Danasnji "feminizam"
-
Hakiz
#19176 Re: Danasnji "feminizam"
Prevare (ljubavne) nisu protivzakonite. Samo su nemoralne.
Njihov broj pokazuje šta ako se oslonimo samo na misao o čovjeku i moralu.
A i pokazuju da možda možeš izabrati partnera koji nije alfa životinjskog tipa jer je civilizacija izbrisala potrebu za takvim alfa tipom, tehnologoja itd mu nadomještavaju manjak alfa karakteristika, omogućavaju mu uspjeh i bez njih.
Ali postaješ životinja, poništavaš civilizaciju, moral i odaješ se nagonima kada se pored takvog partnera seksaš sa zgodnim čistačem bazena ili zgodnom sobaricom. Jer, nagon te tjera.
Ipak, na kraju, potvrdimo životinjsku, nagonsku, prirodu.
Njihov broj pokazuje šta ako se oslonimo samo na misao o čovjeku i moralu.
A i pokazuju da možda možeš izabrati partnera koji nije alfa životinjskog tipa jer je civilizacija izbrisala potrebu za takvim alfa tipom, tehnologoja itd mu nadomještavaju manjak alfa karakteristika, omogućavaju mu uspjeh i bez njih.
Ali postaješ životinja, poništavaš civilizaciju, moral i odaješ se nagonima kada se pored takvog partnera seksaš sa zgodnim čistačem bazena ili zgodnom sobaricom. Jer, nagon te tjera.
Ipak, na kraju, potvrdimo životinjsku, nagonsku, prirodu.
- dale cooper
#19177 Re: Danasnji "feminizam"
Dijelom, ali ne i u potpunosti.
-
Hakiz
#19178 Re: Danasnji "feminizam"
Sa druge strane, da nismo kao vrsta prvo osvijestili da neke stvari ne treba dozvoliti, ne bi imali zakone protiv njih.S4mpion wrote: ↑28/12/2021 14:11 Još jednom ovo da istaknem:
Dale je upotrijebio jako dobar termin "izgrađen moralni kompas i savjest"dale cooper wrote: ↑28/12/2021 13:45 Većina nas valjda ima i dovoljno izgrađen moralni kompas i savjest, barem se nadam, koji nam pomažu da razlikujemo dobro od lošeg.
Taj moralni kompas i savjest nisu izgrađeni od brašna i jaja, nego od zakona i pendreka.
Životinje nemaju moral, niti filozofiju, ali imaju zakone, nepisane, ali ih imaju. "Zna" se hijerarhija, podjela poslova, kazna za kršenje tog "reda".
Opet, ako i životinje i mi imamo zakone, onda smo životinje? Ili su one ljudi?
-
no_sikiriki
#19179 Re: Danasnji "feminizam"
Netačno. Izgrađeni su kućnim odgojem i kod nekih religijom. Ne sjećam se da su mi roditelji, vaspitačice, učitelji, ikad pričali o zakonima i pendrecima kad su uticali na moje rasuđivanje o moralu.S4mpion wrote: ↑28/12/2021 14:11 Još jednom ovo da istaknem:
Dale je upotrijebio jako dobar termin "izgrađen moralni kompas i savjest"dale cooper wrote: ↑28/12/2021 13:45 Većina nas valjda ima i dovoljno izgrađen moralni kompas i savjest, barem se nadam, koji nam pomažu da razlikujemo dobro od lošeg.
Taj moralni kompas i savjest nisu izgrađeni od brašna i jaja, nego od zakona i pendreka.
I realno, s obzirom na to u kakvoj zemlji živimo gdje često i ubice šetkaju ulicom nekažnjeno, čudi me da ti, Hakiz, saint_mirad niste još ubili ili silovali nekoga. Tj. nisam sigurna, jeste li? Pitam samo jer pretpostavljam da ste u toj većini koju sami spominjete.
-
Hakiz
#19180 Re: Danasnji "feminizam"
Čudi te, naravno da te čudi.no_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 14:18Netačno. Izgrađeni su kućnim odgojem i kod nekih religijom. Ne sjećam se da su mi roditelji, vaspitačice, učitelji, ikad pričali o zakonima i pendrecima kad su uticali na moje rasuđivanje o moralu.
I realno, s obzirom na to u kakvoj zemlji živimo gdje često i ubice šetkaju ulicom nekažnjeno, čudi me da ti, Hakiz, saint_mirad niste još ubili ili silovali nekoga. Tj. nisam sigurna, jeste li? Pitam samo jer pretpostavljam da ste u toj većini koju sami spominjete.
A ovo "slučajno" pitanje ti je hinjski.
- dale cooper
#19181 Re: Danasnji "feminizam"
Ovo. Imam osjećaj da bi pojedini istog momenta kada bi se ukinuo zakon ubili, silovali or take your pick of the crime. Zašto? Je li postoji željano_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 14:18Netačno. Izgrađeni su kućnim odgojem i kod nekih religijom. Ne sjećam se da su mi roditelji, vaspitačice, učitelji, ikad pričali o zakonima i pendrecima kad su uticali na moje rasuđivanje o moralu.
za tim? I opet...zašto?
-
no_sikiriki
#19182 Re: Danasnji "feminizam"
Pitanje niti je slučajno, niti je hinjsko.Hakiz wrote: ↑28/12/2021 14:20Čudi te, naravno da te čudi.no_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 14:18
Netačno. Izgrađeni su kućnim odgojem i kod nekih religijom. Ne sjećam se da su mi roditelji, vaspitačice, učitelji, ikad pričali o zakonima i pendrecima kad su uticali na moje rasuđivanje o moralu.
A ovo "slučajno" pitanje ti je hinjski.
- S4mpion
#19183 Re: Danasnji "feminizam"
Pa kućni odgoj je prepun nekakvih smjernica, mjera i kazni, pa i degeneka. Kad si dijete, otac i mater su ti policajci, red i zakon. Još se niko nije odgojio intuicijom.no_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 14:18Netačno. Izgrađeni su kućnim odgojem i kod nekih religijom. Ne sjećam se da su mi roditelji, vaspitačice, učitelji, ikad pričali o zakonima i pendrecima kad su uticali na moje rasuđivanje o moralu.
-
no_sikiriki
#19184 Re: Danasnji "feminizam"
Da, i zato je meni malo više muka od ove diskusije nego što mi inače bude. Jer ne mogu da vjerujem, da prolazeći u gradu pored ovih ljudi, sad treba da mislim "da li ovaj lik mašta o tome da me sad siluje ili ubije" i "da li bi on to uradio kad bi mogao da se get away with it?"dale cooper wrote: ↑28/12/2021 14:21Ovo. Imam osjećaj da bi pojedini istog momenta kada bi se ukinuo zakon ubili, silovali or take your pick of the crime. Zašto? Je li postoji željano_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 14:18
Netačno. Izgrađeni su kućnim odgojem i kod nekih religijom. Ne sjećam se da su mi roditelji, vaspitačice, učitelji, ikad pričali o zakonima i pendrecima kad su uticali na moje rasuđivanje o moralu.
za tim? I opet...zašto?![]()
- S4mpion
#19185 Re: Danasnji "feminizam"
Ne treba ti želja, dovoljno je da ti komšija pokuca na vrata sa sjekirom u ruci, ti se odbraniš i eto i tebe među ubicama.dale cooper wrote: ↑28/12/2021 14:21Ovo. Imam osjećaj da bi pojedini istog momenta kada bi se ukinuo zakon ubili, silovali or take your pick of the crime. Zašto? Je li postoji željano_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 14:18
- S4mpion
#19186 Re: Danasnji "feminizam"
Ne zamaraj se tim razmišljanjima, žene bi činile mnogo gore stvari, ali, srećom, imamo zakon i policiju.no_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 14:25Da, i zato je meni malo više muka od ove diskusije nego što mi inače bude. Jer ne mogu da vjerujem, da prolazeći u gradu pored ovih ljudi, sad treba da mislim "da li ovaj lik mašta o tome da me sad siluje ili ubije" i "da li bi on to uradio kad bi mogao da se get away with it?"dale cooper wrote: ↑28/12/2021 14:21
Ovo. Imam osjećaj da bi pojedini istog momenta kada bi se ukinuo zakon ubili, silovali or take your pick of the crime. Zašto? Je li postoji želja
-
Hakiz
#19187 Re: Danasnji "feminizam"
Pojedini bi. Pitanje je da li bi većina ili ne.dale cooper wrote: ↑28/12/2021 14:21Ovo. Imam osjećaj da bi pojedini istog momenta kada bi se ukinuo zakon ubili, silovali or take your pick of the crime. Zašto? Je li postoji željano_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 14:18
Kada bi sada ukinuo zakone, opet bi neki broj ljudi, ne znam da li većina ili manjina, izbjegao činiti te stvari. Jer su već determinisani, u njih je ugrađen mehanizam nečinjenja tih stvari čak i ako mogu.
Kao što sam ranije pisao, to bi se moglo provjeriti samo da kao vrsta nikada nismo imali ideju da je to zlo, pa nismo ni vaspitavali ljuda da to ne rade, niti ih kažnjavali ako urade, niti da žrtve sebe vide kao žrtve.
Kako je to nemoguće, besmisleno je pitati se. To jeste, nije besmisleno pitati se, nema besmislenog pitanja, besmisleno je očekivati odgovor.
Last edited by Hakiz on 28/12/2021 14:35, edited 2 times in total.
- ExNihilo
#19188 Re: Danasnji "feminizam"
Živiš u državi gdje su ne tako davno desetine hiljada žena najbrutalnije silovane, a ljudi koji su ih silovali hodaju među nama, ali tebi je ova tema otvorila oči.no_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 14:25Da, i zato je meni malo više muka od ove diskusije nego što mi inače bude. Jer ne mogu da vjerujem, da prolazeći u gradu pored ovih ljudi, sad treba da mislim "da li ovaj lik mašta o tome da me sad siluje ili ubije" i "da li bi on to uradio kad bi mogao da se get away with it?"dale cooper wrote: ↑28/12/2021 14:21
Ovo. Imam osjećaj da bi pojedini istog momenta kada bi se ukinuo zakon ubili, silovali or take your pick of the crime. Zašto? Je li postoji želja
- saint_mirad
#19189 Re: Danasnji "feminizam"
ne mogu se složiti, prosto praksa pokazuje ovo o čemu pričam. probaj ukinuti sve zakone, pa da vidiš kakva bi sve nedela isplivala. neko je spomenuo rat kao primer kad je sve dozvoljeno i poznate su monstruoznosti koje se rade.dale cooper wrote: ↑28/12/2021 13:59Nisam još dosegao nivo tvoje pesimističnosti po pitanju čovječanstva.saint_mirad wrote: ↑28/12/2021 13:48 da je ljudima samo savest dovoljna kao policajac za sopstveno delovanje, ne bi bilo potrebe za zakonima i kaznenim merama za nepoštovanje zakona.
svaka čast manjini kojoj je moralni zakon u sebi dovoljan.A onaj ko će ubiti, silovati ili ukrasti to svakako radi i
mimo zakona. Moralnost i savjest su prva i najčvršća linija otpora lošim tendencijama. Kada se to slomi, zakoni predstavljaju mnogo
lakšu prepreku.
zakon i kaznene meru jesu prepreka, naročito kad se zna da se neselektivno primenjuju. ako je kazna za silovanje smrt i primenjuje se, mnogi potencijalni silovatelji prosto neće smeti izvršiti delo iz straha od kazne. i kad se neko javno kazni, to bude upozorenje drugima. metod štapa poznat kroz istoriju.
-
no_sikiriki
#19190 Re: Danasnji "feminizam"
Da, ova tema mi je otvorila oči, jer nisam zamišljala prosječnog forumaša kao četnika. Mislila sam da su obični ljudi, kao i ja.ExNihilo wrote: ↑28/12/2021 14:30Živiš u državi gdje su ne tako davno desetine hiljada žena najbrutalnije silovane, a ljudi koji su ih silovali hodaju među nama, ali tebi je ova tema otvorila oči.no_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 14:25
Da, i zato je meni malo više muka od ove diskusije nego što mi inače bude. Jer ne mogu da vjerujem, da prolazeći u gradu pored ovih ljudi, sad treba da mislim "da li ovaj lik mašta o tome da me sad siluje ili ubije" i "da li bi on to uradio kad bi mogao da se get away with it?"![]()
-
Hakiz
#19191 Re: Danasnji "feminizam"
Hinjsko je, nas prozivaš kao zločince na taj način.
Drugo, moji svi postovi su generalni, ni jedan nije na primjer o tebi lično, ti ideš ad hominem, ne generalno, ne o principima. I to ti je hinjski.
Valjda očekuješ da nas uplašiš takvim prozivanjem, šta li?
- dale cooper
#19192 Re: Danasnji "feminizam"
Ali tu je riječ o samoodbrani, a ne o mojoj želji da svjesno ubijem nekoga i ne mora značiti da će završiti mojim ubistvom njega.S4mpion wrote: ↑28/12/2021 14:27Ne treba ti želja, dovoljno je da ti komšija pokuca na vrata sa sjekirom u ruci, ti se odbraniš i eto i tebe među ubicama.dale cooper wrote: ↑28/12/2021 14:21
Bolje pitanje je šta je nagnalo komšiju da uzme sjekiru i meni naudi?
- ExNihilo
#19193 Re: Danasnji "feminizam"
Ne siluju samo četnici. Siluju i ne-Srbi, civili, komšije, i dojučerašnji kućni prijatelji. Živimo u državi sa vjerovatno najvećim brojem silovanih žena po glavi stanovnika u Evropi. Ali tebi su Hakiz i saint mirad otvorili oči.no_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 14:32Da, ova tema mi je otvorila oči, jer nisam zamišljala prosječnog forumaša kao četnika. Mislila sam da su obični ljudi, kao i ja.
Vrijeme je da izađeš ispod staklenog zvona, Doroti.
- saint_mirad
#19194 Re: Danasnji "feminizam"
to što smo hakiz, ostali koji zastupaju ovaj stav i ja svesni kako društvo funkcioniše ne znači da isto sami i praktikujemo. ako ukazujemo na korupciju u društvu, ne znači smo i mi sami korumpirani, na primer.čudi me da ti, Hakiz, saint_mirad niste još ubili ili silovali nekoga.
sa mnom u društvu ne da ne bi nijedna žena bila silovana s moje strane (meni je to nezamislivo kao baciti se pod voz) već ne bi mogla biti ugrožena od strane drugih ljudi zbog moralnog i džentlmenskog koda kojim se vodim u životu.
neko će reć lažeš, al nema veze. ovo je internet, svako može da veruje nešto, a i ne mora.
- dale cooper
#19195 Re: Danasnji "feminizam"
Pojedini to već čine bez obzira na sve zakone. Volio bih misliti da većina ipak ne bi. Jer mislim da u protivnom nema mnogo nade zaHakiz wrote: ↑28/12/2021 14:29Pojedini bi. Pitanje je da li bi većina ili ne.dale cooper wrote: ↑28/12/2021 14:21
Kada bi sada ukinuo zakone, opet bi neki broj ljudi, ne znam da li većina ili manjina, izbjegao činiti te stvari. Jer su već determinisani, u njih je ugrađen mehanizam nečinjenja tih stvari čak i ako mogu.
Kao što sam ranije pisao, to bi se moglo provjeriti samo da kao vrsta nikada nismo imali ideju da je to zlo, pa nismo ni vaspitavali ljuda da to ne rade, niti ih kažnjavali ako urade, niti da žrtve sebe vide kao žrtve.
Kako je to nemoguće, besmisleno je pitati se. To jeste, nije besmisleno pitati se, nema besmislenog pitanja, besmisleno je očekivati odgovor.
čovječanstvo.
- S4mpion
#19196 Re: Danasnji "feminizam"
Zabluda je mislit' da četnici nisu ljudi, jesu, ljudi su.no_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 14:32Da, ova tema mi je otvorila oči, jer nisam zamišljala prosječnog forumaša kao četnika. Mislila sam da su obični ljudi, kao i ja.
Oni su čisti pokazatelj toga šta je čovjek sposoban počinit' kad mu odriješiš ruke i daš mu da se vodi intuicijom i vlastitim moralnim kompasom, a do juče je bio dobar komšija i prijatelj.
-
no_sikiriki
#19197 Re: Danasnji "feminizam"
Kako bih vas uplašila, na koji način?
Svi nešto pišete o vašem mišljenju, i ja na osnovu tog mišljenja pravim neke zaključke. Nisam bezveze lupila to pitanje, ti si "branio" i ubistvo kao nešto što rade "normalni ljudi" i argumentovao da je silovanje u normalnoj ljudskoj prirodi i da zakoni/moral to sprečavaju.
Slobodno budi ličan, i ti meni govoriš/aludiraš da živim u iluzornom svijetu i da vjerujem u Djeda Mraza.
Nisam bila svjesna da si tako osjetljiv da ne smijem ovdje praviti neke zaključke o tebi na osnovu onoga što pišeš.
- S4mpion
#19198 Re: Danasnji "feminizam"
Nebitno, poenta je da te niko neće pitat' šta ti hoćeš ili nećeš, bićeš gurnut' u novi "sistem"(sistem haosa), silom ili milom. Ako misliš preživjet', postaćeš čovjek kakav nikad ne bi postao u uređenom društvu ili ćeš umrijet'.dale cooper wrote: ↑28/12/2021 14:34Ali tu je riječ o samoodbrani, a ne o mojoj želji da svjesno ubijem nekoga i ne mora značiti da će završiti mojim ubistvom njega.
Bolje pitanje je šta je nagnalo komšiju da uzme sjekiru i meni naudi?
- vjeshalica
#19199 Re: Danasnji "feminizam"
Ako je silovanje u normalnoj ljudskoj prirodi,onda nije normalno da neko ne zeli prisilan odnos,tako ispada?
Svako silovanje iza sebe ima neke motive i objasnjenja, koji su sve samo nisu normalni.
Svako silovanje iza sebe ima neke motive i objasnjenja, koji su sve samo nisu normalni.
- dale cooper
#19200 Re: Danasnji "feminizam"
Možda jesu ljudi, ali tim ljudima je davno bio slomljen moralni kompas i savjest dugogodišnjim propagandnim trovanjem i dehumanizacijomS4mpion wrote: ↑28/12/2021 14:37Zabluda je mislit' da četnici nisu ljudi, jesu, ljudi su.no_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 14:32
Da, ova tema mi je otvorila oči, jer nisam zamišljala prosječnog forumaša kao četnika. Mislila sam da su obični ljudi, kao i ja.
Oni su čisti pokazatelj toga šta je čovjek sposoban počinit' kad mu odriješiš ruke i daš mu da se vodi intuicijom i vlastitim moralnim kompasom, a do juče je bio dobar komšija i prijatelj.
dojučerašnjih prijatelja i komšija. Smiješno je misliti da je neko tek tako osvanuo jedno jutro i rekao danas je dobar dan za zaklati prijatelja.