Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SaraFina

#19201 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

HAVANA wrote:2002 godine,ja zena i dvoje male djece u belgiji...minimale 2500 eura mjesecno,tada,a bilo je sve dosta jeftinije...Kako on od 2000 plati stan,hranu,telefon,jede,pije,posalje 700 eura svaki mjesec i dodje najmanje 6 puta godisnje,ne znam stvarno.Slab sam sa tom matematikom.

Oteo si mi slova iz tastature. Taman isto htjedoh pitati :D

Plus, slovenačka firma u Belgiji. Da napomenemo. U slučaju prekida radnog odnosa Belgijanci bi mu samo granicu pokazali. A u Sloveniji da bi dobio s biroa nadoknadu mora imati staž preko godinu i mjesto prebivanja.
Last edited by SaraFina on 03/10/2019 16:40, edited 2 times in total.
kiligonzales

#19202 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kiligonzales »

mousstapha wrote:
nKrkan wrote:Moj frend , centralna Bosna, dvije godine rada ovdje za u vrh glave 800 KM i ono nešto što je bio osiguran 300 KM državi dakle. Hajmo reći nek svakog mjeseca država od njega dobije , valja joj kako god 1100 maraka.
2016 godine odlazi preko Slovenske firme na rad u Belgiju, dečko ima fiksnu platu 2000€ , roditeljima svaki mjesec šalje 700€, i dolazi najmanje 6 puta godini kad također ostavi dosta para ovdje. Jedan primjer i ima još hiljade i hiljade njih ,apsolutno sam ubjeđen da veću korist prave državi iz vana , nego što bi koristili radeći ovdje u robovlasničkim uslovima svoje i potrošnji svojih godina u ništa
Jest sigurno ce im poslati 700 eura.
A koji posao radi? Gdje kako sta? Jel dijeli stan sa drugim radnicima, ima obezbjedjen smjestaj ili nema, ima tamo porodicu ili ne, malo mi je to previsoka plata za Sloveniju i novac za poslati...

Da nije to ono nasa suplja, svugdje nam je bolje nego kuci, tamo pare na grani rastu, ne mora se ni raditi samo beres, a novac se sam kuci salje :D
Last edited by kiligonzales on 03/10/2019 16:39, edited 1 time in total.
kiligonzales

#19203 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kiligonzales »

SaraFina wrote:
HAVANA wrote:2002 godine,ja zena i dvoje male djece u belgiji...minimale 2500 eura mjesecno,tada,a bilo je sve dosta jeftinije...Kako on od 2000 plati stan,hranu,telefon,jede,pije,posalje 700 eura svaki mjesec i dodje najmanje 6 puta godisnje,ne znam stvarno.Slab sam sa tom matematikom.

Oteo si mi slova iz tastature. Taman isto htjedoh pitati:D
Ma Havana, ti i tvoji mozete pojesti, mora da je do toga sto nisi mogo poslati :lol:
kiligonzales

#19204 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kiligonzales »

Bambino Blu wrote:
uglavnomja wrote:jasta je :D

psiholog na njemackom za njemce ... nedje sa balkana

ma nema, ide to k'o mlijeko

ucitelji, novinari, psiholozi, psihijatri ... sve ove "govornicke" struke primaju strance lopatom :oops:
narocito oove sto traze poznavanje mentaliteta, tradicije, istorije, lokalne i sire ... geografije

jedino ako nije u berlinu studirala i volontrala pa dobila intervju u minkenu

ili ce k'o ona zubarica voditi administraciju, a pricati da je vodeci stomatolog :-)
a jos stomotalog mozes biti i sa tuc muc, ali psiholog 8)

Po ovome tvome postu tacno covjek moze prepoznati da ti njemacke ocima nisi vidio, a pogotovo da nemas pojma o tematici.

Vjerovo ili ne lakse ti je biti novinar ili psihijatar u njemackoj jer ti sistemski drzava trazi B2 za taj smijer, a za stomatologa C1. Pa ti sad vidi hoce li lakse biti stomatolog ili novinar. Ako sad pricamo o pomocnim radnicima opet ce joj lakse biti pomocni radnik nekom novinaru ili psihologu nego stomatologu....
Drugar moj vodi raju gore, ovdje je dugo bio radnik njemacke ambasade, onda uspostavio kontakte sa biroom rada i njima salje preporuke radnika vrsi posrednistvo u zaposljavanju, ujedno zakacio i neke vece kompanije u pojedinim bransama i sada cvaka na preporukama radnika jer njihov biro i pojedine firme nagradjuju posrednistvo u potrazi za dobrim radnicima. Medicinski radnici, farmaceuti, stomatolozi su uvjetovani sto diplomama, sto poznavanjem njemackog jezika, B2 je minimum minimuma. Opet je sve to do toga ko kakvim kanalima dolazi do posla. Nekad je dovoljno imati nekoga gore da te progura, pa se kriteriji mogu umanjiti barem po pitanju jezika pri zaposljavanju. Jos je lakse ako nasi ljudi gore zaposljavaju u sopstvene firme.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#19205 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

HAVANA wrote:
paladinka wrote:Ali niko od pacenika se ne vraca u Bosnu...
Ja ih znam jedno 200 sto se vratilo Dosta od mene. :-D
Joj Havana brate mili de nemoj više lupetati....ja znam da je tebi dobro ali de nemoj zajebavati, da prostiš okolo... :-?

I šta se digla polemika oko tog Instagram statusa? Možda dotična osoba i ima primjereno znanje njemačkog jezika. Ovaj moj ima doktorat i otišao na dodatnu specijalizaciju u DE i sada radi u Poljskoj u struci, ali tečno govori njemački i engleski na kojima drži predavanja tako da ima svega ;-)
512MB

#19206 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

mousstapha wrote:
nKrkan wrote:Moj frend , centralna Bosna, dvije godine rada ovdje za u vrh glave 800 KM i ono nešto što je bio osiguran 300 KM državi dakle. Hajmo reći nek svakog mjeseca država od njega dobije , valja joj kako god 1100 maraka.
2016 godine odlazi preko Slovenske firme na rad u Belgiju, dečko ima fiksnu platu 2000€ , roditeljima svaki mjesec šalje 700€, i dolazi najmanje 6 puta godini kad također ostavi dosta para ovdje. Jedan primjer i ima još hiljade i hiljade njih ,apsolutno sam ubjeđen da veću korist prave državi iz vana , nego što bi koristili radeći ovdje u robovlasničkim uslovima svoje i potrošnji svojih godina u ništa
Možda ima momak uz fiksnu dodatno i varijabilnu po učinku itd :)
Bambino Blu

#19207 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bambino Blu »

kiligonzales wrote:
Bambino Blu wrote:
uglavnomja wrote:jasta je :D

psiholog na njemackom za njemce ... nedje sa balkana

ma nema, ide to k'o mlijeko

ucitelji, novinari, psiholozi, psihijatri ... sve ove "govornicke" struke primaju strance lopatom :oops:
narocito oove sto traze poznavanje mentaliteta, tradicije, istorije, lokalne i sire ... geografije

jedino ako nije u berlinu studirala i volontrala pa dobila intervju u minkenu

ili ce k'o ona zubarica voditi administraciju, a pricati da je vodeci stomatolog :-)
a jos stomotalog mozes biti i sa tuc muc, ali psiholog 8)

Po ovome tvome postu tacno covjek moze prepoznati da ti njemacke ocima nisi vidio, a pogotovo da nemas pojma o tematici.

Vjerovo ili ne lakse ti je biti novinar ili psihijatar u njemackoj jer ti sistemski drzava trazi B2 za taj smijer, a za stomatologa C1. Pa ti sad vidi hoce li lakse biti stomatolog ili novinar. Ako sad pricamo o pomocnim radnicima opet ce joj lakse biti pomocni radnik nekom novinaru ili psihologu nego stomatologu....
Drugar moj vodi raju gore, ovdje je dugo bio radnik njemacke ambasade, onda uspostavio kontakte sa biroom rada i njima salje preporuke radnika vrsi posrednistvo u zaposljavanju, ujedno zakacio i neke vece kompanije u pojedinim bransama i sada cvaka na preporukama radnika jer njihov biro i pojedine firme nagradjuju posrednistvo u potrazi za dobrim radnicima. Medicinski radnici, farmaceuti, stomatolozi su uvjetovani sto diplomama, sto poznavanjem njemackog jezika, B2 je minimum minimuma. Opet je sve to do toga ko kakvim kanalima dolazi do posla. Nekad je dovoljno imati nekoga gore da te progura, pa se kriteriji mogu umanjiti barem po pitanju jezika pri zaposljavanju. Jos je lakse ako nasi ljudi gore zaposljavaju u sopstvene firme.

Pa vidis da nemas pojma o cemu pricas xD to je ta prica imam ja druga, on mi rek'o itd...i onda ovdje po forumima i FB-u komentarisete dajete satro informacije a ustvari iznosite gluposti i dezinformacije, jer imate druga koji ima druga a on opet ima druga koji ima druga i tako u krug.

Imaju razlicite fore kako otici i ne treba pricati o tome ako ne znas 100% provjereno jer mozda se bas neko ufati za tvoj post i odvedes ga u krivom smjeru. Npr medicinski tehnicari / babice ne trebaju B2, oni sa B1 mogu vec raditi u njemackoj, pa tek za godinu dana mogu dostaviti da su polozili B2 da bi im bila priznata diploma, isto tako i fizioterapeuti itd...B2 se trazi kod direktnog Anerkennunga ili ti ga priznavanja diplome, dok doktorima, stomatolozima, fizijatrima, treba C1 da bi mogli raditi, oni sa B2 ne mogu uopste priznati diplomu.
HAVANA

#19208 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Lajavikrelac wrote:
HAVANA wrote:
paladinka wrote:Ali niko od pacenika se ne vraca u Bosnu...
Ja ih znam jedno 200 sto se vratilo Dosta od mene. :-D
Joj Havana brate mili de nemoj više lupetati....ja znam da je tebi dobro ali de nemoj zajebavati, da prostiš okolo... :-?

)
Ne kontam,sta lupati? Nije meni ni 20 a ni 25 godina.49 mi je.70% moje raje i mojih godina koji su ovde,je bilo negdje vani .Sad su tu.Sta ti je tu nevjerovatno? Po gradu restorana,kafica,firmi sto trgovackih ,sto proizvodnih,usluznih djelatnosti,stomatologa,zubnih tehnicara,marketinskih agencija,stanogradnje,gradjevinskih firmi,klime,grijanje,mehanicari...Mogu do sutra nabrajati...Stane svasta u 50 godina.
swanfilter

#19209 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by swanfilter »

Kako sam ja cuo, ti sto rade za Slovence po bogatijim drzavama, dobro prolaze. Jer nije isto tamo raditi i zivjeti, i doci sa firmom na nekoliko mjeseci, raditi za prilicno vecu satnicu i nazad. Smjestaj ceka jer ne moze si firma priustiti da si radnici po tri mjeseca traze stan. Smjestaj se placa malo ili nikako.

O brojevima uopsteno ne bih, al iz prve ruke znam za slucaj kada je Slovenac trazio malera. Dva, do dva i po mjeseca posla, 6000€. U pitanju je bila obnova kuce, vile ili cega god.
HAVANA

#19210 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

kiligonzales wrote:
mousstapha wrote:
A koji posao radi? Gdje kako sta? Jel dijeli stan sa drugim radnicima, ima obezbjedjen smjestaj ili nema, ima tamo porodicu ili ne, malo mi je to previsoka plata za Sloveniju i novac za poslati...

Da nije to ono nasa suplja, svugdje nam je bolje nego kuci, tamo pare na grani rastu, ne mora se ni raditi samo beres, a novac se sam kuci salje :D
Ajoj to ono preko slovenaca.Ima to.Spavaju na privatnom zemljistu u onim staancaravanima...Tako mu moze nesto vise i ostati.Da placa stan... nema sanse ovo navedeno
amidzazeher

#19211 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

Eno sad ispade i to moguce! A covjeka napadate i ismijavate :)
Isto kao sto napraviste penzionera socijalnim slucajem a covjek nekretninama razvaljuje:D
Sreca pa je forum, samo se registrujes i pises sta hoces!
HAVANA

#19212 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

amidzazeher wrote:Eno sad ispade i to moguce! A covjeka napadate i ismijavate :)
Isto kao sto napraviste penzionera socijalnim slucajem a covjek nekretninama razvaljuje:D
Sreca pa je forum, samo se registrujes i pises sta hoces!
Pa ima to preko slovenaca,moze vazda kome se ide.Ni po muke otici.Hajte.Pa javite kako vam je.
amidzazeher

#19213 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

Pa evo rekao ti je @nKrkan
2milje mjesecno od toga 700€ roditeljima i tako treca godina.
Ah da zaboravih napisati, covjek se provaljuje, nemEre to tako ti si bio 2000 i neke sa porodicom, jeo i pio, a on valjda šišarku u guzicu stavio 2016 kad je otisao :mrgreen:
HAVANA

#19214 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Pa idite,sta je problem?
HAVANA

#19215 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Koji samac od 2000 eura plate posalje kuci 700 eura svaki mjesec,plati stan u belgiji i sve troskove,pored toga dodje 6 puta godisnje u bosnu i potrosi gutu para...Ja mu ga popusim na sred ferhadije,da se vako izrazim :roll:
512MB

#19217 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

HAVANA wrote:Koji samac od 2000 eura plate posalje kuci 700 eura svaki mjesec,plati stan u belgiji i sve troskove,pored toga dodje 6 puta godisnje u bosnu i potrosi gutu para...Ja mu ga popusim na sred ferhadije,da se vako izrazim :roll:
Možda momak živi u WG tojest dijeli stan sa drugima, možda pored "fiksne" plate ima po učinku još dodatno zarade mjesečno, možda se momak ne rqzbacuje... ko zna krhko je znanje...

Eno insomnia je već odluĆio da je to ubleha jer on zna bolje :)
insomnia78

#19218 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ma jok. Kaka ubleha. Vise pravilo
insomnia78

#19220 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

espn wrote:Šuga se pojavila u Tuzli

https://www.klix.ba/vijesti/bih/suga-se ... /191003095
Nes vjerovati i u Parizu
Image
No nevezano za ove nesretnike skola u koju ide dijete stalno ima problema sa vaskama. Neki dan na roditeljskom upozoravaju da se djeca redovno pregledaju kod kuce. Jos nije u pitanju javna no privatna skola
Hajvan

#19221 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hajvan »

ehe, al nema u njemachkoj vashki

8-)
francuska treci svijet

a njemachka je ipak sekn’ hend juesej
HAVANA

#19222 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

espn wrote:Šuga se pojavila u Tuzli

https://www.klix.ba/vijesti/bih/suga-se ... /191003095
Dobro je da nije triper tobejarabi.
HAVANA

#19223 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

512MB wrote:
HAVANA wrote:Koji samac od 2000 eura plate posalje kuci 700 eura svaki mjesec,plati stan u belgiji i sve troskove,pored toga dodje 6 puta godisnje u bosnu i potrosi gutu para...Ja mu ga popusim na sred ferhadije,da se vako izrazim :roll:
Možda momak živi u WG tojest dijeli stan sa drugima, možda pored "fiksne" plate ima po učinku još dodatno zarade mjesečno, možda se momak ne rqzbacuje... ko zna krhko je znanje...

Eno insomnia je već odluĆio da je to ubleha jer on zna bolje :)
Ja doduse,mozda bijelo nosi iz 6 puta.
insomnia78

#19224 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Dobar je triper. Bar znas da si meto
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#19225 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote: Nes vjerovati i u Parizu
Image
No nevezano za ove nesretnike skola u koju ide dijete stalno ima problema sa vaskama. Neki dan na roditeljskom upozoravaju da se djeca redovno pregledaju kod kuce. Jos nije u pitanju javna no privatna skola
Sta je ba ovo :run:
Post Reply