SDA-All about

Post Reply
Innovation

#19151 Re: SDA-All about

Post by Innovation »

eifel wrote:more at: http://www.avaz.ba/clanak/177924/konako ... ZA5oh.dpuf

Imao sam kontakt s uhapšenim Hilmijm Garibovićem u vezi sa organizacijom koncerata - kazao je Feni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković komentirajući današnje navode medija da je uvezan s uhapšenom kriminalnom grupom koja se bavi reketiranjem i iznudom Naime, tokom akcije Federalne uprave policije početkom maja, uhapšeno je nekoliko osoba među kojima je i Hilmija Garibović, a s kojima se prema navodima medija, premijer Konaković dovodi u vezu.

Istakao je da je imao direktne kontakte s jednim od počinilaca, ali na način da su ti ljudi radili organizaciju koncerata i koristili šankove.

:roll:

- U razgovoru s predstavnicima ZOI'84 sam se zainteresovao ko će prodavati piće na koncertima, jer smo tražili najbolji model i tako me je jedan od uhapšenih, tačnije Hilmija Garibović, kontaktirao na jedan od mnogih telefona koje imam - kazao je Konaković.

Dodao je da je Federalna uprava policije tokom istrage došla do podataka vezanih za kontaktiranje, jer je njegov telefon javan, ali način na koji se to pokušava prezentirati je nešto čemu ne daje veliki značaj.

Također je dodao da mu je na počektu mandata određeni broj ljudi iz Stranke demokratske akcije (SDA) nagovještavalo da ne bi trebao raditi određene stvari.

- Iz drugih stranaka su mi isto govorili da ne diram određene ljude, ali ja sam rođen u Sarajevu i znam većinu takvih relacija. U moju transparentnost se ne može sumnjati - zaključio je Konaković.
VjecitiStudent

#19152 Re: SDA-All about

Post by VjecitiStudent »

Sprega sitnog i krupnog kriminala, po obrascu kojeg SDA prati još od svog osnivanja.
pumica

#19153 Re: SDA-All about

Post by pumica »

eifel wrote:
Tajna istraga kodnog imena "Graft"
Konaković uvezan s reketašima?
Objavljeno: 15. 05. 2015 - 12:54 Novosti » Iz minute u minutu

Akcija Federalne uprave policije (FUP) provedena početkom maja, kada su uhapšeni Mirza Hatić i Hilmija Garibović te još tri osobe osumnjičene za reket i iznudu, samo je vrh ledenog brijega, a istražitelji su, kako saznaje "Dnevni avaz", uz pomoć austrijskih kolega došli do vrlo ozbiljnih saznanja o vezama kriminala i političkog miljea u Bosni i Hercegovini.

Kodno ime međunarodne akcije u kojoj su uhapšeni Hatić, ranije osuđivani kriminalac, te Garibović, kojeg su više puta teretili za djela organiziranog kriminala, jeste, kako nam je potvrđeno iz izvora bliskih austrijskim vlastima, "Graft".

Specijalne tehnike

Ovo je posebno indikativno jer riječ "Graft", osim iznude i ucjene, na engleskom jeziku obuhvata i set korupcionaških djela rezerviranih samo za političare!

Prema nezvaničnim informacijama iz policijske zabilješke napravljene tokom istrage, koja traje još od decembra prošle godine, uhapšeni kriminalci imali su česte kontakte i komunikaciju s ljudima iz političkog kruga, među kojima i novopečenim premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem (SDA)!

To je, tvrdi naš izvor upućen u istragu, otkriveno specijalnim istražnim radnjama koje su primijenjene na osumnjičene na osnovu naloga Općinskog suda u Sarajevu broj 650 K 492457 155 Kpp.

Hilmija Garibović: Jedina dostupna fotografija uhapšenog

Cijela priča iza spektakularnog hapšenja u hotelu "Bosnia" u Sarajevu počela je u Austriji, gdje Mirza Dedić, osoba od koje je tom prilikom iznuđen novac, ima firmu. On je tamošnjim vlastima prijavio da ga sarajevski reketaši ucjenjuju te je istraga prvo pokrenuta u Austriji, a potom su putem Odjela za policijsku saradnju Ambasade u Austriji i Interpola kontaktirane i bh. vlasti te započete posebne istražne radnje. Višemjesečna istraga otkrila je mnogo toga, između ostalog i kontakte Garibovića s visokopozicioniranim funkcionerima kao što je Konaković.

Sauna i džuma :roll:

- Kontakte s Garibovićem i poslovne veze Konaković je ostvarivao na način da su komunicirali putem pripremljenih telefona, susretali se poslije džuma te u saunama i rekreaciji - naveli su istražitelji.
:roll: kakva INFO !!!

Sam Garibović već je bio osuđivan, a osumnjičen je za niz drugih krivičnih djela. Prirodu njihovog odnosa, u interesu istrage, izvori nam nisu mogli otkriti u ovom trenutku, ali je, kako nam je rečeno, jasno da su oni sadržani "u značenju kodnog imena ove akcije". Istraga je u ovom slučaju, kako nam je rečeno, u Kantonalnom tužilaštvu još u toku.
Garibovića poznajem i podržavam istragu

Premijer Konaković, odgovarajući na upit novinara "Avaza", potvrdio je da poznaje Garibovića te da je s njim bio u kontaktu. Negirao je da poznaje Hatića te da zna kako je obuhvaćen istragom.

- Garibovića poznajem i u zadnjih nekoliko mjeseci me kontaktirao zajedno sa još nekim ljudima koji su radili organizaciju koncerata i tražili određenu pomoć. Nisam upoznat da sam tretiran istragom. U potpunosti podržavam i ovu i sve istrage naših institucija koje se bave borbom protiv svih oblika kriminala - naveo je Konaković u pisanom odgovoru s privatne e-mail adrese.
Hatić: SDA je moja stranka!

Indikativno je da je Hatić, kako tvrdi odbrana, priznao dio optužbi. Nije isključeno da time želi amnestirati političare upetljane u slučaj. A sam Hatić ranije je u javnosti neskriveno iznosio simpatije i veze sa SDA.

- SDA je moja stranka i bit će do groba - rekao je Hatić u videointervjuu jednom sarajevskom portalu.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/177924/konako ... ZA5oh.dpuf
Ovaj avaz je teska bljuvotina.
Dobro je sto ih promoviras.
Svakom pametnom dosta.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#19154 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Lokman wrote:Šemso Mehmedović je desna radikalna opcija koju promoviše Saff. Suština njegove kandidature jeste da Bakir Izetbegović izgleda kao proevropski liberal :-) . Ovo je dogovoreno jer Šemso nije glup da mu nije jasno da su mu šanse ravne nuli.
wow :shock:

No 1 post brez boba
putokaz1

#19155 Re: SDA-All about

Post by putokaz1 »

Izbori u SDA isto ko izbori u Rusiji zna se Putin Zauvjek
nikad_vise

#19156 Re: SDA-All about

Post by nikad_vise »

Šemsudin Mehmedović otvoreno: SDA skupo plaća jer nije uradila ono što je mogla

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović potpuno opravdanim smatra proteste građana naše zemlje i njihove zahtjeve, ali je istovremeno ogorčen i na Stranku demokratske akcije, čiji je član. SDA je mogla i morala povući neke poteze u općem interesu države i građana, smatra on.

Šemsudin Mehmedović otvoreno: SDA skupo plaća jer nije uradila ono što je mogla Šemsudin Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Mehmedović na svom Facebook profilu objavio oštru kritiku na račun svoje stranke i podsjetio na ono šta je SDA trebala napraviti, a šta je kako i sam kaže, tražio od stranačkog rukovodstva. U nastavku prenosimo u cijelosti tekst zastupnika Mehmedovića, odnosno njegov govor sa Glavnog odbora stranke koji je održao jučer.

"Kada sam 16. augusta 2011. godine pisao pismo predsjedniku SDA, nisam ni slutio da bi nas mogli zadesiti ovi događaji koji su se zbili u proteklih 10-tak dana. Tada sam instinktivno reagovao, analizirajući šta se u i oko SDA može popraviti da bismo imali demokratskiji ambijent u BiH.
Napisao sam tada, u 13 tačaka, šta predlažem da se poduzima kako bi ugled SDA porastao u narodu, a time i u državi, ali i u međunarodnoj zajednici. Nažalost, nije bilo razumijevanja niti reakcije. Ne znam razloge, ali znam da se, potom, nakon historijske Konvencije od prije godinu dana nisam našao u rukovodstvu SDA.

Opravdani i očekivani protesti građana

Nemam namjeru čitati sada to pismo, već želim da konstatujem da se ipak dogodila posljedica neprincipijelne politike SDA BiH, te se, gospodo, kao rezultanta svih negativnosti, upravo desio djelomični državni udar u svim elementima tog čina.

Opravdani i očekivani protesti građana BiH započeli su zbog nepodnošljivog ekonomsko-socijalnog stanja velikog broja ljudi, da bi se, onda, obrnuli u ideološko-političke manifestacije sile i nerede neviđenih razmjera, koji su poprimili formu žestokog rušilaštva pred svime što im se našlo na putu. Kada duh izađe iz boce, onda ga je teško smiriti...

Neću elaborirati događaje, već naprotiv, želim da ukažem na propuste koje smo kao stranka napravili u proteklom periodu, bez namjere da umanjim zasluge i vrijednost SDA u nastanku i očuvanju BiH u današnjem obliku i sadržaju.

Transformacija SDA iz pokreta u modernu evropsku narodnu stranku političkog centra nije praćena unutarnjom organizacijskom transformacijom i potrebama društva, pa se upravljanje strankom i društvenim procesima odvijalo stihijski, bez unaprijed utvrđenih principa, sa nejasnom kadrovskom politikom, bez povratne sprege u sistemu odgovornosti naših kadrova prema stranci. I stoga danas imamo to što imamo. I nije veliki problem ako se pogriješi i prizna greška. Međutim, veliki problemi nastaju kada se ne uviđaju ili ignorišu vlastite greške, pa se istrajava na takvome putu.

Gdje je danas SDA?

Kao ozbiljna politička stranka, mi se borimo za izgradnju demokratskog društva, što podrazumijeva izgradnju i razvoj tri osnovna stuba bez kojih nema demokratije u društvu BiH, a to su:

1. Obrazovanje - ono je potpuno obezvrijeđeno i razoren je sistem obrazovnih vrijednosti;
2. Sloboda - koja postaje sve upitnija, pa čak i u SDA! Zbog slobode mišljenja naši kadrovi se veoma često, žargonski rečeno, "puste niz vodu": otišla je čitava plejada dobrih kadrova iz SDA... Zašto?;
3. Pravda - ovo je, nažalost, u BiH i pojmovno toliko potrošena riječ da malo ko vjeruje da se može popraviti, da se toj riječi može vratiti njezin iskonski smisao.

Postavlja se opravdano pitanje: Gdje smo danas kao SDA? Stranka - organizacijski: da li smo uopće stranka, ili nešto što nije nimalo lahko definirati? Demokratska - jesmo li demokratska? Akcije - gdje je akcija? (Osim usamljenih pojedinaca).

Zar treba da se desi narodni bunt, pa da mi vidimo gdje smo i koliko vrijedimo? Zar treba da se zapali požar u državi za koju se, navodno, svi zdušno zalažemo? Koji su nam motivi? - to je ključno pitanje, iz kojeg se može naslutiti i odgovor na mnoga druga pitanja. Nema napretka bez jasne motivacije. Ne smije to biti samo lični interes, a on je, nažalost, prevladavajući motiv kod mnogih.

Šta je SDA mogla?

Mogli smo: Ukinuti brojne privilegije, voditi principijelnu kadrovsku politiku, voditi pravedniju privatizaciju,
uspostavljati ravnomjeran razvoj svih krajeva u Bosni i Hercegovini, ostati bliži onima zbog kojih postojimo, obezbjeđivati veći stepen pravednosti u svim segmentima društva, manje veza i rješavanja životnih pitanja građana preko reda, imati brži razvoj tamo gdje smo u mogućnosti da sami donosimo odluke, ujednačiti prava onih koji se vraćaju u RS, čak ih i stimulirati, i to njih prvenstveno, voditi više računa o dijaspori, "kapitalizirati" Srebrenicu kao paradigmu stradanja Bošnjaka. A nismo uradili gotovo ništa od toga!

A mogli smo izvršiti još i:

1. redefinisanje političke pozicije SDA (priprema dokumenata za više organe Stranke);
2. prihvaćati nužne kompromise u pitanju države BiH, ali nikada i nikako po svaku cijenu;
3. redefinisati odnos BiH i međunarodne zajednice;
4. uspostavljati kriterije za pravednu vlast;
5. insistirati na povratku u RS i stimulirati ga na različite, ali sasvim konkretne načine;
6. vršiti zakonsku i svaku drugu supstituciju uvoza domaćom proizvodnjom (što bi rješavalo vanjskotrgovački debalans, ali i pospješivalo upošljavanje);
7. stvarati pogodnosti investitorima (jedinstveno: FBiH, kantoni, općine);
8. jačati efikasnost administracije do nivoa kanton-općine; elektronska uprava..
9. osnaživati inspekcije i utvrđivati mehanizme za dosljednu zakonitost njihovog djelovanja;
10. stvarati sistemske pretpostavke za jačanje lokalne samouprave;
11. unutarstranačke odnose definisati jasno i na osnovu mjerljivih veličina, tj. rezultata. A nismo! Zašto nismo?

Šta SDA mora uraditi?

Zato što bi se, da jesmo, jasno razlikovao rad od nerada, istina od neistine, principijelnost od improvizacije i preferiranja ličnog interesa kao vrhunaravnog motiva, dobri i loši kadrovi i dr.
A to, dakako, odgovara samo onima koji u neuređenom sistemu vide svoju šansu!
I zato smo danas tu gdje jesmo: Pred ključnim pitanjima smisla našega političkog djelovanja. Uz sve druge probleme, koje proizvode neprijatelji BiH, naša situacija i zbog ovog je tako teška.
Stoga predlažem da uradimo slijedeće:

1. Proglasiti stalnim zasjedanja svih nivoa stranke, praćenje situacije, informisanje i brzo djelovanje;
2. Paralelno započeti ozbiljnu reformu stranke s ciljem jačanja kapaciteta i povrata povjerenja članova i simpatizera - i sve to transparentno javno komunicirati;
3. Omogućiti biranje novih, mlađih i sposobnih kadrova SDA na svim nivoima;
4. Redefinisati izborni štab stranke;
5. Ograničiti istupe u javnosti na predsjednike svih nivoa ili PR;
6. Rukovoditi komunikacijom SDA sa javnošću sa jednog mjesta - sa profesionalno utvrđenom strategijom komuniciranja;
7. Provesti lustraciju u SDA, te isključiti sve one koji su na bilo koji način ugrozili ugled Stranke;
8. Donijeti Zakon o političkom organiziranju, koji treba da uredi i stranke i njihovo ponašanje,
9. Započeti ozbiljan dijalog sa narodom, težeći da mu se iznova u potpunosti približimo.

Ukoliko se ozbiljno i hitno ne prestrojimo, prijeti nam opasnost ne samo od gubitka izbora već i od potpunog nestanka, jer je isuviše vremena proteklo dok smo dobivali kakvo-takvo povjerenje birača i u strukturama države egzistirali na tuđim greškama. Što je najvažnije: pogoršavat će se stanje u našoj državi, a mi kao da smo počeli zaboravljati da otpočetka postojimo zbog BiH kao uslova za opstanak našeg naroda, i svih drugih koji žele ovu zemlju. Budimo odgovorni spram povijesne uloge koja nam je namijenjena i koju smo još 1990-te godine prihvatili.

Dragi prijatelji, okrenimo se budućnosti, i djelujmo po osnovu realizacije zacrtanih politika i identifikacije sa istinom i pravdom - kako bismo bili dostojni misije zbog koje je SDA osnovana", navodi Šemsudin Mehmedović u tekstu koji je objavio na svom Facebook profilu.
putokaz1

#19157 Re: SDA-All about

Post by putokaz1 »

Politika SDA JE ISTA s bilo kim,
LOŠA.
eifel

#19158 Re: SDA-All about

Post by eifel »

Nedžad LATIĆ optužio Bakira Izetbegovića: Ratni profiter, Lopov, Kriminalac i Ubojica političkih neistomišljenika, sakriven iza islama
OTVORENA PISMA
Pamflet koji je prije nekoliko sedmica priredila i štampala SDA, a distribuirali medijski pisani SDA-ovi lakeji nije izazvao javne reakcije. Radi se o pamfletu od dvadesetak novinskih stranica, umotanom u ”zelene” jufke, okusa ”Klasa”, s ”tiritom” od prežvakanih ogriza, pa i bljuvotina iz kloaka obavještajno-medijskog podzemlja.
Zelena tiskovina
Stoga, nema tog političara i analitičara koji iole vodi računa o svom dignitetu i ugledu da će se pozvati na ovaj pamflet SDA-ovog AGITROP-a (odjel za agitacije i propagande u komunističkom sistemu) osim u kontekstu fenomena – kako u očaju može reagirati jedna politička stranka nakon što postane svjesna da preživljava pravi politički brodolom. A, čitaoci, osim onih zlonamjernih, sigurno će već nakon prvog prelistavanja samo ”mašicama” uzimati ovu ”zelenu” tiskovinu.
Pošto SDA ponavlja svoju tehniku borbe protiv političkog konkuren(a)ta, a jedan sličan pamflet štampala je i na dan izborne šutnje, koji su kolporteri besplatno dijelili ispred džamija nakon džuma-namaza, onda to, zaista, treba promatrati kao jedan od fenomena, prije svega u transformaciji SDA, nakon smrti njenog utemeljitelja Alije Izetbegovića.
Jer ova stranka nikad nije ničim ni sličnim reagirala prema svojim političkim konkurentima, pa ni medijima, za života, a ni nakon smrti njenog utemeljitelja. A malo je političara koji su u svom političkom vijeku iliti mandatu bili tako beskrupulozno napadani i blaćeni kao Alija Izetbegović. U tome mu je mogao do sada konkurirati samo još reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.
Kakve su samo naslovnice, s kakvim morbidnim karikaturama, fotomontažama, naslovima i tekstovima ”osvitale” na sarajevskim trafikama, a nikada SDA nije ovako reagirala!
Jedan specijalni prilog ”Slobodne Bosne” osvanuo je 23. avgusta 2004. godine s fotomontažom krezavog Alije Izetbegovića, koji je nazvan Mefistom! On je bio ”bagdadski lopov”, ”ideolog Handžar divizije” i zbog njega je ”Bosna bila u kandžama KOS-a”.
General Mehmed Alagić je, kao SDA-ov načelnik općine Sanski Most, bio ”Krajiški Mobuto”. I nikad SDA nije reagirala ni saopćenjem da bi odbranila svoje ”uglednike”, a sam Alija Izetbegović je apsolutno sve to otrpio u ime dostojanstva lidera jedne demokratske stranke i stava da nema revanšizma prema komunistima, pa makar bili i udbaši!
Razne donacije
Zbog njegove takve politike u to vrijeme SDA je bila pravi eldorado kako za novinare mediokritete tako i za medijske reketaše. Napade na sebe i svoje kadrove SDA je odbijala podmićivanjem u raznim valutama iz državnih budžeta ili u nekretninama iz ”državne svojine”.
Svi oni ”novinari” koji su se udostojili štampati posljednji SDA-ov bilten živjeli su ”k’o bubrezi u loju”. Na koncu, tako su i preživjeli od raznih SDA-ovih donacija. Sigurno nijedan od tih listova, iako su privatizirani, ne bi preživio do danas samo od tiraža.
Ako se uzme da su razlog ovako očajnim potezima i odlukama SDA kritike ili, kako oni doživljavaju, ”medijski napadi” ”Avaza” na Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića, a najmorbidnije je to što te napade na sebe predstavljaju i kao ”atak” na Aliju Izetbegovića, onda je baš uputno zapitati se šta omogućava ovakve poteze i odluke SDA, odnosno šta ih motivira da tako reagiraju – od poziva na bojkotiranje čitanja novina do štampanja pamfleta.
Prvo, odsustvo seta zakona o korupciji i zakona o lustraciji omogućava SDA i njenim kerberima da pišu, pričaju priče te siju sumnje u ”urotničke nakane” protiv njih, Bošnjaka i BiH. I upravo zahvaljujući SDA takvi zakoni nisu doneseni!
A da jesu, jasno je da ni prema jednom od ta dva zakona ni Tihić ni Izetbegović ne bi mogli obavljati funkcije na kojima su danas.
Da budemo sasvim jasni, Bakir više zbog prvog (zakona o korupciji), a Tihić zbog drugog (zakona o lustraciji). Drugo, sam Bakir Izetbegović, koji, kako stvari izgledaju, najvjerovatnije stoji i glavom, a više ”žutom bradom”, iza ovog biltena, nikada nije prstom mrdnuo da odbrani svoga oca od medijskih napada.
Nije, recimo, reagirao na specijalni prilog o biografiji Alije Izetbegovića autora Adnana Buturovića, u kojem je njegov otac predstavljen kao Mefisto i u kojem je potvoren da je bio KOS-ovac, švaler sa pet-šest žena; s nekim radnim kolegicama se ljubakao po parkovima itd. Otac mu je već bio preselio na ahiret, ali majka mu je još bila živa.
A kad je Bakir u pitanju, za njega je njegov otac učinio sve da ga zaštiti. U vrijeme kad je optuživan za pronevjeru dvije milijarde dolara humanitarne pomoći u BiH, a na osnovu informacija novinara iz ”Dana”, unajmljen mu je advokat koji je plaćen 700.000 maraka iz ”Elektroprivrede”.
Zatim mu je otac, pod ucjenom i prijetnjom ”da bi mu, ipak, sin mogao završiti u zatvoru”, pod pritiskom Roberta Berija (Barry), tadašnjeg šefa OSCE-a u BiH, prepustio stolicu u Predsjedništvu BiH Halidu Genjcu, a zvanično je rečeno da se povlači zbog bolesti, te je potom i stranačku stolicu prepustio Sulejmanu Tihiću, kao garanciju da tu stolicu nije pripremao sinu Bakiru! U takvom halu (duševnom stanju) Bakir je razmišljao o samoubistvu, a dugo godina poslije tvrdio je da se ”ni po kakvu cijenu ne želi baviti politikom”.
Razlozi sukoba
No, kad-tad će BiH pristupiti Evropskoj uniji. To znači da će zakoni o korupciji i lustraciji kad-tad biti doneseni i bit će postavljeni kao dvije značajne agende uvjetima pristupa BiH euroatlantskim integracijama. Tad će ovakvi pamfleti biti besmislica, a više je nego sigurno da ih neće imati ko pisati ni finansirati. Jer, tada, više je nego očito, ni Tihić ni Izetbegović neće biti ni na kakvim bitnim funkcijama, a njihova stranka neće biti nikakav relevantan politički faktor!
Do tada, tužioci, pa i analitičari od digniteta, mogli bi ipak reći svoje, po ”sili zakona” da bi kutarisali državu iz istinskih kandži korupcije i kriminala.
Jer nikad politički sukobi ni stranački raskoli, od onog između Alije Izetbegovića i Harisa Silajdžića do onog između Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića, nisu nastali iz političkih razloga, već isključivo zbog borbe za ”plijen”. Samo tri-četiri najbliža saradnika Alije Izetbegovića, uz asistenciju dvadesetek ”ratnih stipendista”, mahom iz mladomuslimanskih familija, privatizirala su, a potom i realizirala milione, pa čak, može se reći, i milijarde dolara, prema BiH.
Zbog toga su države na čijem su čelu u vrijeme rata bili Durgut Ozal, kralj Fahd, Muhamed Mahatir i Ali Ekber Velajati, a koje su odigrale presudnu ulogu za opstanak BiH, tako daleko od nje.
Odnose s islamskim svijetom ispred BiH potpuno su preuzeli ”prvi Alijini saradnici”, od konzulata i ambasada do raznih predstavništava, tako da će mnogo lakše BiH biti primljena u zajednicu evropskih zemalja nego što će povratiti svoj izgubljeni rejting u islamskom svijetu. Izgleda da je ”Avazov” glavni grijeh što tretira ovaj problem!
Istražujući samo površno moguću pozadinu motiva ovakvih reakcija SDA-ovog dvojca Tihića i Izetbegovića, lako se stiče dojam da je riječ o panici koja je uhvatila rukovodstvo do sada ”najjače bošnjačke stranke”.
”Sjećaš li se kad je Ono s nama popilo prvu kahvu”
Problem lustracije bi, također, vrlo lako bio riješen, jer prvi Izetbegovićev savjetnik za medije tačno zna, iako to nije smio nikad javno posvjedočiti, kada, gdje i koji novinari su, a čije stavove i mišljenje rabe u SDA-ovom pamfletu, još kao studenti popili prvu kafu s jednim poznatim obavještajcem u hotelu ”Beograd”, današnjem hotelu ”Bosnia”.
Samo jednom su u svojim medijskim vriskama ti novinari natuknuli jedan drugome: ”Sjećaš li se kad je Ono s nama popilo prvu kahvu?”
Kontrola finansija jedini cilj
Stvarni razlog sukoba Alije i Harisa, kada je drugi put ”Bosna plakala”, nastali su zbog broda oružja nestalog, navodno, u Jadranu. A sukob Tihića i Izetbegovića na 5. kongresu SDA bio je zbog kontrole finansija u Razvojnoj i BBI banci.
Ako bi istražitelji pratili hronologiju od nestalog broda oružja, preko tzv. pakistanskog kredita, do nastanka BBI centra i svega onoga što je danas pod krovom BBI banke, trag bi ih odveo u Napoli, Libiju, zatim Džedu, Kuala Lumpur, Dohu, Istanbul, Zagreb itd.
inShare

2015 @BalkanBreakingNews sva prava ufaćena @
HM 2011

#19159 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

Kako ono kažu - dušmani su podvaljivali, podvaljuju i izgleda će pokušati podvaljivati - a karavane prolaze.....

A sve se to radi radi samo malog udjela u vlasti da bi se okoristilo od ovo malo Bosne što je ostalo..... Pravi lovci u mutnome.....
skupljac_zeljeza

#19160 Re: SDA-All about

Post by skupljac_zeljeza »

KvaziExpert wrote:Kuko rulez :)
Baš me zanima kako će voditi kampanju za lokalne izbore. Nikada ne miruje, a uvijek nešto iz sjene. Koliko će SDA sa njim profitirati sada zavisi od Sarajeva.
nightvision

#19161 Re: SDA-All about

Post by nightvision »

Mirsad Kukić izabran za predsjednika Kantonalnog odbora SDA

Podsjećanja radi, Mirsad Kukić je u vrijeme dok je bio direktor RMU Banovići osuđen na 1,5 godinu zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

http://www.tuzlanski.ba/mirsad-kukic-iz ... dbora-sda/

U jedninstvu je snaga.

Mal' ne rekoh, da ne lajem.
Spektakluk

#19163 Re: SDA-All about

Post by Spektakluk »

Hvala na ovom linku, sad je dosta toga jasno. Na sva zvona se prica o nekom privrednom kriminalu, osudjeni privredni kriminlac i sl., a u stvari radi se o parcelama i kuci sveukupne vrijednosti 100.000 KM.
S druge strane u javnosti se pominju UIO, Aluminij, Dita, Birac, vise milionske stete i kriminal reda x00 miliona KM, pa i milijardi, a mnogi se uhvatili za parcelu i kucu.
Ja sam fakat mislio da je ovaj lik neki zesci krimos tipa Al Kapone, a u stvari je mali sicardzija u pitanju. Sve mi ovo djeluje kao hajka na covjeka.
GeeTnT

#19164 Re: SDA-All about

Post by GeeTnT »

Spektakluk wrote:
Hvala na ovom linku, sad je dosta toga jasno. Na sva zvona se prica o nekom privrednom kriminalu, osudjeni privredni kriminlac i sl., a u stvari radi se o parcelama i kuci sveukupne vrijednosti 100.000 KM.
S druge strane u javnosti se pominju UIO, Aluminij, Dita, Birac, vise milionske stete i kriminal reda x00 miliona KM, pa i milijardi, a mnogi se uhvatili za parcelu i kucu.
Ja sam fakat mislio da je ovaj lik neki zesci krimos tipa Al Kapone, a u stvari je mali sicardzija u pitanju. Sve mi ovo djeluje kao hajka na covjeka.
Nije hajka, Kukić jeste kriminalac koji želi da svoj kriminal raširi iz Banovića u Tuzlu..pa i do Sarajeva...Nesumnjivo je da će u tome uspjeti. Medjutim, u dobrom dijelu svog posta si u pravu što se tiče privrede i nekadašnjih giganata..
Spektakluk

#19165 Re: SDA-All about

Post by Spektakluk »

KvaziExpert wrote:Pa to svi znaju, i uopšte se ne krije, pa i sami sdaovci s ovih prostora to ne spore, jest 'taki, al' mora biti, drukčije ne može :mrgreen:
I na ovom popisu milijunaša :mrgreen: fale rudnici, što li :?

Možda kvare sliku o "sitnom šićardžiji"
Pa na ovom liku sto je postavljen gore, moze se procitati i ovo: "Time je Rudnik mrkog uglja Banovi}i oštećen za oko 8.000 KM. ". Jel mislis na ovo?

S obzirom da je lik skoro svake sedmice glavna tema magazina Mreza, fakat sam mislio da je za njega Causevic "mala maca" ili silni strucnjaci za donacije, za naoruzavanje u ratu i sl, a ono u pitanju njiva i medja. Malo selo, mala bara mali krokodil...
nightvision

#19166 Re: SDA-All about

Post by nightvision »

Relativiziranje kriminala je valjda moguce samo jos u bosni. Tipa "nije on puno ukrao, samo stotinjak hiljada". Takav covjek ce biti u poziciji da kreira buducnost ove drzave. Sta mislite kakva je to buducnost?
Dalje, Kukic je umijesan u daleko veci kriminal od stotinjak hiljada. To u banovicima znaju i ptice na grani. Ali nije bitno, "neka ga nek krade, on je nas".

Rekao sam jednom i opet cu, ja bosnjama zelim sto vise asima sarajlica i mirsada kukica, srbima sto vise dodika, hrvatima sto vise covica. Da nemaju posla ni jedni, ni drugi, ni treci. Nek crkavaju od gladi, i da po supermarketima skupljaju novac za lijecenje bolesne djece. I da na kraju dana opet glasaju za sarajlica, i kukica, i dodika, i covica.
Lokman

#19167 Re: SDA-All about

Post by Lokman »

A ko bi to trebao biti predsjednik KO SDA TK ? Kukić u svojoj lokalnoj sredini osvaja do 90% glasova što govori da za razliku od konkurenata ima poveznicu sa narodom i bazom. Pitanje je da li bi Broz danas u Kumrovcu osvojio 90 % glasova. To je rezultat za poštovanje i uvažavanje, da je Kukić neki svirepi tajkun koji otima i maltretira sve živo oko sebe, sigurno ne bi uživao toliku podršku kod naroda u Banovićima, što demantuje medijske konstrukcije koje mu se montiraju u Sarajevu i Tuzli. Druga strana medalje jeste činjenica da je bliži saradnik notornog korupcionaša Tihića i da to znači da nema nikakvog ideološkog profila niti moralnog skrupula. On je jedan lokalni direktor u državnom preduzeću koji je na temelju rudnika izgradio moćnu mrežu klijentele, koji dobro zna mentalitet svog naroda, i na tom osnovu je uspostavio masovni lanac ishrane. On nema snage da izađe izvan lokalnih okvira i ostat će reduciran na Banoviće.
StupskaBitanga

#19168 Re: SDA-All about

Post by StupskaBitanga »

ovoj izjavi za AJB https://www.youtube.com/watch?v=fx_sFskKSzg
treba dodati
Kada o pomirenju govori neosporni lider u Srbiji i radikal i neko ko se preziva Izetbegović to itekako nije bezopasno
HM 2011

#19169 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

Spektakluk wrote:
KvaziExpert wrote:Pa to svi znaju, i uopšte se ne krije, pa i sami sdaovci s ovih prostora to ne spore, jest 'taki, al' mora biti, drukčije ne može :mrgreen:
I na ovom popisu milijunaša :mrgreen: fale rudnici, što li :?

Možda kvare sliku o "sitnom šićardžiji"
Pa na ovom liku sto je postavljen gore, moze se procitati i ovo: "Time je Rudnik mrkog uglja Banovi}i oštećen za oko 8.000 KM. ". Jel mislis na ovo?

S obzirom da je lik skoro svake sedmice glavna tema magazina Mreza, fakat sam mislio da je za njega Causevic "mala maca" ili silni strucnjaci za donacije, za naoruzavanje u ratu i sl, a ono u pitanju njiva i medja. Malo selo, mala bara mali krokodil...

Ovaj je barem osuđen za aktivnosti - ukupno mu dokazano da oštetio društvo u iznosu od 50.000 KM......

Čovjek naučio lekciju i ne bi trebao više to da radi jer bi mu kazna ubuduće bila veća....

Eh sad dubina ljudskog licemjerja je u tome što znamo za puno puta gore situacije, koje su se povlačile kako po novinama tako i po sudovima i na kraju nije bilo nikakvih sankcija......

Ti ljudi su lideri opozicija, dijelovi ljevica, desnica, stojanki - buduće nade naše države......

Na ovom primjeru je jasno vidljivo zašto ja potenciram na činjenici da svi trebamo podržati SDA na svim nivoima - pokazati odgovornost prema društvu tako što ćemo svi podržati SDA - ali i onda tražiti odgovornost za našu budućnost od samo jedne stranke......

I to je jedan od razloga zašto govorim - Samo SDA - na svim nivoima - u jedinstvu je snaga....
Dzematlija

#19170 Re: SDA-All about

Post by Dzematlija »

šta fali ako je gospodin Kuko mlao omastio brk pa mnogi su krali zašto nebi i on iskoristio poziciju na kojoj s enalazio i uzeo pare za tu kuču
pa ne radi se o velikim novcima
on je mnogo uradio za banoviče i on je doktor nauka država ima mnogo para i šta fali ako gospodin Mirsad uzme jedan mali dio sebi
sad ima dosta para i neče više uzimati
pumica

#19171 Re: SDA-All about

Post by pumica »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nikad_vise

#19172 Re: SDA-All about

Post by nikad_vise »

Zalosno da zalosnije ne moze biti.Kukic kao nosilac jedne od vecih pozicija u SDA treba da bude primjer ostalim a sa tom "sitnom" kradjom ce svakako da bude negativan primjer i dati do znanja cijelom drustvu da se to tolerise.SDA je puna takvih ali sam se nadao da ce vremenom da pocnu neka osvjezenja u ovoj stranci.Pozitivno sam bio iznenadjen sa Trhuljom,Novalic takodje ima moju punu podrsku i ocekivao sam da ce i dalje ici u tom smjeru.
Medjutim,Trhulj ih lijepo isproziva kod Senada,Novalic ce vjerovatno odustati u narednom periodu kad vidi s kim ima posla i vracamo se u zivo blato.

Kako smo mi jadno i bijedno drustvo.Prosto nevjerovatno koliko smo kao drustvo nisko pali,i poslije svih patnji,iskusenja,zrtvi..samo smo izasli gluplji i pohlepni.
HM 2011

#19173 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

nikad_vise wrote:Zalosno da zalosnije ne moze biti.Kukic kao nosilac jedne od vecih pozicija u SDA treba da bude primjer ostalim a sa tom "sitnom" kradjom ce svakako da bude negativan primjer i dati do znanja cijelom drustvu da se to tolerise.SDA je puna takvih ali sam se nadao da ce vremenom da pocnu neka osvjezenja u ovoj stranci.Pozitivno sam bio iznenadjen sa Trhuljom,Novalic takodje ima moju punu podrsku i ocekivao sam da ce i dalje ici u tom smjeru.
Medjutim,Trhulj ih lijepo isproziva kod Senada,Novalic ce vjerovatno odustati u narednom periodu kad vidi s kim ima posla i vracamo se u zivo blato.

Kako smo mi jadno i bijedno drustvo.Prosto nevjerovatno koliko smo kao drustvo nisko pali,i poslije svih patnji,iskusenja,zrtvi..samo smo izasli gluplji i pohlepni.
Kukić kažnjen za zavrtanje.....

Glasači smatraju a vjerovatno su i upravu da je manja opasnost od njega nego od ostatka ponude političke scene....

Sve ostalo je Historija...
razonoda

#19174 Re: SDA-All about

Post by razonoda »

Dzematlija wrote:šta fali ako je gospodin Kuko mlao omastio brk pa mnogi su krali zašto nebi i on iskoristio poziciju na kojoj s enalazio i uzeo pare za tu kuču
pa ne radi se o velikim novcima
on je mnogo uradio za banoviče i on je doktor nauka država ima mnogo para i šta fali ako gospodin Mirsad uzme jedan mali dio sebi
sad ima dosta para i neče više uzimati
:shock: :?
:unesvijest:
eifel

#19175 Re: SDA-All about

Post by eifel »

Šemso Bonaparte

Autor: Said Šteta

Kako se bliži kongres SDA, najveće stranke u Bošnjaka, na kojem će nakon smrti Sulejmana Tihića, biti izabran novi predsjednik stranke, izborna utrka dobija svoje konture nadmetanja ali i registrirane trkače te utrke. Prvi je, jer mu i pozicija i ono njegovo unutarnje htijenje koje je apsolutno izraženo, to pokazuju, Bakir Izetbegović. Drugi, koga je eto, kako se to naručeno priopćava, predložila samo matična općina i one dvije male pored, šo se plaho i ne pika, Šemsudin Mehmedović.

Čitajući između redova, naručilac vijesti tipuje na to, da već u startu dok se nije ni oglasio onaj gasni pištolj na toj stazi do cilja za prvog čovjeka stranke, ovog drugog treba minimizirati, srozati na nivo palanke iz koje dolazi.

Greška!

Tešanj, iz kojeg dolazi Šemsudin-Šemso Mehmedović, jeste mali ali nadasve lijep gradić, i nema kompleks te vrste, da kada si Sarajlija da ti je sve veliko ili mora baš biti. No Tešanj ima kontinuitet svoga postojanja kroz povijest, svoj kulturni, historijski i u zadnje vrijeme baška naglašeni, ekonomski identitet. Identitet koji mnogi gradovi nemaju u Bosni i Hercegovini, pa ako ćemo pravo, trenutno ga nema ni Sarajevo. Tešanj pravi iskorak ka drugim gradovima i njegove kompanije već uveliko uzimaju primat i u glavnom gradu, u kojem su proizvodni resursi odavno zamrli.

Zašto ova komparacija gradova?

Iz prostog razloga, što i Šemsuin Mehmedović, ma koliko neki željeli osporiti činjenicu, poprilično liči na grad iz kojeg dolazi. Potiče iz prosječne bosanske porodice, nema iza sebe begovskih atributa, koji se sada iskopavaju kao zlato u Bakovićima kod Fojnice, tamo gdje ga davno iskopaše stranci koji su dobronamjerno dolazili na ove prostore.

Šemsudin Mehmedović u svoju karijeru je uložio sebe, svoje obrazovanje i znanje, inovativnost koja je i obilježje ljudi toga kraja. Znao je pokazati petlju da ne upotrijebim neku neprimjereniju riječ i kada Tešanj bi ucrtan na mapu srpskih zemalja devedesetih godina. Znao je biti uz narod i tada i poslije. Nije se krio za narod kada ga optužiše anamooni za navodne zločine, potom za trgovinu oružjem, pa iskopaše u okolici Tešnja tek odloženo naoružanje za tu priliku pakovanja odgovornosti.

Šemso je znao stati i reći: „ Ako sam kriv, imaju institucije države neka utvrde.“

Tu polomiše zube i oni udbaški momci iz komšiluka koji bi na krilima klevete, ili kao onaj macimudan sakriven iza tamnih naočala, da šta ušićare lažima. Osim što su se k’o riža prosuli na vlastitoj gluposti, drugo ne ne bi ništa. Jaukale su kojekakve klimakterične narikače iz Miletove partije, uključno sa Stašom koji se baš i nije do kraja polno definirao, makar po imenu. No bi im džaba. Sud uistinu nije utvrdio krivičnu odgovronost Šemsudina Mehmedovića.

Kada se očekivalo da će uzvratiti, tužbama i optužbama na račun onih što ga bez suda osudiše, u čemu je pomoglo i najprodavanije dnevno glasilo u BiH (ja se držim opaske mog druga penzionera, da mu je točan samo datum tiskanja, op.a.). Šemsudin je nastavio koračati sam, bez nabildanih momaka pored, uvijek i uvijek među narodom.

Ovome ću dodati da sam u nekoliko navrata bio s njim u istom safu u džamiji, gdje nije pokazivao niti trunku nadmenosti, marku svoga odijela kao neki predhodnik, kojeg samo iz jednog razloga ovdje neću spomenuti. Taj je isticao marku svjetlucavog Versace odijela čak i u džamiji. Šemso je i tu, možda najviše pokazivao onu ljudsku stranu, potrebe za skrušenošću i bogobojažnošću. Potrebu da se samo Bogu pomoli.

S druge strane ili ti njegov takmac u utrci, Bakir Izetbegović, svoj polpozišn imao je u babinim skutima od momenta formiranja stranke. Cio rat kao sekretarica i potom član kantonalnog odbora, član uprave FK Sarajevo, KK Bosna i humanitarne organizacije „Merhamet.“ Iz pobrojanog a što vidno stoji u biografiji spomenutog, ne da se uočiti da ga je igdje dokačio propuh, da je čuo zviždanje neprijateljskih metaka. Makar i retoričkih. U svakom istupu njegove izjave su u celofanu uspjeha babe i pride podvezane onom ukrasnom trakom koja svjetluca za tu priliku, a to je narod. U svim njegovim kampanjama gdje je njegova arhitektonska inovativnost dolazila do izražaja, bio je narod.

Samo tad a poslije, neću psovat. Ma znate.

Ono što još vrijedi istaći, neutralno i bez trunka pristrasnosti, jer ne mislim da je i SDA kao partija bezgrešna, naprotiv, jeste to, da je ipak ispoštovan demokratski princip izbora između dvojice, za razliku od nekih koji su proteklih dana birali samo sebe jer protivnika za izbor predsjednika nisu imali čak ni na papiru.

Vraćajući misli u retrovizor povijesti, tražim neki lik koji bi po svojim obilježjima mogao biti nalik Šemsudinu pa se sjetih jednog kadra i lika iz domaćeg filma, Šemso Bonaparte.Nikako pežorativno, dapače, redajući povijesne činjenice Napoleonova uspjeha na bojnom polju, nekako dovodim u sličnost, polaznu poziciju i uspjeh Šemsudina Šemse Mehmedovića na ovom tijesnom političkom polju.

Nisam čovjek od opklade i nikad moja noga s tom namjerom nije kročila u kladionicu, ali bi preporučio onima sklonim toj raboti, teatralnosti, medijskog napuhavanja, podložnim halo efektu, da se ne klade baš plaho na Bakira.

Ma koji koeficijent bio upisan.

Šemso Bonaparte zna kako je došao do Sarajeva.

Bakir uz pratnju odlazi u Tešanj. Razlika je to, drastična.
Post Reply