Ukrajina
- drndalo
#192126 Re: Ukrajina
Kazu da je naslov slike: "Rusko planiranje i izvedba plana"...

- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
-
sumirprimus
#192128 Re: Ukrajina
golemo.drug_profi wrote: ↑15/01/2024 08:22 Znači skinuli sa neba A-50 i Il-22M11 jucer.![]()
Ovo je jedino moguće sa AMRAAM ili Meteorom.
Kyrylivka i Strilkove su 150 km daleko od linije fronta, a u tom području su pogođeni avioni.
al kako odma vele sami sebe skinuli greskom
- drndalo
- drug_profi
#192130 Re: Ukrajina
Eno sad kazu i da su to bezobrazni britanci uradili sa nekim manpad sistemom koji obara avione na krstarecim visinama avaksa.
A sve zato jer se svete za pobijene oficire kojih je na desetine, jelte, i tajno se sahranjuju po predrađima u britaniji.
Mislim, sve logicno.
A sve zato jer se svete za pobijene oficire kojih je na desetine, jelte, i tajno se sahranjuju po predrađima u britaniji.
Mislim, sve logicno.
- drndalo
#192131 Re: Ukrajina
Pocela je "kontrola stete"...
Jer puno je "bolje" kada sam svoj avion za navodjenje i kontrolu avijacije oboris (friendly fire), nego kada ti ga neprijatelj (nesposobni Nacisti) obori... Da ne zaboravimo, ako je roknut, ovaj avion nije samo stukao dur-aluminijum, nego i barem 10-12 oficira za navodjenje, u rangu od Kapetana do Pukovnika...
Ovo kao u onom vicu kada Fata prizna muzu da mu je najveci u cijelom gradu... Pirova pobjeda...
Jer puno je "bolje" kada sam svoj avion za navodjenje i kontrolu avijacije oboris (friendly fire), nego kada ti ga neprijatelj (nesposobni Nacisti) obori... Da ne zaboravimo, ako je roknut, ovaj avion nije samo stukao dur-aluminijum, nego i barem 10-12 oficira za navodjenje, u rangu od Kapetana do Pukovnika...
Ovo kao u onom vicu kada Fata prizna muzu da mu je najveci u cijelom gradu... Pirova pobjeda...
Last edited by drndalo on 15/01/2024 13:47, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#192132 Re: Ukrajina
A otud hejt i pljuvacina po britima i u domacim medijima izmedju ostalog, heh ko nas ne zna...drug_profi wrote: ↑15/01/2024 13:43 Eno sad kazu i da su to bezobrazni britanci uradili sa nekim manpad sistemom koji obara avione na krstarecim visinama avaksa.
Mislim, sve logicno.
- Čitalac
#192133 Re: Ukrajina
Skibitskyi o motivaciji i platama u ruskoj vojsci.
Prema obavještajnim podacima, oko 1000 ljudi svaki dan ulazi u redove ruskih oružanih snaga, okupatore motiviraju visoke plaće, posebno za stanovnike nerazvijenih područja, izjavio je Vadym Skibitskyi, zamjenik načelnika Obavještajne službe obrane Ukrajine.
- Svaki dan oko 1000-1100 ljudi ulazi u redove Oružanih snaga Ruske Federacije...Ovo se koristi i za popunjavanje gubitaka i za formiranje pričuvnih pukovnija. To se ne može nazvati prikrivenom mobilizacijom, recimo to ovako: mobiliziraju se. Rusi su zapravo motivirani da idu u vojsku prvenstveno zbog plaće, posebno u područjima gdje su plaće ili niske ili uopće nema posla. Ruski ratni zarobljenici iskreno priznaju da su u vojsku otišli jer tamo plaćaju, a oni imaju "hipoteku, obitelj i tako dalje". I taj motiv danas je glavni za one ljude koji dobrovoljno idu u vojsku, potpisuju ugovore i bore se - kaže Skibitskyi.
Prema njegovim riječima, okupatori primaju različite plaće, a sve ovisi o tome gdje se jedinica nalazi i da li se bori. Rusi su jasno definirali da je dan neprijateljstava dodatnih 8 tisuća rubalja na plaću. Dakle, za mjesec dana neprijateljstava - oko 220-250 tisuća rubalja (do 2.500 eura).
- Ovo je za one koji su izravno uključeni u neprijateljstva, na prvoj liniji kontakta. Rusija je stvorila sve uvjete za mobilizacijske mjere. Trenutačno se sva mobilizacija u Ruskoj Federaciji uglavnom koristi za popunjavanje gubitaka. Kako bi stvorili snažnu stratešku pričuvu, njima je stvarno potrebna velika mobilizacija. Hoće li se Putin usuditi to učiniti? Malo je vjerojatno prije izbora. A u budućnosti, vidjet ćemo. Prerano je o tome govoriti, no u Rusiji su stvoreni svi uvjeti za mobilizaciju u svakom trenutku – kaže Skibitskyi.
- drug_profi
#192134 Re: Ukrajina
A ne znam što pominju Patriote za ovo. Aposolutno van svakog dometa, osim ako nema neka nova raketa za koju ne znamo.
-
sumirprimus
#192135 Re: Ukrajina
Dakle glavni problem inavzije je jos uvijek to sto rujani imaju kesa da to sve finansiraju, dakle...

- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#192136 Re: Ukrajina
Novinar jednog češkog lista, ratni reporter, je pričao poznaniku anegdotu s ukrajinskog fronta. Ekipa je skelpala nekakav drončić s motorom iz RC automobila koji je trebao da nosi oko 2-3 kg tereta. Kad su trebali da ubace teret (bombu) raspao se upaljač. Jedan od vojnika je predložio da im bace neke bombone koje su bile u omotima boje zlata (neke karamele). S početka je bio zatjeran u neku stvar ali se i drugima kasnije svidjela ideja. Natrpali su par kesa i zasuli mordorske rovove "teretom". Predveće se 6 jadnika predalo, a u đepovima su nosili bombone.
Nikom nije jasno kakav se prenos desio u njihovoj glavi, a ovaj ukrajinac je dobiom nadimak Karamel.
Ovih dana su se dva prekodrinska dobrovoljca predala.
Nikom nije jasno kakav se prenos desio u njihovoj glavi, a ovaj ukrajinac je dobiom nadimak Karamel.
Ovih dana su se dva prekodrinska dobrovoljca predala.
- apsidejzi
#192137 Re: Ukrajina
-
sumirprimus
#192138 Re: Ukrajina
First image of the damaged IL-22M appeared. It was able to land in Anapa but the tail is heavily damaged.
- drndalo
#192139 Re: Ukrajina
Last edited by drndalo on 15/01/2024 14:18, edited 2 times in total.
-
sumirprimus
#192140 Re: Ukrajina
U magli rata, mnogo je dezinformacija, ali ovo sto rujani rade, nadjebava sve dosadasnje realno.
- drndalo
#192141 Re: Ukrajina
Malo zimske idile...
-
splinter
#192142 Re: Ukrajina
Dronovi su doista obilježili ovaj sukob kao ni jedan drugi prije, a pitanje u daljoj budućnosti ratovanja koja masovnost upotrebe istih je za očekivati. U prilog tome ide i teren koji je dosta zahvalan, dok bi vjerovatno malo druga priča bila na terenu brdsko-planinske konfiguracije i obraslog šumom i ostalom vegetacijom. Od malih, gotovo hobby dronova, cijene po par stotina USD do Bayraktara koji je dimenzijama i cijenom klasa za sebe i spada u sofisticiranu vojnu opremu.Čitalac wrote: ↑14/01/2024 20:49 Meni je nejasna priča o dronovima. Naime, nema dana da neko od ukrajinskih dron-operatera ne objavi kako su Rusi nadmoćni na tom planu, a s obzirom na klipove koje gledamo na temi reklo bi se da na ukrajinskoj strani sve funkcioniše kako treba. Opet, kako ne koristim twittere i telegrame, nemam pojma postoji li obilje ruskih klipova, ali po toj logici moralo bi da postoji.
Uglavnom, ovo danas piše Sergij Kostinski, komandir dron odreda „Serafimi“ pri 104. brigadi, komentarišući poziv ministra Fedorova da građani u svojim domovima i o svom trošku prave dronove.
„Ne znam kako bih komentirao ovo dok neprijatelj proizvodi FPV dronove u industrijskim razmjerima, dronove koji već imaju elemente umjetne inteligencije, s noćnim kamerama novog opsega...To nisu setovi za izradu u domu, radna vojna tehnika ne može se izrađivati u kuhinji. Pedeset jedinica jednostavnih FPV-ova košta u prosjeku 1 milijun UAH, a ovih 50 komada za borbenu jedinicu nije ništa. Što učiniti kad mi treba puno dronova istog razumljivog standarda, a ne 5-10 komada od raznih "kućnih" proizvođača? Da ne govorim o industrijskoj proizvodnji standardnog streljiva za bespilotne letjelice, postupku nabave i pripremi za borbenu uporabu.
Rusi tehnološki rastu, a mi se nastavljamo baviti rukotvorinama. Štoviše, promoviramo to...jednostavno nemam riječi...Možda sam u krivu, možda nešto ne vidim i ne uzimam u obzir, ali imam osjećaj da se nešto pogrešno, apsurdno događa oko nas, i ne možemo učiniti ništa u vezi s tim...“
Kada se kaže FPV dronovi uglavnom se misli na male tzv racing drones, idealne za zabavu i neku vrstu hobby-a i nešto drukčije u odnosu na npr klasične DJI dronove.
Za njihovu kntrolu koristi se joystick i FPV Goggles za razliku npr od DJI dronova koji koriste klasični kontroler s integrisanim displejom ili bez displeja koga zamjenjuje mobitel. FPV-ovci su veoma su brzi, od 40, 50 km/h pa do nevjerovatnih 150 km/h te zato mogu da ganjaju rusku mehaniku i vozila kao što se može vidjeti na brojnim klipovima.
Lično sam mišljenja da su Ukrajinci dominantniji u tom segmentu, dakle korištenja dronova od 250 g do nekoliko kg najviše, dok su Rusi dominantniji kad su u pitanju klasični vojni dronovi poput onih kompanije Zala Aero: Orlan,Sirus, Lancet, dakle dronovi koji su namjenjeni za vojnu upotrebu, i iza kojih stoji ozbiljna vojna industrija. Težine su otpriilike 10- 20 kg, dometa do 50 km, raspon krila metar ili malo više, baš poput malih aviona.
U zadnje vrijeme Ukrajinci pokušavaju da pariraju Rusima po pitanju ovih vojnih dronova, prije svega kompanija Airlogix sa modelom GOR ili tako nešto. Aerorozvidka je također prisutna sa vojim modelom R 18 koji je octocopter, nešto što je DJI već radio za komercijalne upotrebe, npr u poljoprivredi.
I mene je iznenadilo kada sam u par navrata pročitao da se u Rusiji masovno proizvode ovi mali FPV dronovi, navodno do 300 000 komada godišnje. Za tako nešto im treba posebna tehnologija, posebne CNC mašine kao i dijelovi koje oni ne proizvode, poput chipova, wi fi predajnika, posebnih antena, baterija i sl.
Prednost ovih FPV dronova je jer sa na njihovu baznu ploču mogu dodavati razne komponente pod uslovom da su kompaktibilne, nešto poput sastavljanja PC računara.
Moguće da ih Rusi samo sastavljaju od uvoznih, prije svega kineskih komponenti, ali opet mislim da je pomenuti broj daleko iznad realnog.
Ovaj lik iz Ukrajine koji radi sa dronovima uglavnom koristi komercijalne dronove poput GepRC modela ili Darwin-a ili nešto rijeđe iFlight Nazgul-a.
Svi pomenuti proizvođači su kineske kompanije i za taj cijenovni razred porizvode odlične dronove, zapravo među najboljima su u svijetu.
Također i on se slaže da nema nekog organizovag sistema podrške od strane države ili vojnog vrha, već se oni snalaze kako znaju, od Fundraising-a do donacija i pomoći od strane nekih patriotski orijentisanih tajkuna.

Ova slika najbolje pokazuje kolika je zapravo moć i snaga ovih malih letjelica, jer bez obzira na teret koji nose, one praktički ne gube toliko na njihovoj brzini, dometu i manevrisanju. Gotovo savršeno oružje. ne znam koliko je teška ova modifikovana RPG raketa i te detalje, ako je neko upućeniji, nek objasni.
Kada dron pogodi metu (koja je nimalo jeftina) to je rezultat nekih od 500 do 600 izuzetno pametno uloženih USD, a istovremno kontroler i goggles ostaju operativni za dalju upotrebu. Na kraju ponavljam da sam mišljenja da bez obzira na rusku propagandu, ovaj segment ratovanja bi trebao biti na strani Ukrajine, prije svega jer se koriste različite borbene strategije i taktike, nadalje Rusi baš i ne čuvaju pretjerano svoju pješadiju niti tehniku, a imaju i više nego dovoljno teškog naoružanja, dalekometnih sistema, raketa, pa i vojnih dronova, tako da ovakav vid ratovanja njima vjerovatno predstavlja neku vrstu luksuza ili gubljenja vremena. Treba za ovo imati dosta živaca, škole i sati i sati prakse. Najbolji vjetar u leđa je kada moraš čuvati ljude i tehniku i ne možeš sebi dopustiti luksuz velikih gubitaka, onda ovakav način ratovanja dovedeš do savršentva.
- drug_profi
- drug_profi
#192144 Re: Ukrajina
730 grama eksploziva, bakarni konus, aluminijsko tijelo i upaljač.splinter wrote: ↑15/01/2024 14:16 Ova slika najbolje pokazuje kolika je zapravo moć i snaga ovih malih letjelica, jer bez obzira na teret koji nose, one praktički ne gube toliko na njihovoj brzini, dometu i manevrisanju. Gotovo savršeno oružje. ne znam koliko je teška ova modifikovana RPG raketa i te detalje, ako je neko upućeniji, nek objasni.
Vjerovatno ne više od 900 grama sve zajedno.
-
Mrmrava
#192145 Re: Ukrajina
Eki to.sumirprimus wrote: ↑15/01/2024 13:50 Dakle glavni problem inavzije je jos uvijek to sto rujani imaju kesa da to sve finansiraju, dakle...![]()
![]()
Last edited by Mrmrava on 15/01/2024 15:07, edited 1 time in total.
- drndalo
#192146 Re: Ukrajina
Prvo sam mislio da ostavim, da ima "balansa", pa se predomislih naknadno, jebo balans... Halal'te
- drndalo
#192147 Re: Ukrajina
Jedan nadprosjecni okupator, barem za sad je prezivio da isprica iskustvo...
- drndalo
#192148 Re: Ukrajina
Takmicenje...

- drndalo
#192149 Re: Ukrajina
Na temu elektronskog ratovanja.
Koliko je istina, a koliko plasiranje, necemo da znamo jos neko vrijeme.
Koliko je istina, a koliko plasiranje, necemo da znamo jos neko vrijeme.
- drug_profi
#192150 Re: Ukrajina
Nisam siguran da je ovo pametno otkrivati neprijatelju.
Ovo je u razini vojne tajne. Rusi bi trebali sami shvatiti nekad da nesto ne ide kako treba, a da ne znaju radi cega.
Stoga je moguce da je fejk vijest.