Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- Alhemicarkaa
#1901 Re: Trudnjače i porodilje online
Iskreno, nisam se ja prepala MRSA-e (mislim jesam malo, ali zdravstveni sam radnik i razumijem i rizike i sve), već nespremnosti u ovoj situaciji. Srodila sam se sa idejom da ću se poroditi u Vojnoj, o Jezeru uopće nisam razmišljala, ne znam nijednog doktora, ni procedure, ni ništa. Jednostavno za mene to porodilište do sada nije bila opcija, a termin se jako bliži.
LaCici, imaš pp.
LaCici, imaš pp.
-
LeeLooSA
#1902 Re: Trudnjače i porodilje online
Moze znaci na Jezeru carski uz spinalnu? Jel' imaju odredjeni doktori koji to rade, ili svi to rade? Ja sam imala vec 2 carska (ona starinska od pupka prema dole) i stvarno imam TRAUME od porodjaja carskim rezom. Ne bih to nijednoj zeni pozeljela, OSIM u slucaju KRAJNJE nuzde. Najteze mi je padao onaj dio kad gola golcata legnem na onaj sto... moze li mi forumasica koja je pisala o porodu uz spinalnu, malo podrobnije pojasniti proceduru? A posebno bi me zanimalo ko od doktora radi ovu vrtu poroda. Zahvaljujem unaprijed 
-
madame noire
#1903 Re: Trudnjače i porodilje online
Vojna bolnica ima neuporedivo bolji tretman porodilja...
Prijateljica je prvu bebu rodila u Vojnoj kod dr. Masica drugu bebu na GAKu. Oba poroda su bila lagana, bez epiziotomije
i kaze da je tretman u Vojnoj prije u toku i nakon poroda neuporedivo bolji...
Na GAKu one nazovibabice-kao da nisu zene, kao da one nisu radjale...no sve je to manje vazno kad s vasom bebicom dodjete doma
Prijateljica je prvu bebu rodila u Vojnoj kod dr. Masica drugu bebu na GAKu. Oba poroda su bila lagana, bez epiziotomije
Na GAKu one nazovibabice-kao da nisu zene, kao da one nisu radjale...no sve je to manje vazno kad s vasom bebicom dodjete doma
-
ima nade
#1904 Re: Trudnjače i porodilje online
Eh da vam se i ja pridruzim 34 pune sedmice, takode planiram u Vojnoj porod. Prirodno ili na carski jos nista ne znam tek slijedece sedmice idem na prvi pregled u bolnicu. Sto se tice Plivasepta kupila sam ga u petak u apoteci na Dobrinj (plivasept pjenusavi tj. Rozi) zutog nije bilo , narucili su ga prije 10 tak dana pa cekaju da im dostave.
-
madame noire
#1905 Re: Trudnjače i porodilje online
Za kupanje bebe i tretiranje rane od epija preporuca se zuti Plivasept (kamilica ph neutralan).
Rozi je previse agresivan pogotovo za bebinu kozu...ja bih ipak sacekala zuti Plivasept
Rozi je previse agresivan pogotovo za bebinu kozu...ja bih ipak sacekala zuti Plivasept
-
ima nade
#1906 Re: Trudnjače i porodilje online
Pa ja sam ovaj rozi vise kupila radi sebe i ostalih koji se budu vrtili oko bebe , da se ja okupam prije i poslije bolnice i za pranje ruku. A bebu ne mislim kupati plivaseptom osim ako patronazna to ne predlozi. Bolje da ga imam nego da zatreba pa da ga ne mogu naci
. U svakom slucaju za bebu zuti kao preventiva , osim u slucajevima ako je MRSA vec dokazana, tada Rozi( ovo iz iskustva bliske osobe)
- wewa
#1907 Re: Trudnjače i porodilje online
onako dobronamjerno i nevezano za MRS: mislim da se u danasnjem drustvu pretjeruje s dezinfekcijom. mozete bebu drzati u gotovo apotekarskim uslovima, ali cete postici jedino to da kad se prvi put suoci s bakterijama iz normalnog okolisa njen imunitet reaguje izrazito burno. niko ne kaze da se treba presvlaciti bebu cim ste usli u kucu, a vozili se tramvajem. ali neki srednji put i normalno pranje ruku bi trebalo biti dovoljno...
- Alhemicarkaa
#1908 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja se uvijek sjetim priče koju mi je pričala moja nena. Gledala moju mamu kako pegla pelene, i rekla joj sine dragi, što to radiš. Kaže moja mama pa da ubijem sve baje. A nena njoj, ih, kad si ti bila beba, mi smo tvoje pelene sušili na drvima kraj šporeta, vidimo crva, otresemo pelenu i kažemo, iš sa djetinje pelene. Moja mama nikad nije bolovala od gripe 
- Irish
#1909 Re: Trudnjače i porodilje online
Rodila ljetos na GAK-u, prije toga lezala 5 dana na patologiji, i samo rijeci hvale imam za kompletno osoblje. Stvarno se iskustva razlikuju. Dakle, od tretmana i sestara na patologiji, preko babica u porodjajnoj sali, do meni tada sasvim nepoznatog dr. Katice koji je bio super ( sve do tada me vodio drugi), do te mjere da smo se uzajamno hvalili..., on mene da sam hrabra, ja njega sto je strpljiv samnom
A u vrijeme onih najjacih trudova sam jednu od babica scepala za ruku (ni krivu ni duznu, prisla da mi provjeri CTG), toliko jako da joj je ostalo plavo
, ali nije ni trenutka reagovala.., pustila me da je drzim u grcu cijelu kontrakciju koja je Bome trajala, jer sam vec bila na 9 prstica
I da ne zaboravim spomenuti i treceg dr. Koji je sivao .., isto
Ne znam stvarno, ali ja sam prezadovoljna i opet bih samo gore 
-
madame noire
#1910 Re: Trudnjače i porodilje online
Irish wrote:Rodila ljetos na GAK-u, prije toga lezala 5 dana na patologiji, i samo rijeci hvale imam za kompletno osoblje. Stvarno se iskustva razlikuju. Dakle, od tretmana i sestara na patologiji, preko babica u porodjajnoj sali, do meni tada sasvim nepoznatog dr. Katice koji je bio super ( sve do tada me vodio drugi), do te mjere da smo se uzajamno hvalili..., on mene da sam hrabra, ja njega sto je strpljiv samnomA u vrijeme onih najjacih trudova sam jednu od babica scepala za ruku (ni krivu ni duznu, prisla da mi provjeri CTG), toliko jako da joj je ostalo plavo
, ali nije ni trenutka reagovala.., pustila me da je drzim u grcu cijelu kontrakciju koja je Bome trajala, jer sam vec bila na 9 prstica
I da ne zaboravim spomenuti i treceg dr. Koji je sivao .., isto
Ne znam stvarno, ali ja sam prezadovoljna i opet bih samo gore
Svakako da ima i drugacijih iskustava, drago mi je zbog toga...
Jasno da ima porodilja koje su nezadovoljne tretmanom u Vojnoj isto kao onih koje su zadovoljne tretmanom na GAKu
- Felidae
#1911 Re: Trudnjače i porodilje online
eh, prvo pitanje za GAK i carski rez....ako je sekcija zakazana prime te na patologiju trudnoce prvi dan, prate te na CTG-u svaka dva sata, imas razgovor sa anesteziologom da ti pomogne odabrati anesteziju, u vecernjim satima ti rade kastriranje i prestajes jesti. ujutru prilikom vizite saznajes kad si na rasporedu.poslije sekcije dan provedes na intenzivnoj gdje sa sobom imas samo vlazne maramice i uloske, sutradan te prebacuju na odjel gdje ces biti sa bebacom i od tad se broje dani...treba da budes najmanje tri dana na tom odjelu.muz ti dolazi isti dan kad te prebace na taj odjel da ti donese stvari, naravno njega mozes vidjeti samo preko stakla, nikome nije dozvoljen ulazak na odjel. kad sam se ja porodila bile su one dvije marke za ukljuciti na telefonu, pa smo se gledali preko stakla i pricali na mob....
ja sam bila prestravljena MRSOM, ali na odjelu sestre, babice i doktorice i previse dezinfikuju ruke, tako da mi je laknulo. ja svom bebacu nisam prilazila tih dana dok ne operem i dezinfikujem ruke, za svaki slucaj....a neki dan sam saznala da je bebac zene koja je lezala samnom u sobi dobio mrsu...da li sam imala srece ili je sto sam strasno pazila...neznam.
ja sam bila prestravljena MRSOM, ali na odjelu sestre, babice i doktorice i previse dezinfikuju ruke, tako da mi je laknulo. ja svom bebacu nisam prilazila tih dana dok ne operem i dezinfikujem ruke, za svaki slucaj....a neki dan sam saznala da je bebac zene koja je lezala samnom u sobi dobio mrsu...da li sam imala srece ili je sto sam strasno pazila...neznam.
-
LeeLooSA
#1912 Re: Trudnjače i porodilje online
Mislis- klistir?Felidae wrote:eh, prvo pitanje za GAK i carski rez....ako je sekcija zakazana prime te na patologiju trudnoce prvi dan, prate te na CTG-u svaka dva sata, imas razgovor sa anesteziologom da ti pomogne odabrati anesteziju, u vecernjim satima ti rade kastriranje i prestajes jesti. ujutru prilikom vizite saznajes kad si na rasporedu.poslije sekcije dan provedes na intenzivnoj gdje sa sobom imas samo vlazne maramice i uloske, sutradan te prebacuju na odjel gdje ces biti sa bebacom i od tad se broje dani...treba da budes najmanje tri dana na tom odjelu.muz ti dolazi isti dan kad te prebace na taj odjel da ti donese stvari, naravno njega mozes vidjeti samo preko stakla, nikome nije dozvoljen ulazak na odjel. kad sam se ja porodila bile su one dvije marke za ukljuciti na telefonu, pa smo se gledali preko stakla i pricali na mob....![]()
Mene zanima da li si morala biti u potpunosti bez odjece za vrijeme trajanja operacije? Obzirom da se radi o spinalnoj anesteziji? Ili si mogla biti u gornjem dijelu pidzame ili majici? Ja sam imala vec 2 carska reza i nazalost znam kako ide procedura - ne znam kako je sa spinalnom... hajd mi to napisi. I ko te je porodio?
- yellow cat
#1913 Re: Trudnjače i porodilje online
Felidae wrote: u vecernjim satima ti rade kastriranje i prestajes jesti.
- Irish
#1914 Re: Trudnjače i porodilje online
yellow cat wrote:Felidae wrote: u vecernjim satima ti rade kastriranje i prestajes jesti.![]()
![]()
![]()
![]()
neka te, felidee, baš sam se nasmijala.
- Felidae
#1915 Re: Trudnjače i porodilje online
koliko ja znam svaki doktor radi carski uz spinalnu, jer se on ne razlikuje od onog pod narkozom, proces je isti, samo sto jos on moze pricati sa tobom dok si u spinalnojLeeLooSA wrote:Moze znaci na Jezeru carski uz spinalnu? Jel' imaju odredjeni doktori koji to rade, ili svi to rade? Ja sam imala vec 2 carska (ona starinska od pupka prema dole) i stvarno imam TRAUME od porodjaja carskim rezom. Ne bih to nijednoj zeni pozeljela, OSIM u slucaju KRAJNJE nuzde. Najteze mi je padao onaj dio kad gola golcata legnem na onaj sto... moze li mi forumasica koja je pisala o porodu uz spinalnu, malo podrobnije pojasniti proceduru? A posebno bi me zanimalo ko od doktora radi ovu vrtu poroda. Zahvaljujem unaprijed
- Felidae
#1916 Re: Trudnjače i porodilje online
ajoooj, ma skontala sam kad sam vec poslala postIrish wrote:yellow cat wrote:Felidae wrote: u vecernjim satima ti rade kastriranje i prestajes jesti.![]()
![]()
![]()
![]()
neka te, felidee, baš sam se nasmijala.
![]()
![]()
ja sam govorila klistrir
![]()
- Felidae
#1917 Re: Trudnjače i porodilje online
ma haj nek' sam vas malo nasmijala....
doktor Boris Nikulin
doktor Boris Nikulin
-
LaCici
#1918 Re: Trudnjače i porodilje online
-
duboka_misao
#1919 Re: Trudnjače i porodilje online
- wewa
#1920 Re: Trudnjače i porodilje online
kako je to pametan doktorduboka_misao wrote:mene nisu kasTrirali jer mi je vodenjak pukao,rece mi sestra da doktor Masic tada neda klistiranje ....
inace se klistiranje ne vrsi vise u zapadnijim krajevima... brijanje samo uz zelju/pristanak pacijentice.
-
duboka_misao
#1921 Re: Trudnjače i porodilje online
kad te briju jel se akčuali moze traziti neki uzorak ono tipa munja, zeko, cvjetic ?wewa wrote:kako je to pametan doktorduboka_misao wrote:mene nisu kasTrirali jer mi je vodenjak pukao,rece mi sestra da doktor Masic tada neda klistiranje ....
![]()
inace se klistiranje ne vrsi vise u zapadnijim krajevima... brijanje samo uz zelju/pristanak pacijentice.
- wewa
#1922 Re: Trudnjače i porodilje online
eventualno mozes traziti frisko otpakovan jednokratni brijacduboka_misao wrote:
kad te briju jel se akčuali moze traziti neki uzorak ono tipa munja, zeko, cvjetic ?
savjet: ponesi svoj!
-
duboka_misao
#1923 Re: Trudnjače i porodilje online
ma jok, mene je muz odradio sa voskomwewa wrote:eventualno mozes traziti frisko otpakovan jednokratni brijacduboka_misao wrote:
kad te briju jel se akčuali moze traziti neki uzorak ono tipa munja, zeko, cvjetic ?![]()
savjet: ponesi svoj!
- wewa
#1924 Re: Trudnjače i porodilje online
znaci, ili muz s britvicom ili trudnica s retrovizorom 
-
LeeLooSA
#1925 Re: Trudnjače i porodilje online
A jeste li ikada cule da je zena ginekolog porodila zenu putem carskog reza? Da je ono actually doktorica izvrsila operaciju? Ja to jos nisam cula, a 2 carska imam iza sebe... malo mi je to cudno