Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Warashii

#1901 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Warashii »

Heh oplete me neki dan carina za 52,65KM bem im luk :D.
Vrijednost narudzbe je bila 101 dolar i oko 30 dolara postarine.
Lik je stavio vrijednost 70 dolara i da su kablovi za racunar al izgleda da nije naglasio da je gift pa bit ce da su me tu opleli po usima. Natovcarili nekih taksi i nekih zerzevata brdo, sam porez nije toliko al ni sam ne znam sta nadju jos da natjeraju na toh 52KM :P .
Al et. U svakom slucaju mi je ovo do sada najvrjednija narudzba i nije mogla proci bez carine :sad: .
Stvar je srece jer je prijatelj narucio Casio sat iz US koji je kostao nekih 120dolara i dosao je bez da su mu naplatili carinu.
Melami

#1902 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

Raja cuvajte se oko tih online placanja. Vec sam jednom rekao da mi je ukradena kartica, i upravo danas dobijem u posti dva pisma da su mi odobrili nekakve kreditne kartice koje ja nikad nisam ni trazio. Znaci neko mi je pokupio negdje informacije. Ako vec uzimate nesto online, onda to radite SAMO preko paypal-a. iako ne mora ni on biti siguran, jer koliko sam upucen, moze se imati neki virus pa on kupi sve te podatke sto se unose bilo gdje. Kazem, to sam cuo za virus, jel istina ili ne, ne znam.
I pokusavajte nigdje da ne popunjavate svoje podatke online, neke formulare i to.
Eto, samo dobronamjeran savjet, pozdrav.
Ja inace nisam na ebay-u odavno nista kupio.
Melami

#1903 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

R_v_P20 wrote::lol: :lol: :lol: tipicno za nase prostore, zato i placanje karticama nije toliko zazivilo...stereotipi :cry: :cry:

NAUCITE NESTO O PLACANJU AKRTICAMA I SIGURNOSTI PRIJE NEGO BUBNETE OVAKVE STVARI KAO POST IZNAD!
Ja ne zivim na tim ''vasim'' prostorima i ja sam placao karticom kad ti nisi znao sta je kartica.
Ocekivao sam odmah nekog pametnjakovica sa takvim komentarom.
Melami

#1904 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

R_v_P20 wrote:Ja sam porosio brdo love placajuci karticama za razne usluge i nikada nisam imao problema. Ako se informises o stranici i prepoznas card procesing nema sanse da ti se desi nesto kao tebi. To sto ti nisi informisan i nasjeo na neku foru to je do tebe!
Kartice i online placanje su buducnost bilo gdje u svijetu, samo kod nas problem!
hHAhAh Kartice su sadasnjost kod mene kralju. Kao sto ti rekoh gore, nisam u BiH i sve sto sam kupovao je bilo preko ebay-a i amazona.
CaneBos

#1905 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by CaneBos »

Melami wrote:
R_v_P20 wrote:Ja sam porosio brdo love placajuci karticama za razne usluge i nikada nisam imao problema. Ako se informises o stranici i prepoznas card procesing nema sanse da ti se desi nesto kao tebi. To sto ti nisi informisan i nasjeo na neku foru to je do tebe!
Kartice i online placanje su buducnost bilo gdje u svijetu, samo kod nas problem!
hHAhAh Kartice su sadasnjost kod mene kralju. Kao sto ti rekoh gore, nisam u BiH i sve sto sam kupovao je bilo preko ebay-a i amazona.
Ovo o cemu ti govoris drug se zove theft identity, koji ti se desio na neki nacin, ne mora znaciti da se desio zbog placanja karticama, moglo ti je to biti i na drugi nacin.
Kod nas su online kradje kred.kartica rijetke jer je i njihova online upotreba rijedja, plus valjda su nasi iznosi na njima suvise "tanki" da bi privukli koga :D
Melami

#1906 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

CaneBos wrote:
Melami wrote:
Ovo o cemu ti govoris drug se zove theft identity, koji ti se desio na neki nacin, ne mora znaciti da se desio zbog placanja karticama, moglo ti je to biti i na drugi nacin.
Kod nas su online kradje kred.kartica rijetke jer je i njihova online upotreba rijedja, plus valjda su nasi iznosi na njima suvise "tanki" da bi privukli koga :D
Ma naravno da ne mora znaciti da je online to bilo, moglo se svugdje desiti jer se ovdje sve placa preko kartica. Problem je sto meni nije ukradena samo kartica vec sve informacije, ukljucujuci i SSN (kod nas JMBG-ako se dobro sjecam tako se kaze)
Moglo je biti na milion nacina, moguce da je i iz neke firme ukradena papirologija gdje sam radio, tj neko je uzeo i prodao, to se ovdje radi mnogo.
Moglo je biti i preko nekih lijevih usluga koje sam kupovao.
A moglo je biti i preko online placanja. Kao sto rekoh, ako se dobro sjecam samo sam kupovao na amazonu i ebayu i prije nisam imao paypal vec sam direktno placao karticom. Jednu je kreditnu karticu otvorio neko na amazonu(Tako sam to i saznao jer mi je doslo pismo da je kartica odobrena) a i jednu kupovinu(ranije) obavio na ebay-u.
naravno, to ce sve biti uredno otkriveno od strane policije bez problema i ja necu biti mnogo ostecen osim $300 koje sam platio da mi se zastiti identitet i da se nista vise ne moze aplicirati bez mene licno.
Ja sam cisto upozorio raju da ne prave transakcije sa nekim lijevim kompanijama i slicno, jer tu mu nece ni drzava niti bilo kakva banka, agencija pomoci da vrati svoj novac i slicno, vec bi enetualni dug otplacivao dozivotno.
Ne vidim nikakav razlog da me neko kritikuje vec je ovo dobronamjeran savjet i to je to.
pozz
Ductus Holedocus

#1907 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Ductus Holedocus »

Zamolila bih nekog ljubaznog,a da pri tome zna da mi objasni koja je procedura otvaranja kartice za kupovinu preko interneta.
gdje je najbolje da se izvadi,koji su uslovi itd..
quarterback

#1908 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

bilo je 101 put

ukratko

1. unicredit banka, trazis visu electron debitnu
2. polozis desetak maraka na nju
3. prijavis na paypal
4. oni skinu par $ sa kartice
5. odes u unicredit trazis broj te transkacije
6. uneses broj u paypal, kartica je nakon toga verifikovana i spremna za koristenje
7. polozis onoliko novca koliko to treba za kupovine
8. kupujes ono sto ti se svidja

vise iskustava sa ostalim bankama ovdje
http://www.klix.ba/forum/paypal-poceo-s ... start=1550
Last edited by quarterback on 29/10/2012 02:13, edited 1 time in total.
Ductus Holedocus

#1909 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Ductus Holedocus »

quarterback wrote:bilo je 101 put

ukratko

3. prijavis na paypal
6. uneses broj u paypal, kartica je nakon toga verifikovana i spremna za koristenje
hvala ti
a od dokumenata,treba li nesto
B6Redhell

#1910 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by B6Redhell »

Melami wrote:
CaneBos wrote:
Melami wrote: hHAhAh Kartice su sadasnjost kod mene kralju. Kao sto ti rekoh gore, nisam u BiH i sve sto sam kupovao je bilo preko ebay-a i amazona.
Ma naravno da ne mora znaciti da je online to bilo, moglo se svugdje desiti jer se ovdje sve placa preko kartica. Problem je sto meni nije ukradena samo kartica vec sve informacije, ukljucujuci i SSN (kod nas JMBG-ako se dobro sjecam tako se kaze)
Moglo je biti na milion nacina, moguce da je i iz neke firme ukradena papirologija gdje sam radio, tj neko je uzeo i prodao, to se ovdje radi mnogo.
Moglo je biti i preko nekih lijevih usluga koje sam kupovao.
A moglo je biti i preko online placanja. Kao sto rekoh, ako se dobro sjecam samo sam kupovao na amazonu i ebayu i prije nisam imao paypal vec sam direktno placao karticom. Jednu je kreditnu karticu otvorio neko na amazonu(Tako sam to i saznao jer mi je doslo pismo da je kartica odobrena) a i jednu kupovinu(ranije) obavio na ebay-u.
naravno, to ce sve biti uredno otkriveno od strane policije bez problema i ja necu biti mnogo ostecen osim $300 koje sam platio da mi se zastiti identitet i da se nista vise ne moze aplicirati bez mene licno.
Ja sam cisto upozorio raju da ne prave transakcije sa nekim lijevim kompanijama i slicno, jer tu mu nece ni drzava niti bilo kakva banka, agencija pomoci da vrati svoj novac i slicno, vec bi enetualni dug otplacivao dozivotno.
Ne vidim nikakav razlog da me neko kritikuje vec je ovo dobronamjeran savjet i to je to.
pozz
Ma ti si dojnji ko tahta, kakva policija kakvi bakraci. Oni takvih imaju slucajeva milionima. Dok se ti izganjas sa bankama, policijom nema te nigdje. A kako su ti ukrali indetitet jednom mogu i opet bez ikakvih problema. One kompanije kao sto su safe lock i ostala sranja nista od njih pusiona care. Ovo ti iz iskustva..
Melami

#1911 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

B6Redhell wrote: Ma ti si dojnji ko tahta, kakva policija kakvi bakraci. Oni takvih imaju slucajeva milionima. Dok se ti izganjas sa bankama, policijom nema te nigdje. A kako su ti ukrali indetitet jednom mogu i opet bez ikakvih problema. One kompanije kao sto su safe lock i ostala sranja nista od njih pusiona care. Ovo ti iz iskustva..
Znam da ce se sad to preprodavati i zato sam odmah i platio da pokusam to srediti. vidjecemo.
Ma ima policija slucajeva ali i radi na njima, ne brini.
quarterback

#1912 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

Ductus Holedocus wrote:
quarterback wrote:bilo je 101 put

ukratko

3. prijavis na paypal
hvala ti
a od dokumenata,treba li nesto
np, samo ono sto je potrebno da uzmes karticu u banci, licna pretpostavljam mada u zadnje vrijeme i za vadjenje krvi traze cipsovu prijavu pa mozda da poneses za svaki slucaj
Grof

#1913 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Grof »

Pitanje za ove malo iskusnije s ebay-a:

Mogu li kupovati nešto na aukcijama, plaćati svojim paypal-om ali da mi se šalje na neku adresu u Njemačkoj (prijatelji, rodbina)?

Hvala! :sax:
zgiba

#1914 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zgiba »

Grof wrote:Pitanje za ove malo iskusnije s ebay-a:

Mogu li kupovati nešto na aukcijama, plaćati svojim paypal-om ali da mi se šalje na neku adresu u Njemačkoj (prijatelji, rodbina)?

U principu moze, osim ako prodavac ne naglasi da isporucuje samo na verifikovanu Paypal adresu.
Melami

#1915 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

Ne, nece niko da salje na drugu adresu. Mozes poslati poruke prodavacima ali ces dobiti negativan odgovor.
Last edited by Melami on 29/10/2012 10:58, edited 1 time in total.
rusmir.ba

#1916 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by rusmir.ba »

zgiba wrote:

U principu moze, osim ako prodavac ne naglasi da isporucuje samo na verifikovanu Paypal adresu.
Naravno da moze. PayPalom placa brat iz DEU a meni sve dodje u BiH.
Samo naglasi da je adresa drugacija
Chuckie

#1917 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Mozes ako prodavac nije naglasio da salje samo na Paypal verified adrese. Dodaj novu adresu u okviru eBay accounta i pri checkoutu odaberi tu adresu. Veoma jednostavno. Moje zadnje 2 narudzbe su otisle u Njemacku i Austriju.
quarterback

#1918 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

Melami wrote: Ne, nece niko da salje na drugu adresu. Mozes poslati poruke prodavacima ali ces dobiti negativan odgovor.
nije ti to tacno
skafiskafsnjak

#1919 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

29.10.2012 13:49:43 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Oprema pošiljke u uvozu prema:

Jel ovo znaci da sutra otprilike dobijam posiljku ?
Chuckie

#1920 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Kad ti bude pisalo otprema na domaću lokaciju onda ćeš je dobiti sutra.
skafiskafsnjak

#1921 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

Chuckie wrote:Kad ti bude pisalo otprema na domaću lokaciju onda ćeš je dobiti sutra.
a sta ovo znaci ?= :P

PS: dobio bih ja ovo ranije, nego Bajram ofo ono ...
skafiskafsnjak

#1922 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

Prijatelj hoce da kupi PS3 polovan . Nasao sam neki za 210 dolara. To dodje nekih 315 KM .

E sad, koliko bi carine otprilike na to doslo ? Znaci, free shiping je .

Interesuje ga konacna cijena !
newklear

#1923 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by newklear »

L00d wrote:Prijatelj hoce da kupi PS3 polovan . Nasao sam neki za 210 dolara. To dodje nekih 315 KM .

prelistaj nekolike strance nazad i naći ćeš odličnu kalklaciju što je neko postavio kako se računa carina i ostalo.

jesi li siguran da je free shipping. ja gledao jučer i ne viđoh da ima sa free shipping... možda sam i previdio jer nisam baš vele zainteresovan..
Chuckie

#1924 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

L00d wrote:Prijatelj hoce da kupi PS3 polovan . Nasao sam neki za 210 dolara. To dodje nekih 315 KM .

1. Fakturna Vrijednost = 315 KM
2. * 10% carina na fakturnu vrijednost
-------------------------------------------
3. Osnovica za PDV (fakturna vrijednost + carina 10%)
4. * 17% PDV
-------------------------------------------
Carina + PDV (2. + 4.)

+ Taksa 10KM
+ Carinsko evidentiranje 1% fakture
+ 4 uplatnice po 1KM
+ Carinski pregled 2.5 KM

Računaj.
skafiskafsnjak

#1925 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

@newklear, ima free shiping. U ovom slucaju, polovan je , nije nov.

@Chuckie, hvala !
Post Reply