Ukrajina

drug_profi

#192201 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ironmen wrote: 16/01/2024 13:33
drug_profi wrote: 16/01/2024 12:25 A šta bi tek bilo da se ukrajini isporuče abramsi i bradliji koji će u rashod u narednih 5-10 godina?
Sva zapadna municija čiji rok ističe ili je istekao?
Svi avioni koji će na rezanje?

U jednom trenutku, ne daleko od danas, Zapad će shvatiti da Rusija nema namjeru stati nikad dok ne bude potpuno poražena.
I tada će shvatiti ono što je shvatio Britanski MOD.
Rat je neizbježan, a Ukrajina nam kupuje vrijeme i smanjuje naše žrtve.
Treba da dobije sve što može upotrijebiti.
Kako plitko i povrsno gledas na SAD-e u ovome ratu, moras gledati siru sliku cjelovitu, sa ukljucenim BI i Tajvanom, mozda ti onda bude malo jasnija uloga SAD-a. SAD-e ne smiju dozvoliti totalni slom Rusije kako u ekonomskom tako i u politickom globalnom smislu.
Ja ne znam kakve veze tvoj odgovor ima sa ovim sto sam ja pisao. Al hajd.
Ironmen

#192202 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

drug_profi wrote: 16/01/2024 13:43
drug_profi wrote: 16/01/2024 12:25 A šta bi tek bilo da se ukrajini isporuče abramsi i bradliji koji će u rashod u narednih 5-10 godina?
Sva zapadna municija čiji rok ističe ili je istekao?
Svi avioni koji će na rezanje?

U jednom trenutku, ne daleko od danas, Zapad će shvatiti da Rusija nema namjeru stati nikad dok ne bude potpuno poražena.
I tada će shvatiti ono što je shvatio Britanski MOD.
Rat je neizbježan, a Ukrajina nam kupuje vrijeme i smanjuje naše žrtve.
Treba da dobije sve što može upotrijebiti.
Kako plitko i povrsno gledas na SAD-e u ovome ratu, moras gledati siru sliku cjelovitu, sa ukljucenim BI i Tajvanom, mozda ti onda bude malo jasnija uloga SAD-a. SAD-e ne smiju dozvoliti totalni slom Rusije kako u ekonomskom tako i u politickom globalnom smislu.
Pa ovo za abramse zasto se nisu isporucili Ukrajini u vecem broju kada ce uskoro ici u penziju, sva pomoc Ukrajini se dozira od pocetka rata.
splinter

#192203 Re: Ukrajina

Post by splinter »

drndalo wrote: 16/01/2024 13:30

TBS Vendetta V2 FPV, koja zvijer (Team BlackSheep) a njih rijetko koriste, mora da je bila posebna meta. :-D
I naravno izvođač radova : Escadrone :thumbup:
drug_profi

#192204 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ironmen wrote: 16/01/2024 13:53
drug_profi wrote: 16/01/2024 13:43

Pa ovo za abramse zasto se nisu isporucili Ukrajini u vecem broju kada ce uskoro ici u penziju, sva pomoc Ukrajini se dozira od pocetka rata.
Pa jasno je da se dozira iz vise razloga, a jedan od tih je da se Rusija ne provocira naglo i previse.
Kad shvate, a shvataju polako da je generator svih sukoba danas upravo Rusija samostalno ili preko proksija, onda će učiniti što treba da se taj generator isključi.
Trenutno je jedan mali broj odgovornih ljudi shvatio da je rat neminovan, a da je Ukrajina ta koja drži branu hordama dok se arsenali na zapadu ne popune i dok se ne usvoje modernizovane taktike proizasle iz rata u Ukrajini.
Amerika ima Abramsa M1A1 koje nema namjeru koristiti nikad i nigdje jer ima i vise nego dovoljno A2 varijante i svi ti tenkovi su predviđeni za demontažu koju bi vlada morala da PLATI jer se radi o opasnim materijalima. ISta stvar i sa Bredlijima koji su na lagerima. Americka armija ima stotine i hiljade ovih modela koje je poslala u Ukrajinu, a sama koristi M2A3 i M2A4, koje će također uskoro zamijeniti potpuno novim IFV XM30.
Americki vojnik teško da će sjesti u te stare Bredlije.
Dalje imaš nekoliko eskadrila F16 koje će na demontažu jer su zastarjeli iako su još u letnom stanju, pa onda nekoliko eskadrila Australijskih F/A-18 koji su izvsne, mozda cak i idealne ptice za Ukrajinu danas.
Sve to isporuciti Ukrajini da kupuje vrijeme i zabavi Ruse, a nek se USA sa saveznicima bavi Bliskim istokom, Iranom, Korejom...

Kina? Kina će čekati. Oni su pragmatici, nisu ludaci.
Peacean

#192205 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Reciklaža i uništavanje stare opreme je u SAD ogroman privatan biznis koji se svim silama brani preko lobiranja u kongresu, teško da će krenuti velike donacije dok god to traje.
drndalo

#192206 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

splinter wrote: 16/01/2024 14:02
drndalo wrote: 16/01/2024 13:30

TBS Vendetta V2 FPV, koja zvijer (Team BlackSheep) a njih rijetko koriste, mora da je bila posebna meta. :-D
I naravno izvođač radova : Escadrone :thumbup:
Meta: VBR 122mm, GRAD...
Mrmrava

#192207 Re: Ukrajina

Post by Mrmrava »

Čitalac wrote: 16/01/2024 12:58 Trump ponovo obećava "brzi završetak" rata.
Bivši američki predsjednik Donald Trump, nakon pobjede na predizborima republikanaca u Iowi, obećao je "vrlo brzo" riješiti situaciju s ratom u Ukrajini, izrazivši uvjerenje da će uspjeti u dijalog uključiti predsjednike Ukrajine i Rusije koje "dobro poznaje".
"Putin i ja se odlično slažemo. Jako se dobro slažemo. Ovo je dobra stvar, a ne loša stvar. Kada bi lažne vijesti postale stvarne i iskrene vijesti, 90% naših problema u ovoj zemlji bilo bi riješeno...Situacija s Ukrajinom je tako strašna...I mi ćemo to riješiti, mi ćemo to riješiti vrlo brzo", rekao je Trump.
On je izrazio uvjerenje da će u dijalog uspjeti uključiti predsjednike Ukrajine i Rusije.
"Jako dobro poznajem predsjednika Putina, jako dobro poznajem Zelenskog, mogu ga uključiti, riješit ćemo to vrlo brzo. Ovo [rat – ur.] se nije smjelo dogoditi", dodao je.
Konacno da se zavrsi ovaj proxy rat pa vi nacizam prosipajte u svojoj avliji. :bih:
zilog

#192208 Re: Ukrajina

Post by zilog »

dr_Evil wrote: 16/01/2024 11:03 Ja bih prije rekao da je obrnuto. Ko da su jos jucer poCetnici srusili tvrdjavu havion na sred Smrdije sa S-125.
Sta ti je tvrdjava, da ne bi bilo zabune?
dr_Evil

#192209 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

zilog wrote: 16/01/2024 14:27
dr_Evil wrote: 16/01/2024 11:03 Ja bih prije rekao da je obrnuto. Ko da su jos jucer poCetnici srusili tvrdjavu havion na sred Smrdije sa S-125.
Ma referirao sam na F-117 tadasnje cudo tehnike. Zanemarite mene, nisam ja za ove teme.
zilog

#192210 Re: Ukrajina

Post by zilog »

dr_Evil wrote: 16/01/2024 14:33
Ma referirao sam na F-117 tadasnje cudo tehnike. Zanemarite mene, nisam ja za ove teme.
Cudo tehnike je bio B-2, a ne F-117, koji je vec 16 godina bio u upotrebi (18 od prvog leta)...
Jos od prvog zalivskog rata se baratalo sa podacima o radarskom odrazu F-117 i devijacijama, koje su JNA i SSNO lako dobili od Iracana...
sumirprimus

#192211 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

zilog wrote: 16/01/2024 14:41
dr_Evil wrote: 16/01/2024 14:33

Cudo tehnike je bio B-2, a ne F-117, koji je vec 16 godina bio u upotrebi (18 od prvog leta)...
Jos od prvog zalivskog rata se baratalo sa podacima o radarskom odrazu F-117 i devijacijama, koje su JNA i SSNO lako dobili od Iracana...
hehe
drndalo

#192212 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Satelit

dr_Evil

#192213 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

zilog wrote: 16/01/2024 14:41 Cudo tehnike je bio B-2, a ne F-117, koji je vec 16 godina bio u upotrebi (18 od prvog leta)...
Dobro, a sad se ti i kolega raspravljajte jel od ceskih postavki ili je od Irackih postavki. O tome se nije pricalo uopste, niti je to bio smisao posta - to je samo jedan primjer bio da nista nije crno ni bijelo.
drndalo

#192214 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Kao sto rekoh, na uzorku od 100 projektila/obaranja mozemo pricati o ucinku kroz statistiku.

Na 1 projektilu koji je pogodio, a ne znamo koliko su ih ispalili u ranijim pokusajima, ne mozemo zakljuciti nista pametno. Osim "corave koke i 1 zrna", a to ne volim jer je nipodastavanje...

Evo vidjeli smo jucer, oboren avion sa vjerovatno najboljom raspolozivom tehnikom za navodjenje svojih da obaraju tudje... Po definiciji taj i takav avion NIKADA ne bi smio biti ni blizu da bude oboren, ni od protivnika, a kamoli od svojih, jer je previse vrijedan, ne para, nego funkcije i ljudi...

Ako je on bio pogodljiv, sta ostali mogu ocekivati...?

To ko oni snimci kada dronovi unistavaju protiv-dronska vozila... :run:
sumirprimus

#192215 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sta veli tu je to :lol:
drndalo

#192216 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Tuta Bugarin navalio izvoziti...

zilog

#192217 Re: Ukrajina

Post by zilog »

dr_Evil wrote: 16/01/2024 14:52
zilog wrote: 16/01/2024 14:41 Cudo tehnike je bio B-2, a ne F-117, koji je vec 16 godina bio u upotrebi (18 od prvog leta)...
Dobro, a sad se ti i kolega raspravljajte jel od ceskih postavki ili je od Irackih postavki. O tome se nije pricalo uopste, niti je to bio smisao posta - to je samo jedan primjer bio da nista nije crno ni bijelo.
Bez obzira, opet ti nije dobra usporedba, oboriti avion koji ti leti nad glavom (da su lovci u Srbiji, pucali u vazduh, jedan bi oborili) i avion 150 kilometara od tebe. Da je Zoltan Dani obarao NATO avijaciju, iznad Grcke, Italije, Jadrana, ili makar Zenice, to bi bilo nesto... :mrgreen:
dr_Evil

#192218 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

zilog wrote: 16/01/2024 15:25
Bez obzira, opet ti nije dobra usporedba, oboriti avion koji ti leti nad glavom (da su lovci u Srbiji, pucali u vazduh, jedan bi oborili) i avion 150 kilometara od tebe. Da je Zoltan Dani obarao NATO avijaciju, iznad Grcke, Italije, Jadrana, ili makar Zenice, to bi bilo nesto... :mrgreen:
Nisam se ja uopste referirao na ovaj slucaj rusenja haviona jucer, niti sam citao o tome, iskreno me nije puno zanimalo, samo nek ruse sve po redu. Reagirao sam na post kolege koji rece da zapad ima puno bolju tehnologiju koja se lose reklamira, dok Rusija ima losu koja se dobro reklamira. Inace su Rusi vrhunski u reklami, filmovima, muzici, medijima, drustvenim mrezama i tako.

Rekoh da to nije nuzno istina, i da mislim da je suprotno. Sjetih se kad je prije par godina nesto Putko pokusao da reklamira nuklearnu, pa animacija bila u stilu japanskih igrica iz 80-ih, e toliko im je dobra reklama.
drndalo

#192219 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

dr_Evil wrote: 16/01/2024 15:30
Nisam se ja uopste referirao na ovaj slucaj rusenja haviona jucer, niti sam citao o tome, iskreno me nije puno zanimalo, samo nek ruse sve po redu. Reagirao sam na post kolege koji rece da zapad ima puno bolju tehnologiju koja se lose reklamira, dok Rusija ima losu koja se dobro reklamira. Inace su Rusi vrhunski u reklami, filmovima, muzici, medijima, drustvenim mrezama i tako.

Rekoh da to nije nuzno istina, i da mislim da je suprotno. Sjetih se kad je prije par godina nesto Putko pokusao da reklamira nuklearnu, pa animacija bila u stilu japanskih igrica iz 80-ih, e toliko im je dobra reklama.
Uopste nisam rekao da je "losa reklama" u pitanju, nego neiznosenje potpune istine. Sto bi se ono u JNA reklo: "Vojna tajna, strogo pov." Ako imas interes da ti protivnik ne zna za dodatnih npr. 50 km dometa. Ili softwerske planove borbe unaprijed unesene u komende oruzja.

Sto se ruskih reklama oruzja tice, ni to nije neophodno dobro izreklamirati, bitno je da neko ko je vec podlozan toj reklami unaprijed, na tvoju tvrdnju o 220 km dometa i 110% preciznosti izvadi pare da naruci... Jer je npr. francuski sistem "samo 75 km dometa sa 83% preciznosti"...
Last edited by drndalo on 16/01/2024 15:37, edited 1 time in total.
dr_Evil

#192220 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

drndalo wrote: 16/01/2024 15:33
Uopste nisam rekao da je "losa reklama" u pitanju, nego neiznosenje potpune istine. Sto bi se ono u JNA reklo: "Vojna tajna, strogo pov."
Pa ja vjerujem da nijedna strana ne ide u javnost sa svime, niti prodaje ono najbolje. Bilo bi cudno da je recimo Turska dobila najbolju verziju S-400. Ili da ce arapima prodati najbolje avione.
zilog

#192221 Re: Ukrajina

Post by zilog »

dr_Evil wrote: 16/01/2024 15:30

Hoces reci da je ruska "reklama" u animaciji? :pisnuo:

Ne pravi se toliko naivan... :mrgreen:
Prelistaj temu dok je jos Kopakabana Sirotanovic kopao po njoj (sa ostalim rusofilima), pa vidi sta je reklama?! Dalo bi se zakljuciti, da je cudesna ruska tehnika - sva Made in Wakanda... :lol:
dr_Evil

#192222 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

zilog wrote: 16/01/2024 15:39
Hoces reci da je ruska "reklama" u animaciji? :pisnuo:

Ne pravi se toliko naivan... :mrgreen:
Prelistaj temu dok je jos Kopakabana Sirotanovic kopao po njoj (sa ostalim rusofilima), pa vidi sta je reklama?! Dalo bi se zakljuciti, da je cudesna ruska tehnika - sva Made in Wakanda... :lol:
To je tradicionalni utjecaj Rusije na Srbiju, te nas i Srba 300miliona. Oduvijek su imali potrebu da se dive istoj i da je dizu u nebesa. Nesto kao sto HarTar radi sa Turskom ili kao sto evo par ovdje forumasa radi sa USA.

Daleko je ta oprema od Rusofilske potrebe da vriste za 3 dana do Lisabona, ali sto se tice reklame oni su nula. Jednostavno je utjecaj medija i bilo koja vrsta propagande jaci na zapadnoj verziji.

Kod nas malo fura se ta propaganda, ali cim se odmaknes od bilo kakvog Srbina vise se ne cuje.
Last edited by dr_Evil on 16/01/2024 15:46, edited 1 time in total.
Peacean

#192223 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Detalji o obaranju F117 odavno nisu nikakva tajna. Ukratko srbi su preko špijuna znali kojom rutom i u kojem periodu će letjeti, avion je letio bez pratnje sa elektronskom zaštitom što prije toga nije radio, i na kraju ulogu je takođe igrala sreća ( ili nesreća ) jer su srpski radari radi izbjegavanja otkrivanja smjeli da se aktiviraju samo periodično na nekoliko sekundi i baš se potrefilo da su ga osvijetlili kada mu je otvor za bombe bio otvoren.
dr_Evil

#192224 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

Eto ga, sad imamo i trecu verziju rusenja F117, samo da kazem da sam ja cuo da su kinezi javili kako podesit radar, sto ce ga ucini cetvrtom verzijom :D a ono realno koga brige. Bitno je da ih je NATO izbusio, i kamo srece da je isao do kraja, a ne ostavio ih toliko u zivotu da su za par godina opet poceli po istom.
JMGuti

#192225 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

Apsolutno bezvezna rasprava oko toga ko ima kvalitetnije naoružanje. Amerikanci, to je sasvim logično. Država sa najvećim vojnim resursima, očigledno i najbolji inžinjerima u najjačim vojno-tehnološkim firmama kakva je, primjera radi, Lockheed Martin. Krenimo samo od PVO-a, preko aviona do samih artiljerijskih sustava, da ne nabrajamo dalje. Ono što Ukrajinci koriste od zapadne opreme u ovom ratu, već je poznato šta i koliko može. S druge strane, u više navrata se pokazalo da ono što Rusi tvrde da može, u praksi ipak nije tako moćno.

Zašto Armatu i dalje ne vidimo na ratištu u Ukrajini u direktnim borbama? Zato što će je poslije rata biti lakše prodati istočnim državama ako taj tenk ne izlažu javelinima.
Post Reply