CaneBos wrote:Melami wrote:R_v_P20 wrote:Ja sam porosio brdo love placajuci karticama za razne usluge i nikada nisam imao problema. Ako se informises o stranici i prepoznas card procesing nema sanse da ti se desi nesto kao tebi. To sto ti nisi informisan i nasjeo na neku foru to je do tebe!
Kartice i online placanje su buducnost bilo gdje u svijetu, samo kod nas problem!
hHAhAh Kartice su sadasnjost kod mene kralju. Kao sto ti rekoh gore, nisam u BiH i sve sto sam kupovao je bilo preko ebay-a i amazona.
Ovo o cemu ti govoris drug se zove theft identity, koji ti se desio na neki nacin, ne mora znaciti da se desio zbog placanja karticama, moglo ti je to biti i na drugi nacin.
Kod nas su online kradje kred.kartica rijetke jer je i njihova online upotreba rijedja, plus valjda su nasi iznosi na njima suvise "tanki" da bi privukli koga

Ma naravno da ne mora znaciti da je online to bilo, moglo se svugdje desiti jer se ovdje sve placa preko kartica. Problem je sto meni nije ukradena samo kartica vec sve informacije, ukljucujuci i SSN (kod nas JMBG-ako se dobro sjecam tako se kaze)
Moglo je biti na milion nacina, moguce da je i iz neke firme ukradena papirologija gdje sam radio, tj neko je uzeo i prodao, to se ovdje radi mnogo.
Moglo je biti i preko nekih lijevih usluga koje sam kupovao.
A moglo je biti i preko online placanja. Kao sto rekoh, ako se dobro sjecam samo sam kupovao na amazonu i ebayu i prije nisam imao paypal vec sam direktno placao karticom. Jednu je kreditnu karticu otvorio neko na amazonu(Tako sam to i saznao jer mi je doslo pismo da je kartica odobrena) a i jednu kupovinu(ranije) obavio na ebay-u.
naravno, to ce sve biti uredno otkriveno od strane policije bez problema i ja necu biti mnogo ostecen osim $300 koje sam platio da mi se zastiti identitet i da se nista vise ne moze aplicirati bez mene licno.
Ja sam cisto upozorio raju da ne prave transakcije sa nekim lijevim kompanijama i slicno, jer tu mu nece ni drzava niti bilo kakva banka, agencija pomoci da vrati svoj novac i slicno, vec bi enetualni dug otplacivao dozivotno.
Ne vidim nikakav razlog da me neko kritikuje vec je ovo dobronamjeran savjet i to je to.
pozz