Ukrajina

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#191226 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Bivši veleposlanik u Rusiji i vanjskopolitički komentator Božo Kovačević s Ankom Bilić Keserović u Newsroomu je komentirao situaciju u regiji i svijetu. Osvrnuo se na izbore u Srbiji, prijetnje Milorada Dodika, a potom i na dva rata u svijetu koji trenutno ostavljaju najveće posljedice - onaj u Ukrajini i onaj u Pojasu Gaze.

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#191227 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

drug_profi wrote: 29/12/2023 21:26
Hame_ wrote: 29/12/2023 15:38 pronađen je mrtav pod misterioznim okolnostima u srijedu nakon što je pao s trećeg sprata
Ma ovaj je garant više puta bačen sa trećeg sprata.
Pa ko je to još poginuo od pada sa trećeg? Padali ljudi i sa petog pa preživjeli.

Haja...
:mrgreen: Nisi ni Ti baš u "vinklo".

GandalfSivi

#191228 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Hame_ wrote: 30/12/2023 00:11 Bivši veleposlanik u Rusiji i vanjskopolitički komentator Božo Kovačević s Ankom Bilić Keserović u Newsroomu je komentirao situaciju u regiji i svijetu. Osvrnuo se na izbore u Srbiji, prijetnje Milorada Dodika, a potom i na dva rata u svijetu koji trenutno ostavljaju najveće posljedice - onaj u Ukrajini i onaj u Pojasu Gaze.

Izvini Hame buraz, ali ja sam bolje analiticare po kafanama nalazio…
drug_profi

#191229 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 30/12/2023 00:33 Nisi ni Ti baš u "vinklo".
Ko je reko da jesam...? :mrgreen:
Hame moj dobri. Nema zdravih, samo nepregledanih.
Hame_

#191230 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

drug_profi wrote: 29/12/2023 22:20(...) Ako je ovo drugo, onda je jos jedna stvar definitivna: tu je Link16. (...)
Šta je jebeni LINK16?

Ovo kao Nemoguća misija.
drug_profi

#191231 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 30/12/2023 01:16
drug_profi wrote: 29/12/2023 22:20(...) Ako je ovo drugo, onda je jos jedna stvar definitivna: tu je Link16. (...)
Šta je jebeni LINK16?

Ovo kao Nemoguća misija.
Jarane... ima Chat GPT sve zna na svakom jeziku.
Link 16 je taktički podatkovni link koji se koristi u vojnim komunikacijama. Razvijen je za potrebe NATO-a i drugih vojnih snaga kako bi omogućio razmjenu podataka u stvarnom vremenu između različitih platformi, kao što su zrakoplovi, brodovi i kopnene snage.

Link 16 pruža sposobnost razmjene podataka poput informacija o identifikaciji, položaju, brzini, kursu, ciljevima i drugim taktičkim informacijama. Ovaj podatkovni link koristi se za poboljšanje situacijske svjesnosti i koordinaciju snaga tijekom vojnih operacija.

Link 16 koristi frekvencije u UHF i L bandu za prijenos podataka. Podaci se prenose moduliranjem signala i koriste se različite tehnike modulacije za različite vrste informacija. Osim toga, Link 16 koristi mrežnu topologiju u kojoj su sve platforme povezane u mrežu, omogućujući svakoj platformi da komunicira s ostalim platformama u mreži.

Prednosti Link 16 sustava uključuju brzu razmjenu podataka, pouzdanost, sposobnost sučeljavanja s ometanjima i mogućnost prilagodbe različitim vojnim potrebama. Link 16 je postao standard za taktičke podatkovne veze u mnogim modernim vojnim snagama širom svijeta.
Pojednostavljeno.
Što Avaks ili E-7 snimi, bilo ko može da gađa.
Podaci o cilju se prenose navođenom projektilu čak i ako radar na nosaču tog projektila nema domet za osvjetljavanje istog cilja.
Last edited by drug_profi on 30/12/2023 01:21, edited 1 time in total.
kluz franjo

#191232 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

drug_profi wrote: 30/12/2023 01:13
Hame_ wrote: 30/12/2023 00:33 Nisi ni Ti baš u "vinklo".
Ko je reko da jesam...? :mrgreen:
Hame moj dobri. Nema zdravih, samo nepregledanih.
Dobar. :-D
:thumbup:
Hame_

#191233 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

GandalfSivi wrote: 30/12/2023 00:53Izvini Hame buraz, ali ja sam bolje analiticare po kafanama nalazio…
Dosadan sam, šesti put ponavljam... Vi naši iz BiH u USA ste totalno "neutralni" kada gori. Katastrofalno ste reagovali i ... neću da vas vrijeđam ali ALAHIMANET od mene!

Umjesto da nam budete podrška...

Image
Hame_

#191234 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

drug_profi wrote: 30/12/2023 01:18Jarane... ima Chat GPT sve zna na svakom jeziku.
GandalfSivi

#191235 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Hame_ wrote: 30/12/2023 01:31
GandalfSivi wrote: 30/12/2023 00:53Izvini Hame buraz, ali ja sam bolje analiticare po kafanama nalazio…
Dosadan sam, šesti put ponavljam... Vi naši iz BiH u USA ste totalno "neutralni" kada gori. Katastrofalno ste reagovali i ... neću da vas vrijeđam ali ALAHIMANET od mene!

Umjesto da nam budete podrška...

Image
Citaj sta pisem, jebem mu misa. Moja podrska nikada nije bila upitna, ali levat nema pojma o cemu prica. Nabijem i njega i Putinovu ekonomiju na neku stvar… O “skorom” padu Vucica i Bidenovom potencijalnom povlacenju ne treba ni trositi rijeci…
dimitrov

#191236 Re: Ukrajina

Post by dimitrov »

Kada vidim komentare na klixu i društvenim mrežama kako prosječni Bošnjo ne podržava više Ukrajinu nego Putina zbog dešavanja u Palestini muka mi bude. Tačno smo zaslužili da se RS odvoji i da ih Rusi podrže na sve načine.
MUNAFIK

#191237 Re: Ukrajina

Post by MUNAFIK »

dimitrov wrote: 30/12/2023 09:14 Kada vidim komentare na klixu i društvenim mrežama kako prosječni Bošnjo ne podržava više Ukrajinu nego Putina zbog dešavanja u Palestini muka mi bude. Tačno smo zaslužili da se RS odvoji i da ih Rusi podrže na sve načine.
Mozda to ima neke veze sa tim da Ukrajina podrzava Izrael i GENOCID koji se vrši nad Palestincima???
Halcyon

#191238 Re: Ukrajina

Post by Halcyon »

dimitrov wrote: 30/12/2023 09:14 Kada vidim komentare na klixu i društvenim mrežama kako prosječni Bošnjo ne podržava više Ukrajinu nego Putina zbog dešavanja u Palestini muka mi bude. Tačno smo zaslužili da se RS odvoji i da ih Rusi podrže na sve načine.
Zašto da podržavam Ukrajinu, samo zato što je Uncle Sam tako rekao? U kontekstu tog sukoba tamo ne podržavam nikoga, prosto me boli qrac za njih.
Excel2

#191239 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Halcyon wrote: 30/12/2023 09:27
Zašto da podržavam Ukrajinu, samo zato što je Uncle Sam tako rekao? U kontekstu tog sukoba tamo ne podržavam nikoga, prosto me boli qrac za njih.
zasto te zanima Palestina?
Karikaturist

#191240 Re: Ukrajina

Post by Karikaturist »

A gdje je dasa rekao da ga zanima Palestina?
Maliodmene

#191241 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

Prije ili kasnije ce levati skontat da bi smo mi bili sljedeci
sajber87

#191242 Re: Ukrajina

Post by sajber87 »

MUNAFIK wrote: 30/12/2023 09:20
Mozda to ima neke veze sa tim da Ukrajina podrzava Izrael i GENOCID koji se vrši nad Palestincima???
A to sto se palestinski predstavnici grle sa onima sto su pocinili genocid nad bosnjacima i koji bi to opet uradili da im se pruzi prilika tj da se ostvare njihovi vlazni snovi o padu uticaja amera i zapada, to nista je li. Da ti nije bilo amera i ukrajinskog otpora opet bi imao cetnicko orgijanje po bosni, a taman se zacesljali za nove zlocine. Oni vole tlaciti one za koje misle da su slabiji od njih, ali naguzise ameri putina u ukrajinskom blatu pa im propade plan ponovnog silovanja bosne
Mir dogovor i dvije drzave(bez hamasa i natanjahua) za palestinu izreal.
Bosna ispred svih :bih: .
Slava ukrajini
God bless america
TACKA
elk

#191243 Re: Ukrajina

Post by elk »

Trazice munafici prekomandu u logistiku kad se nasa i prekodrinska bratija i vagnerovci pojave i stanu na granice rs. Kakav metar sirove bukovine moras biti da ovo ne skontas. Cuj okrecu se rusiji i iranu zbog gaze, ja budala hljeb te jebo.
Distortion

#191244 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Butusov je dao komentar nakon posjete Zelenskog Avdiivki pa prenosim njegovu objavu :

Vrhovni komandant Volodimir Zelenski obišao je jednu od baza 110. mehanizovane brigade u Avdijevki.

Hvala vrhovnom komandantu za ovo djelo. Zelenski je čak nakratko komunicirao sa običnim vojnicima o situaciji. Vrlo je važno da je Zelenski time preuzeo odgovornost za Avdijevku i pomoć našim trupama u tom pravcu - a cijeli front od Marijinke do Torecka zavisi od situacije u Avdijevki. Sada da vidimo koliko brzo će glavnokomandujući ispuniti sve obaveze koje je dao vojnicima u pogledu pojačanja i snabdijevanja. I mnogo je obećano.

I važno je da je o situaciji saznao na licu mjesta - kako se ispostavilo, bilo je mnogo toga čega Stavka nije znao.

Avdiivka je sada glavno područje neprijateljstava, a evo zašto:

1. Ministar odbrane Ruske Federacije Šojgu je lično izvjestio Putina o zauzimanju grada Marinka. A sada Ukrajina zadržava kontrolu samo nad jednim gradom aglomeracije Donjeck, ulazom u Donjeck - Avdijevkom. Avdiyivka je sljedeća meta Rusije u Donbasu.

2. Kontrola nad Avdijevkom omogućava Ukrajini da održi veliki front - oko 80 km, od Maryinke do Toretsk. Odnosno, Avdiivka je kontrolni punkt, tačka komunikacije fronta. Gubitak Avdiyvke će dovesti do povlačenja na cijelom ovom velikom frontu.

3. Ova bitka je za nas profitabilna - Rusi su prisiljeni da napadnu frontalno, duž uskih koridora, pod vatrom sa komandnih visina. Naše trupe mogu koristiti razvoj Avdiyivka da očuvaju svoje snage. Ruske trupe na ovom području trpe gubitke višestruko više od naših, ovaj pravac zahtijeva koncentraciju resursa, jer je to najbolje mjesto za eliminaciju neprijateljskih rezervi.

4. Ako Avdiivka bude izgubljena, bokovi u cijelom smjeru će se srušiti, a onda će biti potrebno iskopati novu liniju odbrane od nule u golim doskocima, a to će biti jednako teško kao i sada, nakon gubitka Bakhmuta , vode se teške borbe na poljima izvan grada. Izgubili smo urbani razvoj, a sada i sam neprijatelj dobro koristi podrume i kuće.

Nadam se da će Zelenski iz svojih posjeta Lisičansku i Bahmutu izvući prave zaključke. A pored glasnih riječi i naredbi, koje su svakako potrebne, uslijedit će prije svega neophodne i svakodnevne sistemske odluke. Imamo kapacitete za takve odluke, snage za takve odluke i dronove za takve odluke.
Haris.ba

#191245 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

Cime Ukrainci gadjaju Belgorod? Dronovima?
Distortion

#191246 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Napad je bio dronovima koliko sam ja upratio ali je moguce i MLRS. Tvrde da je pogodjena i fabrika El Kremniy u Bryansku koja radi mikroelektroniku i fabriku je pogodio dron.

Bub

Point.

#191247 Re: Ukrajina

Post by Point. »

elk wrote: 30/12/2023 09:59 Trazice munafici prekomandu u logistiku kad se nasa i prekodrinska bratija i vagnerovci pojave i stanu na granice rs. Kakav metar sirove bukovine moras biti da ovo ne skontas. Cuj okrecu se rusiji i iranu zbog gaze, ja budala hljeb te jebo.
Okrenuti se jebenoj Rusiji i Iranu zbog Gaze mogu samo neprijatelji sopstvene države i naroda. Budale na kubik.
Hame_

#191248 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Najveći raketni napad | Putin je gubitnik

*Ovo nisam znao, da ruska krstareća raketa izbacuje "mamce" prilikom približavanja cilju (kao avioni ili helikopteri), da zbuni protuzračnu odbranu i pogodi.

Image
Hame_

#191249 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ja sam Ukrajinac. Moju zemlju je napala Rusija. U ovom videu ispričat ću vam što se dogodilo šeststo sedamdeset i četvrti dan rata.

Dan 674: 29. decembra 2023.

Danas se odigrala najveća bitka na nebu jer su Ukrajinci odbijali najmasovniji napad raketa i bespilotnih letjelica od početka rata. Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga izvijestio je da nikada nisu vidjeli toliko ciljeva na svojim monitorima u isto vrijeme.

Osnovni pristup bio je nadvladati ukrajinski sistem protuzračne odbrane i zbuniti operatere protuzračne odbrane. Odlučivanje o tome kada i gdje presresti projektil zapravo je vrlo komplicirano. Postoji više slojeva raketnih bacača protuzračne odbrane, a ako koristite samo one koji se nalaze na prvoj liniji za odbijanje prvog vala, tada će sva prednja područja biti izložena tokom drugog vala napada. Zato operateri protuzračne odbrane gledaju putanje projektila i pokušavaju dokučiti kamo se svaki projektil kreće. Nekim je projektilima stoga dopušteno proći i kasnije ih presreće protuzračna odbrana u pozadini. Ruske snage to očito razumiju i stvaraju vrlo složene putanje. Ponekad se projektili čak okrenu i pokušaju pogoditi gradove s leđa. Danas su ruske snage čak iskoristile zračni prostor NATO-a da s leđa napadnu Ukrajince. Projektil je navodno prešao Poljsku granicu i zatim se vratio kako bi pogodio Ukrajinu. Poljski dužnosnici potvrdili su da su ruski projektili doista otkriveni na njihovom nebu, no odlučili su ne eskalirati. Štoviše, neke su rakete čak sposobne ispuštati lažne toplinske mete (o ovim toplinskim metama iz krstarećih raketa sam pisao malo prije/Hame).

Kako bi se smanjile odbrambene sposobnosti Ukrajine rasterećenjem raketnih bacača protuzračne odbrane, u prvom valu masovnog udara sudjelovalo je mnogo dronova. Dronovi su lansirani iz regije Bryansk i Rostov i raširili su se dok su prolazili liniju kontakta. Ubrzo nakon lansiranja 36 kamikaza bespilotnih letjelica “Shahed”, ruske snage lansirale su 90 projektila “Kh-55” i sličnih tipova iz baze Kaspian, zatim 14 balističkih projektila iz Belgoroda i Krima, 8 projektila “Kh-22” i 5 zloglasnih “Kinžala” rakete sa sjevera, te 4 proturadarske rakete i 1 raketa “Kh-59” s juga. Ukupno je bilo 158 ciljeva - točnije 122 projektila i 36 bespilotnih letjelica.

Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da je oboreno 87 projektila i 27 bespilotnih letjelica, što implicira 73% uspješnosti. Nažalost, to znači da su 33 projektila i 9 bespilotnih letjelica postigle svoje ciljeve. Glavni ciljevi ovih projektila i bespilotnih letjelica postali su najveći gradovi u Ukrajini: Kijev, Harkov, Dnjepar, Zaporožje, Odesa i Lavov.

U Kijevu su, prema ruskim izvorima, ruske snage pogodile najmanje 5 neodređenih skladišta, vjerojatno s ukrajinskom vojnom opremom. Ukrajinski izvori izvijestili su da je u udaru stradalo više civilnih područja, uključujući stambenu zgradu, ured i periferiju. Čini se da su Rusi također pokušali gađati tvornicu raketa, ali su pogodili obližnju stanicu podzemne željeznice, onesposobivši cijelu liniju.

U Dnjepru su, prema ukrajinskim izvorima, ruske snage pogodile golemi trgovački centar u središtu grada. Štoviše, jedan dron ili raketa pogodila je rodilište. Srećom, sve žene i dojenčad su bile u bunkeru, pa su svi preživjeli. Ruski izvori izvijestili su da su skladišta unutar trgovačkog centra korištena u vojne svrhe, a da su ostale mete područja koncentracije snaga.

U Odesi i Zaporožju, prema ruskim izvorima, ruske snage gađale su luku i drugu infrastrukturu, skladište s opremom, tvornicu “Iskra” i tajnu, industrijsku zonu. Ukrajinski izvori izvijestili su da je osim udara u lučku infrastrukturu, najmanje jedna raketa udarila u stambenu zgradu, a druga je pala u blizini škole u Odesi, a u Zaporožju su najviše stradala stambena naselja na periferiji.

U Harkovu su Rusi navodno pogodili više industrijskih zona, skladišta i tramvajskih depoa. Sudeći po nedostatku snimaka iz regije, ruski udar ovdje je bio najuspješniji. I to ne čudi, jer se grad nalazi samo 25 kilometara od granice, što daje vrlo kratko vrijeme za reakciju. Štoviše, Rusi ciljano koriste balističke projektile u ovoj regiji. Glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva izjavio je da se balističke rakete mogu presresti samo posebnim sistemima protuzračne obrane, poput Patriota, kojih Ukrajinci očito nemaju dovoljno da pokriju cijelu Ukrajinu – samo neka od najvažnijih područja.

*U Dnjepru su, prema ukrajinskim izvorima, ruske snage pogodile golemi trgovački centar u središtu grada. Štoviše, jedan dron ili raketa pogodila je rodilište. Srećom, sve žene i dojenčad su bile u bunkeru, pa su svi preživjeli. Ruski izvori izvijestili su da su skladišta unutar trgovačkog centra korištena u vojne svrhe, a da su ostale mete područja koncentracije snaga.

Jebem im mater četničku :twisted:
Hame_

#191250 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Danas razgovaram s operaterom Starsky, ukrajinskim nacionalnim gardistom, blogerom i inspiracijom za sve koji prate rat i podržavaju ukrajinsku pobjedu. Stvorio je jedan od najpopularnijih i najoriginalnijih YouTube kanala posvećen međunarodnoj zajednici. Nisam siguran da vam treba uvod – siguran sam da će većina ljudi koji gledaju ovaj kanal vidjeti vaše videozapise (https://www.youtube.com/@StarskyUA).

Post Reply