HS kablovska

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
Benq

#19026 Re: HS kablovska

Post by Benq »

old_spice wrote:poslije ove grmljavine pregorio mi je tv, prosle godine isto tako poslije udara groma negdje u blizini pregorila su mi 3 tv-a, laptop ( bio prikopcan na modem, ne wifi ruter) i modem. Zanimljivo nista drugo nije pregorilo samo stvari koji su vezani za kablovsku. Da li se moze nesto uraditi u vezi toga, nedavno su stavljali na stub nesto protiv udara groma, al ocigledno ni to ne pomaze. Da li ima kakva zastita za tv da se stavi ili nesto tako?
Nema bolje zastite od iskljucivanja uredjaja iz struje , vjerovatno bi se i meni dogodilo isto da svaki put kad krene nevrijeme ne ugasim tv , resiver i modem iz struje. Bolje sjediti tih sat-dva bez neta i tv-a nego kupovati nove uredjaje. Kakvu god oni zastitu da postave opet nisi 100% siguran.
old_spice

#19027 Re: HS kablovska

Post by old_spice »

prosli put nije bilo iskljuceno, sad sam sklopku isljucio i sve uredjaje iz struje. Kad je proslo sve vratim sklopku i kada sam tv htio da ukljucim u struju samo je nesto bljesnulo u tv i ne radi vise, pisaj ga
ps ostali tv uredjaji rade normalno
kloniran

#19028 Re: HS kablovska

Post by kloniran »

Benq wrote:
old_spice wrote:poslije ove grmljavine pregorio mi je tv, prosle godine isto tako poslije udara groma negdje u blizini pregorila su mi 3 tv-a, laptop ( bio prikopcan na modem, ne wifi ruter) i modem. Zanimljivo nista drugo nije pregorilo samo stvari koji su vezani za kablovsku. Da li se moze nesto uraditi u vezi toga, nedavno su stavljali na stub nesto protiv udara groma, al ocigledno ni to ne pomaze. Da li ima kakva zastita za tv da se stavi ili nesto tako?
Nema bolje zastite od iskljucivanja uredjaja iz struje , vjerovatno bi se i meni dogodilo isto da svaki put kad krene nevrijeme ne ugasim tv , resiver i modem iz struje. Bolje sjediti tih sat-dva bez neta i tv-a nego kupovati nove uredjaje. Kakvu god oni zastitu da postave opet nisi 100% siguran.
kao sto rece oldspice nema to veze sa strujom, i ja sam izgubio tv i modem prije nekoliko godina i znas sta sam dobio, cunu
sreca njihova pa je tv bio ionako za zamjenu inace bi se godinama gonili po sudu
njihov odgovor je bio ne valja ti uzemljenje, kakve veze ima uzemljenje sa kablovskom mrezom, jer je i meni bilo sve iskljuceno i fidova regularno izbacija, al udar dosao kroz skretnice, jer su sve na stubovima eksplodirale kao i kod mene skretnica i tako sprzilo bruku televizora u naselju
alči eto nikome nije valjalo uzemljenje :-)
kakaljin

#19029 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

kloniran wrote:
Benq wrote:
kao sto rece oldspice nema to veze sa strujom, i ja sam izgubio tv i modem prije nekoliko godina i znas sta sam dobio, cunu
sreca njihova pa je tv bio ionako za zamjenu inace bi se godinama gonili po sudu
njihov odgovor je bio ne valja ti uzemljenje, kakve veze ima uzemljenje sa kablovskom mrezom, jer je i meni bilo sve iskljuceno i fidova regularno izbacija, al udar dosao kroz skretnice, jer su sve na stubovima eksplodirale kao i kod mene skretnica i tako sprzilo bruku televizora u naselju
alči eto nikome nije valjalo uzemljenje :-)
Pa i nevalja uzemljenje ali njihovo jer kablovi im nemaju uzemljenje. To se odavno zna da hs nije imao uzemljene za svoje kablove jer zna biti dosta bruma.

Zato sam ja sebi riješio problem sa produženim kablovima koji imaju prenaponskom zaštitu i za kablovsku.
kloniran

#19030 Re: HS kablovska

Post by kloniran »

ali oni su uoprno tvrdili da ne valja uzemljenje na kucama i da je to uzrok :lol:

ko uspije uzemljiti modem i tv na uzemljenje svaka mu cast :lol:

ja kad sam to cuo zamalo da im udavim spostovanog "inzinjera elektrotehnike"
nema veze sto je minimum 20 skretnica eksplodiralo na stubovima i kod mene kuci i sto su dotrcali 10 minuta nakon groma i po kisi mijenjali skretnice, nista to nije bitno jer kofol kuca nije dobro uzemljena rece "inzinjer elektrotehnike" i osta ziv (jedva) :lol:
Nogatrans

#19031 Re: HS kablovska

Post by Nogatrans »

Koliko sam skontao od 1.08 se ukidaju neki kanali.Zna li neko koji su to kanali koju su kao promotivni do sada pusteni?
Benq

#19032 Re: HS kablovska

Post by Benq »

Nogatrans wrote:Koliko sam skontao od 1.08 se ukidaju neki kanali.Zna li neko koji su to kanali koju su kao promotivni do sada pusteni?
Izmedju ostalog i neki HD kanali , a sta ce tacno biti iskljuceno to se jos tacno ne zna.
kakaljin

#19033 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

Benq wrote:
Nogatrans wrote:Koliko sam skontao od 1.08 se ukidaju neki kanali.Zna li neko koji su to kanali koju su kao promotivni do sada pusteni?
Izmedju ostalog i neki HD kanali , a sta ce tacno biti iskljuceno to se jos tacno ne zna.
Logican slijed bi bio posto se do sada digitalna placala 13.50 KM, da se korisnici prebace na prosireni paket od 10 KM i dodatni resiver za 3,50 KM da bi se izjednacila cijena ili ostave samo prosireni paket pa korisnici koji budu zelili dodatni resiver da dodju na istu cijenu koju su placali. Ovo bi bilo bez ikakvih peripetija i najpostenije da urade. Jer je cijenovno jednako. I isti iznos bi oni dobijali i korisnici bi isti iznos placali.
Benq

#19034 Re: HS kablovska

Post by Benq »

kakaljin wrote: Logican slijed bi bio posto se do sada digitalna placala 13.50 KM, da se korisnici prebace na prosireni paket od 10 KM i dodatni resiver za 3,50 KM da bi se izjednacila cijena ili ostave samo prosireni paket pa korisnici koji budu zelili dodatni resiver da dodju na istu cijenu koju su placali. Ovo bi bilo bez ikakvih peripetija i najpostenije da urade. Jer je cijenovno jednako. I isti iznos bi oni dobijali i korisnici bi isti iznos placali.
Korisnike apsolutno nista ne sprjecava da to urade i bez intervencije Telemacha , sve sto treba da urade je da odu u korisnicki (ili nazovu 1360) , raskinu trenutni ugovor i potpisu novi za Prosireni paket , to je 10KM , automatski su ustedili 3,5KM ili ako zele mogu uzeti dodatni resiver ili modul i platiti rentu 3,5KM i imati sve kanale i na drugom tv-u.

Vise se ne isplati placati staru HS digitalu , kad je po novoj ponudi jeftinija.
kakaljin

#19035 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

Benq wrote:
kakaljin wrote: Logican slijed bi bio posto se do sada digitalna placala 13.50 KM, da se korisnici prebace na prosireni paket od 10 KM i dodatni resiver za 3,50 KM da bi se izjednacila cijena ili ostave samo prosireni paket pa korisnici koji budu zelili dodatni resiver da dodju na istu cijenu koju su placali. Ovo bi bilo bez ikakvih peripetija i najpostenije da urade. Jer je cijenovno jednako. I isti iznos bi oni dobijali i korisnici bi isti iznos placali.
Korisnike apsolutno nista ne sprjecava da to urade i bez intervencije Telemacha , sve sto treba da urade je da odu u korisnicki (ili nazovu 1360) , raskinu trenutni ugovor i potpisu novi za Prosireni paket , to je 10KM , automatski su ustedili 3,5KM ili ako zele mogu uzeti dodatni resiver ili modul i platiti rentu 3,5KM i imati sve kanale i na drugom tv-u.

Vise se ne isplati placati staru HS digitalu , kad je po novoj ponudi jeftinija.
Ako to budu korisnici trazili onda ce biti velike guzve na salterima, bezbolnije je da automatizmom sve korisnike digitalne tv prebace na prosireni paket.
I samo stave obavjestenje da je digitalna od HS-a sada ekvivalent prosireni paket po novom cijenovniku i novoj ponudi.
Benq

#19036 Re: HS kablovska

Post by Benq »

kakaljin wrote: Ako to budu korisnici trazili onda ce biti velike guzve na salterima, bezbolnije je da automatizmom sve korisnike digitalne tv prebace na prosireni paket.
I samo stave obavjestenje da je digitalna od HS-a sada ekvivalent prosireni paket po novom cijenovniku i novoj ponudi.
Ne moze , mora se potpisati novi ugovor da bi koristio prosireni paket i koristio D3 kucu ako zelis dodatni resiver/modul. Zato kazem , ili nazvati 1360 ili otici na salter pa podnijeti zahtjev.
kakaljin

#19037 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

Benq wrote:
kakaljin wrote: Ako to budu korisnici trazili onda ce biti velike guzve na salterima, bezbolnije je da automatizmom sve korisnike digitalne tv prebace na prosireni paket.
Ne moze , mora se potpisati novi ugovor da bi koristio prosireni paket i koristio D3 kucu ako zelis dodatni resiver/modul. Zato kazem , ili nazvati 1360 ili otici na salter pa podnijeti zahtjev.
Ali u cijenovniku vise nema ponude za ovu staru programsku semu vec samo start, osnovni i prosireni paket i ostali paketi.

Uredu bi bio ako treba neki aneks potpisati da koristis tu uslugu, ali nije uredu da te obavezuju da moras potpisati na dvije godine ako ne dobijas nikakve benefite i ne uzimas ove duo trio pakete.
Benq

#19038 Re: HS kablovska

Post by Benq »

kakaljin wrote: Ali u cijenovniku vise nema ponude za ovu staru programsku semu vec samo start, osnovni i prosireni paket i ostali paketi.

Uredu bi bio ako treba neki aneks potpisati da koristis tu uslugu, ali nije uredu da te obavezuju da moras potpisati na dvije godine ako ne dobijas nikakve benefite i ne uzimas ove duo trio pakete.
Znam ali su novi paketi Duo Trio kao i Prosireni ditialni paket navedeni kao nova ponuda , i sad ako korisnik zeli prosireni paket mora potpisati i novi ugovor, pa bilo to na 12 ili 24mj bez toga ne moze. Kako god okrenes u ovom slucaju je korisnik na nuli , 3KM ide poskupljenje za KKS , i ako neko koristi jednu digitalu , samo potpise novi ugovor i uzme prosireni paket koji je 10KM , onih ostalih 3,5 se kompenzuje sa ovim poskupljenjem tako da to poskupljenje taj korisnik ne osjeti.
kakaljin

#19039 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

Benq wrote:
kakaljin wrote: Ali u cijenovniku vise nema ponude za ovu staru programsku semu vec samo start, osnovni i prosireni paket i ostali paketi.

Znam ali su novi paketi Duo Trio kao i Prosireni ditialni paket navedeni kao nova ponuda , i sad ako korisnik zeli prosireni paket mora potpisati i novi ugovor, pa bilo to na 12 ili 24mj bez toga ne moze. Kako god okrenes u ovom slucaju je korisnik na nuli , 3KM ide poskupljenje za KKS , i ako neko koristi jednu digitalu , samo potpise novi ugovor i uzme prosireni paket koji je 10KM , onih ostalih 3,5 se kompenzuje sa ovim poskupljenjem tako da to poskupljenje taj korisnik ne osjeti.
Sve to stoji, ali zasto se mora potpisivati obavezni ugovor na 12 ili 24 mjeseca ako hoces i dalje da koristis usluge, ali da se ne obavezujes kao sto je u mom slucaju da nisam bio obavezan ugovorom. Istu cijenu bi i dalje placao i vecu sa sadasnjim poskupljenjem analogije. Hajde da uzimam neki paket ili totalno mjenjam usluge, vec samo nastavljam koristiti ono sto sam koristio do sada, a to sto sam koristio ranije se ukida 1.8. i trebali bi onda prebaciti na neku uslugu koja sada postoji po cijenovniku.
Benq

#19040 Re: HS kablovska

Post by Benq »

kakaljin wrote: Sve to stoji, ali zasto se mora potpisivati obavezni ugovor na 12 ili 24 mjeseca ako hoces i dalje da koristis usluge, ali da se ne obavezujes kao sto je u mom slucaju da nisam bio obavezan ugovorom. Istu cijenu bi i dalje placao i vecu sa sadasnjim poskupljenjem analogije. Hajde da uzimam neki paket ili totalno mjenjam usluge, vec samo nastavljam koristiti ono sto sam koristio do sada, a to sto sam koristio ranije se ukida 1.8. i trebali bi onda prebaciti na neku uslugu koja sada postoji po cijenovniku.
Oni su nama dali izbor , pa ko hoce neka predje , ko nece ne mora. Davno su rekli da nikoga nece automatski prebaciti na neki novi paket ili novu uslugu vec da je to cista volja korisnika.

Inace kada se prelazi sa usluge na uslugu , prvo se potpisuje raskid trenutnog ugovora sa HS-om , i potpisuje se odmah novi sa HS-om i Telemachom. Ne vidim problem ako se potpise ugovor na 12 ili 24mj , ako ne dobijas uslugu koju placas ili oni poskupe tu uslugu , uvijek mozes raskinut ugovor bez problema.

Ja sam npr imao KID22 + telefon , presao sam bukvalno na iste usluge ali naprednije , jer sam uzeo Trio Grande Extra paket , koji isto tako ima digitalnu , internet i telefon , ali sam potpisao ugovor na 12mj da vidim kako ce to sve ici , mogao sam odmah na 24mj ali nisam htio. Za par dana istice 3 mjeseca kako koristim ove nove usluge i nemam nijednu zamjerku.
kakaljin

#19041 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

Benq wrote:
kakaljin wrote: Sve to stoji, ali zasto se mora potpisivati obavezni ugovor na 12 ili 24 mjeseca ako hoces i dalje da koristis usluge, ali da se ne obavezujes kao sto je u mom slucaju da nisam bio obavezan ugovorom. Istu cijenu bi i dalje placao i vecu sa sadasnjim poskupljenjem analogije. Hajde da uzimam neki paket ili totalno mjenjam usluge, vec samo nastavljam koristiti ono sto sam koristio do sada, a to sto sam koristio ranije se ukida 1.8. i trebali bi onda prebaciti na neku uslugu koja sada postoji po cijenovniku.
Oni su nama dali izbor , pa ko hoce neka predje , ko nece ne mora. Davno su rekli da nikoga nece automatski prebaciti na neki novi paket ili novu uslugu vec da je to cista volja korisnika.

Inace kada se prelazi sa usluge na uslugu , prvo se potpisuje raskid trenutnog ugovora sa HS-om , i potpisuje se odmah novi sa HS-om i Telemachom. Ne vidim problem ako se potpise ugovor na 12 ili 24mj , ako ne dobijas uslugu koju placas ili oni poskupe tu uslugu , uvijek mozes raskinut ugovor bez problema.

Ja sam npr imao KID22 + telefon , presao sam bukvalno na iste usluge ali naprednije , jer sam uzeo Trio Grande Extra paket , koji isto tako ima digitalnu , internet i telefon , ali sam potpisao ugovor na 12mj da vidim kako ce to sve ici , mogao sam odmah na 24mj ali nisam htio. Za par dana istice 3 mjeseca kako koristim ove nove usluge i nemam nijednu zamjerku.
Mozda bi potpisao ugovor na 12 mjeseci, ako bi mi ponudili neki benefit za taj potpis, npr u vidu HD paketa besplatno cijelo vrijeme trajanja ugovora.

Ali samo da potpisem ugovor da imam prosireni paket koji je ustvari ekvivalent onoga sto vec imam bez ugovora, ne dolazi u obzir.
Benq

#19042 Re: HS kablovska

Post by Benq »

kakaljin wrote: Mozda bi potpisao ugovor na 12 mjeseci, ako bi mi ponudili neki benefit za taj potpis, npr u vidu HD paketa besplatno cijelo vrijeme trajanja ugovora.

Ali samo da potpisem ugovor da imam prosireni paket koji je ustvari ekvivalent onoga sto vec imam bez ugovora, ne dolazi u obzir.
Potpisom ugovora samo za digitalnu bi dobio 1 mjesec sve kanale otkljucane (ukljucujuci i HD).
Koliko je taj tvoj digitalni paket ekvivalent prosirenom , ostaje da se vidi poslije 1.8. jer trenutno imas dosta kanala koji su promotivno otkljucani da uopste vidis sta ima u novoj ponudi.
kakaljin

#19043 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

Benq wrote:
kakaljin wrote: Mozda bi potpisao ugovor na 12 mjeseci, ako bi mi ponudili neki benefit za taj potpis, npr u vidu HD paketa besplatno cijelo vrijeme trajanja ugovora.

Potpisom ugovora samo za digitalnu bi dobio 1 mjesec sve kanale otkljucane (ukljucujuci i HD).
Koliko je taj tvoj digitalni paket ekvivalent prosirenom , ostaje da se vidi poslije 1.8. jer trenutno imas dosta kanala koji su promotivno otkljucani da uopste vidis sta ima u novoj ponudi.
Vise sam ekivavelntnost spominjao po cijeni nego ponudi.

I ja cu cekati da vidim sta ce biti nakon 1.8. sta ce biti u ponudi jer je digitalna specificna i jedino mi moze zakljucati kanale na koje nisam pretplacen, jer drugo ne moze nista uraditi.

To za prvi mjesec je svakako ponuda svima za potpisani ugovor.
Benq

#19044 Re: HS kablovska

Post by Benq »

kakaljin wrote: Vise sam ekivavelntnost spominjao po cijeni nego ponudi.

I ja cu cekati da vidim sta ce biti nakon 1.8. sta ce biti u ponudi jer je digitalna specificna i jedino mi moze zakljucati kanale na koje nisam pretplacen, jer drugo ne moze nista uraditi.

To za prvi mjesec je svakako ponuda svima za potpisani ugovor.
Sto se cijene tice , to da , povecava se svim clanicama grupe bez obzira da li koriste jos uvijek stare usluge ili nove.
Za ovo ostalo ostaje da se vidi , eto jos samo 4 dana.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#19045 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

Dobih i ja tu novu brzinu i evo rezultata na LAN-u:

Image

Medjutim WiFi tanko do bola iako sam mjenjao kanale i sta ti ja znam:

Image

a jos se gledam direktno sa modemom:)
Benq

#19046 Re: HS kablovska

Post by Benq »

hrasno38 wrote: Medjutim WiFi tanko do bola iako sam mjenjao kanale i sta ti ja znam:

Image

Mijenjaj kanale u modemu i testiraj svaki , ako imas opciju bandwidth da stavis na 40MHz onda setuj tako. Inace ako je wifi kartica u telefonu/racunaru "G" varijanta onda vise neces moci ni izvuci. Inace imas 3 vrste mreznih kartica , B-G-N , N je najbrza , B najsporija a G u idealnim uslovima ne predje 45Mb.
kemox

#19047 Re: HS kablovska

Post by kemox »

Benq wrote:
Ma oni mogu raditi šta hoće. Ja koristim kid 8, sad ne znam ni kako se paket zove, ni šta je uključeno u paket, povećavaju cijenu bez osnova, rade šta hoće. Bagra bezobrazna MONOPOLISTIČKA. Meni govore da sam nacionalista, a na D3GO nema državne televizije BIH, a ima Srbijanska i Hrvatska (više kanala).
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#19048 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

Benq wrote:
hrasno38 wrote: Medjutim WiFi tanko do bola iako sam mjenjao kanale i sta ti ja znam:

Image

Mijenjaj kanale u modemu i testiraj svaki , ako imas opciju bandwidth da stavis na 40MHz onda setuj tako. Inace ako je wifi kartica u telefonu/racunaru "G" varijanta onda vise neces moci ni izvuci. Inace imas 3 vrste mreznih kartica , B-G-N , N je najbrza , B najsporija a G u idealnim uslovima ne predje 45Mb.
Ma jucer ili prekjucer sam dero 50 Mb na Wifi a danas mi dolazio covjek iz TM-a da vidi zasto se modem restartuje, prekuco frekvencu i LAN pici ali WiFi ko u BHT:) Znam ja sve to i laptop mi je noviji a wifi adapter "Realtek RTL8188CE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC".Istestirao sam sve kanale i najveca brzina koju sam dobio je oko 48 Mb download a upload je uvijek skoro pa 4. Ovako sam podesio Radio settings...

Image
Benq

#19049 Re: HS kablovska

Post by Benq »

hrasno38 wrote: Ma jucer ili prekjucer sam dero 50 Mb na Wifi a danas mi dolazio covjek iz TM-a da vidi zasto se modem restartuje, prekuco frekvencu i LAN pici ali WiFi ko u BHT:) Znam ja sve to i laptop mi je noviji a wifi adapter "Realtek RTL8188CE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC".Istestirao sam sve kanale i najveca brzina koju sam dobio je oko 48 Mb download a upload je uvijek skoro pa 4. Ovako sam podesio Radio settings...
Kartica ti je ok , nisam nesto upoznat sa tim Cisco modemima sa wifi posto ja imam Ubee , raspitaj se na Telemach temi u vezi tog modema ali moguce da je wifi u modemu takva da ne moze vise od 50Mb , tako da je 48Mb sasvim ok.
biggrin

#19050 Re: HS kablovska

Post by biggrin »

+3KM, - kanali...znaci od 01.08.mozda bh telecom ispadne i povoljniji
+ nema placanja uspostave telefonskog poziva + za promjenu imas telefon koji ne sluzi samo da ti zoves dok te drugi ne mogu dobiti
- i dalje sporiji internet, mada efektivno gledajuci, vjerovatno velikoj vecini i 10Mbps je dovoljna brzina
to onako na prvu, al treba sacekati i vidjeti sta tacno august nosi sa sobom. navoditi unifon i sl.stvari kao prednost mi je vrijedjanje inteligencije
Locked