Odeš u manja mjesta u Austriji pa vidi kako gledaju bilo koga od slovenskih naroda. Pogotovo u pokrajini Vorarlberg i Tirolu prema Švici...Ja još nisam čuo da neko podozrivo i sa mržnjom gleda Austrijance i Njemce što dođu ovamo...mousstapha wrote:Meni je najjace kad Bosanci pricaju o nekim narodima kao ksenofobnim. Sreca kod nas se niko ne mrzi
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#19076 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- skafiskafsnjak
#19077 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Strasno... 'ta ce Njemacka....animals wrote:Je ne bi u Njemackoj zivio da mi placaju..
Austrija je mila majka za Njemacku..
uzmi stopu kriminala u obe zemlje, pa ces vidjeti..
u Becu kao najvecem gradu nema geta..
mozes ici bilo kojim dijelom grada..
u Berlinu ni Policija ne ulazi svagdje ako ih nije veci broj..
- ultima_palabra
#19078 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kod nas se ne mrze zapadnjaci, eventualno im se pokusava oteti koji dinar, sto nije mrznja
A ostali, Boga mi...sreca pa nemamo puno dodira sa njima.
A ostali, Boga mi...sreca pa nemamo puno dodira sa njima.
- tvojkomsija
#19079 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U svakom narodu imas ksenofobije, samo je pitanje koliko je prikrivena. Na nasem podrucju je najvise izrazena prema Romskoj populaciji nazalost.
Balkanska plemena se izmedju sebe mrze ali nisam vidio negativan odnos i predrasude prema npr. Nijemcima, Svedjanima, Italijanima itd.
Balkanska plemena se izmedju sebe mrze ali nisam vidio negativan odnos i predrasude prema npr. Nijemcima, Svedjanima, Italijanima itd.
- animals
#19080 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kad pocnu lupati po sablonu..skafiskafsnjak wrote:Strasno... 'ta ce Njemacka....animals wrote:Je ne bi u Njemackoj zivio da mi placaju..
Njemacka jeste najaca Evropska ekonomija..
ali ja govorim kontra onima koji pisu o kvaliteti zivota u Austriji ili Njemackoj,
a nisu zivjeli ni u jednoj zemlji..
ili su bili turisticki samo..
sto je kvaliteta zivota losija u Austriji objasnite..
- freelancerusk
#19081 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne da nemaju predrasude, nego ih puno čak ima i kompleks niže vrijednosti prema istima, pa dozvoljavaju da im i mrtve mačke ostavljaju u frižiderima...tvojkomsija wrote:U svakom narodu imas ksenofobije, samo je pitanje koliko je prikrivena. Na nasem podrucju je najvise izrazena prema Romskoj populaciji nazalost.
- insomnia78
#19082 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa nemas negativan odnos prema onima iznad sebe.
Mada prosjecni bosnjo misli da su to sve levati i da je on pametniji kolko hoces nego mu se tako potrefilo
Mada prosjecni bosnjo misli da su to sve levati i da je on pametniji kolko hoces nego mu se tako potrefilo
- freelancerusk
#19083 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
a plava krv, ništa, a?insomnia78 wrote:...prema onima iznad sebe...
- tvojkomsija
#19084 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Njemacka i Austrija su istovremeno dosta slicne ali i dosta razlicite drzave.
Mislim da se prosjecan Bosanac (20-40 god. star) koji napusta BiH najbolje snadje u vecim njemackim gradovima (Hamburg,Minhen,Frankfurt itd.)
Dosta je lakse za integraciju kada je dobar dio drustva takodjer imigriralo iz drugih zemalja, i samo stanovnistvo tog grada je naviklo da svako drugi na ulici nije Nijemac
Pored toga, mladjim ljudima je lakse jer po pravilu obicno dosta bolje poznaju engleski jezik, sa kojim mozete (skoro) sve u vecim gradovima Njemacke. Nije isto za integraciju selo u Bavarskoj ili Hamburg, Frankfurt itd.
Sto se tice Austrije, manje su otvoreni prema strancima u odnosu na Njemacku. Bec je posebna prica jer je veliki grad sa puno Balkanaca i ostalih nacionalnosti, ali ostali, manji austrijski gradovi su dosta suroviji za balkanske novajlije
Za ekonomiju nemam tacne podatke, ali mislim da je Njemacka ipak dosta stabilnija, i nudi mnogo vise sansi za napredak
Mislim da se prosjecan Bosanac (20-40 god. star) koji napusta BiH najbolje snadje u vecim njemackim gradovima (Hamburg,Minhen,Frankfurt itd.)
Dosta je lakse za integraciju kada je dobar dio drustva takodjer imigriralo iz drugih zemalja, i samo stanovnistvo tog grada je naviklo da svako drugi na ulici nije Nijemac
Pored toga, mladjim ljudima je lakse jer po pravilu obicno dosta bolje poznaju engleski jezik, sa kojim mozete (skoro) sve u vecim gradovima Njemacke. Nije isto za integraciju selo u Bavarskoj ili Hamburg, Frankfurt itd.
Sto se tice Austrije, manje su otvoreni prema strancima u odnosu na Njemacku. Bec je posebna prica jer je veliki grad sa puno Balkanaca i ostalih nacionalnosti, ali ostali, manji austrijski gradovi su dosta suroviji za balkanske novajlije
Za ekonomiju nemam tacne podatke, ali mislim da je Njemacka ipak dosta stabilnija, i nudi mnogo vise sansi za napredak
- animals
#19085 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa mozda..ali jeli vam poznato da su Nijemci najbrojniji gastarbeiteri u Austriji..
vise ih ima i od Turaka ili bivsi Jugoslovena..
mozda i to nesto govori..
vise ih ima i od Turaka ili bivsi Jugoslovena..
mozda i to nesto govori..
- mousstapha
#19086 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa nista cudno. Susjedna drzava, isti jezik i jos desetak puta brojniji.
- Rockefeller
#19087 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Samo na papiruvjesticanametli wrote:A volis kraaank sein
- Rockefeller
#19088 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svugdje je, negdje vise negdje manje. Jebaji ga.Filter wrote:ChariteRockefeller wrote: Zavrsio trogodisnju skolu/Ausbildung za medicinskog tehnicara/Krankenpfleger u jednom starackom domu u Spandau i nakon 4-5 mjeseci sam napustio firmu, dao otkaz. Sada sam u Charite-u.
Nächstes Jahr Uni :
Taj dom gdje sam radio je smetlje. Personala nema, uvijek radis ko doksa al jebaji ga znao sam se izvlacit![]()
Sve sam sam morao uciti/praksa, niko ti nista nije ni pokazivao. Imao sam dobru skolu, tu sam dosta pofat‘o. Uglavnom, dom vise nikad. Koga zanima nek pita.![]()
mada je i to masina za mljevenje, ali ces imati odlicne reference kad/ako pozelis u hladovinu
Ja sam potrefio dobro odjeljenje, tu sam zaista i htio. Dermatologija
-
detroit-mercy
#19089 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Graz, Linz, Salzburg to ti zoves gradovima512MB wrote:To što vi ameri na karti ne znate naći, ne znači da nema
-
doboj71
#19090 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I bolje sto ne znamo naci, sto nadjemo to bambardujemo i " oslobadjamo".detroit-mercy wrote:Graz, Linz, Salzburg to ti zoves gradovima512MB wrote:To što vi ameri na karti ne znate naći, ne znači da nema
- tvojkomsija
#19091 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Detroit, ti si u SAD navikao da je sve vece, pa tako i gradovi.
Graz je fin grad, nema se puno prigovorit tu. Dobra priroda, cisto, jaki fakulteti, ekonomija, mogucnost zaposlenja..
Dovoljno velik, a nije prevelik kao Bec, siguran za djecu, mala stopa kriminala
I jos, sto je nekima bitno, blizu je BiH.. 6 sati od Zenice, nista strasno
Graz je fin grad, nema se puno prigovorit tu. Dobra priroda, cisto, jaki fakulteti, ekonomija, mogucnost zaposlenja..
Dovoljno velik, a nije prevelik kao Bec, siguran za djecu, mala stopa kriminala
I jos, sto je nekima bitno, blizu je BiH.. 6 sati od Zenice, nista strasno
-
belfy
#19092 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ovo nesto iz licnog iskustva ili ti je pricao jaran?insomnia78 wrote:Pa nemas negativan odnos prema onima iznad sebe.
- Edin H.
#19093 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bjezi ba, kakva Austrija.animals wrote:Je ne bi u Njemackoj zivio da mi placaju..
Stariji par narucio garderobu, dobili paket sa 24800 ekstazi tableta
https://www.standard.co.uk/news/world/m ... 45986.html
-
espn
#19094 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
OD DIPLOME DO ŠUME: Surova realnost u BiH: Inženjer šumarstva s motorkom u ruci zarađuje za život
https://www.klix.ba/vijesti/bih/surova- ... /190928085
https://www.klix.ba/vijesti/bih/surova- ... /190928085
- animals
#19095 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Srbi postali glavni igraci za drogu u Austriji..Edin H. wrote:Bjezi ba, kakva Austrija.animals wrote:Je ne bi u Njemackoj zivio da mi placaju..
Stariji par narucio garderobu, dobili paket sa 24800 ekstazi tableta![]()
https://www.standard.co.uk/news/world/m ... 45986.html
-
espn
#19096 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Građani Tuzle i Lukavca još najmanje pet godina će se gušiti u zagađenom zraku

https://www.klix.ba/vijesti/bih/gradjan ... /190905126

https://www.klix.ba/vijesti/bih/gradjan ... /190905126
- zubi
-
espn
#19098 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Potresne priče iz kolektivnog centra u Goraždu: Nemaju novca za hranu, odjeću i ogrijev

https://www.klix.ba/vijesti/bih/potresn ... /190929070

https://www.klix.ba/vijesti/bih/potresn ... /190929070
-
elk
#19099 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Fakat je propustio ovo za radeljasa 
- tvojkomsija
#19100 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dugo se pricalo o ovome, evo i sluzbeno se ambasada oglasila..
https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/ ... WTgjg5ogOA
https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/ ... WTgjg5ogOA
Izmena i dopuna Zakona o useljavanju stručne radne snage stupa na snagu 01.03.2020. godine. Novi nemački zakon o useljavanju olakšaće kvalifikovanim radnicima iz država koje nisu članice EU da se zaposle u Nemačkoj.
Zainteresovani treba pre podnošenja zahteva za vizu da nabave zvaničnu potvrdu o utvrđivanju ekvivalentnosti svoje profesionalne kvalifikacije. Ekvivalentnost kvalifikacije utvrđuju zvanični organi Savezne Republike Nemačke. Informacije o odgovarajućem postupku ćete naći ovde: www.anerkennung-in-deutschland.de. Kvalifikovani radnici i stručnjaci koji su zainteresovani za rad u Nemačkoj treba blagovremeno da pokrenu postupak utvrđivanja ekvivalentnosti. Mogu da pokrenu postupak čak i pre marta 2020. godine kada će novi zakon stupiti na snagu.
Čim dobiju zvanično obaveštenje o ekvivalentnosti kvalifikacije kvalifikovani radnici i stručnjaci mogu da podnesu zahtev za izdavanje vize kako bi otišli u Nemačku i prihvatili radno mesto za koje su kvalifikovani. Ukoliko su nemačke vlasti profesionalnu kvalifikaciju priznali samo delimično zainteresovani mogu da zatraže vizu radi stručnog usavršavanja i dalje kvalifikacije u Nemačkoj. Pod određenim okolnostima mogu da se zaposle već tokom trajanja stručnog usavršavanja.
Osobe sa dovoljnim znanjem nemačkog jezika mogu da podnesu zahtev za vizu radi traženja posla, ukoliko raspolažu finansijskim sredstvima koja pokrivaju životne troškove. Vize radi traženja posla važe šest meseci. Mladi ljudi koji su završili školu, do navršene 25. godine života mogu u trajanju do šest meseci boraviti u Nemačkoj ako žele da konkurišu u obrazovnim institucijama, pod uslovom da im stečena diploma omogućava upis na visokoškolskoj ustanovi, ako im je znanje nemačkog jezika na dovoljnom nivou (najmanje B2) i ukoliko raspolažu finansijskim sredstavima koja pokrivaju životne troškove.
Drugačiji su uslovi za kvalifikovane radnike koji imaju preko 45 godina. Ukoliko dođu u Nemačku radi zapošljavanja dužni su da predoče ugovor o radu koji im obezbeđuje zakonom određenu minimalnu zaradu ili dokaz o starosnoj penziji čija visina pokriva osnovne životne troškove.