Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
goran16v

#1901 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

PM72 wrote:Ko će to crtati...

Od mosta kod elektroprivrede pa do stadiona linija je išla sredinom džade.Pijaca,zgrada kod trafostanice (neki parking elektrodistribucije),zgrada Lorisa pa prema tranzitu je bilo "naše" a sve sa druge strane "njihovo".Strojorad je bio pod njihovom kontrolom.Na reflektoru (onom iznad "bosanskog bureka) bila je obješena srpska zastava a čim se popeo gore,zna se pod čijom je bio kontrolom.Tako je bilo u početku a čini mi se i do kraja rata.
Ne bih da steknes utisak da ti namjerno kontriram fakat mi nije namjera, ali mislim da po pitanju da su oni kontrolisali Strojorad nisi u pravu bar sto se tice cjelog rata. Na ovoj temi imas na vise mjesta spomenuto da su obje strane ulazile u Strojorad, da su s nase strane izvlacene masine za CNP u V. Miskina. Negdje se ovdje spominjala i necija suluda ideja da se nekom privatnik za pare sajlama izvuce iz Strojorada na Trg kamion koji je tamo zapeo na farbanju cemu vec.
Na temi vec imas ove 2 slike koje su navodni slikane s nase strane u toku rata iz kruga Strojorada, na prvoj vidis ulicu ex. M. Djuraskovica koja je od skretanja za ex R. Jankovic bila linija razdvajanja.

Image

Image
shandrprcSA

#1902 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by shandrprcSA »

te slike su iz lakirnice a ja oderao straze na Strojoradu bruku al' me ovdje prozvase lazovom...
Last edited by shandrprcSA on 04/12/2013 10:01, edited 1 time in total.
goran16v

#1903 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Alive wrote:Pa jesu li zgrada Lorisa i ove preko puta zgrade bile nekom barikadom podijeljene. Valjda su i u Lorisu i preko puta zivjeli ljudi. Kako sta? Malo mi je cudno skontati da je to "funkcionisalo" sve u bukvalno par metara.

Zanima me i ulica Porodice Ribar jesu li duz nje bile neke transeje ili nesto. Znam za onaj tunel koji je bio... i dan danas trola spadne na tom mjestu.

Hvala na odgovoru puno i hvala tebi i svima na temi koji su se borili protiv agresora. Da ste zdravi i sretni dugo
Izmedju Lorisa i zgrade prekoputa u ex M. Djuraskovica nije bilo nikakve barikade. Za zgradu preko puta ne znam, ali koliko znam da su u djelu Lorisa ljudi zivjeli.
johntra

#1904 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by johntra »

Živjeli su neki i u Palmi, i u Lorisu i u ovoj sadašnjoj plavoj zgradi preko puta Strojorada, do garaža Elektroprivrede...
agent_zero

#1905 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Nisam baš siguran da su te slike naši položaji. Čak bih rekao upravo suprotno. Mogu biti i obične rupe od ratnih dejstava.
goran16v

#1906 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

agent_zero wrote:Nisam baš siguran da su te slike naši položaji. Čak bih rekao upravo suprotno. Mogu biti i obične rupe od ratnih dejstava.
Mozda i nije slikano sa nasih polozaja, ja sam zato i ogradio, ali meni ovo vise lici na istemanu puskarnicu u armiranom betonu nego rupu od ratnih dejstava i malo je cudno zasto bi neko na ovaj nacin slikao svoje polozaje. Bez obzira na to, u prilog da Strojorad nije bio pod njihovom kontrolom cijeli rat, sto ne znaci da je cijeli rat bio pod nasom kontrolom ostaju tvrdnje nekih da su se neke izvukle na nasu stranu i da su ljudi tamo davali strazu.
karanana

#1907 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

nije mi jasno zasto je drzanje strojaorada toliko bitno i njima a posebno nama gdje bi se za dolazak na polozaj u srusenoj zgradi strojorada prelazec cestu morao izlagati njihovim snajperima. a i kad dodjes tamo oni te mogu kamenjem sa nebodera gadjati. najlogicnije mi je da je bio niciji.
goran16v

#1908 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

karanana wrote:nije mi jasno zasto je drzanje strojaorada toliko bitno i njima a posebno nama gdje bi se za dolazak na polozaj u srusenoj zgradi strojorada prelazec cestu morao izlagati njihovim snajperima. a i kad dodjes tamo oni te mogu kamenjem sa nebodera gadjati. najlogicnije mi je da je bio niciji.
Mozda stp drzanjem Strojorada po kontrolom kontrolises most kao strateski objekat na sva 4 coska i da samim time iskjucujes mogucnost da ti neko predje bilo na cosak preko puta (prema pijaci) bilo preko mosta. Skoro ista stvar je bila i sa Vrbanjom, oni su pokrivali vatrom cijeli prostor ali nisu imali pristupa jer su sva 4 coska mosta bili prakticno sa nase strane. Njima je moglo biti bitno jer je puno lakse uspostaviti i odrzati liniju koja ide pravo niz ex M. Djuraskovica od Zeljinog do Miljacke nego liniju koja pravi uglove prema ex R. Jankovic i ciji su bokovi izlozeni.
shandrprcSA

#1909 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by shandrprcSA »

kasnije je linija bila kod trafostanice tj. kod zgrade 12-14
PM72

#1910 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ne kontam koja bi budala formirala liniju u neprijateljskom džepu tipa strojorad.Imaju te na dlanu sa dvije strane,smjenu možeš dovesti samo po noći,nema tranšeja niti ispomoći u slučaju napada.
Jedino što mi može pasti na pamet je pljačka.Opuši šta možeš prodati od auto dijelova i povuci se.
goran16v

#1911 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

PM72 wrote:Ne kontam koja bi budala formirala liniju u neprijateljskom džepu tipa strojorad.Imaju te na dlanu sa dvije strane,smjenu možeš dovesti samo po noći,nema tranšeja niti ispomoći u slučaju napada.
Jedino što mi može pasti na pamet je pljačka.Opuši šta možeš prodati od auto dijelova i povuci se.
Jedno sto imas most iza ledja i iza mosta sve otvoreno prema gradu, a skoro istu situaciju si imao na drugoj strani u Kovacicima i kod Vrbanja mosta, dzep Kilfa, crvena zgrada samo jos blize i izlozenije.
PM72

#1912 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

sve ja to znam ali kako dovesti smjenu ili pojačanje? založen si kao glineni golub a sa nebodera pored Miljacke te vide kao na dlanu.Nije bilo nikakvih tranšeja ni rovova preko ceste.Zgrada metalke koju pominješ je bila uvezana tranšejima sa ostatkom njihovih linija i zgrada.Ovi sa strojorada su se mogli uvezati jedino sa dragim Bogom u slučaju kontre.
goran16v

#1913 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

PM72 wrote:sve ja to znam ali kako dovesti smjenu ili pojačanje? založen si kao glineni golub a sa nebodera pored Miljacke te vide kao na dlanu.Nije bilo nikakvih tranšeja ni rovova preko ceste.Zgrada metalke koju pominješ je bila uvezana tranšejima sa ostatkom njihovih linija i zgrada.Ovi sa strojorada su se mogli uvezati jedino sa dragim Bogom u slučaju kontre.
Jbga, ni prvo ni posljednje mjesto gdje si zalozen, ne znam kako se priilazilo, mozda koritom, a njih su u krugu sa EP vidjeli haman bolje nego nase sa nebodera.
Akibh

#1914 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Akibh »

PM72 wrote:sve ja to znam ali kako dovesti smjenu ili pojačanje? založen si kao glineni golub a sa nebodera pored Miljacke te vide kao na dlanu.Nije bilo nikakvih tranšeja ni rovova preko ceste.Zgrada metalke koju pominješ je bila uvezana tranšejima sa ostatkom njihovih linija i zgrada.Ovi sa strojorada su se mogli uvezati jedino sa dragim Bogom u slučaju kontre.
Pa zar tu nije bio improvizirani tunel ispod puta, isti kao kod sadasnjeg plavog oka.
E da, u ovaj drugi tunel je poslije rata upao kamion zadnjim krajem, smijurija... Bila je negdje i slika
PM72

#1915 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Prvi put čujem da je tu bio tunel.
johntra

#1916 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by johntra »

Nije bio tunel, ali se moglo kanalizacijom proći do Grbavice...nekoliko naših akcija je odrađeno na takav način, miniranje bunkera ispred Željinog ili miniranje sale O.Š. Bratstvo i jedinstvo...neko je već pisao o tome ovdje, a kontra strana je to isto iskoristila, kad su minirali onaj dio travnjaka ispred zgrade Palme...
karanana

#1917 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

cuj bila diverzija u o.s. bratstvo i jedinstvo. to je centar grbavice.
a ja bas hocu vec neko vrijeme da pitam da li je koristena kanalizacija za neke upade ili diverzije. a nisam cuo ni za sta ranije. jesam cuo da je celo tuda svercovao ljude. mislim da je bio slucaj sa nekoliko srpskih doktora od kojih je uzeo pare i fol ih spustio u kanalizaciju da ih vodi na drugu stranu ali ih je onda izradio i vratio odakle su krenuli. mislim da su kasnije ti doktori i otisli ne znam kako.

da li su postojali mehanizmi odbrane od takvih upada kroz kanalizaciju? varenje sahtova ili sta vec?
goran16v

#1918 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

karanana wrote:cuj bila diverzija u o.s. bratstvo i jedinstvo. to je centar grbavice.
Ako se ne varam sala je nekih 100m od Strojorada?
johntra

#1919 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by johntra »

da, upravo tako...bila je diverzija na salu te škole, pošto je tu bilo jedno od jačih četničkih uporišta...
PM72

#1920 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Budimo realni.Kakva kanalizacija i bakrači.Nije ovo New York i tamošnja kanalizacija da se serbez ispraviš i hodaš.To da je neko prošao kroz kanalizaciju pa minirao školu na Grbavici je :lol: Jedino što je tačno vezano za kanalizaciju je epizoda sa doktorima kojima je neko provalio da je moguće ući u kanalizaciju ispod mosta na Dolac Malti i doći do Šopinga.Uzeo im pare i bukvalno ih uvalio u govna.Nisu prešli ni deset metara,vratili se nazad i bili pohapšeni.
Jedini sličan način bježanije prema srpskoj strani bio je vodovodski tunel u Hrasnom koji je vodio na drugu stranu,tačnije izlazio je ispod Vraca.Kroz taj tunel ide voda sa Tilave do rezervoara Hrasno.Tj.išla je do rata.Kad je počeo rat,četnici su zatvorili vodu i minirali ulaz.I sa naše strane je bilo minirano,čak je i straža na ulazu držana.Niko nije prošao kroz taj tunel.
johntra

#1921 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by johntra »

dobro, haj onda objasni kako je dignut bunker ispred Željinog? mislim, niko ovdje ne priča napamet niti izmišlja Rambo fazone...
karanana

#1922 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

pardon za skolu. ja sam otisao na drugu skolu misleci da se ona zvala bratstvo i jedinstvo tamo blizu misa.
riko-ga

#1923 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

PM72 wrote:Budimo realni.Kakva kanalizacija i bakrači.Nije ovo New York i tamošnja kanalizacija da se serbez ispraviš i hodaš.To da je neko prošao kroz kanalizaciju pa minirao školu na Grbavici je :lol: Jedino što je tačno vezano za kanalizaciju je epizoda sa doktorima kojima je neko provalio da je moguće ući u kanalizaciju ispod mosta na Dolac Malti i doći do Šopinga.Uzeo im pare i bukvalno ih uvalio u govna.Nisu prešli ni deset metara,vratili se nazad i bili pohapšeni.
Jedini sličan način bježanije prema srpskoj strani bio je vodovodski tunel u Hrasnom koji je vodio na drugu stranu,tačnije izlazio je ispod Vraca.Kroz taj tunel ide voda sa Tilave do rezervoara Hrasno.Tj.išla je do rata.Kad je počeo rat,četnici su zatvorili vodu i minirali ulaz.I sa naše strane je bilo minirano,čak je i straža na ulazu držana.Niko nije prošao kroz taj tunel.

Ovaj tunel je izlazio ispod Hrasno brda dole prema Lukavici.Ulaz u taj tunel je bijo medjuzona po 10-20 metara ispred lijije i nase i njihove.Znaci nije ispod Vraca vec ispod Hrasno Brda tacno gdje Miliklanska ulazi u Novopazarsku. :izet:
Akibh

#1924 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Akibh »

PM72 wrote:Prvi put čujem da je tu bio tunel.
U, ko da je prije 200 godina bilo, nista se ne sjecam....
Bio je siguran tunel ispod sadasnje cilimare Plavo Oko, prokopan ispod ceste, jedina komunikacija trga i 11plavih i linija iznad. Proso sam kroz njega 1000 puta.
bio je ogromni duboki transe sa trga do zgrade Lorisa, preko onog velikog parkinga.
Ma bio je i prema Strojoradu, ili veliki transe preko ceste ili tunel, nesto se ne sjecam...whatever Poz,
PM72

#1925 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ovaj tunel je izlazio ispod Hrasno brda dole prema Lukavici.Ulaz u taj tunel je bijo medjuzona po 10-20 metara ispred lijije i nase i njihove.Znaci nije ispod Vraca vec ispod Hrasno Brda tacno gdje Miliklanska ulazi u Novopazarsku. :izet:
Nisi u pravu.Evo i zašto.
Ulaz sa naše strane je u krugu vodovoda u Hrasnom.Čelična vrata i cjevka 500 mm.Visina tunela je oko 2 metra sa širinom jedan metar.
Izlaz je bio sa druge strane brda Hrasnog brda a ne Vraca (moja greška mada sam isto mislio) ,duboko iza srpskih linija.Nekih 200 metara od njihove glavne ceste Vraca - Lukavica.Linija je bila iznad.

Bio sam sa obje strane tunela tako da vrlo dobro znam o čemu pričam.Sa srpske strane sam bio 1998 i prisustvovao deminiranju ulaza u tunel.Na ovoj našoj strani su mine skinute odmah iza rata.
Post Reply