Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#1901 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

NediM17 wrote:Legao Hankook Ventus Prime 3 u Maji. Prezadovoljan uslugom, i gumama. Najbolji odnos ulozeno-dobijeno 100%. :thumbup:
Hankook nije Michelin ili Continental, ali da su postali ozbiljno ime u gumarskoj industriji jesu. Jos uvijek im je zimska guma malo veci zahvat, ali su ljetne dobro aporvirali.
Ventus su inace bile vrlo popularne u tom segmentu i prije 5-10 godina.
NediM17

#1902 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

Bio sam vani i imao sam priliku za slicne pare uzeti Conti PremiumContact5, ali siguran sam da se necu pokajati. :D
sve na kvadrat

#1903 Re: Ljetne gume

Post by sve na kvadrat »

legle continental cpc 5..dobro leži na cesti, vidjet ćemo ponašanje na kiši...
klavirdžija

#1904 Re: Ljetne gume

Post by klavirdžija »

NediM17 wrote:Ne znam za ove normalne gume, ali ovom Michelin zelenom (Michelin Energy Saver) sam razocaran, bar na suhom. Inace ove zelene gume mi se cine kao jedna velika rinaka.

Na suhoj podlozi hoce klizat iz trece (auto ima cca. 320NM momenta) :-) . Ali sjecam se isto tako da sam ga jednom ubijao uz Bradinu, pljusti kisa iz neba i iz zemlje, i samo na jednoj krivini je guzicu bogdu bacilo. Isto se dobro sjecam da sam na izlazu iz medene drugom poklopio pun gas, i nije puno klizala. Uglavnom, cini mi se da je na mokrom ta guma puno bolja, a mozda i grijesim.
Ja sa svojim (nedavno montirao par nazad) za sada i više nego zadovoljan. Doduše, ove zamijenjene su bile očajne, možda zbog toga. :D

Uglavnom, odlično drže i na suhom i na mokrom, vidjećemo hoće li tako i ostati nakon što nakucam kilometraže.
preludezalude

#1905 Re: Ljetne gume

Post by preludezalude »

Koja je bitna razlika izmedju guma s oznakom C i onih bez te oznake?
direstraits0078

#1906 Re: Ljetne gume

Post by direstraits0078 »

Mislis konstrukcijski ili? C su gume za teretna vozila, obicno imaju veci index opterecenja, nizi index brzine.
preludezalude

#1907 Re: Ljetne gume

Post by preludezalude »

direstraits0078 wrote:Mislis konstrukcijski ili? C su gume za teretna vozila, obicno imaju veci index opterecenja, nizi index brzine.
Da, konstrukcijski. Da li to znaci da te gume se ne stavljaju na "obicno vozilo" ili jednostavno mogu se staviti ali se vise "dobije" sa gumama bez te "C" oznake? Grubo receno.
direstraits0078

#1908 Re: Ljetne gume

Post by direstraits0078 »

preludezalude wrote:
direstraits0078 wrote:Mislis konstrukcijski ili? C su gume za teretna vozila, obicno imaju veci index opterecenja, nizi index brzine.
Da, konstrukcijski. Da li to znaci da te gume se ne stavljaju na "obicno vozilo" ili jednostavno mogu se staviti ali se vise "dobije" sa gumama bez te "C" oznake? Grubo receno.
Ne montiraju se na putnicka vozila. Razlozi su u drugacijoj konstrukciji prilagodjenoj vecim masama i nizim brzinama. Tipicno je bocni zid ojacan, gazni sloj itd. Sto znaci da nisu prilagodjene za putnicka vozila. Imaju cesto i drugacije izveden rub koji nalijeze na felgu.

Uglavnom, koliko god bila privlacna cijena, nisu namijenjene za putnicka vozila.
r_faruk

#1909 Re: Ljetne gume

Post by r_faruk »

Cesto citam "zamijenio samo prednje gume", ili zadnje.... Sto ne zamijenite sve cetiri?

Ima li kakve prednosti u mijenjanju pola guma
NediM17

#1910 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

Mostarci, u Nuica je onaj Hankook 107KM. Eto, mozda nekom bude korisna informacija. :thumbup:
condy

#1911 Re: Ljetne gume

Post by condy »

r_faruk wrote:Cesto citam "zamijenio samo prednje gume", ili zadnje.... Sto ne zamijenite sve cetiri?

Nekad nema potrebe za mijenjanjem svih guma i prednjih i zadnjih. Npr. ako voziš jedan set više godina, tako da ih uvijek montiraš na iste točkove, kao ja ljeva prednja i desna prednja, zadnja lijeva i zadnja desna. Kad tako radiš a što se smatra ispravnim, ove prednje će otići dosta brže ako je prednji pogon odnosno zadnje ako je zadnji pogon. Za tri godine sam poderao ljetne prednje gume, a zadnje su mi bile sasvim dobre mogu još komotno dvije godine, i promjenio sam samo prednje ljetne. Sad ih rotiram svake dvije godine da se ujednačeno troše. Mislim da će trajati više možda godinu do dvije ali onda ću mijenjati cijeli set guma. Finansijski je lakše promjeniti po dvije. Ne opravdavam nikakve druge kalkulacije kad neko stavi dvije nove a ostavi dvije loše gume.
topcam
Vozim: uzbrdo

#1912 Re: Ljetne gume

Post by topcam »

NediM17 wrote:Ne znam za ove normalne gume, ali ovom Michelin zelenom (Michelin Energy Saver) sam razocaran, bar na suhom. Inace ove zelene gume mi se cine kao jedna velika rinaka.

Na suhoj podlozi hoce klizat iz trece (auto ima cca. 320NM momenta) :-) . Ali sjecam se isto tako da sam ga jednom ubijao uz Bradinu, pljusti kisa iz neba i iz zemlje, i samo na jednoj krivini je guzicu bogdu bacilo. Isto se dobro sjecam da sam na izlazu iz medene drugom poklopio pun gas, i nije puno klizala. Uglavnom, cini mi se da je na mokrom ta guma puno bolja, a mozda i grijesim.

Pa nemoj po makadamu puni gas nije sluzbeno ;)
Sreca moja pa imam samo 120 Nm momenta, jos ljetne nisam montirao, a te Michelin ES, su dosle orginal na autu. Meni svakako vise vrijedi
da je guma na mokrom bolja, bila ljetna ili zimska. Ovih dana cu ih montirati, nikako da nadjem vremena niti je vrijeme za ljetne, iskreno.

Svakako se treba prilagoditi, posebno sad u prelaznom vremenu sa meksih zimskih na tvrdje ljetne, proklizes i sa slabijim motorom.
Pogotovu ja sad, jer su zimske 215, a ljetne 205 (nisam pazio :izet: )

Na starom autu je bilo kako treba, zimske dva broja "manje", i opet mi se znalo desiti da se digne bijeli dim k´o iz kripte.
topcam

#1913 Re: Ljetne gume

Post by topcam »

condy wrote:
r_faruk wrote:Cesto citam "zamijenio samo prednje gume", ili zadnje.... Sto ne zamijenite sve cetiri?

Nekad nema potrebe za mijenjanjem svih guma i prednjih i zadnjih. Npr. ako voziš jedan set više godina, tako da ih uvijek montiraš na iste točkove, kao ja ljeva prednja i desna prednja, zadnja lijeva i zadnja desna. Kad tako radiš a što se smatra ispravnim, ove prednje će otići dosta brže ako je prednji pogon odnosno zadnje ako je zadnji pogon. Za tri godine sam poderao ljetne prednje gume, a zadnje su mi bile sasvim dobre mogu još komotno dvije godine, i promjenio sam samo prednje ljetne. Sad ih rotiram svake dvije godine da se ujednačeno troše. Mislim da će trajati više možda godinu do dvije ali onda ću mijenjati cijeli set guma. Finansijski je lakše promjeniti po dvije. Ne opravdavam nikakve druge kalkulacije kad neko stavi dvije nove a ostavi dvije loše gume.
Rotiraj godisnje. Upitno je da li se trose zbog pogona, ja vise idem na to da prednjim upravljas i radi toga imas ili imamo vecu potrosnju prednjih guma,
ako driftas ili vozis reli trke to je drugo, ali ako vozis kao obican vozac citaj normalno ili bolje obicno, onda su prednje one koje se vise trose.
amar1994

#1914 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

to ir radi tezine motora, mjenjaca koji su na njima i + veci diskovi, sve to igra ulogu :)
btw. kad smo kod guma, maloprije umalo ne udari motoristu, izletio mi na raskrsnici kranjceviceva-tesanjska, kakv je ono asfalt i *urac da izvinete(izlizano do maksimuma :-) ), jedva stadoh a isao 40 na sat :-) :shock:
NediM17

#1915 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

topcam wrote:

Sreca moja pa imam samo 120 Nm momenta, jos ljetne nisam montirao, a te Michelin ES, su dosle orginal na autu. Meni svakako vise vrijedi
da je guma na mokrom bolja, bila ljetna ili zimska. Ovih dana cu ih montirati, nikako da nadjem vremena niti je vrijeme za ljetne, iskreno.

Svakako se treba prilagoditi, posebno sad u prelaznom vremenu sa meksih zimskih na tvrdje ljetne, proklizes i sa slabijim motorom.

Na starom autu je bilo kako treba, zimske dva broja "manje", i opet mi se znalo desiti da se digne bijeli dim k´o iz kripte.
Sluzbeni auto cuvam vise nego privatni. ;-)

I nije u pitanju nikakav makadam, nego asfalt. Taj Michelin mi je uvijek klizao prvu, drugu i trecu. Sa ovim Hankook-om je druga prica, iz prve nisam probavao niti imam namjeru, a mora klizati jer mislim da se 320NM sa radilice ne moze prenijeti na podlogu prvom brzinom, ali drugom i trecom auto vise ne klize, ili je to minimalno, za razliku od situacije na Michelinu kada sam nabio pun gas drugom, auto stoji u mjestu, a obrtomjer zalijepio na 4.5k rpm. :-) (nije klizala lamela nego tockovi, da ne kazu zlobnici da ne valja kvacilo).

@amar1994

Podloga jako puno znaci. :D

Ko god ne vjeruje neka nadje negdje izlizan asfalt i nek legne na kocnicu, negativno ce se iznenadit, nakon toga nek nadje neki dio gdje je frisko asfaltirano, i nek ne probava kociti ni za zivu glavu ako nije svezan. :wink:
mokhac

#1916 Re: Ljetne gume

Post by mokhac »

Naletile mi baš povoljno Michelin Energy Saver plus, 16-ke, DOT 2014, vožene prošlo ljeto, provjereno nisu prešle više od 2000km. Izašle bi me manje nego nove npr. Matador koji mi je prijatelj preporučio, a za npr Conti PC5 nove trenutno nemam love. Kakva su iskustva ako ih je neko imao, da uzimam ja to?
topcam

#1917 Re: Ljetne gume

Post by topcam »

NediM17 wrote:
topcam wrote:

I nije u pitanju nikakav makadam, nego asfalt. Taj Michelin mi je uvijek klizao prvu, drugu i trecu. Sa ovim Hankook-om je druga prica, iz prve nisam probavao niti imam namjeru, a mora klizati jer mislim da se 320NM sa radilice ne moze prenijeti na podlogu prvom brzinom, ali drugom i trecom auto vise ne klize, ili je to minimalno, za razliku od situacije na Michelinu kada sam nabio pun gas drugom, auto stoji u mjestu, a obrtomjer zalijepio na 4.5k rpm. :-) (nije klizala lamela nego tockovi, da ne kazu zlobnici da ne valja kvacilo).

@amar1994

Ko god ne vjeruje neka nadje negdje izlizan asfalt i nek legne na kocnicu, negativno ce se iznenadit, nakon toga nek nadje neki dio gdje je frisko asfaltirano, i nek ne probava kociti ni za zivu glavu ako nije svezan. :wink:
Kod mene moze proklizat u prvoj, druga treca jok bogme :) Na suhom. Na ledu da.

Nevezano za temu, ali se radi o gumama, kolega ima motor, i sav nekako izgreban, pitam ga onako proforma, sta je bilo?
Kaze kupio novu gumu i staru mu bilo zao tek tako bacit.. :mrgreen:
amar1994

#1918 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:

@amar1994

haos zivi, meni toyo slajdra samo u prvoj, ostale jok :D (270nm) :lol: , al ovo je bas haos, samo malo brze da sam vozio , kucno bi ga sigurno :run:
neki dan po onoj najvecoj kisi probam sa 80 na 0, manje se palio abs :-) :-) , za sta nam uzimaju putarinu, stavrno ne znam :twisted: :roll:
mrsamras

#1919 Re: Ljetne gume

Post by mrsamras »

amar1994 wrote:to ir radi tezine motora, mjenjaca koji su na njima i + veci diskovi, sve to igra ulogu :)
btw. kad smo kod guma, maloprije umalo ne udari motoristu, izletio mi na raskrsnici kranjceviceva-tesanjska, kakv je ono asfalt i *urac da izvinete(izlizano do maksimuma :-) ), jedva stadoh a isao 40 na sat :-) :shock:
I ja sam cesto krivo asvalt dok nisam stavio nove gume.
SAd suvgdje koci za deset :)
Ima nekoliko ekstremnih situacija i to po kisi... da sam bio sa starim gumama, ne bi bilo dobro.

Michelin Prim 3 dim 205-55-16
NediM17

#1920 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

@amar1994

Ne znam da li je slucaj kod tebe na HDI-ju, ali recimo neki Fiatovi JTDm su podeseni da prve dvije ili tri brzine motor ne isporucuje full snagu/momenat, nego rade priguseno, tako da tu ima manje snage/momenta, ali zato sve sto imaju mogu iskoristiti jer ne vrte u prazno. :thumbup:

Moja KIA nema ni kontrolu trakcije, tako da je odmah lijepila u 4.5k rpm. :-)

Sto se tice kocenja na kisi (dobroj kisi, pljusku), i ja nekad imam utisak da auto bolje koci nego na suhom. Mislim da kisa sapere ulje i masnocu sa ceste, i da je samim time grip bolje. Najgora stvar su prve kapi kise, tada je cesta kao led.

@topcam

Ma sa atmo. benzincima i pored najbolje volje ne mozes proslajdrati, a kamo li slucajno, izuzev prve brzine. :D

Ja samo kazem da mi je na tim gumama auto klizalo i onda kada mi je snaga trebala, ima snage, ali se ne moze prenijeti na podlogu. Sada je puno bolje.

@mrsamras

I kod mene su nove gume, pa itekako ima razlike zavisno od podloge. Ako ne vjerujes, probaj ono sto napisah iznad. :wink:
amar1994

#1921 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:@amar1994

Ne znam da li je slucaj kod tebe na HDI-ju, ali recimo neki Fiatovi JTDm su podeseni da prve dvije ili tri brzine motor ne isporucuje full snagu/momenat, nego rade priguseno, tako da tu ima manje snage/momenta, ali zato sve sto imaju mogu iskoristiti jer ne vrte u prazno. :thumbup:

Moja KIA nema ni kontrolu trakcije, tako da je odmah lijepila u 4.5k rpm. :-)

Sto se tice kocenja na kisi (dobroj kisi, pljusku), i ja nekad imam utisak da auto bolje koci nego na suhom. Mislim da kisa sapere ulje i masnocu sa ceste, i da je samim time grip bolje. Najgora stvar su prve kapi kise, tada je cesta kao led.
ima tcs srecom, mislim da jedino u prvoj ne daje maksimum ali nisam testirao, druga treca lijepi :D , ove ostale brzine, meh fali kuveta :lol: :mrgreen: , jedino kada imam manje snage je dok je hladan tj. dok gori plava lampica, tada mi bukvalno ne da 100% mogucnosti :)
ovo si upravu, koliko sam samo puta na biciklu pao kad je bila takva polu-mokra cesta :-) :lol:
:thumbup:
amar1994

#1922 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

mrsamras wrote:
amar1994 wrote:to ir radi tezine motora, mjenjaca koji su na njima i + veci diskovi, sve to igra ulogu :)
I ja sam cesto krivo asvalt dok nisam stavio nove gume.
SAd suvgdje koci za deset :)
Ima nekoliko ekstremnih situacija i to po kisi... da sam bio sa starim gumama, ne bi bilo dobro.

Michelin Prim 3 dim 205-55-16
meni se desavalo i sa novim continentalom zimskim koji je meksi :-)
do ceste je :wink:
francco

#1923 Re: Ljetne gume

Post by francco »

Pitanje jedno za sve, dali ima veze to sto sam gume od 205/55/16 stavio na felge 16/7,5J a bile su na 16/7J, dali ce to praviti probleme gumi! U pitanju je dunlop max energy 2016.g !?
NediM17

#1924 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

Nece praviti nikakve probleme.
francco

#1925 Re: Ljetne gume

Post by francco »

:thumbup: hvala najljepse
NediM17 wrote:Nece praviti nikakve probleme.
Post Reply