Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
1941.

#19151 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by 1941. »

walk_M-A-N wrote:Često čujem da neki izgovaraju ć kao č a đ kao dž. U stvari, odnosi se samo na žene.
I to me strašno nervira.
Umjesto da slušam izlaganje ili prezentaciju, meni odzvanja ono „postoječe“ kad je riječ o projektima ili „džak“ kad se priča o učenicima.
A te se razlike uče u osnovnoj školi.
Ne kontam ni njih što to rade ni sebe što me toliko iritira.
Ovo je bas zanimljiva pojava, jer koliko sam i ja primijetio susrece se iskljucivo kod zena.
shmizlica

#19152 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by shmizlica »

1941. wrote:
walk_M-A-N wrote:Često čujem da neki izgovaraju ć kao č a đ kao dž. U stvari, odnosi se samo na žene.
I to me strašno nervira.
Umjesto da slušam izlaganje ili prezentaciju, meni odzvanja ono „postoječe“ kad je riječ o projektima ili „džak“ kad se priča o učenicima.
Ovo je bas zanimljiva pojava, jer koliko sam i ja primijetio susrece se iskljucivo kod zena.
isključivo :? ne bih se baš kladila u tu tvrdnju
Zejnep

#19153 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Zejnep »

1941. wrote:
I to me strašno nervira.
E jbg sad :lol:
1941.

#19154 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by 1941. »

shmizlica wrote:
1941. wrote:
I to me strašno nervira.
Koliko sam upratio, tako je. Zato mi se cini da se tu ne radi o nesposobnosti razlikovanja izgovora č i ć, vec mozda prije nekakvoj isforsiranosti iz nekog meni nepoznatog razloga.
shmizlica

#19155 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by shmizlica »

1941. wrote: Koliko sam upratio, tako je. Zato mi se cini da se tu ne radi o nesposobnosti razlikovanja izgovora č i ć, vec mozda prije nekakvoj isforsiranosti iz nekog meni nepoznatog razloga.
iskreno rečeno ja znam mnogo muških koji ne razlikuju "tvrdo i meko" ( :D ) tako da se moja primjedba odnosi na ovo isključivo kod žena....e sad, možda je to neki trend među ženama u tvom okruženju, al ako dođeš u Travnik to je pojava koja pogađa i muške i ženske svih generacija :mrgreen:
1941.

#19156 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by 1941. »

shmizlica wrote:
1941. wrote: Koliko sam upratio, tako je. Zato mi se cini da se tu ne radi o nesposobnosti razlikovanja izgovora č i ć, vec mozda prije nekakvoj isforsiranosti iz nekog meni nepoznatog razloga.
iskreno rečeno ja znam mnogo muških koji ne razlikuju "tvrdo i meko" ( :D ) tako da se moja primjedba odnosi na ovo isključivo kod žena....e sad, možda je to neki trend među ženama u tvom okruženju, al ako dođeš u Travnik to je pojava koja pogađa i muške i ženske svih generacija :mrgreen:
Dobro, to je sasvim normalna (odnosno uobicajena) pojava za Sarajevo, Zenicu, dio Gornjeg Podrinja i kao sto kazes narocito Srednju Bosnu. Cesca kod muskaraca, dodao bih.
triconja

#19157 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by triconja »

1941. wrote:
shmizlica wrote:
Dobro, to je sasvim normalna (odnosno uobicajena) pojava za Sarajevo, Zenicu, dio Gornjeg Podrinja i kao sto kazes narocito Srednju Bosnu. Cesca kod muskaraca, dodao bih.
Kome ba da se mi prilagodjavamo? Nek se oni nama prilagodjavaju (mislim na sve koji ne govore kao ti navedeni). :lol: :lol: :lol:
walk_M-A-N

#19158 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by walk_M-A-N »

shmizlica wrote:
1941. wrote:
I to me strašno nervira.
I to trebalo-bi-obrazovanih žena. Dakle, nije to neznanje, već neko forsiranje izgovora u smislu zvaničnosti koje ga iskrivljuje do očite pogreške.
Dešava se raznim doktoricama, profesoricama, političarkama, medijskim gošćama (goščama :) ).. i raznim drugim (pokondirenim tikvama),
pustopoljina

#19159 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pustopoljina »

walk_M-A-N wrote: I to trebalo-bi-obrazovanih žena. Dakle, nije to neznanje, već neko forsiranje izgovora u smislu zvaničnosti koje ga iskrivljuje do očite pogreške.
Dešava se raznim doktoricama, profesoricama, političarkama, medijskim gošćama (goščama :) ).. i raznim drugim (pokondirenim tikvama),
afektiran govor
dječak sa šibicama

#19160 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dječak sa šibicama »

Popularna stvar koju ne kontam, zasto se odredjene gramatićke greske pripisuju odredženom spolu.
uglavnomja

#19161 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by uglavnomja »

ovo za meko i tvrdo c :-)

jednostavno neki ljudi nemaju sluha za to, kao sto neki nemaju za pjevanje

drugi je padez sto covjek moze sjesti i nauciti napamet svaku rijec koja ima c, sto se tice pisanja
sto se tice govora - tu vec spasa nema :|

ja spadam u ovu drugu kategoriju, ali pisem perfektno, to mi ide ...

s druge strane imam u porodici jednog sto pefektno govori, ali pisanje :lol: :D ono ima 20-ak rijeci sto su stalno u upotrebi pa zna napamet, ali ostalo :-)
Zejnep

#19162 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Zejnep »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/skrijel ... /180709109

Zašto ovolika galama oko ovoga? Zar treba nekom crtati da postoje pravila ponašanja? Bune se protiv kodeksa? :-)
sheilak

#19163 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by sheilak »

Problem je sto ce uz pijanstvo i zbog odjece za plazu progurati da ne smijes imati ni tetovazu ni pirsing ili nesto trece (r)
Zejnep

#19164 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Zejnep »

sheilak wrote:Problem je sto ce uz pijanstvo i zbog odjece za plazu progurati da ne smijes imati ni tetovazu ni pirsing ili nesto trece (r)

Pa smiješ al ne moraju svi na faxu vidjeti. One na pupku pogotovo :lol:
sheilak

#19165 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by sheilak »

Zejnep wrote:
sheilak wrote:Problem je sto ce uz pijanstvo i zbog odjece za plazu progurati da ne smijes imati ni tetovazu ni pirsing ili nesto trece (r)

Znaci budi nindja kao one iz arapskih zemalja da s3 nista ne vidi (r)
Zejnep

#19166 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Zejnep »

sheilak wrote:
Zejnep wrote:

Znaci budi nindja kao one iz arapskih zemalja da s3 nista ne vidi (r)
Može li neka sredina? :roll:

Odma u krajnost.
O'zone
Globalni moderator

#19167 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by O'zone »

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma”

» sheilak

Mjesec

Ne ide ti od ruke to udaljavanje od foruma. Zachatavanje s druge strane ti ide perfektno.
O'zone
Globalni moderator

#19168 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by O'zone »

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma- offtopic”

» kakavdanakneiskustvu

Mjesec

Odgovorio ti je zašto (r) čemu onda još tri strane offa?
ovo_mi_je_nick

#19169 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ovo_mi_je_nick »

Napiše full fullova oprema. Pitaš ga šta je to sve full fullova. Pa kaže ABS, klima (ispravna,ledi) :lol: :lol: :lol:
triconja

#19170 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by triconja »

ovo_mi_je_nick wrote:Napiše full fullova oprema. Pitaš ga šta je to sve full fullova. Pa kaže ABS, klima (ispravna,ledi) :lol: :lol: :lol:
Lele, taj isto ko da je sa golfa dvice preso na golfa malo novijeg, cuj ful fulova abs i klima, pa to ti ne nesto najosnovnije danas.

Zamisli javni prevoz ali sa posebnom stavkom, jedni imaju sjedista a drugi nemaju i vozaju medjugradski pa imas cijenu po tome jal imaju jal nemaju sjedista, dje imaju kae ful fulova i naplati mastno :lol: :lol: :lol:
azurna_obala

#19171 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by azurna_obala »

Stvarno mi je odvratno sta se sve radi od ove srebrenicke tragedije. Camil Durakovic poziva hrvatsku reprezentaciju da nosi crne trake ili nešto u znak sjećanja na genocid.
Boljebi bilo da se obratio FIFI sa sličnim zahtjevom, pa ako prođe, prođe. Ovako samo stvara tenzije, a sebi slavu i veličanje.
triconja

#19172 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by triconja »

Grujičić na komemorativnoj sjednici: Ne treba zaboraviti šta je bilo, ali treba naučiti praštati
:-) :nevjerujem: :jbt:
ovo_mi_je_nick

#19173 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ovo_mi_je_nick »

Opet mi Ćamke nije toliko trn u oko koliko obični narod (ne prikuplja političke poene) gdje kaže da je za njega Srebrenica hodočašće :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
azurna_obala

#19174 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by azurna_obala »

dječak sa šibicama wrote:zato se to zove prognoza, grcki predvidjanje, dakle nesto kao kladionica :D

Jedno od najcudnijih zanimanja, moras biti vrhunski fizicar i znati hiljadu nekih kuraca palaca, jako tezak studij, a u sustini pogadjas vrijeme i imas pravo na pozamasne promasaje.

Naravno, ima tu i medijskog hajpa, dovedu nekog meteorololologa na tv i pitaju ga u aprilu kakav ce biti avgust, a on blage veze nema jer ne moze znati, ali eto bubne nesto u stilu arheologa "ovaj fosil je star izmedju 3000 i 129 miliona godina, tu negdje".
Cuj fizičar :-) otkud ti ta ideja?
Predmet meteorologija i klimatologija se izučavaju na odsjeku za geografiju, za fiziku nisam cula. A znam i meteorologa Dzenana Zuluma, koji je geografiju završio. Kod nas ne postoji smjer za meteorologa, možda u Hrvatskoj ili Srbiji.

Vrijeme je napromjenjivija pojava i nikad se sa sigurnošću ne moze reći kakvo ce vrijeme biti. Milion je tu faktora, pojava i procesa, za to se i zove prognoza.
dječak sa šibicama

#19175 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dječak sa šibicama »

U Zagrebu se studira na Geofizickom odsjeku Prirodoslovno matematickog faksa.
Post Reply