Tajna istraga kodnog imena "Graft"
Konaković uvezan s reketašima?
Objavljeno: 15. 05. 2015 - 12:54 Novosti » Iz minute u minutu
Akcija Federalne uprave policije (FUP) provedena početkom maja, kada su uhapšeni Mirza Hatić i Hilmija Garibović te još tri osobe osumnjičene za reket i iznudu, samo je vrh ledenog brijega, a istražitelji su, kako saznaje "Dnevni avaz", uz pomoć austrijskih kolega došli do vrlo ozbiljnih saznanja o vezama kriminala i političkog miljea u Bosni i Hercegovini.
Kodno ime međunarodne akcije u kojoj su uhapšeni Hatić, ranije osuđivani kriminalac, te Garibović, kojeg su više puta teretili za djela organiziranog kriminala, jeste, kako nam je potvrđeno iz izvora bliskih austrijskim vlastima, "Graft".
Specijalne tehnike
Ovo je posebno indikativno jer riječ "Graft", osim iznude i ucjene, na engleskom jeziku obuhvata i set korupcionaških djela rezerviranih samo za političare!
Prema nezvaničnim informacijama iz policijske zabilješke napravljene tokom istrage, koja traje još od decembra prošle godine, uhapšeni kriminalci imali su česte kontakte i komunikaciju s ljudima iz političkog kruga, među kojima i novopečenim premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem (SDA)!
To je, tvrdi naš izvor upućen u istragu, otkriveno specijalnim istražnim radnjama koje su primijenjene na osumnjičene na osnovu naloga Općinskog suda u Sarajevu broj 650 K 492457 155 Kpp.
Hilmija Garibović: Jedina dostupna fotografija uhapšenog
Cijela priča iza spektakularnog hapšenja u hotelu "Bosnia" u Sarajevu počela je u Austriji, gdje Mirza Dedić, osoba od koje je tom prilikom iznuđen novac, ima firmu. On je tamošnjim vlastima prijavio da ga sarajevski reketaši ucjenjuju te je istraga prvo pokrenuta u Austriji, a potom su putem Odjela za policijsku saradnju Ambasade u Austriji i Interpola kontaktirane i bh. vlasti te započete posebne istražne radnje. Višemjesečna istraga otkrila je mnogo toga, između ostalog i kontakte Garibovića s visokopozicioniranim funkcionerima kao što je Konaković.
Sauna i džuma
- Kontakte s Garibovićem i poslovne veze Konaković je ostvarivao na način da su komunicirali putem pripremljenih telefona, susretali se poslije džuma te u saunama i rekreaciji - naveli su istražitelji.
Sam Garibović već je bio osuđivan, a osumnjičen je za niz drugih krivičnih djela. Prirodu njihovog odnosa, u interesu istrage, izvori nam nisu mogli otkriti u ovom trenutku, ali je, kako nam je rečeno, jasno da su oni sadržani "u značenju kodnog imena ove akcije". Istraga je u ovom slučaju, kako nam je rečeno, u Kantonalnom tužilaštvu još u toku.
Garibovića poznajem i podržavam istragu
Premijer Konaković, odgovarajući na upit novinara "Avaza", potvrdio je da poznaje Garibovića te da je s njim bio u kontaktu. Negirao je da poznaje Hatića te da zna kako je obuhvaćen istragom.
- Garibovića poznajem i u zadnjih nekoliko mjeseci me kontaktirao zajedno sa još nekim ljudima koji su radili organizaciju koncerata i tražili određenu pomoć. Nisam upoznat da sam tretiran istragom. U potpunosti podržavam i ovu i sve istrage naših institucija koje se bave borbom protiv svih oblika kriminala - naveo je Konaković u pisanom odgovoru s privatne e-mail adrese.
Hatić: SDA je moja stranka!
Indikativno je da je Hatić, kako tvrdi odbrana, priznao dio optužbi. Nije isključeno da time želi amnestirati političare upetljane u slučaj. A sam Hatić ranije je u javnosti neskriveno iznosio simpatije i veze sa SDA.
- SDA je moja stranka i bit će do groba - rekao je Hatić u videointervjuu jednom sarajevskom portalu.
- See more at:
http://www.avaz.ba/clanak/177924/konako ... ZA5oh.dpuf