SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#19176 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

van Basten wrote:Na stranu sva prica (opravdana) o lijetanju pjesaka kao kokoski interesuje me koji idiot je uveo praksu da se za radjenje uvidjaja ceka stepen povreda iz bolnice? Znaci treba cekati dok povrijedjeni dodje do bolnice, uradi sve potrebne preglede i dijagnostiku i dobije ljekarski nalaz pa da se tek onda odluci ko radi uvidjaj pa ako treba taj neki tuzioc ili ko je vec hijerarhijski veci od saobracajaca. I za to vrijeme grad u kolapsu 2h, ljudi kasne na posao u skolu na preglede narucene mjesecima prije... A sve da nekakav guzonja ne bi svoju guzicu na minus iznio bez potrebe.
Uslikaj 30 slika premjeri 10.mjera i sklanjaj vozila, oslobadjaj promet... Pa onda to laganini tabiri i racunaj... Al jok
zavisi od stepena povreda ili materijalne stete
ako su npr sa smrtnim ishodon ili teske tjelesne ozljede mora krim policija izaci ili vecom stetom jer tada ne ide obicni udes vec krivicno djelo,dolaze tuzioc,insspektori,vjestaci i ostalo
a to se en radi kod laksih udesa kad se neko kucne i zavrsi saobrcajna policija,
jaro okolnosti se moraju utrditi jer nije ni svejedno da te odalami tramvaj, i sutra moze od zadobijenih povreda ne do bog neko da umre
odma se mijenja kvalifikacija djela
ali vama snobasima je to tesko dokazivo jer vi hocete da svugdje idete prvi pa makar i preko sakatih i mrtvih
fuj
vješalica

#19177 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

O'zone wrote:Odavno govorim da treba skinuti odogvornost sa vozača ukoliko udare pješaka van pješačkog prelaza, posebno u gradu.
pogresno govoris i teoretises
tako bi.ljudi mogli traziti izgovor sa nekoga ubiju i namjerno ga ubiti,i opravdavali bi bijes na svakom cosku
vozilo je nadmocnije od pjesaka koliko god pjesak bio u krivu i nemas pravo nekoga ubiti ili obogaljiti neovisno od toga sto snosi dio krivice za dogadjaj
O'zone
Globalni moderator

#19178 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

vješalica wrote:
O'zone wrote:Odavno govorim da treba skinuti odogvornost sa vozača ukoliko udare pješaka van pješačkog prelaza, posebno u gradu.
pogresno govoris i teoretises
tako bi.ljudi mogli traziti izgovor sa nekoga ubiju i namjerno ga ubiti,i opravdavali bi bijes na svakom cosku
vozilo je nadmocnije od pjesaka koliko god pjesak bio u krivu i nemas pravo nekoga ubiti ili obogaljiti neovisno od toga sto snosi dio krivice za dogadjaj
Teroetski da.

I legalizacija oružija je pružanje mogućnosti da neko nekoga ovjeri a opet se to više dešava sa nelegalnim naoružanjem.

Problem je u glavama pješaka gdje "vozač mora stati", problem je što nekome život bude uništen zbog toga i još ga se smatra apsolutnim krivcem mada je čovjekova jedina krivica što je naišao baš on tu i tada dok je budala odlučila da pređe na mjestu koje nije obilježeno kao pješački prelazi i koje je dodatno ograničeno ogradom kako pješaci ne bi mogli izlaziti na dio ceste određene za promet motornih vozila.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#19179 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Matijevic_Vlado »

Logovan wrote:
Thorgerson wrote: Jutro idem i vidim idiota hoda cestom, trotoar ociscen, jok, ide on cestom. I taman usporim i pridjem mu na 1cm, kapuljaca mu na glavi i svirnem iz sve snage.
To sam ja bio, izvinjavam se, zamislio se nešto, pa hodao po cesti. :-)
Sto bi rekao onaj sto je isao u kontra smjeru u kruznom, to je moja nepaznja. Tako i ti reci :mrgreen: . zuri da stigne pola sata ranije na posao :mrgreen:
supercali

#19180 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

Generalno smo svi ispod nivoa saobracajne kulture tako da ne cudi sto su vozaci i pjesaci takvi jer i jedni i drugi su iz iste kosare da kazem
Neki dan govorim starcu vidite li da prelazite na crveno on gleda nema pojma ni sta mu govorim i dok mu govorim da vas auto udari vozac bi bio kriv jel kad drugi starac isto presao na crveno govori jeste vozac je kriv a ja duplo godina mladji cekam zeleno
Quaresma

#19181 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Quaresma »

šta bi danas sa tramvajima oko 3 sata?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#19182 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by un1ted »

Pa i jest vozac kriv..jbga.
ing-ecc

#19183 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ing-ecc »

supercali wrote:Generalno smo svi ispod nivoa saobracajne kulture tako da ne cudi sto su vozaci i pjesaci takvi jer i jedni i drugi su iz iste kosare da kazem
Neki dan govorim starcu vidite li da prelazite na crveno on gleda nema pojma ni sta mu govorim i dok mu govorim da vas auto udari vozac bi bio kriv jel kad drugi starac isto presao na crveno govori jeste vozac je kriv a ja duplo godina mladji cekam zeleno
zato si ti trebo opaliti na crveno a nek taj strucnjak ceka zeleno
supercali

#19184 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

un1ted wrote:Pa i jest vozac kriv..jbga.
A sto je vozac kriv ako ja prelazim na crveno a njemu zeleno?
supercali

#19185 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

ing-ecc wrote:
supercali wrote:Generalno smo svi ispod nivoa saobracajne kulture tako da ne cudi sto su vozaci i pjesaci takvi jer i jedni i drugi su iz iste kosare da kazem
zato si ti trebo opaliti na crveno a nek taj strucnjak ceka zeleno
Svi smo pjesaci
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#19186 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by un1ted »

supercali wrote:
Tako zakon kaze.
van Basten

#19187 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by van Basten »

vješalica wrote:
van Basten wrote:Na stranu sva prica (opravdana) o lijetanju pjesaka kao kokoski interesuje me koji idiot je uveo praksu da se za radjenje uvidjaja ceka stepen povreda iz bolnice? Znaci treba cekati dok povrijedjeni dodje do bolnice, uradi sve potrebne preglede i dijagnostiku i dobije ljekarski nalaz pa da se tek onda odluci ko radi uvidjaj pa ako treba taj neki tuzioc ili ko je vec hijerarhijski veci od saobracajaca. I za to vrijeme grad u kolapsu 2h, ljudi kasne na posao u skolu na preglede narucene mjesecima prije... A sve da nekakav guzonja ne bi svoju guzicu na minus iznio bez potrebe.
Uslikaj 30 slika premjeri 10.mjera i sklanjaj vozila, oslobadjaj promet... Pa onda to laganini tabiri i racunaj... Al jok
zavisi od stepena povreda ili materijalne stete
ako su npr sa smrtnim ishodon ili teske tjelesne ozljede mora krim policija izaci ili vecom stetom jer tada ne ide obicni udes vec krivicno djelo,dolaze tuzioc,insspektori,vjestaci i ostalo
a to se en radi kod laksih udesa kad se neko kucne i zavrsi saobrcajna policija,
jaro okolnosti se moraju utrditi jer nije ni svejedno da te odalami tramvaj, i sutra moze od zadobijenih povreda ne do bog neko da umre
odma se mijenja kvalifikacija djela
ali vama snobasima je to tesko dokazivo jer vi hocete da svugdje idete prvi pa makar i preko sakatih i mrtvih
fuj
Ma ja... Tako se u cijelom svijetu radi, how yes no... Nasa izmisljotina da bi sacuvali guzice tuziocima... Bolje da jedan tuzioc hladi jaja nego da hiljade ljudi stignu na vrijeme gdje trebaju. Jedina razlika izmedju uvidjaja sa lahkim i teskim povredama jeste sto se treba cekati 2h cca da se povrijedjeni pregleda. Nije niko ni spominjao nesrece sa smrtnim ishodom, to su sad strucnjaci dodali braneci nebuloze vlastodrzaca.
supercali

#19188 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

un1ted wrote:
supercali wrote:
Tako zakon kaze.
Ma znam sta zakon kaze
Al kurcobolja pjesaka i to sam primjetio uglavnom starijih je takva da je ono on mora stati makar i na autoputu jer zakon kaze da ja kao pjesak nisam kriv

Da se razumijemo ja sam i pjesak i vozac i ovo sam uocio kao pjesak
un1ted

#19189 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by un1ted »

To je jasno, svi koji vozimo svakodnevno vidimo bahatost vozaca, ali i pjesaka. Sigurno da trebaju neke uredbe, kao i strozij zakon. Policajac da dezura na Stupu i napise par kazni od kojih glava boli, rezultat ne bi izostao.
uglavnomja

#19190 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

un1ted wrote:
supercali wrote:
Tako zakon kaze.
moze li link zakona?
smijesni_ste

#19191 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by smijesni_ste »

Jbg...svako gleda iz svoje perspektive uključujući i mene. Pogledajte malo kako vozači skreću na raskrsnicama gledajući hoće li stići ispred prvog pješaka koji je napravio korak proći, a ne zanima ih što je zeleno za pješake u svakom slučaju. O vožnji kroz naselja, nezaustavljanju na pješačkim prelazima itd da ne pričam...

Vidjam i mnogo poremećenih pješaka takodjer...nažalost
supercali

#19192 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

smijesni_ste wrote:Jbg...svako gleda iz svoje perspektive uključujući i mene. Pogledajte malo kako vozači skreću na raskrsnicama gledajući hoće li stići ispred prvog pješaka koji je napravio korak proći, a ne zanima ih što je zeleno za pješake u svakom slučaju. O vožnji kroz naselja, nezaustavljanju na pješačkim prelazima itd da ne pričam...

Vidjam i mnogo poremećenih pješaka takodjer...nažalost
Ja pisem iz perspektive i pjesaka i vozaca
Za pjesake iz pjesacke perspektive za vozace iz vozacke a onda zamjenim i dodjemo do toga da su podjednako krivi i jedni i drugi uglavnom uz naravno izuzetke koji izgleda potvrdjuju pravilo nazalost
BadBoy

#19193 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

un1ted wrote:
supercali wrote:
Tako zakon kaze.
Ne kaže zakon tako, a ako kaže može li citat?
drug_profi

#19194 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Vozač je tu djelimično kriv jer mora sa smanjenom brzinom i oprezom prilaziti raskršću i pješačkom prelazu, tako da i sam zakon pretpostavlja da ima pjesaka koji brigu o svom zivotu prepustaju nepoznatim random ljudima, te vozace obavezuje da brinu o takvima.
supercali

#19195 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

Ok obicni pjesacki al tamo gdje je semafor prisutan vozac ne bi trebao uopste biti kriv ako pjesak prelazi na crveno
drug_profi

#19196 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

supercali wrote:Ok obicni pjesacki al tamo gdje je semafor prisutan vozac ne bi trebao uopste biti kriv ako pjesak prelazi na crveno
Nema razlike. Zakon ti nalaže da raskrsnici prilaziš sa povećanim oprezom i smanjenom brzinom. Nemoj da ti moram tražiti po ZOBS-u. Nije ni tema, a i sam znaš čitati.
supercali

#19197 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

drugi profil wrote:
supercali wrote:Ok obicni pjesacki al tamo gdje je semafor prisutan vozac ne bi trebao uopste biti kriv ako pjesak prelazi na crveno
Nema razlike. Zakon ti nalaže da raskrsnici prilaziš sa povećanim oprezom i smanjenom brzinom. Nemoj da ti moram tražiti po ZOBS-u. Nije ni tema, a i sam znaš čitati.
Znam sta zakon nalaze al treba biti razlike
Jedan slucaj je nepaznja vozaca a drugi slucaj je krsenje propisa od strane pjesaka za koje i vozac posljedicno odgovara
drug_profi

#19198 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

supercali wrote:
drugi profil wrote:
Znam sta zakon nalaze al treba biti razlike
Jedan slucaj je nepaznja vozaca a drugi slucaj je krsenje propisa od strane pjesaka za koje i vozac posljedicno odgovara
Zato ima uviđaj. Jel crveno/zeleno, koja je brzina bila, gdje je pješak izletio, kakve su šanse da ga je vozač mogao na vrijeme vidjeti itd.
Pa onda sud odvaga i donese presudu.
supercali

#19199 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

Svejedno na sudu vozac dobije kaznu iako nije kriv ni sekunde
drug_profi

#19200 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Imaš li primjer da je neko poptuno čist dobio kaznu? Jer tu uvijek ima subjektivnog dojma iz ugla okrivljenog.
Post Reply