Onda cemo lako skontati, sta je izvrsenje i sto je slabo
@lerdi. Gdje je drug lerdi....moze odgovor?
Tu sam druže libero. Pratim realizaciju plana.-LIBERO- wrote:Sta je plan?
Onda cemo lako skontati, sta je izvrsenje i sto je slabo![]()
![]()
@lerdi. Gdje je drug lerdi....moze odgovor?
Hajde komentar?-LIBERO- wrote:
Nego, druze @Lerdi, jel' moratorij dogovoren za sva uposljavanja, i sta ce biti sa ovim uposlenim na taj nacin....ili samo za ove politicke fotelje i stranacke 'plijenove'? Jer slusam maloprije na dvije TV kuce, spominju samo ove politicke pozicije i obustava pozicioniranja SDA kadra tu. Ne spominju uopste ove 'obicne' stranacke bojovnike, a procjena je da je njih bilo vise stotinau ovom periodu.
Iskreno nemam tačnu informaciju. Znam samo da se na sastanak otišlo sa zahtjevom da se obustave i imenovanja i zapošljavanja. Vidjet ćemo u narednih par dana.-LIBERO- wrote:Hajde komentar?-LIBERO- wrote:
Nego, druze @Lerdi, jel' moratorij dogovoren za sva uposljavanja, i sta ce biti sa ovim uposlenim na taj nacin....ili samo za ove politicke fotelje i stranacke 'plijenove'? Jer slusam maloprije na dvije TV kuce, spominju samo ove politicke pozicije i obustava pozicioniranja SDA kadra tu. Ne spominju uopste ove 'obicne' stranacke bojovnike, a procjena je da je njih bilo vise stotinau ovom periodu.
U ovom slučaju radi se o tome da se koristi ovaj vakum između dvije vlade da se zaposle ljudi na državne jasle i to od strane onih koji bi kao trebali krenuti u reforme državne administracije. SDP neće ostati tu gdje jeste pa na njihovo uhljebljavanje ne možeš utjecati. Ipak tamo gdje možeš utjecati mora se napokon reagovati. Uz to previše se toga zaposlilo i nakupilo u preduzećima da jednostavno kad tad se mora staviti neki moratorij na zapošljavanje. U svakom javnom preduzeću se mora uraditi revizija sistematizacije te vidjeti šta su to stvarne potrebe svakog od njih. Siguran sam da u ovom trenutku, bar kada je administracija u pitanju, najmanje 20-30% u ovim preduzećima je prekobrojno. Kada se odrede realne potrebe popunjavati internom preraspodjelom. Tek u slučaju da zaista nema potrebnog kadra unutar preduzeća raspisivati javne konkurse. Sve drugo kad tad će dovesti do bankrota. Mi u suštini nismo ni svjesni kako po tankoj žici hodamo.Better Man wrote:Ne treba zabraniti i obustaviti zapošljavanja, već treba ukinuti mogučnost da rukovodilac bira koga on hoće sa liste uspješnih i postavljanje stranački podobnih i rodbine i sl, več isključivo onih najboljih i najsposobnijih.
Ako je u pitanju zapošljavanje u javni sektor mislim da treba.Better Man wrote:Ne treba zabraniti i obustaviti zapošljavanja, već treba ukinuti mogučnost da rukovodilac bira koga on hoće sa liste uspješnih i postavljanje stranački podobnih i rodbine i sl, več isključivo onih najboljih i najsposobnijih.
DF je nešto najbolje što se samoj SDA moglo desiti. SDA ima snagu, ali neće moći bahato se više ponašati uz DF-ove ucjene radi ostvarenja nekog boljitka. U konačnici ovaj puta bi nešto i običan građanin mogao hajrovati. Niko ne očekuje čuda, ali bar da se žabokrečina zaljulja.nikad_vise wrote: Inace podrzavam ovaj pritisak DF-a,ako na pocetku ne pokazete zube i jednu ozbiljnost,onda ih nece tako dozivljavati ni u buduce i nastavit ce se po uhodanom sistemu.Zeljko dodje kao neki korektor SDA poteza,i neka uspiju sprijeciti 50% losih stvari koje dodju od SDA ili koalicije na nivou drzave,to ce biti napredak.
Samo prva recenica je tacna,ostalo su zelje glasacaskupljac_zeljeza wrote:DF je nešto najbolje što se samoj SDA moglo desiti. SDA ima snagu, ali neće moći bahato se više ponašati uz DF-ove ucjene radi ostvarenja nekog boljitka. U konačnici ovaj puta bi nešto i običan građanin mogao hajrovati. Niko ne očekuje čuda, ali bar da se žabokrečina zaljulja.nikad_vise wrote: Inace podrzavam ovaj pritisak DF-a,ako na pocetku ne pokazete zube i jednu ozbiljnost,onda ih nece tako dozivljavati ni u buduce i nastavit ce se po uhodanom sistemu.Zeljko dodje kao neki korektor SDA poteza,i neka uspiju sprijeciti 50% losih stvari koje dodju od SDA ili koalicije na nivou drzave,to ce biti napredak.
To je istina, a šta nam je drugo ostalo? Možda bude revolucija i neka bude, ali ni jedna revolucija nije donijela samo dobro.starisalko wrote:Samo prva recenica je tacna,ostalo su zelje glasacaskupljac_zeljeza wrote:DF je nešto najbolje što se samoj SDA moglo desiti. SDA ima snagu, ali neće moći bahato se više ponašati uz DF-ove ucjene radi ostvarenja nekog boljitka. U konačnici ovaj puta bi nešto i običan građanin mogao hajrovati. Niko ne očekuje čuda, ali bar da se žabokrečina zaljulja.nikad_vise wrote: Inace podrzavam ovaj pritisak DF-a,ako na pocetku ne pokazete zube i jednu ozbiljnost,onda ih nece tako dozivljavati ni u buduce i nastavit ce se po uhodanom sistemu.Zeljko dodje kao neki korektor SDA poteza,i neka uspiju sprijeciti 50% losih stvari koje dodju od SDA ili koalicije na nivou drzave,to ce biti napredak.
Neka pitaju SDA. Oni to rade vec 25 godina.vajduga wrote:Kakvo li čudo DF treba napraviti da bi na izborima 2016.opet dobilo povjerenje građana.Na koji način će im neko povjerovati,možda u ispraznim obećanjima i ovom moratoriju,ili će možda srediti socijalno stanje vidljivo redom,Sarajevo (radnici),Tuzla(Aida),Zenica(porodilje),Bihać(50mil buđetskih dugova).
To je bio predizborni slogan.Sad je plan poklopi sto visemadner wrote:Plan je hapsi sve.
Kikibombona wrote:Ovaj Lemeš sto predvodi proteste u Zenici....
Da li je clan DF ili sam ja nesto pobrkao?
Bitan je šeširHelena2014 wrote:Kikibombona wrote:Ovaj Lemeš sto predvodi proteste u Zenici....
Samir Lemeš, da, nositelj liste DF za Zeničko-dobojski![]()
Aha.....Helena2014 wrote:Kikibombona wrote:Ovaj Lemeš sto predvodi proteste u Zenici....
Kikibombona wrote:
Aha.....
Lako je pricati iz pozicije nevladine organizacije.
Sta ce uraditi po pitanju Mitala kada bude na vlasti?
Samira Lemeša znam cijeli život, jer mi je rođak i odgovorno tvrdim da mu po znanju, pameti itd. 99% posto današnjih političara nije ni do koljena. Još kao dijete je pokazivao svoj talenat i radio čudesa. Dok su drugi sate i sate morali učiti da polože ispit on nije, jer je jednostavno nadaren za nauku. Znam jedan primjer kad je kao srednjoškolac na času matematike rješio zadatak koji ni sam profesor nije znao i da ne nabrajam dalje. Takošer svira odlično gitaru. Iako kad je prvi put dobio gitaru na poklon za rođendan istu ostavio na vrh ormara, jer su ga prsti boljeli od pokušaja učenja sviranja, ali na sreću kasnije se predomislio i naučio odlično svirati. Nama trebaju ljudi poput Samira Lemeša, jer samo tako možemo od ove države nešto napraviti. Jedini razlog zbog kojeg se on politički angažovao je da nešto pokrene u vezi zagađenja Zenice, jer kao običnog čovjeka koji na volonterskoj osnovi rukovodi Eko forumom, njega i forum niko ne j..e. Zato je odlučio da proba kroz DF da nešto više uradi, jer će ga ozbiljnije shvatati i konačno se možda desi da se Zenica i zeničani prestaju trovati raznim zagađenjima.Kikibombona wrote:Aha.....Helena2014 wrote:Kikibombona wrote:Ovaj Lemeš sto predvodi proteste u Zenici....
Better Man wrote:Samira Lemeša znam cijeli život, jer mi je rođak i odgovorno tvrdim da mu po znanju, pameti itd. 99% posto današnjih političara nije ni do koljena. Još kao dijete je pokazivao svoj talenat i radio čudesa. Dok su drugi sate i sate morali učiti da polože ispit on nije, jer je jednostavno nadaren za nauku. Znam jedan primjer kad je kao srednjoškolac na času matematike rješio zadatak koji ni sam profesor nije znao i da ne nabrajam dalje. Takošer svira odlično gitaru. ..................Kikibombona wrote:
Aha.....
SARAJEVO - Pored deblokade euroatlanskog puta najveći izazovi biće svakako pokretanje ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta ali u realnom sektoru. Sa ekonomskim rastom sva druga pitanja bi se lakše riješila, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba Sifet Podžić, generalni sekretar Demokratske fronte (DF).
VIJESTI.BA: Imajući u vidu posljednja dešavanja u odnosima DF-a i SDA, možemo li konstatovati da BiH ima stabilnu parlamentarnu većinu?
PODŽIĆ: Mi u Demokratskoj fronti hoćemo da vjerujemo da više neće dolaziti do nesuglasica između političkih subjekata koji su u ovom veoma složenom trenutku po Bosnu i Hercegovinu odlučili preuzeti odgovornost za preuzimanje vlasti , a na osnovu povjerenja koje su dobili od građana na oktobarskim izborima. Svi smo osjetili posljedice neodgovornog ponašanja političara u prethodnom mandatnom periodu. Takvo ponašanje nikom ne donosi dobro zato vjerujemo da su svi naši partneri svjesni odgovornosti koju preuzimamo i mislim da imamo stabilnu većinu.
VIJESTI.BA: Nakon što su "odmrznuti" pregovori o formiranju vlasti između SDA i DF-a, Bakir Izetbegović izjavio je kako smatra da nije bilo potrebe za "ovako dramatičnom reakcijom DF-a", te da je "naša analiza pokazala da nisu bili upravu". Možete li prokomentarisati ovu izjavu?
PODŽIĆ: Nakon sastanka i dogovora gospodina Izetbegovića i gospodina Komšića mi u Demokratskoj fronti želimo da ovaj problem stavimo iza nas i da idemo u dalje razgovore o konstituisanju zakonodavne i izvršne vlasti. Što se tiče komentara na izjavu gos. Izetbegovića mislim da je on sam na početku intervjua dao najbolji odgovor: " Sa Demokratskom frontom ćemo morati imati intezivniju i iskreniju komunikaciju".
VIJESTI.BA: DF i SDA dogovorile su uspostavljanje moritorijuma na dalja imenovanja u institucijama i javnim preduzećima, te da će to biti uvršteno u Sporazum o principima formiranja vlasti. Očekujete li podršku drugih partnera? Je li bilo razgovora sa predstavnicima HDZ BiH i Saveza za promjene?
PODŽIĆ: Očekujem podršku i drugih partnera zato što je to na tragu onoga što smo potpisali u našem sporazumu. Koliko znam gos. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je telefonski kontaktiran i složio se da se potpiše morotori na zapošljavanje u administraciji odnosno da se dopuni prethodni sporazum sa ovim principom. Nemam informaciju da li se razgovaralo sa Savezom za promjene.
VIJESTI.BA: Međunarodna zajednica apeluje na što hitnije uspostavljanje vlasti u kantonima, budući da su zakonski rokovi za izbor delegata u Dom naroda FBiH istekli i da će sva dalja odgađanja u tom procesu negativno uticati na izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i formiranje federalne Vlade, kao i na formiranje Doma naroda BiH. Kada se može očekivati uspostavljanje vlasti?
PODŽIĆ: Nadam se da će to biti što prije, i da ovakvih i sličnih nesporazuma neće biti što svakako usporava proces formiranja i zakonodavne i izvršne vlasti. Teško je precizno odrediti datum, međutim iako imamo evidentno kašnjenje za razliku od prethodnog mandata ja sam siguran da će to ići brže. Očekujem da će vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine biti formirana u prvoj polovini januara mjeseca naredne godine, a na nivou države do kraja januara eventualno u prvoj polovini drugog mjeseca.
VIJESTI.BA: Kako ocjenjujete britansko - njemačku inicijativu za BiH? EU očito mijenja kurs, hoće li naša država biti spremna da u narednom mandatu uspješno odgovori na te zahtjeve?
PODŽIĆ: Njemačko-britanska inicijativa je došla u pravo vrijeme, cjenim je izuzetno pozitivnom. Mjere koje je potrebno sprovesti kako bi Bosna i Hercegovina deblokirala put euroatlaskih integracija su upravo one koje je Demokratska fronta u svom inicijalnom aktu uputila prema SDA kada su nam kao pobjednička stranka ponudili da uđemo u vlast sa njima i drugim partnerima. Dakle, to je dio mjera iz naseg programa bez čijeg ispunjenja Demokratska fronta nije bila spremna participirati u vlasti. Vjerujem da je krajnje vrijeme da se svi uozbiljimo i da se prihvatimo sprovođenja ovih zahtjeva, jer u suprotnom možemo postati predmetom raznih potkusurivanja na globalnom planu. Ovdje mislim na verbalni rat između Brisel i Moskve i posledica istog po Zapadni Balkan a time i samu Bosnu i Hercegovinu.
VIJESTI.BA: Koji su najveći izazovi sa kojima se vlast mora suočiti u naredne četiri godine?
PODŽIĆ: Pored deblokade euroatlanskog puta najveći izazovi biće svakako pokretanje ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta ali u realnom sektoru. Sa ekonomskim rastom sva druga pitanja bi se lakše riješila. Otvaranje novih radnih mjesta veliki je izazov jer se uporedo moraju sprovesti neke bolne reforme u cilju stvaranja proizvodnog a ne administrativnog kadra. Ako sve ovo pokrenemo u prve dvije godine mandata, siguran sam da će na red doći i mnoga druga teška pitanja a svakako jedno od najkomplikovanih biće promjena Ustava. Trenutno važeći Ustav zasnovan na etnonacionalnom a ne na građanskom principu treba se mjenjati i praviti jedan novi moderan Ustav. Još jedan izazov biće kontinuirana borba protiv kriminala i korupcije kojim je naše društvo dobro zaraženo.