gdje si nasao u orginalnom arapskom Kuranu u rijecima u suri Tariq u prva tri ajeta rijec Noc/Nocni.underwater wrote:Jest, samo sto se to odnosi na Pejgambera, a ne na neznalicu poput tebe.Vipera bosniensis wrote:i Bog je to jasno rekao
-
underwater
#1942 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ma to me ne zanima, pitao sam sto sam pitao ...Vipera bosniensis wrote:vjerovatno ima jos hadisa ali ovo je za sad dostaunderwater wrote:GDJE je Poslanik ovakvo nesto rekao?Vipera bosniensis wrote:poslanik je rekao da se drzimo Kurana i njegove prakse sunneta i njegovih ashaba kako bi bili na ispravonom putu
Od Abdullaha b. Amra r.a., stoji da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Moj ummet će snaći ono što je snašlo jevreje - sinove Israilove, stopu po stopu, pa ako se među nemuslimanima nađe neko ko će javno počiniti blud sa svojom majkom – naći će se neko iz moga ummeta ko će učiniti isto to. Jevreji su se podijelili na 72 grupacije i sekte, a moj ummet će se podijeliti na 73 grupacije i sekte. Sve će ići u džehennemsku vatru izuzev jedne grupe muslimana! Bi rečeno: Koja je to spašena skupina muslimana o Allahov Poslaniče? Reče: Spašena skupina muslimana su oni koji budu na onome na čemu sam ja i moji ashabi!“ (Hasen. Sunen Tirmizi, br.2641.)
A Allah kaze u Kuranu:
Allahovo uze je Kuran.
Moglo bi se reci da (u svom zanosu) lazes na Poslanika ...jer nije rekao TO, rekao je nesto sasvim drugo.
-
underwater
#1943 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Odgovorio sam ti, ne spamaj i ovdje.Vipera bosniensis wrote:ma pusti ti to, nego de ti nama reci gdje si nasao u orginalnom arapskom Kuranu u rijecima u suri Tariq u prva tri ajeta rijec Noc/Nocni.underwater wrote:Jest, samo sto se to odnosi na Pejgambera, a ne na neznalicu poput tebe.Vipera bosniensis wrote:i Bog je to jasno rekao
Pazi kopirao sam ti ... odavde
a ti si i dalje drzak i bezobrazan.Tafsir al-Jalalayn is one of the most significant tafsirs for the study of the Qur’an. Composed by the two “Jalals” -- Jalal al-Din al-Mahalli (d. 864 ah / 1459 ce) and his pupil Jalal al-Din al-Suyuti (d. 911 ah / 1505 ce), Tafsir al-Jalalayn is generally regarded as one of the most easily accessible works of Qur’anic exegesis because of its simple style and one volume length.
-
Vipera bosniensis
#1944 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Spašena skupina muslimana su oni koji budu na onome na čemu sam ja i moji ashabiunderwater wrote: Ma to me ne zanima, pitao sam sto sam pitao ...
Moglo bi se reci da (u svom zanosu) lazes na Poslanika ...jer nije rekao TO, rekao je nesto sasvim drugo.
ovo kaze Allah a poslanik isto to tvrdi,
znaci da se slijed, Kuran, Poslanik i njegovi ashabi.
hajde sad reci gdje sam to slagao?
-
Vipera bosniensis
#1945 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
nisi ti odgovorio ista, nego samo donosio komentare iz tefsiraunderwater wrote: a ti si i dalje drzak i bezobrazan.
znaci ocekujes da jedan Ibn Kesir koji je zivio prije mnogo vjekova da zna protumaciti ajete o Pulsaru ili nauci na detaljnom nivou. zar ti stvarno to vjerujes?????
-
underwater
#1946 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Slagao si kad si rekao:Vipera bosniensis wrote:Spašena skupina muslimana su oni koji budu na onome na čemu sam ja i moji ashabiunderwater wrote: Ma to me ne zanima, pitao sam sto sam pitao ...
BTW da li ti vjerujes da si clan ove "spasene skupine" ???poslanik je rekao da se drzimo Kurana i njegove prakse sunneta i njegovih ashaba kako bi bili na ispravonom putu
-
Vipera bosniensis
#1947 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
underwater wrote:Slagao si kad si rekao:Vipera bosniensis wrote:Spašena skupina muslimana su oni koji budu na onome na čemu sam ja i moji ashabiunderwater wrote: Ma to me ne zanima, pitao sam sto sam pitao ...
BTW da li ti vjerujes da si clan ove "spasene skupine" ???poslanik je rekao da se drzimo Kurana i njegove prakse sunneta i njegovih ashaba kako bi bili na ispravonom putu
pa gdje covjce zar nevidis da ti donosim dokaze sta poslanik i Kuran kazu????Slagao si kad si rekao:
ja se nadam da spadam u tu skupinu a sad je sve do Boga , gdje cu i sta cu poslije smrti.BTW da li ti vjerujes da si clan ove "spasene skupine" ??
-
underwater
#1948 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa da su se ti detalji odnosili na nesto sto on nije znao, on to ne bi komentirao ... dakle, ne bi napisao da se radi o Nocnom Posjetiocu ...Vipera bosniensis wrote:nisi ti odgovorio ista, nego samo donosio komentare iz tefsiraunderwater wrote: a ti si i dalje drzak i bezobrazan.
znaci ocekujes da jedan Ibn Kesir koji je zivio prije mnogo vjekova da zna protumaciti ajete o Pulsaru ili nauci na detaljnom nivou. zar ti stvarno to vjerujes?????
Ne bi rekao nista.
Zato je taj Dzelaludin bio veliki ...kontas
Btw.jel ti mislis da Adem a.s. nije znao za Pulsare, i kako nije, ako se Kur'anu kaze da ga je Bog naucio imena svih stvari? Sumnjas li da je znao npr. za karburator? Da li si u svom dugogodisnjem studiranju islama cuo za Akli - Mead i Akli - Meas (oliti diskurzivni razum)?
-
underwater
#1949 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Vidim ... da ne donosis ... pa nisam slijep.Vipera bosniensis wrote:pa gdje covjce zar nevidis da ti donosim dokaze sta poslanik i Kuran kazu????
Istinu na sunce. Sve ima citirano sto si rekao.
BTW da li ti vjerujes da si clan ove "spasene skupine" ??
Ako ti dosudi dzehennem hoces li u njega S RADOSCU skociti, jer od Njega je ... a sve sto je od Njega je mu'minu slatko?Vipera bosniensis wrote:ja se nadam da spadam u tu skupinu a sad je sve do Boga , gdje cu i sta cu poslije smrti.
Kad to postignes, u pomenutu skupinu ces zakoraciti ...
-
Vipera bosniensis
#1950 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
underwater wrote: Pa da su se ti detalji odnosili na nesto sto on nije znao, on to ne bi komentirao ... dakle, ne bi napisao da se radi o Nocnom Posjetiocu ...
Ne bi rekao nista.
Zato je taj Dzelaludin bio veliki ...kontas![]()
Btw.jel ti mislis da Adem a.s. nije znao za Pulsare, i kako nije, ako se Kur'anu kaze da ga je Bog naucio imena svih stvari? Sumnjas li da je znao npr. za karburator? Da li si u svom dugogodisnjem studiranju islama cuo za Akli - Mead i Akli - Meas (oliti diskurzivni razum)?
to je samo misljenje a ne prevod, svatas li nemozes ti misljenje staviti u prevod samo da bi narod lakse razumio nego kad mu tamo neko napise zvijezda kuca. svako logican covjek za da se nemoze ocekivati od jednog covjeka koji tumaci Kuran iz srednjeg vijeka da ti objasnja ajete o nauci, ako ti mozes da se oslonis na Ibn kesirov tefsir kad je naucni ajeti u pitanju. onda se oslanjas koliko hoces a ja necu, jer koristim svoj razum i nema smisla ocekivati od covjeka iz srednjeg vijeka da mi objasnjava kako funkcionisu Pulsaridakle, ne bi napisao da se radi o Nocnom Posjetiocu ...
koji svih stvari, to se da polemisati, jeli svih stvari u univerzumu, jeli svih stvari na zemlji, jeli svih stvari koje su mu potrebne za sporazumijvanje sa njegovom zenom i sinovima , to se da polemisati sta se misli sa svim stvarima a nevjerujem da se misli na sve stvari u univerzumu nego jednostavno na stvari koje su mu sve one stvari koje su mu potrebne za komunikaciju sa zenom i svojom djecom.Btw.jel ti mislis da Adem a.s. nije znao za Pulsare, i kako nije, ako se Kur'anu kaze da ga je Bog naucio imena svih stvari?