Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
elcaliente
#19101 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Eto sada konacno moze da pocne taj masovni eksodus o kojem se prica po BiH godinama.
Lagano diplome na priznavanje
Certifikat o poznavanju Njemackog
Kes na ziro racun za 6 mjeseci i pravac ambasada
lagano viza na 6 mjeseci i trazenje posla u struci maksimalno olaksano sve.
Ko sada ne ode nece nikada.
- vjesticanametli
#19102 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Hmmm tesko uz onu cifru....eKzodus ce se tada prije zavrsiti nego poceti
- skafiskafsnjak
#19103 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ko ima toliki kes i ne razmislja o odlasku. Realno.... njemacka ce odlucivati o diplomama sto znaci da ih dosta nece priznati , sigurno. Plus na to sve , certifikat njemackog traze.elcaliente wrote:Eto sada konacno moze da pocne taj masovni eksodus o kojem se prica po BiH godinama.
I za kraj , ovaj zakon vrijedi za svakoga, a ne samo za zapadni Balkan , kao sto je vrijedio ovaj prosli. Drugim rijecima, veca konkurencija....
Prema tome, neka olaksica i nije ....
- zubi
#19104 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta vise, meni se cini da je sad odlazak otezan...skafiskafsnjak wrote:Ko ima toliki kes i ne razmislja o odlasku. Realno.... njemacka ce odlucivati o diplomama sto znaci da ih dosta nece priznati , sigurno. Plus na to sve , certifikat njemackog traze.elcaliente wrote:Eto sada konacno moze da pocne taj masovni eksodus o kojem se prica po BiH godinama.
I za kraj , ovaj zakon vrijedi za svakoga, a ne samo za zapadni Balkan , kao sto je vrijedio ovaj prosli. Drugim rijecima, veca konkurencija....
- skafiskafsnjak
#19105 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa jeste... svi ti uslovi, plus konkurencija je veca.zubi wrote:Sta vise, meni se cini da je sad odlazak otezan...skafiskafsnjak wrote:Ko ima toliki kes i ne razmislja o odlasku. Realno.... njemacka ce odlucivati o diplomama sto znaci da ih dosta nece priznati , sigurno. Plus na to sve , certifikat njemackog traze.elcaliente wrote:Eto sada konacno moze da pocne taj masovni eksodus o kojem se prica po BiH godinama.
Prema tome...ko nema neku super skolu, a zeli ici nek preda i ceka dok jos vazi ova Zapadnobalkanska.. do kraja 2020.
-
Seyfo
#19106 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja ga ne znam ko je otiso/otisla a da se nije naceko/nacekala, uz maksimalnu angazovanost.
I ja bih ocekivao da odlazak bude otezan, jer je konkurencija jaca, ali ako gledamo sa pozicije Njemaca: zasto ne bi malo probrali, kad vec dozvoljavaju toliko naseljavanje stranaca, pa uzeli samo najbolje, najpametnije, najvrijednije od svakud?
I ja bih ocekivao da odlazak bude otezan, jer je konkurencija jaca, ali ako gledamo sa pozicije Njemaca: zasto ne bi malo probrali, kad vec dozvoljavaju toliko naseljavanje stranaca, pa uzeli samo najbolje, najpametnije, najvrijednije od svakud?
- zubi
#19107 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Naravno, al sva ona suplja o masovnom egzodusu koji nam predstoji, jer sad Njemacka sirom otvara vrata, pada u vodu...Seyfo wrote:Ja ga ne znam ko je otiso/otisla a da se nije naceko/nacekala, uz maksimalnu angazovanost.
- escobar__
#19108 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kome se ide otići će kao i do sada - ljudi se i danas prekvalifikuju u medicinske radnike, električare, automehaničare... Možda kočnica bude obaveza (ako je bude) poznavanja jezika na nivou B2, te određena suma potrebna na računu zbog boravka tamo ali mislim da to dugoročno neće predstavljat neku kočnicu za naše ljude.
-
elcaliente
#19109 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znaci da je da se ide a da se nista posebno ne uradi za to.
- escobar__
#19110 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ko je to tako otišao, a da ništa posebno nije uradio, Boga ti?
- zubi
#19111 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa zar te "kocnice" nisu dovoljne da odvrate jedan dio ljudi? Dok se danas srlja glavom kroz zid samo da se ode, i ide se... to po ovom zakonu nece biti moguce... ne znam kako ti, al meni se cini da je pofina suma na racunu + B2 bas ozbiljna "kocnica"....escobar__ wrote:Kome se ide otići će kao i do sada - ljudi se i danas prekvalifikuju u medicinske radnike, električare, automehaničare... Možda kočnica bude obaveza (ako je bude) poznavanja jezika na nivou B2, te određena suma potrebna na računu zbog boravka tamo ali mislim da to dugoročno neće predstavljat neku kočnicu za naše ljude.
- skafiskafsnjak
#19112 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Opet kazem...ko ima tu sumu vjerovatno nece ni icizubi wrote:Pa zar te "kocnice" nisu dovoljne da odvrate jedan dio ljudi? Dok se danas srlja glavom kroz zid samo da se ode, i ide se... to po ovom zakonu nece biti moguce... ne znam kako ti, al meni se cini da je pofina suma na racunu + B2 bas ozbiljna "kocnica"....escobar__ wrote:Kome se ide otići će kao i do sada - ljudi se i danas prekvalifikuju u medicinske radnike, električare, automehaničare... Možda kočnica bude obaveza (ako je bude) poznavanja jezika na nivou B2, te određena suma potrebna na računu zbog boravka tamo ali mislim da to dugoročno neće predstavljat neku kočnicu za naše ljude.
- stakasa
#19113 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja mislim da ti nisi iscito temo kako treba - ide se zbog sadrzajaskafiskafsnjak wrote:Opet kazem...ko ima tu sumu vjerovatno nece ni icizubi wrote:Pa zar te "kocnice" nisu dovoljne da odvrate jedan dio ljudi? Dok se danas srlja glavom kroz zid samo da se ode, i ide se... to po ovom zakonu nece biti moguce... ne znam kako ti, al meni se cini da je pofina suma na racunu + B2 bas ozbiljna "kocnica"....escobar__ wrote:Kome se ide otići će kao i do sada - ljudi se i danas prekvalifikuju u medicinske radnike, električare, automehaničare... Možda kočnica bude obaveza (ako je bude) poznavanja jezika na nivou B2, te određena suma potrebna na računu zbog boravka tamo ali mislim da to dugoročno neće predstavljat neku kočnicu za naše ljude.
- escobar__
#19114 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jedan dio da ali je moje mišljenje takvo da će oni kojima se baš ide i otić posebno danas kad haman svako ima nekog člana porodice gore da "pogura" što finansijski što stambeno.zubi wrote:Pa zar te "kocnice" nisu dovoljne da odvrate jedan dio ljudi? Dok se danas srlja glavom kroz zid samo da se ode, i ide se... to po ovom zakonu nece biti moguce... ne znam kako ti, al meni se cini da je pofina suma na racunu + B2 bas ozbiljna "kocnica"....escobar__ wrote:Kome se ide otići će kao i do sada - ljudi se i danas prekvalifikuju u medicinske radnike, električare, automehaničare... Možda kočnica bude obaveza (ako je bude) poznavanja jezika na nivou B2, te određena suma potrebna na računu zbog boravka tamo ali mislim da to dugoročno neće predstavljat neku kočnicu za naše ljude.
Ne srlja se ni danas glavom kroz zid, i danas postoje propisi koji se moraju ispoštovat prije dobijanja radne vize.
- escobar__
#19115 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koja je suma u pitanju i je li to zvanično ili se "šuška" da se radi o toj sumi?skafiskafsnjak wrote:Opet kazem...ko ima tu sumu vjerovatno nece ni icizubi wrote:Pa zar te "kocnice" nisu dovoljne da odvrate jedan dio ljudi? Dok se danas srlja glavom kroz zid samo da se ode, i ide se... to po ovom zakonu nece biti moguce... ne znam kako ti, al meni se cini da je pofina suma na racunu + B2 bas ozbiljna "kocnica"....escobar__ wrote:Kome se ide otići će kao i do sada - ljudi se i danas prekvalifikuju u medicinske radnike, električare, automehaničare... Možda kočnica bude obaveza (ako je bude) poznavanja jezika na nivou B2, te određena suma potrebna na računu zbog boravka tamo ali mislim da to dugoročno neće predstavljat neku kočnicu za naše ljude.
- animals
-
elcaliente
#19117 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa dobro do sada su isli neskolovani sada im treba vise skolovanih nije ni to neka prepreka, zavrsis dobru skolu, polozis b2 i put pod noge.
A ni cifra nebi trebala biti nesto velika mozda 6-10 hiljada eur za 6 mjeseci.
A ni cifra nebi trebala biti nesto velika mozda 6-10 hiljada eur za 6 mjeseci.
-
Seyfo
#19118 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma da, sića, svaka fukara ima u šteku te pare. I pare za učenje i polaganje B2. I troškove smještaja. I prevoza. I papira
- escobar__
#19119 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Skoro sam pa siguran da će se i dalje nastavit trend odlaska građana ove zemlje - možda manjim intenzitetom ali i dalje će ići u većem broju.
A i zapadnobalkanska uredba važi do kraja naredne godine, do tada još ima prilike za more ljudi da odu, a možda i Švabe opet uvedu neku sličnu za nekvalifikovane radnike (ili dorade postojeću) pa odlazak bude i ubrzan.
A i zapadnobalkanska uredba važi do kraja naredne godine, do tada još ima prilike za more ljudi da odu, a možda i Švabe opet uvedu neku sličnu za nekvalifikovane radnike (ili dorade postojeću) pa odlazak bude i ubrzan.
-
elcaliente
#19120 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Po tvom ispade da mi imamo u ponudi samo sicu, fukaru i neskolovane u ponudi i njih tusimo svabama.Seyfo wrote:Ma da, sića, svaka fukara ima u šteku te pare. I pare za učenje i polaganje B2. I troškove smještaja. I prevoza. I papira
Pa eto i oni izgleda to uvidili i traze barem neku kvalifikaciju.
- Rugafet
#19121 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ako nema te pare i fukara je znači neka se pati ko ga yebe. Ono ne dam ti posao u tvojoj državi a ne možeš sad ni da odeš jer nemaš para.Seyfo wrote:Ma da, sića, svaka fukara ima u šteku te pare. I pare za učenje i polaganje B2. I troškove smještaja. I prevoza. I papira
I ti ovim dokazuješ tačno šta? Da kao nema odlazaka ili ima se volje i želje za otići ali se nema sredstava.
-
elcaliente
#19122 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Neki dan sam cuo da je Mcd prestao davati radne ugovore nasim ljudima i da se vise nemoze dobiti viza preko njih.
Navodno je Mcd zasmeto nekorektan odnos nasih radnika prema poslu.
Nedugo zatim je to isto objavio i onaj Gastarbajter na svom you tube kanalu.
Navodno je i DHL na granici strpljenja sto se tice nasih radnika i neozbiljnosti na poslu.
Kao i to da nasi podpisu vise ugovora sa razlicitim poslodavcima i onda im svi ganjaju papire a nasi ljudi se jednostavno ne pojave.
Ima i onih koji rade dva mjeseca i daju otkaz vrate se i BiH.
Navodno je Mcd zasmeto nekorektan odnos nasih radnika prema poslu.
Nedugo zatim je to isto objavio i onaj Gastarbajter na svom you tube kanalu.
Navodno je i DHL na granici strpljenja sto se tice nasih radnika i neozbiljnosti na poslu.
Kao i to da nasi podpisu vise ugovora sa razlicitim poslodavcima i onda im svi ganjaju papire a nasi ljudi se jednostavno ne pojave.
Ima i onih koji rade dva mjeseca i daju otkaz vrate se i BiH.
-
vladimir_spajkic
#19123 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo šta sam napisao vezano za novi zakon na drugoj temi (viza za njemačku):
Ne znam da li je neko ovo postavio u vezi novog zakona, ako jeste, oprostite što ponavljam:
https://www.dw.com/bs/posao-u-njema%C4% ... a-50067922
Ispratio sam sve zvanične izjave njemačkih političara (MVP, MUP) ove godine i po meni nakon implementacije novog zakona definitivno će se prva ulazna viza tražiti u ambasadama i oni to ne namjeravaju mijenjati. Bili su svjesni problema gužvi ali da su htjeli to riješiti, riješili bi povećanjem radne snage i osoblja, međutim kada su uvidjeli da im dolaze nekvalifikovani, nestručni i stariji ljudi, odlučili su da promjene zakon.
Evo šta kaže Stephan Mayer, državni tajnik njemačkog Ministarstva unutranjih poslova:
Diplomatska predstavništva su već sad vrlo opterećena. U zemaljama zapadnog Balkana je nakon uvođenja novih pravila o zapošljavanju u Njemačkoj došlo do velikih problema u diplomatskim predstavništvima gdje se na termine čeka preko godinu dana. Kako namjeravate riješiti ovaj problem?
Moram naglasiti da pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana nema veze s novim zakonom o useljavanju stručne radne snage. Pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana sadrži i mogućnost zapošljavanja i polukvalificiranih i nekvalificiranih radnika. I to je dovelo do toga da za nekvalificirane radnike obrada podataka u diplomatskim predstavništvima traje vrlo dugo. Zbog toga sada ne bi izvlačio zaključak da će sada u svim predstavništvima dolaziti do gužvi i zastoja jer se novi zakon ciljano obraća samo kvalificiranim radnicima. Ali pojačane navale na diplomatska predstavništva naravno nisu isključena. Tu će sigurno doći do pojačanja osoblja ali to je zadaća ministarstva vanjskih poslova.
Dodatan problem za većinu (nebitno kvalifikovani ili ne) i jedna od najveći prepreka je ovo:
Za zapošljavanje je dovoljna razina njemačkog B1, za mjesto u izobrazbi B2.
Ja sam svjestan da se sve može naučiti ali probajte učiti njemački jezik po Gothe standardu i odmah ćete na nivou A1 vidjeti koliki trud treba uložiti da se dođe na nivo B1. Može se (kao što je neko ovdje pisao) učiti samo da se položi, ali šta jedan VSS ili stručnjak ima od toga kada dođe u Njemačku da radi i ne zna svoju ideju i zamisao reći, opisati, napisati. Jezik je definitivno prva prepreka a još su ga sada Njemci postavili kao eliminatoran. Očigledno kako neće više da im se formiraju turske zajednice koje su desetljećima gore a jako loše stoje sa jezikom.
Ovim zakonom Njemci su postavili slijedeće filtere: B1, posao u struci sa odgovarajućom diplomom (VK, SSS i VSS), > 45 god - min. brutto 3.600 EUR i time će definitivno dobiti ono što valja, a na raspolaganju će imati cijeli svijet a ne samo Zapadni Balkan.
Vjerujem da će se u hodu riješavati mnoga pitanja i dileme u vezi ovog zakona, sa kojekakvim podzakonskim aktima, ali generalno mislim da ovo uopšte nije olakšavajući zakon za većinu koja želi ići u Njemačku a nisu visokoobrazovani i stručnjaci.
- mousstapha
#19124 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jbg i McD je haman na dnu liste najpozeljnih poslodavaca.
-
Seyfo
#19125 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dokazujem da ne moze svako ni da ode. Izmedju ostalog,treba imati i paraRugafet wrote:Ako nema te pare i fukara je znači neka se pati ko ga yebe. Ono ne dam ti posao u tvojoj državi a ne možeš sad ni da odeš jer nemaš para.Seyfo wrote:Ma da, sića, svaka fukara ima u šteku te pare. I pare za učenje i polaganje B2. I troškove smještaja. I prevoza. I papira
I ti ovim dokazuješ tačno šta? Da kao nema odlazaka ili ima se volje i želje za otići ali se nema sredstava.