Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#1901 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by anthraxQ »

Tragos wrote:Eto, ja stvarno ne bi ono "Tko je počeo rat?", ali Bošnjaci- muslimani zaboravljaju jednu kjučnu stvar u cijeloj priči oko njihove "čistoće" i pravednosti. Povijest ne postoji dvadesetak godina! Koliko ja znam, turske zastave su se na ovim prostorima vijorile stoljećima. Hrvatska i srpska djeca su odvođena u roblje i vojne akademije, te su učeni da ubijaju svoju braću i sestre, majke, očeve... Postoji li što gnjusnije od toga? Hrvati su sakatili svoju vlastitu djecu samo da ne idu u roblje. Hrvatima i srbima bi se provukao štap kroz šupak, a izašao kroz usta. Kidale su se glave. Sve pod turskom zastavom i u ime, nikoga drugoga nego Alaha. I sve to na hrvatskim, srpskim zemljama...
Bošnjacima počinje povijest kako im paše. Hrvati su ih natjerali na ustaštvo i kao hrvati su fašisti i zlo, a upravo su hrvati osnovali partizanske odrede... Hrvati su agresori. Varalice. Kukavice.
Hrvati su problem bošnjacima- muslimanima (ekstremnijim) samo zato što su im pružili otpor kad je bilo najvažnije, a to je za vrijeme drage im Turske, točnije Osmanlija. Pola milenijuma paleži, pljačke, odrubljenih glava i konstantne agresije nije baš malo. :roll: Da li se ta savijena sablja urezala hrvatima i srbima kao nešto pozitivno ili negativno?

Koliko ja znam, to je ovdje bilo sve zaboravljeno. Izbrisano. Rat sa bošnjacima je bio tabu tema. Nešto na što se gledalo sa tugom. Ustaše su voljele muslimane. Partizani su voljeli muslimane. Nikome zapravo ovdje i nije jasno što se dogodilo u bosni. HDZ majku im jebem. Koliko ja znam, nastao je problem na nekoj pumpi oko goriva. To je bilo prvo rešetanje. :( Šušak je petljao oko Bosne.Šupak. Alija je htio muslimansku Bosnu. Ne multikulturološku. Muslimansku. Šupak. Karadžić je bio psihijatar koji bi trebao ići u psihijatra. Idiot.

Kako kod bilo, ne, ja se nadam da vam više nikada (politički, vojno) nećemo pomagati, ali bilo bi pošteno od vas da skinete masku muje i hase i pokažete pravo lice koje nije baš tako nasmiješeno.

Naravno, ponavljam, poznajem jako puno bošnjaka- muslimana sa hrvatskim putovnicama, sa kućama koje su sagradili u hrvatskoj na moru i od njih žive od turizma, znam bošnjaka koji rade u firmi kojoj i ja radim, a znam nešto njih koji žive u Bosni. Većinom su to jako dragi ljudi, tako da ja u ovom svom postu ništa ne generaliziram.

Moj zaključak u svemu ovome je da imate jako dobre povijesničare, novine, tv, ljude koje potpaljuju vatru iz nekih razloga, ljude koji sve to financiraju i one glavne kojima je zadatak držati idealnu temperaturu bosanskog lonca koji će po nečijoj potrebi proključati i eruptirati.

Kada ste već tako oštri i sigurni u svoju čistoću, a ne kao mi agresori hrvati i srbi, malo se i vi zapitajte "Tko je počeo rat?" Može i kada je počeo rat? Ako ćemo pošteno...

a kakve veze imaju bosnjaci s turcima? realno, i hrvati su ratovali za austrijance, i isto tako su se bosnjacima urezali palezi i sl... ne mijesaj turke i bosnjake, jer onda odosmo skroz u historiju, i pokusaji ubijanja i iskorjenjivanja heretika i sl...
pricaj o ovome sada, to od prije nekoliko stotina godina ti niko vise ne moze potvrditi, a u knjige se pisalo sta se htjelo.

sta god pisao, stvar je da su samo bosnjaci kicma ove drzave. Da nema nas, ne bi bilo ni drzave. u tome je stvar. Sve sto vi radite, politicki, i srbi je rezultat secesionistickih teznji. Vi ne zelite ovu drzavu, niti ikakvu pod ovim imenom - jedino ako ce se zvati Hrvatska ili Srbija.

A tako ne moze...

Bosnjaci su branili integritet ove drzave, a vi obrnuto... to je sva istina. Ko je poceo rat je fakat nebitno, kad se vide ciljevi koje ste imali...
Elims

#1902 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

^e upravo takva filozofija je i dovela BiH u ovakvu situaciju...situaciju u kojoj pola države ne priznaje BiH i neće je nikada ni priznati,a jedna trećina većeg entiteta ne želi ni da prstom mrdne za boljitak ove države

i jedan od krivaca je takva politika i rezonovanje Bošnjaka koji su svojom jednodimenzionalnom i striktno jednonacionalnom politikom doveli BiH u situaciju u kojoj su Srbi nikad jači od potpisivanja dejtona.Srbi se udaljavaju od prvobitnoga dejtona i prebacivaju sve što mogu na državni nivo te tamo mogu blokirati šta god žele i šta god je za korist BiH i njenih građana.

sa druge strane Bošnjaci se na osnovi puke brojnosti politički iživljavaju nad Hrvatima u Federaciji,te samim time Hrvate guraju od sebe i čude se što ovi naginju Srbima

e sad u jednom takvom rasulu,umijesto da Bošnjaci kao jači faktor u Federaciji prvo riješe pitanje sa Hrvatima,te da budu kreatori promijene,oni se slijepo drže svoje jednodimenzonalne politike u kojoj bilo kakvo pravljenje ustupaka Hrvatima ili barem izjednačavanje na političkom nivou se smatra izdajom viših bošnjačkih nacionalnih interesa,bez obzira da li ta popuštanja donosila pozitivne rezultate.

i onda ti meni pričaj da su Bošnjaci kičma ove države...zapravo i jesu,ali samo zajedno sa Srbima i Hrvatima i nakako drukčije

kada govorimo o ratnim težnjama Hrvata i Srba,sve je točno što si rekao i tako sigurno ne može...ali isto tako su Bošnjaci bili za etnčiku čistu i muslimansku državu,a tako druže isto ne može

što hoću da kažem je da nije ni jedna strana ona prava,prava strana je samo onda ako se sve tri naroda slože
Last edited by Elims on 05/04/2014 20:42, edited 1 time in total.
sokkia

#1903 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

Elims wrote:^e upravo takva filozofija je i dovela BiH u ovakvu situaciju...situaciju u kojoj pola države ne priznaje BiH i neće je nikada ni priznati,a jedna trećina većeg entiteta ne želi ni da prstom mrdne za boljitak ove države

i jedan od krivaca je takva politika i rezonovanje Bošnjaka koji su svojom jednodimenzionalnom i striktno jednonacionalnom politikom doveli BiH u situaciju u kojoj su Srbi nikad jači od potpisivanja dejtona.Srbi se udaljavaju od prvobitnoga dejtona i prebacivaju sve što mogu na državni nivo te tamo mogu mogu blokirati šta god žele i šta god je za korist BiH i njenih građana.

sa druge strane Bošnjaci se na osnovi puke brojnosti politički iživljavaju nad Hrvatima u Federaciji,te samim time Hrvate guraju od sebe i čude se što ovi naginju Srbima

e sad u jednom takvom rasulu,umijesto da Bošnjaci kao jači faktor u Federaciji prvo riješe pitanje sa Hrvatima,te da budu kreatori promijene,oni se slijepo drže svoje jednodimenzonalne politike u kojoj bilo kakvo pravljenje ustupaka Hrvatima ili barem izjednačavanje na političkom nivou se smatra izdajom viših bošnjačkih nacionalnih interesa,bez obzira da li ta popuštanja donosila pozitivne rezultate.

i onda ti meni pričaj da su Bošnjaci kičma ove države...zapravo i jesu,ali samo zajedno sa Srbima i Hrvatima i nakako drukčije

kada govorimo o ratnim težnjama Hrvata i Srba,sve je točno što si rekao i tako sigurno ne može...ali isto tako su Bošnjaci bili za etnčiku čistu i muslimansku državu,a tako druže isto ne može

što hoću da kažem je da nije ni jedna strana ona prava,prava strana je samo onda ako se sve tri naroda slože
imaš li kakav dokaz za ovo,?
@tagos:
možeš li nam išta reci o tome šta misliš o planu između franje i slobe da podjele Bosnu .
Elims

#1904 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

sokkia wrote:
Elims wrote:^e upravo takva filozofija je i dovela BiH u ovakvu situaciju...situaciju u kojoj pola države ne priznaje BiH i neće je nikada ni priznati,a jedna trećina većeg entiteta ne želi ni da prstom mrdne za boljitak ove države

i jedan od krivaca je takva politika i rezonovanje Bošnjaka koji su svojom jednodimenzionalnom i striktno jednonacionalnom politikom doveli BiH u situaciju u kojoj su Srbi nikad jači od potpisivanja dejtona.Srbi se udaljavaju od prvobitnoga dejtona i prebacivaju sve što mogu na državni nivo te tamo mogu mogu blokirati šta god žele i šta god je za korist BiH i njenih građana.

imaš li kakav dokaz za ovo,?
ubijanje zarobljenih vojnika i civila u mjestima koje je Armija BiH zauzela?

provođenje islamizacije u redovima Armije BiH?

naravno,ne generalizujem,ali isto tako nisu ni svi Hrvati bili za neka cijepkanja...ovi u Vitezu i Busovači su se borili za goli opstanak,ove u Kiseljaku je samo šverc zanimao...ovi u Posavini zajedno se borili sa Armijom BiH...nećemo onda ni na jednoj strani generalizirati jbm
sokkia

#1905 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

jel ovo bilo masovno ili pojedinacni slucajevi ?
Elims

#1906 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

sokkia wrote:

jel ovo bilo masovno ili pojedinacni slucajevi ?
u srednjoj Bosni možemo govoriti da je poprimilo obim koji se može nazvati većinskim ako ništa drugo,drugi krajevi BIH su druga priča,ali ponovo govorim,ne generalizujem...ali sama islamizacija Armije BiH i etničko čišćenje sela su se pretežno odvijali na područiju srednje Bosne...tako da možemo reći da je kod jednog dijela ta ideja o etnički čistoj BiH(ili bar onim prostorima gdje se ta filozofija može ostvariti) postojala...naravno ne kod sviju,ali evo hipotetski gledano(pa možeš ovo odbaciti kao nerelevantno)...da je se ta ideologija provodila u većem obimu nego što jeste(opet kažem,odbaci ako se ne slažeš),misliš li da bi drugi članovi Armije BiH(ideološki drugi jel) stali da puškama odbrane Hrvate i Srbe,od svojih suboraca iz Armije BiH,koji bi provodili takvu ideologiju...kako da ne,a ono ako ne spriječiš zločin jednako si kriv kao i onaj što ga je počinio...eto situacija je hipotetska u pokušaju da slikovito opišem svoj stajalište,ali znaš i sam da bi bilo tako,a možemo ispravnost stajališta vući iz već počinjenih zločina,gdje se prstom nije mrdnulo(ovo vrijedi za sve tri strane u ratu)
Tragos

#1907 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tragos »

@ antrax i sekkia

Bilo bi krajnje glupo da ja držim ovdje neko predavanje o povijesti i hrvatima i srbima na području bosne. Možemo mi pričat rekla- kazala koliko hoćemo, ali ne možemo "počinjati" povijest odakle nam paše. O čemu možemo pričati? Samo o dokazima, pismima, spomenicima... Ovo nije tema o tome, pa neću dalje.
Ne. Ja nisam za cijepanje Bosne , niti je za to 95% ljudi u hrvatskoj. Bosna nije tema ni u kojoj od priča koje se odvijaju tokom dana u našoj državi, tako da možete odahnuti što se toga tiče... :)
Ja sam da Bosna bude u današnjim granicama. Bosna je multietnička. Ne bez razloga. Srbin se ima pravo izjasniti da je Srbin. Hrvat da je Hrvat, Bošnjak da je Bošnjak. To je cijela priča.
sokkia

#1908 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

ništa hipotetski, svijedok sam zbivanja i jaaako dobro upoznat o zbivanjima u srednjoj Bosni.
ubijene zarobljenike od strane ABH možeš na prste ruku prebrojati, prema tome vidim ili neznaš o cemu pišeš ili namjerno izmišljaš neistine.
ako bi govorili o islamizaciji ABH bilo je pojedinih jedinica koje su težile ka tome kao što je7.muslimanska,i 37. koja je u stvari bivši 1.bataljon 7.
i naravno bilo je pojedinaca u skoro svim drugim jedinicama koju su više prakticirali vjeru.
ali to sve ukupno nije bilo(nažalost) ni 10% ukupnog broja vojnika.
krucijalna stvar je ko je i zašto poceo taj sukob, nema izjednacavanja napadaca i napadnutih.
zna samo onaj ko je prolazio kroz punktove hvo-aprije pocetka oružanog sukoba šta su ti banditi radili.
smjeni koja se vraca sa linije iz B.Bucja ne daju na Kraljevicama da prenesu vlastito naoružanje,
jedan autobus pripadnika armije bez ikakvog povoda zarobljavaju na punktu i odvode u školu u D. Dubravici u Vitezu i drže cjeli dan iživljavajuci se na njima i prijeteci streljanjem i to sve prije pocetka sukoba.
u prvoj polovini ljeta 92.na platou iznad Karaule dok bošnjaci drže linije prema Gostilju hvo drži punkt odmah ispred bošnjackih kuca u zaseoku Smet (kod klikine pilane) i otimaju šta im se ceifne a to je tad bio jedini put za Jajce.
o otetoj robi i autima na punktovima da i ne govorim.
i o ovone se nema šta slagati ili ne slagati, hvo se ponašao tako bahato i sileđiski da mi danas nije jasno kako smo to tad trpjeli.
Elims

#1909 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

sokkia wrote:ništa hipotetski, svijedok sam zbivanja i jaaako dobro upoznat o zbivanjima u srednjoj Bosni.
ubijene zarobljenike od strane ABH možeš na prste ruku prebrojati, prema tome vidim ili neznaš o cemu pišeš ili namjerno izmišljaš neistine.
ako bi govorili o islamizaciji ABH bilo je pojedinih jedinica koje su težile ka tome kao što je7.muslimanska,i 37. koja je u stvari bivši 1.bataljon 7.
i naravno bilo je pojedinaca u skoro svim drugim jedinicama koju su više prakticirali vjeru.
ali to sve ukupno nije bilo(nažalost) ni 10% ukupnog broja vojnika.
krucijalna stvar je ko je i zašto poceo taj sukob, nema izjednacavanja napadaca i napadnutih.
zna samo onaj ko je prolazio kroz punktove hvo-aprije pocetka oružanog sukoba šta su ti banditi radili.
smjeni koja se vraca sa linije iz B.Bucja ne daju na Kraljevicama da prenesu vlastito naoružanje,
jedan autobus pripadnika armije bez ikakvog povoda zarobljavaju na punktu i odvode u školu u D. Dubravici u Vitezu i drže cjeli dan iživljavajuci se na njima i prijeteci streljanjem i to sve prije pocetka sukoba.
u prvoj polovini ljeta 92.na platou iznad Karaule dok bošnjaci drže linije prema Gostilju hvo drži punkt odmah ispred bošnjackih kuca u zaseoku Smet (kod klikine pilane) i otimaju šta im se ceifne a to je tad bio jedini put za Jajce.
o otetoj robi i autima na punktovima da i ne govorim.
i o ovone se nema šta slagati ili ne slagati, hvo se ponašao tako bahato i sileđiski da mi danas nije jasno kako smo to tad trpjeli.
dobro,ali zbog toga što su otimali hranu/novac i šta već još i maltretirali vojnike na punktovima sa nepotrebnim provjerama,je bilo potrebno pokrenuti "all out war" između obadvije strane?...wtf,kakva je to logika,nije bilo drugog riješenja?...Armija BiH je trpila jer je svo naoružanje,municija i hrana dolazila preko hrvatskih položaja...no dobro,uvukao si me u raspravu u kojoj ne želim učestovati...ono o čemu sam ja govorio je da Bošnjaci napokon moraju prestati igrati ulogu žrtve(što i ti pominješ da jesu,nažalost,u svome postu) i početi graditi ovu državu u čijem su stvaranju sa svojom krvlju učestovali...a ne da se 22 godine nakon vode istom politikom koju su imali i u ratu,jer igrajuću sličnu ulogu koju su Srbi igrali u Jugoslaviji,Bošnjaci su se distancirali i od Hrvata i od Srba u BiH i vode se logikom da su oni temelj ove države i glavne baje u dvorištu,kao što su i Srbi vala u Jugoslaviji(a znamo kako je to završilo).

Danas su takvom politikom gotovo potpuno Hrvate izbacili sa vlasti(te izgubili potencijalnog političkog saveznika),a Srbima omogućili da postanu najjači politički faktor u državi,e pa za mene su ti problemi i njihovo riješenje puno važniji od toga čija muda su bila veća u ratu i ko je gdje bio u pravu.Pozz
Muderiss

#1910 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Muderiss »

Tragos wrote:Eto, ja stvarno ne bi ono "Tko je počeo rat?", ali Bošnjaci- muslimani zaboravljaju jednu kjučnu stvar u cijeloj priči oko njihove "čistoće" i pravednosti. Povijest ne postoji dvadesetak godina! Koliko ja znam, turske zastave su se na ovim prostorima vijorile stoljećima. Hrvatska i srpska djeca su odvođena u roblje i vojne akademije, te su učeni da ubijaju svoju braću i sestre, majke, očeve... Postoji li što gnjusnije od toga? Hrvati su sakatili svoju vlastitu djecu samo da ne idu u roblje. Hrvatima i srbima bi se provukao štap kroz šupak, a izašao kroz usta. Kidale su se glave. Sve pod turskom zastavom i u ime, nikoga drugoga nego Alaha. I sve to na hrvatskim, srpskim zemljama...
Bošnjacima počinje povijest kako im paše. Hrvati su ih natjerali na ustaštvo i kao hrvati su fašisti i zlo, a upravo su hrvati osnovali partizanske odrede... Hrvati su agresori. Varalice. Kukavice.
Hrvati su problem bošnjacima- muslimanima (ekstremnijim) samo zato što su im pružili otpor kad je bilo najvažnije, a to je za vrijeme drage im Turske, točnije Osmanlija. Pola milenijuma paleži, pljačke, odrubljenih glava i konstantne agresije nije baš malo. :roll: Da li se ta savijena sablja urezala hrvatima i srbima kao nešto pozitivno ili negativno?

Koliko ja znam, to je ovdje bilo sve zaboravljeno. Izbrisano. Rat sa bošnjacima je bio tabu tema. Nešto na što se gledalo sa tugom. Ustaše su voljele muslimane. Partizani su voljeli muslimane. Nikome zapravo ovdje i nije jasno što se dogodilo u bosni. HDZ majku im jebem. Koliko ja znam, nastao je problem na nekoj pumpi oko goriva. To je bilo prvo rešetanje. :( Šušak je petljao oko Bosne.Šupak. Alija je htio muslimansku Bosnu. Ne multikulturološku. Muslimansku. Šupak. Karadžić je bio psihijatar koji bi trebao ići u psihijatra. Idiot.

Kako kod bilo, ne, ja se nadam da vam više nikada (politički, vojno) nećemo pomagati, ali bilo bi pošteno od vas da skinete masku muje i hase i pokažete pravo lice koje nije baš tako nasmiješeno.

Naravno, ponavljam, poznajem jako puno bošnjaka- muslimana sa hrvatskim putovnicama, sa kućama koje su sagradili u hrvatskoj na moru i od njih žive od turizma, znam bošnjaka koji rade u firmi kojoj i ja radim, a znam nešto njih koji žive u Bosni. Većinom su to jako dragi ljudi, tako da ja u ovom svom postu ništa ne generaliziram.

Moj zaključak u svemu ovome je da imate jako dobre povijesničare, novine, tv, ljude koje potpaljuju vatru iz nekih razloga, ljude koji sve to financiraju i one glavne kojima je zadatak držati idealnu temperaturu bosanskog lonca koji će po nečijoj potrebi proključati i eruptirati.

Kada ste već tako oštri i sigurni u svoju čistoću, a ne kao mi agresori hrvati i srbi, malo se i vi zapitajte "Tko je počeo rat?" Može i kada je počeo rat? Ako ćemo pošteno...
S tobom sam se slagao oko onog posta na pocetku ali ovo sad sto si napisao je cista smijurija.Na tugom se gledao rat sa bosnjacima?Ustase su voljele muslimane..hahahahaha jesi ti normalan???Pa jel te stid da raspravljas o Bosni a i ptice na grani i najvece budale koje su ikad ista procitale i naucile znaju sta se desilo s Bosnom i ko je tu zapoceo.Pa ovo je najosnovniji problem svega sto niko nece da prizna svoje zlocine ni ocite stvari koje su se desile.Cuj ko je poceo rat,a ljudi nebosnjacke nacionalnosti su poceli da stvaraju mrznju i podjelei da na ljude s kojima su zivjeli godinama i pili kafu tek tako napadnu zbog bolesnicke politike nekih ljudi.Kad si tako pametan samo mi odg.na pitanje zasto ste napali na svoju drzavu?Zasto ste htjeli da otcjepite Bosnu i istrijebite muslimane?Zasto,zasto,zasto???Ne kazem da armija nije cinila zlocine,ali zar ce se pomilovat covjek koji napada,puca i okrece se protiv svoje zemlje tek tako?Alija je bio daleko od cvjecke,al stvarno nema smisla da ga se trpa u kos s drugim bolesnicima,jos po vama ispada da ga je Alija zapoceo braneci svoju zemlju..e moj jarane...
aldinjo

#1911 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by aldinjo »

Ovi ovdje dođu samo da isprovociraju Bošnjake i to kakvim nebulozama. :(
Elims

#1912 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

aldinjo wrote:Ovi ovdje dođu samo da isprovociraju Bošnjake i to kakvim nebulozama. :(
Oprosti,nismo znali da je ovo ekskluzivno Bošnjački forum,evo nećemo više.
sokkia

#1913 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

Danas su takvom politikom gotovo potpuno Hrvate izbacili sa vlasti(te izgubili potencijalnog političkog saveznika),a Srbima omogućili da postanu najjači politički faktor u državi,e pa za mene su ti problemi i njihovo riješenje puno važniji od toga čija muda su bila veća u ratu i ko je gdje bio u pravu.Pozz
kao prvo, Bošnjaci ne igraju ulogu žrtve nego to i dan danas jesu i to upravo zbog politike koju vodi i istok i zapad .
te politike nikako ne dozvoljavaju ovoj državi da stane na svoje noge.
za ovo su dobrim djelom zaslužni i bošnjacki politicari zato što više vode racuna o vlastitoj guzici nego o narodu i državi.
lagunđija je najbolji primjer za to.
kao drugo,gdje su to Hrvati izbaceni iz vlasti, na kom nivou ,? kantonalnom,? federalnom,? državnom?
dođi prijatelju u Travnik pa vidi,
skoro svugdje gdje ima par hrvatskih kuca ima javna rasvjeta a može biti i deset puta veci broj bošnjackih ali je nema,
zašto?
zato što se neka srestva djele 50:50 i a njih objektivno manje ima i mogu sebi to priuštiti,meni to baš i nije jasno ali...,
da se razumijemo, ja nisam protiv ovoga, neka ljudi dobiju ali jesam protiv toga da iako imaju sve isto pa cak i više od druge strane i dalje kukaju kako su majorizirani i kako nisu ravnopravni.
i još nešto cu dodati a to je što svi znamo; istina je da svi obicni ljudi ovdje nemaju nikakvo pravo a još žalosnije je to da nam je svima danas gore nego juce a strepimo za sutra.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#1914 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by anthraxQ »

Elims wrote: i onda ti meni pričaj da su Bošnjaci kičma ove države...zapravo i jesu,ali samo zajedno sa Srbima i Hrvatima i nakako drukčije

smijesno je to sto mi uopce diskutiramo o ovome.

postoje tri strane ovdje - jedna zeli ovu drzavu, dvije je ne zele. u tome je cijela sustina...

klasika - pobunjenici i vlada. Zna se ko je bio vlada, zna se i ko je NAPUSTIO vladu, zna se i ko je pravio neke Zajednice i Republike kada nije bilo ni pomena o sukobima, o muzahidinima i sl...
Sve sto je Armija uradila je reakcija na secesionizam hrvata i srba. I ne znam ko ti je rekao da su se bosnjaci borili za muslimansku drzavu - bosnjaci su se borili za GOLI OPSTANAK, pod napadom dvije strane na trecu...
To sto je na sceni u drugoj polovini rata postojala islamizacija Armije je ustvari napustanje ideje da uopce postoji neka kriticna masa srba i hrvata koji bi se borili za BiH.

Islamizacija je okretanje bosnjaka samima sebi usljed bezizlazne situacija u kojoj bosnje pricaju o multietnicnosti dok ostali kopaju jame...

Ko je hrvate natjerao da prave HZHB i HRHB? Bosnjaci? Gdje je to u bilo kojoj drzavi normalno. Kada bosnje reaguju na secesionizam onda su to zelje za muslimanskom drzavom, a kada Hrvatska reaguje na SAO Krajinu, onda je to borba za jedinstvenu Hrvatsku.

Ne mozete shvatiti izgleda da ste BILI STRANA KOJA JE POKUSAVALA SJEBAT OVU DRZAVU I S VAMA NEMA RASPRAVE. KAD PRIZNATE SVOJE, ONDA SE MOZE BITI REALAN.
I glasali ste za nezavisnu BiH samo da bi se popustio pritisak na Hrvatsku i prenio rat u Bosnu.
anthraxQ

#1915 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by anthraxQ »

Tragos wrote:@ antrax i sekkia

Bilo bi krajnje glupo da ja držim ovdje neko predavanje o povijesti i hrvatima i srbima na području bosne. Možemo mi pričat rekla- kazala koliko hoćemo, ali ne možemo "počinjati" povijest odakle nam paše. O čemu možemo pričati? Samo o dokazima, pismima, spomenicima... Ovo nije tema o tome, pa neću dalje.
Ne. Ja nisam za cijepanje Bosne , niti je za to 95% ljudi u hrvatskoj. Bosna nije tema ni u kojoj od priča koje se odvijaju tokom dana u našoj državi, tako da možete odahnuti što se toga tiče... :)
Ja sam da Bosna bude u današnjim granicama. Bosna je multietnička. Ne bez razloga. Srbin se ima pravo izjasniti da je Srbin. Hrvat da je Hrvat, Bošnjak da je Bošnjak. To je cijela priča.
ok.

pa u cemu je problem, jaro onda? :)

realno priznaj da nema bosnjaka da bi bosna bila samo uspomena? to je i pticama na grani jasno.
Tutnjavac

#1916 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Najviše volim kad prigovaraju Bošnjacima i Armiji stvari koje su nastale nakon prvih napada, nakon osnivanje VRS, nakon osnivanja HZ HB, nakon sporazuma između ove dvije tvorevine... Ono, koji vam je k.rac što niste bili i dalje glupi hajvani, što niste i dalje gledali šta vam radimo i šta ćemo vam uraditi...

Koja je vojska bila vjerska vidi se po tome koliko je tuđih vjerskih spomenika srušila... Imate negdje te račune, pa saberite, pa dijelite broj porušenih vjerskih objekata s brojem stanovnika, brojem vojnika...

Čuj što je počela islamizacija Armije... Bog te vidio, isto da te žena prevari, pa ti sutradan pregovara što u kafiću namiguješ drugoj...
Elims

#1917 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

sokkia wrote:
kao prvo, Bošnjaci ne igraju ulogu žrtve nego to i dan danas jesu i to upravo zbog politike koju vodi i istok i zapad .
te politike nikako ne dozvoljavaju ovoj državi da stane na svoje noge.
za ovo su dobrim djelom zaslužni i bošnjacki politicari zato što više vode racuna o vlastitoj guzici nego o narodu i državi.
lagunđija je najbolji primjer za to.
kao drugo,gdje su to Hrvati izbaceni iz vlasti, na kom nivou ,? kantonalnom,? federalnom,? državnom?
dođi prijatelju u Travnik pa vidi,
skoro svugdje gdje ima par hrvatskih kuca ima javna rasvjeta a može biti i deset puta veci broj bošnjackih ali je nema,
zašto?
zato što se neka srestva djele 50:50 i a njih objektivno manje ima i mogu sebi to priuštiti,meni to baš i nije jasno ali...,
da se razumijemo, ja nisam protiv ovoga, neka ljudi dobiju ali jesam protiv toga da iako imaju sve isto pa cak i više od druge strane i dalje kukaju kako su majorizirani i kako nisu ravnopravni.
i još nešto cu dodati a to je što svi znamo; istina je da svi obicni ljudi ovdje nemaju nikakvo pravo a još žalosnije je to da nam je svima danas gore nego juce a strepimo za sutra.
:thumbup: slažem se sa gotovo svime što si rekao

samo dvije stvari...

Hrvati ne biraju svoga člana predsjedništva,to je činjenica i takvoga presedana nigdje na svijetu nema...što se mene tiče može predstavnik Hrvata biti i Bošnjak ili Srbin,ali ga moraju izabrati Hrvati,a ne stranački obojeni Bošnjaci kojima je naređeno da zaokruže hrvatskoga predstavnika

Što se tiče primjera sa Travnikom,sve je meni jasno,ja sam iz multietničnog grada i među običnim stanovništvom nema podjela,ništa Bošnjaci ne rade Hrvatima u gradovima gdje su većina,daleko od toga

sve ostalo je na mjestu što si rekao
anthraxQ wrote:
smijesno je to sto mi uopce diskutiramo o ovome.

postoje tri strane ovdje - jedna zeli ovu drzavu, dvije je ne zele. u tome je cijela sustina...

klasika - pobunjenici i vlada. Zna se ko je bio vlada, zna se i ko je NAPUSTIO vladu, zna se i ko je pravio neke Zajednice i Republike kada nije bilo ni pomena o sukobima, o muzahidinima i sl...
Sve sto je Armija uradila je reakcija na secesionizam hrvata i srba. I ne znam ko ti je rekao da su se bosnjaci borili za muslimansku drzavu - bosnjaci su se borili za GOLI OPSTANAK, pod napadom dvije strane na trecu...
To sto je na sceni u drugoj polovini rata postojala islamizacija Armije je ustvari napustanje ideje da uopce postoji neka kriticna masa srba i hrvata koji bi se borili za BiH.

Islamizacija je okretanje bosnjaka samima sebi usljed bezizlazne situacija u kojoj bosnje pricaju o multietnicnosti dok ostali kopaju jame...

Ko je hrvate natjerao da prave HZHB i HRHB? Bosnjaci? Gdje je to u bilo kojoj drzavi normalno. Kada bosnje reaguju na secesionizam onda su to zelje za muslimanskom drzavom, a kada Hrvatska reaguje na SAO Krajinu, onda je to borba za jedinstvenu Hrvatsku.

Ne mozete shvatiti izgleda da ste BILI STRANA KOJA JE POKUSAVALA SJEBAT OVU DRZAVU I S VAMA NEMA RASPRAVE. KAD PRIZNATE SVOJE, ONDA SE MOZE BITI REALAN.
I glasali ste za nezavisnu BiH samo da bi se popustio pritisak na Hrvatsku i prenio rat u Bosnu.
dvije je ne žele,a jedna bi radije umrla od gladi nego da se aktivira malo po tome pitanju...i šta dalje?...ovako će biti zauvijek?

ja nisam bio nikakva strana,niti sam je ja želio sjebati,kao ni većina Hrvata običnih vojnika te civila...to što su političari i određene visoko pozicionirane ličnosti u vojsci iz Hrvatske i zapadne Hercegovine imali takve težnje se ne može pripisivati današnjim generacijama hrvata 22 godine poslije

U vezi krajine,ogroma je razlika jer Srbi nisu konstitutivni narod u Hrvatskoj,a Hrvati i Srbi u BiH jesu

i da ja nisam za treći entitet,mene ionako ne bi zahvatio,pa da mi ne pripisujete takve težnje
Last edited by Elims on 06/04/2014 16:28, edited 5 times in total.
Elims

#1918 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

dupli :skoljka:
Last edited by Elims on 06/04/2014 16:16, edited 1 time in total.
Elims

#1919 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

još jedan dupli,izvinjavam se
sportman1

#1920 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sportman1 »

u prvom clanu ustava srh je pisalo da je hrvatska drzava hrvata i srba.
Tutnjavac

#1921 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Srbi u Krajini/Hrvatskoj su bili konstitutivni dok hrvatska većina nije izglasala novi ustav. :)
Elims

#1922 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

mislite dok ti isti Srbi nisu protjerali Hrvate iz krajine i opljačkali im domove te podržali agresiju JNA na zapadnu Slavoniju,a i sami učestovali u ubijanju i paljenju kuća svojih susjeda?
Škobo Habu

#1923 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Škobo Habu »

i jedan od krivaca je takva politika i rezonovanje Bošnjaka koji su svojom jednodimenzionalnom i striktno jednonacionalnom politikom doveli BiH u situaciju u kojoj su Srbi nikad jači od potpisivanja dejtona.Srbi se udaljavaju od prvobitnoga dejtona i prebacivaju sve što mogu na državni nivo te tamo mogu blokirati šta god žele i šta god je za korist BiH i njenih građana.

Bojim se da mješaš kruške i jabuke.
Tema je sukob HVO i ABiH na području Srednje Bosne, i u tom kontekstu treba gledati cijelu raspravu. Kada se govori o ratnom periodu, tu je teško isključiti emocije, što znači da se u mnogo čemu ne može biti 100% objektivan. Pogotovo iz ugla nekoga ko je taj rat doživio i proš'o ga na najgori mogući način, a vjerujem da takvih ima i ovdje.
No, ono što bi trebalo biti centralno mjesto rasprave jeste sam početak i uzroci samog sukoba, jer po tom pitanju imamo sasvim različita mišljenja i stavove. Često sam nailazio po hrvatskim portalima i forumima nekakve tvrdnje o planskom naseljavanju Srednje Bosne izbjeglicama iz Istočne, koje je, kao, ima namjeru sprovesti sam bošnjački politički vrh kao neki vid kompenzacije za izgubljene teritorije. Ono što je najapsurdnije u takvim tvrdnjama jeste činjenica da zagovornici takvog vida ratne propagande ne poznaju uopšte situaciju po tom pitanju u tom dijelu BiH. Samo goraždansko ratište je u doba početka hrvatsko-bošnjačkog sukoba zauzimalo nekoliko opština na prostoru I.Bosne, a jedinice ABiH su bile na samo par kilometara od višegradske brane. Stoga, nema potrebe da se ova tema romatra kroz današnja aktuelna politička zbivanja, već samo kroz činjenice i događaje iz perioda samog sukoba. I, naravno, da se pojedinačno utvrdi odgovornost obje strane u sukobu.
aldinjo

#1924 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by aldinjo »

Elims wrote:
aldinjo wrote:Ovi ovdje dođu samo da isprovociraju Bošnjake i to kakvim nebulozama. :(
Oprosti,nismo znali da je ovo ekskluzivno Bošnjački forum,evo nećemo više.
Malo mozak uključi pa ćeš shvatiti šta sam želio reći. :(Ali vala nije ni velikohrvatski. :roll:
Bosnjak333

#1925 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

Ja sam ponosan Bosnjak i veliki sam nacionalista,ali nikada ne bih pristao na etnicki cistu BiH,pogotovo ne upotrebom sile kao sto neki nasi cijenjeni forumasi na prethodnim stranicama opisase namjere Bosnjaka.

Citao sam par stranica unazad pa da svoje vidjenje iznesem hronoloskim redom sezuci u proslost par stotina godina unazad jer su pojedinci sukob ARBiH i tzv. HVO-a uspjeli smjestiti u vrijeme Osmanskog carstva.

Da je bilo odvodjenja krscanske djece u Carigrad-jeste
Da je bilo masovne i nasilne islamizacije-nije

Ovo prvo je davno potvrdjena cinjenica,o njoj se ne treba vise ni diskutovati jer je stvarno tacno da su Janjicare cinila uglavnom islamizirana i oteta djeca krscana sa cijelog podrucja Osmanskog carstva.Sto se drugog tice prije se genocidna ideja moze primijeniti na Srbiju i Hrvatsku nego na OC jer u toku cijelokupne vladavine Osmanlija na podrucju BiH su zivjeli i katolici i pravoslavci.Da su Osmanlije htjele provesti islamizaciju u punom kapacitetu u BiH danas ne bi bilo ni Srbi ni Hrvata.Sto se npr. ne moze reci za muslimane koji su ostali u Srbiji nakon povlacenja OC ili za muslimane Like koja je pripala Hrvatskoj.Svi su nasilno preobraceni na pravoslavlje i katolicanstvo i pazite sada,nije ostao nijedan musliman na tom podrucju!

Tako danas u Hrvatskoj medju Hrvatima imate bosnjacka prezimena Begovic,Begic,Alilovic,Mustapic,Alagic,Dizdarevic i tako dalje.Dokaz da su Bosnjaci Like i juzne Dalmacije nastali pokrstavanjem Bosnjaka.

I u ovom ratu smo deset puta bili humaniji.Ipak,Bosnjaci su narod koji je najbrojniji i po tome bi trebao biti najmocniji,ali tako nije bilo.U kategorijama najvise poginulih vojnika i civila Bosnjaci su daleko ispred druga dva konstitutivna naroda.Hrvati koji su imali najmanje zrtava dozivjeli su najvecu katastrofu u posljednjem ratu jer su se najmasovnije iselili.
Neko je naveo crkvu u Gocoj Gori,i to je jako dobar primjer.Za mene bi bila bruka i sramota zapaliti jedan takav spomenik kulture,izrazito vazan za BiH.U Livnu ne bude sukoba izmedju Bosnjaka i Hrvata,ali Hrvati ipak zapale Curcinicu,a Bosnjaci nakon sto su u krvavim borbama porazili HVO u Travniku ne zapale katolicku crkvu u Travniku.

Jednostavno Bosnjaci i Hrvati su totalnog razlicitog mentaliteta.U Posavinu u kojoj je prije rata bilo vise Hrvata od Bosnjaka na kraju se vrati pedeset puta vise Bosnjaka.Zar ste tolike kukavice pa se bojite Srba,a Dodik i Covic k'o braca rodjena?
Post Reply